Categories
paini cu maia - sourdough breads

“Pain au levain” cu adaos de faina integrala si graunte

Inca o “pain au levain”- pentru ca e chiar asa de buna, incat merita!

A shorten version of this post can be found on my english blog on TFL site,  link here.
Din seria Pain au Levain din cartea lui Hamelman (sunt 5 retete de pain au levain acolo) aceasta paine e o combinatie de doua retete, pentru cei care au cartea e vorba de “Whole-Wheat Multigrain” si “Whole-Wheat Levain”. Pana acum am facut “Pain au Levain“, “Pain au Levain with Whole-Wheat Flour“si “Pain au Levain with mixed Sourdough Starters“.
Le-am citit, le-am combinat si le-am modificat. Rezultatul este spectaculos. Am facut painea acum vreo trei saptamani -cand rudele noastre prietenii mei francezi-italieni s-au aflat intr-o scurta vacanta in tara- si a fost foarte apreciata (in afara de pizza, care a fost cam dezastruoasa, toate painile pe care le-am facut in perioada aceea au fost si frumoase si bune- sper sa am timp sa scriu despre fiecare in parte, ca am deja prea multe paini reusite despre care nu am scris inca). De data aceasta nu voi lauda eu painea, ci voi lasa pozele sa vorbeasca. Voi face totusi o evaluare a produsului, la finalul retetei.
Note:
Faina fermentata este 15% din faina totala, si este continuta de o maia lichida 125% hidratare. Maiaua lichida este acida si picanta, si miroase foarte placut cand e parguita. Aluatul cu maia lichida se lucreaza usor, e nevoie de foarte putin framantat pentru a dezvolta glutenul la nivelul mediu cerut.
18% din cantitatea de faina sunt graunte inmuiate (puteti folosi orice combinatie de graunte vreti: mei, fulgi de grau, secara, etc, tarate de grau, secara, etc, seminte de in, malai, seminte de floarea soarelui) si in caz ca e nevoie, reglati cantitatea de apa.
Veti vedea in lista de ingrediente niste procente: se numesc procentaj de brutar, si reprezinta procentul tuturor ingredientelor din reteta, raportate la cantitatea de faina. Faina reprezinta intotdeauna 100%, iar restul se calculeaza in functie de aceasta. Daca vreti sa scalati reteta, cel mai simplu mod este sa folositi procentele si regula de trei simpla. Puteti citi mai multe despre procente aici.
Hidratarea aluatului este de 79.8%, dar mare parte din apa este absorbita de soaker. Faina folosita (in cazul meu) este Bio, alba, tip 0, cu 11,5% gluten. Maiaua-mama (in cazul meu) este tinuta la temperatura camerei si hranita cu faina alba BIO tip 550 din 12 in 12 ore.
Cantitate: o paine de 893g (cantitate de aluat, nu de produs final)
Timp necesar:
pentru maia:
– aproximativ 12 ore* la 21°C
Pentru soaker (graunte inmuiate):
– 2-12 ore
pentru aluatul final:
– autolyse: 50 min (recomandarea din carte este intre 20…60 min)
– mixat / framantat: 15 min cu mana, prin impaturiri direct in vas, sau cateva minute, cu mixerul
– prima fermentare: 2h:30min la temperatura de 24°C cu doua intinderi si impaturiri (S-F) din 50 in 50 min.
– pre-forma, forma: 30 min
– a doua fermentare (dospire): 2h…2h:30 min la temperatura camerei (recomandat 24°C) sau alternativ, 8h la 10°C, sau pana la 18h la 5°C
– copt: la 240°C timp de 15 min cu aburi, si apoi fara aburi 25-30 min, la 230°C
* daca e foarte cald, aveti doua optiuni: sau luati in calcul 6-8 ore pentru preferment, sau puneti o cantitate de sare in preferment, pentru a-i incetini activitatea. Cantitatea de sare trebuie sa fie foarte foarte mica, maxim 1.8% din cantitatea de faina. (daca folositi sare in preferment, scadeti cantitatea respectiva din aluatul final)

Ingrediente:
Formula totala:
– Faina alba, pentru paine: 310 g ……………………………… 69.4%
– Faina integrala de grau: 137 g ………………………………….30.6%
– Apa: 357 g …………………………………………………………… 79.8%
– Fulgi de ovaz: 45 g ……………………………………………….. 10%
– Tarate de ovaz: 22 g ……………………………………………… 5%
– Seminte de susan: 13 g …………………………………………. 3%
– Sare: 9 g ……………………………………………………………… 2%
cantitate aluat: 893 g ………………………………………………. 199.8%
Ingredientele sunt distribuite in felul urmator:
Pentru maiaua lichida:
– Faina integrala de grau: 64 g
– Apa: 81 g
– Maia alba matura (100%): 6 g
rezulta 151 g maia lichida 125%
Pentru soaker (graunte inmuiate)
– Fulgi de ovaz: 45 g
– Tarate de ovaz: 22 g
– Seminte de susan: 13 g – prajite
– Apa: 100 g
rezulta 180 g soaker
Pentru aluatul final:
– Faina alba: 307 g
– Faina integrala de grau 73 g
– Apa: 173 g
– Maia lichida: 151 g (toata de mai sus)
– Soaker: 180 g (tot de mai sus)
– Sare: 9 g
Metoda:
Prepararea maielei si a soaker-ului
obs: Daca tineti maiaua la temperatura camerei, si o hraniti zilnic (adica o intretineti constant si bine, fara pauze si flamanziri), luati din ea cantitatea necesara si elaborati maiaua pentru paine. Daca o pastrati in frigider, trebuie sa o improspatati de 2-3 ori inainte de a o folosi.
1. Cu cateva ore inainte de a face aluatul (10-12 ore la temperatura de 21°C, sau mai putin la temperaturi mai ridicate, vezi *) elaborati maiaua, amestecand maiaua matura cu apa si faina. Maiaua este gata de a fi folosita in momentul in care volumul e crescut si suprafata e acoperita partial de bule de aer, ca spuma de sapun. 2. Cu cateva ore inainte de a face aluatul (mininim 2h …12 ore la temperatura de 21°C, sau mai putin la temperaturi mai ridicate- de obicei imediat dupa maia) prajiti semintele de susan -pana emana un miros placut nuctat, miscand tigaia incontinuu, ca sa nu se arda, si sa nu sara in toate partile- amestecati taratele de ovaz cu fulgii de ovaz, cu semintele de susan si cu apa. In momentul in care semintele de susan prajite se intalnesc cu apa, mirosul pe care il emana este extraordinar de placut. Acoperiti vasul.  Amestecat-framantat
3. Intr-un vas rotund incapator dizolvati maiaua in apa. Adaugati restul de ingrediente, mai putin sarea. Acoperiti si asteptati 40 min, perioada de autolyse.
4. Dupa trecerea timpului de autolyse, presarati sarea deasupra si framantati cu mana, folosind tehnica impaturirii direct in vas, pana ce glutenul e moderat dezvoltat**, aluatul se desprinde de pe peretii vasului si nu se mai lipeste de mana (aproximativ 10min). Mai adaugati apa daca este nevoie.
**Glutenul este considerat moderat dezvoltat in momentul in care, daca luati o bucata de aluat si o intindeti contra luminii, aluatul intins este partial transparent, partial opac. Daca este opac peste tot, glutenul nu este inca dezvoltat, daca se intinde fara sa se rupa si aluatul intins este transparent, glutenul este foarte dezvoltat. Trebuie sa va incadrati in nivelul de gluten mediu dezvoltat, pentru ca reteaua de gluten se va dezvolta in timpul S-F. Daca porniti de la inceput cu un gluten foarte dezvoltat, riscati sa ajungeti in extrema in care glutenul cedeaza, moment in care nu se mai poate face nimic cu aluatul. Prima fermentare
5. Transferati aluatul intr-un vas mare dreptunghiular, uns cu putin ulei, acoperiti, si lasati-l la fermentat 2h:30min (intr-un loc ferit de soare direct si de curenti de aer), timp in care faceti 2 seturi de stretch and fold direct in vas, la interval de 50 min. (de ex. transferati la ora 12:00, S-F1 la 12:50, S-F2 la 13:40 si la 14:30 e gata prima fermentare). Temperatura recomandata este de 24-25°C. Dat forma si dospirea finala
6. Infainati blatul de lucru, rasturnati aluatul pe blat, si dati-i o pre-forma rotunda (pre-forma inseamna (1) degazarea aluatului de bulele mari de aer prin apasare ferma cu podul palmei, si (2) formarea lui intr-o sfera, nu foarte stransa: formarea sferei inseamna ca se aduc toate colturile in mijloc, se prind intre degete sa se lipeasca intre ele, dupa care se intoarce aluatul cu suprafata fina in sus, lucrand de data aceasta pe o zona de blat fara faina, si cu ambele palme – una stanga, una dreapta pe aluat, se executa miscari usoare de rotatie, astfel incat prin frecare de blat, suprafata exterioara se tensioneaza, iar partea inferioara se sigileaza), acoperiti si lasati sa stea 15-20 min, ca sa se relaxeze. Tineti cont tot timpul ca exista o suprafata fina a aluatului, care va fi in final crusta, si o suprafata sigilata, care va fi dosul painii finale. Folositi o pensula pentru aluat ca sa indepartati faina de pe partile care se suprapun si care ajung in interiorul aluatului. Lucrati cu minimul de faina necesar, astfel incat sa nu aveti surplus de faina, dar nici sa nu se lipeasca aluatul de blat.
7. In acest timp, infainati vasul in care veti dospi aluatul.
8. Dupa timpul de relaxare, luati aluatul cu o rascheta de inox, intoarceti-l cu partea fina in jos, pe blatul foarte superficial infainat si cu podul palmei turtiti-l pentru a scoate din nou gazele din el. Repetati pasii de la pre-forma, dar de data aceasta sfera trebuie sa fie ferma, aluatul bine strans si tensionat. Nu exagerati insa cu tensionatul, pentru ca la prea multa tensiune, suprafata exterioara va ceda si se va fisura.
9. Transferati sfera de aluat in vasul pregatit, cu partea fina in jos, acoperiti cu o panza si introduceti vasul intr-o punga de plastic cu zip.
10. Lasati aluatul la dospit 2h…2h:30min, pana volumul e marit, dar aluatul nu e dospit de tot, dupa care coaceti painea, sau alternativ, puneti vasul in frigider pentru 8-12 ore.
Coacere
11. Cu o ora inainte de a coace painea, preincalziti cuptorul la 240°C, cu piatra de copt inauntru si pregatiti metoda de aburi (de ex o tava cu apa pusa pe fundul cuptorului). Cand aluatul e aproape dospit si piatra de copt incinsa, iar aburii pregatiti, transferati aluatul pe o hartie de copt, cu partea fina in sus, crestati cu o lama curbata, si introduceti-o in cuptor.
12. Coaceti-o timp de 15 minute cu aburi la 240°C, apoi fara aburi, la 230°C inca 20-25 minute. Verificati dupa 15 minute, si daca e nevoie, rotiti-o pentru o coacere uniforma. Painea este facuta in momentul in care lovita la partea inferioara cu degetul, suna a gol. Opriti focul si lasati painea in cuptor, cu usa intredeschisa, inca 5 min.
13. Asezati painea pe un gratar sa se raceasca. Puteti sa o taiati cand s-a racit complet.

Evaluarea produsului final: In primul rand, mirosul e o incantare pentru nari. Din momentul in care faceti soaker-ul si la fiecare contact cu aluatul veti respira aroma placuta a semintelor prajite. Painea coapta, umple casa cu mirosul puternic pe care il emana.
Coaja: e groasa si a crapat in timpul racirii. Culoarea e maroniu inchis in zonele laterale si se deschide pana la auriu in zona crestata. Asta inseamna ca a fost corect taiata, iar taietura s-a deschis incet in timpul coacerii, colorandu-se treptat. Aburii au contribuit si la culoare si la grosime. Vedeti de asemenea ce mult s-a desfacut crestatura, si ce crestere buna a avut in cuptor. Culoarea, urechea, si craparea cojii la racire, toate indica un aluat frumos dezvoltat si o coacere puternica.
Miezul: are o structura foarte deschisa pentru 30% faina integrala, ovaz etc si o culoare translucida pe alocuri. Acestea sunt semne de buna framantare, bun gluten, buna manevrare la datul formei si buna fermentare.
Gustul: am zis ca nu voi lauda painea, dar nu pot sa ma abtin: a fost o paine de tinut minte. Musafirii au consumat-o cu unt, eu, ca de obicei prajita, cu branza de capra. Cred ca as fi fericita cu painea asta, zi de zi, toate zilele.

Faceti painea, si reveniti pentru un comentariu.
Pofta buna, dragi prieteni!
Trimit acest post catre Susan, pentru colectia saptamanala de paini si nu numai, de pe YeastSpotting din 02 septembrie 2011.

30 replies on ““Pain au levain” cu adaos de faina integrala si graunte”

Buna seara, Codruta!
Aceasta paine pare o paine perfecta! Susanul negru, dar si cel alb integral, ovazul si taratele de ovaz sunt grauntele mele favorite, si alaturate in acest mod nu le-am consumat niciodata.
Ador mirosul taratelor de ovaz…
Cred ca a fost o incantare!

O intrebare: Cum se lucreaza cu faina de ovaz?
Nu am folosit niciodata, dar am vazut zilele astea in supermarket. Cred ca era integrala.

Nu am lucrat prea mult cu faina de ovaz. Am luat si eu o punga de 500g mai demult si mai folosesc din ea la paine, cate putin, dar nu am sesizat vreo aroma speciala. Nu contine foarte mult gluten si absoarbe multa apa, dar nu as pune mai mult de 25% din cantitatea de faina intr-o paine. Daca o sa incerc o sa va anunt, daca incerci tu inainte, lasa-mi un comentariu.
merci.

Ah, eu nu mai rezist… Trebuie sa fac o paine, ca altfel lesin de pofta de cate ori deschid blogul tau. Poate ai mai scris in trecut, dar nu retin; poti sa-mi spui, te rog, de unde pot cumpara piatra de copt? Merci. Te pup! xoxo

delicioaso, daca ai vreo cunostinta in domeniul constructiilor, poti cere o placa de granit (sau teracota, sau orice material rezistent la caldura) de 2 cm grosime, pe care sa o folosesti pe post de “piatra de copt”. dar sa ai grija sa nu fie tratata chimic. daca vrei sa fii 100% on the safe side, cumpar-o de pe un site de specialitate, de ex. aici sau aici pe pe amazon.uk. Cumparata online este cam scumpa, dar apoi te vei simti datoare sa o folosesti. :) te pup si eu si vreau sa vad painea!

E superba!!
De cand ne-am auzit ultima oara am tot copt, insa nu-s f fericita de rezultate. Am tot facut Sanf francisco sourbread din cartea lui PR (apropo am comandat si eu cartea lui Hamelman si de-abia o astept) si revenind la paine n-am fost asa incantata. Maiaua e buna, painea e dospita insa foarte hidratata, am incercat niste improvizatii de banneton, cu stergar din bumbac foarte compact insa pt o paine foarte umeda nu s-a potrivit. O sa-mi tai niste nadragi de in :) pe care si-asa nu-i port sa fac un culcus corespunzator. A 2-a problema majora o am cu cuptorul. Am avut unul fabulos, care s-a stricat (vina mea) asta primavara si de-atunci nu am mai avut timp sa coc, iar acum, cu asta nou, nu-mi place cum se comporta…. inca nu-l cunosc. A 3-a chestie briciul nu taie cum trebuie pt ca aluatul e prea umed si se lipeste, am incercat cu painea infainata si lama la fel, cu lama umeda pe aluatul destul de umed si tot nu pot taia dintr-o miscare (la manevra asta orice sfat e bine venit cu multumiri anticipate)

Am facut apa fermentata, este otetita bine, miroase placuta insa este extrem de acra. Am facut din mere si pere. Acum am pus alta cu cirese uscate primite de la mama. Am incercat o combinatie cu maia si apa fermentata si nu mi-a placut deloc textura painii, e prima serie pe care chiar am aruncat-o. Trebuie sa mai studiez pe tema asta pt ca mi se pare fascinanta.

Te pup, week-end fain!

ciau, andreea. Sper ca Hamelman va fi o revelatie pentru tine, asa cum a fost si pentru mine. Cand aluatul e foarte hidratat, singurul lucru care te scoate din incurcatura, de fapt lucruri, ca-s mai multe … sunt: dezvoltarea glutenului bine de tot, ca sa stea in forma, sa nu se lateasca sau sa se fisureze inainte de coacere (dar asta cred ca stii, pentru ca ai mai facut paine), corecta manipulare a aluatului in timpul “pre-shape” si “shape” – asta e ceva ce si eu am invatat “the hard way” uita-te pe net la video-uri (iti recomand videourile de la KAF cu Hamelman) si citeste pe TFL despre acest topic, sunt foarte multe discutii acolo. E musai sa folosesti un bench knife (alta revelatie) de inox. faina pe care o pui pe blat cand lucrezi la forma trebuie sa fie in strat foarte foarte subtire, dar uniform (eu de ex. folosesc o mica sita, ca sa astern faina). Legat de lama si de taiat… asta da, e o problema mare, ce pot eu sa imi imaginez este sau ca aluatul e intr-adevar foarte ud (ex ca la ciabatta, sau la baghete) sau ca lama nu e ascutita si atunci agata aluatul, in loc sa-l taie. Poti incerca sa tii aluatul in frigider – de obicei se taie mai usor cand e rece. Dar repet… forma si glutenul, sunt esentiale pentru ca suprafata exterioara, invelisul, sa fie si sa stea tensionat ca sa poti sa tai corect. Te rog revino cu update pe tema asta, ca ma intereseaza foarte mult subiectul.
legat de apa, tot la TFL te trimit. Cauta la ei in search yeast water si o sa gasesti toate informatiile pe care le vrei- doar sa ai rabdare sa citesti.
pe curand, weekend frumos si tie.

Servus :)

am primit cartea ieri! iahuu!! pt cine nu e un ”beliver” e o lectura hai sa spunem ciudata :) eu insa am savurat tot ce-am citit pana acum. Am pus aseara de un poolish, vreau musai sa fac o paine numita ”belge a l’ancienne” la brutariile mele preferate si painea lui rustica seamana mult.

Merci pt raspuns! Am vazut clipuri cu S-F cu pre-shape si shape, o sa le mai reiau insa am aflat aseara ce am gresit la ultimele paini cu maia. Am framantat gresit si mi s-a ”taiat” aluatul. Asta fu prima revelatie. :) De-acum voi framanta exact cum spune in carte. N-am mai avut rateuri ca cele de la aluatul pt San Francisco si daca iti arunci ochii pe blog, lasand scoring-ul la o parte, painile sunt fainute si oricum nu am postat decat aprox o treime din tot ce am facut :) asta pt a sublinia faptul ca ador sa fac paine in casa si chiar fac des. :)

Despre apa fermentata am citit pe forumul TFL, am citit si pe blogul celui care a deschis o discutie pe tema asta, o sa caut o reteta sa vedem ce iese. Acum am apa de mere si pere si in alt borcan apa de cirese uscate, musai sa le gasesc intrebuintare.

O sa refac painea San francisco si revin. O s-o las sa dospeasca in frigider si-o sa reduc un pic cantitatea de apa (la noi a venit toamna)

Andreea, as vrea sa uit ca am cartea si sa o mai cumpar o data, numai pentru bucuria pe care am avut-o prima data cand am citit-o. :) Sa stii ca desi am fost de cateva ori la tine pe blog, abia acum am vazut painile cu maia. !!! nu stiu cum de nu le-am vazut pana acum !!! Arata super bine, si cred ca BREAD te va duce un pas si mai departe, oricum sunt convinsa ca vei avea revelatii dupa revelatii citind cartea. La mine asa a fost, cu rezultate vizibile de la prima reteta, si iti dau dreptate: pentru un incepator, cartea este ca o limba straina, probabil ca acum 3 ani m-as fi uitat crucis in ea.
imi mai spui te rog o data, din care carte a lui PR faci reteta San Francisco? iti dai seama ca m-ai facut super curioiasa, musai sa o incerc si eu acum. :)
codruta

Da, din cartea lui PR e reteta. Am facut-o de multe ori in cuptorul vechi (e super faina!) si aici de vreo 3 ori, primele 2 au fost ok (poate pun reteta pe blog cu dovada) insa ultima a iesit foarte umeda si efectiv fara nicio mutra. Am fost f dezamagita!! Drept e ca am foarte multe activitati colaterale in perioada asta si mi-am demostrat ca graba strica treaba. Am framantat rapid cu malaxorul KA, la S-F a capatat o textura foarte faina, desi destul de umeda (nu mai umeda decat ciabatta totusi si acolo mi-au iesit impecabil de fiecare data) apoi insa. in bannetonii mei improvitati, s-au cam lipit de stergar si de-acolo incolo s-a declansat dezastrul.

Probabil ai scris insa n-am citit: ai bannetons? Sau mai exact, pui painea la dospit in forme speciale pe carpa din in?

andreea, vroiam sa stiu din care carte a lui PR e reteta. Ca eu am BBA, Whole Grains si Crust and Crumb. Dar banuiesc ca e din ABED, pe care nu o am.
Nu am bannetons, cand pun aluatul in frigider folosesc cateva vase cu carpa de in, sau alte tesaturi pe care le-am testat si nu se lipesc de aluat. In rest, imi plac formele libere, de batard ascutit la capete, sau batard pur si simplu. Oricum, e multe improvizatie in activitatea mea, dar intentionez sa imi cumpar bannetoane, pentru a-mi usura munca.

am raspuns imediat sub ultima mea replica. O sa incerc sa postez zilele astea reteta de San Francisco sourbread si de-acolo indemanarea ta sa-si spuna cuvantul :)
Cu formele asa le dospesc si eu, fara bannetons (deocamdata), un soi de free shape sora cu franzela. :)

am acest site de review, si de cind am scris-o, imi fac pinea acasa. Reteta Ta (si pozele)mi se pare extraordinara, eu incerc sa combin avantajele masinii cu coptul in cuptor obisnuit, si sint cam multumita de rezultat. Multumesc pentru aceasta reteta, abia astept sa o incerc. In orice caz o fac cu si cu cartofi, o sa Te anunt de rezultat.

E superba painea asta, as manca-o din ecran! :) Imi place si ca nu are gauri prea mari.
Vezi ca la reteta, unde dai cantitatea de faina integrala, ai uitat o cifra – ai pus 17 in loc de cat trebuia (n-am calculat, 170 probabil?). Oricum se vede clar din procente, si cine le urmareste pe alea, va intelege.

Codruta draga, poate ma ajuti sa inteleg ce am gresit la painea asta, ca imi place formula la maxim, dar ceva sigur am gresit.
Asa arata produsul final:
http://imageshack.us/photo/my-images/444/img0027fq.jpg/
(am eu o obsesie cu franzela, nu imi plac formele rotunde)
Si miezul:
http://imageshack.us/photo/my-images/23/img0031ea.jpg/

Problemele sunt:
o data ca am vazut crapatura asta:
http://imageshack.us/photo/my-images/37/img0028nr.jpg/
si din alt unghi: http://imageshack.us/photo/my-images/268/img0029ty.jpg/

Apoi ca a iesit coaja foarte tare. Exagerat de tare.Cuptorul meu e electric, l-am dat pe convectie cu ventilator, cu 20 grade mai putin decat specifica reteta (asa zicea in instructiunile de coacere peste tot, ca daca e cu ventilatie trebe scazuta temp de coacere). Piatra a stat 1.5 ore la incalzit la 240 grade. Nu e prima data cand patesc asta, de ce iese coaja asa tare?
Miezul a avut 99 grade cand am oprit cuptorul, iar acum ca am taiat-o (dupa 12 ore), pare putin umed. Dar de fapt nu e necopt, e doar o senzatie de umezeala. In fine, daca nu ar fi coaja beton, ar fi super-buna.

diana. Crapatura din colt poate fi rezultata din cauza unui defect de shaping. Probabil nu ai sigilat bine coltul, (poate ai introdus putina faina) si la copt s-a desfacut. Cred insa ca painea a fost insuficient dospita, asa vad eu din poze, (crapaturile la partea inferioara sunt un semn) si din cauza asta si miezul e destul de indesat si poate mai umed decat ar trebui, si poate si coaja tare. O alta cauza pentru coaja tare e rezultata in urma setarii cuptorului, si aici din pacate nu te pot ajuta. Nu am lucrat niciodata cu un cuptor electric, nu stiu care e treaba cu convectia si ventilatia si nu stiu sa te sfatuiesc. Ai facut aburi in cuptor?

La shaping si s-f folosesc ulei, întins cu un şerveţel pe suprafaţa de lucru. intr-adevar n- am avut răbdare să crească aluatul şi l-am pus poate prea repede. şi maiaua nu era crescută la maxim când am pus-o în aluat, dar deja trecuseră 13 ore, şi ceva bulbuci erau, chiar dacă nu era ca o spumă. cu cuptorul cred că o să cer ajutorul pe tfl.

Uff, nu am putut ajunge la atelierul tau. Poate in timp vei alege si alte locatii. Din Ramnicu Valcea pot ajunge mai degraba in Bucuresti decat in Timisoara … cine stie :) Dar, am facut painica asta vineri. Nu stau grozav nici la shaping si nici la scoring. Insa, a iesit delicioasa. Ce am observat, a fost ca mi s-a parut mult mai buna la gust a doua si a treia zi, chiar daca coaja s-a intarit putin. Te-am tot auzit ca ai paine in congelator, asa ca am feliat si eu una si am pus-o in punga in congelator. Sunt curioasa cum se va prezenta. Inca ceva. Dupa bannetoane, mi-am luat si un termometru de bucatarie. Nu am avut timp sa citesc prea mult despre DDT. Am vazut calculul tau. I-am inteles in mare rostul … dar nu stiu ce fac efectiv dupa ce stabilesc DDT. Cum trebuie sa mentin temperatura … cum las aluatul la fermentat. Poate poti sa ne mai dai cateva detalii. Multumesc, Uite si o poza ca painica de week-end:) https://picasaweb.google.com/108304770267456641005/Paine#5797277374632905506

Multumesc mult pentru reteta aceasta. Am facut mai multe paini dupa retetele tale dar aceasta a fost cea mai reusita si a devenit ‘staple’ pentru bucataria mea.
Mult succes cu brutaria ta si te rog sa ne anunti cand vei organiza un atelier de paine, abia astept sa vad live trucurile tale despre care doar am citit.
Apropo, noi fanii cu ce te putem ajuta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *