Categories
maia 101

…si mai multe despre maia

Probabil ca ar fi trebuit sa scriu acest post inaintea celui cu indicatii despre cum se cultiva o maia, pe care il gasiti aici. V-am spus ca eu nu am avut dificultati in a captura drojdia salbatica din aer si a o transforma in maia. Am folosit faina cumparata de la magazin, apa de la robinet, si gata, dupa o saptamana am facut paine. Intrebarea unei cititoare (multumesc, dana, ca mi-ai atras atentia) m-a facut sa imi dau seama ca am uitat sa fac niste mentiuni importante, in lipsa carora, pentru unii experimentul s-ar putea incheia cu un esec. Aceste mentiuni privesc apa si faina folosita, dar si temperatura si riscul de contaminare.
(sursa de informatii: cartea lui Peter Reinhart “The Bread baker’s Apprentice”, cartea lui Hamelman “Bread” cartea in format e-book a lui Teresa Greenway, comunitatea The fresh Loaf)
Apa.
– Nu folositi apa cu clor. Clorul impiedica fermentarea si e daunator culturii de maia. Daca folositi apa de la robinet, si nu stiti daca are sau nu mult clor, cel mai bine e sa o lasati intr-un vas descoperit de la o zi la alta. Clorul se va disipa in mare parte, si apoi puteti folosi apa. Daca aveti posibilitatea sa filtrati apa, asta ar fi cea mai buna solutie.
– Diverse surse pe care le-am citit, recomanda folosirea sucului de ananas (sau alternativ de portocale, cidru de mere, sau apa in care au stat stafide) in loc de apa in primele 3 zile, dupa care se foloseste doar apa. Explicatia e ca aceste sucuri contin nutrienti care pot stimula activitatea, in prima faza, un fel de asigurare suplimentara ca lucrurile vor merge bine. Un experiment foarte interesant poate fi vazut aici, unde yumarama porneste doua culturi in acelasi timp, una cu apa si cealalta cu suc de ananas. Desi dupa 7 zile, experimentul se termina cu doua culturi sanatoase, cultura ajutata de suc s-a dezvolatat mai repede, cu un miros mai placut, in timp ce cea cu apa a pornit mai greu, cu un miros mai urat, dar a recuperat pe parcurs, si in volum, si in aroma.
– Alte surse considera ca o faina de calitate are suficiente substante nutritive pentru a porni aparitia culturii si a o dezvolta, si ca nu e nevoie de alti factori stimulenti.
– Concluzi mea este ca nu exista un rezultat garantat urmand o anumita metoda, sau alta. Ceea ce pentru unii merge bine, poate pentru altii se termina cu un esec. Daca ar fi sa o iau de la inceput, as incerca cu apa, fiind o varianta simpla si la indemana. Cititi, experimentati, si lasati un comentariu sa stiu ce si cum ati facut, si cu ce rezultate.
Faina.
– Nu folositi o faina care a fost albita chimic. Nutrientii vitali de care au nevoie microorganismele pentru a se perpetua se pierd prin procesul de albire.
O faina alba, etichetata “pentru toate scopurile”, e perfecta.
-Nu folositi faina imbogatita chimic.
-Nu folositi o faina cu o continut mare de gluten (desi la noi destul de greu se gaseste o astfel de faina, cu peste 12% gluten). O faina cu continut de 10.5-11% gluten e perfecta. (daca nu este precizat continutul de gluten pe ambalaj, si de obicei la fainile din supermarket nu e mentionat, luati-va dupa numarul de proteine. De obicei, dar nu intotdeauna, cantitatea de proteine are aceeasi valoare cu procentul de gluten. Va fi scris pe ambalaj “proteine 10.5g”) Explicatia este ca o faina bogata in proteine, contine mai putin amidon, iar microorganismele isi iau mare parte din nutrienti din amidonul din faina.
-Daca reusiti sa gasiti o faina ecologica alba, folositi-o! (eu caut de mult timp, dar nu am gasit decat integrala) si spuneti-mi si mie sursa!
-Secara este mai bogata in nutrienti si zaharuri fermentate decat graul, si de aceea se foloseste la inceperea culturii de maia. Totusi, poate fi exclusa, in caz ca nu aveti de unde sa o procurati. In acest caz, inlocuiti cantitatea de faina de secara cu faina alba. Alternativ, ca sa recompensati lipsa secarei puteti pune in apa, cu 12 ore inainte, o lingura de tarate. Strecurati apa si folositi-o.
-Nu cred ca e cazul, dar mentionez totusi: nu folositi faina expirata sau ranceda.
Temperatura
Nu incercati sa grabiti procesul de fermentare, tinand vasul cu maia la o temperatura ridicata, peste 27°C. Temperatura optima este intre 23-26°C.
Contaminare
– Folositi intotdeauna o lingura curata, si spalati vasul cu apa (fara detergent) intre hraniri. Nu va speriati daca in prima saptamana veti simti miros acru, miros ciudat, miros intepator, sau chiar miros urat. Dupa trecerea a doua saptamani, maiaua va mirosi frumos, undeva intre usor acru si picant, dar mirosul predominant va fi cel de drojdie. De obicei, un miros de otet sugereaza ca are nevoie sa fie hranita. De asemenea e posibil ca uneori (dupa ce a fost hranita, si-a umflat volumul si a scazut la loc) sa formeze la suprafata un strat de lichid, lucru absolut normal, amestecati lichidul inapoi si hraniti.
– Cu toate precautiile luate, se poate intampla ca maiaua sa se contamineze cu bacterii “rele”. Daca este lipicioasa, sau are urme de mucegai, daca are o culoare roz sau portocalie, sau daca nu produce nici un fel de bulbuci dupa hranire, daca lichidul de care vorbeam mai sus nu e la suprafata ci la fundul sau mijlocului continutului din borcan, iar suprafata e acoperita cu o spuma urat mirositoare, e clar ca a fost contaminata cu o bacterie rea. In acest caz, nu aveti altceva de facut, decat sa aruncati si sa o luati de la capat.
Daca respectati indicatiile legate de apa, faina, temperatura, igiena, toate cele pe care le-am enumerat mai sus, contaminarea nu ar trebui sa se intample.
Daca aveti intrebari, sugestii, observatii folositoare, sau pur si simplu vreti sa laudati cu cu o maia reusita, m-as bucura sa va ascult. Lasati un comentariu, si voi raspunde cat pot de repede.
Pentru informatii despre cum se cultiva o maia de la zero, mergeti aici. Pentru detalii despre intretinere si hranire, mergeti aici.

52 replies on “…si mai multe despre maia”

ceau, codru.

azi am reluat a 3-a oara operatiunea:)
am renuntat de 2 ori din 3 motive (simultane) – mirosea acru urat, avea lichid deasupra (o pelicula fina) si in afara de ziua 1 cand si-a dublat/triplat volumul in rest n-a fost nicio schimbare sub acest aspect (inteleg ca ar trebui sa creasca un pic macar de la o zi la alta, nu?). de mentionat ca tot timpul a facut bule. acum, dupa ce am citit ce ai scris, poate mirosul si lichidul de deasupra erau normale? anyway, nu ma las.
ps. nu sunt sigura de ceva: si acum la temperaturile astea inalte de afara pastram hranitul din 12 in 12h pana avem maiaua matura, corect? daca nu – cum fac sa o “hranesc” cand trebuie?
multumesc in avans.

teodora, cel mai probabil erai pe drumul cel bun… sorry ca nu m-am gandit sa scriu toate detaliile astea de la inceput. Era mai bine daca ma sunai, totusi…
“acru urat” e relativ, atat timp cat nu pute incat sa nu poti sta langa, e bine. Nu abandona dupa 2-3 zile, chiar daca nu creste semnificativ, crede-ma, daca e stricat, iti vei da seama (pute si e lipicioasa) uita-te si aici .
sa stii ca maine dimineata o sa incep si eu unul nou, ca sa fac pot face poze.
cu temperaturile de acum, nu stiu nici eu ce sa spun. Daca e pana la 26-27 grade in camera, nu ar trebui sa fie nici o problema (daca e mai cald, nu poti pune vasul intr-o camera spre nord?) Mai caut maine pe net si daca gasesc alte sugestii, iti scriu. tin pumnii si suna-ma pt orice, oricand.

ciau, am pornit si eu o maia noua, ca sa vad cum se comporta. daca experimentul reuseste, la sfarsit voi pune si poze. pana atunci tu poate vei fi gata cu a ta. Ca sugestie pt temperaturile din zilele astea, am gasit pe un forum, unde cineva sugera sa pui borcanul intr-un vas cu apa rece de la robinet. Nu am verificat teoria, dar pare o idee buna. Daca incerci, lasa un comentariu, sa stiu si eu cum e. merci

Ce bine ca ne inveti sa facem paine, asa, pas cu pas :) Cand am facut primul cozonac, reteta spunea sa pregatesc intai maiaua… Dar ce este maiaua? Eu de unde sa stiu… Am aflat usurel, aruncand cateva ture :)
Astept cu nerabdare retete noi.
O zi frumoasa!

delicioaso!, ce bucurie si onoare pentru mine sa te gasesc aici!
sa nu te lasi pacalita de termenul “maia”, cand il gasesti prin unele retete. de foarte multe ori, “se prepara o maia din…” se refera la faptul ca drojdia proaspata se amesteca cu apa si faina si se lasa sa stea 15 min ca sa se activeze drojdia. Maiaua de care vorbesc eu e cu totul altceva, cred ca te-ai prins, dar din pacate in limba romana nu exista un cuvant care sa insemne doar asta (la englezi termenul e sourdough sau levain, la francezi e levain (si de obicei e din faina alba), la nemti e sauerteig (si e de obicei din secara), alt cuvat originar din Belgia e desem, facut din faina integrala si tinut la rece). Retetele noi vin in curand, dar daca te intereseaza ceva anume, you name it, and I’ll share it.

ceau, codru. si eu sunt la day 2:), doar ca am incepu de seara, dar in afara de tura de 24 ore nu a crescut defel. acum il las pana la capat sa vedem ce iese. legat de temperatura nu-mi fac griji mari, la noi fiind demisol e tolerabil. uf, dar tare imi doresc sa reuseasca!
PS am uitat sa multumesc pt toate explicatiile, sugestiile, linkurile. sunt de folos. multumesc!

sunt complet ravasita,ca am citit tot felul despre drojdii si informatiile sunt oarecum contradictorii.mare dilema mi-ai pus in fata cu painile astea minunate.dar ma gandeam la painea bunicii care era facuta cu apa de la fantana ,ca alta nu era,asa ca aici sunt de acord cu filtrarea pentru eliminarea clorului si a ce o mai fi in apa noatra de la robinet eliminarea .in rest mi se pare ca drojdia de cultura,sub forma pe care o sustii,nu e prea departe de cea de paine.atata doar ca asta a ajuns in forma industriala,ca de’ am depasit secolul vitezei. ma uit la pozele tale si sa fiu de ras daca painea bunicii nu arata la fel.e drept ca ea nu folosea decat faina ei alba,Ca painea era alba cu o crusta grozava si cu gaurele prin ea si cu o aroma ,pe care nu am mai regasit-o.am citit cu mare atentie tot si iti dau de stire ce am realizat.M-a incitat grozav blogul tau.Vorba mea e pupu-te !

buna codruta,
Azi e a patra zi de maia. In prima zi m-am bucurat foarte mult, a crescut cum nu se putea mai bine, insa de doua zile mi se pare ca stagneaza. Citind mai amanuntit, am observat ca temperatura optima ar trebui sa fie de 23-26 grade, iar la mine in bucatarie sunt 18 grade. Probabil asta e cauza pentru care nu se intampla nimic. Am s-o mut mai la caldura sa vad ce se intampla, ca tare m-ai ambitionat. Mai greu o sa fie sa pregatesc cuptorul, acolo mi se pare deja chineza….
te pup,
miha

Miha, e musai sa pui maiaua la cald, pana se formeaza. Sau pui borcanul intr-un spatiu mic inchis cu o oala cu apa fierbinte langa, sau langa un bec aprins, sau langa o sursa de caldura (dar sa nu fie prea fierbinte)… gaseste tu o solutie simpla pt tine. Dupa ce se formeaza, nu mai ai treaba cu ea, cand va fi cald, va creste mai repede, cand va fi frig, va fi mai lenta, dar nu va pati nimic rau.
Insa, la faza la care esti tu, e important sa tii borcanul la cald.
Sa mai imi scrii te rog, sunt curioasa ce se intampla mai departe. :)
codruta

aaaa, uitasem, te rog seteaza blogul daca doresti, bineinteles, astfel incat, atunci cand se face trimiterea spre alt link, sa se deschida o pagina noua.
e mult mai simplu si pentru cititiori.

multumim,
miha

Am pus la maia o faina Dobrogea 650, si apoi am vazut pe pachet ca e imbogatita cu amilaze, hemicelulaze si gluten. Nu stii tu cumva care e faza cu imbogatirile astea ale fainilor? Eu in general citesc ambalajele la toate, si am tot luat pe care scrie doar “produs obtinut din macinarea graului”, dar este foarte probabil ca si alea contin chestii numai ca nu scrie pe ele. Acuma nu stiu ce sa fac, sa iau sau sa nu iau faini cu adaosuri din astea ciudate?

Toate fainurile din comert contin diversi amelioratori, chiar daca producatorii scriu sau nu pe pachet acest lucru. Datorita faptului ca graul folosit de ei este foarte prost pentru a scoate o faina pe piata la un pret cact mai mic, atunci se folosesc de amelioratori pentru a duce acea faina la un nivel cat de cat ok si omul care o cumpara sa o poata folosi. Neoficial tu manaci grau care se da de obicei ca furaj la animale si in care s-au bagat amelioratori. Oficial este o faina facuta din grau bun, care ii da posibilitatea omului sa o poata folosi pentru diverse produse de panificatie.

Fane, stiu deja asta. Nu folosesc faina romaneasca. incerc sa imi procur faina franceza, austriaca, sau englezeasca. Faina ungureasca o folosesc ca pe un compromis, dar incerc sa scap si de ea si sa gasesc o sursa permanenta, accesibila ca pret si de calitate. Merci de informatii, sunt foarte utile.

Buna,
am niste faina primita de la o colega direct din recolta de anul trecut, macinata old fashion way la o moara de piatra in comuna Eftimie Murgu, deci pot sa zic ca e bio. Crezi ca e potrivita pentru a incepe sa cultiv maia mea? mi-e frica sa nu aiba gluten mult. Si mai am o intrebare, am citit in posturile tale ca apa de la robinet care contine clor poate afecta maia. Daca folosim apa minerala plata are vreo influenta negativa?

Denis

Denisa, faina primita e alba sau integrala? Poti sa o incerci, de ce ti-e teama? Eu inca nu am intalnit in Romania faina cu prea mult gluten, dimpotriva :( sunt destul de slabe fainurile noastre.
Eu folosesc si pt paine, si pt maia, apa de robinet tinuta intr-o carafa. Uneori folosesc apa plata imbuteliata, cand am la indemana, dar nu am sesizat diferenta. Pentru mine, apa de robinet functioneaza perfect si in locul tau as incerca-o. E bine sa o testezi, ca sa stii daca te poti baza pe ea sau nu. Uite, ca sa te convingi, si postul lui Susan, despre apa de robinet versus apa imbuteliata http://www.wildyeastblog.com/2008/05/25/tap-water-works-fine/
concluzia: foloseste apa de robinet si faina pe care o ai. Daca nu iti iese maiaua, schimba un factor: apa sau faina. Mai povestim pe parcurs
codruta

salut!am citit ca,cauti faina biologica alba.daca vrei,iti trimit eu din portugalia.Si alte fainuri daca esti interesata.aici sunt multe magazine cu produse biologice.daca nu ma insel,am platit 1.10euro pe 500g.pungile asa sunt,doar la 500g.

multumesc, violeta. oricat de tentant suna, 2,2 euro / kg + transport e mai mult decat imi pot permite momentan. Daca nu gasesc o sursa mai ieftina de faina buna, dau in curand faliment :)

pai exista transport de marfa cu autocarul pana in portugalia.ei taxeaza 1.80euro la kg ce depasteste 6kg, cred.taxa minima e 10euro dk ai sub 6kg.Asa ca 1kg sau 5kg tot 10euro taxeaza.Ce pot sa fac,cand trimit eu 1 colet in tara sa-ti trimit si faina,nu te costa decat posta de la Craiova unde stau eu,la Timisoara,la tine…

salut codruta
sunt atat de trista! am mai rupt o bucatica din maiaua ta si-am rehidratat-o. am hranit-o vreo 2 sapt, si arata bine. (am fiert apa de la robinet si am lasat-o sa se raceasca peste noapte, dupa sugestia theresei de la northwest sourdough). ieri am facut paine. dezastru. n-a crescut deloc, deloc. cuptorul l-am incins cat se poate, dupa ce am pus painea inauntru am scazut la 425, si am incercat sa fac si aburi cu spray de apa. nu am piatra, asa ca am pus doua tavi una peste alta la incins si am pus aluatul pe hartie pergament direct pe tava fierbinte. painea e teribila. absolut necomestibila. si ce-i mai rau decat tot – starterul arata mort. dupa ce l-am hranit azi dimineata a facut cateva bule si apoi toata faina s-a asezat la fund si are o pelicula de apa la suprafata. o sa-l mai tin, il mai hranesc de cateva ori, poate isi revine. faina e de calitate. apa credeam c-am rezolvat-o. apoi musai nu pricep ceva.

Dana, sunt si eu uimita de cele descrise. Daca starterul pt paine a fost activ, nu imi explic de ce nu a crescut painea. In situatii din-astea, ar fi foarte utile poze step-by-step. Altfel, e greu de diagnosticat. Aluatul a crescut in timpul fermentarii, in timpul dospirii? Ce reteta ai facut? Care au fost timpii de pe parcurs?

Apa de deasupra starterului se numeste hooch, si se face de obicei in cazul maielelor prea hidratate, care stau nehranite in frigider. Nu e grav, de obicei se amesteca cu lingura si se hraneste maiaua si gata. Daca insa are culoare ciudata (roz, verde, galben) si miros urat, atunci e semn ca s-a contaminat. Ar trbui sa faci o poza si sa o postez pe TFL. Stiu sigur ca multi au aceeasi problema si sigur acolo gasesti mai usor raspunsuri. Eu nu pot decat sa presupun lucruri, pana nu vad o poza, sunt doar presupuneri.
uite cum arata starterul meu acum 3 ani, cand il hraneam dupa ureche si il tineam in frigider http://blog.codrudepaine.ro/2012/04/acum-3-ani/. Observi ca apa se ridica la suprafata, cine stie ce hidratare avea?!, ca pe atunci nu cantaream nimic.
Mai scrie-mi si mai vedem pe urma. Momentan nu stiu sa iti spun mai mult.

mersi, codruta. probabil prea mare hidratarea. mi s-a stricat cantarul, asa ca am hranit-o la volum in loc de greutate, chestionabil poate… reteta a fost asta http://figjamandlimecordial.com/2011/02/20/basic-sourdough-recipe/ -celia isi hraneste starterul dupa volum. am folosit-o pe aia de 60%. nu reteta e de vina, desi nu pot sa-mi dau seama unde am gresit.
a sosit cantarul nou. m-am hotarat sa incep iar, cu rye. de data asta o sa-i fac poze in fiecare zi, si daca apar probleme, te apelez. te pup.

Codruta, am o intrebare, ce inseamna Refreshed in legatura cu maiaua? Cunosc termenul, dar nu imi dau seama, e maia hranita zilnic, adica in forma? Vreau sa fac o reteta de chifle cu ceapa si sa nu o gresesc.

Corina, refreshed inseamna ca daca o tii la frigider trebuie sa o hranesti (improspatezi) de 1..3 ori inainte de a o folosi (depinde cat a stat in frigider). daca o tii la temperatura camerei, trebuie doar sa fie hranita zilnic. (daca vrei da-mi link la reteta sa ma uit si eu peste ea, ca sa n-ai probleme)

Codruta, ieri dimineata am inceput sa fac si eu maiaua.Aseara parea vie, dar, de dimineata ….SURPRIZA. Volum dublu….Sper sa mearga tot asa. Am folosit faina Boromir pt paine si tot de la ei faina de secara pt paine. Cu apa am procedat exact cum ai spus. cu o zi inainte , am umplut o sticla cu apa si am lasat-o faca dop. O sa folosesc in continuare aceasta apa.:)

Multumesc Codruta! Cred ca m-am cam grabit sa ma bucur. Dupa prima zi, lucrurile au inceput sa se miste mai incet. Sper sa am si eu “puiul” meu pana la urma. Am citit in seara asta si despre maiaua de secara si m-am gandit ca maine dimineata , din partea de maia pe care ar trebui sa o arunc , sa incep una din secara. Nu am nimic de pierdut si vorba aceea:”unde mananca unul, mananca si al doilea” :)

Ca mentiune despre chestyia cu apa, de multa vreme nu se mai adauga clor in apa de la robinet. Deci chestia cu apa lasata nu mai are de fapt mare importanta….dar asta ca fapt divers, nu ca o observatie.

Multumesc Corina. Sinecer, nu stiam, eu respectam indicatiile Codrutei. Sper sa am si eu in curand MAIAUA MEA.

Da, probabil nici eu nu as fi stiut, si eu cunosteam mitul clorului . Insa daca observati, cei mai trecuti prin viata, pe vremuri apa mirosea puternic a clor dimineata, sau cand o deschideai dupa un timp, acum nu mai are deloc miros de clor. Am aflat intamplator, de la o cunostinta care lucreaza in domeniu, ca acum se pune altceva, mult mai prietenos. Oricum nu se elimina prin evaporare. Si nici nu conteaza, eu fac maia cu apa de la robinet, din pura comoditate, iar maiaua merge minunat. Acum sigur, eu nu stiu cum e apa fiecaruia, doar voiam sa va spun ca s-a terminat cu clorul in apa, nu mai este de actualitate.

Cred ca in curand o sa am si eu maiaua mea. Merge destul de bine. Ma gandesc, din lipsa de timp, sa fac maia uscata. Sa speram ca o sa reusesc….:)

Buna Codruta.Azi am inceput o maia cu 120gr apa, 40 gr faina grau dur Barilla, 40gr faina secara bio (Franta) si 40 gr faina integrala grau(Franta).Crezi ca e bine?

buna Codruta
intrebarea mea: daca maine vreau sa fac paine, pot sa pastrez cantitatea de maia deja formata si in loc sa arunc 3 sferturi sa adaug apa si faina peste? (adica sa o hranesc in continuare ca sa fac cantitatea necesara de preferment)

Codruta, te rog spune-mi si mie cum sa hidratez maiaua uscata……si ce cantitate de maia uscata folosesc la o paine de 1 kg. Te roooog!!!!!!!

Claudia ,
din cate vad nu ai primit inca un raspuns.Te pot indruma catre un alt blog ,acolo vei gasi solutia problemei :www.paineanoastra.wordpress.com.
Cauta acolo articolul “Cum se usuca maiaua “,articol care contine si indicatia asupra hidratarii celei uscate .

buna codruta, ma numesc stefania si sunt din baia mare. Impartasesc cu tine pasiunea de a face paine, ca traditie de familie impreuna cu pasiunea de a gati. De ceva vreme fac paine pe comanda pentru oamenii care doresc sa manance mai sanatos si mai putin comercial, si care au inceput sa ma cunoasca, si intentionez sa ma dezvolt in treaba asta, fiindca fac asta din pasiune, desi am la baza o facultatae de drept pe care nu am folosit-o pana acum la nimic:)). paine ce o fac este evident cu drojdie, ceea ce inca mi se pare comercial, astfel ca am inceput o cultura de maia, asa cum facea strabunica mea (o cana de apa o cana de faina) si pastrand masuratoarea am contiunuat sa o hranesc…deci nu cantarita la gram si chestii treburi…mai preistoric asa:))…problema e ca am senzatia acuma ca nu ii mai fac fata….in sensul ca imi creste ca o nebuna… am trecut de cele 7 zile si a inceput sa miroase mai mereu a acru, mai putin dupa ce o hranesc….stiu ca strabunica mea o transforma in aluat facea paine si pastra aluatul…dar….eu as vrea sa o pastrez in starea ei activa…sincer ma sperie… am schimbat de ieri ratiile…am imputinat cultura si am pus de doua ori faina si de doua ori apa…ceea ce tun numesti 1:2:2,,, azi am pus de trei ori… sa vad ce mai urmeaza…ca vreau sa o incetinesc totusi putin…si sa scap de acreala:)) am facut si o paine cu ea tot acra…fiindca fiind mi se pare foarte activa, a dospit mai repede de cat ma asteptam aluatul…poate trebuia sa pun mai putina… +consistenta mea e una de spuma lipicioasa inainte de hranire…si de cand m-am uitat pe blogul tau asta ma sperie… crede-ma ca sunt disperata…si vreau sa te intreb daca ceea ce am facut este bine si ce sa fac in continuare cu ea…eu una nu ii prevad o soarta prea buna decat cea de a fi aruncata la wc in scurta vreme…desi de fiecare data cand arunc ceva parca sufar…mai ales ceva ce imi doresc atat de mult…dar mi-e ciuda sa risipesc atata faina pentru ceva ce pare a nu fi in regula… stii vb aia cu o gura de hranit in plus…asa cum am: o fetita, 3 catei, si ii hranesc si mi drag de ei…asa si maiaua are loc aici in casa noastra:)…numai sa ajungem la numitor comun:). Scuzele de rigoare pentru faptul ca am scris putin cam dezorganizat, dar ar fi atatea de spus…, in cateva fraze…plus ca sunt chiar agitata de ceea ce se intampla cu maiaua mea. iti multumesc anticipat, mi-ar face mare placere sa ne cunoastem mai bine si sper sa primesc un raspuns la disperare:)…fiindca in ceea ce ma priveste nu sunt experta in domeniul asta cu maiaua…am facut asta doar dupa cum am auzit ca se facea din batrani si s-a transmis.

Buna ziua

Ma ustura ochii de cat am citit.am incercat cred ca de 2 ori sa fac maia si nu stiu daca am reusit.o data am facut paine cu maia si a iesit ceva necrescut.si azi am facut o paine.faina alba cred ca tip 650(nu sant in tara) ,am pus si putina faina neagra si drojdie.e rumena aspectoasa dar mai mereu adica si azi crapa urat.pentru tot ce am citit nu pot decat sa felicit.am vazut la tine poze cu paine fantastice.
o zi buna

Buna Codruta, sunt fascinata de blogul tau (pe care l-am descoperit in urma cu cateva zile) si te felicit pentru cat de priceputa esti! Painea ta e fabuloasa! Sunt in a 3-a zi a procesului de “nascut”maia si cred ca totul merge foarte bine. Revin sa-ti spun cum mi-a iesit. Iti multumesc pentru ca impartasesti din experienta ta! Te pup! :)

Este un site scris cu sinceritate, mă bucur că am dat de el.
Am urmat reteta pas cu pas si am reusit să fac o maia foarte buna de prima dată.
Am folosit 10 kg de făină+2 kg de tărâță, deci am
pornit cu 12 kg de făină la care am pus maia 40 % din cant. de făină.
Maia hidatată 100 %. Am copt pâinea intr-un cuptor de țară. Deci cu lemne.
Au iesit toate bune. În plus am testat maiaua pe cozonac. Pentru prima
dată am făcut cozonac cu maia. Am folosit miere de albine in loc de zahăr.
Au iesit toate foarte bune. Continuati să scrieti că este cu folos.
Cu gânduri bune, V.H.

Buna seara

plecind de la situl tau am creat propia-mi maia. Am facut primele piini si e ok. Multumesc mult.

As avea o intrebare despre pastrarea maialei in perioada concediului. Am vazut o tehnica care permite pastrarea maialei citeva luni fara hranire in frigider.

Se pune putin din maia intr-un vas inchis ermetic in frigider. Singura problema pare a fi faptul ca vasul trebuie sa fie rezistent caci din cauza auto presiuni maialei da pe afara. Deci trebuie gasit un borcan care rezista foarte bine. Dar chiar daca mai da pe afara se pare ca merge. Ai auzit de aceasta tehnica?

mutumesc

Teo

Buna draga Codruta, am mare nedumerire . Iata,fac 1 an de paine cu maia, insa folosesc maia din faina integrala. Niciodata nu am putut tine aluatul mai mult de 2h in frigider. Painile ies ok, macar la gust daca nu si la aspect :). Din pacate am ratat atelierele din Bucuresti. Sa fie de”vina” maiaua din faina integrala pentru dospirea rapida? Si inca ceva : am uitat sa introduc gresia in cuptor de la inceput asa ca am pus-o inaitea aluatului cu 10′ si , surpriza, coaja a fost foarte subtire, aproape la fel ca cea comerciala! Nu am probleme cu gustul painii, de obicei fac asa numita sourdough.Dar nu ma prea impac cu aceasta crestere rapida. Iti multumes pentru tot. Dumnezeu sa binecuvateze lucrul mainilor tale si inger bun sa te insoteasca.

Buna! In primul rand mii de multumiri pentru osteneala ta de a impartasi cu noi toate aceste minunate retete-povestiri-trucuri despre minunata hrana care este painea! In al doilea rand S.O.S.! Am pornit o maia dupa indicatiile de pe blog, am reusit sa fac de doua ori niste painite acceptabile ca gust, dar a treia oara a fost un fiasco total. Painile au iesit teribil de acre! Am folosit, ce-i drept, faina de grau integrala cu o maia hranita tot cu acceasi faina. Sa fie de vina faina sau poate s-a inacrit maiaua? Parea ok, desi avea un miros usor intepator de otet. Multumesc!

buna, codruta

iata de ce iti scriu: am avut maiaua in frigider cca 3 saptamani, m-am intors din vacanta, am scos-o din frigider si am lasat-o cateva ore pana sa o hranesc. nu reusesc sa o fac sa creasca deloc, sunt cateva zile bune de atunci, am hranit-o initial 1:6:6, apoi 1:3:3, i-am pus dimineata si cateva stafide, nu vad nici un rezultat. se vad semne de viata, are cativa bulbuci, dar tot nu isi dubleaza volumul. mirosul nu e foarte rau, nu e de otet, ci doar de fermentat ceva mai mult. mi-ar parea rau sa o pierd, o am deja de un an si am invatat impreuna (si cu tine, sigur) sa facem paini bune. mersi de raspuns

deci? in romania nu gasesti faina ecologica? ok uite iti dau un link din spania unde gesesti ecologica e mai scumpa decat faina de forta normala ma refer la W200 care este la 0.90euro cent , aceasta e de la 1.50 in sus depinzand de marca , acu e sa gasesti pe ineva care lucreaza aici sa ti o cumpere
http://www.elamasadero.com/harinas/157-fuerza-ecologica-1-kg.html
http://www.artesaniadelasierra.com/rincondelsegura/harinas_/

asta e altul. daca nu intelegeti spaniola nui bai descarcati-va traducatorul de google si o sa va ajute deoarece va traduce paginele instantaneu de doriti

http://www.la-grana.com/1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1?orderby=10

. scuza-ti greselele, sper sa va fie de folos

Draga Codruta,
Te-am dibuit si ma bucur…intr-adevar nu ma pot abtine sa-ti scriu si eu. Cum? pur si simplu trecindu-mi pe la ureche o stire cum ca drojdia nu e recomandata a fi folosita pentru paine, ducind la pierderea unor minerale din organism…cautind alternativa am dat de tine, felicitari, iti voi urma exemplul negresit. De foarte mult timp fac si eu paine in casa, dar am folosit drojdia din comert nestiind ca poate fi daunatoare. Chiar si asa, painea care eu o fac e mult deosebita de cea care se poate cumpara. Iti scriu si te intreb in acelasi timp: eu detin un vas de la TUPPERWARE care asigura o dospire rapida a aluaturilor, poate ca te va ajuta si pe tine pentru a reduce acest timp. Oare e bine ca-l folosesc, poate influenta in vreun fel painea? te poti documenta si tu cautind pe google sau chiar pe blogul meu http://otilitis.blogspot.ro/2014/01/paine-de-casa-cu-dospire-rapida-in_3771.html si as dori sa-mi raspunzi, ce parere ai. Daca e ok, ti-l recomand cu caldura si ma poti contacta pentru detalii, sau poate ca ail gasesti si la Timisoara.
Iti multumesc ca existi,
Otilia

Aceasta maia se poate folosi si la masina de facut paine? Sau doar manual, la cuptor? Poate scrie pe aici, dar nu am gasit. Multumesc

Buna Codruta. Am descoperit site-ul tau din cauza ca m-am apucat si eu sa fac paine cu maia. De ani de zile tot spuneam ca ma apuc de paine cu maia, dar nu ma hotaram, si deodata, m-am hotarat in noiembrie :-). Am tot investigat pe Internet pe mai multe site-uri spaniole (am stat in Spania 21 de ani) si mi-am facut o idee si am zis ca sa ma apuc de treaba. Mi-am pornit propria mea maia in noiembrie, acum 4 luni. Prima maia a fost un dezastru, am facut-o cu faina integrala din oras si nu a iesit nimic, mirosea groaznic, am aruncat-o la gunoi. A doua oara, dupa ce am mai investigat in Internet si am vazut si niste clip-uri pe YouTube, am luat-o de la capat, tot cu faina integrala de grau, dar am pus si faina integrala de secara (biologica). Apa filtrata, desigur. Si de data asta a iesit – pot spune ca am fost norocoasa, a pornit-o imediat, a inceput sa miroasa ba a iaurt, ba vag a otet, dar oricum mirosea bine fata de prima. Ideea e ca dupa vreo saptamana era gata, mirosea cumva a fructe, a mere si a aluat – era un miros minunat! – si am facut primele mele paini (supradospite caci le-am lasat la dospit o noapte intreaga in casa unde era cald) care au iesit usor acrisoare, dar cu un gust extraordinar!
Cred ca ideea e sa te inarmezi cu rabdare cand incepi ceva de genul asta (poate de-aia nu ma hotaram eu sa incep :-) ) si apoi sa fii cat de cat grijuliu cu maiaua. Acum am doua maiele, una alba si una integrala, desi din cand in cand mai pun faina alba si la cea integrala, si mai improspatez cultura celei albe cu faina integrala de secara. Incerc sa le alimentez regulat, insa nu in fiecare zi; nu fac paine in fiecare zi, nici alte produse de panificatie si mi-e mila sa arunc din ea. Poate ca ar fi mai bine sa arunc, nu stiu, dar niciodata nu am fost in stare sa arunc maia la gunoi, ce sa fac…
Cam asta e. Incep si eu sa invat acum despre universul maielei unde, bag sama, sunt atatea de invatat ca voi avea ce face pana la sfarsitul vietii :-). Ma fascineaza maiaua si tot ce e legat de ea, mi se pare ceva miraculos si frumos.
Multumesc de blog, m-au ajutat foarte mult unele informatii gasite aici si ma bucur ca te-am regasit si pe FB (am descoperit si eu acum grupurile despre brutarit amator pe FB!!).
Imbratisari multe.

Leave a Reply to Alirocky Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *