maia uscata

Maia uscata – backup copy

Despre maia – de ce trebuie uscata si cum se face asta?

Acum vreo doua luni, am citit pe blogul lui Yumarama despre cum se usuca maiaua. M-a prins de la prima fraza, pentru ca e foarte simpatica introducerea lui. Tot blogul lui e frumos scris, foarte sincer si cu mult sarm.
Pana atunci nici nu m-am gandit ca ar trebui sa imi pun problema de a salva o parte de maia, iar uscatul mi s-a parut o bataie de cap in plus. La scurt timp dupa aceea, am folosit pentru hranitul maielei o faina sarbeasca (primita de la cineva, un rest intr-o punga), cu care nu eram familiara, care nu avea traducere in limba romana. Nu stiu ce faina era, dar nu i-a facut bine maielei mele. A trebuit sa o hranesc cateva zile cu faina integrala ca sa isi revina. In momentul acela mi-am amintit de postul lui Yumarama, si cum am zambit cand l-am citit, gandindu-ma ca eu nu as putea arunca maiaua mea din greseala. Nu am aruncat-o, dar intr-un moment de prostie, am schimbat in mod inexplicabil faina, si daca nu ma prindeam la timp ca ceva nu e in regula, puteam sa imi iau ramas bun de la “good old sam”. (Puteti citi postul lui Yumarama aici) Asa ca am inceput sa caut pe internet care sunt modalitatile in care se poate conserva maiaua pe timp indelungat. Am aflat ca se poate congela pentru maxim un an, dupa care trebuie inlocuita. E o idee buna, atata timp cat nu uiti de ea in congelator. Modul cel mai simplu si garantat de a o pastra, ramane uscatul.
Maiaua trebuie sa fie hranita si activa in momentul in care vreti sa o uscati. Sunt doua feluri in care se poate usca: Pornind de la o maia lichida 100% hidratare, sau folosind o maia solida 60% hidratare. Cea lichida se intinde cu o pensula sau o spatula pe o hartie de copt si se lasa la uscat, intr-un loc ferit de praf. Cand se usuca, se face ca o foita subtire, care se sfarma in sute de bucatele. Se strang toate cojitele (bucatelele) respective si se pun intr-o punga cu zip, care se inchide etans si se pastreaza intr-un dulap, ferit de lumina si caldura. Se poate pastra ani de zile.
Eu am optat sa usuc maiaua 60%, care este de consistenta unui aluat. Va descriu in continuare procedeul:

Ingrediente:
- Maia lichida 100%: 40 g
- Apa: 40 g
- Faina (nu 000): 80 g

Ustensile:
- hartie de copt (aproximativ marimea unei foi A3)
- o lingura
- (optional) un tifon curat
un loc insorit si rabdare

Se amesteca 40 g de maia lichida cu 40g apa si 80g faina. Rezulta 160g de maia solida cu hidratare 60%. Se acopera si se lasa sa stea cateva ore, pana ajunge la volum maxim.
Se pune hartia de copt pe o tava sau pe orice suport solid curat (suportul are ca scop mutatul cu usurinta dintr-un loc in altul). Cu o lingura de inox (nu lemn, nu metal oxidabil) se iau bucati de maia (se pot modela si cu mana curata) si se asaza pe hartia de copt, lasand cativa cm intre ele. Se plaseaza tava intr-un loc insorit. Daca va e teama de insecte, praf sau par, puteti acoperi tava cu un tifon curat. Bilele de aluat se vor umfla, vor crapa, si se vor usca. Cand partea superioara e uscata, se intorc cu partea care a stat pe hartie in sus (folositi o spatula curata pentru asta). Se lasa asa pana sunt uscate complet. Unele se vor rupe in bucati, altele vor ramane intregi, nu conteaza, se aduna toate bucatile si se pastreaza intr-o punga curata cu zip, inchisa etans. Parerile sunt impartite in privinta locului in care trebuie depozitate. Unii opteaza pentru un raft in frigider, altii pentru un dulap inchis. Eu am ales sa o pastrez in dulap. Daca intentionati sa o pastrati mult timp, e bine sa scrieti pe punga ce contine si data la care ati uscat-o. In caz contrar, intr-un excez de zel la curatenia anuala, s-ar putea sa uitati ce e in punga si sa o aruncati cu totul. Puteti zambi daca vreti, dar puneti totusi o eticheta pe punga.
Eu am facut deja cadou cateva bucati, iar acum testez reactivarea, aducerea inapoi la viata. Voi face un post pentru “rehidratarea maielei uscate”.
E o varianta simpla de a conserva maiaua, de a o trimite cuiva prin posta, sau de a o transporta dintr-un oras in altul, in caz ca va mutati. E o masura de siguranta suplimentara, in caz ca maiaua voastra de zi cu zi se contamineaza si moare. Daca faceti paine in mod periodic si constant, si folositi maia in loc de drojdie, va recomand acest backup copy. Se face repede, mai ales acum, ca e vara si e cald. E o munca in plus, intr-adevar, dar stiti cum se zice: “better safe than sorry”.