Bannetoanele mele noi – My brand new bannetons

Cand si de ce am spus NU improvizatiilor

Continuu in acest post discutia despre ustensile, si am lasat la urma bannetoanele, pentru ca am considerat ca merita un post special. Puteti citi sau reciti despre restul ustensilelor necesare in brutarie, mergand la postul precedent, link aici.
6279742645 43334ee237 b Bannetoanele mele noi   My brand new bannetons
16. Bannetoane- Banneton, Brotform, Dough-Rising Basket
Sunt vase rotunde sau ovale folosite pentru a sustine aluatul in faza de dospire, dupa ce i s-a dat forma finala, inainte de a fi copt. Materialele din care sunt confectionate aceste bannetoane pot fi: ratan, nuiele, trestie, celuloza de lemn, plastic, etc. In principiu, orice cos impletit, rotund sau oval, se poate transforma in banneton, daca este acoperit cu o tesatura, preferabil de in, infainata.
Dupa ce timp de mai bine de doi ani am folosit toate vasele din bucatarie, de plastic, de nuiele, inclusiv strecuratoarea metalica de paste (nu e inventia mea), cu toate tesaturile, prosoapele, carpele pe care am pus mana, am ajuns in sfarsit sa testez bannetoane adevarate, dupa cum ati aflat deja dintr-un post precedent.
Va spun de la inceput ca nu pot fi obiectiva in evaluare. Sunt asa de fericita si de multumita de aceste mici bannetoane noi, incat imi vine sa strig in gura mare: cumparati-le imediat! Voi incerca sa va explic de ce cred ca merita aceasta investitie. Pe langa faptul ca elimina ca prin minune “n” factori de stres: ce carpa sa folosesc ca sa nu se lipeasca aluatul, cata faina sa pun pe ea, ce marime de vas imi trebuie pentru x g de aluat pe care le am, folosirea lor creeaza o anumita normalitate si respect in munca depusa. Avand ustensile potrivite ti-e drag sa lucrezi, si asta e imposibil sa nu se simta in produsul final. Spuneti dupa mine: “normalitate si respect”… nu va place cum suna?
    1. Aluatul are nevoie sa dospeasca intr-un mediu care ii permite sa respire. Daca folositi un vas de plastic, metal, ceramica sau sticla, in care puneti o tesatura infainata, veti observa, mai ales in cazul unei fermentari lungi in frigider ca respectiva tesatura se umezeste, cu tot cu faina de pe ea, si uneori se lipeste de aluat. Un shaping si un aluat perfect pot fi compromise in momentul in care se inlatura tesatura. Bannetoanele de care va vorbesc, absorb surplusul de umiditate, lasa aluatul sa respire, si dupa dospire, aluatul poate si scos din banneton in stare impecabila.
    2. O tesatura culcusita intr-un vas face cute, cute care se regasesc apoi pe forma aluatului, cute care pot deforma o “boule” sau chiar si un batard. Ca sa nu mai spun ca e aproape imposibil de infainat uniform cutele si intre-cutele tesaturii, in asa fel incat sa nu ramana locuri ne-infainate de care se poate lipi aluatul. Din cauza aceasta, tendinta e de a pune foarte multa faina pe tesatura, faina care apoi se lipeste pe aluat, se arde in timpul coptului, sau in exces, da un aspect inestetic painii. Cu bannetoanele profesionale dispar toate problemele enumerate mai sus.
    3. In momentul in care cumparati un banneton, stiti exact ce cantitate de aluat poate cuprinde, si in consecinta puteti sa va calculati de la inceput cantitatea dorita. La vasele improvizate… nu ati patit niciodata sa dospiti aluatul intr-un vas prea mic, sau intr-un vas mult prea mare? Pe langa asta, bannetoanele au anumite curbe, laturi inclinate, raport latime-lungime-inaltime, gandite special sa serveasca scopului pentru care e facut. Vasele improvizate sunt sau prea adanci, sau prea plate, sau prea curbe, sau prea putin curbe. Iar daca gasiti un vas de forma perfecta, probabil nu stiti ce cantitate de aluat trebuie sa puneti in el, sau va incadrati in punctul 1 si 2.
    4. Prin folosirea bannetoanelor, se elimina factorul “dezordine si mizerie”. Nu mai aveti nevoie de 100 de prosoape de bucatarie pline de faina, pe care trebuie sa le scuturati sau sa le spalati, doar ca sa constatati ca aluatul lipit nu se spala !!! si nici nu va treziti ca ati dospit aluatul in strecuratoarea de paste exact cand ati fi avut nevoie de ea. Fiecare obiect se intoarce la locul lui firesc si la scopul lui precis. Daca gandul asta nu va creeaza deja o stare de bine… atunci nu stiu ce altceva poate sa o faca.
    5. Bannetoanele sunt frumoase si e o placere sa le priviti, sa le aveti si sa le folositi. Daca nu va intereseaza esteticul, dar apreciati lucrurile practice, va spun ca bannetoanele sunt practice. Le scuturati si le uscati dupa fiecare folosire, le depozitati unul peste altul intr-un dulap, nu ocupa mai mult spatiu decat alte vase ordinare de aceeasi marime si le folositi cand e cazul. Daca coaceti paine des, nu cred ca veti regreta daca le cumparati.
6280261456 a4ab0e73f6 b Bannetoanele mele noi   My brand new bannetons
Pana acum, doar plusuri.
Aveti nevoie si de minusuri? Am cateva, dar nu pot spune ca au legatura directa cu bannetoanele.
    6. Bannetoanele nu fac minuni cu aluatul. Un aluat prost format, ramane prost format si dupa ce e scos din banneton. Un aluat lipicios si prea ud, se poate lipi de banneton, asa cum s-ar lipi de orice altceva. Posesia si folosirea unui banneton, nu inlocuieste anumite lipsuri din tehnica. Daca painea se turteste dupa ce a fost scoasa din banneton, nu e vina bannetonului… E bine sa stiti asta, ca sa nu aveti asteptari mai mari decat e cazul.
    7. Daca v-ati obisnuit deja cu forma anumitor vase pe care le-ati folosit pana acum, cel mai probabil ca dupa achizitionarea bannetoanelor sa trebuiasca sa va adaptati tehnica de “shaping” dupa forma bannetonului. Cel putin mie asa mi s-a intamplat. Pusa fata in fata cu bannetonul, mi-am dat seama ca folosind tehnica de shaping cu care eram obisnuita, voi obtine o forma mai “grasa” decat cea potrivita cu bannetonul. Nimic grav, doar putina practica de adaptare.
De unde se pot cumpara si cat costa?
    8. Cel mai mare minus al bannetoanelor, din pacate, e chiar pretul lor. Si nu atat pretul, cat pretul transportului. M-ati intrebat de unde le-am luat noi (adica Florin, mai precis). De pe brotformen.de. (hi, Steffen!) Preturile sunt afisate acolo, puteti sa va faceti calculele, tinand cont ca pretul transportului este de 17 euro pentru Romania, la care mai adaugati ~2 euro pentru impachetat, plus o mica taxa pentru PayPal. Deci, la un pachet de max 5 kg (in care incap ~ 10 bannetoane asortate, in functie de material si dimensiune), platiti in plus ~20 euro transportul.  Nu cred ca pentru Romania exista alta varianta (alt site) mai ieftina.
    9. Desi pe site se specifica o durata de livrare de pana la 6 saptamani, la noi nu a fost cazul, pachetul fiind livrat in ziua urmatoare comenzii. Cred ca la o comanda mai mica de 3 bucati, exista insa o taxa suplimentara.
Daca vreti sa le comandati de pe site-ul de pe care le-am luat si eu (noi, cu Florin), probabil ca veti fi putin derutati de gama larga care va e pusa la dispozitie si nu veti sti ce sa alegeti. Sper ca sfaturile de mai jos sa va ajute sa luati decizia corecta:
    10. M-ati intrebat ce dimensiuni ar fi cele mai potrivite. Nu am sa va raspund direct la aceasta intrebare, pentru ca nu exista un raspuns unic, valabil pentru toata lumea. Dar am sa va dau cateva linii de ghidare, care sper sa va fie de folos:
10.a. Ganditi-va cata paine consumati pe parcursul unei saptamani, si cat de des doriti sa coaceti paine. Obisnuiti sa tineti painea in congelator? Puteti face mai multa paine odata si sa congelati bucati sau felii? Atunci uitati-va la dimensiuni mari de bannetoane. Daca coaceti des si putin, uitati-va la cele mici.
10.b. Preferati sa faceti o paine mare, sau doua mai mici? Cat de mari pot fi cele doua paini, incat sa incapa in acelasi timp in cuptor? Ca sa va dau un reper: piatra mea de copt, de 39 x 35 cm “duce” doua paini ovale de 750g. Sau una rotunda, mai mare. E bine sa tineti cont de aceste aspecte, pentru economie de energie si timp. Daca va incap in cuptor doua paini de 1kg, atunci nu luati 2 bannetoane de 750g sau de 1500g. Daca va place sa faceti o paine mare, luati-va bannetoane rotunde sau ovale adaptate preferintelor voastre.
10.c. Nu in ultimul rand… cat de bine va descurcati la facut paine? Se intampla des sa nu va iasa cate o reteta si sa fiti nevoiti sa aruncati painea? In cazul acesta poate preferati sa faceti o paine mai mica, pana stapaniti tehnica si sunteti satisfacuti de rezultat. Un banneton de 750g e potrivit prentru experimente, chiar daca luati pe langa si cateva mai mari, pentru viitor.
10.d. Uitati-va bine si la dimensiunile bannetoanelor, trecute langa fiecare cod. Pozele pot fi inselatoare, dimensiunile sunt fixe. Daca vreti o paine lunga, gen franzela, sau din contra, daca vreti o paine ovala, la acelasi gramaj, aveti diverse optiuni acolo. Nu va grabiti cand alegeti, pentru ca de ales, alegeti o data, dar de folosit le veti folosi, in caz fericit, o viata.
    11. Daca ma intrebati intre cane si wood pulp ce va recomand? Mi-e greu sa fiu obiectiva. Eu am tinut foarte mult sa am “cane” pentru ca imi place modelul pe care il lasa pe paine. Daca nu aveti aceeasi obsesie ca si mine, alegeti wood pulp. In schimbul de mailuri pe care l-am avut cu cei de pe site, am avut impresia ca ei imi sugereaza sa aleg wood pulp, mai degraba decat cane. Dupa ce le-am primit si le-am inspectat cu atentie, mi s-a parut ca cele de pulpa sunt mai rezistente, mai de viitor, cumva. Le-am folosit si pe unele si pe altele, si imi plac amandoua. Raman la impresia ca cele de cane sunt mai sensibile, si ma port mai grijuliu cu ele, dar nu am sa le reprosez nimic. Cele de wood pulp sunt grozave, si am inteles imediat de ce sunt asa de recomandate si apreciate.
    12. Desi ar fi ideal sa aveti cat mai multe dimensiuni si forme, si e foarte usor sa va lasati prada tentatiei de a lua cate unul din fiecare, incercati sa ganditi corect si economic. Corect si economic e sa coaceti doua paini egale odata, nu pe rand, si nu una mare si una mica, pentru ca cea mica se arde inainte ca cea mare sa fie coapta. De aceea insist sa luati toate aceste aspecte in calcul, nu doar cele vizuale-estetice, inainte de a da o gramada de bani pe bannetoane. Forma bannetoanelor, dimensiunea lor, va vor obliga sa coaceti painile intr-un anumit fel, economic sau nu, in functie de cum le alegeti.
Cam asta ar fi de spus despre bannetoanele mele. Exista si alte locuri de unde le puteti achizitiona (amazon.de, bakerybits, herbert-birnbaum, bakeware , brotform.com, fantes, golda’s kitchen) si s-ar putea ca la cele de trestie (“cane”) calitatea sa difere, in functie de locul de productie si firma producatoare. Din pulpa nu am vazut in alte locuri.
Daca ma intrebati pe mine, le-as lua oricand de la www.brotformen.de, pentru ca au gama foarte larga, sunt seriosi, prompti si amabili. Mi-a placut ca am putut discuta cu ei pe mail, am cerut informatii si am primit ajutor imediat. Vreau sa fie clar ca nu le fac reclama cu vreun interes, nu am nimic de castigat. Imi spun doar parerea vis-a-vis de produsele lor, de serviciile lor, asa cum le-am perceput eu. Nu stiu cum se vor comporta in timp, nu am alta experienta cu alte produse similare ca sa pot face comparatii.
Ca si concluzie. Studiati review-uri, cautati prin magazine si pe net, si decideti singuri daca aveti nevoie de bannetoane si care e locul de unde va convine sa le achizitionati. Eu, ce am avut de spus, am spus deja. Pana nu am stiut cum e viata cu ele, le-am ignorat. Acum privesc inapoi si ma intreb cum de le-am neglijat atat amar de timp.
Fiecare cu bucuriile si jucariile lui. Se apropie Craciunul, ce-ar fi sa va cumparati niste bannetoane in dar?

6279742277 6607084f1d b Bannetoanele mele noi   My brand new bannetons

back to top
PinExt Bannetoanele mele noi   My brand new bannetons
pf button Bannetoanele mele noi   My brand new bannetons
S-ar putea sa va placa si...
share save 171 16 Bannetoanele mele noi   My brand new bannetons
This entry was posted in alte cateva povestiri, how to... and tagged . Bookmark the permalink.

84 Responses to Bannetoanele mele noi – My brand new bannetons

  1. Florin says:

    in completare la ce a spus Codruta, cu bannetoanele din wood pulp (un fel de rumegus presat) trebuie ferite de apa, adica sa nu le puneti intr-o balta de langa chiuveta, cum am facut eu din greseala, caci sunt foarte absorbante si trag apa ca o sugativa :)) (anyway, se usuca fara probleme peste noapte la temperatura camerei)

    btw, eu mi-am luat doua rotunde medii din wood pulp, doua ovale medii, tot din wood pulp si unul mare, din cane

    • codruta says:

      Merci, Florin, chiar e bine de stiut (1) sa nu lasi bannetoanele langa o sursa de apa si (2) daca ai facut-o, sa le lasi sa se usuce la temperatura camerei. Imi pare rau ca a trebuit sa afli asta “pe pielea ta” :)

  2. Corina says:

    Suprafata lor interioara e tratata cu ceva sau e pur si simplu naturala. cum iese din presa?

    • codruta says:

      corina, bannetoanele (cele din pulpa) sunt 100% naturale, facute din molid. Suprafata nu e tratata cu nimic, nu contin chimicale, etc.

      • daca sunt 100% naturale “bannetoanele din wood pulp (un fel de rumegus presat” ma intreb cu ce e lipit totusi acest rumegus? oare chiar sunt atat de naturale? Si pe mine ma tenteaza doua bucati wood pulp, de aia ma intreb.

  3. teodora says:

    Codruta, am o intrebare:
    ma gandesc sa iau si eu 2 ovale si 2 rotunde.
    piatra mea e 39×33. niciodata nu am incercat sa coc mai mult de o paine o data.crezi ca daca iau 2 banetoane de 1 kg ovale pot sa le folosesc simultan in cuptor? (painile aferente) banuiesc ca cele rotunde oricum nu incape mai mult de una.
    mersi!
    teo

    • codruta says:

      teo, nu vreau sa imi asum raspunderea si sa iti spun “ia-ti un model, sau altul”… trebuie sa vezi ce latime au bannetoanele pe care ai pus ochii si sa calculezi in asa fel incat sa ramana spatiu suficient intre cele doua paini. Teoretic, doua paini de 14 cm pe o piatra de 39 cm functioneaza (cam inghesuite insa), dar conditia e sa nu se lateasca painile cand le scoti din banneton, ca atunci se strica toate calculele.

  4. teodora says:

    codru, am inteles ideea, nu-i vb de raspundere. nu prea ma pot hotari.
    alta intrebare: dc am aluat mai putin decat ar fi indicat pt un baneton, e o pb sa folosesc acel baneton?

    • codruta says:

      nu, nu-i nici o problema, am folosit si eu 700g in loc de 750g. Desi ar fi de preferat sa folosesti cantitatea indicata, a.i cand e dospit aluatul sa umple bannetonul, pentru ca e mai usor la “rasturnat”, alt impediment nu exista… (desi nu am incercat in banneton de 1000g sa pun doar 500g, totusi!!, dar la cateva zeci de grame diferenta fuctioneaza fara nici o problema)
      stiu cum e cu hotaratul, si eu am stat o zi intreaga si mi-am tot facut calcule, socoteli, inclusiv desene in marime reala (stii tu, ca la arhitectura, epura in plan, intreaba-l pe blidi, sau pune-l pe el sa iti faca) pana m-am hotarat… :))
      in final, m-am decis ca vreau ca painile sa nu fie foarte lungi, gen franzela, ci mai durdulii. Desi cred ca la shaping ar fi mai usor de facut o forma lunga, decat una indesata. tu ce crezi?

      • teodora says:

        codru,

        eu ma refeream la diferente de…200- 250 grame:) la, la rasturnat ma gandeam si eu, ca vor cadea ca din pod:)
        mie mi-e mai usor sa dau forma ratunda, mi-e mai natural:), cred ca “impachetarea” aia de la shaping a lui hamelman din video am invatat-o prima si altceva nu mai stiu si pace! mie vizual imi plac si painile acelea ascutite la capete.
        ps. se poate plati prin paypal si fara sa-ti faci nu stiu ce cont special?
        mersi!

        • codruta says:

          teo, 200…250 g nu cred ca e recomandat. Dimensiunea fundului e facuta in asa fel incat sa tina bine o anumita cantitate, daca pui prea putin aluat nu ocupa tot spatiul, iar aluatul se poate lati in loc sa creasca in sus. Sper ca intelegi ce vreau sa zic.
          Painile ascutite la capete nu se dospesc in banneton. Si mie imi plac, mai mult decat orice altceva, doar ca e mai greu sa transferi panza cu ele cu tot in frigider. Bannetoanele sunt foarte practice, si frumoase, si te scutesc de batai de cap. O sa vezi :)
          v-am facut schimb de mailuri, tie si lui razvan, va intelegeti voi mai departe. (cu banii, etc)

        • codruta says:

          UPDATE: la painea de secara, poti folosi o dimensiune de banneton mai mica decat pentru cantitatea recomandata. Am facut azi 1100g aluat si le-am dospit in bannetonul de 750. E valabil doar la procente mari de secara (80%, in cazul meu), unde cresterea nu e semnificativa.

  5. Florin says:

    ha! tu ti-ai facut calcule si desfasurari in epura si pe mine m-ai lasat sa aleg dupa poze? :)))))

    • codruta says:

      :))))))))))))) am avut o explozie de ras, citindu-ti comentariul!
      pai, ia gandeste-te putin: abia ce ne cunoscuseram… epura bannetoanelor, nu era cea mai buna carte de vizita, nu? :))

  6. leni says:

    Din ce ati prezentat eu m-am convins,gata le-am comandat !!Doua pentru paine rotunda de 0.500 si doua pentru franzela de 1kg, trei cane si una wood pulp.Total 25.86 euro ,si eu cred, asa cum spunea si Codruta ca va fi o investie buna si multumesc voua ca m-ati convins sa o fac. Cand le primesc fac cinste … ca sa tina!!!!

  7. Razvan says:

    Leni,
    A plecat comanda deja?
    Mai vroiam si eu doua. Imparteam transportul.

  8. teodora says:

    razvan: si eu vreau sa iau. facem comanda impreuna?
    teodora

  9. Razvan says:

    Teodora, facem. Astept mail de la Codruta cu adresa ta.

  10. teodora says:

    liz, tre sa ie legatura cu razvan. poate nu a reusit sa faca inca comanda noastra!

  11. teodora says:

    tre sa ie= trebuie sa iei, in ardeleneste:)

  12. Razvan says:

    Liz,
    In principiu pun comanda luni. Dacă vrei şi tu, alege şi trimite-mi mail, pe care-l obţii de la Codruţa.

  13. dana says:

    Buna
    Daca nu va suparati… as vrea si eu doua. De citeva zile imi ies si mie painile ok, asa ca merit un premiu. Se poate? Multumesc

  14. Miha says:

    Daca a facut cineva comanda, m-ar interesa sa stiu cat este transportul si de pe ce site si-a achizitionat.
    Multumesc mult

  15. Diana says:

    Sunt bannetoane din ratan diverse marimi cu husa de in la metro – in cluj, dar se dau doar la 4 odata lunguietele si 3 odata rotundele. cele rotunde, 3 buc erau sub 50 lei. mie mi-ar fi trebuit 1 si 1, da’ n-am cu cine sa impart, si la bucata nu dau ca am intrebat.

  16. cris says:

    Diana, la ca raion in Metro ? Sau, daca intrebi, stiu aia ce sunt bannetoane (ca eu, pana aici nici nu aveam habar) ?

    Codruta, nici nu stii ce incantata sunt de site-ul tau, atat estetic cat si pentagruelic :)
    Felicitari !

  17. Diana says:

    Nu cred ca au idee, dar raionul cu cosuri este: cum intri mergi un pic in fata si te uiti pe stanga. E fata in fata cu tacamurile. Printre cosurile de servit paine, sunt si astea.

  18. cris says:

    Multumesc mult, Diana. Imi dau seama pe unde e, am sa caut cu prima ocazie.

  19. nico says:

    pentru 850g de aluat ce banneton merge?1kg,1.250?

  20. nico says:

    Multam’!si daca e mai mare banetonul,de 1.250 de exemplu,exista vreo problema?ma gandeam sa cumpar cateva…,de regula fac paine cu 850-900g aluat,dar,ma gandeam sa cumpar de 1.250 ca,daca pe viitor vreau sa maresc cantitatea de aluat, sa nu cumpar si de 1kg si de 1.250kg.Ce sfat imi dai?merge pentru toate tipurile de faina?

    • codruta says:

      nico, e bine sa iei un banneton mai mare, ca sa il poti folosi pt mai multe tipuri de paini. 1,25kg e ok pt 850g de aluat de paine alba, 1000g de paine integrala. Judecata ta e buna si corecta, poti sa iti iei banneton inclusiv de 1.5kg, atata timp cat faci paini relativ mari, si nu mici de 700g, sunt sigura ca se va dovedi de folos. Poate iti iei si unul mai mic, pentru painea de secara (de 0,75..1kg), dar asta tu stii mai bine, daca te intereseaza secara sau nu :)

  21. Andra B says:

    Buna Codruta:),
    Am primit de o saptamana banetoanele comandate si sunt foarte incantata de ele!:) O adevarata minunatie:)! Am facut deja 4 ture de paine (ca am avut si de aratat mamei mele care nu e in Timisoara tehnica de productie…acum “bread”-uim in paralel si impartim impresii:) ). Evident ca am gresit dimensiunea banetoanelor si le-am luat cam mari, drept pentru care am efectul de latire a aluatului, dar, din fericire, in cuptor se compacteaza si iese o paine cu forma frumoasa:).
    Voiam sa te intreb cum cureti banetoanele? Eu recunosc ca le-am pus sub jetul de apa si am spalat faina (fara sa le las la moi) dar nu stiu daca e cea mai buna varianta.

    • codruta says:

      Andra, bannetoanele nu se spala sub nici o forma cu apa!!! doar se scutura de faina si din cand in cand poti sa le perii cu o perie moale. Apa le deformeaza si le strica.
      salutati mamei tale :)

  22. Andra B says:

    Yooi! Merci mult! No water for them anymore:).
    Transmit mamei salutarile:).
    O zi faina sa ai!

  23. Maria G. says:

    As vrea sa fac comanda de banetoane, mai doreste cineva? ca sa facem comanda impreuna.

  24. Maria G says:

    Din pacate nu am cont pe FB :(.

  25. claudia says:

    Maria,mai e de actualitate comanda de bannetoane,ma intereseaza si pe mine?

  26. Maria G. says:

    Da, sigur. te rog sa iei adresa mea de mail de la Codruta. multumesc

  27. Andreea says:

    Maria, Claudia, m-ar interesa si pe mine sa comand impreuna cu voi cateva bannetoane. In cazul in care nu ati apucat sa faceti comanda, poate imi dati un mail, una dintre voi? Adresa mea este andreea_radu_1[at]yahoo.com. Multumesc. :)

  28. Andreea says:

    Ah, well… Asta e. :) Multumesc ca mi-ai spus. Rezolv eu cumva, ca e nevoie.

  29. Diana Borca says:

    Maria, Andreea, de pe ce site faceti comanda? M-as uita si eu la preturi.

    • Andreea says:

      Diana, eu ma gandeam sa comandam de aici: http://www.brotformen.de/, asa cum zice si Codruta in postarea de deasupra. Nu stiu daca si Maria tot de acolo voia. In orice caz, ia in considerare, pe langa pretul bannetoanelor pe care eventual le-ai alege, ca exista o taxa de manuire si livrare de ~20 de euro, asta fiind si sensul unei comenzi comune, sa impartim taxele :P. Daca te decizi, da-mi un semn pe mail, eventual.

      P.S. Ce bine ca vrei si tu si nu sunt singura! :D

  30. Diana Borca says:

    Andreea, eu vreau doar 2 sau poate 3 banetoane deci nu prea imi place ca e asa mare pretul livrarii. Dar am sa mai intreb in stanga-dreapta sa vad daca mai gasesc persoane doritoare ca sa impartim taxele la mai multe. La tine e graba?

    • Andreea says:

      Absolut deloc. Fara o “echipa”, nu-mi vine nici mie sa dau atatia bani pe livrare. Cand si daca mai gasim doritori, ne anuntam. O sa mai intreb si eu.

  31. elfysim says:

    Ma intereseaza si pe mine o comanda de banetoane,acum chiar le simt lipsa,anuntati-ma si pemine daca va hotarati,si eu as lua vreo 3-4.Noroc cu postarea Codrutei,noi acum ne pregatim de concediu,insa pana marti cand plecam din tara poate se concretizeaza ceva.

    • Andreea says:

      elfysim, si eu plec sambata in concediu. Daca nu e foarte urgent nici pentru voi, eu zic sa mai dam timp si altora sa vada comentariile noastre si postarea Codrutei de pe Facebook si sa se inscrie pe lista. Sper ca pana ma intorc (pe 23 iulie) sa ne mai adunam.

  32. elfysim says:

    Noi ne intoarcem pe 7 -8 august,de aceea ma gandeam ca poate se organizeaza ceva inainte,dar incerc sa mai intru din cand in cand sa vad in ce stadiu sunteti,insa eu sigur vreau.O sa va scriu pe adresa de mail pentru maimulte detalii.

  33. Diana Borca says:

    Nici pentru mine nu-i o problema daca mai asteptam. Am mai gasit 2 fete interesate pe un grup de FB in care sunt inscrisa si pana in august ne mai strangem> Desi cred ca si taxele de transport cresc cu cat e mai mare comanda. Cred ca suntem 5 sau 6 persoane acum. Ar fi suficient, nu?
    Am putea duminica sa schimbam emailuri si sa ne hotaram. Daca ramanem la 5 persoane putem da comanda luni, marti, inainte de concediile voastre.

    • Andreea says:

      Diana, sa stii ca eu traiam cu impresia ca taxele sunt aceleasi, fiindca tin de locul unde se livreaza, si nu de numarul de bucati. Dar se poate sa nu fie asa. Poate ne ajuta Codruta, daca stie mai bine? Daca nu, pot sa le mai dau un e-mail celor cu site-ul si sa intreb. Doar sa-mi spuneti daca e nevoie. Asta pe de o parte.

      Pe de alta, eu plec sambata asta, dar am net acolo unde plec. Nu o sa pot sa comand eu bannetoanele, insa clar pot sa intru pe mail duminica si sa va spun si comanda mea, ca sa trimiteti voi mai departe.

      • codruta says:

        Fetelor, pretul transportului era parca 20-22 euro pt 5kg (17 euro transport, + taxa paypal + taxa ambalare). La fiecare 5 kg in plus se mai adaugau cativa euro (parca 5 eu). S-ar putea sa se mai fi schimbat taxele intre timp, asta nu stiu. Oricum iesiti mult mai bine in grup mare, chiar daca depasiti 5 kg. Cand adunati toate comenzile, veti primi o oferta cu pretul final, in care vedeti si greutatea coletului si taxele. Ar fi bine sa faca corespondenta cu Stephen cineva care stie germana (sau engeza), eventual cand va hotarati cine se ocupa de comanda, contactati-ma pe mine si va dau adresa lui de mail, ca e mai usor de comunicat cu el prin mail decat prin formularul automat de pe site.
        Tineti cont ca apoi va trebui sa va platiti si transportul intern, pentru ca imi imaginez ca nu locuiti toate in acelasi oras. Pachetul va fi trimis la o singura adresa, iar apoi va trebui sa selectati comenzile si sa le impartiti intre voi. Cu cat va adunati mai multi si comanda e mai mare, va fi mai dificila sarcina celui care preia coletul.

        Si inca ceva, bannetoanele de cane sunt mai scumpe, dar mai usoare in greutate. Dupa un an e folosire, pot spune ca le prefer pe cele de cane si ca le folosesc pe cel de wood pulp doar la nevoie. Optiunea mea in primul rand e pentru cele de cane.
        Sper ca v-am ajutat, spor la comunicare si la decidere.

  34. Diana Borca says:

    Da, Codruta scrisese si-n text ca e vorba de greutatea coletului si oricum, asa este peste tot.
    Eu am Paypal, as putea sa fac eu comanda pt toata lumea doar ca trebuie sa alimentez cardul iar asta inseamna sa-mi dati banii inainte. Daca ar fi sa va trimit colet cu ele, taxele postale ar fi de cam 4 lei la colet simplu si 9 lei la colet cu ramburs. Asta presupunand ca nu-s asa de grele chiar si cele din woodpulp adica un colet(cu sa zicem 3 bannetoane) nu depaseste 1 kg.
    In schimb, eu nu pot scrie in germana. O inteleg dar nu ma descurc deloc cu conversatia sau scrisul.
    Daca doriti, astept mail de la voi duminica…nu stiu cum sa facem sa discutam in privat ca sa nu-i mai umplem Codrutei pagina. :)
    Codruta, preferinta ta pentru cele din cane este doar o preferinta sau ai motive sa-ti displaca cele de woodpulp?

    • codruta says:

      Diana, e ok sa ii scrii in engleza, eu asa am comunicat cu el.
      Tu ai blog, asa ca oricine doreste sa te contacteze, o poate face urmand mailul tau de pe blogul tau.

      Legat de cane sau woodpulp, am constatat ca avand la alegere intre ele, de obicei pun mana pe cele de cane. Nu imi displac cele de woodpulp, in nici un caz, dar pe cele de cane le-am folosit mai des, probabil au prins si patina aceea de faina care le face mai usor de folosit, asa ca le prefer. E doar o preferinta, asa cum am cani sau lingurite preferate, etc.

      cele de woodpulp, de ex. ale mele, ovale de 1kg, au ~460g bucata. Cele de cane ovale la 1 kg au sub 280g.
      Sper sa va descurcati mai departe.

  35. Raluca says:

    Buna, in masura in care se mai poate, vreau sa ma inscriu si eu. Sunt din Rm. Valcea. Plata inainte ca sa nu apara probleme :) As vrea sa cumpar 4 – 5 buc, cane cum recomanda Codruta (imi plac urmele care raman pe paine). Eventual si o lama de crestat paine (daca au pe stoc). Nu stiu cum sa procedez mai departe…las o adresa de mail, ne putem auzi la un telefon ? Multumesc frumos,

  36. Raluca says:

    O intrebare. Cu cat % este recomandat sa fie banettonul mai mare decat cantitatea de aluat?
    Din calculele mele, observ ca am mers cu 4 paini o data (680 gr aproximativ) coapte in 2 ture. Asta inseamna sa iau banneton de 1 kg banuiesc, nu ? Este suficient spatiu sa creasca aluatul ? La painea 1:2:3 care-mi place mult, cantitatea de aluat este de 900 gr. Pentru painea asta probabil ca trebuie sa merg pe un banneton de 1,25 – 1,50 kg. Dar in mod sigur, nu mai pot coace doua o data:) Sper sa nu o dau in bara cu alegerea bannetoanelor:)
    Nu vreau sa mi se lateasca painile, numai asta patesc pana acum. Pun aluatul la dospit in niste tavi de cozonac invelite in prosoape de bucatarie bine infainate. Cum scot aluatul din ele, pleosc. Si vreau si eu painica mai pe verticala :)

  37. Diana Borca says:

    Raluca si Elfysim – scrieti-mi va rog cu detalii (exact ce produse vreti) pe aderesa diana [at] tarameainventata.net
    Cand am calculul final va anunt eu cum facem.

  38. elfysim says:

    Diana Borca multumesc ca ai tinut cont si de dorinta mea insa imi pare sincer rau ca nu am vazut decat acum mesajele voastre,mii de scuze daca v-am incurcat cumva,noi abia acum ne-am intors ,la painea noastra de acasa.

  39. Diana Borca says:

    Elfysim sa stii ca nu am facut comanda pentru ca am avut niste probleme personale si am si crezut ca o sa mai scada euro. Scrie-mi si tu pe mail si incerc sa rezolv pana vineri.

  40. elfysim says:

    Ok,supeeer.Ma uit acum si maine dimineata cel tarziu iti scriu exact ce vreau.Multumesc.

  41. elfysim says:

    Diana ti-am trimis deja mailul ,fiindca nu am primit nici un raspuns inapoi as vrea te rog sa imi dai un semn cand poti daca l-ai primit sau nu,multumesc.

  42. Diana Borca says:

    Buna, nu am acces de la munca la mailul acela. Cand ajung acasa verific si dau comanda.

  43. Valeria says:

    Salut pe toata lumea!
    Am rugamintea sa ma sfatuiti cum sa curat panza de in de pe cosuletele de nuiele, dupa ce o folosesc. Am cumparat din Metro variantele alungite, de care vorbea Diana mai sus, imbracate in in, pe care inca nu le folosesc deoarece nu stiu cum sa le intretin. O spal, o scutur de faina doar???
    Multumesc anticipat Codrutei sau oricaruia dintre voi.
    :)

  44. elfysim says:

    Buna Codruta,in sfarsit am si eu bannetoane si sunt super incantata de ele,ma uit si ma port cu ele de parca ar fi bijuterii.Mi-am comnadat si panzele de pe brotformen insa am o dilema.eu credeam ca panzele sunt ca sa acopar bannetoanele si sa le protejez de aluatul lipicios sau “patacios” insa cred ca ma insel,deorece mi se par mici si nu cred ca mi se mai vede modelul ala frumos de pe ele(mi-am luat cu inimioare…:)).Mentionez ca sunt dimensiunile potrivite doar ca e posibil sa fie pentru acoperit bannetonul cu aluat in el nu invers cum credeam eu.Asa si par a se potrivi mai bine.Nu radeti ca eu vb foarte serios….am bannetoane si nu le stiu folosi,chiar daca visez la ele de prin februarie.

    • Raluca says:

      Salut, mi-am luat si eu astfel de panze odata cu bannetoanele. Acoperi cu ele bannetoanele dupa ce ai pus aluatul inauntru (infainat in prealabil). Peste panza pui folie. Eu am gasit la carrefour ceva asemnator cu protectiile de dus pe diverse marimi. Scopul panzei este impiedicarea uscarii aluatului. Folia protejeaza aluatul de condens care apare inevitabil …

  45. elfysim says:

    Multumesc Raluca,pana la urma asa le folosesc si eu chiar daca inca ma gandesc uneori cum fac cu painile lipicioase si patacioase,ca nu vreau sa imi stric bunatate de banetoanne.

  46. codruta says:

    Panza de bannetoane de pe brotformen e pentru a proteja bannetonul de aluatul lipicios sau aluatul cu ingrediente care pateaza. Se pune panza pe banneton, se infaineaza, se pune aluatul (aluatul se acopera cu o panza si cu o folie de plastic). Dupa ce aluatul e dospit, se rastoarna bannetonul si se constata ca panza se desprinde de pe banneton. In mod normal nu se lipeste nici de aluat. E f bine de folosit panza in cazul aluaturilor colorate (cu sfecla, cu morcov etc) sau cu masline, rosii, etc, si in cazul aluaturilor foarte umede, sau in cazul in care aluatul se retardeaza multe ore in frigider.

  47. Diana says:

    Se pare ca pana la urma ai avut dreptate Elfysim. :) Eu eram ferm convinsa ca se pun peste aluat. Mai ales ca mi s-au parut mititele pt folosit asa cum zice Codruta.

  48. elfysim says:

    Multumim Codruta,ca se formase un adevarat debate pe tema panzelor.dar are dreptate si Diana,par cam mici panzele chiar daca sunt pe marimi,nici gand de modele pe paini.Oricum e bine ca s-a clarificat si asta,multumim inca o data.

  49. Buna tuturor,
    Intentionez sa fac o comanda de bannetoane pe un site pe care l-am gasit incercand fara succes sa deschid brotformen.de si anume www,brotformen24.de , transportul fiind de 16,50 euro pentru maxim 10 bannetoane , eu am nevoie de 5 , mai este cineva interesat sa comandam impreuna si sa impartim transportul?

    Codruta stii cumva ceva despre ei, avand in vedere ca au preturi foarte bune zic eu…

    Multumesc,
    Daiana

  50. Diana Borca says:

    Daiana,

    Este noul site al aceleiasi firme. Poti face comanda cu incredere, eu am fost foarte multumita de promptitudine si produse.
    Singura problema cu noul site este ca nu mai au banetoane din cane, doar cele din woodpulp. Dar eu le-am scris mail direct si mi-au zis ca nu mai au de unde sa importe dar aveau inca ceva pe stoc asa ca pana la urma mi-au trimis toata comanda.

    • Ciao Diana,

      Iti multumesc mult pentru raspuns , m-a indus in eroare faptul ca nu au din cane, de aceea am crezut ca sunt altii … acum le scriu sa vad daca mai prind ceva pe stoc, ma gandesc ca nu ai facut de mult timp comanda…

      Cum ai platit ?Merge si cu cardul?
      O zi minunata,Daiana

  51. Diana Borca says:

    Comanda am facut-o pe la sfarsitul lui august.
    Am platit prin Paypal. S-ar fi putut si cu cardul dar eu am card in lei nu in euro cum cer ei.
    Dupa ce am facut comanda, mi-au trimis o factura proforma cu informatiile de plata (adresa de mail pt paypal si contul lor in euro). Sa stii ca e foarte simplu sa-ti faci paypal, si eu traiam cu impresia ca e complicat dar chiar nu a fost, l-am facut special acum pt a plati banetoanele.
    Dupa ce li s-a confirmat plata, mi-au trimis imediat coletul care mi-a venit acasa prin curier rapid (DHL). Nu mai tin minte exact cat a durat dar oricum sub 10 zile.

    • Multumesc mult pentru informatii , am cont Paypal, dar din pacate am avut o experienta neplacuta cu ei , am facut doua plati externe cu sume mari de bani , la prima nu am avut probleme insa la cea de-a doua unde plateam de 3 ori mai mult decat la prima m-au taxat nejustificat cu 2 comisioane de schimb valutar din euro in lei si apoi inapoi din lei in euro intrucat contul si cardul aferent erau in euro si nu in lei iar plata era tot in euro…iar ei au considerat chipurile ca eu am cont in lei desi l-au verificat la prima plata!
      Am facut reclamatie si dupa indelungate schimburi de mail-uri mi-au returnat o treime din banii luati in plus, nejustificat ,recunoscandu-si greseala dar eschivandu-se in stil american de a-mi restitui integral “furtul” , pentru ca nici nu pot sa-l numesc altfel…
      De atunci ani buni de zile nu am mai folosit contul in care imi mai ramasesera acei bani returnati , pana anul acesta cand i-am cheltuit on-line , dar cu siguranta plati mari nu voi mai face prin ei!

      • Liviu says:

        Dragilor,
        Eu am folosit pe post de “bannetone”, ce-i drept, o singura data, un blid de lemn, achiziționat de la un târg de produse traditionale. Exista si rotunde si ovale si mai mici si mai mari. Fiind din lemn se infaineaza excelent iar aluatul nu se prinde. Dezavantajele ar fi ca nu sunt pe dimensiuni exacte si ca ocupa mai mult loc, dar compenseaza prețul si faptul ca in loc sa plătești transportul, dai o fuga pana-n târg…
        Va atasez si un link ca sa vedeți cam cum arată:
        http://sibiu7.com/prima-pagina/dintr-un-butuc-iese-orice-vreau-eu/
        Liviu

  52. Diana says:

    Arata extraordinar, stiam de ele…dar eu una nu am nici un targ catre care sa dau o fuga. :(

  53. Si mie mi-a trecut prin cap ideea lui Liviu, avand deja un blid de acelasi fel acasa , dar care din pacate este mult prea mare pentru dospit…
    Pentru doritori , de astazi pana duminica se desfasoara Targul de la Negreni (Cj) unde cu certitudine vin si cei care fac aceste vase oltenesti…
    Ne vedem acolo,
    Daiana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>