canned tomatoes 01

Rosii intregi in borcan – Canned Tomatoes

Rosii conservate in borcan

Foarte multa lume mi-a scris, cerand reteta de rosii conservate in borcan, de care am pomenit cand am facut pizza. Anul trecut am pus cateva borcane, fara sa stiu daca vor tine sau daca vor fi bune. Au tinut excelent, au fost si foarte bune, si pentru cam am avut de la tara foarte multe rosii, (mici, mari, rosii, roz, galbene, carnoase, zemoase-de toate felurile) am decis sa le conserv pe cele potrivite, la fel ca si anul trecut. Eu folosesc rosiile la sosul pentru pizza, dar cred ca ar merge excelent si la sosul pentru paste, la tocanite, ciorbe, si cam la orice mancare care cere bulion sau pasta de rosii.
Metoda este foarte simpla, sau mie asa mi se pare. Rosiile trebuie sa fie mici, carnoase si fara multi samburi si sa nu fie moi. Coapte, dar tari. Se pun in borcan cu apa si suc de lamaie. Puteti pune bulion in loc de apa, si atunci veti putea consuma si lichidul. Eu prefer varianta cu apa, pentru ca de obicei folosesc doar pulpa rosiilor si arunc lichidul.
Va recomand articolele de aici, aici si aici  pentru mai multe detalii pentru conservarea rosiilor.
Ingrediente:
- Rosii mici, de preferinta soiul san marzano
- Apa
- Suc de lamaie concentrat (fara zahar, conservant, etc)

Ustensile:
- Borcane de 800ml (sau daca rosiile sunt foarte mici, se pot folosi si borcane de 400ml), cu capac
- O oala mare in care se vor fierbe borcanele (oala nr. 1) cu capac
- O oala cu apa care fierbe, in care se vor opari rosiile (oala nr. 2)
- Un vas cu apa foarte rece
- O oala cu apa fierbinte, pentru pus in borcane (oala nr. 3)
- O strecuratoare mare (nu de plastic)
- Un cutit
- O lingura
Metoda:
1. In primul rand spalati bine borcanele si capacele, chiar daca sunt noi.
2. Puneti la fiert oala nr. 2. Alegeti o oala larga, in care sa incapa lejer strecuratoarea.
3. Spalati rosiile si verificati sa nu fie lovite, stricate sau mancate de insecte. Optional, puteti cresta un X in varful fiecarei rosii, cu cutitul, nu adanc, doar cat sa taiati pielita. Se vor decoji mai usor.
4. Pregatiti un vas cu apa foarte rece. Tineti-l la indemana.
5. Cand apa fierbe, puneti cateva rosii in strecuratoare si scufundati-le in apa, 20-30 secunde. Luati strecuratoarea si asezati rosiile in vasul cu apa rece. Continuati pe rand, cu celelalte.
6. Decojiti fiecare rosie, si asezati rosiile in borcanele pregatite. Aranjati-le in asa fel incat sa incapa cat mai multe, dar nu le ingramaditi fortat. Ideea e sa aveti rosii intregi in borcan, nu?
7. Puneti o lingura… o lingura jumatate (15ml) de suc de lamaie in fiecare borcan de 800ml (sau optional o jumatate de lingurita de sare de lamaie). Daca folositi borcane de 400ml, puneti jumatate din cantitate.
8. Umpleti borcanele cu apa fierbinte (din oala nr. 3). Trebuie sa ramana minim 1cm de aer intre lichid si capac. Treceti coada unei linguri, sau ceva asemanator, pe peretii borcanului, ca sa eliberati eventualele bule de aer prinse inauntru. Insurubati capacul strans.
9. Puneti in oala mare (nr. 1) un gratar, in asa fel incat borcanele sa nu atinga fundul oalei. In lipsa unui gratar, asezati un prosop de bucatarie. Aranjati borcanele in oala, si umpleti oala cu apa pana la nivelul capacelor.
10. Puneti oala pe foc, acoperita cu capac, si din momentul in care incepe sa fiarba, lasati 40 min la foc mic-mediu. Daca folositi borcane de 400, sunt suficiente 30 min.
11. Opriti focul, scoateti borcanele. In timpul racirii, veti auzi pocnituri, semn ca se strang capacele. Cand sunt reci, puteti verifica daca sunt bine sigilate, apasand capacul cu degetul. Daca nu se misca, e in regula. Daca il apasati si se ridica dupa apasare, inseamna ca nu este inchis etans si va trebui sa consumati rosiile in urmatoarele zile, tinand borcanul in frigider.
12. Etichetati borcanele.

Asta e tot. Mai mult de povestit, decat de facut. Si acum… ce ziceti de o pizza?
Pofta buna, dragi prieteni!