Categories
alte cateva povestiri

Choux a la creme cu creme patissiere

Choux a la creme

Pentru a sarbatori al treilea prestige din Call of Duty Black Ops, V. si-a exprimat dorinta de a manca choux a la creme cu creme patissiere. Pentru un nevorbitor de limba franceza, pronunta asa de hazliu frumos aceste cuvinte incat nu i-am putut rezista. M-am facut ca nu inteleg si l-am pus sa repete de trei ori ca sa imi satisfac auzul, pana s-a prins ca ma amuz si a inceput sa zica pe romaneste.
Nu va descriu ce bune sunt. Va zic doar sa le faceti. Le umpleti cu ce crema vreti, de vanilie sau de fructe, puneti frisca sau ciocolata, nu aveti cum sa dati gres cu ele. Daca familia si musafirii se vor minuna ca sunt homemade?!, ce bine au iesit!, si oare cate ore v-a luat sa le faceti?… nu spuneti nimic. Lasati-i sa se mire, adunati toate laudele si tineti pentru voi secretul ca munca a fost de fapt o joaca.  
Cantitate: aproximativ 25 bucati
Aluat / Ingrediente:
– Lapte: 114 g
– Apa: 75 g
– Ulei (de floarea soarelui): 82 g
– Faina: 105 g
– un varf de sare
– un varf de zahar
– 3 oua marime medie (cantarite cu coaja, ~67g fiecare)
Aluat / Metoda:
1. Intr-o oala larga de inox, sau cratita cu fund gros, sau cu pereti dubli, (sau orice recipient larg in care nu se prinde laptele) puneti la fiert laptele cu apa si uleiul, zaharul si sarea. Cand fierbe, turnati toata cantitatea de faina dintr-o data, amestecand rapid cu o spatula de silicon sau un tel de silicon. Nu turnati faina treptat, si nu ezitati cu amestecatul, in caz contrar veti avea cocoloase de faina in loc de un aluat fin. Amestecati intruna, timp de doua trei minute, pana cand amestecul se desprinde de pe peretii oalei. Opriti focul si trageti oala deoparte.
2. Spargeti ouale intr-un vas si amestecati-le putin cu o furculita. Cand amestecul nu mai este fierbinte (intre caldut si rece) adaugati ouale, in trei ture, amestecand bine dupa fiecare tura. Daca ouale pe care le folositi sunt foarte mari, adaugati ultima tura putin cate putin. Compozitia trebuie sa fie groasa (asemanatoare cu maioneza: lucioasa si tare) in nici un caz prea lichida. Faceti un test: cand puneti cu lingura pe o farfurie, trebuie sa stea in forma si sa faca un mot, fara curga sau sa se lateasca. Daca e prea groasa. mai adaugati ou, daca e asa cum am descris, opriti-va, chiar daca nu ati folosit toata cantitatea de ou. Asta e tot secretul.
3. Preincalziti cuptorul la 190C.
4. Pe o tava tapetata cu hartie de copt, puneti gramajoare rotunde de aluat, fie cu o lingura, fie cu un con de patiserie. Eu le-am facut de aproximativ 3 cm diametru. Lasati distanta intre ele. Cu degetul ud, nivelati motul (altfel se va arde).
5. Puneti tava in cuptor, pentru 30-35 min (dupa 20 min, tineti usa cuptorului intredeschisa, folosind coada unei linguri de lemn).
6. Choux-urile trebuie sa fie bine rumenite si uscate, dar nu arse. Lasati-le la racit pe un gratar.

Crema / Ingrediente:
– Lapte: 400 g
– Zahar brun: 60 g
– Zahar vanilat (bourbon): un plic
– Galbenusuri: 3 bucati
– Amidon de porumb: 2 linguri
– Unt: 12 g
– un varf mic de sare
Crema / Metoda:
1. Puneti la fiert 340g lapte. Separat, amestecati 60g lapte cu galbenusurile, zaharul, amidonul si un varf de sare.
2. Cand laptele a ajuns la temperatura de fierbere, luati un polonic de lapte fierbinte si turnati-l incet peste amestecul cu galbenusurile, amestecand intruna cu o spatula de silicon. Dati focul la minim si turnati compozitia peste laptele din oala, amestecand mereu, pana se ingroasa, cateva minute. Opriti focul, si adaugati bucatica de unt, amestecand din nou. Lasati sa se raceasca. Puteti forta racirea daca asezati oala intr-un vas cu apa si gheata. Amestecati din timp in timp, ca sa nu faca pielita deasupra. Cand e rece, acoperiti vasul cu o folie alimetara si puneti la frigider.
Choux a la creme cu crema si frisca:
Taiati choux-urile in doua, pe orizontala si umpleti-le cu crema si cu frisca. La cantitatea de aluat si de crema, folositi un pachet de frisca de 200ml (stiti voi, pachetul tinut la rece si apoi frisca batuta cu mixerul).
Cam asta e tot, mai mult de povestit decat de facut. Daca nu umpleti toate choux-urile dintr-o data, puteti sa le storati intr-o cutie de plastic inchisa.

Nu uitati sa lasati un comentariu, daca v-a placut reteta, daca vreti sa intrebati ceva, sau fara motiv anume.
Pofta buna dragi prieteni.

18 replies on “Choux a la creme cu creme patissiere”

Cum sa nu Codruta, cu mare drag iti las un comentariu!
Te admir foarte mult, mai ales modul tau de a povesti, chiar modul tau de a povesti face o reteta sa para foarte simpla.
Mie nu mia iesit niciodata bine eclerele, asa ca nu stiu daca voi proba reteta…
Totusi m-am saturat de saliva privind fotigrafiile.
Pe curand.

Hi, I would love to be able to read this, but I can’t get your translation widget to work, it’s probably me… So for now I will just admire the gorgeous photos :)

Would you like me to email you the code for the translation page thing I have on my blog? I have sent it to Bewitching Kitchen too and it works for her. best wishes, Joanna

Joanna, I updated the G-translate a few days ago and I didn’t know that it doesn’t work. Thank you for noticing. Any help will be appreciated (but you will have to give me instructions what to do with that code, cause I’m not quite good with codes and css :))
I’m glad you like the photos and I hope we’ll fix the problem with the translation soon.
Best wishes, Codruta

Ti-au iesit superbe! Si, nu mai fi modesta, ca nu sunt chiar asa de usor de facut. Dar, pentru cineva care e asa de priceputa ca tine, de face paine de la zero, in mod sigur e o joaca de copii :)

de mult iti citesc blogul si zi dupa zi ma impulsionez mai mult sa incep si eu sa fac paine din maia. Poti sa-mi spui si mie ce faina alba/de secara folosesti? Sunt asa de multe feluri, ca nu stiu ce sa aleg.

O zi buna iti doresc.

brindusa, ce placere sa te gasesc aici! Iti multumesc.
treaba asta cu usor/greu, e relativa… atata timp cat esti in comfort zone… pare simplu.
Pentru hranit maiaua folosesc o faina alba bio tip 550 (pe care o cumpar de la real, raionul bio), iar pentru paine, faina alba tip 0, bio, faina integrala bio si faina de secara bio de la BioMarkt (AllGreen). Inainte de a le gasi pe acestea bio, am folosit o faina ungureasca tip 550 pt maia, si grania (000, pt cozonac) pentru paine.
Eventual scrie-mi ce marci gasesti la Bucuresti (sigur gama e mai variata decat aici) si alegem intre ele una potrivita.
Codruta

Codruta, iti multumesc pt raspuns. Asa e, pe aici se gasesc atatea tipuri de faina, nu mai sti pe care sa o folosesc.

Prin urmare, sa inteleg ca pt a hrani maiaua folosesti faina alba 550, iar pentru paine faina alba 000 + secara (sau integrala).
In Buc gasesti multe tipuri de faiana, de nu le mai stiu nici eu. Si mai sunt 550, 000, pentru prajituri, pentru cozonac ….. Te tampesti de cap. Oricum, ce am folosit eu pana acum au cam aceeasi calitate. Procentul de umiditate difera putin. Oricum, din cate am citit la tine, cea mai importanta e faina folosita cand faci prima oara maiaua. O sa incerc acolo o faina 550 bio. Wish me luck. :)

brandusa, daca gasesti bio 650 e si mai buna. eu am gasit doar 550 aici. Nu e o regula care sa spuna ca se foloseste 000 la paine. Eu folosesc 000 doar cand formula cere in mod special o faina cu mult gluten, de altfel am facut paini si cu 550, fara probleme. In general caut fainuri bio, iar pentru maia, intr-adevar, nu e buna cea 000. daca te impotmolesti, scrie-mi. Porneste cu o anumita marca, si mai vezi pe parcurs daca iti place cum se lucreaza cu ea sau nu.
wish you luck, si pe curand!

observ ca apa, uleiul si laptele sunt exprimate in grame nu in mililitri; sa inteleg ca se cantaresc? multumesc

Leave a Reply to viorel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *