Categories
fara retete - no recipes

Jocul cu boabele de mazare

In fiecare primavara, cand apare mazarea verde pe piata, imi amintesc de scena (min. 5:10) din “My fair Lady”, in care Eliza se plimba prin piata de legume si flori, inhata si desface o pastaie de mazare si mananca boabele verzi. (si da, V, acum ca l-am pomenit, as vrea sa ne uitam la tot filmul, din nou)
Acum cateva zile am cumparat o cantitate mica de pastai verzi (mi se pareau prea scumpe ca sa iau mai mult), insa am uitat plasa pe masa vanzatorului. Mi-am dat seama de lipsa ei destul de tarziu, dar m-am intors in piata. Vanzatorul a fost foarte simpatic si am facut un schimb de replici haioase, suficient cat sa ma tina minte. Si el, si toate batranele de la mesele invecinate, mi-e teama.
Azi m-am intors si am constatat ca a scazut pretul, si i-am spus vanzatorului ca vreau sa imi dea “cat pentru o mancare de doi oameni nu foarte seriosi”, sa zicem jumatate de kg de boabe. Mi-a facut semn din cap ca nu e bine, si ca trebuie sa iau pastai, pentru ca sunt mai ieftine si mai proaspete. 1 kg de pastai este 5 RON, iar 1kg de boabe este 20 RON. N-am avut incotro si a trebuit sa il ascult.
Ajunsa acasa, m-am jucat putin. Cate boabe se obtin dintr-un kg de pastai, si cat timp e necesar pentru a le desface? Daca v-ati intrebat vreodata care e cantiatea de pastai de care aveti nevoie ca sa obtineti o specifica greutate de boabe ceruta de vreo reteta, si daca timpul petrecut pentru a le desface merita sau nu diferenta de bani, cititi mai departe. Sau uitati-va la poze.
Castroanele au fost cantarite inainte de a aseza mazarea si cantarul pus la zero, ce se vede afisat pe cantar e doar continutul vasului.
Am pornit de la 1kg de pastai
… si dupa 15 min…
am avut mai multe coji
… decat boabe
456 g boabe verzi m-ar fi costat 91 9 RON, asa am platit 50 5 RON si 15 min.
Concluzia si sfatul meu? Cumparati pastai intregi, mai ales la inceput de sezon, cand mazarea e scumpa. (Asta daca nu sunteti milionari si masurati timpul in alta unitate decat o fac cei care se joaca cu boabe de mazare.)
O, ce-am facut cu ele, va intrebati? Eh, dar asta e alta povestire. Pot doar sa va spun, ca nu le-am mancat goale si crude. Si nu, nici nu le-am numarat. Nu am chiar atat de mult timp.
Bucurati-va de primavara, dragi prieteni!

3 replies on “Jocul cu boabele de mazare”

“456 g boabe verzi m-ar fi costat 91 RON, asa am platit 50 RON si 15 min.”
– probabil 5 ron si 15 minute :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *