Categories
paini cu maia - sourdough breads

Pain au Levain cu doua maiele – Guest post la Alison’s Trial

Pain au Levain cu doua maiele – Pain au Levain with Mixed Sourdough Starters

Cu ceva vreme in urma, am primit o invitatie de a face un guest post, pe unul din cele mai frumoase bloguri culinare scrise in limba romana, un blog foarte drag mie, care m-a captivat de la bun inceput prin simplitatea retetelor, ingeniozitatea combinatiilor de ingrediente locale, mereu proaspete si colorate. Daca nu cunoasteti deja blogul Alison’s Trials, va rog lasati la o parte orice activitate si faceti-i o vizita, pentru ca e o sursa inepuizabila de inspiratie.
Am spus da invitatiei ei intr-un strigat de bucurie, topaind prin casa si laudandu-ma in toate partile. Dupa ce a trecut momentul euforic, am inceput sa ma gandesc, cu seriozitate si emotie, ce paine pot face ca sa fiu la inaltimea asteptarilor si sa o pot oferi cu mandrie. Am facut multe paini frumoase si bune de atunci, dar in mintea si inima mea, asteptam ziua in care sa scot din cuptor painea potrivita cu care sa onorez vizita. O paine care sa completeze salatele excelente cu care Alison ne rasfata mereu privirile.
Painea potrivita s-a ivit azi, si sunt fericita sa va chem cu mine pe blogul Simonei, unde veti gasi povestea unei paini facuta cu doua maiele amestecate, o maia densa de secara, si o maia lichida din faina alba, fiecare aducand un aport distinct la gustul painii. Aceata paine este sora cu “Pain au levain”, sora mai mult cu numele, caci are o formula aparte si ingrediente diferite, ceea ce fac ca produsul final sa merite un post separat.
Iti multumesc Simona, pentru invitatia facuta, si iti aduc in dar o paine traditionala artizanala, care se distinge prin savoarea oferita de combinatia celor doua maiele diferite cu care a fost plamadita.
Trimit acest post catre Susan, pentru colectia saptamanala de paini si nu numai, pe YeastSpotting din 19 august 2011.

 

12 replies on “Pain au Levain cu doua maiele – Guest post la Alison’s Trial”

simona, eu ITI MULTUMESC, si chiar daca tu nu ai avut cum sa gusti … crede-ma … a fost o paine fermecata intr-adevar, de neuitat! Iar guest postul in mod special o urca in topul favoritelor.

Codruta, asta este prima mea paine care a iesit bine. Si cand zic bine, inseamna ca a crescut bine, ca are o urechiusa minunata, coaja este tare si ca miezul este asa cum am vazut in pozele tale! Sunt atat de fericita! Am auzit-o cum imi vorbeste dupa ce am scos-o din cuptor….si vorbea atat de suav.
De o saptamana incerc sa fac paine. Primele incercari au fost dezastruase. Mi-au iesit turtite, necrescute, au explodat, am avut paini cu gauri imense, crescute ca niste ciuperci!!!! Cea de astazi a coincis si cu achizitionarea unei pietre de granit. Si si-a facut treaba!
Ce am observat din primele incercari, e ca imi cresteau mai bine fara aburi. Am facut un experiment. Am impartit acelasi aluat in 2 si le-am copt una cu aburi, alta fara aburi. Cea fara aburi a crescut mai mult. Coaja era ok. In schimb, cea pe care am copt-o cu aburi, nu s- dezvoltat asa de frumos.
Dar insistenta mea a dat roade. Paine mea de astazi a fost coapta cu aburi, pe piatra de granit….ca la carte.
Mi-am dat seama ca daca nu respect exact pasii, nu-mi iese. Am o problema cu respectarea retetelor, in general. E bine, experienta asta m-a pus la punct. Stiu ca trebuie sa respect atat pasii cat si reteta.
Acum tintesc la o paine cu branza (ementaller sau cheddar) :-)))
teama mea cea mai mare este umiditatea aluatului. Caut retete cu procent cat mai mic !!!

Iti multumesc.

carmen, ce zici, imi dai o poza pt. ziua mondiala a painii? Ma bucur asa de mult ca eforturile tale au dat roade! Si eu sunt fericita cand imi iese bine, iar acum sunt fericita si prin tine. Ai pus standardul sus, nu mai e cale de intoarcere :)
nu prea ma atrage painea cu branza si nu stiu daca o voi face prea curand, dar pot sa te indrum spre niste retete scrise in lb engleza, daca vrei.

Buna Codruta,

Am si eu cateva intrebari, daca se poate: dupa 5 incercari nereusite de paini coapte direct in cuptor, fara piatra, paine facuta ieri a fost prima care s-a apropiat de ce am vazut la atelier. Cu siguranta datorita faptului ca a fost si prima mea paine facuta pe piatra.
Dupa gust, painea a iesit insa un pic buretoasa inauntru (cred ca m-am grabit cu scosul din cuptor) iar coaja este foarte tare. Cauza este doar scosul din cuptor inainte de vreme sau ar mai putea fi si altceva? Referitor la coaja, exista vreo modalitate in care sa nu iasa atat de tare? (la toate painile facute pana acum a fost ff tare). Am pus pozele cu painea aici: https://plus.google.com/u/0/photos/108148169624769520549/albums/5716277835510838001 .
Multumesc anticipat:).
ps: dospirea am facut-o la rece in frigider aprox. 20 de ore. In rest am respectat reteta intru totul.

Andra, nu pot sa vad pozele, verifiici te rog linkul si folderul (sa fie vizibil public), pana nu vad cum arata painea nu pot sa imi dau cu parerea. Coaja pre tare are diverse caue. Ajuta-ma cu pozele, si ne sfatuim pe urma.
merci

Pentru ca in ultimul timp nu am mai putut coace paine in weekend, am tot cauta formule care sa poata fi retardate doar peste noapte in frigider/balcon si coapte dis de dimineata.
De obicei fac San Joaquin, pe care o coc apoi a doua seara, dar am nevoie de doua seri acasa…lucru greu de gasit zilele astea! Apoi la San Francisco, preferata restului familiei, trebuie iar sa pregatesc cu o zi inainte maiaua, ceea ce din lipsa de stat acasa imi e greu.
Asa am dat peste formula asta. Care ne-a placut tare mult! Si am avut o bafta cu temperatura, in noaptea fermentarii au fost fix 9 grd pe balcon:-)
I-am spus lui Pol sa puna un mmmhhh pe site (ca el a degustat-o proaspata)…dar vad ca nu a apucat!
Asa ca zic acum ca place!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *