Categories
alte cateva povestiri fara retete - no recipes

Maioneza si mustar

Maioneza de casa si mustar de casa

Se pare ca am o atractie deosebita pentru cuvintele care incep cu litera “m”. Dupa (multe posturi cu) maia, mazare, margherita, vine maioneza si mustar, si in curand niste muguri de fasole mung.

Maioneza de casa

Cred ca maioneza stie oricine sa faca, si probabil “cate bordeie atatea obiceie”. Cea mai buna maioneza facuta in casa, care a intrecut-o in gust inclusiv pe cea de la hellmann’s, pe care o consideram buna, este si cea mai simpla posibila, cu o singura observatie: cantitatea de ulei raportata la un galbenus de ou. In momentul in care am invatat asta, am gasit maioneza perfecta. Am facut-o de zeci de ori, fara gres. Nu amestec cu lingura de lemn intr-o singura directie, nu fac vraji ca sa nu se taie, nu fierb un cartof sau un galbenus pentru volum, e mult ai simplu de atat:

Ingrediente:
-un galbenus
-180 g ulei de floarea soarelui
-o lingurita mustar
-sare, suc de lamaie, piper dupa gust (eu pun doar putina sare si putin suc de lamaie)
Ustensile:
-un mixer de mana
-un cantar
-un bol
-un borcan cu capac pentru pastrat
Se pune galbenusul intr-un vas rotund, un bol, si se amesteca cu o lingurita de mustar (un mustar facut in casa, reteta mai jos, sau mustar de Dijon). Se cantareste sticla cu ulei (se noteaza greutatea undeva sau se tine minte). Se porneste mixerul la viteza I, si se toarna cativa stropi de ulei peste amestecul de galbenus cu mustar. La inceput trebuie turnat uleiul putin cate putin, mixand intruna. Dupa ce prinde oarecare consistenta, se trece mixerul la viteza a doua si se toarna ulei in continuare, dar nu strop cu strop, ci firicel subtire. Din cand in cand se verifica greutatea sticlei de ulei, avand grija sa nu se foloseasca mai mult de 190 g. Ideal e 180 g. (bineinteles ca s-ar putea pune de la inceput cantitatea de ulei dorita intr-un pahar cu cioc, si apoi se toarne de acolo, dar asta insemana un pahar in plus de spalat, iar facutul maionezei lipsit de haz). Cam asta e tot… la sfarsit se adauga putina sare si suc de lamaie si gata, se muta in borcan si apoi la frigider. Eu o folosesc maxim 3 saptamani, nu stiu daca e buna dupa mai mult timp. De asemena prefer sa nu pun multa sare sau lamaie din start, ca sa pot sa o asezonez in functie de cerinta sosului la care o folosesc.

Mustar de casa

Daca maioneza face toata lumea, mustar de casa inca nu am intalnit persoana care sa faca. Nu ca as fi eu singura, si nici nu am inventat vreo reteta, pur si simplu nu cunosc pe nimeni cu asemenea indeletniciri. Foarte placute indeletniciri, de altfel, simple si cu rezultat exceptional, surprinzator.
Ideea cu mustarul e simpla: semintele de mustar trebuie inmuiate intr-un lichid rece- acesta ajuta ca semintele sa se inmoaie si iuteala din mustar sa iasa in evidenta. Daca se pune lichid fierbinte, gustul iute va fi mult diminuat si va rezulta un mustar moderat, “de masa”. Reactia substantelor chimice iuti e volatila, si lasat descoperit, mustarul isi va pierde din iuteala in cateva zile… pentru ca acest lucru sa nu se intample se adauga un acid, in general otet sau vin. Nu in ultimul rand, sarea pune in evidenta aroma dar in acelasi timp si ajuta la conservare.
Odata facut, mustarul e aproape imposibil de deteriorat. Nu se va strica, eventual, nefolosit, se va usca la suprafata. Mustarul e una dintre cele mai puternice plante anti-microbiene cunoscute, iar amestecat cu otet si sare, devine un mediu in care nici un microb nu poate trai.
Puteti face un mustar simplu doar din boabe de mustar, apa, otet si sare. Condimentele de mai jos sunt optionale, mai mult o sugestie – oricum nu exagerati cu mirodeniile, mustarul are un gust propriu puternic.

Ingrediente:
– 85g boabe mustar
– 80g vin alb
– 75g otet de mere aciditate 5%
– 50g apa
– o lingurita rasa de sare
– o lingurita de miere sau zahar (optional)
– 2-3 cuisoare
– un varf de scortisoara rasa
– un varf de nucsoara macinata

 

Ustensile:
– un vas de ceramica (sau orice vas nonreactiv)
– un cantar
– un blender (sau robot de bucatarie)
– o spatula de silicon
– un borcan mare cu capac pentru pastrare (sau doua borcane medii)
Se spala in cateva ape boabele de mustar si se lasa sa stea acoperite cu apa 10 minute. Se strecoara si apoi se amesteca intr-un bol de ceramica sau sticla (nu din metal sau alt material reactiv) toate ingredientele. Se lasa sa stea minim 24 ore, 48 de ore e optim. Boabele de mustar se inmoaie, aromele se combina. Se scot cuisoarele si se transfera restul de ingrediente intr-un vas inalt. Se proceseaza cu un blender cateva minute, pana ce amestecul e atat de fin pe cat vreti voi sa fie. Se curata peretii vasului cu spatula de silicon. Daca e prea gros, se mai adauga apa. Se transfera intr-un borcan si se tine la frigider pana se consuma.
Ce vedeti in poza, e un rest de mustar facut acum un an. L-am folosit la sosuri, la vinaigrette, dressinguri pentru salate, la condimentat carnea pentru gratar si la maioneza. A fost ingredientul meu secret, care dadea gust aromat, unic, perceptibil, dar imposibil de identificat. Acum nu mai e secret, dar ramane in continuare “ma piece de resistance”.

44 replies on “Maioneza si mustar”

bianca, e chiar simplu si incredibil de usor de facut si de bun la gust. Stiu ce zici legat de chinul de a gasi unul bun in comert. Daca faci, neaparat sa imi spui ce parere ai de rezultat. :)

Codruta, daca maioneza am facut de multe multe ori si in vreo 2-3 variante (cea mai rapida mi se pare cea in robotul de bucatarie, dintr-un ou intreg, cu albus cu tot), mustar nu am facut niciodata si nici nu m-am gandit sa fac :) De obicei cel cumparat nu are prea multe ingrediente si sunt toate naturale, dar cu siguranta voi incerca sa fac reteta ta, mi se pare asa simpla si am boabe de mustar care stau in dulap pana la sezonul muraturilor. Cred ca mi-ar place sa ii adaug putin turmeric pentru o culoare mai intensa :) Multumesc pentru reteta! :)

Buna Codruta! De mult vreau sa fac mustar de casa si m-am hotarat sa incerc reteta ta! Am o intrebare: pe parcursul timpului de asteptare lasam amestecul la frigider sau la temperatura camerei. Multumesc.
Si o mica precizare daca nu te deranjeaza: la reteta de maioneza daca folosesti cantarul pentru a masura cred ca e mai corect sa exprima cantitatea de ulei in grame si nu in ml, uleiul avand o densitate mai mica decat apa(mai mica de 1) aceste doua valori nu sunt egale, greutatea fiind mai mica decat volumul.
Mult succes cu blogul si sper ca intr-o zi sa ma incumet sa fac si o maia!

ciau Lavinia, iti stiu blogul si imi place foarte mult. Asa ca vizita ta ma bucura, si mai ales ca vrei sa incerci reteta de mustar. Se tine la temperatura camerei cele 24-48 ore. Eu chiar astazi il voi face cu blenderul, deja mirosul de otet aproape ca a disparut, in schimb mirosul de mustar e foarte prezent (sta de aproape doua zile)
Cred ca ai dreptate in legatura cu cantitatea de ulei, am modificat dupa ce am citit comentariul tau. Multumesc ca mi-ai atras atentia.
Sunt in faza in care usuc maia, ca sa o pot trimite tuturor celor care doresc (pe cea lichida nu am putut sa o dau decat in timisoara)- daca te intereseaza, anunta-ma.

Multumesc mult Codruta pentru raspuns, o sa iti povestesc cum mi-a iesit mustarul peste 48 de ore! :D
Mi-ar face mare placere sa primesc maia de la tine, daca va fi posibil! O zi buna!

:) si la mine s-a mancat deja jumatate de borcan, prietenul meu a spus ca ii aminteste de cel de pe vremuri. la mustar, cred ca “de pe vremuri” e un compliment.

Felicitari ,cel mai bun si cel mai gustos!!!
M-am gandit ca in apa sa pun putin sofran, mai mult pentru culoare ,crezi ca ii va schimba gustul, pentru ca nu doresc acest lucru.Felicitari pentru blog, de doua luni de zile nu mai cumpar paine ,si maiaua a iesit din prima, este vie si traieste. Numai daca nu vrei, nu poti , atat de bine explici totul (culmea, mai lucrez si intr-o unitate de panificatie ,nu direct in productie ,dar nu am invatat in atatea ani de munca ce am invatat in doua luni de cand te-am descoperit).Mai am o singura problema , nu gasesc piatra pentru coacere , cuptorul nu ma ajuta asa cum doresc la talpa ,se cam arde.
Mult succes in continuare si ai toata admiratia mea!!!!Felicitari!!

Iti multumesc, Leni. Sincer, nu stiu daca sofranul va schimba gustul. In unele retete am intalnit curcuma, pentru culoare. Poti incerca si cu una si cu alta, evetual o cantitate foarte mica, si imi spui si mie cum e cu una, cum e cu alta. :)
Despre piatra de copt, am scris aici. Daca nu poti sa faci rost local, poti sa iti comanzi de pe net, daca esti dispusa sa dai atatia bani. Ai incercat la Praktiker, Dedeman etc.?
Pe curand, codruta

codru,

eu nu prea folosesc otet, altfel decat la muraturi si la vopsitul oualor. crezi ca as avea sanse sa incerc mustarul cu suc de lamaie?
mersi,
teo

nu stiu, teo. Cu otet garantat nu se strica, cu suc de lamaie nu stiu… si vezi ca am vazut la pronat (str amurgului) faina de mustar. s-ar putea sa aiba si la enigma.

Codruţa dragă,mă uimeşti! Again! La orice m-aş fi gandit numai la muştar făcut în casă nu.Deci,musai încerc să-l fac.Mâine mă duc să cumpăr ingredientele şi trec la treabă,mai ales că-mi place muştarul în diverse combinaţii.
Îţi doresc spor şi numai bine!Şi,să nu uit: mersi pt reţeta.

daniela, mustarul asta e o reusita! am niste cunostinte in franta, plecati din romania. in fiecare an ne cereau mustar de tecuci. Anul asta ne-au rugat sa le aducem doar mustar boabe (cica in franta sunt scumpe) si faina de mustar :) au spus ca de cand au facut mustar dupa reteta asta, nu mai vor mustar cumparat. am gasit de curand faina de mustar, pentru cei care prefera o consistenta mai fina (cu robotul nu se poate obtine un mustar din boabe foarte fin). poti adapta cantitatea de apa fata de reteta (s-ar putea sa fie nevoie sa adaugi o lingura de apa in plus)
merci de mesaj, cu drag
codruta

Am făcut muştarul! Cu un blender vai de el,da…nu asta-i problema,ci cantităţile pe care le-am pus oarecum,după ureche.Am greşit un pic cu apa,DAR…. are un gust SENZATIONAL!Am fost cam reticentă cu oţetul,că eu nu folosesc oţet deloc,da-i OK.Am făcut puţin că nu m-am priceput la plicurile de muştar,n-am scos ochelarii din geantă,să văd gramajul,că de…dar,gustul este extrem de bun.Data viitoare voi pune puţin mai multă miere şi voi căuta fîină de m uştar ca să nu mai fie nevoie să belnderesc.Multumesc tare mult! Este cu totul altceva şi are un gust deosebit! Aş pune şi poze,dac-aş ştii cum.A ieşi chiar mutard de Dijon! FOARTE BUUUUN! FELICITĂRI!

