Skip to the content
Nu voi pretinde ca e usor sa cresti o maia de la zero. In anumite conditii, experimentul poate esua, pentru ca in faza asta incipienta e prea fragil si depinde de prea multi factori. Am citit pe forumuri de frustarile persoaneleor care au incercat in repetate randuri, fara succes, sa creasca o cultura de maia. Procesul dureaza 5 zile, insa odata facut, e foarte usor de intretinut. Eu am facut maiaua pe care o folosesc acum in urma cu doi ani. Mi-a iesit din prima, deci am toate motivele sa cred ca va va reusi si voua.
Mai simplu decat de la o face de la zero, e sa rogi pe cineva care are sa iti dea o bucata din cultura mama (asa se numeste maiaua matura, perpetuata de la paine la paine). Cunoasteti pe cineva? Eu acum doi ani abia descoperisem ce e maiaua, si nu cunosteam pe nimeni care sa posede asa ceva. Azi pretind ca stiu cateva lucruri despre paine, dar inca nu cunosc pe nimeni de la care as putea cere (bine pentru mine ca nu am nevoie sa cer) Scriind asta mi se pare trist ca in 2 ani nu am reusit sa conving pe nimeni din cunoscuti sa faca paine… sper sa am mai mare succes cu voi.
Poate la fel de simpla, dar putin mai costisitoare, e varianta de a cumpara de pe internet o cultura uscata de maia. Exista aceasta posibilitate, am citit la altii, dar nu va pot face recomandari de unde sa luati si daca e buna.
Cea mai complicata metoda, dar pe care v-o recomand, este sa faceti voi propria voastra maia. In primul rand ai satisfactia ca ai reusit sa cresti un organism viu, ca asta e de fapt, care iti va folosi ani de zile de acum inainte la facutul painii. In al doilea rand te familiarizezi cu mirosul, cu consistenta si cu modul de intretinere sau hranire. Apoi ai certitudinea ca ai pus exact ingredientele pe care le-ai dorit, intr-un mod garantat igienic.
Va voi explica in continuare cum se face, pas cu pas. Daca va impotmoliti, si prin comentariile voastre veti cere un tutorial cu poze, atunci voi face si eu un starter nou, ca sa va pot ghida mai bine.
Pentru inceput aveti nevoie de:
Ingrediente:
-faina alba
-faina de secara (aceasta e doar pentru a porni cultura, in final veti avea o maia de faina alba)
-apa la 25C- daca nu aveti termometru, verificati cu mana- trebuie sa fie neutra la atingere
Ustensile:
-un recipient de preferinta transparent, cu capac cu capacitate de minim 900ml (de ex. un borcan, sau o cutie inalta de plastic)
-un cantar de bucatarie – daca nu aveti, faceti rost de unul, pentru ca il veti folosi la toate retetele de paine
-o spatula (eu la vremea respectiva nu aveam, am folosit o lingura de inox)
-un termometru instant pentru a verifica temperatura apei- optional
-un scotch, sau banda adeziva
Indicatii:
-In prima faza, amestecul de faina si apa care creste in borcan se numeste “cultura”, la sfarsit, cand devine stabila, matura si capabil sa dospeasca o paine, se va numi “maia”.
-In prima zi, se lasa cultura 24 de ore, apoi se trece la un ciclu de hranire din 12 in 12 ore, asa ca programati-va inceputul in asa fel incat cele 12 ore sa nu cada exact in miezul noptii. Contrar a ceea ce ati putea citi pe net, lingura de inox nu “omoara” cultura, singurele lucruri care ar putea-o omori sunt apa fierbinte (peste 38C) si sarea.
-Hranitul implica aruncatul unei cantitati din cultura, apoi adaugatul unei cantitati de apa si faina. Intotdeauna se adauga apa in cultura, se amesteca bine cu lingura (ca sa se oxigeneze), apoi se adauga faina si se amesteca din nou.
-dupa faza de amestecat, se lipeste o fasie de banda adeziva pe toata inaltimea containerului, si se face un semn cu markerul in dreptul nivelului de cultura. in felul acesta se poate controla cat a crescut in cele 12 ore.
-la sfarsit se pune capacul, dar nu se inchide etans, pentru ca gazele acumulate sa poata iesi. Atentie la acest detaliu, pentru ca presiunea din borcan va fi destul de mare.
Ziua 1 (sa presupunem ca incepeti dimineata)
-se amesteca 100g apa, 50g faina secara, 50g faina alba
-se lasa 24 ore intr-un loc ferit de curent, mirosuri de parfum si calduros
Ziua 2
dimineata
-la fundul containerului ar trebui sa se vada mici semne de viata (bule, bulbuci), dar nu obligatoriu. Se pastreaza 75g cultura, restul se arunca. Se adauga 75g apa, 25g faina secara si 50g faina alba
seara
-s-ar putea vedea semne de viata, dar s-ar putea ca acestea sa fie mai putine decat dimineata. o singura bula daca este, e bine. La fel ca dimineata, se pastreaza 75g cultura si se hraneste cu 75g apa, 25g faina secara si 50g faina alba.
Ziua 3
dimineata
-se repeta procedeul din ziua dinainte, indiferent daca cultura pare vie sau nu
seara, si a 4-a zi dimineata
-se continua hranirea ca si pana acum. Incep sa se observe semne vizibile de viata, volum marit, bule din ce in ce mai viguroase.
In momentul in care cultura isi dubleaza volumul in decurs de 12 ore (in mod normal acest lucru se va intampla in ziua a 4-a, sau a 5-a), se continua hranirea doar cu faina alba (75g cultura, 75g apa, 75g faina alba)
Dupa 5-7 zile, cultura ar trebui sa fie capabila sa isi dubleze volumul in 8 ore, sau mai putin de 8 ore, sa aiba un miros placut, usor acru, si sa fie plina se bulbuci. Ceea ce inseamna ca ati reusit sa obtineti o maia cu 100% hidratare, care e gata sa fie folosita pentru paine.
In viitor, voi posta modul in care se hraneste si se mentine maiaua matura, felul in care se poate transforma dintr-o maia lichida (ca cea pe care tocmai ati facut-o, de 100%) intr-una cu consistenta groasa (de ex. 66% hidratare), dintr-o maia cu faina alba, intr-o maia de secara sau grau integral, cand reteta o cere.
Pana atunci, pregatesc pozele si explicatiile pentru cea mai simpla reteta de paine alba cu maia. Va astept din nou.
234 replies on “Apa + Faina = Maia”
Foarte interesant. Painea nu este domeniul meu, desi am facut de cateva ori paine de casa, si la masina si “manual”. Felicitari pentru blog si iti tin pumnii!
Radu, acum 2 ani, painea nu era nici domeniul meu! :) Multumesc pentru cuvinte.
Legat de drojdia de pâine. Eu îmi fac bere acasă şi la sfârşitul fiecărei „șarje” am o cantitate foarte mare de drojdie care mie-mi este aproape inutilă. Dacă te interesează „deșeul” meu, scrie două trei rânduri pe mail.
Multumesc pentru oferta, dar nu am nevoie. Folosesc foarte rar drojdie, in cantitati infime. Merci oricum.
M-ai facut curios cum faci bere in casa…poti sa-mi spui o retetafolosita de tine?!
Gata Codruta m-am dumirit. Multumesc mult si iti doresc multa bafta in tot ce ti-ai propus.
Merci Ioana, daca ai intrebari pe parcurs, voi incerca sa iti raspund.
eu am cumparat maia uscata de la teresa, pa care vad ca o cunosti, la northwest sourdough. am esuat lamentabil, din cauza ca am folosit apa de la chiuveta. nu stiu cu ce cloruri e tratata apa aici, dar inactiveaza starterul. am mai cumparat o tura, dar nici a doua oara n-am reusit sa-l tin in viata, si m-am descurajat. am acces la sourdough buna, desi cam scumpa, si mi-am zis ca nu-i sfarsitu lumii. dar acuma ma uit la ce faci tu si parca e vremea pentru inca o incercare. poate a treia e cu noroc.
ma bucur tare ca am dat de tine, via bucatar maniac. excelent blog ai pornit, foarte bine scris!
dana, ma bucur ca te-am gasit si eu. Cand ti-am citit mesajul, am stiut imediat ca exista solutie pt problemele pe care le-ai avut cu apa de la chiuveta. Am cautat rapid in cartile si resursele online pe care le am, si se pare ca nu esti singura care a avut batai de cap din cauza apei. Teresa povesteste in e-book, de un caz similar cu al tau, cu sourdough cumparat de la ea de o brutarie, si care a murit. Clorul din apa inhiba procesul de dezvoltare a microorganismelor din sourdough, si acesta se distruge. Solutia cea mai buna (data de Teresa, Hamelman si P Reinhart) este sa folosesti apa filtrata. Daca nu ai aceasta posibilitate, a doua optiune e sa lasi un vas cu apa de la robinet, descoperit, de la o zi la alta, timp in care marea parte de clor se va evapora. Apa distilata nu e o optinue buna, pentru ca nu are minerale, iar o apa puternic mineralizata, iarasi nu e buna, pentru ca mineralele impiedica absorbtia apei de catre faina, s.a.m.d. Concluzia esta ca cea mai buna apa e cea cu duritate medie (daca iti spune ceva, cu 100-150ppm minerale), iar cea de la robinet ar trebui sa mearga perfect daca o filtrezi.
Mai da o sansa sourdough-ului, cred ca impreuna putem sa o scoatem la capat.
apa plata este buna?
Draga mea Codruta, multumesc pentru explicatiile ample. Cultura mea este in a sasea zi de viata. In a doua zi si-a dublat volumul si atat. Urmez etapele conform indicatiillor dar… nu se intampla nimic. Nu e bine, pot spune dar “partea plina a paharului” este ca: 1. are mirosul de “vopsea lavabila” deci ceva, ceva se petrece in borcanul meu, 2. la cateva ore dupa ce o hranesc, apar cateva bule timide dupa care dispar, 3. deasupra se “alege” lichid pe care-l amestec cu restul compozitiei, 4. sunt atat de perseverenta incat esecurile mai mult ma provoaca decat ma dezamagesc (asa am ajuns sa fac tot felul de aluaturi si cozonac – dar cu drojdie din comert), 5. familia mea este foarte vesela: “traieste” suspansul unei “telenovele” pentru ca nu intelege ce tot fac eu cu borcanul cu faina si apa pe care nu are voie nimeni sa-l atinga. Iti dai seama ce de intrebari, presupuneri, pariuri (ha ha ha) iar eu tac si-mi vad de treaba cu maiaua mea! Te intreb: sa o iau de la inceput sau sa continui ?
Dupa sase zile ar fi trebuit sa fie plina de viata, si sa nu mai aiba miros de “vopsea lavabila”. Nu sunt in masura sa iti dau un verdict corect, dar in locul tau, as incepe inca una. (eventual mai hraneste-o si pe asta 1-2 zile, pentru orice speranta, dar personal, cred ca nu e buna) Perseverenta ta e laudabila si imi spune cate ceva despre caracterul tau.
Folosesti cantar, sau apreciezi la ochi cantitatile? Incearca sa schimbi faina pe care ai folosit-o, precum si apa (mai ales daca ai folosit apa nefiltrata). Poate ceva nu e in regula cu una din astea doua. Nu vreau sa fac reclama vreunei firme, dar eu am folosit o faina ungureasca de la Agromolnar “Búza finom liszt, BL-55” si Grania 000 pentru cozonac. Iti urez rabdare.
Am sa fac precum spui: voi continua s-o hranesc si pe asta si voi incepe alta. (Oricum, la cata animatie e in casa cu privire la experimentul meu, le-ar prinde bine alor mei inca un motiv de discutii, nu? Ma distreaza figurile lor nedumerite.) Folosesc un cantar electronic. Nu fac nici un aluat sau un dulce fara el, doar pandispan sau blat de tort. (Nu-mi plac masurile de genul: “o lingura” sau “o cana” de…. ) Am folosit apa, plata (Borsec), faina de secara “Galmopan” si faina 650. Multumesc de urare si vin cu vesti. Iti multumesc mult!
Iata ca ma aflu la a doua incercare. Sper sa-mi reuseasca. Primul experiment l-am aruncat desi as fi vrut sa continui dar gustul si aspectul nu m-au incurajat. Intre timp am terminat faina de secara si am inceput noua maia cu faina neagra (Galmopan) si faina alba. Deocamdata pare a fi ok desi nu a crescut mult in volum dar are niste bule de aer.
Buna sa iti fie seara, precum inima de te-a indemnat sa impartasesti cu noi comoara cunoasterii despre minunatiile astea… Nu ma mai satur de citit cuvintele tale si, desi nu sint tocmai nepriceput in ale gatitului si coptului, parca am o emotie de aia copilareasca atunci cind imi spun ca ar trebui sa fac si eu maia. Momentan sint la faza aia pur banala in care ma bucur de piinea facuta la masina de facut piine. Stiu, e un sacrilegiu sa aduc in discutie asa ceva atunci cind tu ne descrii conceptia maielei, insa daca ma raportez la aditivii si inlocuitorii din “piinea” comercializata in magazinele noastre… ma pot considera multumit pentru moment…
O sa incerc totusi… sper sa nu o dau in bara…
Iti multumesc frumos pentru faptul ca scrii. Eu unul am inceput sa fac asta, insa pur si simplu nu sint in stare sa imi mai gasesc resursele la un moment dat. Alea de timp si energie :( pentru ca de gatit se gateste in continuare…
multumesc pentru cuvinte, mircea! Pacat ca nu scrii mai des, ca o faci foarte bine.
Legat de maia.. n-ai cum sa o da in bara! doar sunt aici sa te ajut daca ai nevoie :) Anunta-ma doar cand te apuci de ea si daca intampini probleme le descalcim noi cumva :)
Sunt de acord cu tine ca painea de casa oricum e mai buna decat cea din oras, chiar si facuta la MP. Dar am o banuiala ca daca reusesti sa iti faci maia si faci paine in cuptor, nu te mai intorci la MP. Daca imi permiti sa bat campii, painea cu maia comparata cu painea la MP e ca o fraguta de padure printre capsunile de sera. :)
Cazind in capcana cliseelor, nu o sa dau dovada de multa imaginatie si o sa iti spun ca in sfirsit am facut marele pas pentru mine. Hopefully it’s going to be one giant step for the mankind :) Asadar, 100ml apa, 50g faina secara, 50g faina alba. Mixul e destul de “in putere”, asa ca aveam oarece dubii. Avind in vedere ca sint si destul de incapatinat, inventiv si neascultator, poti considera ca esti o fericita: te-am ascultat intrutotul si nu am adaugat apa, asa cum as fost tentat :)
Miine vom vedea care este rezultatul starii mele de baiat ascultator. 24 ore. Can’t hold my breath :)
PS: Dati-va la o parte!!! Vin !!!
mircea, take a deep breath! urmeaza o cale lunga! citeste si restul de posturi din capitolul “maia 101”, mai cu seama jurnalul, ca acolo sunt poze si note din fiecare zi de inceput de maia. Si tu ai o problema cu respectatul indicatiilor dintr-o reteta? Si eu!
Astept vesti.
codruta
Dupa cum ziceam in alt post, m-am apucat de cultura de 10 zile si acum am o maia care arata si miroase foarte bine, se dubleaza in aproximativ 3 ore si se tripleaza in 7-8 ore (in functie de temperatura din casa care ajunge cateodata si la 27 grade C). Am hranit-o 7 zile cu faina de secara (bio) si faina alba (macinata la o moara traditionala cu piatra din apropiere, astfel ca habar nu am de continutul de proteine) in proportiile specificate de tine, iar acum am trecut de 3 zile la faina alba exclusiv.
Am redus-o azi la 50 g (o voi reduce treptat la 20 g) si o hranesc folosind un raport 1:3:3, incercand sa ajung la un raport corect pentru intervalul de 12 ore la care vreau sa o hranesc in perioada imediat urmatoare si temperatura ambientala.
Am o intrebare, crezi ca am vreo sansa ca, reducand maiaua la 10 g si hranind-o cu un raport 1:5:5, sa ajung la un interval de hranire de 24 de ore, sau intervalul maxim este 12 ore? Sau pot afla doar incercand si observand?
Vreau sa o pun la treaba in cateva zile. Probabil voi incepe cu pizza.
razvan, de vreo doua saptamani si eu tin maiaua in bucatarie, si nu in frigier cum faceam pana acum. eu am incercat un raport de 1:4:4 in speranta ca pot sa ii lungesc timpul de hranire, dar nu merge. E foarte cald, si maiaua se obisnuieste cu hranirea si creste ca “nebuna”. Eu sunt destul de multumita ca pot sa o hranesc la 12 ore, din cate am citit, altii o hranesc vara din 6 in 6 sau din 8 in 8 ore. M-am obisnuit sa folosesc (1:3:3) noaptea si 1:4:4 (ziua) si o hranesc dimineata si seara (intre timp creste foarte mult, apoi sta, apoi scade). Poti incerca 1:5:5 si vezi cum se comporta. Si spune-mi si mie.
Permiteti sa raportez: rezultatele dupa prima zi, cum era de asteptat… sint neasteptat de bune :) Nu mai scoatem in evidenta Evidentul cu E mare: eu sint un bucatar desavirsit, frumos, destept si modest, iar tu o fabuloasa zina buna ce transforma apa si faina in minunatiile astea ce se ivesc la tine pe blog :)
Am inceput pe dos, ca asa sint eu: adica seara. Asta ca sa ma intreb in permanenta debusolat ce naiba respect eu din indicatiile SEARA si DIMINEATA. Intr-un final le-am asezat pe dos si cred ca o sa imi iasa :)
Amestecul pregatit ieri avea pe o portiune o usoara crusta mai intunecata la culoare, insa dupa ce am trecut precum cavalerul Jedi prin The Dark Side, s-a aratat minunea… Crescuse nitel, avea si ceva bule… Nu am lasat-o sa comenteze prea mult, ca nu e bine sa ii lasi pe toti sa faca asa… bule … la tine.
75 cu 25 cu 50 si… arata in continuare si mai bine…
Uitasem sa te intreb ceva. Probabil stupid , caci poate ai precizat undeva, insa neuronul meu, sta intr-un colt precum piticul Mutulica si nu vrea sa indrazneasca deloc…
Asadar: trebuie sa pun capac? M-am gindit ca e suficient daca pun un prosop deasupra, intrucit logic era sa existe si aer. Dar poate logica mea nu o depaseste pe cea a unui prescolar uitat in muzeu, asa ca intreb…
Mircea, mi-e tare drag sa citesc cuvintele tale! vezi ca zilele urmatoare nu o sa mai …bule, bule… la tine. Cel putin la mine asa a fost, a inceput cu gura mare, apoi mai in soapta, mai deloc, pana ne-am imprietenit de tot. De atunci tot …bule… imi spune. Cred ca e ceva mesaj de iubire, pe limba ei.
Revenind la lucruri serioase, se pune capac, doar ca nu se inchide etans, se lasa sa respire. Cred ca merge si cu un prosop.
Pentru mai multe detalii, uita-te si in jurnal, si la restul posturilor cu maia.
Astept cuminte continuarea povestii.
Intrucit ego-ul meu a fost “hranit” :)))) suficient… iti multumesc frumos.
Asadar, pentru tine, de la mine…
http://radeanu.blogspot.com/2011/07/e-atit-de-simplu-incit.html
I’m back!
Ori ca e de la ora, ori ca o fi de la caldura, dar atitia matematicieni ma inhiba teribil. 1:4:4, 1:3:3… Ufff, e 6.49… Am apucat sa il hranesc pe Alexandru, sa imi fac o cafea si sa deschid laptopul. Intrucit in afara de faptul ca tineam minte ca mai trebuie sa fac ceva, nu reuseam sa gasesc in sertarasele memoriei proportiile de hranire ale noului meu bebelus, maiaua.
Trecem peste eventualele dubii: maiaua mea e bine sanatoasa, ceea ce va doresc si domniilor voastre. Ma bag la hranit imediat. Who’s next?
:)) cate zile are noul bebelus?
Am revenit… cu cateva concluzii. Am redus maiaua la 20 g (10 g imi pare o cantitate infima) si am hranit-o cu raport 1:5:5. Dublarea volumului se realizeaza in aproximativ 7-8 ore, in schimb sta in faza de parguire maxima 5-6 ore, dupa care scade usor pana la volumul initial in 2-3 ore. Astfel ca, se poate realiza fara probleme o hranire la un interval de 24 de ore. Mentionez ca temperatura a fluctuat intre 22 si 25° C, mai scazuta fata de cea dinainte (24-27° C), datorita ploilor din ultimele doua zile (Cluj-Napoca).
La hranire, mirosul era fructat – aducea a mere verzi – nu foarte acid.
Daca mai apar observatii pertinente, va tin la curent.
razvan, 10 g e intr-adevar infim, dar 20g pt raportul de 1:5:5 mi se pare mult ( adica obtii 220g maia, din care, daca nu o folosesti, a doua zi arunci 200 g) -dar asta sunt eu, inca ma doare cand arunc din ea. In acest moment eu merg pe 13:50:50, din 12 in 12 ore. E numai bine pentru borcanul meu, ca desi isi tripleaza, sau mai mult, volumul, nu da pe dinafara. (am pus odata mai mult si a doua zi dimineata m-am trezit cu o “balta” de maia pe pult). Sunt curioasa daca la 26-27 C o sa poti mentine hranirea la 24h.
am inceput pe 19 , seara, la ora 19… astazi face trei zile…
as vrea si eu sa ma exprim precum Razvan, insa nu pot :(
Ma coplesiti cu rapoartele, volumele si temperaturile… Si eu care credeam ca in bucatarie nu ai nevoie decit de dragoste…
:(
Am revenit. Razbunator! Propun urmatoarea formula de hranire:
W(n,k) = 1 + min{max(W(n-1,x-1) , W(n,k-x)): x in {1,2,…,k}} , n = 2,…,N ; k = 2,3,4,…,H
Na! Acum sa va vad :)
mircea, nu fi razbunator, te rog. :) Aici toti suntem prieteni si incercam sa invatam cat mai mult unul de la altul. Proportia pentru hranirea maielei, e simpla: 1 parte maia: 5 parti apa: 5 parti faina, pe scurt 1:5:5. Hidratarea e raportul dintre apa si faina, de ex. daca reteta cere 400g faina si 260 g apa, hidratarea este 260/400=65%. Acum poti vorbi si tu aceeasi limba. :)
:) Bine, fie… In semn de impacare, renunt la reteta mea noua de maia care implica sirurile lui Fibonacci :)
Cit despre prieteni, sa stii ca ti-am scris dimineata http://radeanu.blogspot.com/2011/07/adidasi-mike-ifone-si-casetofoane.html
Mircea,
Daca vrei sa vorbim despre Fibonacci retracements, sunt al tau :). Sunt trader si le folosesc in ficare zi, de luni pana vineri.
Chestia cu dragostea e adevarata, doar ca e o echivocare, pasiunea pentru gastronomie inseamna si mult studiu ;-) . Dar am prieteni care invata mult mai bine asistand la o reteta. Oricum nu-mi fac griji, am vazut tarta aia :-) .
Nu pot sa cred ca spun “buna dimineata” la ora aceasta, dar s-a intimplat minunea sa pot dormi atit de mult si de bine. Si m-am pricopsit si cu un zimbet mare pe fata citind comentariul tau, Razvane :)
Dragilor, va multumesc ca sinteti! Deja ma simt muuult mai bine!
PS: Razvan, stai linistit… Am facut Matematica la orele de Geografie… Nu ma risc sa ma arunc in aceasta “lupta” :)
Eu la inceput o hraneam cu 50 drojdie naturala+50 apa+50 faina, si mereu trebuia sa arunc, bine nu mereu dar destul de des, dupa care am inceput sa o mentin cu 30+30+30… acum am mai mult de 6 luni de cand o hranesc 10 drojdie naturala+10 apa + 10 faina.
Deci acest minim il mentin mereu, pana acum o luna o hraneam dimineata si seara, acum fiind prea cald o hranesc sa zicem seara dupa o ora o pun la frigider daca nu o folosesc in urmatoarele ore, si imi merge foarte bine daca o folosesc sa zicem in urmatoarele 36 de ore, daca sta mai mult o hranesc cu cateva ore inainte sa o folosesc si este foarte buna, acum daca sta o saptamana in frigider fara a o hrani e nevoie de cel putin 3-4 ori sa o hranesc si fiind cald creste foarte repede deci cam la 4 ore arunc din ea si pastrez 10 gr pe care le hranesc cu 10 apa+10 faina, asa am o drojdie foarte proaspata.
Si alceva faina ecologica este cea ai buna, (momentan am faina din Romania de la parinti mei, si o tin numaii pentru a hrani mascota mea, asa ii spun eu la drojdia naturala) eu am observat ca urca sus si sta ceva timp asa fara a cobora, pe cand cu o faina cu un mare procent de gluten dar care nu este ecologica odata ce ajunge sus trebuie sa fii pe faza ca incepe foarte repede sa coboare.
Sper sa va fie de folos.
Buna!
Ma bucur ca am descoperit blogul tau. Consider ca este de un real folos un astfel de blog in zilele acestea in care cunostintele culinare precum si interesul in general se rezuma la ” hai sa gatim RAPID” alegand prafuri si alte componente instant care bineinteles nu au nimic de a face cu ” hai sa gatim SANATOS si NUTRITIV” !
In zilele ce urmeaza imi doresc sa incerc pentru inceput sa fac maia.
Intrebarile mele la inceput de drum, sunt:
1. ce fel de faina alba recomanzi?
2. dupa cele 24 ore din prima faza spui ca se pastreaza 75 g si restul se arunca. Cum fac asta? Scot cultura, pun pe cantar sa fie 75 g si apoi pun inapoi? Sau cum?
Scuza-ma de intrebarea asta poate copilareasca dar vreau sa fac de la inceput totul ca la carte.
3. Am citit la comentarii despre apa care se foloseste. Pana la urma iau apa de la robinet si las pana a doua zi ca sa iasa clorul ori merge apa plata imbuteliata?
Deocamdata atat cu intrebarile….iti multumesc anticipat pentru raspunsuri.
silvia, bine te-am gasit! Inainte de a incepe, citeste si http://blog.codrudepaine.ro/2011/06/si-mai-multe-despre-maia/ si http://blog.codrudepaine.ro/2011/06/jurnal-apa-faina-o-maia-noua-sau-un-esec/. Cred ca vei gasi informatii utile.
1. Faina alba tip 650, sau 550 (daca gasesti bio, e perfect). Nu folosi 000.
2. Iei un vas curat, il pui pe cantar, torni in el 75g cultura, ce ramane in borcan arunci, speli borcanul, il clatesti bine de tot. In vasul de pe cantar pui apa, amesteci cu cultura, pui faina, amesteci din nou si muti totul inapoi in borcanul curat.
3. cred ca gasesti raspuns in link-urile de mai sus.
pe curand, codruta
sunt in a 5-a zi. eram cat pe ce s-a declar maiaua esuata ca pana ieri nu era mai nimic spectaculos doar niste ble. atat. volum 0.
pe azi dimineata insa cultura si-a dublat volumul si daca am inteles eu bine din aceasta zi se hraneste doar cu 75 cultura, 75 faina si 5 apa.
tin sa mentionez ca efectiv am uiat ca trebuie faina de secara si am facut toata procedura din faina alba si faina integrala de grau. crezi ca e ok?
si daca da, ptr ca nu renunt, ce fac in continuare?
azi, a 5-azi hranesc cu 75, maie ziua 6 hraesc la fel si mai departe?
si inca o intrebare ptr ziua cea mare: ce paine recomanzi ptr incepatori? si niste ici indicatii daca te rog, trucuri simple sa nu gresesc chiar de la inceput.
oricum abia astept….
Silvia, imi pare rau ca raspund cu intarziere. Nu e nici un bai daca ai uitat secara. Avea dor un rol de grabire si asigurare ca lucrurile se intampla. Cred ca deja poti hrani maiaua cu un regim de 1:2:2, sau 1:3:3 (adica 10 g maia, 20 apa, 20 faina, sau 7 g maia, 21 apa, 21 faina – ca sa pastrezi niste cantitati economice) o data la 12-sau 24 ore, in functie de temperatura camerei. Daca nu faci paine des, si nu ai chef sa hranesti maiaua zilnic, poti sa pui borcanul in frigider, si sa o improspatezi de doua ori inainte de a o folosi.
O paine foarte iubita de toti cei care au incercat-o, e cea cu sminte, despre care am scris aici. O paine alba, daca vrei, la fel de indragita, este asta.
Daca intampini probleme, te rog scrie-mi.
Buna Codruta,
Ma bucur din suflet ca am descoperit blogul tau. Se vede ca esti pasionata si scrii foarte foarte bine. Aseara am facut lipii dupa reteta ta, din pacate abia ultima s-a umflat, dar la gust au fost delicioase.
Cat de curand ma apuc sa cultiv maiaua si deja ma uit dupa piatra de copt :)
Eu sunt innebunita dupa tarte, quiche-uri si sincer nu prea consum paine. Probabil pentru ca am fost obisnuita cu paine de casa si in comert nu prea gasesc una buna. Am copt cateva paini, unele mai bune, altele mai putin bune. Insa cu siguranta vreau sa ma perfectionez, nu de alta dar nimic nu se compara cu o paine buna, coapta in cuptor.
Multumesc si promit sa fiu o cititoare fidela :)
Ma bucur sa te cunosc, Andreea. Secretul lipiilor umflate e o pre-forma sferica (1) si relaxatul inainte de a le turti cu sucitorul (2). Succes cu maiaua si astept noutati pe parcurs.:)
codruta,
sunt la a doua incercare sa fac maia. prima nu a mers, la a doua am schimbat vasul, lingura, faina si locul de depozitare. a mers struna. acum sunt in ziua a 9. maiaua mea creste frumos, isi dubleaza volumul in 4 ore. acum am inceput sa o hranesc cu faina alba.
problema mea este alta. face parte din categoria “am o maia, ce fac cu ea?”
acum 2 zile am vrut sa fac o paine. stiu ca ai zis ca o maia matura devine din ziua a 14-a.
eu eram nerabdatoare sa incerc sa fac o paine. am incercat sa fac reteta “paine simpla cu maia 1-2-3.” cu 12 ore inainte am luat o cantitate de maia mama ceruta de reteta (inainte sa o hranesc) si am pregatit-o pentru maia activa. amestecul a iesit asa cum l-ai descris tu. dar in 12 ore nu s-a intamplat nimic. nu a crescut, nu s-au dezvolat bule, nimic.
unde am gresit?
apoi, am mai facut o incercare, citind din nou postul. am luat din maiaua mama in punctul culminant al cresterii (la 4 ore dupa hranire). am facut din nou amestecul pentru maia activa. am asteptat 12 ore. din nou, nu s-a intamplat nimic.
folosesc faina alba. simpla. apa bucovina. maiaua mama se dezvolta in continuare si intentionez sa ajung cu ea pana in ziua 14. cealalta nu vrea. am o maia, ce fac cu ea?
multumesc mult.
Carmen, nu inteleg foarte bine un lucru: ai luat din maiaua mama si ai pregatit-o pentru maiaua activa. Cat ai luat din maiaua mama? si in ce fel ai pregatit-o? pentru ca la reteta 1:2:3, maiaua activa pentru paine e pur si simplu o cantitate luata din maiaua mama, cand aceasta e in forma maxima. Nu se elaboreaza in alt fel anume. Se dizolva maiaua in apa, se amesteca cu faina, se lasa la autolyse 30-40 min, se adauga sarea, se framanta, se lasa la fermentat cu 2 S-F pe parcursul a doua ore si jumatate, se face forma finala si apoi se intarzie dospitul in frigider. urmareste te rog indicatiile de aici si spune-mi te rog la care punct te-ai poticnit. Maiaua ta pare in regula, asa ca hai sa vedem exact ce ai facut si cum, ca sa imi dau seama care e problema. te rog sa lasi urmatorul comentariu la postul cu painea 1:2:3, catre care ti-am dat link, poate intrebarile tale vor ajuta si altora care vor sa faca painea. Merci si astept raspunsul tau.
codruta
Bună, voiam să-ţi spun că de săptămâna viitoare mă voi încumeta să pornesc şi să hrănesc şi eu o maia (sau mai multe, dacă prima nu iese cum ar trebui). Ai un fel de-a povesti care mă îndeamnă să cred că este aproape floare la ureche ;) deşi probabil cheia aici este răbdarea şi nu neapărat dificultatea reţetei.
Una peste alta, mulţumesc că descrii cu lux de amănunte tot ceea ce faci ca să obţii pâine. Este de mare ajutor pentru începători (în ale pâinii) aşa cum sunt eu. O zi frumoasă :)
Catalina, mult succes cu maiaua si astept noutati pe parcurs. Daca ai intrebari la care crezi ca pot raspunde, te rog sa lasi un comentariu.
sa ne auzim cu bine.
eu as vrea sa imi fac propria maia, dar cred ca am nevoie sa citesc de cateva ori materialul sa le inteleg mai bine:) e destul de complicat, mai ales cand trebuie sa scoti 75 g din maia (la cap hranire), cum cantaresti cantitatea exacta. Cu cantarul?
Si mi se pare destul de dificile retetele tale de paine, esti un brutar genial, si mai ales un bun matematician :) pe bune, cu atatea cantitati si calcule , eu deja sunt in ceata :) Felicitari! si sper sa ma luminezi si pe mine putin cate putin sa ajung sa fac macar un fel de paine (cea mai usoara) din cate faci tu , dar sa iasa si buna!
Si eu sunt de acord cu ce spunea mircea mai sus, credeam ca in bucatarie e nevoie numai de dragoste, si nu de formule :) dar asta este , trebuie sa ne initiem si in arta facerii painii, si coacerii bineinteles… Eu invat mai repede, cand vad, decat atunci cand citesc, asa ca pozele mi-ar fi de mare mare ajutor.
Aseara cautind ceva ,ti-am gasit blogul,m-a fascinat total,ma adaug si eu la coada listei, ca fiind cea mai noua amatoare de a face paine.Am inceput sa prepar maiaua dupa reteta lui ERIC KAYSER ,dar acolo nu arunca nimic din compozitia “de ieri” ci completeaza.Ai niste reteta grozave, de aspectul produselor sa nu mai vorbim,,,sunt apetisante.Succes in continuare,voi fi zilnic vizitatorul blogului tau.
Codruta, maiaua pe care am inceput-o ieri ,dupa 24 h si-a dublat deja volumul .E normal sau anormal ?Am folosit faina de secara de la Boromir si 550 Buza Finom Liszt .
Oricum ar fi ,eu am mers mai departe , vedem ce se va intampla diseara !
Si mai am o intrebare de “dummy”,legata de masuratori :cantaresti apa , cultura si faina in vase separate si mai apoi amesteci primele doua si adaugi faina ?
Multumesc mult si o zi buna ,
Adriana
Adriana, vezi si jurnalul meu, link aici. Maiaua ta a pornit bine, si mie imi place sa folosesc faina Buza Finom Liszt.
:) Intrebarea nu e de dummies, e firesc sa intrebi daca nu am mentionat sau nu am explicat. Eu fac asa: Pun un vas pe cantar, fixez tara la 0, pun maiaua (cantitatea necesara), fixez din nou tara la 0, adaug apa (cantitatea necesara), amestec bine cu un tel mic, pana maiaua se dizolva si face spume, pun din nou tara la 0 si adaug faina. Intre timp spal borcanul cu apa calduta, si cand amestecul e facut, il pun inapoi in borcan.
hmmm… daca nu ai cantar cu tara, banuiesc ca poti sa le adaugi una dupa alta si sa tii cont de cantitatea de pe cantar (sa faci o suma, cum ar veni). ideea e sa iti usurezi munca si sa nu ai prea multe de spalat in urma procedurii. Cel putin eu asa incerc sa fac mereu, ideea de a murdari o gramada de vase, ma dispera.
daca mai ai intrebari, te rog…
In sfarsit am timp sa studiez amanuntit blogul tau. Ca sa ma asigur, atunci cand spui 75 grame, te referi exact la 75 grame, nu la ml, asa-i?
multumesc,
Mihaela, aaaa… 75g apa nu e totuna cu 75 ml de apa? Dar eu m-am obisnuit sa masor cu cantarul si apa, asa ca… da, 75g e 75g.
daca in timpul studiului te impotmolesti… apeleaza la mine, ok?
codruta
Revin, am citit cu atentie si am observat ca e vorba de grame.
Acum nu-mi dau seama de alt lucru : dupa ce obtin maiaua hidratata 100%, cea pe care o voi folosi la paine, cum fac sa hidratez in continuare, avand in vedere ca eu fac paine doar la doua saptamani ? Am inteles ca incep s-o rehidratez cu 2-3 zile inainte sa fac painea, insa cum se pastreaza ea 2 saptamani ? e ok? nu se intampla nimic ?
multumesc mult,
Codruta, multumesc mult pentru raspuns .
Am cantar cu tara .Eu folosesc 2 borcane mari ,in felul asta am borcanul pentru pus cele 75 g din cultura precedenta , curat si uscat de fiecare data .
Codruta, ti-am mai scris sa-ti povestesc cum am ajuns sa citesc Blogul tau, si ca m-am hotarat sa incep o maia. Imi trebuie NEAPARAT faina de secara??
Multzumesc daca imi raspunzi !
dana, nu am incercat fara faina de secara. Am facut o maia de la 0 de doua ori, si de fiecare data am procedat asa cum am descris. Cred ca merge si fara secara, daca nu ai, dar secara are minerale si zaharuri suplimentare, ceea ce ajuta bacteriile sa se formeze mai repede. E un fel de garantie ca va functiona, dar nu inseamna ca e obligatoriu sa o folosesti.
Sunt curioasa insa de ce te deranjeaza prezenta fainii de secara. Voi in Germania aveti un paradis la capitolul secara, ai de unde sa iti iei si de unde sa alegi.
repet, ca sa raspund intrebarii tale: nu am incercat fara secara, dar simtul meu imi spune ca functioneaza si fara. foloseste o faina alba tip 650 (dupa denumirea romaneasca) sau una 550 (dupa denumirea nemteasca).
iti tin pumnii si astept vesti.
codruta
Draga Codruta, de vreo trei luni incoace, de cand am descoperit blogul tau, ma tot gandesc si razgandesc si ma incurajez si ma descurajez (ca o adevarata femeie hotarata ce sunt) cu privire la maiaua asta minunata.
Ei bine azi e ziua cea mare – mi-am luat inima-n dinti, am cautat ca bezmetica faina de secara (am gasit intr-un final), am borcan, am cantar, am apa – nu mai am nici o scuza! Astept cu ochii pe ceas sa se faca ora 8, ca sa pot incepe aventura!
Sper din tot sufletul ca urmatorul comentariu sa fie unul despre cat de mare si frumoasa e maiaua mea! :))
No bine ca acuma am vazut ca am gresit: mi-am pus maiaua la facut, si numai in prima si a doua zi am pus si secara, si acum are imediat o saptamana, dar face bulbuci cam anemici, si nu prea creste in volum…
1.Care este nevoie de lumina pt maiaua asta, e ok daca o tin intr-un colt intunecat?
2.Cum inlocuiesti drojdia clasica sau uscata dintr-o reteta cu maia, in ce procentaj, sau cum se face?
3.Cat de mult conteaza procentajul de hidratare al maielei, adica ce diferenta e intre una 100% si una 60%, alta decat apa? (gust, viteza de multiplicare, altceva?)
4.Cum calculezi ce procent de maia pui in aluatul final? Am vazut ca uneori pui 20%, alteori 16%… ce importanta/efect are procentajul asta? Ma gandesc ca afecteaza timpul de fermentare, in ideea ca daca ai mai multa maia fermenteaza mai repede, dar exista si alte considerente pentru procentaje diferite?
Dupa mai bine de o saptamana, maiaua mea a ramas la stadiul de lavabila cu doar cativa bulbuci, asa ca a luat drumul chiuvetei si o iau de la inceput.
Draga Codruta,
asa cum am promis, revin cu un update despre maiaua mea:
dublarea in volum a avut loc in a sasea zi, motiv pentru care azi am trecut la hranirea doar cu faina alba. Se comporta bine maiaua mea (zic eu), vad ceva semne de viata dupa ce am trecut doar pe faina alba, asa ca in continuare am sperante mari :)
Keep in touch ;)
Cand mi-ai scris mesajul asta erai in ziua a sasea… a saptea… cam asa, nu? “vad ceva semne de viata” ce inseamna mai exact? ar trebui sa isi dubleze volumul in cateva ore de la hranire, daca nu, nu e bine. Sa imi scrii, scuze ca nu am putut sa iti raspunsd mai repede. Abia acum revin incet incet la un program mai lejer si la viata mea cat de cat comfortabila.
Sal Codruta, ma tenteaza enorm retele tale cu faina de secara, as vrea sa le incerc. Ma gandeam sa pornesc de la maiaua mea obisnuita si sa fac si de secara, crezi ca e ok? Sau tb sa incep una noua de secara? Crezi ca-i ajunge o saptamana pentru transformare?
Raspunde cand poti, nu-i graba, deocamdata ma concentrez pe retele tale cu multa faina integrala si seminte, sunt in cercetari. :)
Kimera, linistita poti sa transformi o bucata de maia alba in maia de secara. Daca o hranesti zilnic, dimineata si seara, cred ca dupa 7 zile poti sa o folosesti. Evident, se va stabiliza si maturiza in timp, dar va face treaba buna si dupa 5-7 zile. Nu mai tin minte cat am asteptat eu cu a mea, dar daca ar fi sa o iau de la capat, dupa 5-7 zile de transformare, as face paine de secara :)
Buna Codruta,de o saptamana salivez la painicile tale si astept ca maiaua mea sa devina matura,dar m-a dezamagit complet:(Toate bune si frumoase pana cand am inceput sa o hranesc cu faina alba,nu a mai dat nici un semn de viata.Acum miroase a acru,am mai incercat ieri sa o hranesc cu 25 faina secara si restul faina alba,si-a dublat volumul,dar miroase a acru.Deja de dimineata am inceput alta si am mai hranit-o pe cea veche,oare unde am gresit????Mentionez ca am pus borcanul pe o farfuriuta pe calorifer sa ii fie cald,am folosit cantitatile date de tine cu precizie ,am fost foarte curata si atenta!!!
ely, cea veche e probabil foarte buna. Nu o mai tine pe calorifer!!!! Cel mai probabil e prea cald si se “consuma” mult prea repede, de unde si mirosul acru. Tine-o in bucatarie si hraneste-o asa: 25g maia: 75 g apa: 75g faina alba (sa fie o faina tip 650, nu 000). Dupa ce se umfla si incepe sa colapseze, hraneste-o din nou, in aceeasi proportie, chiar daca nu au trecut 12 ore inca. Mirosul acru se va atenua dupa catea hraniri.
Sunt convinsa ca maiaua ta e buna, si are nevoie de o hranire corecta ca sa isi revina. Scrie-mi inapoi.
Codruta,din pacate a ajuns la canal in acesta dimineata ,abia acum am citit raspunsul tau:)Sper sa nu dau gres cu cea noua.Multumesc si te mai tin la curent.O zi buna:)
Ziua doi: doi bulbuci și oarecare creștere! Să încrucișăm din degete că o ține tot așa…
Salut Codruța, ziua cinci și am rămas tot la bulbuci. Ce-i drept, nu mai sunt doi, sunt cinci, dar cam atât. O iau de la capăt și eventual schimb făina? Ce găsesc prin supermarket-uri n-are nici o indicație de sursă, procesare, etc. deci nu știu dacă e “moartă.” Acum am găsit o făină albă bio tip 65 (așa scrie pe ea). În paralel, am pornit și niște mere în apă.
Faina bio tip 65… suna bine. nu abandona maiaua. mergi cu ea in continuare si vezi si raspunsul de la mesajul celalalt.
În schimb, remarc ceva interesant. Partea de cultură pe care ar trebui să o arunc la fiecare hrănire o pun într-un alt recipient să se adune vreo două trei ture ca să fac clătite. Mă uit la ea și a crescut serios în ultimele două ore, face bulbuci și e pufoasă. Mult mai tare decât cultura pe care o pregătesc să devină maia. Ciudat, normal, am mutat maiaua în borcanul de clătite? :)
oana, oare e prea frig la tine in casa? borcanul cu maia pt clatite unde il tii? daca n-ai pus sare, oua, lapte, apa minerala in el, ia din el separat 20g, hraneste cu 20 apa, 20g faina tip 65, muta amestecul intr-un borcan micut curat, pune capacul si asteapta pana maine. daca dimineata e umflat si bulbucit! mergi cu el mai departe pt maia.
tin pumnii
Ca tips&tricks, as vrea sa adaug si eu ceva: am observat experimental ca drojdiile s-au dezvoltat mai bine daca in loc sa arunc din maglavaisul de ieri, adaug peste apa si faina. Am experimentat mai multe posibilitati pt maia ca nu mi-a iesit din prima, si facut in paralel, s-a dezvoltat 1-2 zile mai repede maiaua la care am tot pus peste in loc sa arunc totul mai putin 75 g.
Diana, sa stii ca ceea ce spui tu, poate functioneaza pe timp rece. Se stie ca drojdia are nevoie de caldura, ca sa se activeze. Ceea ce ai facut tu, de fapt, a fost sa schimbi proportia de hranire, in loc de 1:1:1, ai pus mai multa maia si mai putina apa si faina. Pe termen scurt, acest lucru functioneaza bine (adica dai putina hrana, unei colonii mari de bacterii, si evident o vor manca repede). Pe termen lung, fucntioneaza doar daca hranesti foarte des maiaua. Daca e lung timpul intre hraniri si daca mai e si cald, se ajunge la subnutritie.
Vroiam doar sa iti atrag atentia, ca odata cultura activata si matura, sa nu continui cu acelasi mod de hranire, decat in conditiile enumerate mai sus.
A, nu, asta se face doar primele 2-3 zile, maxim 4. Am crezut ca se intelegea din context. Evident, dupa ce incepe sa faca bulbucei, se hraneste 1:1:1.
Codruța, s-au pornit toate! Am trei borcane bolborosind fiecare în ritmul ei:) Abia aștept să fac prima pâine, și Miruna la fel, care la un an e mare fan. Salutări de la Bruxelles.
A, și succes sâmbătă la atelier.
Bine te-am gasit, Codruta! Noroc cu prietenii mei -bucatari pasionati, care m-au certat ca fac paine cu drojdie si nici pe aia prea des, noi nefiind mari consumatori.
Am pornit un borcan de maia aseara, pe la 8. Azi la pranz isi dublase volumul iar seara la 8 crescuse de 3 ori- ca Fat Frumos!:) Faina folosita- un 650 obisnuita si una de secara bio, apa plata.
Sper sa mearga bine si in continuare, te tin la curent!
alina, astept sa imi spui daca ti s-a format cultura de maia? au trecut deja 4 zile, nu? care e situatia?
Bine te-am gasit si eu, si iti multumesc pentru mesaj.
codruta
Buna Codruta. Ma adaug si eu impatimitilor de facut paine :)
In cele din urma m-am hotarat si eu sa dau viata maialei mele :) Am urmat reteta ta..insa am o problema care ma incurca..din motive de mutat pe alte meleaguri ..in viitorul apropiat..nu am mai dat banii pe un cantar de bucatarie..si am incercat sa ma descurc cum pot. Astazi sunt in a 5-a zi..si maiaua mea a inceput sa faca bule multe la suprafata..am hranit-o doar cu faina alba 650 astazi. Am si eu 2 intrebari daca poti sa ma ajuti.
1. pot cumva sa aproximez cantitatea de maia? Adica daca trebuie sa opresc 75 g de maia . As incerca sa ma descurc fara cantar dar nu stiu cum. Sau trebuie neaparat sa iau :(
2. Este vreo problema daca nu schimb recipientul? Adica eu am facut maiaua intr-un borcan de 800 g si am aruncat din ea..si am hranit-o tot acolo. Sau trebuie mereu spalat pentru succesul maialei?
Multumesc mult !!
Iti recomand sa speli borcanul, poti muta temporar maiaua in alt recipient, pana speli borcanul in care o pastrezi. E vorba de igiena, e parerea mea personala, eu asa fac si nu as face altfel.
Poti sa iti ei un cantar mic (de la tutungerii) care duce cateva sute de grame. e ideal pentru cantitati mici, are precizie foarte buna, poti sa il folosesti pentru sare, pentru maia, etc. Fara cantar, hmmm… complicat… poti lua un recipent gradat (ia un cantar imprumut, mergi la o prietena care are cantar, etc ca sa verifici cantitatile, fata de gradatii). dar maiaua, in functie de stadiul in care e, poate fi mai voluminoasa, sau nu. Metoda nu e corecta, e un compromis care mie nu imi place.
Oricum un cantar pentru aluat, e de neinlocuit. Daca vrei sa faci paine in viitor, cumpara-ti un cantar. E o investitie pe care nu ai cum sa o ocolesti la nesfarsit, daca vrei sa ai rezultate bune. Imi pare rau daca nu asta vroiai sa auzi… dar dpmdv, cups si spoons nu functioneaza. Din toate ustensilele pe care le am, cantarul mi-e cel mai drag, de folos, si de neimprovizat.
Multumesc frumos pentru raspunsul sincer :) O sa caut neaparat cantar.:)
Nu inteleg Codruta se pune drojdie sau nu in maia Exact reteta Ca tatea infor dar fara contret nu am retinut te rog mult mai exact
nu se pune drojdie. Ingredientele sunt clare: apa si faina. Cantitatile sunt clare, date in grame. In primele zile se formeaza cultura de maia> asta e prima etapa.
Dupa ce cultura e formata si maiaua e matura (aprox 10 zile), nu trebuie decat sa o intretii, sa o hranesti periodic. O folosesti la paine, in loc de drojdie comerciala.
cred ca se poate usca la aprata de uscat foarte bine si refolosii ca este pacat sa arunci
Faci ce doresti cu surplusul, important e sa inlaturi o parte si sa pastrezi o mica parte. Cu surplusul inlaturat in primele zile nu prea ai ce face, si daca il usuci… ce faci cu el? In primele zile nu are bacterii, nu are drojdie, e o cultura in formare.
Maiaua odata formata si matura va genera in continuare surplusuri, e hotararea fiecaruia ce face cu acel surplus. Se poate folosi in diferite aluaturi nepretentioase, sau se poate arunca pur si simplu. Ceea ce ne intereseaza e ce ramane, ce se pastreaza, nu ce se arunca.
Aruncatul, in cazul asta, nu e pacat, nu e pierdere, e pur si simplu un pas obligatoriu, pentru ca maiaua pastrata sa fie sanatoasa si corect hranita.
apa eu stiu ca se masora in mililitru deci mai exact
La apa, cantitatea in ml = cantitatea in grame.
da, deoarece densitatea apei este egala cu zero
Buna Codruta,eu sunt in ziua 3 cu maiaua mea dar azi dimineatza am incurcat un pic masuratorile si in loc de 50 g faina alba am pus 50 g faina secara si invers.Acum eu ma gandeam ca ..nu-i bai,o transform intr0o maia de secara,ca oricum asta era obiectivul,sa fac paine de secara mai mult dar apoi m-am gandit ca nu-i bine,ca am niste faina super de alac si niste faina alba semiintegrala bio(faina alba bio n-am gasit nicaieri) si as vrea sa fac paini si cu ele.Deci tu ce zici…continui maiaua ca o maia de faina alba sau daca am schimbat porportiile sa o continui ca una de secara.Ori fac in continuare dupa indicatiile tale si cand voi avea o maia matura alba incep din ea una de secara.Dar din maiaua de secara pot porni una alba.Hmmm…,complicat,sper ca nu te-am zapacit si pe tine.Multumesc de raspuns.
simona, eu zic asa: continua ca si pentru maia alba, si dupa ce o ai, te hotarasti daca o pastrezi alba sau o transformi in secara. Nu cred ca e grav daca ai incurcat odata proportiile. Mergi in continuare de parca nimic nu s-ar fi intamplat :)
Sunt in ziua 5 cu maiaua dar chiar daca sunt semne de viatza,bule si caldura degajata din borcan,miros acru…de aracet,nu mi se dubleaza cantitatea in 12 ore.Ce fac,continui sa pun si faina de secara si faina alba sau pun doar faina alba incepand de diseara?
P.S Am inceput maiaua luni dimneatza si a mers bine doar ca niciodata nu a crescut foarte mult,poate doar in a doua zi parca s-a dublat volumul.Am inceput de ieri sa inlocuiesc faina alba 650 cu una semiintegrala bio,am zis sa ma pregatesc de un preferment mai bio,cum ai zis ca faci si tu.
Ce
P.S. Azi dimineatza maiaua mea arata super,isi dublase volumul si avea bule si la suprafata,nu numai in interior cum avea pana acum.Am trecut-o de aseara pe faina alba si se pare ca ii merge mai bine asa.Iupiiiii!!! Deci se poate.
Ma bucur, Simona. Se poate, si tu ti-ai dovedit singura :). Asta a fost simplu. Acum urmeaza painile :)
Buna dimineata!inca o intrebare sunt retete in care specifici ce tip de maia folosesti (de secara sau faina alba )dar daca spui doar maia care ar trebui folosita?(la cozonac mi-am invatat lectia si spun clar nu merge cu maia de secara :) ) ,dar de exemplu la ultima reteta Vermont S. ? am incercat painea cu maia de secara dar cred ca ar merge mai bine cu cea hranita cu faina alba.
O duminica frumoasa!
Simona
simona, unde nu specific, e vorba de maia alba. Intotdeauna cand e vorba de alt tip de maia, precizez acest lucru. Vermontul pleaca de la maia alba.
daca nu uit, de acum incolo, o sa scriu si la cea alba, ca e alba, ca sa nu existe indoileli. Merci.
OK, am inceput ! 15 martie, 10:00, a.m., day I !
Draga Codruta,
Iti multumesc pentru ca existi… In urma cu 3 ani m-a prins pasiunea pentru maia… Am fost in Belgia ca sa o intampin pe nepotica noastra Cara la venirea ei pe lume… Acolo mancam niste paini minunate cu levain. Mi-am facut o maia, am copt si niste paini, dar recunosc ca nu am fost foarte riguroasa cu retetele. A urmat o perioada cu multe probleme personale si nu am mai continuat sa investesc timp in aceasta pasiune. De curand, din tristetea ca nu am suficient timp sa ma ocup de paine, mi-am luat o masina de paine, macar sa nu mai mananc painea din oras. Si uite asa, plimbandu-ma pe internet am dat de tine si sunt extrem de recunoscatoare ca ne oferi cu atata bucurie experienta ta atat de pretioasa. Tu ai parcurs drumul greu de la inceput pe care eu din lipsa de incredere l-am parasit. Asa ca a sosit ziua 0, borcanelul miraculos porneste in aventura !
Luminita, ai scris unul din cele mai frumoase comentarii pe care le-am citit aici pe blog. Iti multumesc :)
Si iti tin pumnii stransi pt inceputul de aventura!
codruta
Buna Codruta,
Sunt in a cincea zi ( dimineata ) si am avut doar 5-6 bule ,in rest nu e prea vioaie maiaua mea….nici nu creste in volum, doar pare mai aerata un pic dupa cele 12 ore…folosesc faina de secara bio de la AllGreen si faina alba 55 ungureasca , Molnar, apa de la robinet . Continui ? o iau de la capat ?
cand pot sa o hranesc doar cu faina alba ?
Multumesc!
elena, ce inseamna “mai aerata”? Daca nu s-a dublat dupa 5 zile, eu zic sa o iei de la capat, eventual schimba sursa de apa. Faina cred ca e buna. sper sa ai mai mare noroc a doua oara. :)
Codruta, are ceva bule de aer , nu numai la suprafata, insa nu arata nici pe departe cum vad in fotografiile tale si nici mirosul nu e prea grozav…mai incerc o zi-doua si daca nu si nu , o iau de la capat . Multumesc pentru raspuns!
Codruta, am aruncat-o azi dimineata…desi mi s-a rupt sufletul de ea, n-am avut incotro , n-a vrut deloc sa creasca. I-am schimbat apa, am hranit-o ca la carte,, i-am spalat recipientul, am tinut-o la temperatura constanta , dar ea, batman, batman !!! Totusi , nu pricep ce n-a mers….
elena, ai vazut si jurnalul cu maiaua?
Codruta, am recitit acum jurnalul, totul pare atat de simplu povestit de tine ! Incerc din nou, asta e clar – posibil sa fi dat gres din cauza recipientului din plastic in care am tinut-o? o sa folosesc un borcan pentru orice eventualitate , ma gandesc si la faptul ca totusi temperatura in casa nu depaseste inca 22-23 de grade , i-o fi fost frig ….
Multumesc inca o data, te tin la curent :)
elena, eu as da vina pe temperatura, mai degraba decat pe recipient. pune recipientul intr-un loc cald, eventual creeaza-i un mediu cald fortat (pune o sticla cu apa fierbinte langa, si acopera totul cu o cutie, etc). Daca dupa prima zi nu merge bine, iti recomand sa schimbi apa… sau faina.
Draga Codruta,
Povestea pe scurt suna asa: am maia(le), am facut prima paine 1.2.3 (Flor Makanai) si astept sa vina placa de copt…
Povestea pe lung e cu mult mai palpitanta…
Cu urarile tale de bine si inarmata cu faina integrala de la o moara sateasca si de secara Boromir am pornit in aventura.
Primele 2 zile forfota mare in borcan, apoi 12 ore de tacere. Dupa agitatia initiala eram destul de increzatoare ca voi reusi, dar imi faceam mereu treaba prin bucatarie sa vad daca se misca ceva. Daca ciuleai tare toate simturile parca ceva vietuia acolo, desi aluatul nu se misca de la linia neagra. M-am gandit sa dau o mana de ajutor si am gasit secara bio Verival cu care am inlocuit Boromirul. Si iata ca minunea s-a intamplat, incet dar sigur aluatul a inceput sa urce din ce in ce mai mult, mirosul sa devina din ce in ce mai placut. Ura, am maia ! Din ziua a 6-a am hotarat sa pornesc 2 maiale, cea alba si cea de secara. Pentru cea de secara m-am reantors la Boromir, si i-a placut. Creste repede si e foarte viguroasa. Pare foarte fericita.
Peripetiile au aparut la cea alba. Am oscilat pe ce faina sa o trec (Baneasa La Grande Famiglia Brutarie –suna destul de mafiot, nu- si BL-55 Agromolnar) si am ales BL-55 Agromolnar. In primele 12 ore a parut ca e OK, dupa care urmatoarele 36 ore curba a inceput sa se prabuseasca vertiginos, crestea din ce in ce mai putin. Era clar ca nu-i placea de loc ce mananca. Asa ca m-am gandit ca poate faina cu nume mafiot o fi mai pe gustul ei. Am pornit urmatorul experiment. Am continuat sa hranesc o parte din maia cu Agromolnar si o parte a trecut la faina La Grande Famiglia (LGF). Alegerea a fost inspirata. Imediat borcanelul LGF a prins viata, in timp ce borcanelul Agromolnar a intrat in suferinta din ce in ce mai profunda. Mirosul era din ce in ce mai rau si in plus am mai observat ceva. Nu a murit flora de tot, dar s-a selectionat o flora foarte lenta, aluatul statea nemiscat primele 11 ore si se misca ceva (mai putin de 1 cm) doar in ultima din cele 12 ore, ca si cum 11 ore se lupta sa scape de ceva inhibitor din faina. Dupa 2 zile in care am asistat ca un om de stiinta la suferinta ei, am hotarat ca nu mai pot sa ma uit cum moare, asa ca am trecut la un nou experiment, incercarea de a o reanima. Am ales o alta faina, Boromir 650 pentru paine. De data aceasta lucrurile au mers mai greu ca atunci cand am trecut pe LGF, pentru ca deja suferise mai mult. In momentul de fata a recuperat mult, mirosul s-a mai imbunatatit, dar nu este inca la fel de placut ca la maiaua cu faina LGF sau la cea de secara, inca nu se dubleaza in primele ore de la hranire, dar simt ca isi va reveni. Concluzia: faina BL-55 Agromolnar cu data de expirare 30.05.2012 a avut sigur niste probleme.
Despre prima paine, ce pot sa spun. Am ales acea reteta a lui Flo cu hidratare mai crescuta: 200, 440, 600 si am copt-o in vasul termorezistent pornind de la cuptorul rece (ca dor de aceea spune ea ca e cea mai simpla paine cu levain din lume!) Am hotarat dintr-o data ca nu mai astept nici o placa de copt si nici sa citesc toate tainele painii si ca trebuie sa pun si eu maiaua alba la treaba. Mi-am dat seama ca ar fi trebuit sa fac o programare a intregii operatiuni, dar in momentul in care am simtit ca nu ami pot sa mai stau nici macar un minut, fara sa ma apuc de facut o paine, m-am si apucat, asa ca am copt-o pe la 2 noaptea, dar a meritat. A iesit o paine crescuta, plina de bule si foarte gustoasa si parfumata. Urraaaa! Hai ca am scris cam mult, multumesc inca odata pentru tot ajutorul pe care ni-l dai !
In acest moment maiaua intoxicata cu faina ungureasca si-a revenit, ba chiar este mai viguroasa decat cea hranita cu LGF. O voi pune cat de curand la treaba.
ma bucur! pana la urma cu ce faina o hranesti?
Buna Codruta!
Vreau sa te rog sa ma ajuti cu un lucru. Cand spui 100 g apa te referi la 100 ml apa, nu-i asa? Sau cantaresti apa ca si faina? Multumesc frumos si mult spor!
Adina, la apa, ml = grame. Adica nu gresesti daca masori cu exactitate 100ml, in loc sa cantaresti 100g.
Eu insa tot timpul cantaresc apa pe cantar, de aceea dau cantitatile in grame. iti recomand sa te obisnuiesti sa faci la fel, nu doar pentru ca asa e profesional, ci si pentru ca marja de eroare e mult mai mica.
Asa este, ai dreptate, mereu imi faceam probleme ca nu cantaresc corect apa. Multumesc mult pentru tips :).
n-ai de ce sa multumesti, spor!
Pai am scris in mesajul de mai sus (cel lung), cand am vazut ca nu-i merge deloc bine cu cea ungureasca am separat 2 borcanele, unul l-am trecut pe faina baneasa la grande famiglia brutarie si unul l-am lasat pe ungureasca. cel cu faina baneasa s-a salvat imediat, in timp ce cu ungureasca era din ce in ce mai rau, mirosea urat si nu mai crestea aproape deloc, ceva, ceva dupa 11 ore. Dupa cam 2 zile am experimentat mai departe, borcanelul care era aproape compromis cu faina ungureasca l-am trecut pe boromir 650 pentru paine. deoarece maiaua era in suferinta masiva salvarea a durat mai mult, cam 2-3 zile, dar acum cea pe faina boromir e chiar mai activa. Asa ca am 3 maiale, una pe secara, una alba pe baneasa La Grande Famiglia si una alba pe Boromir. toate vesele si active, frumos mirositoare si din ce in ce mai fericite!
Draga Codruta,
Maiaua mea si-a dublat volumul in vreo 6 ore,dar nu vreau sa fac paine acum.Ce-i fac?o pun in frigider in momentul in care e “coapta”?si cum o hranesc?am folosit 75g apa,75maia,75g faina alba.
Multumesc,
Nico
revin.i-am aplicat o noua hidratare 1:5:5 adica 10g maia,50g faina,50g apa.e bine?vad pana maine….
da, e bine. eu merg pe ~ 8:30:30 si o hranesc de doua ori pe zi. Daca vrei sa o pui in frigider, o hranesti, asa cum ai facut e foarte bine, o lasi sa creasca pana aporape de maxim, si apoi o pui in frigider. Dupa cateva zile, o scoti si o hranesti din nou. Daca nu vrei sa o hranesti o perioada mai lunga (de ex. pleci in concediu 2 sapt), poti sa o faci un pic mai densa (adica 1:4:5, de ex.). Conteaza f mult si ce fina folosesti, eu am observat ca la unele fainuri sta mai mult in maxim, la altele scade mai repede. Poti sa ii pui si 4g de integrala sau secara, daca stii ca ureaza o perioada mai lunga de nehranire.
Daca am folosit faina integrala in loc de faina de secara crezi ca e ok? Sau sa arunc tot si sa incep din nou?
vezi tu daca e ok. daca se comporta asa cum am descris in jurnal, e bine. Daca nu misca in 2-3 zile, o iei de la capat. Ai rabdare :)
Buna, Codruta!
TE-am “descoperit” si eu :)
imi place foarte mult cum explici, “babeste” :)
Sa vedem daca se prinde ceva si de mine…
Pupici
Well I have full faith and confidence in your ailbity to kick out an amazing baguette. If anyone can pull it off it will be you and you’ll do it in spades. And I’ve also wanted to try the candied orange peel, but for some reason I keep putting it off. Perhaps I’ll wait for your inspirational post.
Am dat si eu de aceste retete de paine, si m-am apucat sa fac maia. Dupa 36 de ore am fost foarte fericit sa constat ca s-a dublat cantitatea. A fost singura zi cand s-a intamplat. Acum sunt in a 7-a zi si de atunci nu a mai crescut aproape deloc. In ziua 2, 3 cate 10% in rest nimic. Intradevar miroase dulce acrisor (seamana putin cu otelu de mere facut de mine cu miere de albine-nu asa intens totusi, dar de asta imi aminteste).
Am pus faina integrala de secara, si faina alba cu 10 gr.proteine. La inceput temperatura a fost doar de 21 grade.
Dupa ziua a 4-a am mai schimbat si faina (10,7 proteine) si am pus-o la temperatura de 24-25 grade. In ziua a6-a am schimbat apa cu suc de ananas in speranta ca se va intampla ceva. Nimic. Mentionez ca e plina de bule dar nu creste.
Nu stiu ce sa mai incerc.
Deocamdata mi-am cumparat scule ! Am luat o placa de granit, am luat raschete de inox, si de plastic (parca asa le zice), am luat azi chiar si lava vulcanica de le Metro.(acolo am gasit si raschetele). Am cantar, am termometru cu infrarosii. Numai maiaua nu vrea sa iasa.
Azi am facut un aluat ca de pitza dar cu drojdie si am copt pe granit. A copt extra. Chiar m-a laudat mama. Nu am facut pitza ci “pup cu urzici si branza”- asa se cheama in Ardeal- se intinde aluatul se pune compozitia resprectiva si se impacheteaza cumva ca un plic. In 30 minute a fost gata, nu s-a ars, s-a rumenit un pic si sus si dedesubt, a fost super.
Dar totusi vreau sa ma apuc de facut paine cu maiaua mea, nu cu drojdie.
M-ar interesea totusi, in retetele de paine care sunt cu maia, care ar fi corespondenta cu drojdie ? Se poate face o estimare cam cata maia 100% hidratata de exemplu, se pune in functie de cantitatea de faina ?
ciau, hd56fox.
Pentru a vedea ce se intampla cu maiaua ta… incearca sa pui mai multa faina la o hranire. de ex. 25g maia, 25g apa, 35g faina. Urmareste peste cateva ore … a crescut, n-a crescut, are bule, are volum, cum miroase, etc.
conversia intre maia si drojdie e mult discutata pe net. E greu de dat o regula general valabila si aplicabila, dar in mod general faina prefermentata e undeva sa fie intre 15…30% din cantitatea totala de faina (merge si 12%, merge si 35%… de aceea spun ca nu exista o regula generala, ci trebuie adaptata proportia in functie de: timp, temperatura, aciditate, tipul de faina, etc). uita-te de ex. aici (click) asta fiind prima cautare care mi-a venit in cap.
help!buna Codrutza!
sunt suparata pentru ca sunt la a doua incercare de a face maia, sunt in a 4 zi si cultura mea pare moarta. in dim asta s au vazut doua sau trei bule de aer, dar atat.in nici uncaz nu arata ca a ta. in primele doua zile a mers perfect si arata exact ca in pozele tale, acum arata ca o creme cu rare bule de aer care sunt de la hranirea de dim.este a doua incercare de a face maia..si prima a esuat in acelasi mod…primele 2 zile ok..apoi crema. acum am schimbat fainurile….
camelia
Acum ca am descoperit care este treab cu maiaua, nu-mi ramine decit sa incerc :)
Asa sa faci! super :)
Codruta de aseara am pus si eu o cultura la crescut! Abia astept sa ajung acasa sa ii vad evolutia! Cat de mult poate dauna faina 000? Aseara numai din asta aveam in casa. Astazi voi completa cu 650. Multumesc pentru indrumari si te tin la curent!
hi! felicitari pt tot ceea ce faci. e super!
am inceput sa-mi fac paine acasa de cateva luni. dar nu folosesc deloc faina alba, doar integrala si de secara. si , pana acum, doar drojdie de alimentara am folosit. as putea sa-mi fac maiaua doar din astea 2 tipuri de faina sau …? multumesc!
dupa ce am citit acum despre ‘desem’ , am inteles ca tot de la maia alba trebuie sa incep…
cred ca-mi voi face si maia de secara, pe langa desem.
la painea pe care o fac folosesc 300gr faina integrala ( de la Cora ) si 200 gr faina de secara ( Boromir ). mai puneam si seminte de floarea soarelui, in , susan si chimen, dar am renuntat momentan. celor de chimen le duc dorul…
vroiam sa-mi iau masina de facut paine, dar raman la cuptorul cu gaz.
am si niste faina de porumb ( din Ungaria, caci locuiesc in Arad si ajung si pe acolo ), ar trebui sa incerc ceva paine si cu ea. in Portugalia se face paine de porumb, ‘broa de milho’ ii zice, n-am gustat, nici n-am facut, dar voi incerca. am facut o data paine cu masline, tot reteta portugheza, si-a iesit bunutza… voi traduce reteta si ti-o voi trimite. idem cu ‘broa de milho’.
numai bine si pe curand.
Buna Codruta!
E a doua oara cand incerc sa fac maia, insa ceva imi scapa. Sunt in a 11-a zi (cred prea mult, insa cred ca m-am atasat de ea si vreau sa vad daca o mai pot salva cumva :))). Pana in prezent nu si-a dublat deloc volumul, crestea de dimineata pana seara insa putin sub 1 cm, s-au vazut bulbuci tot timpul insa nu creste spectaculos. In plus, cand o amestec apar niste bule f viguroase care se sparg singure. Folosesc faina bio de secara, faina alba bio 000, apa robinet, in proportia 75gr maia, 50 f alba, 25g f secara, 75 ml apa. De azi mi-am separat cultura in 2 borcane, in primul borcan merg pe varianta de amestec mentionat mai sus iar in cel de-al doilea borcan am hranit cultura 75g cultura, 60 f alba, 15 f integrala bio. (nu stiu daca e combinatie buna).
Intrebarea mea ar fi: sa mai continui sa hranesc cultura de faina alba+secara sau sa o iau de la capat? (insa nu inteleg de ce nu-si dubleaza volumul). Temperatura e undeva in jur la 21-22 grade C.
multumesc
am vazut ca si la ‘lidl’ a aparut faina integrala 1250. ce reprezinta numarul si oare e buna?
Gabriel, cred ca te refereai la faina de grau 1050. Din cate stiu eu faina 1250 nu exista. In Germania faina de grau este tipizata in felul urmator: 405, 550, 812, 1050 sau integrala. Cu cat numarul este mai mare cu atat faina este mai neagra, asta insemnand ca o mai mare parte din coaja bobului de grau este continuta in faina si o data cu ea mai multe minerale si vitamine. Faina 405 contine (virtual) numai miezul bobului.
Faina 1050 are o culoare alb-cenusie si are un continut foarte mare de gluten, 13-14,5%, pretandu-se, cred, mai mult pentru painile cu o proportie mare de faina integrala de vreun fel. Nu prea se aseamana la aspect cu faina integrala, caci nu se observa deloc taratele in ea. Este analoaga fainei frantuzesti T110 din cate am citit eu. Eu am folosit-o cu succes in reteta Codrutei de paine 70% secara.
Am incercat sa fac paini albe cu ea si o data bagels, dar fara succes de fiecare data. Credeam ca asta ar fi faina “high-gluten” pe care o cereau anumite retete. Asta pentru ca o gasisem undeva intr-un tabel ca fiind acelasi lucru cu faina “high-gluten” din sistemul american. Dar nu este asa. Acum folosesc acest 812, sau “bread flour” cand este vorba despre o formula care cere faina cu mult gluten. Nu stiu daca exista ceva analog in Romania, eu nu mai locuiesc in tara de cativa ani.
Sau poate faina pe care o zarisei tu este cea de secara 1150? Sa mentionez aici scurt ca si secara este tipizata intr-un fel asemanator: exista 997, 1150, 1370, 1740, integrala. Faina 1150 este o faina de secara mai alba avand proteinele undeva la 8,3%, spre deosebire de cea integrala de secara care are 9% proteine.
Am inceput astazi (seara pe portiunea asta de planeta unde ma aflu) doua maiele, concomitent – una de faina alba si una de secara. Este prima incercare din viata sa pornesc maiaua singura si deja vad din comentarii ca am gresit nepunand apa filtrata (note to self: citeste TOATE comentariile inainte de a incepe ceva). Wish me luck, people! Am inima cat un purice!
Buna, Codruta
Sunt la aproximativ 15 ore de cand am inceput cele doua maiele (faina alba si faina de secara 100%) si deja au crescut cam 30% din cat erau. La 12h nu remarcasem nici o diferenta, insa acum deja parca explodeaza (ma refer la crescut) si vad si ceva ce par a fi bule. Ambele au crescut cam la fel, insa bule sesizez doar in cea cu faina alba, cea cu secara pare mai lenesa. Sunt foarte foarte emotionata si abia astept sa vad daca imi iese. Am inceput maielele pentru ca vreau neaparat sa iti incerc reteta de paina de secara 100% si o mai am in proiect (deocamdata) si pe cea cu seminte.
Multumim pentru retete si pentru entuziasm!
Maria, sunt sigura ca o sa iti iasa. E vara, e cald, e anotimpul cel mai potrivit pt pornirea unei maiele, iar din descrierea facuta lucrurile par ca merg bine. Iti tin pumnii si astept noutati.
iti multumesc pentru mesaje si gandurile bune.
codruta
Hello!
Am auzit ca esti specialista in materie de paine si imi place tare mult o paine bine facuta si crocanta, ti-am salvat blogul cu promisiunea sa fac maia cand o sa am timp. A venit timpul si zilele trecute m-am apucat de ea. In primele 2 zile am tinut borcanul inchis dar tot s-a dublat in volum iar acum o iau dupa mine la serviciu si o hranesc acolo ca nu mi-am calculat bine orele. :D Dupa ce voi ajunge la spre sfarsitul saptamanii si voi avea o maia stabila, o pot pastra in frigider, nu? In cazul asta cat de des trebuie hranita.
Multam si spor la brutarit!
Ciau, Bogdan. Ma bucur sa te cunosc.
Eu iti recomand, ca dupa ce devine stabila, sa o tii inca 7 zile la temperatura camerei si sa si hranesti zilnic (poti sa schimbi orele de hranire, in asa fel incat sa nu fii nevoit sa o iei la lucru) si abia apoi sa o pastrezi in frigider. Pastrata la rece, poate fi hranita o data pe saptamana, insa cand planuiesti sa faci paine, sa o hranesti de 3 ori inainte de folosire.
Astept vesti in continuare, sau daca mai ai intrebari, te rog sa ma intrebi :)
Calitatea “starter-ului” este data de faina cu care am inceput maiaua sau de faina cu care este hranita?
De ex: eu am pornit starterul cu o faina obisnuita dar acum o hranesc cu faina bio.
Kev, calitatea starterului e influnetata de faina cu care il hranesti si de frecventa de hranire. Nu il lasa niciodata sa flamanzeasca, asa cum nu trebuie nici sa il suprahranesti. Are nevoie de cateva saptamani sa se adapteze si sa isi dezvolte gustul, dar daca il intretii corect, vei avea rezultate excelente si previzibile de fiecare data.
[…] interest in bread baking, you won’t be able to leave it too soon. Here is the direct link to her instructions for growing the […]
foarte fain blogul tau, ce bucurie ca l-am descoperit.
de cateva saptamani imi too-ot spun ca ma apuc sa fac maia, azi am cautat ceva mai simplu, pentru inceput: o reteta de paine pustniceasca – grau macinat, dospit la soare; si, dintr-una in alta, am aflat ca, pe vremea lui Decebal, dacii consumau mamaliga din hrisca si mei, nu din malai, cum se face acum. m-am gandit ca ai putea sa stii tu, poate ai citit pe undeva: ai idee cum faceau mamaliga? amestecau hrisca si meiul cu un pic de apa si le lasau la soare sa dospeasca? sau le adaugau in apa clocotita, cum se face acum mamaliga? tare-s curioasa, pentru ca as vrea sa incerc sa fac.
good vibe :)
Buna Codruta,
Este oficial, am dat drumul la maia…ramane de vazut daca reusesc sau nu …
Am o singura intrebare mi-a iesit un amestec destul de solid , asa ca si un aluat foarte moale dar totusi consistent care nu isi pastreaza forma dar nici nu este lichid, e ok?
Astept cu nerabdare raspunsul tau , capul sus si nu te uita decat inainte, inapoi poti numai dupa ce mai trece supararea si se vindeca ranile!(stiu ca suna a cliseu dar , timpul chiar le rezolva pe toate si bune si rele…)
Merci ,Daiana
Buna Codru,
Este a doua zi seara, iar maia-ua mea si-a dublat volumul in 10 ore dupa ce am intarziat hranirea de dimineata cu 2 ore din cauza ca nu am reusit sa ajung acasa mai repede…e bine? nu e prea repede?
Merci,Daiana
E bine, Daiana. Nu iti fa probleme daca nu respecti exact intervalul de 12 or. Poti face si 10 ore ziua, 14 noaptea (fiind mai racoare). Din ce mi-ai scris pana acum, lucrurile merg bine.
Buna Codruta,
Iti multumesc pentru raspuns, sper ca nu am facut o nefacuta…cum nu stau deloc bine la capitolul timp si nici nu as vrea sa ma incurc in prea multe informatii noi , am hotarat sa-ti citesc posturile pe masura ce progresez cu maia-ua si sa fac pas cu pas ceea ce spui tu…
Nu cred ca a fost un plan bun , avand in vedere ca nu am citit ceea ce ai scris cu ocazia refacerii maia-lei , unde explicatiile sunt mai detailate , de aceea ma gandesc ca poate ar fi util pentru cei ca si mine sa pui postul acela inaintea acestuia , avand in vedere ca informatiile de acolo sunt mai numeroase iar posibilitatile de greseala mai reduse ( sper ca nu te supara sugestia).
Mai exact ce am facut?Cum nu am gasit nici o informatie referitoare la ce sa fac cu recipientul in care era maia-ua inainte de hranire, mi-am imaginat ca nu este voie sa o scot de acolo asa ca mi-am calculat cat trebuie scos din borcan ca sa ramana 75 de g.(nu stiu cat de exact am reusit) si am tot pus peste apa si faina incercand ( desi este de-a dreptul imposibil) sa tin borcanul cat mai curat…
Binenteles ca dupa 2 zile si o crestere de noapte de mai putin de jumatate din nivelul initial, astazi am inceput sa caut solutia pe blogul tau si…abia atunci am descoperit cel de-al doilea post despre startul maia-lei.
Am urmat intocmai indicatiile de acolo si sper din tot sufletul ca nu am nenorocit maia-ua tinand-o in acelasi vas pana in ziua 3…dar te tin la curent…daca nu te deranjez prea tare.
Ciao Codruta,
Stiu ca esti acolo si ma asculti , nu vorbesc singura , asa ca te tin la curent cu noutatile , ieri seara mai ca nu am sarit intr-un picior de bucurie cand am observat ca Maya (ca asa cred ca o voi numi de acum incolo) -ua mea a scos cateva bule sa-mi raspunda multumita de tratamentul princiar pe care i l-am aplicat dupa ce initial a incercat si viata “in mizerie”.
In concluzie dupa dusul de ieri (sa nu-ti mai povestesc ca era cat pe ce , cu gandul aiurea sa pun 100 g apa in loc de 75g , dar ca norocul ca m-am prins imediat si am “salvat” o noua portie de maia…) Maya mea si-a dublat volumul(in ziua 4) si scoate bulbuci mai ceva ca si o bucata de sapun…
Intrebarea ar fi trec pe faina alba?Eu asa m-am gandit si daca no fi bine reiau hranirea cu secara…hm, cred ca-i bine, sau ?
O duminica insorita,
Daiana
Ciao Codruta,
Maia-ua mea a ajuns in ziua 7 hranita fiind numai cu faina alba de cand ti-am scris (desi am mai hranit-o atunci inca o data si cu secara ) dar am observat ca nu este prea fericita de tratament face multe bule mici si creste mai repede in timp dar mai putin in volum (nu depaseste niciodata dublul initialului) dupa care scade destul de repede inapoi,oare sa fie faina prea slaba?
Folosesc o faina bio de Jamu Mare pe care nu scrie absolut nimic despre gluten , ma gandesc ca numai asta poate fi cauza si de maine incep sa-i mai dau ori faina integrala ori de secara, o fi bine?
Astazi fac paine pentru prima oara cu maia si am ales sa fac painea casei pentru ca am senzatia ca Maya mea nu este destul de puternica sa duca o paine pana la capat, asa sper sa nu gresesc prea tare…
O noapte linistita,Daiana
Daiana. Cred ca singura ti-ai raspuns la intrebare: faina alba pe care o folosesti e prea slaba, cel putin asta deduc eu din ceea ce descrii. Ar mai putea fi o cauza: ca e prea alba (adica are un continut f f mic de cenusa, dar banuiesc ca nu scrie pe pachet acest lucru) si nu are suficient nutrienti pt a hrani maiaua. Iti pronpun (si asta urgent!) sa schimbi faina (vezi daca gasesti la Enigma, sau la Real, Bio allgreen alba, doar de proba, de altfel e prea scumpa pt a o folosi regulat). Eu am mai folosit Dobrogea tip 650, sau Hajdu 550, dar in aceste cazuri pun si cate 5g de faina integrala la 25g alba.
In locul tau, nu as face prima paine cu cea de la Jamu Mare, as incerca Bio allgreen sau Hajdu.
Buna Codruta,
Socotind ziua in care am pregatit bocanul cu apa si faina ziua zero, maiaua mea este azi in ziua 3.
A doua si a treia hranire le-am facut tot la 24h din neatentie.
In acest moment au trecut 10 ore de la ultima hranire, volumul s-a dublat si miroase frumos. Este un miros fin pe care nu-l pot asemana cu altceva si are o foarte usoara nuanta de acid (foarte usoara).
Dar trebuie sa plec si nu am alta varianta decat sa o hranesc acum. Este in regula? Pot sa o hranesc de acum numai cu faina alba? Multumesc, Lili.
Draga Codruta,
Dupa ce am citit fascinata blogul tau… maiaua mea implineste 20 de zile astazi!
Pot spune ca doar in ziua a opta de viata a ajuns la un stadiu multumitor, dupa ce am trait indoieli maxime ca voi reusi (in zilele 4-5).
:)
E cuminte, face spume si in frigider… Da, a ajuns in frigider deoarece nu prea fac fata rutinei de hranire, din pacate. Am citit intr-un post de al tau ca, daca o tin la frigider, devine mai putin activa?
Am facut clatite si au iesit grozave. Am incercat si 2 paini de tip 1:2:3, insa… mai am de lucrat la tehnica! Una peste alta, ma pregatesc de a treia paine care va fi “cea cu gust de acasa” (sambata-duminica), pentru ca ma atrage gradul mai mic de hidratare. Si mai vreau sa fac un experiment cu chifle pufoase; nu am vazut vreo reteta de gen la tine asa ca voi incerca astazi o adaptare a retetei de la drojdie de bere la maia.
In alta ordine de idei, dat fiind faptul ca trebuie sa si consum ceea ce produc… mi-e teama ca o sa pun cateva kg (oare cate???) in plus pe mine. Uffff
:))
Buna,
Trebuie sa ma laud si eu putin cu maiaua pe care am facut-o. De fapt maielele, pt ca acum am trecut in faza in care nu ma mai indur sa arunc nimic.
N-am fost prea grijuliu cu ea, nu ca n-as fi vrut, dar asa a iesit, in sensul ca ba am hranit-o la 24 de ore, ba la 16, la 8, la 10 , la un moment dat am crezut ca a murit si vroiam sa o iau de la capat, ba chiar am carat-o dupa mine in week-end ( 2 week-end-uri) impreuna cu toate acareturile: cantar, faina, chiar si apa, ca doar o invatasem cu anumita apa, etc. Si dupa ce au trecut cele 7 + 7 zile si urma sa o pun in frigider, ca sa iau si eu o pauza, ce credeti ca s-a intamplat: am uitat-o afara! Sa innebunesc, nu alta. Dupa ce am trecut de socul asta, am zis ca poate reusesc sa o recuperez si a trebuit sa o mai bibilesc vreo cateva zile ca sa o inzdravenesc, dupa care am pus-o in frigider. Atunci am inceput sa-mi fac backup-uri.
Nu este ea ca la carte , in sensul ca nu prea isi dubleaza volumul in 12h, ci cam pe la 75%, da eu sper ca-i buna.
Week-end-ul trecut am reusit sa-mi fac timp sa fac si o paine, sarind peste partea cu retardarea la rece , pentru ca oricat am incercat sa le potrivesc ( am facut chiar si o analiza pe ore in xls), nu am reusit sa gasesc timpul necesar.
Rezultatul m-a cam pus pe ganduri, ca sa nu zic ca mi-a taiat elanul, in sensul ca sunt intr-o mare dilema: sau prima mea paine cu maia nu a iesit asa cum trebuia, ceea ce sper, sau … mie nu-mi place painea cu maia!
Am sa pun niste poze si impresii ci comentariile la Simple Sourdough Bread, poate imi dati niste sfaturi.
merci,
L
Buna seara,
Revin cu noutati: asadar in aceasta dimineata am hranit maiaua dupa un interval de numai 10 ore.
Volumul s-a dublat. Am amestecat o data in borcan sa se mai aereze si este din nou aproape dubla. Dar surpriza: pentru ca nu m-am indurat sa arunc jumatatea ei, am adaugat si peste aceasta faina alba. Rezultatul a fost ca volumul acesteia s-a triplat in 2 ore. Dupa 3 ore s-a redus pana la volum dublu. Wowww. Acum trebuie sa am grija de amandoua caci nu ma indur sa renunt la nici una. Ambele maiale incep cu bulbuci mici de jos pana sus si in decurs de cateva ore, cand se “ridica” bulbucii sunt din ce in ce mai mari si rezulta “valurele”. Mirosul este unul fin, catifelat iar acum nu mai detectez nici o nuanta de aciditate.Cum am zis si dimineata nu-l pot asemana cu nici un alt miros cunoscut dar, culmea, ori de cate ori ridic farfurioara de pe borcan ca sa simt mirosul, salivez instant. Nu este o reactie indusa, mi-am dat seama dupa 2 zile de fenomen ……
Asadar iti multumesc ca mi-ai insuflat curajul de a-mi face propria maia, sper sa si reusesc. M-as bucura daca ai avea ceva comentari si/sau observatii pentru mine.
Cu mult drag, Lili
Lili, nu stiu ce comentarii sa fac, mi se pare ca te descurci f bine :)
Banuiesc ca in acest moment maiaua ta e deja formata, caci au trecut cateva zile de cand mi-ai scris… poate incerci sa faci o paine, nu crezi ca e momentul? :)
Nu fi rigida sau crispata daca uneori nu respecti orarul de hranire. Incearca sa o hranesti de doua ori pe zi, dimineata si seara, dar nu te speria daca uneori o faci la 10 ore, altadata la 12 ore. Daca vrei sa o tii la frigider, poti sa o hranesti mai rar.
Ce tare! Pot sa te intreb cate back-up-uri ai, Liviu?
:))
Nu de alta, da’ ma tenteaza si pe mine sa fac. Eu am plasat-o in frigider dupa 8 zile, ca ma secase de puteri.
Pana pune Codruta diagnosticul… eu zic ca iti poti crea o impresie despre gust dupa 6-7 paini, luand in calcul o marja confortabila de eroare.
Si ce faina folosesti pentru maia?
Tin sa impartasesc cu voi bucuria de a fi reusit sa fac ceva gustos si frumos din maia.
Din a treia incercare…
Am facut painici (chifle) cu lapte, unt si zahar. Sunt parfumate, au crescut grozav in cuptor, am exersat pe ele tehnica de shaping si tehnica de taiere.
Am pus doua poze aici:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/xdN0XGW8qSqHOn-U7hjjU88fq0rWq0syy9xYPYhOhpA?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/JsgqqKY-bceEhE3cVi4tqc8fq0rWq0syy9xYPYhOhpA?feat=directlink
Am adaptat cu maia o reteta cu drojdie (http://www.bucataras.ro/retete/painici-cu-lapte-anpan-bread-19211.html).
Sunt foarte incantata si-ti multumesc, Codruta, pentru ca ai facut blogul despre maia.
Valeria, felicitari. Arata f f frumos chiflele. Ma bucur ca ai gasit aici informatii care sa te inspire si sa te ajute. :)
E a doua oara cand incerc sa fac maia si ceva nu merge. Sunt la sfarsitul zilei 4 si nu apar bule deloc la suprafata. Nu stiu ce sa zic o mai hranesc maine si daca nu apare nimic astept pana mai apare cineva in Constanta sa-mi dea si mie niste maia. Extraordinar de frumoase paini aipe blog. In cuptor electric de pizza oare cresc painile ca ale tale?
Bună seara,
Aseară târziu, într-un târziu, am descoperit și eu blog-ul tău…. cred că am reușit să mă desprind undeva după ora 2.30 de la calculator….iar în această seară am pus în practică prima lecție… apă, făină de secară, făină de grâu (…știu nu e albă, este integrală), un borcan curat, o spatulă și pus undeva la căldurică….
Mâine voi fi plecat cam toată ziua, dar abia aștept să vină seara să mă întorc la borcănel sa văd ….nush ce să văd….
Anyway, am și eu o întrebare legată de rostul scotch-ului în această ecuație…..:-? poți să mă lămurești și pe mine pentru ce anume se folosea? Îți mulțumesc….
O seară bună tuturor,
Cosmin GUGU
Am gasit urmatorul produs
http://www.biolandia.ro/extract-de-maia-bio-15-g.html la magazinele DM.
Am incercat sa pornesc cultura de maia hranind-o cum e recomandat pe blog la o maia noua dupa ce am lasat-o primele 14 ore safaca bule dar nu iese nimic.Stie cineva se foloseste oare produsul ? Pe plic este doar explicatia pentru cum sa faci o paine nu cum sa folosesti produsul ca maia.
Buna Codruta,
Am inceput sa fac maia dupa indicatiile de aici. Eu vreau sa fac o maia de secara. Este in ziua a 3. Se comporta bine, creste, creste… Vreau sa iti cer parerea in privinta amestecului care se arunca in fiecare zi. Eu l-am pastrat. Vreau sa fac niste briose. Tu ce spui, aceste briose pot fi consumate imediat dupa ce le scot din cuptor sau tre sa astept 3 zile sa se “coaca” miezul?
Mersi frumos pt raspuns.
Abia astept sa pun la treaba maiaua. Cred ca o sa fac fie painica ta de secara cu 30% integrala fie secara cu alac de la “trei paini de secara”.
buna Codruta,
iti citesc postarile de mult timp, dar n-am indraznit decat de curand sa folosesc retetele…
acum a venit timpul sa testez si maiaua, am inceput pe 8 noiembrie doar cu jumatate din cantitate si din cate observ “lucreaza”!
sunt tare curios daca voi putea adapta cumva retetele masinii de paine pentru a folosi acest ingredient minune… incercarea moarte n-are! :)
p.s. faci o treaba super tare si explicatiile sunt mai mult decat clare si suficiente pentru orice incepator!
iti multumesc.
am revenit… cred ca maine e gata maiaua!
bacteriile se inmultesc pe zi ce trece si arata super bine; deja produsul finit a inceput sa depaseasca linia marcata la inceput, iar mirosul acrisor este in standarde!
am folosit doar faina alba bio (de la tara) fara niciun fel de adaosuri si pentru a grabi procesul am pus a 2-a zi cateva grame de bors natural; asta pentru ca n-am avut faina de secara…
iti multumesc inca o data pentru indicatii!
cand fac prima paine 100% bio, voi posta aici rezultatul!
Folosesc de vreo 3 ani buni masina de paine din motive de paine mizera in comert. Ca si fainuri, folosesc Baneasa 650, Baneasa faina neagra, Pirifan faina de secara, Pirifan faina de ovaz si faina de la tara(cand am noroc sa primesc si e mai neagra decat cea 650).
Cum tocmai am primit o punga mare de faina de la tara mi-am zis ca e cazul sa trec de la drojdia din comert la cea facuta in casa. Urmand instructiunile tale, maiaua a iesit exceptionala, desi in primele zile zaoanul se uita interzis la mine si-mi zicea “arunc-o ca e stricata” :))
Undeva, pe la jumatatea experimentului, imi faceam “mea culpa” ca m-am aruncat orbeste sa fac maia, fara sa stiu ce textura si miros are cea matura si buna. Dar, in a 5-a zi mirosea a plamadeala cum facea bunica asa ca mi-a fost clar ca experimentul a reusit!!!
Acum am maia matura, de 7 zile. Ultimele 2 zile am hranit-o doar cu faina de la tara, 1:1:1 si a crescut foarte lent dar maximum s-a mentinut ore bune. In dimineata asta i-am dat si 25g de faina de secara, ca doresc sa pun de-o paine pe dupamasa. Doar ca n-am idee cum sa transform din grame drojdie din comert in grame drojdie activa. Banuiesc ca trebuie cel putin triplata cantitatea.
Ca si concluzie, multumesc mult de informatiile de pe acest blog, ca ne mai scot din iuresul rapid al banilor si ne focalizeaza si spre familie. Multa sanatate si spor la cocalit!!! ( nu m-as supara sa postezi si retete pt. masina de paine :D )
buna,
am inceput si eu sa fac maia si dupa 2 zile, adica aseara, cultura mea s-a triplat(cam in 12 ore). Azi dimineata am aruncat cel putin jumate din ea-atat de multa a fost. Am hranit o cum scriai tu mai sus potrivit zilei a 3 a. Continui tot asa cu hranitul pana in ziua 5 (75 apa, 75 faina) sau pot scadea cantitatile? Daca a crescut asa de bine o pot folosi pt paine?
scuze, acum am recitit postul tau. am sa o urmaresc sa vad daca in 8 ore isi dubleaza volumul, cat despre bule pot zice ca e plina. Spune-mi te rog cum sa trec de pe hidratare 100% la una de 66%? sau cum sa continui cu ea?
Incerc de ceva vreme sa imi cresc o maia. Nu ma las pana nu imi iese, desi am trecut prin cateva nereusite pana acum. M-am intristat de fiecare data. De fiecare data cand o incep ma gandesc ca peste o saptamana voi face paine ! Si apoi … tristete. Trec cateva zile, uneori saptamani si o iau de la capat.
Acum trei zile am inceput din nou :)
Dar e ciudat ce se intampla. De data asta am ramas fara faina alba in casa si am folosit in loc faina integrala. In rest am pastrat toate indicatiile. E ciudat faptul ca ea creste, dar nu face bulbuci la suprafata la fel cum se intampla in pozele tale foarte frumoase, cele in care arati etapa cu etapa cum se creste o maia. Astazi e a treia zi, mai sunt vreo 3 ore pana sa o hranesc de seara si ea si-a dublat volumul. Cu toate astea la suprafata se vad cateva bule, foarte putine si alea mai mult ca sa respire, dar in nici un caz nu face bule de sapun. In rest, pe peretii borcanului se vad o gramada de bule formate in urma cresterii. Acum borcanul sta pe calorifer. Se pare ca acolo ii place.
Intrebarea mea e asta. O fi bine sa creasca asa mult, dar fara sa aiba bule multe si spumoase la suprafata ?
Am inceput si eu sa concep o maia.Sunt la ziua 2 si cred ca sunt pe drumul cel bun,cel putin asa parea acum cand am hranit-o.avea ceva bule pe fundul borcanului si desi ma speriasem la pranz ca era la fel ca aseara cand am inceput-o,a crescut putin.imi doresc tare mult sa reusesc.si sper sa reusesc sa ajung si la un atelier curand,daca ma lasa piticul :)
[…] fac painea doar cu maia, dupa reteta de aici aici. Maiaua o am de la inceputul anului, cand timp de 2 saptamini, din 12 in 12 ore “dadeam de […]
Faina alba are importanta de unde o procur. Are vreun efect negativ daca e de comert.
Salut, azi am inceput prima mea cultura pentru maia. Iti multumesc, Codruta, pentru blogul asta minunat, si iti doresc un an nou cu vise implinite si putere sufleteasca si bucurii neasteptate. Simona.
Buna Codruta,
Am crezui ca am postat ieri ceva aici, dar se pare ca tehnologia nu a tinut cu mine…Am inceput si eu sa fac o maia, dar tentativa mea se pare ca e nereusita. Faina de secara pe care am gasit-o este dark rye flour. Maiaua mea este ca o coca, nu este lichida ca a ta. Nu este buna faina pe care am folosit-o?
Altfel, imi place la nebunie blogul tau! Spor la copt!
Am maiaua mea (dar nu sunt pionier)! Astazi – ziua 4 – si-a dublat volumul in decurs de 12 ore. Abia astept sa incerc prima mea paine. Presimt ca nu va fi la fel de usor cu painea ca si cu obtinutul maielei dar am sa fiu totusi optimista si imi promit sa nu ma las prea usor descurajata de eventualele esecuri.
Multumesc Codruta!
Draga mea Codruta,
ma simt ca in fata unui profesor care m-a scos la tabla si abia reusesc sa ingan cateva cuvinte prin care sa-i explic ca nu sunt chiar pregatita sa fiu examinata, dar ca asta se datoreaza unui motiv intemeiat. As vrea sa am timpul necesar sa parcurg toate posturile tale, as vrea sa am timp sa citesc commenturile ca sa reusesc sa imi rezolv necunoscutele din problema, dar timpul nu imi permite. Sunt convinsa ca intelegi si as vrea sa te rog sa ma ajuti intr-o problema. Sunt nerabdatoare sa “execut” cea mai simpla reteta de paine dar cu maia produsa de mine (inca nu m-am apucat nici de maia, dar parca raspunsul la ceea ce vreau sa te intreb este un determinant psihologic ca sa ma apuc) si am o nedumerire. Presupunem ca reteta pe care mi-o propun necesita 500 g faina, apa, sare drojdie. La aceasta cantitate de faina, ce cantitate de maia trebuie sa folosesc ca sa inlocuiesc in reteta cantitatea de drojdie ceruta. Cele 500 g sunt orientative, nu am inca o reteta anume in cap sau pe hartie. Iti multumesc frumos ca existi in lumea asta virtuala si sunt convinsa ca cei de langa tine iti multumesc, in felul lor, in fiecare zi ca existi in viata lor! Felul in care scrii imi vorbeste despre tine.
Astept nerabdatoare un raspuns.
Pe curand.
Buna Codruta,
Am citit de multe ori pagina asta si comentariile aferente, dar tot sunt in ceata – sunt la a treia incercare de starter, primele doua le-am tinut cate 6 zile. Faceau bule, miroseau bine, cresteau in volum, insa maxim o treime, nicidecum dublu. Am incercat si cu faina finomliszt, si faina tip 650 din comert, si faina integrala bio, insa cu acelasi rezultat. Apa e filtrata, recipientele (caci am doua) din sticla si din plastic. Banuiesc ca problema ar fi temperatura din casa, maxim 21 de grade. Tu ce parere ai? Am sanse de reusita? Ce faina sa folosesc din cele 3 mentionate (cu adaugarea ca pun si faina de secara pe langa cea din grau).
Multumesc!
Draga Codruta mi-ai fost recomandata de Ligia Pop ,felicitari pentru initiativa ta si rabdarea cu care as raspunzi fiecaruia . Te rog clarifica -mi si mie unele nelamuriri : maia ua e o cultura bacteriana naturala facut in casa care inlocuieste drojdiuta , trebuie hranita la 12 ore cu faina si apa si care ulterior se foloseste la prepararea painii . Se pot face mai multe tipuri de maia alba ,integrala ,in functie de faina folosita . Corecteaza -ma te rog daca am gresit . Conditiile de pastrare sunt aceleasi si vara si iarna ? Eu traiesc in Madrid si aici vara se ajunge la 40 * celsius . Ce faci cu maiaua daca pleci de acasa mai multe zile o bagi la frigider ,o congelezi sau o duc i la rude ? Voi incerca sa vad daca gasesc faina de secara si de 650 trebuie sa fie toate bio ? Cu apa am inteles . Daca voi folosi un borcan de sticla cu capac metalic e bun si lingura de lemn ?
Dupa ce am amanat de mai multe ori demararea proiectului “maia”, joia trecuta m-am hotarat si am pornit la drum. Cu faina alba de la tara, faina de secara din Piata Crangasi, varsata, si apoi, din ziua a treia Solaris, apa de la chiuveta si caldura suficienta (25-26 grade in bucatarie) maiaua mea a crescut frumos de la inceput, miroase placut, e buna la gust si se pregateste sa se transforme intr-o paine, poate chiar in week-end, la aniversarea celor 10 zile de la pornire. Din ziua a cincea am continuat hranirea doar cu faina alba, iar in ziua a saptea am completat cu faina integrala, caci se terminase faina alba. Isi dubleaza volumul destul de repede, in cca 3 ore, ceea ce cred eu ca este semn bun. Acum caut reteta pentru o paine mai simpla si incerc sa-mi programez timpul astfel incat in week-end sa reusesc sa coc prima mea paine cu maia. Multumesc Codruta pentru tot ceea ce faci pentru noi!
Ceea ce faci e minunat, imi pare rau ca asa tarziu te-am descoperit, dar ma bucur si acum. Mi se pare greu, dar as vrea sa incerc sa fac si eu maia. Nu am folosit niciodata faina de secara, sunt in Grecia, sper sa gasesc si sa ma apuc curand.
Mi-am notat constiincios procedeul.
Am fulgi de secare, o sa-i macin sa fac faina, si…daca mai dau pe aici e ca mi-a reusit :)
Multumiri!
[…] Așadar, înainte de orice altceva, am să vă explic care este formula după care m-am ales acum vreun an de zile cu un borcănel de maia nou-nouță. Aș vrea să menționez aici că sursa directă de inspirație pentru creșterea maielei, mi-a fost Codruța Popa, care scrie un blog minunat în limba română, concentrat doar pe pâine: Apa.Faina.Sare. Puteți citi și instrucțiunile ei aici. […]
buna codruta.
am facut maia dupa reteta expusa de tine si mi s-a triplat volumul in prima zi…adica dupa ce am hranit-o o data. Spune-mi te rog fac acum? continui sa o hranesc si cu faina de seacara sau doar faina alba? O fi buna maiaua ori e prea activa? Am folosit faina alba macinata la moara, deci nu cumparata.
cristina, continua asa cum ai inceput. vei vedea ca in urmatoarele zile nu va fi la fel de activa. uita-te si la articolul http://blog.codrudepaine.ro/2011/06/jurnal-apa-faina-o-maia-noua-sau-un-esec/
Multumesc, in plus am observat ca nu e asa de lichida cum pare maiaua ta in poze. ..a mea arata ca un aluat de clatite mai gros.
@cristina, si la mine e la fel, cred ca e ok, sa vedem ce parere are si Codruta. Acum astept sa o pot folosi.
Spor!
Buna Codruta,
Am incercat si eu sa cresc o maia dupa sfaturile tale. Acum este in ziua 5 de viata dat nu prea da semne majore de viata, adica sa-si dubleze volumul cum ma asteptam in ziua 4. Are doar un miros intepator si aspect putin buretos inainte de hranire. Crezi ca e in viata, are rost sa mai continui cu hranirea sau sa incerc alta? :( abia asteptam sa incerc o paine facuta cu maia. Multumesc anticipat.
PS; capacul trebuie inchis etans sau nu e nevoie de capac in primele zile?
Salut Codruta!
Urmaresc site-ul tau de ceva vreme, si am citit la un moment dat despre maia, dar mi s-a parut prea complicat procesul, si am zis ca nu am eu rabdare sa fac asta :D. Insa acum 2 zile, am primit de la niste prieteni, o maia dulce (cu zahar, lapte, faina), pe care trebuia sa o mentin (am primit-o cu indicatii cu tot).
Si atunci mi s-a aprins beculetul. Stiam ca am citit la tine pe site despre maia, si am zis hai sa recitesc eu articolul. Siiii :D am inceput sa imi fac si eu maia :D Deja sunt in a 3-a zi, si maia arata binisor, tot creste volumul, incet incet :D Si sunt atat de fericita, ca am eu grija de ea, si cand ma gandesc ca acolo e ceva viu de fapt. Sunt de-a dreptul fascinata :D
Abia astept sa vad cum decurge procesul in zilele urmatoare, si sa fac prima mea paine. Pentru asta mai trebuie sa citesc putin, sa vad care reteta de paine sa o incerc. Ai cumva o recomandare?:)
Multumesc, si spor in continuare la ceea ce faci!
Lorena
Buna, maiaua mea si-a dublat volumul in primele 24 ore, m agandesc ca este prea cald in casa? In rest am respectat intocmai indicagiile tale, acumse dubleaza in 12 ore dupa care colapseaza, cand o pot folosi pentru paine?
Multumesc
In aceasta dimineata am pus-o la crescut pe Rodica :). Sper sa mearga totul bine si weekendul viitor sa mananc paine buna. Multumesc, Codruta, pentru toate informatiile oferite, pentru timpul pe care l-ai petrecut adunandu-le si apoi impartasindu-le cu noi!
Geo
Mihaela, raspunsurile la toate intrebarile tale se afla pe aceasta pagina :)
…mi-am petrecut aproape toata copilaria la tara, la bunici…vacantele de vara erau mai ceva decat in “La Medeleni” si curtea bunicilor era o lume intreaga…..
Am multe amintiri parfumate, dar parca mai parfumata decat painea calda nu e nici una…..
Uneori, dimineata, cand ma trezeam si fugeam in prispa, gaseam turtite mici, cat un pod de palma de copil, puse la soare, pe lavita. Imi amintesc si acum cum imi infigeam dintii in ele ca in covrigi, ba inca imi aduc aminte ca am si mancat cateva :) Si numai ce o auzeam pe baba (mama bunicilor) strigand la mine: “Lasa, tu, fata, maiaua in pace, ca nu mai are cu ce sa faca mata’mare paine cand vine de la camp!” Ce o fi fost maiaua aia si ce treaba avea cu painea (cum mama masii sa faca ditamai painea din botul ala tare ca piatra???), nu prea gaseam eu legatura, dar nici nu o bagam in seama pe baba si continuam sa o rontai cand o gaseam nesupravegheata… :)
Mai tarziu, am dat eu verdictul: e o bucata de aluat cu drojdie (nu cred ca exista uscata pe vremea aia, iar cea proaspata rezista putin, asa ca am concluzionat ca asa se “stabilizeaza”) si nu am mai pus gura pe ea….si am uitat-o….
Acum, in cautarea unei paini de vis, am descoperit blogul tau (drept pentru care iti multumesc pt rabdare si pasiune) si am inteles ce inseamna maiaua….
Maine o voi suna pe bunicuta mea sa ii spun ca am aflat, in sfarsit, ce inseamna maiaua, sa ii cer cateva sfaturi (cred ca ii va placea sa isi aduca aminte) si ca imi voi lua inima in dinti sa incep si eu “marea creatie”. Sper sa fiu in stare sa fac si eu o painica buna pt ea….
Inca o data, iti multumesc si imi cer iertare ca am devenit melodramatica pe blogul tau…..voi incerca sa ma abtin, desi painea……..mmmmm painea este … plamada din sulfetul brutarului….
Buna Codruta,
Urmaresc de ceva vreme blogul tau si sunt fascinata. Mi-am facut curaj intr-un tarziu sa ma apuc de maia si vin acasa de la serviciu intr-un suflet sa vad daca mi-a crescut maiaua, iar dimineata e primul lucru pe care il verific:). Pana acum insa a reusit sa ma intristeze doar, pentru ca nu creste sub nicio forma. Are bule deasupra, doar cateva, nu asa multe ca in poza ta si miroase exact cum mi-as fi imaginat eu ca va mirosi: acrisor, dar imbietor si nederanjant. Am tinut-o pana aseara in cuptorul cu microunde si de aseara am mutat-o in cuptorul aragazului cu becul aprins. M-am apucat de ea duminica seara la ora 7. Am folosit faina de secara si faina integrala Sanovita si apa Bucovina. De azi dimineata, descurajata de faptul ca nu creste deloc, am inlocuit faina integrala cu o faina alba 650 de la Mega Image (am mai citit prin commenturi ca mai foloseste lumea). Nu as vrea sa renunt la ea, dar din moment ce nu a crescut nu sunt pe calea cea buna, nu? Ce ma sfatuiesti sa fac? As mai hrani-o de cateva ori inainte sa renunt, dar in seara asta cand o schimb, cred ca pun de una noua, ca abia astept sa mananc minunatie de paine.
Multumesc si succes in continuare! Sper sa prind un atelier cu tine in Bucuresti!
Buna din nou:),
Am aruncat prima maia sambata de dimineata, prea dezamagita de faptul ca nu crestea. Am inceput de vineri seara asa cum am zis, o maia noua. Pot sa zic ca ne intelegem mult mai bine:). Are mai multi burburuci si creste f tare:). S-a dublat din prima zi, iar in zilele 2 si 3 a crescut doar cu 50%. Diferenta este ca am schimbat faina de grau integrala cu faina alba 650 si apa Bucovina cu apa de la chiuveta (apa noastra nu-i clorata). Acum stau sa analizez din urma, mirosul celor doua maiele este identic, la fel si consistenta, difera doar nr de burburuci si faptul ca asta noua creste vazand cu ochii. Dar aia veche era intr-un vas de plastic cu o sectiune mult mai mare (asta noua e intr-un borcan de 800g) si atunci normal ca orice crestere nu era asa de coplesitoare… Ma gandesc doar ca trecusera aproape 6 zile si ea nu pare ca vrea sa-si dubleze vreodata volumul.
Asta noua m-a facut asa fericita ca am pornit si o maia de secara pe langa ea:)
Zi frumoasa! Sper ca week end-ul viitor sa-ti spun ca am reusit sa fac prima mea paine:)
Andreea
nu se poate face maia de la zero doar cu faina de grau integrala? eu asa am inceut acum doua zile si acum am semne de intrebare :) multumesc
Buna Codruta,
am incercat de doua ori, in luna asta, sa fac o maia, dar n-am reusit. Prima data am inceput cu faina 000, combinata cu faina secara integrala, dupa aia am citit la tine ca nu-i buna faina alba. Am aruncat-o. Am inceput alta, cu faina alba ungureasca 550 si faina aceeasi faina integrala. In prima zi a crescut, oau, ce m-am bucurat! dupa aia, pauza. nimic, doar 2-3 bule mici, dar n-a mai crescut deloc.
Principalul motiv, cred eu, e temp. de 19-21 gr. de la mine de acasa. Am pus borcanul pe pervaz sa se incalzeasca de la soare, prin cuptor, dupa ce se racea cuptorul, in vas cu apa calda, am plimbat borcanul ala ca nebuna prin toata casa… In ziua 4 am aruncat-o si pe asta.
Ieri am cumparat faina alba integrala Allnatura bio de la DM , si culmea, aseara am vazut un comentariu de-al tau pe aici, ca e o faina slaba. Io ce sa fac? Sa astept sa vina caldura mare, sa-mi schimb faina?
Multumesc, de raspuns, de blog, si salutari de la Cluj.
Diana
Buna Codruta,
Se poate folosi maiaua descrisa mai sus pentru paine integrala? Eu fac paine cu faina 7 spice si as vrea sa incerc si cu maia.
Merci anticipat pentru raspuns!
Cu prietenie,
Iosif
Wow, extraordina ceea ce faci. Nu numai ca imi faci pofta de paine dar parca as incerca sa copiez niste retete. Am masina de paine si ma intreb, maiaua pot sa o folosesc in loc de drojdie la retetele pt masina de paine ? Daca da, poti sa-mi spui de ex daca reteta are 25g de drojdie, pun 25 g de maia ?
Multumesc mult, sant nou in ale bucatariei iar masina de paine mi-a salvat sanatatea. Mi-as dori sa fac paine in casa si probabil o sa incerc la un moment dat. Candva cursuri prin Bucuresti ?
Pe curand !
Buna sa va inima si intentiile. Ma simt binecuvantata sa gasesc acest blog. Faptul ca pot invata sa fac propia mea cultura, maia, ma imbata de fericire. De ani de zile caut si tot citesc, am avut si o incercare care a esuat. Stiind ca pot avea un ghid pe aceasta cale, prind curaj si hranesc speranta ca intr-o zi in casa mea va mirosi painea cea de toate zilele, de care cu nostalgie imi amintesc de pe vremea bunicii.
In Australia acum este iarna. Cultura trebuie pornita si mentinuta la a ce temperatura a camerei? Am cumparat faina alba organica, ca si cea de secara, casa fiu sigura. Sper sa nu deranjez daca revin for guidance.
Dumnezeu trimite ingeri prin oameni, sadind cunoastere in eternitate prin om.
Multumesc pentru speranta pe care mi-au transmis-o cuvintele tuturor.
Fac o intrebare. Am intalnit o doamna care a facut un cozonac de o frumusete rara, pufos ca aerul. Din nefericire am plecat de acasa, fara sa iau reteta. Duc dorul acelui cozonac de ani de zile. Exista vreo posibilitate sa ne arati reteta unui cozonac minune? Bineinteles, presupun ca odata ce ai gasit taina painii, poate detii si taina cozonacului. Pot impartasii cu voi taina celor o mie de foi, sau puff pastry, pe care o fac in casa, si este minume in farfurie. Bineinteles, cu permisiunea ta.
Revin. Incercarea mea a dat gres. Nu stiu de ce nu a crescut maiaua. Probabil ca din cauza iernii australiene, care arata, de la mine mai degraba cu o toamna rece. Am sa mai pornesc odata procesul. Daca sunt atatea experiente pozitive, este vorba doar de sansa probabil, si tehnica. Ce sfat pot primi in situatia mea. Cultura mea abia daca crestea, pana cand nu a mai dat nici un semn de activitate. Multumesc anticipat.
Buna, vreau sa ma apuc de cultivat si eu….am inteles ce si cum trebuie facut, ce nu stiu insa e….o data obtinuta acea cultura trebuie hranita vesnic de 2 ori/zi? Daca plec de acasa cateva zile, ce fac? Merci
am citit articolul, nu si comentariile, inca. poate ca s-a mai pus aceasta intrebare: de ce maia/ sau, de ce maia si nu drojdie? si, inca ceva: exista o generalizare/respandire practica a “principiului/metodei” de folosire a maialei( pentru alte procese ce implica fermentatii: vinuri, oteturi, borsuri, etc..? Rezidiile solide se pot utiliza(Ingrasamant, tratamente naturiste-externe, ma gandesc)?
Buna seara Codruta.
Am intrat din intamplare pe blogul tau si am fost incantata sa descopar secrete despre paine.Mie si mai ales sotului meu, Cole, ne place mult painea de casa dar n-am reusit niciodata sa fac una acceptabila.Abia cum realizez cat de complicat este.M-am bucurat de sfaturile tale.Am inceput de duminica sa cresc maiaua.Am gasit faina bio de secara si alba de grau, am cumparat o cana sa filtez apa.Am urmat indicatiile tale intocmai.Maiaua mea a crescut din ziua a 2-a foarte mult.In 3 ore isi dublase volumul, in 8 ore si-l triplase si pana seara, la 12 ore scazuse iar la volum de 2 ori.Azi este a 3-a zi.Dimineata am hranit-o tot cu secara 25g si 50g faina grau.Dar peste zi nu a mai crescut absolut de loc.Ba are deasupra un strat de apa.Nu miroase urat, dar probabil ca am gresit ceva.Voi incerca acum sa o hranesc dinnou.Spune-mi, te rog, cand scot cele 75g trebuie sa o amestec inainte sau iau asa, la intamplare ?
Daca nu-mi iese mai incerc inca odata.
Abia astept un atelier in Bucuresti.Poti conta pe mine si pe Cole.Suntem noi babetzi (57), dar suntem plini de avant.Eu sunt medic internist si ecografist iar Cole este medic rezident la a3a specialitate, medicina fizica si recuperare medicala! Deci ne place sa invatam, nu de alta dar facem profilaxia Alzheimerului.
Iti multumesc pentru dragostea cu care impartasesti experienta ta!
Rodica
Buna seara,Codruta
am inceput sa urmaresc cu interes blogul tau si de 9 zile am inceput sa cresc o drojie ,pana in ziua 8 nu isi dublase deloc volumul avea bule dar doar atat ;nu m-am lasat si am hranit-o in continuare si in ziua 8 a a inceput sa creasca si tot creste si creste ;acum la 2-3 ore de la hranire isi tripleaza volumul e bine oare ce sa fac?
O hranesc asa 75g maia 10 g faina de secara 65 g faina Boromir 000.
cand pot sa incep sa o folosesc acum sunt in ziua 9-seara ?
Iti multumesc !
la hranire adaug si 75 g apa bineinteles am uitat sa mentionez ,scuze!
Ma bucur sa dau peste blogul tau! Voi incerca aceasta reteta de maia, sunt foarte curioasa sa vad ce iese!
Iti multumesc ca impartasesti aici cu noi din experientele tale!
Buna ziua
Eu abia acum am aflat despre painea facuta cu maia. Desi imi fac painea de multi ani la masina de paine, pana in momentul acesta nu am stiut nimic despre acest subiect.
Pentru ca am inteles ca este mai sanatoasa facuta asa vreau sa incerc si eu, si sper sa reusesc, insa m-am minunat tare cand am sonstatat ca nu exista niciun pic de drojdie in aceasta maia.
Multumesc pt sfaturi!
Am început ieri dimineața. Fără bule până acum, dar simt că va ieși cum trebuie. Mai am vreo săptămână la dispoziție să fac rost de-o piatră pentru prima pâine.
Buna seara, pentru ca sunteti foarte apreciata prin blogosfera brutarilor, v-am citit din scoarta in scoarta, v-am admirat, v-am aplaudat si la urma, am prins curaj sa incerc si eu. In povestea dvs. totul pare atat de simplu, incat aproape traiesti finalul fericit al luptei dintre faina si apa..intr-o mireasma de paine calda. Dar..cum uneori realitatea transforma povestea intr-un vis urat, m-am trezit , inca de la inceputul povestii, cu o problema. Am masurat 50 g apa+50g fainasecara+ 50 g faina alba si a rezultat .. o coca! Nicidecum un aluat lichid asa cum am vazut in pozele dvs. Coca mea abia se amesteca in borcan.. Unde am gresit?
Buna, Codruta! :)
Tocmai mi-am hranit “lighioana draga” :P s-am zis ca e imperios necesar sa-ti scriu cateva randuri, sa-mi exprim multumirea pt toata munca si timpul pe care le depui pt a impartasi cu noi atatea lucruri frumoase (si sanatoase). MULTUMESC!!!
Prima data am citit despre tine pe pagina Snejanei, acu vreo cateva luni, dupa ce a plecat ea in Australia si curioasa din fire cum sunt, repede repejor am intrat si pe blogul tau si aici am ramas, cred ca nu era zi sa nu citesc cate ceva pe la tine.
Am citit si rascitit posturile despre maia siiiiii in 29.12 m-am decis, am pus baza primei maiele din viata mea!!! Yuhuuu!
Ieri am citit ce ne-ai povestit despre aruncatul unei parti din maia si m-am regasit complet in povestea ta. De fiecare data cand o hraneam, imi era putin mila sa arunc o parte, dar aruncam, ca de’, asa trebuia. Pana cand am vazut ca se poate face ceva cu ea. Asa ca azi am incropit o reteta asa “de nicaieri”, am amestecat maieuta care ar fi trebuit s-o arunc cu faina de in proaspat macinata, faina de porumb, faina din seminte de dovleac, lapte, ou, sare, toate la ochi s-am facut cateva painite. Doaaamne, faine au mai iesit! De minune s-a potrivit vorba “s-a mancat ca painea calda”. Iar eu nu mai puteam de umflata ce eram in pene si tantos umblam de colo colo sa ma dau rotunda. Asa ca iti multumesc inca o data! Si sper sa te cunosc intr-o buna zi, ca tot din Tm sunt si eu. Pup!!!
Help… Sunt la a doua tentativa de a face maia. Prima am aruncat-o dupa vreo 5 zile pentru ca nu dadea semne de viata: nu crestea si nu avea nicio bula. Am schimbat faina si am inceput maiaua nr. 2. Cu faina alba agromolnar si cu faina de secara pirifan. Sunt in a 6-a zi si nu se misca nimic. Nu creste, nu face bule, nimic. Nu miroase urat, are doar o tenta de usoara acreala, dar mirosul este ok. Problema care o vad eu ar fi temperatura. In casa sunt in general intre 21,5-24 grade (variabila in cursul zilei, iar noaptea in jur de 21,5-22). Sau poate sa fi prins vreo bacterie, ceva…
Ce sa fac? Sa las mai mult timp intre hraniri (acum o fac la 12 ore). Temperatura in casa parca nu as vrea sa o cresc si sa am tot timpul peste 23 de grade pentru ca nu putem sta noi (noaptea nu putem dormi in caldura prea mare). Ce ma sfatuiesti? Multumesc mult. Carmen T
Help… Sunt la a doua tentativa de a face maia. Prima am aruncat-o dupa vreo 5 zile pentru ca nu dadea semne de viata: nu crestea si nu avea nicio bula. Am schimbat faina si am inceput maiaua nr. 2. Cu faina alba agromolnar si cu faina de secara pirifan. Sunt in a 6-a zi si nu se misca nimic. Nu creste, nu face bule, nimic. Nu miroase urat, are doar o tenta de usoara acreala, dar mirosul este ok. Problema care o vad eu ar fi temperatura. In casa sunt in general intre 21,5-24 grade (variabila in cursul zilei, iar noaptea in jur de 21,5-22). Sau poate sa fi prins vreo bacterie, ceva…
Ce sa fac? Sa las mai mult timp intre hraniri (acum o fac la 12 ore). Temperatura in casa parca nu as vrea sa o cresc si sa am tot timpul peste 23 de grade pentru ca nu putem sta noi (noaptea nu putem dormi in caldura prea mare). Ce ma sfatuiesti? Multumesc mult. Carmen T.
Draga Codruta.peste 2 ore am programat inceperea maielei mele.sper sa reusesc.m-a incurajat foarte tare atelierul tinut de tine azi.
sunt foarte entuziasmata si iti multumesc!
Buna, am inceput si eu o maia si la mine, dupa primele 24de ore era toata plina de bule mici. Azi dimineață am facut prima hrănire la 12h si deja isi dublase volumul ai era plina de bule. Trebuie sa continui hranirea la 12 h conform rețetei tale, sau deja am obtinut maiaua matura?
Buna, Codruta.
Tot citind despre maia, am vrut sa incerc si eu.
Dupa ce am aflat despre aceasta tehnica, naturala, mi-am dat seama ca mancasem deja, locuind in Anglia de cateva luni.
Maiaua mea face o pelicula de lichid sub stratul care fermenteaza, iar sub stratul de lichid este faina neatinsa de ferment. Nu stiu ce sa ii fac. Oare are prea multa apa? Stratul de deasupra are bule mari.
Am luat o lingura de drojdie si am facut o incercare dupa reteta ta de paine simpla 1:2:3. Surprinzator, dar mi-a iesit, a crescut frumos, are gust foarte bun, deloc acru. Maiaua am facut-o initial dintr-o faina alba, apoi, constatand ca nu are prea mult activitate, am continuat cu faina integrala de grau. Mirosul este acrisor, putin cam intepator.
Vreo explicatie cu acest fenomem? Te pup si iti multumesc anticipat. Slava cerului ca mai sunt oameni care impartasesc experiente frumoase. Multumim.
Buna sa-ti fie ziua, sapatamana si inima, Codruta!
Am inceput si eu o maia. M-ai innebunit cu pozele cu paine.
Oricum, conform retetei tale, cultura mea, in primele 24 ore si-a dublat volumul.
Cand sa fac a doua hranire, era deja pana la capacul borcanului de 800 ml.
E de bine sau de rau? Sa continuu doar cu faina alba sau sa mai pun in continuare si secara?
Acum caut o reteta simpla de paine cu maia. Vezi, sunt optimista ca pana in a 7 zi va merge totul bine! Ca si cand nu ar fi loc de intors.
Ai mei m-au intrebat ce-i cu borcanul de pe dulap. Le-am zis sa stea departe de el si ca e un experiment. Abia astept sa treaca saptamana asta sa incerc sa fac o paine. Cu conditia sa gasesc reteta.
Numai bine!
Exista in magazinele DM pliculete cu maia uscata (15 g cred). Se poate folosi pentru a porni o cultura si a obtine maia in casa?
Pentru hranire se poate folosi faina integrala?
Multumesc.
eu am tot facut paine pana acum, dar nu am incercat cu maia, doar cu drojdie cumparata. am primit de curand maia de la o prietena si o pastrez la frigider. nu as putea sa o hranesc fara cantar? m-am gandit ca ar merge sa folosesc o lingurita din maia + 5 lingurite apa + 5 lingurite faina, caci nu am cantar ca sa masor exact… pana acum faceam painea dupa ochi…
Buna Codruta, :)
In primul rand as vrea sa te felicit pentru initiativa si mai ales pentru perseverenta de care dai dovada in educarea noastra, a invataceilor :) pentru a ne deprinde cu mestesugul asta al fauririi painicilor. Incerc sa fac rost cat mai rapid de un catar de bucatarie si sa incep sa fac maiaua… Din ce vad pana acum e ceva extrem de palpitant si toata lumea sta cu sufletul la gura si cu gura cascata asteptand pe langa borcane sa se intample minunea :) sa zica ceva, orice, spiritul din sticla. Ma incanta extrem de mult ideea de a face paine desi ca sa fiu sincera mi se pare o eternitate (am citit cateva retete) pana ajungi sa faci prima paine si cat o tot invarti pana sa ajunga in cuptor :)) Ma suspectez cumva de intoleranta la gluten si prefer sa stiu ca ma chinui si fac o painica de casa, in care n-o sa fie exces de gluten, mai ales ca am “surse” :) pentru faina alba de tara, nu din asta din comert. Macar sa incerc sa vad cum iese si sa am si eu un “suflet necuvantator” in casa cu care sa-mi exersez capacitatile paranormale :)))) Ce ma intreb eu e cum se facea inainte painea la tara (fara drojdie, evident) fara cantar? cum faceau maiaua sa iasa?!… Pe langa misterul construirii piramidelor il mai adaug si pe asta, mi se pare demn de a fi trecut pe lista :) Toate cele bune si abia astept sa ma apuc si eu de “rugaciuni pe langa borcan”
Buna!
Multumesc. Urmez instructiunile intocmai pt maia si sunt foarte incantata – maiaua se afla acum in a cincea zi si e plina de viata. As dori sa stiu daca o folosi din ea pentru a face paine imediat dupa ziua a saptea.
Multumesc.
Mihaela
Codruta, am in frigider maia uscata, de vreo 2 ani si, vreau s-o transform , pt a o folosi la paine. Crezi ca mai e buna? Cum o pot transforma, ce cantitati adaug si cum imi mentin maiaua mama din ea?
buna seara!
inca de la inceput va felicit pentru ce ati realizat! astazi am avut o experienta placata, am cumparat de la un targ din constanta, paine cu maia ,pe langa faptul ca a fost delicioasa nu mi-a creat disconfort la stomac dupa ce am mancat-o,(pur si simplu de la painea cu drojdie de la magazin sau facuta in casa ma baloneaz), asadar as putea sa cumpar si eu putina maia de la dvs? va multumesc!
Sunt în ziua a 5 a! Plină de bulbuci, gust ușor acrișor. Aș avea o întrebare: câtă maia trebuie să folosesc la o cantitate de 300-400gr de făină pentru a-mi ieși o pâine bună, naturală?
Bună, am început și eu “procedura” dar abia după am văzut în comment-uri ca nu se folosește făină 000, e mai bine sa încep alta noua? Am folosit cana gradata și am un amestec tare, nu e apos, nici măcar smantanos :). Așa trebuie sa fie la început? Mulțumesc
Buna Codruta,
In sfarsit, mi-am facut si eu curaj si dupa ce ti-am citit blogul m-am apucat sa fac si eu o maia :)
Ca, probabil, multi dintre cei care fac paine acum, si eu am inceput tot cu o masina de paine, castigata la un concurs. Norocul meu a fost ca a fost o masina buna, un Philips, si astfel am prins drag de aluatul asta.
Ca sa fiu sincer, prima data am dat de blogul tau acum vreo doi ani, dar nu l-am citit pentru ca nu ma vedeam in stare sa fac ce faci tu. Intre timp, mi-am creat niste retete de paine alba, paine integrala, aluat de pizza, chifle de hamburger – toate framantate in masina si coapte in cuptor.
Acum, mi-am luat inima in dinti si am zis ca trebuie sa trec la nivelul urmator – paine cu maia.
Asa ca duminica, am luat niste faina de secara de la Pirifan, tip 1150, si impreuna cu faina 650 de Baneasa, am “pus-o” de o maia, inceputa duminica seara. Mai tare decat ma asteptam, am gasit-o aseara creascuta in volum de aproximativ 2,3 ori :D
Am urmat instructiunile tale, iar azi dimineata am gasit-o lipita de capacul nestrans al borcanului in care am gazduit maiaua. Astfel, in dimineata asta, potrivit spuselor tale, daca isi dubleaza volumul in 12 ore (la mine nu a fost cazul, pot spune ca volumul s-a inmultit de vreo 4 ori ca si volum) am pus in aceasta dimineata doar faina alba. Deja in aproape 10 minute pana sa plec, am avut impresia ca a inceput sa se ridice, cu aproximativ 2-3mm fata de semnul facut pe scociul lipit pe borcan.
Acum, nu stiu daca e normal, sau daca mi s-a intamplat doar mie, dar am impresia ca mi-a reusit procesul – tu ce parere ai?
Buna Codruta. Vreau sa fac si eu maia pt am aflat ca drojdia nu e sanatoasa si mie imi place painea coapta in casa. Dar am o nelamurire: in loc de faina de secara nu ar merge sa inlocuiesc cu faina integrala de grau? Nu ar mai iesi maia?? Nu stiu inde voi gasi faina de secara. Astept raspunsul tau. Multumesc.
Buna Codruta,
Urmeaza sa ma apuc sa fac maia su am vreo doua intrebari.
1. De ce la hraniere se arunca o parte din maia.
2. Cata maia se foloseste la 10kg de faina atunci cand faci paine?
Eu fac paine de doua ori pe saptamana, si folosesc aprox 20kg de faina pentru doua malaxoare. De asta sunt curioasa daca nu ar fi bine ca la asemenea cantitate sa hranesc toata maiaua fara sa arunc din ea.
Multumesc frumos pentru timpul acordat si sfaturile tale. Sper sa iasa treaba buna.
Succes tuturor!
Buns Codruta,
Am inceput reteta ta de maia. Am trecut de prima zi si de urmatoarele 12 ore. Dupa primele 36 de ore urmand instructiunile tale maiaua mea s-a dublat. Dupa urmatoarea hranire la sfarsitul celor 12 ore maiaua nu a mai crescut in volum, dar are cateva bule. Crezi ca e in regula?
Multumesc,
Cristina
Exista vreo posibilitate sa incep doar cu faina alba? Pentru ca in acest moment chiar nu am vreo sursa de faina neagra de secara si sunt innebunita sa incep!!!
Bună!
Eu fac pâine din grâu spelta.Va rog să-mi spuneți dacă aceasta maia funcționează și la acest tip de pâine. As vrea sa elimin drojdia. Nu m-ar deranja ca maiaua sa conțină acea faina alba dar întrebarea este dacă va funcționa la o pâine din grâu spelta. Multumesc
Se poate si pastra cumva? La rece..? Ma gandesc ca nu se face maia ori de cate ori vrei sa faci paine…
Buna Codruta.
Se poate cumpara maia de la tine?
Codruta salut.ma bucur ca te-am descoperit .zi- mi te rog dupa ziua 4sau 5 cind deja isi dubleaza volumul si tre s-o hranim doar cu faina alba o hranim tot la fiece 12 ore?.) Mulțumesc mult
[…] eu am testat două: pe cea a brutarilor de la King Arthur Flour respectiv pe cea a prietenei mele Codruța Popa care a făcut pionierat cu pâinea cu maia în România. În cele ce urmează vă prezint versiunea […]
buna, am o intrebare, daca imi permiti, temperatura din bucatarie este acum in jur de 18 grade, sa mai astept sa se incalzeasca?doar seara facem foc si e mai cald…am incercat sa fac maia dar nu mi a iesit, dar dupa alta reteta…o fi si temperatura de vina?multumesc frumos.
Buna ziua! Nu am găsit un raspuns concret și am vrea sa știm la ce temperatura se păstrează maiaua sălbatică? Suntem o brutărie nici mare, nici mica și vrem sa facem la o scala mai mare, dar nu știm la ce temperatura se păstrează. Va multumim anticipat!