Piatra de copt- Baking stone
Am fost intrebata in repetate randuri, ce este o piatra de copt si de unde se poate procura si cum se foloseste.
Este o placa rectangulara, patrata sau rotunda, de piatra sau teracota, cu marginile si muchiile finisate, si poate fi lustruita pe o parte sau nu. Trebuie sa fie dintr-un material rezistent la temperaturi inalte, suficient de groasa ca sa tina caldura si sa nu crape si obligatoriu sa nu fie tratata chimic.
Nu stiu in Romania de unde se poate cumpara, desi banuiesc ca exista site-uri sau magazine care vand ustensile pentru brutarit. Eu am obtinut-o pe a mea relativ usor, si nu mi-am batut capul pe urma, cautand alte surse.
In schimb, am gasit un site strain care livreaza si in Romania (materialul folosit e teracota) il puteti accesa aici: pizza stone.
Am gasit si un site englezesc, care vinde toate ustensilele necesare pentru facutul painii, printre care si placi de granit bakerybits – preturile sunt destul de mari, dar puteti sa va faceti o idee despre cum arata ustensilele si la ce se folosesc.
Piatra de copt se preincalzeste in cuptor aproximativ 45-60 minute inainte de a coace painea. Fiind foarte fierbinte, In momentul in care aluatul este asezat pe piatra, aceasta transfera caldura prin conductie – caldura se propaga rapid si eficient in toata masa aluatului, ceea ce face ca interiorul sa creasca, apa sa se evapore, inainte ca crusta exterioara sa se formeze si sa limiteze expansiunea. Painea nu retine umiditate la partea inferioara, pentru ca aceasta aeste absorbita de piatra, ceea ce face ca crusta de la fundul painii sa fie crocanta, lejera, fara a fi arsa, insa, cum se intampla in cele mai multe cazuri cand se foloseste o tava metalica.
Pentru pizza facuta acasa, o piatra de copt este esentiala si garanteaza un rezultat excelent. Painea coapta pe piatra are niste calitati care nu se pot imita prin folosirea unei tavi obisnuite.
Nu se curata cu produse chimice, doar cu apa, in caz ca este nevoie. Oricum, o piatra folosita mult timp, va arata folosita, asa trebuie sa fie. Eu o scot rar din cuptor, si o sterg cu o carpa umeda. Am folosit-o de sute de ori (fara exagerare) si probabil e singurul “instrument” de care sunt mandra ca arata “uzat”.
Dintre toate ustensilele necesare pentru facutul unei paini, parerea mea este ca o piatra de copt este a doua care trebuie achizitionata. Dupa cantar.
Piatra mea e o simpla placa de granit, nefinisata pe margini. Asa arata pe partea nefolosita.
Si asa arata pe partea folosita.
UPDATE: am trimis un mail celor de la bakerybits, intrebandu-i daca livreaza si in Romania instrumentele lor, si raspunsul lor a venit aproape imediat, “bineinteles ca livram si in Romania, fara nici o problema”… era mai simplu cat timp credeam ca nu livreaza… acum deja visez la “super peel” si “my weight” si dough cutter… si bannetoane!
55 replies on “Piatra mea de copt- My baking stone”
Hihi. Multumim pt. post si mai ales pentru poze! Sper sa reusesc sa-mi procur si eu una cat de curand (painea de casa si pizza sunt unele din cele mai dese lucruri care se pregatesc in casa noastra :P)
si la mine in casa… faina e regina! sper sa iti faci rost de piatra, cat mai curand.
Am gasit aici: http://electropremium.allshops.ro/produs/118774/Piatra+de+copt+HEZ327000.html
Pentru cine e interesat si isi permite :P
Foarte scumpa piatra pentru copt paine in Romania, aici in Spania costa aprox 20-40€.
Eu decomdata nu mi-am cumparat, introduc tava de la cuptor si o las sa se incinga cu cuptorul, dupa care introduc paine. Deocamdata sant foarte multumita de forta care o ia paine, bine ca nu am probat niciodata cu piatra si nu am cum sa compar.
asta pe care o vezi in poza costa <30 ron, adica vreo 7 Euro. Nu e un produs profesional, dar isi face treaba extraordinar. Daca ai posibilitatea sa cumperi sau sa iti faci rost de una, vei vedea ce diferenta mare este intre piatra si tava. Si eu am copt pe tava pana nu am avut piatra, si stiu ce spun.
Buna Codruta, imi pare bine ca am mai descoperit o persoana pasionata de paine cu maia naturala ! Felicitari pentru painile tale !
Despre piatra de copt, nu e nevoie sa cautati pietre speciale de brutarie, de regula foarte scumpe sau pe site-uri de afara, mai ales ca sunt foarte grele si daca vi le trimit printr-un sistem postal taxat la kg. va iesi mult prea scump. Ca sa nu mai spun ca orice piatra de acest fel se poate sparge foarte usor la transport.
In schimb gasiti in orice magazin DIY sau de constructii, placi din diverse materiale, unii spun ca granitul ar fi mai bun dar am intalnit si opinii contrare. Eu am luat o placa de travertin din Praktiker si face treaba foarte bine. Ideea e ca piatra respectiva sa nu fie tratata cu cine stie ce minuni, sa fie naturala. Am facut paine si pe o tigla, stiu pe cineva care face pe gresie, teoretic se poate folosi orice pietroi sau bolovan :)
La inceput am folosit o piatra de pizza pe care o primisem cu un cuptor electric mic. A fost foarte buna, mai ales ca eram la inceput.
Sper sa foloseasca cuiva acest sfat !
O paine din ce in ce mai buna,
iulian
Iulian, tocmai asta era si ideea mea, ca se pot obtine rezultate extraordinare, prin mijloace necostisitoare. Piatra mea de granit e netratata chimic si e ieftina, comparativ cu cele acreditate. Probabil ca daca mi-as permite, m-as gandi sa iau una profesionala, doar ca sa vad cum este, dar pentru uzul personal, asta e foarte buna, si prefer sa investesc banii in faina de calitate.
merci pentru complimente si spor la copt!
Deci tu folosesti o simpla placa de granit? Hmm poate se gaseste de cumparat … ce dimensiuni are (latime, lungime, grosime)?
eu am facut-o pe comanda, ca sa incapa in cuptorul meu. Are 40×30 latime, x1,5cm grosime. Cred ca ar fi icaput si de 40×35, ideea e sa ramana ceva spatiu jn jurul ei, sa nu intre in cuptor “la limita”. Asa o placa costa ~30 ron, dar nu stiu cat te-ar costa transportul daca ti-as trimite-o prin curierat. Nu am cantarit-o dar o estimez undeva la 6-7 kg.
Piatra de cuptor se poate inlocui cu caramida refractanta, practic e facuta din acelas material, costa mult mai putin si se poate gasi in Romania foarte usor…
Dar eu cred ca voi cauta sa cumpar pe cea care este mai subtire, cred ca a tine cuptorul sa mearga atata timp te duce la ruina, cand cuptorul meu se incinge in numai 10 min, pe cand cu o piatra de 3 cm grosime trebuie tinut 1h si 15 min.
Sau cum zice Iulian, se poate folosi foarte bine si o gresie, dar sa nu aiba chimicale sa fie cat mai naturala… am vazut pe un forum aici in Spania ca folosesc multi gresia pe post de piatra de cuptor.
Daniela, nu este o idee buna sa folosesti caramida refractara. Aceasta contine azbest ceea ce o face indezirabila pentru orice aplicatie culinara.
De unde stiti ca contine azbest?
Azi am primit si eu piatra de copt.
Daca ajuta pe cineva detaliile…
Dimensiuni: 30 cm x 30 cm. Ar fi incaput si cu o latura de 35, dar am preferat aceste dimensiuni si se potrivesc bine cuptorului.
grosime: aprox. 1,6 – 1,7 cm. (Eu am cerut de 1,5 cm, dar se putea doar de 2 si azi cand am vazut-o, mi-am dat seama ca e mai subtire si chiar am masurat-o)
pret: 35 lei intial, dar prietenul meu a cerut sa se rotunjeasca marginile si mi-a spus ca a ajuns cam la 55 lei. Mi se pare f bun pretul, in contrast, cele de pe internet sunt f scumpe.
Am sters-o si asteapta cuminte in cuptor, s-o inaugurez.
Este luata de la un magazin de marmura si granit.
Nu este lustruita, dar are o fata mai fina si una mai aspra – n-am inteles de ce. (?!) Voi coace pe fata mai fina.
liz, multumesc pentru update.Sa o folosesti sannatoasa!
Dupa cum ai vazut in poza de la acest post, si eu am folosit granitul cu partea fina in sus. De cateva luni am intors-o invers. Nu pot afirma ca simt vreo diferenta, dar motivul pentru care am decis sa o folosesc pe partea aspra, este pentru ca producatorul de piatra nu a stiut sa imi spuna daca la lustruire a folosit anumite rasini sau substante care ar fi nesanatoase in contact cu hrana. De obicei, Dealerii de piatra au pe stoc aceste pietre pentru glafuri, diferite finisaje: ele vin gata lustruite pe o parte, ei doar le taie la dimensiune si le vand. Atata timp cat nu poti afla care e procedeul de lustruire si ce /sau daca/ substante implica, iti recomand sa o folosesti cu fata aspra in sus. Sper ca citesti acest comenatriu la timp.
Codruta
Salutare,
Lustruirea granitului inainte de utilizarea in constructii se face exclusiv mecanic. Asta mi-a spus turcul care detine un depozit aici in Cluj-Napoca, si care are 35 de ani experienta in domeniu. Lustruirea cu substante chimice se face numai dupa montare si este pentru impermeabilizarea granitului.
Placile au o parte fina si una aspra din motive economice. Avand in vedere ca se monteaza cu o parte in jos, utilizand adeziv, ar fi o prostie sa se slefuiasca ambele parti. O data pentru ca slefuirea ar mari costul placilor si a doua pentru ca adezivul are o aderenta sporita in contact cu partea aspra.
Asa ca puteti folosi fara grija partea fina.
merci de info, Razvan. E o usurare sa imi confirmi ca nu prezinta riscuri pt. sanatate.
Cat ma bucur ce am citit (ca partea lucioasa nu prezinta niciun risc). Sa o bag pt proba la un program de piroliza la cuptor (aproximativ 500 de grade 2 ore) si sa vad daca iese fum???
Salutare tuturor
@Razvan @Codruta
Daca ajunge mesajul la voi. De unde ati cumparat piatra de granit?
Razvan unde avea/are depozit/magazin in Cluj turcul de care ziceai?
Mersi mult
Un argument in plus pe care l-am omis in postul anterior. Daca s-ar utiliza materiale chimice la slefuire am sti imediat, pentru ca s-ar arde la 250-260 grade C.
Multumesc pentru raspunsuri.
Nu, Codruta, n-am folosit inca piatra. Abia de azi am intrat intr-o vacanta, dupa o perioada lunga si stresanta…si voi avea timp de experimente.
Asta speram si eu, ca lustruirea sa fie mecanica. Eu nu eram de fata, s-a ocupat prietenul meu de procurarea ei si la telefon mi-a spus ca singura problema e ca angajata de acolo spune ca s-au folosit s.chimice si ca doar brute, la cariera nu au s. chimice.
Eu cred ca a fost vorba de o neintelegere pe moment, ea fiind oricum doar o vanzatoare (nu-mi imaginez ca stie procesul ca muncitorii) si ca initial prietenul meu mi-a zis ca va fi lustruita pe o parte si eu am spus ca o vreau nelustruita. Pana la urma s-a rezolvat si piatra nu e lustruita, e doar mai neteda pe acea parte, de care ziceam.
Si eu imi imaginez, Razvan, ca la lustruirea aceea, care da un luciu (cum sunt blaturile de granit de bucatarie) se foloseste ceva chimic. De asta spun ca a fost o mica neintelegere si cred ca angajata se referea la piatra lustruita chimic.
Nici daca eram si eu la fata locului nu cred ca aflam cum stau lucrurile si doar daca vorbesti cu cineva care stie procesul de taiere/lustruire afli cum stau lucrurile.
Si in ziua de azi, nu mai gasesti nimic in stare bruta, naturala si nechimizata, asa ca nu ne mai surprinde nimic.
Intru putin in discutie daca-mi permiteti. :)
Ne-am pus de curand blat de granit in bucatarie. Din cate inteleg, graanitul vine la magazine taiat in ‘felli” de la minele din toata lumea, iar una dintre parti este gata lustruita. Cei care monteaza blaturi de granit, le slefuiesc dupa ce le-au taiat la dimensiunea ceruta de client si asta numai acolo unde au taiat si daca apoi, din cate am vazut la mine, le dau cu o solutie speciala, care-i astupa porii si in felul asta impiedica apa sa intre in roca.
Si eu vreau sa-mi comand o bucata de granit. :)
Bucati mici, de dimensiunea unui cuptor ar trebui sa fie mai ieftine pt ca de fapt, sunt resturi (dintr-o ‘felie’ mare cat un perete) si oricum nu prea mai pot fi folosite (asta e tot o informatie aflata de la vanzator)
Acum un an am primit cadou un suport din lemn cu piatra. La inceput nu mi-am dat seama la ce o pot folosii, am inceput sa ma documentez si am aflat tot mai multe despre acest material. Piatra Olarului in traducere “PIETRA OLLARE”, este de fapt compusul unei roci vulcanice şi poate avea culoarea verde, albastra e.t.c. Produsul: http://www.brandani.it/ITA/catalogo-dettaglio.asp?Cod=58654&SCat=TAV24&d=PIETRA%20OLLARE%20C/BASE%20IN%20LEGNO&Serie=pietre%20ollari
Apreciez efortul depus de Codruta pentru acest site, good job
LIZ sau cine stie, de unde pot lua o placa de granit ?
Multumesc anticipat!
constantin, cel mai simplu (si ieftin) ar fi sa cauti un magazin (sau distribuitori) de materiale pentru finisaje in constructii, in orasul tau. Alta varianta e sa o comanzi online, tot de la un astfel de magazin , de exemplu de aici. Iti dau linkul acesta pentru ca mi-a scris cineva din bucuresti ca si-a comandat de la ei, dar probabil ca poti gasi si alte asemenea magazine (ex aici, sau aici).
codruta
codruuu, am patit o nepatita. mi-a crapat piatra. inca se tine laolalta, dar crapatura e vizibila de la o margine la alta, pe ambele parti. deci nu mai e mult. habar nu am ce i-am facut. ce sa stiu sa nu mai fac?
teo, un pic trista.
teo, ai stropit-o cu apa cand era fierbinte? sau ai scos-o din cuptor inainte de a se raci complet?
codru, de stropit – nu. de scos din cuptor, posibil s-o fi scos cd era calduta, dar nu calda, fierbinte nici atat. sunt intrigata, pe langa necajita. inca nu s-a dezmembrat, azi am copt pe ea, maine am de gand iar….sa vedem cum stam.
To, si eu am copt pe o piatra crapata vreo doua luni (am stropit-o and era incinsa, crezand ca face aburi… well.. a facut aburi, dar s-a si fisurat imediat). Eu m-am obisnuit sa nu mai scot piatra din cuptor, si oricum, nu cand e calda. La tine probabil a crapat pur si simplu, pentru ca avea un punct sensibil, care in timp, la incalziri repetate, a cedat. Nu te necaji prea tare, pune-l pe B. sa vorbeasca cu Andreea de pe-acum, ca stii ca dureaza mult pana o aduce. Daca nu o manevrezi pe asta crapata foarte des, poti sa o folosesti chiar si asa, mult si bine. Dar ar fi mai sigur sa ai una de rezerva. Asta e riscul asumat cand iei o piatra care nu e speciala pentru copt. Cat timp functioneaza, e ok, cand se sparge, iei alta.
codru,
e oficial, am 2 pietre mici. si eu ma gandeam sa le folosesc asa, cum s-o putea. nu prea vad cum sa nu o scot des din cuptor, pt ca gatesc mult si la cuptor. ok, m-am mai linistit dc zici ca e firesc sa se intample la un moment dat. am crezut ca am facut eu ceva gresit si evident, aveam sa repet figura si la a doua piatra etc.nu mai vreau sa coc fara, acum ca m-am invatat cu binele:)
mersi pt mesaj.
teo
Fetelor, piatra mea e special pt copt dar am citit ca si astea crapa,nici eu nu o mai scot din cuptor chiar daca il folosesc aproape zilnic.
Ma bucur ca te-am descoperit! Ai niste retete foarte interesante de paine! Spune-mi te rog daca e buna o piatra de granit cu grosimea de 3 cm?
Felicitari pt blog…… minunat e putin spus!
Irina, e buna, doar ca va dura foarte mult sa se incalzeasca. La piatra mea de 2 cm, dureaza min 45 min preincalzitul. Banuiesc ca la o piatra mai groasa, dureaza si mai mult.
Daca coci 5 paini, una dupa alta, poate nu conteaza asa de mult ca preincalzesti cuptorul 90 min. Dar pentru o paine, eu zic ca e risipa de energie. O piatra de 1,8…2 cm ar fi mai potrivita.
Tocmai am luat si eu o piatra dinasta, pentru cei interesati, din Cluj, este un depozit de marmura etc langa baumax, am luat granit de 2 cm, 39×33 cm m-a costat 62 de lei (cam scumpot, dar deh…). Tanti de-acolo a zis ca a mai dat dinastea pentru pizza, nici nu a clipit cand eu ma jenam sa explic ce si de ce vreau :).
:)) cunosc si eu sentimentul de jena de care spui. Am cumaprat mai demult o rascheta de la dedeman si ii explicam baiatului de pe raion cum vreau sa arate ceea ce caut, iar el ma tot intreba la ce vreau sa o folosesc (cred ca s-a prins ca nu imi trebuie la zugravit). In final, i-am spus si cred ca s-a distrat copios dupa ce am plecat. :))
Buna Codruta,
Am pregatit si eu , ca toata lumea de aici care este fan al blogului tau, o maia frumoasa si sanatoasa.
Chiar acum am scos-o din frigider pentru a o hrani inainte de a o folosi.
Am pregatit astazi, lipii ci drojdie iar de maine intentionez sa ma folosesc de maia, initial pentru o pizza insa mi-ar place sa reusesc si o paine chiar daca etapele par infricosatoare:)
Nedumerirea mea este una singura, momentan: pot face paine sau alte retete de ale tale la un cuptor electric? (aceasta intreabare aducand dupa sine si daca pot sau nu folosi o piatra sau placa de granit/gresie?)
Multumesc anticipat, raman o fidela cititoare!
eu deja mi-am comandat o placa de granit de 2 cm grosime, ma costa approx 8 euro, daca e neslefuita pe ambele parti si 11 euro daca e slefuita doar pe o parte.
Ar fi mai utila sa o cumpar slefuita pe o parte ? Codruta, tu cand coci painea, folosesti partea slefuita a placii sau cealalta nefinisata ?
acum folosesc partea neslefuita, altadata am folosit partea slefuita… nu am sesizat diferenta. Atata doar ca parea slefuita se curata mai usor.
Buna Codruta ,
Pun si eu o intrebare de ageamiu de fapt doua :)…marmura este la fel de buna ca granitul? si unde se aseaza piatra in cuptor?pe partea de jos sau mai sus, pe gratar ? Multumesc
Elena, eu am intrebat pe tanti de la depozit care soi de piatra e mai buna, si a zis ca granitul e mai rezistent ca marmura la copt.
tot nu am inteles din ce se face maiaua si cum este precrescut iar crescut
anca,
pentru maia, ai mai multe explicatii aici http://blog.codrudepaine.ro/maia-drojdie-salbatica/
daca tot nu te descurci, revino cu intrebari concrete, la fiecare articol in parte. merci
Buna Codruta. Sunt o foarte novice in ale coptului si probabil pun intrebari prostesti:
1. Piatra de copt se poate folosi si in cuptorul electric? Se pune pe o tava sau pe gratar direct?
2. Painea se pune direct pe piatra? fara nici o forma in care sa stea? Adica isi pastreaza aluatul forma la copt?
multumesc tare mult pentru ajutor. esti o sursa de inspiratie pt noi toti. felicitari.
Buna Codruta, pentru paine/pizza se presara faina pe piatra sa nu se lipeasca sau merge si fara?
nu se pune faina pe piatra, doar sub pizza. In mod normal nu trebuie sa se lipeasca. Daca insa aluatul e prea umed sau curge umplutura… atunci e nasol :(
salut codruta! as avea o intrebare. zilele astea mi am cautat si eu piatra mea de copt si pe la magazinele pe la care am fost mi au zis ca in nici un caz sa nu iau de granit fiindca e cancerigena. Sa iau de caramida sau de tigla. Erau la curent cu astfel de cereri, stiau de piatra de copt din emisiunile lui jamie. Ai mai auzit de asta sau sunt ei prea speriati? multumesc anticipat
Buna, si eu folosesc de 2 ani o piatra de pizza din granit, la mine insa s-a crapat(pizza fac la 300grade, probabil cuptorul se incalzeste prea rapid).
Pizza peel am facut eu din placaj, mi-a iesit super. Este mai bun decat cel de metal.
am gasit aici de vanzare…
au diferite dimensiuni si se pare ca este special creata pentru acest lucru:
http://www.grataredegradina.ro/discuri/pietre-pentru-grill.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=93&category_id=31
Am cumparat astazi piatra de copt 40x40x2 din granit antiderapant fiamat (Fiamare, procedeu de finisare care da o textura puternica materialului datorita cristalelor din structura. Se obtine prin tratarea suprafetei cu flacara. care produce incalzirea suprafetei si prin racirea brusca se desprind cristale din material, lasand o suprafata cu textura antiderapanta, idela pentru pavarile exterioare. Se aplica in special la granit.), deci neprelucrata chimic, de la Dedeman cu 16 lei. Inca un pas inainte.
Urmeaza “instalatia de ceata”.
Aici sunt in ceata total. Deci daca piatra de pune jos in cuptor, “instalatia de ceata” se pune 1.pe piatra langa paine/2. pe gratar deasupra?
Scuze pentru intrebarile naive dar la capitolul brutarie sunt la varsta lui “de ce?”.
Cu simpatie,
Vlad
Help! De ce mi se ard painile pe fund? Pana sa apuce sa se rumeneasca painea bine peste tot se arde rau pe fund. Chiar si cu piatra de copt… Ce sa fac? Poate nu fac ceva bine…
Multumesc!
Buna Codruta!
Am o intrebare, tocmai mi-am luat o piatra de granit si din pacate imi este fixa si numai daca o pun pe fundul aragazului mi se inchide bine aragazul! Pana o slefuiesc, este o problema daca coc cu piatra pe fundul aragazului sau afecteaza calitatea painii?
Multumesc frumos,
Ioana
Buna sa va fie inima!
Am citit postul tau cu mare entuziasm, pt ca nu stiam ca mai exista si alti “nebuni” ca mine pana acum. :)
Bine, eu sunt mai “pe langa” in ale bucatariei, dar am sa trimit postul tau tuturor celor care m-au facut “razna” cand au venit la mine si m-au gasit cu 2 placi ce tigla refractara in cuptor :))
Nu sunt experta in brutarie, nici macar nu atentez la acest statut, nu vreau sa creez painea perfecta, dar vreau sa imi retraiesc copilaria cu painea la test facuta de bunica mea iubita……desi faina era una mediocra, painea era absolut divina…
Mult timp am crezut ca e vorba doar de reteta, asa ca am incercat zeci….apoi am avut “revelatia” cu tiglele si mai aveam putin si imi ridicam statuie de fericire :)) Acum una dintre ele mi s-a crapat (de, am facut si sarmale in oala de pamant pe ele, fierte 4 ore la foc domol….. un deliciu) asa ca varianta blatului de granit mi se mare “calduros de apetisanta”. Saptamana viitoare imi fac de drum pe la “cartierul cu cimitire” (dap, au pus vreo 3 unul langa altul aici), unde exista o cel putin 10 ateliere de prelucrat marmura/ granit si imi voi face cadou de Paste una bucata placa noua!
Tot de la tine, citind pe ici, pe colo, am descoperit ca e mai bine sa pun placile un pic mai sus (eu pana acum am facut doar cu ele pe fundul aragazului) si am sa institui si tava cu apa bagata pe fundul cuptorului (pt ca am unul clasic, ce are 2 trepte: fie arde, fie face scrum :)) ), metoda care nu mi-a trecut prin cap sa o folosesc si la paine, doar la cornuri, torturi si la alte duclegarii.
… si o calda imbratisare pt tine, care mi-ai luminat cautarile :)
piatra refractara (samota) este din argila, nu contine azbest. Din samota se contruieste vatra cuptoarele traditionale taranesti.
Hello,
CONGRATULATION LADY – the vast material ever seen on matter of bread! And your passion is admirable! God bless!
How are you.
Eu consider ca piatra de copt este buna, dar ajuta numai la gaz, caci acolo uniformizeaza temperatura mediul! Concret am experimentat la o vecina, si am pus o tigla! Super!
La cuptoarele moderne cu convector , convectorul face uniformizarea! -eu constat la mine.
Plus economia la bani, ca in loc de 45 minute preincalzire la cuptoarele cu gaz, la aparate cu convectoare eventual 10 minute pina cind se stinge becul(ca a atins temperatura reglata)
Let’s keep in touch!
Have a nice day…..and enjoy our daily bread!
Am o intrebare: azi am testat prima data o piatra si painea s-a prins de ea. Ce am facut gresit? Oare nu era suficient de bine incinsa piatr?
o intrebare, de fapt 2 :)
ce e mai bun? granitul sau marmura?
care e grosimea ideala a placii? am de ales intre 0,5 cm., 1 cm., 2 cm., 2,5 cm. … 3 cm
logic este ca piatra sa se incalzeasca cu atat mai repede cu cat este mai subtire, deci o economie la curent
dar care este grosimea minima care asigura o coacere corecta a painii?