Multumesc Daniela. Am vazut faina de mustar in cateva magazine. Tocmai mi s-a terminat mustarul ieri, asa ca urmatoarea tura va fi un mix de boabe si faina de mustar. Aveam un borcan de mustar romanesc in frigider si am crezut ca pot sa-l pacalesc pe V, si i-am dat din-ala. Imediat m-a intrebat: ce mustar e asta? nu-i bun! mie da-mi din-ala facut de tine. :))
Ma bucur ca ti-a placut, sper sa iasa bine si cu faina de mustar.

Tocmai despre asta voiam să te întreb.Cu făina de muştar cum procedez?O spăl,o las la înmuiat 10 minute?O mai blenderesc la final?Mă gândesc să înjumătăţesc cantitatea de oţet şi să fie restul vin.Se păstrează cantităţile la făină cu cele de boabe? Iacă ce de întrebări!Când ai timp răspunde-mi,drept pentru care îţi mulţumesc.Aştept îndrumări.

Cum prima tură de muştar a fost prea puţină,tocmai am făcut-o pe-a două.Am dublat cantităţile,am redus cantitatea de oţet la jumătate şi am înlocuit cu vin alb.Si ca totul să iasă aşa cum trebuie,mi-am cumpărat un blender nou. A ieşit….perfect! Cremos şi incredibil de gustos.Data viitoare,adică nu peste mult timp căci se apropie Revelionul,voi râşni boabele de muştar în maşina de cafea şi voi prepara muştarul cu boabele răşnite.Să vedem! Fac muştarul şi-l duc la masa de Revel cu prietenii.Sper să le placă că i-am înnebunit cu povestea despre. Sunt fericită că te-am găsit şi multumesc!

Daniela, ma bucur sa aud ca ti-a iesit si mai bine tura a doua. Si ma bucur ca ti-ai luat blender, sa-l folosesti cu placere.
Eu intre timp am facut o tura de mustar din faina de mustar, dar sa stii ca il gasesc inferior fata de cel din boabe. E bun, nici vorba sa nu fie, dar celalalt, facut din boabe, era si mai bun. Poate faina de mustar cumparata pierde din aroma in timp. Varianta ta, cea cu boabele rasnite inainte de folosire, pare super buna!. Sa imi scrii cum a iesit si cum a fost primit de musafiri :)

Am facut mustaru´, acum vreo 2 saptamani. Am uitat de el complet. L-am gasit aseara plictisit pe un raft in frigider. Am cinat paine cu nuci si mustar. O bunatate!!! E iute rau, asa cum ne place noua ( a mancat si rusu din el si era in extaz).

Si zici ca n-ai mai auzit pe nimeni sa faca mustar ?
Chiar eu am facut azi, dupa o reteta de http://rawveganjoy.blogspot.com/2011/11/mustar-raw.html . L-am mai facut si din faina de mustar, si e bun si asa.
Imi plac foarte mult lucrurile “de mana” si in ultimul timp alerg de pe un blog pe altul. Ba vreau sapun, ba vreau paine, ba vreau flori. Ma simt ca o fata de pe vremuri care trebuia sa stie sa le faca pe toate. La mine chiar a ajuns un ideal!

Aseară am avut musafiri.Şi le-am dat să guste muştarul.Mmmm! Au fost extrem de încântaţi.Şi dacă nu erau,tot aia era,că nouă ne place!Drept pt care,am făcut un pate din ficat de viţel(ia mult timp şi-i oarecum “gingaş”în potrivirea gusturilor,dar asta a fost)şi am pus ân el,neconform cu reţeta,şi 2 linguriţe de muştar.Incredibil de bun!
În concluzie,am împrăştiat reţeta ta,din gură-n gură,pe la toate femeile care zic că-s gospodine.Să vedem cine o s-o facă!Desigur că ţi-am dat şi blogul cu pâine şi toate cele.Sper să te caute cât mai multă lume. Trebuie să fac alt muştar,că parcă suntem apucaţi!

Sărbători fericite şi un An Nou mirabolant!
Te îmbrăţişez,cu drag!

Am facut initial mustarul, l/am lasat inmuiat 48 h,dar a fost rece si a iesit f bun. il mananc cu orice,cand am nevoie de ceva gust in mancare:).azi am facut si maioneza cu mustarul meu si a iesit si ea f buna.ma bucur ca pot conta pe aceste retete.deocamdata raman secretul meu ambele retete,daca va observa cineva vreo diferenta si voi fi intrebata, voi fi bucuroasa sa impartasesc acest secret.
cum spunea si Angy as vrea sa stiu sa fac de toate.macar nu acum deodata,dar informatiile se acumuleaza si lucrurile incep sa se lege in capul meu.
paine cu maia nu am facut inca,si ultima postare cu knead bread m/a entuziasmat f tare(adik knead bread/ul nu se poate compara cu maia? inseamna ca maia trebuie sa fie f buna…deci asa de buna..)

cri, iti multumesc de feedback. Si mie imi place sa stiu sa fac cat mai multe, iar unele lucruri sunt chiar simplu de facut acasa, cum ar fi acest mustar de exemplu. :) Maioneza tine cateva saptamani (pe probate pana acum 3-4 saptamani).
Painea cu maia e nivelul cel mai inalt la gust/textura/consistenta/pastrare. No-knead e un bun inceput daca nu ai lucrat niciodata un aluat, dar sfatul meu e sa incepi sa iti faci o maia, si sa lasi la o parte orice alt aluat cu drojdie. Nu trebuie sa ma crezi doar pe mine, citeste comentariile celor care scriu aici pe blog si vei vedea care e parerera generala :)
Sper sa mai aud vesti de la tine.
codruta

Este senzational, l-am facut si l-am mancat gol cu paine cu cardamon! o sa refac reteta si o sa o postez pe blogul meu daca imi dai voie :) cu link catre autorul de drept al retetei.

Lorelei, sigur ca poti pune reteta la tine pe blog. iti multumesc pentru incredere si aprecieri :) Bine ca mi-ai amintit de mustar, trebuie sa mai pun de-o tura, ca mai am doar cateva lingurite intr-un borcan :)

Buna,
ieri am descoperit blogul tau si am si testat mustarul facut in casa. Singura problema este ca mie mi-a iesit foarte foarte amar. Nu se poate manca. Oare ce nu am facut bine? :(

Hristos a inviat!
Multumesc mult, e mustarul perfect, nu cred ca am mai mincat unul asa bun. De acum nu mai cumpar mustar!
Cu drag,
Elena

Buna!
Am incercat si eu reteta pentru mustar, nu de alta dar toti o laudau. De iesit a iesit,dar este foarte iute, eu cumpar mustar iute din oras(cand am nevoie) si as putea zice ca e miere pe langa ce mi-a iesit. Care poate sa fie problema?( imi place iute, dar prefer sa imi simt limba). Am folosit otet normal nu de mere, de 9, insa jumatate din cat ai specificat.

Vreo sugestie?

Mersi!

am citit si facut reteta de nenumarate ori, am dat si prietenilor, dar se pare c-am sarit cu succes peste partea in care lichidul rece scoate in evidenta iutimea mustarului , iar cel cald o domoleste.

Mircea daca mai citesti cred ca asta e raspunsul la intrebarea ta. Eu am sa incerc cu siguranta. Imi place iute, dar uenori (depinde de unde iau boabele) iese neplacut de iute.

Ieri am facut si eu mustar, pacat ca e post si nu am cu ce sa-l mananc. Dar astept sa tai porcul si atunci sa vezi.
O sa mai fac sigur, si in cantitati mai mari. Intrebarea care o am insa, e ca nu stiu ce fel de mustar ai in poza ? Boabele tale parca sunt cat boabele de piper. Boabele mele erau din acelea de se pun in muraturi, foarte mici. Exista si altfel ? Daca da, de unde se poate procura ?
Are un miros de parca ar fi combinat cu hrean, ceea ce mie chiar imi place.

Codruta,
M-ai incitat cu acest mustar, mai ales ca-l faceam dupa o reteta de-a soacrei mele, cu faina de mustar, si nu e acelasi lucru. Am incercat sa folosesc sofran, pentru culoare. Nu i-a ameliorat sau schimbat gustul, insa i-a dat o culoare ceva mai galbena. Curcuma, in schimb, s-ar putea sa-l mai amarasca (am vazut persoane care te-au intrebat).
In plus, intre curcuma si sofran, curcuma e un remediu cald, fierbinte, la fel ca si mustarul, insa mult mai puternic decat sofranul. A le combina, transforma mustarul intr-un adevarat medicament pentru intestine, dar il face greu de suportat pentru stomac si rinichi.
Am adaugat insa, in loc de otet de mere, otet de la hrean, deja indulcit cu miere si pentru cine-l vrea mai iute (locuiesc intr-o zona unde se gaseste un mustar exceptional la “basarabeni”, de fapt un mustar rusesc), poate adauga cateva fire de fulgi de ardei iute, produsi in casa. Multumim pentru reteta si secrete.

Cum ti-am mai scris,te-am descoperit anul acesta , dar doar pentru ca pana acum am umblat pe site-uri medicale avand probleme grave in familie.Dar fac paine cam din 2009,cu drojdie,ba la masina care nu mi-au placut,am dospit in casa,am copt in cuptor,in final am optatpentru cea neframantata, si coapta in vase de portelan cu capac.problema cuptoruli era ca temp.max.era de 230grade.Dar cand am dat de website-ul tau,m-m documentat,mi-am cumparat cuptor ca lumea (300 grade) cu piatra proprie cu lopata si acum cultiv maielele si usuc surplusul de la cea alba.Am facut ceva provizii de felurite fainuri,si in curand incep painea ca lumea.Acum ma refer la maioneza.SE poate face cu blenderul de mana intr-un vas inalt si ingust,punind totul deodata:galbenus,ulei,lamaie,sare.Nu e bine de folosit albusul crud,pentruca impiedica asimilarea biotinei(f.importanta,din grupa vit.B).Succes in ce ti-ai propus!

Nu ma pot abtine sa nu fac si eu comentarii.
1) La maioneza n-ai mentionat ce galbenus folosim. Fiert sau crud. Pentru ca cu cel crud iese o mizgaleala pe care multa lume o catalogheaza maioneza iar cu galbenusul fiert e mai dificil de facut pentru ca se taie foarte repede si trebuie mai multa atentie si timp. Pina la urma rezultatul final e important nu rapiditatea prepararii.
2) LA reteta de mustar ultimele 4(patru) ingredeinte sint oribile si nu au ce cauta in acest preparat iar otetul la 5 grade e vin curat. Cam aiurea.

Maioneza este criminal de buna,o fac deja de 1 an si jumatate aceasta reteta ,este perfecta !!!! Toata lumea ma intreaba cum fac de este asa gros ca untul,o bunatate .Multumesc

Minunata reteta de mustar.Am facut-o si eu….abia astept sa il degustam pe indelete! Mi se pare un pic cam iute, dar cred ca am scapat ceva mai multe boabe…oricum, multumim tare mult pt reteta! :-*

@Nelu in mare parte ai dreptate, dar…
1. galbenusul, uleiul ce temperatura au ? Ulei de prima presa, rafinat, masline, floarea soarelui …? Dupa mine conteaza f. mult calitatea uleiului (presat la rece e cel bun)!
Sfat: daca se taie maioneza puneti un galbenus rece (sau o lingura de apa rece, mixerul la viteza maxima si nu mai conteaza calitatea, cantitatea uleiului, cum e galbenusul etc. ) vedeti vedea cum sporeste!
2. nu te impiedica nimeni sa nu pui ultimile 3 arome, dar dulcele ( miere , zahar) trebuie neaparat sa contrabalanseze aciditatea otetului !
Cineva a zis ca e amar.. asa e imediat dupa dar in 2 zile va deveni bun, iuteala o pierde cand se pun lichide fierbinti sau dupa 1 saptamana de stat afara cu capacul intredeschis

Maioneza – intr-un pahar etc. asezi galbenusul, lingurita de mustar etc uleiul introduci blenderul si e gata cat ai zice buna ziua.

multumesc

am facut mustarul. din ochi folosind doua pungute cu total de 100 si ceva de g boabe + si vin de averesti + balsamic in loc de otet de mere.

divin…nu cred ca mai cumpar mustar…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *