piatra de copt curata

Piatra mea de copt- My baking stone

Piatra de copt- Baking stone

Am fost intrebata in repetate randuri, ce este o piatra de copt si de unde se poate procura si cum se foloseste.
Este o placa rectangulara, patrata sau rotunda, de piatra sau teracota, cu marginile si muchiile finisate, si poate fi lustruita pe o parte sau nu. Trebuie sa fie dintr-un material rezistent la temperaturi inalte, suficient de groasa ca sa tina caldura si sa nu crape si obligatoriu sa nu fie tratata chimic.
Nu stiu in Romania de unde se poate cumpara, desi banuiesc ca exista site-uri sau magazine care vand ustensile pentru brutarit. Eu am obtinut-o pe a mea relativ usor, si nu mi-am batut capul pe urma, cautand alte surse.
In schimb, am gasit un site strain care livreaza si in Romania (materialul folosit e teracota) il puteti accesa aici: pizza stone.
Am gasit si un site englezesc, care vinde toate ustensilele necesare pentru facutul painii, printre care si placi de granit bakerybits – preturile sunt destul de mari, dar puteti sa va faceti o idee despre cum arata ustensilele si la ce se folosesc.
Piatra de copt se preincalzeste in cuptor aproximativ 45-60 minute inainte de a coace painea. Fiind foarte fierbinte, In momentul in care aluatul este asezat pe piatra, aceasta transfera caldura prin conductie – caldura se propaga rapid si eficient in toata masa aluatului, ceea ce face ca interiorul sa creasca, apa sa se evapore, inainte ca crusta exterioara sa se formeze si sa limiteze expansiunea. Painea nu retine umiditate la partea inferioara, pentru ca aceasta aeste absorbita de piatra, ceea ce face ca crusta de la fundul painii sa fie crocanta, lejera, fara a fi arsa, insa, cum se intampla in cele mai multe cazuri cand se foloseste o tava metalica.
Pentru pizza facuta acasa, o piatra de copt este esentiala si garanteaza un rezultat excelent. Painea coapta pe piatra are niste calitati care nu se pot imita prin folosirea unei tavi obisnuite.
Nu se curata cu produse chimice, doar cu apa, in caz ca este nevoie. Oricum, o piatra folosita mult timp, va arata folosita, asa trebuie sa fie. Eu o scot rar din cuptor, si o sterg cu o carpa umeda. Am folosit-o de sute de ori (fara exagerare) si probabil e singurul “instrument” de care sunt mandra ca arata “uzat”.
Dintre toate ustensilele necesare pentru facutul unei paini, parerea mea este ca o piatra de copt este a doua care trebuie achizitionata. Dupa cantar.
Piatra mea e o simpla placa de granit, nefinisata pe margini. Asa arata pe partea nefolosita.

Si asa arata pe partea folosita.
UPDATE: am trimis un mail celor de la bakerybits, intrebandu-i daca livreaza si in Romania instrumentele lor, si raspunsul lor a venit aproape imediat, “bineinteles ca livram si in Romania, fara nici o problema”… era mai simplu cat timp credeam ca nu livreaza… acum deja visez la “super peel” si “my weight” si dough cutter… si bannetoane!