Categories
paini cu maia - sourdough breads

Prima paine cu maiaua noua

Paine simpla, reteta aici

paine simpla

Va amintiti jurnalul meu cu maiaua? Daca nu l-ati vazut, il puteti citi aici. Este maiaua pe care o fac cadou, tuturor celor care isi explrima dorinta de a o avea (detalii aici), pana duminica, in 19 iunie.
Si daca inca nu sunteti convinsi ca “mighty maia” poate face o paine exceptionala, doar cu apa, faina si sare, va arata painea pe care am facut-o astazi dimineata. Cu ocazia asta, m-am convins ca vreau sa imi pastrez si mie o bucata din maiaua noua. E plina de viata si energie.
Am ales cea mai simpla reteta posibila pentru painea asta, care nici macar nu e o reteta propriu zisa, este doar o proportie. Se numeste 1.2.3., am descoperit-o ieri in discutiile de pe forumul de la The Fresh Loaf si voi reveni cu detalii si mai multe poze intr-un post viitor.
Pana atunci va astept cu drag sa va daruiesc o bucata de maia.

Update: reteta am publicat-o aici

7 replies on “Prima paine cu maiaua noua”

ceau, codruta!

arata grozav noua paine.

eu am revenit cu niste intrebari:
(1) cand iei din maiaua matura ca sa pregatesti maiaua pt o reteta? (cand vrei tu/ interzis fix inainte de o hranire/ interzis dupa o hranire/ neaparat cand e crescuta dublu…) – eu inca o hranesc pe a mea din 12 in 12h.
(2) cat trebuie sa astepti dupa ce iei din maiaua matura ca sa se refaca? – vb de maia tanara, facuta acum o saptamana / si sa poti face a doua oara paine.
(3) cum se cresteaza aluatul? tutorial sau hints, pls, cand ai timp.
(4) e mai indicat sa folosesti faina 650 decat 000 (ma intreb pt hranirea maielei si pt retete)?
(5) cand lasi painea la dospit in frigider faci si atunci testul cu degetul- e relevant ? – sau e valabil doar pt painea lasata la temp camerei?

mai revin, doar de astea imi amintesc pt moment.
multumesc anticipat.
teo

teo, pe scurt aici, mai detaliat in posturile viitoare:
1. daca o tii la temp camerei, se presupune ca e mereu bine hranita, poti lua din ea oricand. (oricum iei o cantitate foarte mica, pe care o hranesti cu apa si faina in cantitatile date de reteta). Nu lua imediat dupa hranire, pentru ca, cantitatea de maia mama continuta e redusa ( nu? tocmai ai aruncat o mare parte si ai adaugat apa si faina- daca din chestia aia iei 10 g, imagineaza-ti ce putina maia mama e in cele 10g si cat timp ii va trebui sa iti dezvolte maiaua pt paine) Asa ca, sau iei dupa ce e bine umflata, sau iei dupa ce a scazut, sau inainte de a o hrani – e bine.
2. poti face paine de 10 ori pe zi, daca vrei, doar ca trebuie sa inmultesti maiaua in asa fel incat sa iti ajunga. maiaua odata facuta- asa cum e a ta, chiar daca e tanara- e mereu matura, (nu e mai putin matura dupa ce ai luat din ea o bucata) atata timp cat o hranesti si o inmultesti, o poti folosi zilnic.
3. asta e mai complicat de explicat, o sa fac un tutorial, pana atunci uita-te de ex. aici http://video.google.com/videoplay?docid=6866686363544546201&hl=en#
4. pt hranit trebuie 650, pt paine eu folosessc cand una, cand alta ( de obicei folosesc 650, dar cand se specifica faina cu continut mare de gluten atunci folosesc 000)
5. cand o tii in frigider e greu sa aproximezi daca e dospita sau nu folosind testul cu degetul- e clar ca daca apesi si ramane gaura acolo e prea-mult-dospita. Eu pun palma pe aluat si incerc sa il “apas-misc lateral” usor de tot. daca simt ca e tare si ca opune rezistenta, il scot de la frigider si il las o ora la temp camerei inainte de a-l baga in cuptor. daca il simt putin moale si putin miscator (ca o perna cu apa), il bag in cuptor direct din frigider. Stiu ca nu e concludent ce spun, e mai mult intuitie. Incearca sa simti aluatul cu mana, chiar daca dai rateuri, data viitoare o sa poti sa te raportezi la situatia dinainte si vei lua hotarari in functie de asta. Greselile mi s-au parut cel mai bun mod de a invata, atata timp cat am inteles ce am gresit.

Sper ca te-am ajutat mai mult decat sa te incurc. Daca nu, revino cu intrebari pana raspunsurile mele te lamuresc.

Dupa cum arata, adica divin, gustul cred ca este pe masura. Imi pare bine ca te-am intalnit, Codruta iar ceea ce faci tu, este de-a dreptul, arta. Toata lumea (adica si eu) face paine dar nu toata lumea are talent (adica tu). Citindu-te, imi dau seama ca am foaaaarte mult de invatat avand in vedere ca sunt abia la inceputul “experimentului” cu drojdia naturala si totodata foarte multe curiozitati: mi-am pus si eu intrebarile Teodorei si inca una: cum ar iesi o asemenea paine copata la masina de paine?

doar coapta? sau facuta in intregime? oricum nu sunt in masura sa dau un rapsuns corect, pentru ca nu am folosit nicodata MP. Timpul necesar pentru painea cu maia e mult mai lung decat programele obisnuite ale MP si daca nu poti modifica ciclurile respective, nu cred ca poti face. daca poti customiza timpul de mixare, dospire, etc, e posibil sa iasa. Dar nu ma pricep la acest capitol.

Leave a Reply to codruta Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *