Categories
paini simple

O lipie, doua lipii – pita bread

Reteta de lipie

Pentru ca pot! Da, lipiile se pot face acasa. Doar o avertizare este necesara, inainte de orice: odata ce le faceti acasa, nu mai exista cale de intoarcere, nu veti mai putea manca lipii cumparate. Daca acelea din comert vi se par acum bune, incercati-le pe acestea, si mai ganditi-va o data. Pur si simplu, nu se pot compara. Lipiile facute in casa sunt moi, dar in acelasi timp pufoase, aerisite, proaspete.
Pentru mine, care sunt asa de obisnuita cu retete nu tocmai simple de paini, care cer mult timp, si necesita anumite tehnici, facutul acestor lipii e o joaca, o relaxare. Dar ceea ce imi place cel mai mult, e sa le privesc in cuptor umflandu-se ca o minge- in cateva minute, un disc plat ca o clatita se transforma intr-o perna umflata cu aer – e pura magie!
Cantitate: 4 lipii mici, sau 3 de marime medie
Timp necesar:
– autolyse: 15 min
– dospire: 1h 30 min
– dat forma: 20 min + 10 min
– copt: 3 min / lipie la 230°C
Ingrediente:
-Faina alba: 200 g
-Apa: 140 g (+/- 10 g)
-Sare: 4 g
-Drojdie instant dry: 1.3 g
-Ulei (de masline): 10 g
-Zahar (optional): 10 g
Metoda:
  1. Intr-un vas amestecati faina cu apa. (nu puneti toata apa, lasati 10g deoparte) Acoperiti cu un prosop umed si lasati sa stea 15-20 minute (autolyse).
  2. Presarati deasupra sarea, drojdia, optional zaharul si adaugati uleiul. Framantati cu mana aproximativ 10 minute, pana se formeaza o bila supla, elastica si nelipicioasa (daca e nevoie adaugati cantitatea de apa pastrata) Framantatul se poate face direct in vas, sau pe un blat de lucru.
  3. Puneti aluatul intr-un vas uns cu putin ulei, acoperiti cu un prosop umed si lasati sa stea intr-un loc ferit de curent 1h:30min (pana isi dubleaza volumul).
  4. Rasturnati aluatul pe un blat de lucru infainat si impartiti-l in 4 bucati egale. Aveti grija ca doar o fata a bucatii de aluat sa atinga blatul infainat. Luati fiecare bucata in parte si dati-i o forma de sfera. Acest lucru se face in felul urmator: se aplatizeaza usor cu podul palmei (partea de jos e infainata, partea de sus, nu), se prind colturile si se aduc spre centru, sigilandu-le usor, se repeta, pana se obtine o forma rotunda. Se intoarce cu partea infainata in sus, si cu palma facuta caus se freaca usor de blat, prin miscari de rotire – la faza asta blatul nu trebuie sa fie infainat, aluatul trebuie sa se frece de blat, nu sa alunece pe el. Se asaza sferele cu partea neteda in sus si partea sigilata jos, se acopera cu un prosop umed si se lasa sa stea 20 min. Intre timp forma se relaxeaza si apoi se poate lucra cu usurinta.                                                                                                 
  5. Intre timp, se incalzeste cuptorul, cu piatra de copt inauntru.
  6. Dupa 20 de minute, luati o sfera de aluat, apasati-o usor cu podul palmei, pentru a o turti, si cu ajutorul unui sucitor faceti un disc rotund de 20-25cm. Presarati blatul cu faina, inainte de aceasta operatie, si verificati sa nu se lipeasca nici de blat, nici de sucitor. Rulati usor discul pe sucitor (ca sa il puteti muta), si transferati-l pe o hartie de copt. Acoperiti cu un prosop si faceti urmatorul disc (in mod normal asta dureaza cam 3-4 min).   
  7. Bagati prima lipie in cutor, cu tot cu hartia de copt si lasati-o 3min. La 3 minute e foarte moale, daca vreti sa fie mai uscata, puteti sa o lasati mai mult (dar apoi nu veti putea sa o rulati fara ca se rupa, si tot hazul la lipii e sa fie moi, nu?). In cele 3 minute se intampla magia, faceti-va timp sa va uitati prin geamul de la cuptor: explodeaza pur si simplu, se umfla ca si cum a-i umfla o minge de plaja cu pompa, mie intotdeauna imi seamana ca forma cu piatra de curling.                                                                                                                     
  8. Scoateti-o din cuptor, cu grija sa nu va ardeti, ca imediat se va dezumfla, iar aerul care iese din ea e foarte fierbinte si asezati-o pe un prosop uscat. Din pacate nu am apucat sa o fotografiez inainte de a se dezumfla, ce vedeti in poza de mai sus e doar un sfert din cat era de umflata. UPDATE: poze cu lipiile umflate gasiti aici
Procedati la fel si cu celelalte lipii, cand le scoatei din cuptor claditi-le una peste cealalta, iar la sfarsit inveliti-le cu prosopul. Astfel se pastreaza moi, daca le lasati descoperite, se vor usca. Cel mai bine e sa le mancati imediat. Odata racite, bagati-le intr-o punga cu zip, sau puteti sa le congelati, se pastreaza foarte bine in felul acesta.
Pofta buna, dragi prieteni!
Trimit acest post la Yeastspotting

59 replies on “O lipie, doua lipii – pita bread”

arata superb! si tind sa fiu de acord cu tine cand zici ca odata facute in casa nu mai e alta cale :D, mie asa mi s-a intamplat cu gatitul… restaurantele par cam fade acum :D

Codruta, arata super lipiile tale! Am facut si eu, dar pentru ca nu am piatra in cuptor, mi-a fost mai usor sa le coc in tigaia de tuci. Nu au facut punga inauntru, dar asa cum zici tu, tot ce e facut acasa este mult mai bun decat cumparat :) Spor la copt!

mihaela – le-ai copt pe aragaz, sau in cuptor? sa stii ca nici mie nu mi-a iesit de la inceput “punga de aer” si nu intelegeam de ce: la o tura de 4 bucati, una se umfla, restul nu. Pana m-am prins ca nu e nici o magie, si de fapt tot secretul e sa faci corect forma aceea de bila, sfera.
daca nu ai piatra, poti folosi tava de la aragaz, preincalzita (doar ca partea de jos se va rumeni putin mai tare decat pe piatra). Daca mai incerci, sa-mi spui cum au iesit.

se poate in mod sigur. Si eu am facut, dar nu 100% integrala, doar 50%. Probabil ca va trebui sa maresti putin cantitatea de apa, caci faina integrala absoarbe mai multa. Mi-ai dat o buna idee sa le fac si eu din nou, cu faina integrala. multumesc

tina, se poate folosi drojdie proaspata. (mai intai trebuie sa o dizolvi in apa calduta cu putin zahar, astepti cateva minute sa faca bulbuci, in felul asta esti sigura ca e activa- apoi tii cont la greutatea de apa din reteta de apa in care ai dizolvat drojdia). Cantitatea de drojdie proaspata cu care poti inlocui cele 1.3g de drojdie instant este de 4-4.5g.

aha, deci in forma de sfera sta secretul buzunarului! o sa incerc metoda descrisa de tine, cred ca asa ar fi trebuit sa fac si la chifle. am mai invatat ceva :), multumesc!

:) da, liana. secretul lipiilor este ca nu este nici un secret. Doar o forma de sfera, ulterior turtita. Imi amintesc ca prima data cand le-am facut nu s-au umflat, dar dupa ce am prins “secretul”, e mai mult o joaca decat o reteta in sine.

Lipiile arata extraordinar, imi aduc aminte cind luam pita in Jerusalim, umpluta cu salatele fenomenale de acolo, cu tahina, cu falafel, chiar si cartofi prajiti, si niciodata nu am crezut ca pita se poate face acasa, in cuptor.
Ma bucur foarte mult ca am nimerit pe blogul tau, Codruta.=, si multumesc pentru minunatele retete.

Codruta, am facut lipiile dar aluatul a iesit foarte umed si n-am putut obtine din el o bila elastica si nelipicioasa, desi am framantat si am rezistat initial tentatiei sa-i adaug faina. Dupa ce i-am mai adaugat faina, a mers totul ca pe roate (imi pare rau ca n-am cantarit faina suplimentara, cred ca erau cca 50g). Am folosit faina Boromir 650, poate nu a fost cea mai inspirata alegere, pentru ca n-am mai lucrat cu ea. Oricum, multam de reteta, lipiile s-au umflat in cuptor ca niste pernite si au fost delicioase.

Ella, am avut si eu problema cu aluatul, cand am folosit faina grania 000 verde. Am o jumatate de punga si am vrut sa o termin, si am folosit-o si la lipii, clatite, burek. Fiecare aluat s-a comportat altfel decat il stiam, si anume, faina nu a absorbit apa asa cum eram obisnuita. A trebuit sa adaug faina, exact asa cum spui, dupa care am spus: “bye bye, Grania, nu vreau sa te mai prind la mine in casa”. Acum folosesc faina bio 650 si momentan nu am motive sa ma plang, din contra. Sper sa gasesti si tu o faina care sa iti convina.
Ma bucur ca pana la urma te-ai descurcat si ca lipiile au iesit bine. :)

Buna Codruta,
Felicitari pentru tot ceea ce faci pentru noi. Ne incanti privirile si inimile cu minunatii!
Astazi am vrut sa fac o paine dar nu am gasit ceva rapid la tine aici si cel mai accesibil mi s-au parut lipiile. Super bune la gust mi-au iesit, le-am facut cu faina integrala, dar la mijloc au iesit crocante, nu s-au umflat ca ale tale. Data viitoare o sa le bibilesc mai mult caci lamuriri ne-ai dat destule.
Multumim pentru timpul alocat!
Am citit si despre painea cu secara pe postul in engleza, esti minunata.
Abia astept sa o fac si eu, am pornit azi dim. maiaua de secara!

mihaela, iti multumesc pentru mesaj. Nici mie nu mi s-au umflat lipiile prima oara cand le-am facut, tin si acum minte… odata ce te prinzi care e smecheria cu ele, o sa iti iasa umflate, o sa vezi. Dupa ce se umfla, sa le scoti din cuptor, ca sa ramana moi si a doua zi. Daca sunt crocante cand le faci, nu le mai poti rula, ca o sa crape.
ps merci pt painea de secara. :) bafta cu maiaua!

Multumesc Codruta de incurajari,
nu ma las cu una cu doua, sunt in ziua 1 la maia si spre surprinderea mea vad ca misca.
Am mai inceput una saptamana trecuta cu faina de hrisca, din vina mea, am mers si am cumparat faina de sarrasin (hrisca) in loc de seigle (secara), daca a inceput cu “s” nu m-am mai uitat mai departe. In a treia zi de hranit maiaua mi-am dat seama , am ras de mine, am mai continuat inca doua zile cu secara, dar nu a vrut sa creasca.
Acum se pare ca sunt pe drumul cel bun, Secara (seigle) 100%
Ma gandesc ca cu maia as putea sa umplu si bors.
E ciudata faza cu aruncatul, poate ma apuc sa fac compost, ca de mult ma bate gandul,

:)) o sa vezi ca merita! poti strecura si un pic de integrala, daca preferi. Noua (adica prietenului meu) ne plac mai mult albe, dar din cand in cand mai pun si 20-30 g integrala, si nici nu isi da seama :))

da, sigur, dar trebuie sa adaptezi timpul, daca vrei doar cu maia, fara drojdie.
eu pun de obicei resturile de maia (ce ramane de la hranit) pentru gust si un vf de drojdie instant, pe rapiditate.

Si tu esti rea la foame, fata frumoasa?
In cazul asta, imparte-l in bucati, fa sferele, incinge ccuptorul, turteste-le si baga-le in cuptor. Se vor umfla din cauza formei, nu din cauza drojdiei. Sper doar sa fie pufoase… cat de cat…
ps. drojdie instant active, sau instant dry?

Pfff, nu stiu sa-ti raspund la PS, ca ambalajul nu mai exista de mult prin casa. Anyway, nu-s chiar rea de tot dar aseara se exagerase – la mine era deja 23.00 si nu mancasem nimic toata ziua! Pe prima am facut-o exact cum zici, nu a vrut sa creasca. Pe urmatoarele: turtite, intinse bine cu facaletul si “coapte” in tigaie, direct pe foc. S-au umflat bine mersi, moi ca sa le pot rula. Pe una am ars-o un pic, eram atenta la altceva. Numai bine ca m-am saturat cu alea doua umplute cu tabouleh.
PS: nu ma las, mai incerc pana imi iese. si cumpar drojdie instant dry ca sa nu mai existe dubii.

Mali, esti dementiala! si nu se arde wok-ul? sau nu il folosesti pe “The good good china”, ci ai unul de sacrificiu? :) anyway, smart si rapid. V chiar mi-a cerut azi lipii, si i-am zis ca nu mai pornesc cuptorul pentru atata lucru, ca se consuma mai mult gaz cu preincalzitul, decat cu coptul. Ideea ta pare salvatoare pt cina lui V. ::))

am uitat sa-ti raspund. Nu se arde, foloseste-l fara frica, focul nu-l da la max. , ungi woku´cu ulei (un servetel inmuiat in ulei, f. putin). Timp de coacere: aprox. 3min/lipie – o intorci de cateva ori pe fiecare parte.

super ideea mali! am sa incerc musai!

si eu ma uit dupa maiaua care dipare prin chiuveta cu un mare regret… mi-a luat ceva timp sa renunt la cele 3-4 borcane de maia si sa ma multumesc numai cu unul, insa si eu sufar :))))) cand o arunc.

Andreea, tu mie imi spui? Intreaba-ma cata maia am congelata sau uscata. Nu mai arunc de ceva vreme, strang totul, pastrez la frigider si o folosesc chiar si la paine

Buna Codruta,

Imi place foarte mult articolul tau. De fapt, sunt pasionata sa fac lucruri cat mai complicate in bucatarie :).
Am insa si eu un of: recent am descoperit ca atat eu cat si sotul meu avem intoleranta alimentara la drojdie.
Primul lucru la care m-am gandit a fost sa invat sa fac lipii, insa din pacate nu am gasit pana acum nici o informatie cum sa fac o lipie decenta fara sa folosesc drojdie.
Poti sa ma ajuti si pe mine cu vreo idee, cum sa inlocuiesc painea clasica?
Marturisesc ca sunt moarta dupa paiine, asa ca nu m-as lipsi de acest deliciu fara lupta :)).

Cu recunostinta,
Mihaela

Mihaela, intoleranta la drojdie include si drojdia naturala? Am citit despre anumite cazuri pe TFL, a oamenilor care au ajuns sa manance paine cu maia, pentru ca nu puteau manca drojdie comerciala.
Paine fara drojdie de nici un fel, inseamna paine nedospita. Adica tortilla, lipii nedospite, etc.
totusi, inainte de a abandona lupta, poti intreba medicul daca intoleranta la drojdie include si maiaua?

Buna Codruta,

Foarte greu de zis pentru ca nu stiu specialisti in tara asta a noastra care sa ma lamureasca ce fel e drojdie.
Intoleranta la drojdie a reiesit in urma YorkTest-ului, si in consilierea ulterioara mi s-a spus ca testul s-a bazat la reactia organismului la proteinele din diferite alimente.
Ni s-a recmandat (pentru ca si sotul meu e in aceeasi situatie) sa evitam si branzeturile maturate, muraturile (pentru ca se obtin prin fermentare), bauturile alcoolice obtinute prin fermentare (inteleg ca berea si vinul), borsul.
Mi s-a mai spus ca reactia de intoleranta se poate “reseta” dupa aproximativ trei luni daca nu am contact cu alimentele cu drojdie.
Acum, alternativele sunt: incerc sa mananc paiine cu maia trei luni, sa vedem daca mai am aceasta intoleranta dupa aceea, sau incerc sa elimin drojdia complet.
Tu ce parere ai?

In orice caz, ai putea sa imi recomanzi niste retete de tortilla sau lipii nedospite?
Marturisesc ca desi consider ca pot gati lucruri complicate, intotdeauna am nevoie de o reteta clara sa ma apuc :)).

Imi amintesc ca si crazy mother cooker a avut aceasta intoleranta la drojdie si a stat cuminte cateva saptamani, dupa care a reintrodus alimentele fermentate in alimentatie. Imi cer scuze ca nu ti-am raspuns mai repede, si sper ca nu m-ai abandonat din cauza asta :(
Eu as spune sa asculti sfatul doctorului, pentru ca si maiaua e fermentata. Nu pot anticipa consecintele daca mananci totusi paine cu maia, si nu imi permit sa te sfatuiesc sa faci altfel decat ti-a spus dr.
Pentru tortilla nedospite, eu am facut urmatoarea reteta: 340g faina alba all purpose, 5 linguri untura (da, ai citit bine… poti folosi margarina/unt daca vrei, dar nu se compara), 3/4 lingurita de sare (sau dupa gust), 180g apa foarte calda. Amesteci faina cu untura, cu o furculita, pana devine o compozitie nisipoasa, sfaramicioasa. Dizolvi sarea in apa fierbinte si torni apa fierbinte peste faina. Framanti pana obtii un aluat fin si nelipicios. Acoperi si lasi la repaos 30 min. Rulezi aluatul intr-un cilindru si apoi tai in 12 bucati egale, pe care le formezi in sfere. Acoperi si mai lasi sa stea 15 min. Iei fiecare sfera si o intinzi cu sucitorul, pe masa infainata, cat de subtire poti (la cantitatea data, aprox 18 cm diametru. Le coci pe plita incinsa, intr-o tigaie groasa, fara ulei, <1min pe fiecare parte. Sunt foarte foarte bune. Le pastrezi invelite intr-un prosop, si apoi intr-o folie, ca sa nu se usuce.

Buna Codruta, nu ne-am mai scris de ceva vreme…dar sa stii ca eu am ramas o cititiare fidela a ta!

Si eu ca si tine trec prin niste clipe mai grele. Eu am ales sa schimb locul si ne-am mutat la Munchen pentru un an. Nu am nici un plan dupa asta, insa ma simt linistita cu decizia mea, si fericita ca imi dau sansa sa fac ceva nou.
In Germania sunt peste 300 de feluri de paiini, dar ce folos, noi cum am ajuns ne-am pomenit cu probleme de la drojdie. Paiinea de aici e foarte gustoasa si diversa, dar un lucru care pare sa fie adevarat este ca drojdia din ea chiar nu ne prieste mie si sotului meu.
Exista aici die Brezeln, covrigii in stil bavarez cu sare , care merg foarte bine la bere sau la carnatii albi de vita cu mustar dulce :). Din pacare, pentru moment nu sunt pentru noi..:).

In Romania ne axasem pe lipii dupa reteta data de tine, cu rezultate spectaculoase.
Problema e ca aici avem plita electrica si vechea tava de tabla din Romania nu se mai poate folosi.

M-am gandit sa te intreb daca nu merge folosit cuptorul.
Ma gandeam sa cumpar o piatra de copt (de pe un site recomandat de tine) insa nu sunt sigura daca merge sau nu. Tu ce spui? Ai o recomandare si pentru noi?

Iti urez numai bine si bafta cu atelierele de paiine! Daca eram in Bucuresti participam cu siguranta! :)
Iti multumesc mult pentru site si apreciez foarte mult ce faci.
Numai bine,
Mihaela

La 230C. Daca faci cu faina integrala, va trebui sa maresti putin cantitatea de apa, si probabil iti vor iesi mai groase lipiile. Ce-ai zice pentru inceput, un 50-50 alba-integrala?

Buna Codruta,

Nu, nu te-am abandonat deloc :)
De fapt, vreau sa iti spun ca weekendul asta am facut reteta de tortilla impreuna cu sotul meu care a pus si el mana la amestecat faina cu untul ca untura n-am avut :) Am scos tabla pe care coacem toamna gogosarii si ne-am apucat de treaba.
Rezultatul a fost FENOMENAL! :)
Le-am dus si la servici si s-au evaporat cat ai clipi. Bineinteles ca am spus de unde am reteta :)

Au iesit 12 tortille nedospite extrem de fragede. Am incercat si mai groase, si mai subtiri, ambele sunt bune, desi as zice ca cele mai bune au fost cele nu foarte subtiri pentru ca s-au pastrat mai moi de pe o zi pe alta.

Mirosul e senzational si am avut placerea sa vad ca se umfla si apoi pocnesc usor, si astfel se rumenesc frumos.
Una peste alta, sunt foarte incantata.
Chiar acuma cand iti raspund am mai framantat de o tura si am lasat aluatul sa se odihneasca inainte de a-l modela in sfere. De data asta am sa pun si niste seminte amestecate (susan, in ceva mac) sa vedem cum iese.

Iti multumesc foarte mult si iti promit sa raman o cititoare fidela a blogului tau!

Mihaela

ah, Mihaela, iti multumesc pentru acest mesaj. Imi faceam mustrari ca nu ti-am raspuns mai repede si ma intrebam daca raspunsul meu a ajuns la tine int-un final.
Stiu ca sunt bune aceste tortilla, prietenul meu e topit dupa ele, si intre lipie si tortilla ii e greu sa se hotarasca pe care o prefera. Au texturi diferite, consistente diferite, dar sunt bune amandoua… probabil ca in functie de mancarea cu care le asociezi, sunt mai potrivite unele sau altele. O sa vezi, dupa ce iti trece problema cu drojdia, poti sa le compari. Pana atunci, m-as bucura sa mai aud de tine din cand in cand, si va doresc multa sanatate si tie si sotului.

Draga Codruta,
Ai incercat lipii cu maia? Eu nu mai folosesc drojdie deloc de jumatate de an, de cand am dat peste site-ul tau si as vrea tare mult sa fac doar cu maia. Multumesc mult.

Am facut si eu lipii dupa reteta ta si au iesit minunat :). Le-am si testat pe o vecina mai in varsta, care a ramas impresionata. N-am avut maia (ca pana sa gasesc siteul tau acum doua zile, nici nu stiam ce inseamna), dar am folosit drojdie proaspata.

Buna Codruta,
Am descoperit site-ul tau din intalmplare:)
Imi place foarte mult,intre timp mi-am comandat si o carte The Bread Baker’s Apprentice: Mastering the Art of Extraordinary Bread Peter Reinhart.
Am facut o paine zilele trecute dintr-o reteta de pizza ( adica am pus faina integrala,apa,ulei de masline, drojdie,sare).Pentru prima incercare a iesit as zice eu fooarte buna diferita de cea din magazin ‘guma de mestecat”.
Am citit pe site diferite retete,cum se face maiaua,ustensilele de care ai nevoie si un pic m-a cuprins groaza de a mai face paine si totusi o sa mai incerc,cei drept la inceput o sa fac cu drojdie instant ca sa mai prind curaj iar mai apoi cand voi avea experienta sa trec la categoria avansatilor.
Mi-ar place sa pot sa fac paine de secara,sotului ii place foarte mult doar din aceea se cumpara la noi dar mie nu prea imi place e cam acrisoara(desi peste ocean e mai buna ca si in romania).
Pa.

Buna Codruta,

aseara am facut si eu lipiile, trei le-am copt in cuptor si nu prea s-au umflat, a patra a ajuns in tigaie pe aragaz si s-a umflat imediat, la fel ca in pozele tale. Data viitoare le coc direct in tigaie si fac portie dubla, ca sa intelegem ceva din ele :)
Azi dimineata am pornit o maia, sunt curioasa cum va creste.
Toate cele bune
Cristina

Si eu as vrea sa le fac cu maia n ne ajta nimeni? Mali, am vazut ca tu le-ai facut cu maia, nu ne dai si noua reteta? Cata maia ai pus? Si chifle as vrea sa fac cu maia, dar nu stiu cata sa pun. Of!

Buna Codruta, am facut si eu lipii :D
la reteta am amestecat treburile, pentru ca ma pornisem sa fac o paine de secara cu seminte de in ( pe langa care am adaugat eu cateva de chimen pentru aroma) dar cum mi se parea ca nu creste cum as fi crezut, dupa vreo 4 ore, m-am pus si am facut bilute pe care le-am intins cu facaletul. Au iesit atat de bune si s-au umflat ca niste mingi :D m-am si fript binisor de la aburul care iesea dar rezultatul a meritat pe deplin.
O saptamana minunata! :*

Noi tot pofteam la o shaorma de casa si uite-asa, ma intreaba sotul: “Dar nu gasesti tu o reteta de lipie d-aia buna, sa o faci pe piatra, ca pe pizza?”. Zic eu “Nu!”, dar in mintea mea deja incolteste ideea “Trebuie sa caut la Codruta!”. Azi am cautat si sa vezi dracie! Sotul a facut niste ochi mari: “Mai, dar e exact ce trebuie!!!”. Si eu, am pazit cuptorul ca un copil mic, minunata la ce se cocea acolo! Nu mai zic ce shaorme ne-au iesit! Multumim mult, draga mea, Codruta!!!

super reteta !
acum am incercat-o si, incredibil ptr mine, mi-au iesit din prima !
frumoase, gustoase si umflate !!!!
multumesc ptr reteta.

iti multumim tare mult pentru retete.. am facut asta de lipii..sunt extraordinar de bune… acelasi aluat am folosit la pizza. cred ca stii cat de bun iese..
imbratisari!

Wow, primul meu aluat dospit, si mi-au iesit!! Mie mi-au iesit sase mai micute, le-am facut la tigaie. Primele nu s-au umflat ptr ca le-am intors repede de pe o parte pe alta ca pe clatite, dar m-am prins ca daca le las mai mult pe o parte se umfla.
N-am gustat inca, astept sa vina restul familiei acasa, dar miros imbietor!

Leave a Reply to Elena Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *