Rosii intregi in borcan – Canned Tomatoes

Rosii conservate in borcan

canned tomatoes 04 Rosii intregi in borcan   Canned TomatoesFoarte multa lume mi-a scris, cerand reteta de rosii conservate in borcan, de care am pomenit cand am facut pizza. Anul trecut am pus cateva borcane, fara sa stiu daca vor tine sau daca vor fi bune. Au tinut excelent, au fost si foarte bune, si pentru cam am avut de la tara foarte multe rosii, (mici, mari, rosii, roz, galbene, carnoase, zemoase-de toate felurile) am decis sa le conserv pe cele potrivite, la fel ca si anul trecut. Eu folosesc rosiile la sosul pentru pizza, dar cred ca ar merge excelent si la sosul pentru paste, la tocanite, ciorbe, si cam la orice mancare care cere bulion sau pasta de rosii.
Metoda este foarte simpla, sau mie asa mi se pare. Rosiile trebuie sa fie mici, carnoase si fara multi samburi si sa nu fie moi. Coapte, dar tari. Se pun in borcan cu apa si suc de lamaie. Puteti pune bulion in loc de apa, si atunci veti putea consuma si lichidul. Eu prefer varianta cu apa, pentru ca de obicei folosesc doar pulpa rosiilor si arunc lichidul.
Va recomand articolele de aici, aici si aici  pentru mai multe detalii pentru conservarea rosiilor.
Ingrediente:
- Rosii mici, de preferinta soiul san marzano
- Apa
- Suc de lamaie concentrat (fara zahar, conservant, etc)
canned tomatoes 02 Rosii intregi in borcan   Canned Tomatoes
Ustensile:
- Borcane de 800ml (sau daca rosiile sunt foarte mici, se pot folosi si borcane de 400ml), cu capac
- O oala mare in care se vor fierbe borcanele (oala nr. 1) cu capac
- O oala cu apa care fierbe, in care se vor opari rosiile (oala nr. 2)
- Un vas cu apa foarte rece
- O oala cu apa fierbinte, pentru pus in borcane (oala nr. 3)
- O strecuratoare mare (nu de plastic)
- Un cutit
- O lingura
Metoda:
1. In primul rand spalati bine borcanele si capacele, chiar daca sunt noi.
2. Puneti la fiert oala nr. 2. Alegeti o oala larga, in care sa incapa lejer strecuratoarea.
3. Spalati rosiile si verificati sa nu fie lovite, stricate sau mancate de insecte. Optional, puteti cresta un X in varful fiecarei rosii, cu cutitul, nu adanc, doar cat sa taiati pielita. Se vor decoji mai usor.
canned tomatoes 03 Rosii intregi in borcan   Canned Tomatoes4. Pregatiti un vas cu apa foarte rece. Tineti-l la indemana.
5. Cand apa fierbe, puneti cateva rosii in strecuratoare si scufundati-le in apa, 20-30 secunde. Luati strecuratoarea si asezati rosiile in vasul cu apa rece. Continuati pe rand, cu celelalte.
6. Decojiti fiecare rosie, si asezati rosiile in borcanele pregatite. Aranjati-le in asa fel incat sa incapa cat mai multe, dar nu le ingramaditi fortat. Ideea e sa aveti rosii intregi in borcan, nu?
7. Puneti o lingura… o lingura jumatate (15ml) de suc de lamaie in fiecare borcan de 800ml (sau optional o jumatate de lingurita de sare de lamaie). Daca folositi borcane de 400ml, puneti jumatate din cantitate.
8. Umpleti borcanele cu apa fierbinte (din oala nr. 3). Trebuie sa ramana minim 1cm de aer intre lichid si capac. Treceti coada unei linguri, sau ceva asemanator, pe peretii borcanului, ca sa eliberati eventualele bule de aer prinse inauntru. Insurubati capacul strans.
9. Puneti in oala mare (nr. 1) un gratar, in asa fel incat borcanele sa nu atinga fundul oalei. In lipsa unui gratar, asezati un prosop de bucatarie. Aranjati borcanele in oala, si umpleti oala cu apa pana la nivelul capacelor.
10. Puneti oala pe foc, acoperita cu capac, si din momentul in care incepe sa fiarba, lasati 40 min la foc mic-mediu. Daca folositi borcane de 400, sunt suficiente 30 min.
11. Opriti focul, scoateti borcanele. In timpul racirii, veti auzi pocnituri, semn ca se strang capacele. Cand sunt reci, puteti verifica daca sunt bine sigilate, apasand capacul cu degetul. Daca nu se misca, e in regula. Daca il apasati si se ridica dupa apasare, inseamna ca nu este inchis etans si va trebui sa consumati rosiile in urmatoarele zile, tinand borcanul in frigider.
12. Etichetati borcanele.
canned tomatoes 07 Rosii intregi in borcan   Canned Tomatoescanned tomatoes 08 Rosii intregi in borcan   Canned Tomatoes
Asta e tot. Mai mult de povestit, decat de facut. Si acum… ce ziceti de o pizza?
Pofta buna, dragi prieteni!
PinExt Rosii intregi in borcan   Canned Tomatoes
pf button Rosii intregi in borcan   Canned Tomatoes
S-ar putea sa va placa si...
share save 171 16 Rosii intregi in borcan   Canned Tomatoes
This entry was posted in alte cateva povestiri, fara retete - no recipes and tagged , , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Rosii intregi in borcan – Canned Tomatoes

  1. Delicioasa says:

    Ai reusit sa transformi borcanele cu rosii in borcan in delicatese adorabile. Imi plac la nebunie personalizarile hand written. Foarte fain! Te pup :)

    • codruta says:

      Multumesc, Delicioaso! Desi personalizarea nu le schimba statutul si raman totusi doar niste banale “rosii in bocan”, parca imi e mai mare dragul sa le folosesc, cand le vad asa frumos aliniate, toate la fel. Te pup,
      codruta

  2. Cino says:

    Te-ai gandit sa pui cateva rosii si la uscat la soare? Sa le pui in ulei si oregano la conservat..It`s fabulous!Si apoi sa pui in paine(foccacia bread,cu usturoi,ceapa,cu verdeturi provence) ,nu exista altceva mai bun!!Sau in paine cu masline sa pui rosii deshidratate..YUM

    • codruta says:

      cino, sigur ca da, anul trecut am uscat rosii si la soare, si in cuptor, exact cum spui, cu oregano si busuioc, conservate in ulei de masline. Doar ca le-am mancat in salata, cu paine langa. Anul asta cred ca am pierdut deja soarele, dar poate ma indur sa le coc in cuptor, macar o tava, doua.

  3. Cino says:

    :) exact,uitasem busuioc..Sau sa faci home made brusquettes sa le ungi cu usturoi si rosii deshidratate,un strop de ulei de masline…imi ploua in gura deja :))

  4. Mihaela says:

    Ce dragute stau ele aliniate si gata de atac :) Multumim pentru reteta. Mama face conservate si in apa, si conservate in suc de rosii, si cele in suc de rosii se acresc, sunt excelente, acrisoare. Am incercat si eu si as mai incerca, dar nu am unde sa le pun… :(

  5. Monica says:

    Metoda ta de a conserva rosiile e cea mai naturala din cate am citit si facut pana acum.
    Sa fiu onesta nu am conservat niciodata rosii fara sare si putin zahar.
    Multumim pentru modul natural pe care ni-l impartasesti si noua .

    • codruta says:

      Monica, iti multumesc. Metoda e simpla si eficienta. Cred ca am citit undeva, dar nu mai gasesc unde, ca zaharul le inmoaie. Ai observat asta la rosiile puse de tine in trecut?

  6. Monica says:

    Pai nu as putea sa spun ca am observat ceva schimbare in rosiile in care am pus zahar ca le conservez mereu pisate si nu asa ca tine intregi.
    Asta a fost pana acum dar de aici incolo am sa le conservez intregi dupa metoda ta ca sunt sigura ca isi pastreaza mult din gustul lor natural.

  7. Claudia says:

    Foarte fain, intotdeauna mi-au placut conservele home made decat cele cumparate, au alt gust si pe deasupra o satisfactie deosebita ca sunt rodul muncii tale.

  8. Judit Paton says:

    ma bucur ca am citit la timp sa mai apuc sa pun rosii la conserva. De unde stii atita? as vrea sa te uluiesc si eu cu ceva retete, nu prea am ce, poate gemul de prune facuta cu sita de la noi, din lut care retine coaja si simburii, si astfel poti folosi prunele dulci, care nu se iau de pe simbure. Gemul se face fara zahar si e un deliciu. Nu prea e reteta, nefiind nici un alt ingredient, decit prune dulci. Il scazi la densitatea dorita.
    multumesc inca o data pentru retetele tale minunate, cred ca devin adicta de ele.

  9. din pacate in tara in care traiesc nu se prea pune la borcan — decat de catre insisi producatorii de fructe sau legume. Nu exista piata de producatori particulari, totul se cumpara de la magazine — supermagazine — si preturile sunt aproape aceleasi ptr cele mai multe in tot cusrul anului — nu sunt diferente mari iar conservarea in casa devine foarte scumpa. Imi place sa vad totusi lumea facand conserve “la borcan”, imi aduce aminte de tinerete cand “puneam” si eu sute de borcane — de la cirese si pana la zacusca de toate felurile. Rosiile la borcan din poze arata foarte frumos. Va doresc pofta buna la toti care le consumati!

  10. lidia says:

    http://www.youtube.com/watch?v=xQE5g6f-dxY

    eu le-am facut asa….mai simplu….taiate si la borcan, fara nimic peste, nici macar apa, pt ca isi lasa destula la fiert……fierte 40 de minute in bain marie…si gata….

  11. liana says:

    Trebuie sa-ti spun ca am desfacut primul borcan cu rosii puse dupa metoda ta si-s foarte faine! multumesc de idee :)

  12. madalina says:

    Eu am 13 ani si am incercat aceasta reteta!
    incercati-o si voi e delicioasa si usoara

  13. Vio says:

    Chiar acum fac primele borcane pt iarna asta.
    Mi-a placut ideea de adaugat lamaie, (acid citric) care teoretic ar fi un conservant natural, facand si mai acid mediul in care se pot dezvolta eventuale bacterii.
    In plus, am taiat rosiile pe jumatate (de la cotor la varf, dupa ce le-am decojit) si cu coada unei lingurite am scos semintele.
    In loc de baia marin, incerc sa pun borcanele in tava de la cuptor la foc mic, timp de o ora si sper cu asta sa rezolv si sterilizarea.
    Iti multumesc pentru reteta si sa speram ca o sa avem o iarna nu prea grea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>