Categories
alte cateva povestiri

Invitatie deschisa pentru Ziua Mondiala a Painii

16 octombrie – Ziua Mondiala a Painii, World Bread Day, Welttag des Brotes, la Journée mondiale du pain, el día mundial del pan

Astazi am o invitatie pentru voi. In 16 octombrie este Ziua Mondiala a Painii si de cateva zile ma gandesc cum putem sa o sarbatorim cat mai bine si sa facem din aceasta zi, o zi speciala. Chiar daca ne aflam in orase diferite, chiar tari diferite, ceea ce ne uneste pe toti cei care petrecem timp pe acest blog e pasiunea pentru copt paine, placerea de a manca o paine buna, si dorinta de a invata sa facem o paine mai buna. Nu stiu voi cum sunteti… dar viata mea e mult mai placuta de cand v-am gasit si am cu cine vorbi despre paine, si pentru asta o sa va tot multumesc, cu fiecare ocazie potrivita.

Asa ca… va spun la ce m-am gandit eu, pentru Ziua Mondiala a Painii. Faceti o paine, pozati-o si dati poza incoace. Eu o sa adun toate pozele si voi face un post special cu ele, dupa care fiecare e liber sa comenteze, sa intrebe, sa dea sfaturi sau sa se laude. Ce spuneti?  Va alaturati acestui mic proiect? Nu e concurs, nu se dau premii, dar e o ocazie buna de dialog si o modalitate de a fi impreuna intr-o zi tematica.

Hai sa va spun care sunt regulile (nu vreau sa sune chiar a reguli, sunt mai mult niste linii de ghidare, dar e bine sa ne intelegem de la bun inceput asupra unor aspecte). Nu restrictionez imaginatia nimanui, dar va rog sa tineti cont de urmatoarele:
– Poate participa oricine vrea. Incepator, avansat, paini urate, paini frumoase, paini cu drojdie, paini cu maia- e loc pentru toata lumea. (Dar apreciez totusi ca painea sa fie paine, si nu chec sau biscuiti).
– Poza trebuie sa va apartina. Puteti poza o paine pe care a facut-o bunica sau brutarul din colt, si sa spuneti ca ati facut-o voi, nu am cum sa verific, dar va rog nu-mi trimiteti poze care nu va apartin, ca ma bagati in bucluc.
– Puteti trimite cate paini vreti, chiar sa rascoliti prin sertarul cu amintiri si sa trimiteti poze de la paini vechi (asta presupunand ca sunteti la fel de ciudati ca mine si colectionati poze de paini)- dar sa ne limitam totusi la un numar rezonabil de paini / persoana. Sa nu uitam ca sarbatorim Ziua Painii intr-un mod simbolic, nu ne aratam fiecare colectia de timbre. Faceti paine in saptamana care urmeaza, alegeti una care v-a placut cel mai mult, si laudati-va cu ea. Daca aveti doua preferate, trimiteti-le pe amandoua, daca aveti 5, si nu va puteti decide, dati-le incoace pe toate cinci, dar sa fie 5 diferite, nu aceeasi paine facuta de cinci ori.
– Trimiteti-mi maxim doua poze/paine: una din exterior, si una cu miezul.
– Oricat de mult mi-ar placea sa va vad copilasii, pisicile si cateii, nu voi publica decat pozele care au ca subiect painea. As aprecia un fond neutru, si painea pozata de aproape, nu o poza cu toata camera/familia in care sa caut painea cu lupa.
– Nu profitati de aceasta ocazie sa faceti reclama la alte produse, sau la firma lu’ tata. Decat daca firma lu’ tata face paine si sarbatoreste ziua mondiala a painii impreuna cu noi.
– Nu prelucrati pozele ca la nunta, cu fond de inimioare sau mai stiu eu ce. As prefera sa ramanem in tema si sa ne laudam cu painea, nu cu skill-urile din photospop.

Cam asta e tot, cred ca “regulile” sunt de bun simt si nici nu v-ar fi trecut prin cap sa faceti altfel. Pentru asta, va multumesc.

M-am gandit ca data limita pana cand puteti sa imi trimiteti pozele sa fie sambata, 15 octombrie 2011, ora 24:00, ora Romaniei. Duminica le voi aduna pe toate si le voi pune pe blog, intr-un post special pentru Ziua Mondiala a Painii. Puteti trimite poze si duminica sau luni, si le voi adauga ulterior. Astept sugestii, sau alte propuneri, daca termenul nu vi se potriveste.

Dimensiunea pozei o sa va rog sa fie intre 800…1024 pixeli. (asta ca sa pastrez cat de cat o linie unitara – daca nu stiti sa le micsorati, o voi face eu). Alaturati pozei numele vostru (sau nickname), numele painii si ingredientele principale.
Adresa de mail pe care puteti sa ma contactati sau pe care astept sa trimiteti pozele este aceeasi din contact: codruta arond codrudepaine.ro

Cum vi se pare ideea mea? Aveti cateva zile sa cautati o reteta, sa strangeti ingredientele si sa coaceti o paine. Sincer, eu abia astept. Nu m-am decis inca ce paine voi face, cred ca imi voi incerca norocul cu o reteta noua.
Deci, ne dam intalnire aici, duminica viitoare? We have a date? Fiecare muscand dintr-un colt de paine si comentand vrute si nevrute? Cred ca va fi distractiv.
Acum va las… trebuie sa inventariez ce fainuri am si sa vad care striga mai tare: me! pick me!
Pe curand, dragi prieteni!

41 replies on “Invitatie deschisa pentru Ziua Mondiala a Painii”

tare as vrea sa vad rezultatele acestui proiect! eu cu coptul painii nu prea stau bine, dar promit ca voi fi un spectator desavarsit :) (ah, ce bine ar fi fost sa fie cu degustare ;) )

zazuza, tu poti sa imi trimiti o poza dintr-o brutarie traditionala din austria. Imi place painea austriaca (si nemteasca), iar brutariile de acolo sunt asa cum as vrea sa am eu intr-o zi.

Cu placere as participa Codruta dar ma simt inhibata sa arat painea pe care o fac. Ca sa fiu sincera cat de buna ar iesi mereu mi se pare ca cele de pe blogul tau precum si de pe alte bloguri sunt mai bune si mai aratoase ca ale mele.
Dar voi urmari cu interes tot ce publici de la cititori si sunt sigura ca am sa si mai invat cate ceva.
Te felicit pentru initiativa .

Monica, daca iti face placere, te rog frumos sa participi si tu. Chiar m-as bucura foarte mult. Nu facem concurs aici, si nu etalam cele mai frumoase paini din lume. Pur si simplu ne unim ca sa serbam impreuna Ziua Painii. Iti promit ca nimeni nu va rade de nimeni. Vei vedea ce sentiment fain ai cand participi la o discutie in grup. In plus, daca arati painea pe care ai facut-o, s-ar putea sa primesti sfaturi concrete care sa te ajute mai departe.
Sa stii ca te astept si iti multumesc pentru cuvinte.

It’s a date! :)
Inca un motiv sa ma stradui sa-mi iasa frumoasa painea aleasa pentru sfarsitul asta de saptamana! (desi, stiind ca o cam dau in bara cand ma stradui mai mult, o sa incerc sa nu ma emotionez prea tare). Tine-mi pumnii!

Vai,ce-mi place ideea ta! Iacă,acum trimit o pozăacu una dintre painile facute de mine si ,maine cand fac alta promit sa trimit alta cu o felie.Noi nu mai mancam paine cumparata de 3 ani.Facem paine in casa cu faina de la o moara de la sat.Te felicit!Mai scriu.(cu drag)

ce provocare!!!!! azi am inaugurat piatra (multumeeeesc) si inca nu am scos rezultatul din cuptor. sper sa sarbatoresc si eu cu tine/voi ziua asta de care scrii, ca tare e pe gustul meu!
teo

Este super ideea ta!!!! Felicitari!!!!!Sper sa-mi iasa ceva bun, promit ca ma voi stradui ,daca nu … sper macar criticile sa fie din cele constructive.
Succes tuturor!!!!!!!

Leni, ma bucur ca te alaturi. Ah… abia astept ziua. Incep sa am emotii pentru propria-mi paine. :)
Dar cum spuneam, nu e concurs. E ca un chef in care fiecare aduce ceva facut acasa. Si fiecare gusta din painea celuilalt. Anul asta cu ochii. Poate anul viitor vom organiza o intalnire adevarata.

:-))) Am ras una buna la reguli.
Sa purcedem asadar… Ma inscriu si eu.
Va promit ca nu voi mai face poze cu telefonul, incerc sa ma decid acum repede intre Hasselblad H4D-60 sau Leaf Aptus-II 12. :)))

Minunat !! In sfarsit sarbatorim si noi Ziua Mondiala a Painii !! <3<3<3 Felicitari pt initiativa. Bineinteles ca particip, si profit de ocazie pt a-ti spune ca ADOR BLOGUL TAU !! Sunt in cautari de piatra de copt, sper sa gasesc ce vreau, pt ca iarna asta va mirosi zilnic a paine proaspata in casa, i'm telling you! E minunat ce faci tu aici, blogul tau e unic in Romania, si ma bucur ca pot citi rezultatele muncii tale, cu toate detaliile si indicatiile atat de pretioase si salvatoare de multe ori. Bravo ! Abia astept sa fac painita. :)
Pup, fata frumoasa !
xoxoxoxo

Ana Maria, bine te-am gasit. Si ce bucurie mi-ai facut citind comentariul tau! Abia astept sa te pui pe treaba :)
Cred ca am dat niste link-uri de unde se poate lua piatra de copt (la articolul cu piatra de copt) unii cred ca erau chiar din italia. Banuiesc ca in Italia gasesti maazine de unde poti cmpara o piatra speciala, in ro e putin mai greu.
Te astept mai intai la ZMP si dupa aceea vom tot avea ocazia sa povestim. cu drag.

Ce-mi place ideea! (si blogul tau ;) Noroc cu Alison ca am vazut link-ul incoace. Eu sunt obsedata de tot ceea ce are aspect si consistenta de paine. Ziua Mondiala a Painii – de asta nu stiam, da’mi place.

Puteam sa lipsesc?hop si eu:)). ti-am trimis pe mail 2 poze,daca nu se vede prima sa-mi zici,ca mie asa imi apare,erau painile pe tava,dospite,taiate inainte de copt.Sper sa va placa si sa se vada bine ca le-am facut cu un amarat de telefon(am pierdut cardul la camera si ma oftic).
Mai tare ma oftic ca nu ai anuntat mai din timp,ca pe 5 oct am avut un catering pt ambasada Germaniei si am facut niste minunatii de rye bread de 3kg,4kg,5 kg impletite in 2,in 3,in 4,taiate in diferite modele,adevarate frumuseti.cum am vazut thread-ul tau mi-am dat palme-n cap:))

Cino, am primit pozele. Multumesc.
Sincer, si mie imi pare rau ca nu pot vedea painile de care vorbesti. Secara e obsesia mea, mai nou, si sigur mi-ar fi placut painile tale. Sa-ti fie invatatura de minte, altadata sa faci poze la toate painile :)

Am trimis si poze cu felii de paine.Sper c-au ajuns cu bine. Nu mai e mult pana duminica,abia astept sa vad painile!A mea n-are nimic spectaculos,dar e buna si ne place noua,ceea ce-i foarte important.”Succesuri,succesuri”!

Leave a Reply to codruta Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *