Categories
maia 101

Cum se intretine si hraneste maiaua (partea I)

Am vorbit zilele trecute despre cum se porneste o maia de la zero. Cine vrea sa revada postul, il gaseste aici. Ma simt oarecum datoare sa continuu subiectul, cu explicatii legate de modul de intretinere si hranire. Adica, ok, ok, am construit-o, dar acum ce fac cu ea??!
Nu ma consider experta in acest capitol, dar pot sa va spun ce am invatat din experienta mea, din cartile pe care le citesc si din discutiile de pe forumuri. Maiaua mea exista din aprilie 2009. Pe atunci nu stiam nimic despre ce inseamna “hidratare”, cand si cum se hraneste, si in ce cantitati se foloseste pentru paine. Am bajbait mult timp adunand franturi de informatii din diverse locuri, dar tot pe langa am fost vreme de un an, nu am stiut unde sa caut rapunsuri care sa se lege intr-o forma cursiva, de la cap la coada. Nu o sa va vorbesc despre ce am facut gresit atunci, ci despre ce stiu sa fac bine astazi.
In primul rand, trebuie sa va obisnuiti cu ideea, ca la fiecare hranire, se arunca o parte din maia. Este singurul mod in care se poate intretine si perpetua in stare optima. Nu trebuie sa va para rau dupa faina care se pierde, ea si-a facut treaba, a hranit maiaua si rolul ei e gata (poate voi nu vedeti vreo grozavie in treaba asta cu aruncatul, dar pe mine ma deranjeaza sa risipesc si mi-a luat mai bine de un an sa accept faptul ca aceste pierderi sunt colaterale, si de neevitat – m-am simtit mai bine cand am aflat ca o gramada de incepatori au aceeasi problema ca si mine).
Daca reusiti sa faceti asta, restul e simplu:
Ca regula principala, maiaua trebuie hranita periodic. Daca ati construit-o dupa indicatiile date in postul mentionat, pastrati aceeasi rutina inca 7 zile (adica in fiecare dimineata si seara, pastrati 75g de maia, amestecati cu 75g apa, si cu 75g faina). Incepand cu ziua a 7-a puteti face deja paine cu ea, dar are nevoie de cateva zile suplimentare sa se inzdraveneasca. Dupa 14 zile, continuati cu una din variantele de mai jos.
Maiaua se poate pastra in doua feluri: la temperatura camerei, sau in frigider. Alegerea se face in functie de frecventa cu care urmeaza sa fie folosita. Daca stiti ca veti face paine in fiecare zi, sau tot la doua zile, inseamna ca veti avea nevoie sa fie mereu activa, si o veti pastra la temperatura camerei. Daca veti coace paine mai rar, o data pe saptamana, sa zicem, o veti pastra in frigider.
Voi descrie fiecare varianta in parte, dar inainte de toate voi face o mentiune: nu exista o regula stricta care sa functioneze pentru toata lumea la fel. Fiecare maia e unica (de la apa si faina cu care a fost plamadita, de la aerul din jur, temperatura, etc), si are un comportament unic, asa ca indicatiile sunt mai mult niste linii de ghidare. Fiecare posesor de maia, isi dezvolta in timp felul lui propriu de a o hrani, in functie de observatiile si concluziile personale. Pornind de la niste principii si reguli de baza, fiecare va reusi in timp sa gaseasca modul in care trebuie “tratata” maiaua, in asa fel incat sa functioneze optim.
Descrierea de mai jos este pentru o maia lichida, 100%, dar principiul e acelasi si pentru alte consistente (foarte lichida -intre 125%-166%-, sau densa 50%-66%). Personal am ales sa am o maia 100% hidratare, pentru ca e mai usor sa calculez cantitatile de apa si faina.
La temperatura camerei, bacteriile si drojdia salbatica din maia sunt active, ceea ce inseamna ca e obligatorie o hranire regulata, cu apa si faina, care ii ofera nutrientii si zaharul necesari pentru a o mentine in viata. Hranirea inseamna un ratio de minim 1:1:1 (maia:apa:faina). Dar asta ar presupune o hranire din cateva in cateva ore, asa ca, mai practic si mai recomandat e un ratio de minim 1:3:3.
Concret, asta inseamna ca, dau un exemplu, 20g de maia (restul se arunca) se amesteca cu 60g de apa (incercati sa incorporati cat mai mult oxigen) si 60g de faina.
(stanga) cana curata, cantarul pus pe zero  (dreapta) maia cantarita, 22 g
(stanga) cantarul pus pe zero, apa cantarita 66 g (dreapta) cantarul pus pe zero, faina cantarita 66g
(stanga) se amesteca totul cu o lingura, fara prea multa insistenta (dreapta) se muta in recipientul curat, si se pune capacul deasupra
Intr-un anumit timp (de asta pomeneam de comportamentul diferit, pt unii e nevoie de 6 ore, pentru altii de 10 ore -asta nu inseamna ca una e mai buna decat alta) maiaua isi va dubla, chiar tripla volumul. Acela e momentul maxim de “parguire” dupa care, in decurs de cateva ore, va scadea la loc. In acel moment trebuie hranita din nou. Puteti incerca cu diferite ratio-uri, in asa fel sa va incadrati intr-un program de hranire care va convine, sa zicem din 12 in 12 ore.
Daca alegeti un ratio de 1:5:5, veti dori probabil sa micsorati cantitatea de maia. De exemplu, pastrati 10g, si adaudati 50g de apa si 50g de faina. La urmatoarea hranire, aruncati tot, mai putin 10g, pe care le amestecati cu 50g apa si 50g faina.
sfaturi:
– spalati intotdeauna vasul (adica, puneti intr-o cana cantitatea de maia pe care o pastrati, sa zicem 10-20g, spalati bine borcanul-doar cu apa calduta, nu cu detergent- transferati inapoi maiaua si hraniti-o). Pe langa faptul ca e un procedeu igienic prin care protejati maiaua de bacterii nedorite, mai are avantajul ca peretii vasului (borcanului), vor fi curati, ceea ce va permite sa observati linia maxima de crestere.
-nu aruncati in chiuveta maiaua, din motive evidente: pe teava, in contact cu apa fierbinte se va intari si va infunda scurgerea. Se poate folosi ca si compost in gradina, sau aruncati-o direct la gunoi. E foarte buna pentru pancakes sau english muffins.
-folositi o faina buna, nu una inferioara, doar pe motiv ca aruncati o mare parte.
Unii spun ca trebuie sa alegi un nume de botez pentru maia, ca trebuie sa ai grija de ea ca de un mic animal viu, ca trebuie sa o iubesti. A mea nu are nume, cand ma refer la ea, ii spun “starter”, pentru ca asta e denumirea in engleza cu care m-am obisnuit, e ca si cum i-as spune cainelui “caine”, si nici nu pot sa spun ca am exagerat de mare grija de ea, o tin in frigider si nici nu o bag in seama pana nu mi-o trebuie, dar cu siguranta mi-a devenit draga, pentru toate bunatatile de paini pe care le-am facut impreuna. S-a intamplat pe parcurs, neplanificat.
pentru a vedea cum se hraneste maiaua pastrata la rece, cititi Cum se intretine si hraneste maiaua (partea a II-a)
pentru a vedea sfaturi si note suplimentare, cititi … si mai multe despre maia

43 replies on “Cum se intretine si hraneste maiaua (partea I)”

multumesc mult ptr sfaturi , stiu ca sint [ si ] ptr mine .
de asemenea multumesc ptr cele doua felii de piine pe care le-am mincat cu salata de vinete si nu am avut rabdare sa le pozez , asa cum am promis ptr ca am mincat pe nerasuflate .

stamo

si “Cum se intretine si hraneste maiaua” partea a II-a ? Nu gasesc eu sau imi scapa ceva? Scuze ca te stresez cu insistenta mea…

Scuzeee… am crezut ca nu am cautat unde trebuie. Sigur o voi pastra pe “Maia” in frigider , de aceea o astept cu nerabdare. Intre timp, ma voi delecta cu sfaturile si retetele tale.

Maia uscata si cred eu ca buna, e pe siteul asta http://carlsfriends.net/. E gratis, doar trimiti un plic cu aproximativ un dolar pentru timbru spre romania, scrie pe site cum se face exact. E o maia veche de pe vremea vestului salbatic in america. Eu intentionez sa o incerc dar cred ca la iarna. Sigur sunt si alte siteuri bineinteles. Mult noroc cu blogul, este foarte frumos si informativ, ma bucur ca te-am gasit pe thefreshloaf.com :D

Stefan, si eu ma bucur sa te cunosc, si ma bucur ca ai ajuns pe blogul meu. Esti din Romania? Linkul cu maia uscata e foarte util, pentru cei interesati, stiam si eu site-uri de unde se poate cumpara, dar asta e primul unde citesc ca se ofera pe gratis- ca sa vezi dedicatie si traditie!

Codruta vreau sa incep sa cultiv o maia insa ma deruteaa putin chestia cu “temperatura constanta”.Am citit in articolele tale ca pentru cei ce fac paine in fiecare zi sau la doua zile maiaua se hraneste la temperatura camerei.Faza ca ca la mine temperatura camerei nu e constanta.Cel putin in asta unde stau mai mereu e ba mai cald, ba mai rece, ba foarte cald.Nu stiu daca e bine pentru maia.Ar fi de preferat sa o pun intr-o camera unde nu se schimba temperatura?Si daca da, crezi ca e nevoie sa incalzesc acea camera pentru ca nu-mi dau seama ce temperatura exista acolo. Multumesc mult pentru impulsul de a face o maia!

phoebe, maiaua suporta si temperaturi scazute, si mai ridicate (ex 16C…30C), insa in functie de temperatura, lucreaza mai lent sau mai repede. Nu cred ca e cazul sa incalzesti o camera intreaga doar pt un borcan cu maia. E risipa de energie. Poti aproxima ce temperatura e in camera respectiva? 15C? 20C? Oricum pana creezi maiaua, e bine sa o tii intr-un loc cald, nu fierbinte, ci cald. Dupa aceea, poti incerca sa o tii ba intr-o camera, ba in alta, pana te prinzi cat de repede creste si unde ii place cel mai mult. de ex. la mine in casa, in perioada asta a anului, sunt fluctuatii de temperatura de la 17C (noaptea) la max 22C (ziua). in loc sa o hranesc din 12 in 12 ore, o hranesc din 9 in 15 ore (adica, noaptea o las 15 ore, ziua 9 ore), aproximativ. Nu te stresa cu asta acum, fa maiaua si mai povestim apoi.

Multumesc mult Codruta! Am pus ingredientele pentru maia si a doua zi mi-am amintit ca va trebui sa plec din Bucuresti cateva zile asa ca voi relua procedura cand ma intorc pentru ca ea fiind pusa de o zi nu cred ca rezista nehranita nefiind inca ceva legat concret.Oricum revin cu intrebari cand o sa fie cazul.

Vreau sa inlocuiesc drojdia dintr-o reteta de gogosi cu maiaua de casa. Cam care ar fi proportiile?

In reteta mea se cer (printre altele) 500 g faina, 25 g drojdie, 150 ml lapte.
Eu pun la hranit la 22 g maia 66 g apa si 66 g faina.

Multumesc.

Mihaela, de obicei faina prefermentata e intre 20-30%. Pentru gogosi eu as face o maia densa, 60% hidratare. Sa zicem 120-140g faina prefermentata la un total de faina de 500g.
inseamna sa hranesti o parte de maia separat, in asa fel incat sa o inmultesti si sa ajungi la … sa zicem 210g, din care 80 sa fie apa si 130g faina. La aluat mai pui apoi 500-130 = 370g faina.

Codruta, am facut un experiment aproape intamplator. Dupa cum stii, am avut o perioada in care n-am avut timp de paiane, si mi-am uscat niste maia inainte, sa o am de rezerva. Dar maiaua mea a ramas in borcan timp de doua luni , in frigider. Cand m-am intors, am vrut sa o arunc, dar eva m-a oprit. Am hranit-o patru zile, in acelasi ritm cu cea uscata, pe care am revigorat-o dupa indicatiile tale. Dupa patru zile, hranita doar cu faina alba, maiaua mea din frigider e zglobie si foarte activa.Nu ma gandeam ca dupa atata foamete e bine mersi.
PS Si cea uscata si-a revenit imediat, dar am hranit-o, cum ai spus, intai cu faina de secara.

Corina, nu ma mira experimentul tau. Stiu de unul asemanator, cu maiaua tinuta 6 luni la frigider, nehranita. E incredibil, asa-i? ce forta si activitate au aceste colonii de bacterii si drojdii, de supravietuiesc in conditii vitrege o perioada lunga de timp, si ce repede se repun pe picioare, odata reingrijite!

ps. Ma bucur ca te-am ajutat cu indicatiile. spor la paini :)

Buna Codruta,
Dupa o paine semi-nereusita (coaja prea tare – banuiesc prea mult abur, gust putin acru – dospita prea mult cred sau insuficient framantat aluatul) (poate o sa revin cu poze) as vrea sa incerc niste baghete.

Intrebare: Pentru o paine cat mai buna, maiaua trebuie hranita cu faina cu care se face painea (de ex Bio) sau se poate hrani cu faina normala?
De asemenea daca ai poti realiza un top al fainiurilor folosite de tine (si unde le putem gasi) ar fi minunat.

Multumesc

Buna, Codruta! Astazi am inceput si eu propria mea maia, fascinata fiind de ce am vazut la tine si din dorinta de a face paine cat mai sanatoasa (eu fac frecvent paine in casa, imi place mult sa mananc paine facuta de manutele mele :)). Nu imi este clar – si te rog mult sa ma lamuresti – din a cata zi pot folosi partea de maia care trebuie aruncata??! ai spus ca se poate folosi la pancakes si eu abia astept, caci imi plac mult si am o reteta buna – apropo de asta, cum voi sti cata maia trebuie folosita in reteta de pancakes (la 400 grame de faina). Eu si Clara asteptam nerabdatoare raspunsul tau :) cum cine este Clara?? maiaua mea, asa o cheama, Clara! te pup :)

ciau Daniela. Dupa ce maiaua ta e cat de cat matura (cam din ziua a saptea) poti sa folosesti surplusul la pancakes.
Sincer, eu nu sunt fan pancakes si nu am facut niciodata, dar din cate am citit cu coada ochiului, la pancakes folosesti doar starterul, fara sa adaugi faina. … la care adaugi oua, bicarbonat de sodiu, praf de copt, sare etc. Daca tu ai doar o cantitate mai mica de starter, il inmultesti cu o zi inainte, ca sa ajungi la cantitatea dorita.

ps. uite aici cea mai simpla reteta: http://www.wildyeastblog.com/2009/02/24/sourdough-pancakes/
sunt sigura ca vei gasi si altele, cautand pe net, dar asta e in grame si foloseste un starter 100%, ca al tau.

Buna Codruta, Citesc despre paine si maia pe blogul tau de vreo 2 ore si nu ma pot opri :-). E musai sa ma apuc si eu de crescut maia in curand. Felicitari pentru blog si pentru pasiunea ta!

Iti multumesc mult pentru raspuns si pentru link!
Maiaua mea (draga de Clara) are 3 zile de viata si zic eu ca arata bine; mai vorbim peste cateva zile, cand revin cu noutati despre Clara mea :)
Iti doresc toate cele bune si sa ne auzim cu bine!

Buna, Codruta! Este ziua nr. 8 de viata pentru draga mea Clara :) arata foarte bine, este un succes si tare ma bucur pentru asta!!! inca o hranesc dupa aceeasi reteta ca la inceput (sigur, din ziua a 5a folosesc numai faina alba, 650), dimineata +seara si vreau sa te intreb: sa continui la fel? cred ca trebuie sa schimb modul de hranire, asa-i?! ea arata foarte bine, cum ti-am spus. Sa-ti spun cum vreau sa folosesc maiaua: vreau ca in fiecare saptamana sa fac cate 2 paini si in weekend ceva dulce (clatite sau pancakes sau muffins) – pentru a putea face acestea, imi propui sa pastrez aceeasi cantitate de maia si acelasi mod de hranire? astept cu mare nerabdare sfaturile tale! cum eu sunt incepatoare imi cam prind urechile, am citit si recitit pe blog (si articole si comentariile), dar tot nu prea stiu cum sa procedez pe mai departe, astfel ca te rog frumos sa ma lamuresti :) iti multumesc mult de tot!

inca ceva, draga Codruta, nu imi este clar: am citit despre ideea de a strange maia intr-un borcan, tinut in frigider, dar nu imi este clar cand sa iau o parte de maia din borcanul principal si sa mut in borcanul din frigider in care vreau sa strang??! iti multumesc pentru rabdare!

cand maiaua din borcanul principal e in maxim si trebuie sa o hranesti, muti surplusul, adica ceea ce in mod normal arunci, in borcanul al doilea, pe care il pui la frigider. A doua zi faci la fel, adaugand surplusul peste maiaua din frigider. La sfarsitul saptamanii, vei avea un borcan plin, sau doua, depinde cata maia ai colectat, maia pe care o folosesti la chestiile dulci, sau chiar la paine.

Buna Codruta,

Sunt atat de fericita ca te-am descoperit!! Am si eu o intrebare. Am pus acum ingredientele pentru maia, numai ca am descoperit ca secara mea este rye dark. Am masurat ingredientele cu cana de masurat (pe care o folosesc mereu la painicile mele) si maia mea arata exact ca o coca. Din imaginile tale, pare ca trebuie sa fie un pic lichida. Gresesc? Nu este buna faina de secara pe care o am?

dupa ziua 5 se pastreaza proportiile 1:1:1 … si daca 12 ore sunt cam lungi? ca” i se acreste” de atata asteptare? Voi incerca sa caut un loc mai racoros in casa, dar daca nu-l gasesc ce alte variante ar fi? Sa schimb faina? procentele? sau sa ma fac ca nu observ … drept e ca nici de foame nu se moare asa usor…

Buna Codruta.
Scriu aici ptr ca e vorba despre maia. Mi-am facut singur maiaua folosind o faina integrala bio. A iesit din prima, la inceput nu avea putere mare de crestere dar cu timpul a fost din ce in ce mai bine. Probabil mi-am imbunatatit si eu tehnica generala. La un momentdat i-am adaugat ceva spuma de la un suc de mere care, uitat in frigider, incepuse sa fermenteze. Mi s-a parut ca a avut un efect foarte bun. Cu toate acestea am o problema legata de gust: daca la inceput painea, desi nu era foarte aspectuoasa, avea gustul acela special, acru precum painea facuta la tara in cuptor, de la o vreme (mai mult ca sigur dinainte de a o ‘tuna’ cu spuma de cidru de mere) nu mai e la fel de acra. Cum ziceam, painea arata f bine, ne place foarte mult in continuare (de cele mai multe ori fac reteta din “painea cu gust de acasa” dar am mai incercat si alte retete) dar parca imi lipseste nuanta ‘aceea’ … la urma urmei e vorba de sourdough bread! Ce crezi, ar putea fi vorba de o contaminare a maielei sau e un proces normal? Sa-mi fac o maia noua sa vad daca revine si acreala? Sa nu uit, maiaua o tin in frigider si o hranesc 1:2:2 cam odata pe saptamana.
Multumesc frumos, sper sa ai timp sa-mi raspunzi.
Lucian

Am o intrebare. Imi place foarte mult blogul tau, admir daruirea ta si generozitatea cu care imparti retete pentru care iti multumesc nespus! Deci intrebarea.. In postarea prima despre maia aparea o succesiune logica, apa faina, apoi maia. In hranirea cupilului, am urmat pasii din aceasta postare, pare mai simplu ca metoda de cintarire. Dar am avut probleme la schimbarea fainii, regresa si avea nevoie de citeva zile sa isi revina. Ceea ce mi-a indus intrebari :) nu este drojdie uscata sa aiba nevoie de hidrataresi resuscitare, este vie. De ce o diluam in apa sa lupte iar sa capete forta? Aer intra oricum in procesul de amestecare..nu e mai firesc sa amestec apa cu faina, cam ca la autoliza, iar maiaua sa aterizeze distinct, ca o drojdie ce este, integra si integrala drojdie?

Buna Codruta,
Cultura mea de Maia este de secara si o pastrez la frigider. Imi poti spune te rog un ratio de hranire.
Multumesc

Buna, Codruta!
Scurt pe doi, am decis sa nu mai folosesc drojdie din comert, fiind cam ultimul aliment procesat pe care il mai cumparam, si am inceput sa cresc o maia. Cu mentiunea ca am ales sa folosesc faina integrala, nu alba, eu zic ca maiaua mea e bine sanatoasa, diseara implineste noua zile si deja am inceput sa fac paine cu ea. Nu ma astept ca painea sa iasa ca ale tale, dar imi place, ma bucur ca am reusit sa am maiaua mea. :)
Acum o hranesc in continuare la fiecare 12 ore, cum spuneai, cu 75 gr de apa si 75 gr de faina la 75 gr de maia si isi dubleaza volumul cam la 6 ore si acesta e maximul. Intrebarea mea se refera la cum hotarasc modul de hranire in continuare – o voi pastra la temperatura camerei si as vrea sa o hranesc tot la cate 12 ore. Cum aleg cantitatile, asta nu sunt sigura ca am inteles.
De exemplum daca eu acum o hranesc cu un ratio de 1:1:1, iar ea isi dubleaza volumul la jumatate din timpul dintre hraniri (6 ore din 12), atunci ar trebui sa aleg un ratio “dublu”, de 1:2:2? Daca s-ar dubla la 4 ore, adica la o treime din timp, as hranio cu ratio 1:3:3? E corect rationamentul asta?
Sper sa imi raspunzi cand ai timp si iti multumesc si eu pentru timpul pe care il dedici blogului, pe mine ma ajuta foarte mult toate informatiile pe care le scrii!
Irina Haisan

Buna Codruta!
Scurt pe doi, am decis sa nu mai folosesc drojdie din comert, fiind cam ultimul aliment procesat pe care il mai cumparam, si am inceput sa cresc o maia. Cu mentiunea ca am ales sa folosesc faina integrala, nu alba, eu zic ca maiaua mea e bine sanatoasa, diseara implineste noua zile si deja am inceput sa fac paine cu ea. Nu ma astept ca painea sa iasa ca ale tale, dar imi place, ma bucur ca am reusit sa am maiaua mea. :)
Acum o hranesc in continuare la fiecare 12 ore, cum spuneai, cu 75 gr de apa si 75 gr de faina la 75 gr de maia si isi dubleaza volumul cam la 6 ore si acesta e maximul. Intrebarea mea se refera la cum hotarasc modul de hranire in continuare – o voi pastra la temperatura camerei si as vrea sa o hranesc tot la cate 12 ore. Cum aleg cantitatile, asta nu sunt sigura ca am inteles.
De exemplum daca eu acum o hranesc cu un ratio de 1:1:1, iar ea isi dubleaza volumul la jumatate din timpul dintre hraniri (6 ore din 12), atunci ar trebui sa aleg un ratio “dublu”, de 1:2:2? E corect rationamentul asta?
Sper sa imi raspunzi cand ai timp si iti multumesc si eu pentru timpul pe care il dedici blogului, pe mine ma ajuta foarte mult toate informatiile pe care le scrii!
Irina Haisan

Buna ziua ! In primul rand, vreau sa va spun ca aveti toata admiratia mea pentru acest blog.
Din dorinta de a hrani cat mai sanatos familia mea, m-am hotarat, sa incerc macar, sa nu mai cumpar paine din comert. Prin urmare , am inceput si eu o cultura pentru a obtine in final o maia. Am folosit faina alba ( nu foarte alba ) ecologica, faina de secara ecologica si apa plata, in cantitatile aratate de dvs. . In primele 24 de ore , cultura a crescut ( aprox 1cm, intr-un borcan de 900 ml), apoi dupa prima hranire si-a dublat volumul. Acum am hranit-o a doua oara( la un interval de 12 h) si sper sa fie bine. Am totusi doua nelamuriri. Desi am folosit cantitatile aratate de dvs., dupa hranire consistenta este destul de tare( ma chinui sa o nivelez cu lingura in borcan), mai vascoasa decat ceea ce pare a fi in pozele dvs. Este posibil ca in functie de tipul de faina folosit sa trebuiasca un pic mai multa apa? Ce consistenta ar trebui sa aiba dupa hranire ? Totodata, nu am inteles exact cum stiu ca maiaua este pregatita pentru a fi folosita? va multumesc !

Buna Codruta,

Am inceput de curand sa fac paine cu maia si am o nedumerire : pentru preferment se porneste de la o maia 100 % , dar eu am hranit-o mereu la temperatura camerei 1:3:3. Ar trebui sa o hranesc 1:1:1? sau pot folosi maiaua asa cum este ? pana acum am facut doar de doua ori si nu mi-au iesit prea bine,precis gresesc pe undeva.
Multumesc,
Elena

Buna ziua !

In primele zile dupa ce sta 24 de ore si trebuie sa o hranesc de 2 ori pe zi, o tin in lumina sau la intuneric ? Stiu ca trebuie sa o feresc lumina solara, dar ar rebui sa evit si alte surse de lumina ?, Am avut o maia care s-a stricat si ma intrebam daca nu cumva lumina este problema, dvs unde ati tinut-o in primele zile ?

AJUTOOOOR! Știu ca voi părea prosticica, dar am înnebunit citind toate comment-urile și m-am pierdut printre atâtea hraniri și temperaturi, mai ales ca a mea e 39 :). Va rog sa-mi spuneți dacă mai are rost sa continui, în a 4 a sau a 5 a zi nu a crescut deloc. Are câteva bule deasupra. Problema e ca am transportat-o 2 zile și am depasit și timpul de hrănire cu 2 ore. În prima zi a crescut, si-a triplat volumul.

Help my Codruta, your my only hope! :)

Sunt la a doua incercare cu maiaua… prima a esuat iar cu a doua sunt in ziua 4 si nu pare sa iasa ce ar trebui.
Prin urmare, m-am hotarat sa cer ajutor.
Ce am remediat fata de prima incercare, am schimbat apa si faina alba, prima incercare a fost cu apa de la robinet + faina 650 (Lidl) + faina de secara integrata (Terra Natura).
Acum am schimbat faina 650 cu faina 000 si folosesc apa plata Borsec.
Problema mea cred ca este temperatura la care tin maiaua, eu am in casa acum 20 grade, este posibil sa vrea mai cald?
Faina de secara poate fi si integrala, caci eu din aceasta folosesc?

Daca ai timp sa ma sfatuiesti cumva ti-as ramane recunoscatoare.
Multumesc,
Claudia

Bună. As vrea și eu sa fac maia, dar nu vreau sa greșesc. Sper din tot sufletul să-mi iasă. Codruța, când vb de apa, vad ca vb tot de grame și nu de ml. Si apa o cântărești, sau o masori în ml?
Mulțumesc mult, aștept răspunsul tău.
O zi frumoasa!
Paula

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *