bannetons

Bannetoanele mele noi – My brand new bannetons

Cand si de ce am spus NU improvizatiilor

Continuu in acest post discutia despre ustensile, si am lasat la urma bannetoanele, pentru ca am considerat ca merita un post special. Puteti citi sau reciti despre restul ustensilelor necesare in brutarie, mergand la postul precedent, link aici.
banneton 03
16. Bannetoane- Banneton, Brotform, Dough-Rising Basket
Sunt vase rotunde sau ovale folosite pentru a sustine aluatul in faza de dospire, dupa ce i s-a dat forma finala, inainte de a fi copt. Materialele din care sunt confectionate aceste bannetoane pot fi: ratan, nuiele, trestie, celuloza de lemn, plastic, etc. In principiu, orice cos impletit, rotund sau oval, se poate transforma in banneton, daca este acoperit cu o tesatura, preferabil de in, infainata.
Dupa ce timp de mai bine de doi ani am folosit toate vasele din bucatarie, de plastic, de nuiele, inclusiv strecuratoarea metalica de paste (nu e inventia mea), cu toate tesaturile, prosoapele, carpele pe care am pus mana, am ajuns in sfarsit sa testez bannetoane adevarate, dupa cum ati aflat deja dintr-un post precedent.
Va spun de la inceput ca nu pot fi obiectiva in evaluare. Sunt asa de fericita si de multumita de aceste mici bannetoane noi, incat imi vine sa strig in gura mare: cumparati-le imediat! Voi incerca sa va explic de ce cred ca merita aceasta investitie. Pe langa faptul ca elimina ca prin minune “n” factori de stres: ce carpa sa folosesc ca sa nu se lipeasca aluatul, cata faina sa pun pe ea, ce marime de vas imi trebuie pentru x g de aluat pe care le am, folosirea lor creeaza o anumita normalitate si respect in munca depusa. Avand ustensile potrivite ti-e drag sa lucrezi, si asta e imposibil sa nu se simta in produsul final. Spuneti dupa mine: “normalitate si respect”… nu va place cum suna?
    1. Aluatul are nevoie sa dospeasca intr-un mediu care ii permite sa respire. Daca folositi un vas de plastic, metal, ceramica sau sticla, in care puneti o tesatura infainata, veti observa, mai ales in cazul unei fermentari lungi in frigider ca respectiva tesatura se umezeste, cu tot cu faina de pe ea, si uneori se lipeste de aluat. Un shaping si un aluat perfect pot fi compromise in momentul in care se inlatura tesatura. Bannetoanele de care va vorbesc, absorb surplusul de umiditate, lasa aluatul sa respire, si dupa dospire, aluatul poate si scos din banneton in stare impecabila.
    2. O tesatura culcusita intr-un vas face cute, cute care se regasesc apoi pe forma aluatului, cute care pot deforma o “boule” sau chiar si un batard. Ca sa nu mai spun ca e aproape imposibil de infainat uniform cutele si intre-cutele tesaturii, in asa fel incat sa nu ramana locuri ne-infainate de care se poate lipi aluatul. Din cauza aceasta, tendinta e de a pune foarte multa faina pe tesatura, faina care apoi se lipeste pe aluat, se arde in timpul coptului, sau in exces, da un aspect inestetic painii. Cu bannetoanele profesionale dispar toate problemele enumerate mai sus.
    3. In momentul in care cumparati un banneton, stiti exact ce cantitate de aluat poate cuprinde, si in consecinta puteti sa va calculati de la inceput cantitatea dorita. La vasele improvizate… nu ati patit niciodata sa dospiti aluatul intr-un vas prea mic, sau intr-un vas mult prea mare? Pe langa asta, bannetoanele au anumite curbe, laturi inclinate, raport latime-lungime-inaltime, gandite special sa serveasca scopului pentru care e facut. Vasele improvizate sunt sau prea adanci, sau prea plate, sau prea curbe, sau prea putin curbe. Iar daca gasiti un vas de forma perfecta, probabil nu stiti ce cantitate de aluat trebuie sa puneti in el, sau va incadrati in punctul 1 si 2.
    4. Prin folosirea bannetoanelor, se elimina factorul “dezordine si mizerie”. Nu mai aveti nevoie de 100 de prosoape de bucatarie pline de faina, pe care trebuie sa le scuturati sau sa le spalati, doar ca sa constatati ca aluatul lipit nu se spala !!! si nici nu va treziti ca ati dospit aluatul in strecuratoarea de paste exact cand ati fi avut nevoie de ea. Fiecare obiect se intoarce la locul lui firesc si la scopul lui precis. Daca gandul asta nu va creeaza deja o stare de bine… atunci nu stiu ce altceva poate sa o faca.
    5. Bannetoanele sunt frumoase si e o placere sa le priviti, sa le aveti si sa le folositi. Daca nu va intereseaza esteticul, dar apreciati lucrurile practice, va spun ca bannetoanele sunt practice. Le scuturati si le uscati dupa fiecare folosire, le depozitati unul peste altul intr-un dulap, nu ocupa mai mult spatiu decat alte vase ordinare de aceeasi marime si le folositi cand e cazul. Daca coaceti paine des, nu cred ca veti regreta daca le cumparati.
banneton 02
Pana acum, doar plusuri.
Aveti nevoie si de minusuri? Am cateva, dar nu pot spune ca au legatura directa cu bannetoanele.
    6. Bannetoanele nu fac minuni cu aluatul. Un aluat prost format, ramane prost format si dupa ce e scos din banneton. Un aluat lipicios si prea ud, se poate lipi de banneton, asa cum s-ar lipi de orice altceva. Posesia si folosirea unui banneton, nu inlocuieste anumite lipsuri din tehnica. Daca painea se turteste dupa ce a fost scoasa din banneton, nu e vina bannetonului… E bine sa stiti asta, ca sa nu aveti asteptari mai mari decat e cazul.
    7. Daca v-ati obisnuit deja cu forma anumitor vase pe care le-ati folosit pana acum, cel mai probabil ca dupa achizitionarea bannetoanelor sa trebuiasca sa va adaptati tehnica de “shaping” dupa forma bannetonului. Cel putin mie asa mi s-a intamplat. Pusa fata in fata cu bannetonul, mi-am dat seama ca folosind tehnica de shaping cu care eram obisnuita, voi obtine o forma mai “grasa” decat cea potrivita cu bannetonul. Nimic grav, doar putina practica de adaptare.
De unde se pot cumpara si cat costa?
    8. Cel mai mare minus al bannetoanelor, din pacate, e chiar pretul lor. Si nu atat pretul, cat pretul transportului. M-ati intrebat de unde le-am luat noi (adica Florin, mai precis). De pe brotformen.de. (hi, Steffen!) Preturile sunt afisate acolo, puteti sa va faceti calculele, tinand cont ca pretul transportului este de 17 euro pentru Romania, la care mai adaugati ~2 euro pentru impachetat, plus o mica taxa pentru PayPal. Deci, la un pachet de max 5 kg (in care incap ~ 10 bannetoane asortate, in functie de material si dimensiune), platiti in plus ~20 euro transportul.  Nu cred ca pentru Romania exista alta varianta (alt site) mai ieftina.
    9. Desi pe site se specifica o durata de livrare de pana la 6 saptamani, la noi nu a fost cazul, pachetul fiind livrat in ziua urmatoare comenzii. Cred ca la o comanda mai mica de 3 bucati, exista insa o taxa suplimentara.
Daca vreti sa le comandati de pe site-ul de pe care le-am luat si eu (noi, cu Florin), probabil ca veti fi putin derutati de gama larga care va e pusa la dispozitie si nu veti sti ce sa alegeti. Sper ca sfaturile de mai jos sa va ajute sa luati decizia corecta:
    10. M-ati intrebat ce dimensiuni ar fi cele mai potrivite. Nu am sa va raspund direct la aceasta intrebare, pentru ca nu exista un raspuns unic, valabil pentru toata lumea. Dar am sa va dau cateva linii de ghidare, care sper sa va fie de folos:
10.a. Ganditi-va cata paine consumati pe parcursul unei saptamani, si cat de des doriti sa coaceti paine. Obisnuiti sa tineti painea in congelator? Puteti face mai multa paine odata si sa congelati bucati sau felii? Atunci uitati-va la dimensiuni mari de bannetoane. Daca coaceti des si putin, uitati-va la cele mici.
10.b. Preferati sa faceti o paine mare, sau doua mai mici? Cat de mari pot fi cele doua paini, incat sa incapa in acelasi timp in cuptor? Ca sa va dau un reper: piatra mea de copt, de 39 x 35 cm “duce” doua paini ovale de 750g. Sau una rotunda, mai mare. E bine sa tineti cont de aceste aspecte, pentru economie de energie si timp. Daca va incap in cuptor doua paini de 1kg, atunci nu luati 2 bannetoane de 750g sau de 1500g. Daca va place sa faceti o paine mare, luati-va bannetoane rotunde sau ovale adaptate preferintelor voastre.
10.c. Nu in ultimul rand… cat de bine va descurcati la facut paine? Se intampla des sa nu va iasa cate o reteta si sa fiti nevoiti sa aruncati painea? In cazul acesta poate preferati sa faceti o paine mai mica, pana stapaniti tehnica si sunteti satisfacuti de rezultat. Un banneton de 750g e potrivit prentru experimente, chiar daca luati pe langa si cateva mai mari, pentru viitor.
10.d. Uitati-va bine si la dimensiunile bannetoanelor, trecute langa fiecare cod. Pozele pot fi inselatoare, dimensiunile sunt fixe. Daca vreti o paine lunga, gen franzela, sau din contra, daca vreti o paine ovala, la acelasi gramaj, aveti diverse optiuni acolo. Nu va grabiti cand alegeti, pentru ca de ales, alegeti o data, dar de folosit le veti folosi, in caz fericit, o viata.
    11. Daca ma intrebati intre cane si wood pulp ce va recomand? Mi-e greu sa fiu obiectiva. Eu am tinut foarte mult sa am “cane” pentru ca imi place modelul pe care il lasa pe paine. Daca nu aveti aceeasi obsesie ca si mine, alegeti wood pulp. In schimbul de mailuri pe care l-am avut cu cei de pe site, am avut impresia ca ei imi sugereaza sa aleg wood pulp, mai degraba decat cane. Dupa ce le-am primit si le-am inspectat cu atentie, mi s-a parut ca cele de pulpa sunt mai rezistente, mai de viitor, cumva. Le-am folosit si pe unele si pe altele, si imi plac amandoua. Raman la impresia ca cele de cane sunt mai sensibile, si ma port mai grijuliu cu ele, dar nu am sa le reprosez nimic. Cele de wood pulp sunt grozave, si am inteles imediat de ce sunt asa de recomandate si apreciate.
    12. Desi ar fi ideal sa aveti cat mai multe dimensiuni si forme, si e foarte usor sa va lasati prada tentatiei de a lua cate unul din fiecare, incercati sa ganditi corect si economic. Corect si economic e sa coaceti doua paini egale odata, nu pe rand, si nu una mare si una mica, pentru ca cea mica se arde inainte ca cea mare sa fie coapta. De aceea insist sa luati toate aceste aspecte in calcul, nu doar cele vizuale-estetice, inainte de a da o gramada de bani pe bannetoane. Forma bannetoanelor, dimensiunea lor, va vor obliga sa coaceti painile intr-un anumit fel, economic sau nu, in functie de cum le alegeti.
Cam asta ar fi de spus despre bannetoanele mele. Exista si alte locuri de unde le puteti achizitiona (amazon.de, bakerybits, herbert-birnbaum, bakeware , brotform.com, fantes, golda’s kitchen) si s-ar putea ca la cele de trestie (“cane”) calitatea sa difere, in functie de locul de productie si firma producatoare. Din pulpa nu am vazut in alte locuri.
Daca ma intrebati pe mine, le-as lua oricand de la www.brotformen.de, pentru ca au gama foarte larga, sunt seriosi, prompti si amabili. Mi-a placut ca am putut discuta cu ei pe mail, am cerut informatii si am primit ajutor imediat. Vreau sa fie clar ca nu le fac reclama cu vreun interes, nu am nimic de castigat. Imi spun doar parerea vis-a-vis de produsele lor, de serviciile lor, asa cum le-am perceput eu. Nu stiu cum se vor comporta in timp, nu am alta experienta cu alte produse similare ca sa pot face comparatii.
Ca si concluzie. Studiati review-uri, cautati prin magazine si pe net, si decideti singuri daca aveti nevoie de bannetoane si care e locul de unde va convine sa le achizitionati. Eu, ce am avut de spus, am spus deja. Pana nu am stiut cum e viata cu ele, le-am ignorat. Acum privesc inapoi si ma intreb cum de le-am neglijat atat amar de timp.
Fiecare cu bucuriile si jucariile lui. Se apropie Craciunul, ce-ar fi sa va cumparati niste bannetoane in dar?

banneton 01

back to top