Categories
maia 101

Cadou pentru voi – maiaua mea noua

Daca ati urmarit postul acesta, stiti ca am facut o maia noua, ca sa pot face poze si sa va pun la dispozitie informatii detaliate despre tot procesul. Timp de 5 zile m-am jucat cu apa cu faina, iar in final am fost recompensata cu o drojdie salbatica, numita maia, sourdough, wild yeast, levain, sauerteig. O maia tanara, sanatoasa, curata, aromata, facuta cu tot dragul, special pentru voi.
Experimentul meu a reusit, dar din pacate, eu nu am nevoie de produsul final. Am o maia, imi e suficienta, a ingriji inca una in plus nu mi-e la indemana, pentru ca nu as avea cand sa o folosesc. Dar mi-ar parea rau sa ramana la stadiul de experiment si sa o arunc nepasatoare, avand in vedere ca unii dau bani aceasta drojdie salbatica, altii intampina probleme si nu reusesc sa isi faca una nici dupa cateva incercari.
Asa ca propunerea mea este sa v-o ofer cadou. Daca cei care cititi aceste randuri, considerati ca va este folositoare, v-o daruiesc cu toata bucuria. Chiar daca nu ati facut paine niciodata, dar vreti sa incercati, dar va sperie gandul de a face o maia, e cea mai buna ocazie sa ii dati o sansa; daca ati cochetat cu ideea pana acum, dar din diferite motive ati amanat momentul, lucrurile pot fi simple pentru voi, primiti de la mine acest cadou si faceti paine imediat. Daca aveti grija de ea, o veti putea folosi multi multi ani de zile.
Singura conditie este sa fiti din Timisoara, sa veniti in Timisoara, sau sa aveti posibilitatea de a o prelua prin cineva care trece prin oras. (Din pacate curieratul rapid nu transporta alimente, iar prin posta romana mi se pare complicat de trimis, e totusi un produs “viu” care respira si trebuie sa ajunga la destinatie in maxim 24 de ore – dar daca aveti alte idei cum as putea trimite in tara, va ascult).
Ce trebuie sa faceti? Doar sa lasati un comentariu si sa mentionati ca vreti aceasta maia. Nu exista o limita, nu exista castigatori sau perdanti, oricine doreste va primi o cantitate suficienta. Perioada in care puteti sa va inscrieti este pana duminica seara, 19 iunie. Dupa aceasta data, o voi imparti celor care au cerut, sau … daca nu… asta e, viata de maia poate fi uneori scurta.

18 replies on “Cadou pentru voi – maiaua mea noua”

Of ce pacat ca nu locuiesc in Timisoara :(
E vorba ca peste citeva luni voi ajunge in judetul Timis ca ne baga altii cu forta… Dar distanta asta va fi si atunci :))
Eu de ceva timp tot negociez cu un nene cu Blog care face paine traditionala sa-mi trimita si mie una cu ramburs si nu vrea :)… acum aveam posibilitatea sa-mi fac eu… si nu am noroc nici acum :(
Intradevar pana ar ajunge in jud. Hunedoara unde stau eu…ar murii :(…
Of.. :( Sper din suflet sa o ia cineva… merita sa traiasca si sa faca pe cineva fericit… oferindu-i bucuria de a produce paini adevarate pentru multi ani inainte.
Eu am avut o cunostiinta in Suedia si ea avea maiaua mostenire de la mama ei de peste 8 ani de zile… e incredibil.

buna Codru,

omului cu HD (sau cel din CJ) pot sa trimiti prin autobuz (2-4 lei) si le ajunge. in Deva in 2 ore si 45 de minute, in Clujj (e scris cu 2 “J” vrut) in ceva mai multe ore.

de maia, e ok, dar stii tu de ce se facea maiaua ? eu stiu , si te rog sa ma corectezi daca gresesc, ca o faceau femeile (sau pitarii) pentru a pastra “principiul activ” (adica drojdia) pentru urmatoarea “tura” de paine. asa, cam ca taranii de la tara. faci aluatul (bun, ne-bun, e painea ta), iei o parte, o tii in camara si o folosesti peste o saptamana. bine, inainte de a o folosi, o lasi uda cu o zi inainte, apoi, apoi, etc. procesul de a face paine.

ma bucur ca esti bine si iti multumesc (uneori ma uit pe aici si imi vad foste cunostinte ce fac cateceva bun).

papa

daca o sa am o bucata din ea sper sa am grija de data asta si sa n-o mai pierd [ sa nu mai moara ]
o sa incerc sa coc o piine in cuptorul de la fibis .
multumesc ptr cele doua felii de piine ce mi le-ai daruit, au fost foarte bune .

Codruta, am patit o nepatita!
Am uitat alaltaieri seara sa hranesc maiaua, care sta afara, si am hranit-o imediat dimineata urmatoare, dar observ ca s-a cam lenevit. Creste mai incet dupa ce o hranesc, nu asa cum o stiam eu. Ce sa fac?
Acum nu mai bag maiaua la frigider cele trei zile, o iau cu mine la munte, chiar ca pe un animal de casa!

corina, inteleg ca ai sarit o tura de hranire, da? adica ai hranit-o la 24 ore, nu la 12 ore. Si eu am facut asta, de cateva ori chiar, dar nu am observat vreo lenevire. Ideea simpla e ca dupa ce se hraneste, se inmulteste. Daca nu mai primeste hrana, bacteriile lupta pentru supravietuire. Unele mor. Daca in mod constant e subhranita, isi pastreaza resursele pentru supravietuire, nu pentru inmultire. Revenind la maiaua ta, tine-o un pic sub observatie. Hraneste-o imediat cand incepe sa colapseze, chiar daca au trecut doar cateva ore de la hranirea dinainte. O sa isi revina.
ps. Ai grija ce apa folosesti la munte, ok?

Da, multumesc de atentionare, ai dreptate cu apa.
O tin sub observatie. Ideea e ca i-a trebuit mai mult sa creasca la maxim decat eram obisnuita.
Oricum, mi-am dat seama ca in weekend voi usca niste maia, sa stau linistita.Daca am maia de rezerva nu-mi mai fac griji.

buna,sunt o incepatoare in ale make bread,stiu sa fac paine alba si un tip de paine integrala,dar nu ma gandeam ca poate exista o maia pe care s-o cresti,sa muncesti zile la ea,sa pui atata suflet,si daca nu-ti iese sa ai asa o mare dezamagire.nu stiam!!!!!!!sunt mai mult decat placut surprinsa,cred ca doar un suflet nobil si o persoana prea rabdatoare poate reusii,tu esti cu siguranta.SI MAI TIN SA-TI SPUN CA-MI PARE RAU CA UNII OAMENII N-AU PRETUIT MAIUA TA,DAR TE ASIGUR CA ESTI O PERSOANA MINUNATA SI FACI MULTI OAMENI FERICITI,EU SUNT CUCERITA DE MUNCA TA.

Buna, te urmaresc d eceva vreme..m-a prins rau fascinatia facutului painii..studiez citesc ce apuc fac, arunc..in fine..am ratat maiaua.
Fiindca eu nu sunt in tara..dar sotul vine in 2-3 z in tara, imi poti da maia?
te pup si tocmai am vizionat filmuletul cu tine ..la festivalul painii ..frumos

buna,
tocmai sunt in a cincea zi de cand am inceput “confectionarea” maialei…nu cred ca e bine ce a iesit pt ca are un gust acrisor persistent si a facut si o pojghita ca de mucegai deasupra…in concluzie …nu mi-a reusit…sunt descurajata…nu cred ca o sa mai incerc, din pacate….suntem din Zalau si nu stiu cum am putea ajunge prea curand la Timisoara pentru …putina maia adevarata…:(

Buna ziua, cam tarziu v-am descoperit , dar , cum se spune ,niciodata nu e prea tarziu, ma bucur tare mult sa va cunosc . Sunt o proaspata bunica si fac paine de f. multa vreme , dar cu drojdie proaspata .
Eu , la amestecul de drojdie, zahar,apa (lapte) faina ii spuneam Maia.Se pare ca este complet eronat . Mi-am scos pe foi intregul procedeu si sper ca o data pe sapt.sa pot face paine adevarata pentru familia mea . Desi inca lucrez , timpul trece mult prea repede, sper sa-mi iasa aceasta minunata maia . Daca nu, pot sa apelez la cineva care are de prisos ?Sunt din Bucuresti .Oricum voi incerca . Ne vom mai auzi . Zi buna , felicitari ca existati !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *