DSC00412 copy

Fursecuri cu fulgi de ovaz si stafide – Oatmeal Raisin Cookies

Ovaz, Stafide, Alune – sanatos; Unt, Zahar – dublu delicios; Toate impreuna – cookies!

…si uite asa apare primul meu post dulce. Nu-mi amintesc cand am facut prima oara aceste prajiturele, si nici cum de am avut inspiratia sa le incerc (adica sunt atatea alte retete de prajituri pe net pe care vreau sa le fac si nu le gasesc loc in program, iar acestea nici macar nu erau pe lista de must-try), dar e cert ca au avut un succes deplin din prima clipa. Prietenul meu e topit dupa ele. Odata am plecat in vacanta la Paris, cu doua cutii mari de cookies la noi, in ideea ca se mananca o mica parte pe drum si restul le ducem gazdelor. Am gresit: s-au mancat restul pe drum, si o mica parte a ajuns la gazde. :) Unele lucruri chiar nu iti vine sa le imparti cu nimeni.
V. nu e niciodata asa de prezent in bucatarie ca in ziua in care fac cookies-urile astea. Cand vede ca pregatesc ingredientele, ma intreaba “cat dureaza?” “pai dureaza ceva”, dupa un “ceva” timp, da din nou tarcoale si intreaba iar “dar nu-s gata? cat mai e?” “mai un pic, abia am pus aluatul in frigider” dupa care: “off, credeam ca-s gata…” “asteapta, ca imediat le pun in cuptor”. Dupa o vreme, vine din nou, zambind: “acum stiu ca-s gata, ca am simtit mirosul” “dar nu-s gata, doar ce le-am scos din cuptor, si-s inca fierbinti” si tot asa. Cand se racesc, le savureaza incet, bucatica cu bucatica, oftand “offf, cat sunt de bune! mai faci?
Pai cum sa nu mai fac, cand un lucru asa de simplu aduce atata bucurie. Iar daca cookies-urile nu le impart cu nimeni, reteta v-o daruiesc cu drag. Nu ca ar fi a mea, e adaptata de aici (mama si tata retetelor dulci) si de aici (unul din blog-urile mele preferate). M-am obisnuit sa scad cantitatea de zahar data in retetele americane, mi se pare mult prea dulce gustul lor. In schimb, la cerere, am marit cantitatea de stafide, si am adaugat alune de padure prajite si zdrobite. 

Nota:
Nu aveti nevoie de echipamente speciale, desi un mixer ar fi binevenit, in lipsa lui puteti amesteca si cu lingura. Eu le-am facut si mai plate si crocante, si mai umflate si moi la mijloc, le-am facut si fara a tine aluatul in frigider, si le-am facut si cu alutaul tinut la rece. Varianta preferata a fost aceeasi cu a lui Deb de la Smitten Kitchen, crocante pe margini, moi in mijloc, si umflate. Pentru asta, alutatul se tine in frigider minim jumatate de ora, ca sa se intareasca untul, dupa care se modeleaza in forma de bile. Daca le vreti mai uscate si mai tari, puteti sa le turtiti cu podul palmei dupa ce le-ati pus in tava (caz in care lasati mai mult loc intre ele de la inceput). Puteti folosi stafide brune sau aurii, alune sau nuci. Daca sunteti familiari cu fulgii de ovaz, stiti probabil ca exista mai subtiri si fini, sau mai grosi. In aceasta reteta se folosesc cei grosi, numiti in engleza “old fashioned rolled oats”.

Cantitate: 40 cookies (doua tavi)
Va ganditi cumva sa reduceti cantitatea la jumatate?? mai ganditi-va o data!

Timp necesar:
- cantarit, amestecat ingrediente: 10-15 min
- repaus in frigider: 1h (minim 30 min)
- dat forma si copt: ~ 5+12 min

Ingrediente:
- Unt (moale) 80% grasime: 150 g
- un ou mare
- Zahar vanilat: 1-2 pliculete
- Zahar brun: 110 g
- Faina alba, pentru toate scopurile: 135 g
- Bicarbonat de sodiu: jumatate de lingurita
- Scortisoara macinata: jumatate de lingurita
- Sare: maxim un sfert de lingurita
- Fulgi de ovaz (vezi nota): 160 g
- Stafide: 150 g
- Alune de padure (prajite si sfaramate in bucati): 80 g

Metoda:
1. Intr-un vas destul de mare (care va cuprinde in final toate ingredientele) amestecati untul cu zaharul si zaharul vanilat pana devine cremos si spumos. Daca aveti un mixer, folositi-l, dureaza 2-3 minute, daca nu, bateti cu un tel. Adaugati oul si mixati inca un minut.
2. In alt vas, cantariti faina, si amestecati-o cu bicarbonatul, scortisoara, si sarea.
3. Adaugati faina in primul vas, in trei ture, amestecand cu o spatula, pana la omogenizare. Nu amestecati mai mult decat e necesar.
4. Varsati stafidele si alunele prajite in vas, si amestecati, si in final, adaugati fulgii de ovaz. Amestecati bine, pana ce fulgii stafidele si alunele sunt uniform distribuite, acoperiti vasul cu un capac sau o folie de plastic si dati-l la rece pentru o ora.  5. Preincalziti cuptorul la 180°C, pregatiti o tava mare cu hartie de copt, scoateti vasul din frigider. Cu o lingura mare, puneti in tava gramajoare rotunde de aluat. Nu trebuie sa fie perfect uniforme, si nici nu trebuie sa le formati cu mana. E bine sa ramana aerisite (daca formati bile cu mana, vor iesi mai dense) – incercati diverse variante si vedeti care va plac mai mult). Lucrati repede, mai ales daca e foarte cald in camera. Lasati 3 cm intre ele, pentru ca se vor turti putin in cuptor. (eu folosesc tava de la cuptor si incap 20 bucati) 6. Introduceti tava in cuptor, lasati cateva minute, si daca e nevoie, rotiti tava, pentru o coacere uniforma. Sunt gata in 10-15 minute (depinde de marime), cand marginile sunt aurii, iar mijlocul e inca putin moale.
7. Scoateti tava din cuptor si lasati cookies-urile in tava inca 5 minute, dupa care transferati-le pe un gratar. (Nu incercati sa le mutati imediat, pentru ca sunt moi si se vor rupe. Dupa 5 minute, insa, se intaresc si se pot muta)
8. Pregatiti a doua tava si procedati la fel.
Puteti sa le mancati imediat sau peste cateva zile. Se pastreaza foarte bine, daca dupa ce s-au racit, le puneti intr-o cutie de plastic inchisa ermetic (puteti sa puneti un servet de hartie in cutie, ca sa absoarba umezeala).
Sunt sanatoase, fiind bogate in fibre, vitamine, minerale si antioxidanti, s.a.m.d., dar sunt si niste bombe calorice. Nu va mai spun cat de bune sunt, cred ca introducerea a fost destul de clara in acest sens. Sunt doar curioasa daca le veti imparti, sau le veti tine doar pentru voi! Pofta buna, dragi prieteni!