Categories
alte cateva povestiri

Ziua Mondiala a Painii 2011 – World Bread Day 2011

@Juergen, Lumos, JamesJr, Sali, Sue and Phil: thank you for responding to my invitation and for your wonderful contribution to this collective showcase of breads.
Happy World Bread Day!
Muchas gracias a Salome! Feliz Dia Mundial del Pan!
Cand am lansat saptamana trecuta invitatia pentru Ziua Mondiala a Painii, nu am stiut foarte bine ce fac si la ce sa ma astept. A fost o idee care mi-a venit intr-o noapte si a doua zi dimineata am lansat invitatia, fara sa stau pe ganduri. Am fost surprinsa de reactia pozitiva pe care invitatia mea a starnit-o, si in scurt timp mi-am dat seama ca evenimentul ia o amploare pe care nu am banuit-o. Am inceput sa am indoieli, cold feet, cum s-ar zice, ca voi fi in stare sa ma ridic la inaltimea asteptarilor. Pe langa nelinisti de genul: daca se ia curentul, daca apare o defectiune la internet, daca exact acum calculatorul se strica? … temerea mea cea mare si secreta… cum trebuie sa pregatesc introducerea, ce trebuie sa spun, si ce fac daca nu imi vine inspiratia pentru un speech memorabil?
Cu aceasta ultima indoiala in suflet si cu strangere de inima, am inceput sa recitesc mailurile voastre, si sa ma uit la pozele pe care le-ati trimis. Si stiti ce am descoperit? Am descoperit doar scrisori de la prieteni, cuvinte calde, fraze hazlii si povesti sincere. Mi-am dat seama usurata, ca voi, prietenii mei dragi, veniti la mine ca sa ne simtim bine impreuna, sa povestim si sa invatam unii de la altii, si nicidecum sa ma judecati ca nu stiu sa tin un speech memorabil sau sa fac o introducere impecabila. Daca as sti sa tin speech-uri, poate ca nu as sti sa fac paine.
Asa ca, fara speech sau alte introduceri, stiti cu totii ce zi importanta pentru mine este astazi si de ce va aflati aici. Si pentru ca sunt convinsa ca in loc sa ma cititi, preferati sa sa vedeti show-ul de paini adunate de pretutindeni, dati-mi voie sa declar deschisa Ziua Mondiala a Painii si sa va invit sa dati iama in minunatiile de paini expuse in continuare.
Stati, nu inca, mai trebuie sa spun ceva: oricat m-as fi straduit sa nu existe diferente in asezarea pozelor, e clar ca cineva trebuia sa fie primul, si cineva trebuia sa fie ultimul. Am hotarat ca painile mele vor fi ultimele, dar restul sunt aranjate fara nici un criteriu. Pentru ca sunt foarte multe, le-am micsorat ca sa nu fie foarte greu de scroll-uit intre ele. Imi pare rau pentru cei care ati pierdut timp sa imi scrieti reteta completa, am specificat de la inceput ca nu e nevoie de aceste detalii. Insa, pentru ca acesta este un post special pentru o zi speciala, daca va intereseaza o anumita reteta de la o anumita paine, va las sa vorbiti intre voi, asa cum ati face-o la o petrecere, fata in fata. Cine incepe?
Posterul din pagina principala a fost facut cu painile celor care mi-au trimis mail pana sambata seara, ora 0:00. Cei care nu va regasiti acolo, sper sa intelegeti motivul si sa nu va suparati. Toti cei care mi-ati trimis mail ar trebui sa fiti prezenti in pozele de mai jos. Nu am “eliminat” pe nimeni. Asa ca va rog, daca stiti ca mi-ati scris mail, si constatati ca nu v-am publicat pozele, va rog sa ma contactati urgent. Cam asta ar fi tot.
Dar stati… mai ceva am de spus: Ana Maria, Andreea, Andrea, Brandusa, Carmen, Cino, Delicioasa, Daniela Elena, Diana, Florin, James, Juergen, Kadia, Lenuta, Liana, Liz, Lumos, Mali, Mihaela, Nicusor, Phil, Razvan, Salome, Sali, Simona, Stefan-Tuchi, Sue, Teodora  – va admir munca si va multumesc tuturor pentru participare. Sunt constienta ca acest post este facut de voi toti si fara contributia voastra, ziua painii ar fi fost fara gust, iar blogul meu mai sarac.
Let the party begin!
Florin, de la Crazy Mother Cooker
Paine rustica cu cartofi: faina alba, cartofi, apa, sare, drojdie
rustic bread1rustic bread2
Andreea, de la Dimineti insorite
1. Pain au levain: faina alba, faina integrala si maia.
painaulevain
2. Paine frantuzeasca clasica: faina alba si un aluat dospit la rece
classic french bread
3. Struan dupa reteta lui Peter Reinhart: faina alba, sirop de agave, apa si-un amestesc de: malai, fulgi de ovaz, seminte de in, quinoa alba fiarta.
struan
Daniela Elena
Paine alba la masina de paine: faina alba, drojdie, apa, sare, zahar, ulei de masline.
paine alba la MP
Sali, from Salilah’s blog on TFL site
Lemon Bread after Jan Hedh (and Daisy A) – recipe here
lemon bread top
Liz
1. Paine de alac 100%: faina de alac, apa, maia, sare.
paine alac 100
2. Paine cu AYW si aditie de secara: faina alba, faina de secara, AYW, sare.
paine AYW secara
Juergen Krauss, from juergen-krauss’s blog on TFL site
Mischbrot mit Dinkel, a 40% rye sourdough with 20% wholegrain spelt (Paine mixta cu spelta, 40% maia de secara si 20% faina spelta integrala)
ryespeltwheatryespeltwheat-crumb
Carmen
Pain au Levain cu doua maiele (reteta aici pe blog)
pain au levain cu 2 maiele
Razvan
Paine cu maia, seminte si bere Wit (bere belgiana cu portocale si coriandru, productie proprie)
stout seeds bread 02stout seeds bread 01stout seeds bread 03
Cino
Potato bread: faina, apa, sare si faina Pommefrisch
potato bread 1potato bread
JamesJr, from jamesjr54’s blog on TFL site
Pain De Beaucaire: All-Purpose Flour, Rye Flour, Water, Levain, Yeast, Salt (faina alba AP, faina de secara, apa, maia, drojdie, sare).
Pain de beaucaire crustPain de Beaucaire crumb
Brandusa, de la Cooking with my soul
Paine neframantata (no knead bread)
paine neframantata
Sue Hansen
Whole Wheat Boule (paine rotunda din faina integrala)
Whole Wheat BouleWhole wheat boule crumb
Lumos, from lumos’s blog on TFL site
Cocoa Sourdough with cranberry, walnuts and orange peel (paine cu maia, cacao, merisoare, nuci si coaja de portocala)
014jul30cococranorange9-1jul30cococranorange10-1
Delicioasa, de la Delicioasa
Focaccia cu masline & rozmarin/ Focaccia cu chevre & cimbru – reteta aici
deli_focaccia (1 of 1)-7deli_focaccia (1 of 1)-2
Phil, from pips’s blog on TFL site
1. Any grain Sourdough – recipe here
AnyGrain
2. Country Bread – recipe here
CountryBread
Nicusor
Paine moale pentru sandwich (reteta aici pe blog)
paine moale de sandwichpaine moale de sandwich miez
Kadia, de la In jurul mesei
Lipie turceasca cu nuca: faina, sare, ulei de masline, zahar, drojdie uscata, apa calduta, nuci.
lipie turceasca cu nucalipie turceasca cu nuci
Andrea Masec
Paine de casa cu faina integrala si secara
paine de casa
Mihaela
1. Paine rustica cu faina integrala
paine rustica integrala
2. Paine rustica cu faina integrala si faina de secara
paine rustica integrala-secara
Salome, de la Bloc de recetas
Barritas crujientes de siete cereales: agua, harina de fuerza, harina de siete cereales, levadura, sal y masa madre (Baghete crocante cu 7 cereale: apa, faina cu mult gluten, faina din amestec de 7 cereale, drojdie, sare si maia)
baghete salome
Mali
1. Paine rustica (reteta aici pe blog)
paine rustica mali
2. Paine noua cu paine veche (reteta aici pe blog)
new & old
Ana Maria, de la Just Love Cookin’
Ciabatta – reteta aici
ciabatta cdr3ciabatta cdr2
Diana, de la Tara mea inventata
Paine alba, coapta in vas roman
painica in vas romanpaine in vas roman
Lenuta
1. Paine din Tara Galilor: faina integrala, faina alba, sare, maia, lapte, apa, unt , arpagic, patrunjel, salvie, usturoi.
paine din tara galilorpaine din tara galilor 2
2. Paine toast despartita: faina abla, maia, lapte, apa, sare.
paine snadwich 1paine snadwich
Simona, de la Alison’s Trials
Lipie cu AYW – reteta aici
6237079337_ee42a965f5_z6240452624_bec6ca4a99_z
Stefan-Tuchi, de la Blog* Tuchi
1. Paine Norwich Sourdough (reteta lui Susan de la wildyeast)
NorwichSourdough1TFL
2. Paine cu seminte (reteta aici pe blog)
Paine cu seminte – Sourdough Seed Bread3Codruta
3. Paine rustica (reteta aici pe blog)
Paine rustica – Pain Rustique2Codruta
4. Ciabatta
Ciabata1NoKneadCiabata
Teodora
1. Painea cu gust de acasa (reteta aici pe blog)
paine teo
2.Paine metoda1:2:3 (reteta aici pe blog)
paine teo miez
Liana
Paine dupa reteta stureby deluxe (reteta aici pe blog)
paine stureby deluxepaine stureby deluxe miez
Si ultima pe lista, cu voia dumneavoastra,
Codruta
1. 80% Sourdough Rye with Rye-Flour Soaker – Paine cu secara 80% si soaker de secara (formula in curand aici pe blog)
80 percent rye with rye soaker 0380 percent rye with rye soaker 0280 percent rye with rye soaker 04
2. Semolina Bread (formula in curand aici pe blog)
semolina bread 02semolina bread 03semolina bread 04
Sa aveti o Zi Mondiala a Painii fericita, dragi prieteni!

157 replies on “Ziua Mondiala a Painii 2011 – World Bread Day 2011”

Buna dimineata si Happy World Bread Day! Foarte frumoase painile, facute cu multa dragoste, se vede din poze. E uimitor cum din doar cateva ingrediente, ceva practica si multa, multa dragoste ies asa minunatii!

Codruta, iti multumesc pentru ocazia de a petrece Ziua Mondiala a Painii intr-o companie atat de selecta! Ma duc sa mai admir inca o data painile.

happy world bread day,codruta!and thank you so much !
adevarul e ca asa o desfasurare de piini frumoase nu am mai intilnit in virtualul romanesc,te felicit pentru initiativa si iti urez o zi precum piinea pe care o faci:inegalabila!:)

Guten Morgen, Hello, hola!
si bine ne-am regasit!

Ce frumos ai scris, Codruta! A pregatit toata lumea carnetelul cu retete? Eu da si am de gand sa sparg gheata:

@ Codruta: felicitari pentru paine de secara 80%, arata intr-un mare fel! Nici nu vreau sa ma gandesc ce gust are. Nu-mi trimiti o felie in plic?

@ Razvan: ai lasat ce-i mai bun la final. Astept reteta! Imi place f mult painea ta. Ce gust are? Ai prelucrat coaja de portacola in vreun fel?

@ Andreea: sa nu faci tu o paine dulce?? Nu te recunosc. Ma gandeam ca va face Andreea o paine cu fructe uscate dulci, nebunii. Felicitari , Andreea pt painici!

@ Jürgen: sehr schön! Wie lange backst du schon?

@ lumos: very nice bread! If you can share the recipe, please do… i want to try this today!

@ cino: domnule brutar, tot citind comment-urile dvs pe aici, nu am decat o intrebare – Cand aveti de gand sa incercati o paine cu maia? sau macar cu AYW?

In rest, dragi prienteni virtuali, felicitari tuturor!

Liz, esti minunata! imi place foarte mult sa te am aici.
Paine de secara o sa poti face si tu, dupa ce pun reteta. Intr-adevar, e deosebita si pe departe revelatia anului pentru mine.
Pe restul ii las sa raspunda, dar intaresc intrebarea pe care i-ai pus-o lui cino. Macar pentru tine personal, Cino, ca la restaurant imi imaginez ca e mai complicat.

Feliz Día Mundial del Pan! Me ha gustado mucho tu iniciativa, espero que lo repitas el próximo año… todos los panes son estupendos pero el pan con arándanos me ha dejado impresionada! Besos

Happy World Bread Day, scumpa mea !! <3 Toate painile sunt minunate, felicitari tuturor, iar cuvintele tale atat de sincere sunt deja cel mai frumos speech pe care puteai sa-l faci. Eu sunt fericita ca te-am gasit, sunt sigura ca iarna asta voi invata sa coc paine ca niciodata, si asta doar datorita tie! Let the bread revolution begin !

felicitari tuturor pentru paini,superbe si happy world bread day :))

@liz : paine cu maia in viitorul apropiat nu cred ca o sa fac,nu am timpul necesar pentru ingrijire a maielei,dar cu AYM am fost aproape acum o luna,am lasat merele in apa,s-a lasat drojdia la fund(dupa 4 zile) exact cand am intrat in libere si au aruncat-o colegii…stiu scuza puerila(asa sunt eu mai delasator),dar iti promit ca duminica,maxim luni o sa-i trimit codrutei o poza,asa ca m-ai ambitionat.
Daca o sa am timp o sa fac si paine cu bere,nu promit nimic:)

@ codruta : acasa am facut deocamdata doar dulciuri: negrese,clatite,gogosi si chiar acum am terminat fursecuri,dupa 2 incercari esuate,a 3a a iesit:)).
O sa fac la munca, nu e greu,dar cum am zis sunt putin delasator si am mai uitat.
Din punctul meu de vedere,painea lui Lumos este cea mai interesanta:D Nu am incercat niciodata combinatie cu fructe,dar si asta o sa o bifez pe viitor:).

Daca in cautarile tale dai si peste retete cu faina fara gluten sunt foarte interesata, Ioana nu tolereaza glutenul, prin urmare eu experimentez diverse modalitati de a face ceva gustos -( si mancabil cu o faina care prin natura ei nu creste si nu leaga…

Din cate stiam eu faina de secara nu contine gluten deloc.Am facut acum vreun an la munca freegluten bread,a iesit ca o caramida,tare,necrescuta,putea sa fie o arma letala daca aruncai dupa cineva cu ea :))),dar asa si trebuia,se feliaza si se coace pe plita si se poate manca,clientii au fost multumiti. Dar este greu de facut si de procurat faina speciala pentru ea fara gluten.

cino, scuze, am ramas in urma cu raspunsul la comentarii. Secara contine gluten, si nu e tolerata de cei cu coeliac disease. In schimb poate fi tolerata de cei cu o sensibilitate redusa la gluten. Poti sa imi spui te rog din ce era facuta freegluten bread- caramida?

Fantastic Codruta .Imi creste inima de bucurie sa vad asa mare varietate de paine pe blogul tau. Felicitari pentru geniala idee pe care ai avut-o.Acum sincer imi pare rau ca nu am trimis si eu desi painea am facut-o,dar am zis ca nu e la nivel de a fi aratata pe internet.
Minunat este acest mestesug de a face paine.E vie,creste sub ochii tai si e asa buna si asa de bine ne tine in viata pe toti incat Mantuitorul nostru a socotit ca e demna de a fi pomenita in fiecare zi in rugaciune cand ne-a invatat cum sa ne rugam.

Vezi, monica? eu te-am incurajat sa imi trimiti poze…
si mie imi plac painile adunate azi: asa de multe feluri, asa de diferite intre ele, si fiecare cu povestea ei unica.

Vad ca a inceput petrecereaaa!
Apropiatii mei stiu ca azi sarbatoresc ceva, nu le era tocmai clar, dar cu-i nu-i plac sarbatorile?!
Mi-am pus putin vin f sec, f rosu, de tara, dar propabil voi face mai tarziu 2 cani de vin fiert cu scortisoara. Merge pe frigul asta, nu?? Si ma voi cuibari cu pisicu’ si prietenul pe canapea. (cu un ochi stau pe blog, va e clar, da?)
Codruta, tu ce bei? Te servesc cu vin fiert?

Interesanta si painea Lenutei, din tara galilor, cu arpagic. Ma gandeam si eu de ceva timp la o paine cu usturoi, sau macar prajita si unsa cu usturoi

Liz,ce zici de o foccacia bread cu usturoi si ceapa,rosii deshidratate in ulei,verdeturi provence,ulei de masline si presarata cu oregano deasupra?

Nici nu stiu cum sa incep. Sunt f placut impresionata de spectacol!!

Draga noastra Codruta felicitari pt idee, dar mai ales pt felul in care ai ridicat stacheta in universul painii artizanale. Ce spectacol minunat. Astept s-apuc ziua in care se inventeaza pozele cu miros si gust :))

draga Liz, painile tale sunt absolut superbe!!
Am ras una buna :))))) asa usor de citit sunt?? Sincera sa fiu cochetam cu ideea unei paini cu nuci si smochine, insa nu am timp zilele astea, promit sa las vorba cand am cu ce ma lauda. :)

@Razvan, aplauze!!! Sectiunea produce averse in cerul gurii. :)

@Cino, ce modele faine au painile. Cum sugeram zilele trecute, fa-ti si tu te rog :) un obicei din a-ti fotografia painile. Sa ne bucuram impreuna :))

@Florin, f faina painea. Cred c-avem un soft spot pt painea cu cartofi. (?) :)
O pomeneai zilele trecute pe cea secuiasca cu coaja batuta. Avea tata niste matusi la tara, in secuime, aveau cuptorul cu vatra in bucatarie si coceau cate 10-15 paini uriase dintr-o data. Painea era atat de mare incat ne tinea lejer o saptamana si totusi gustul era absolut superb pana la ultima firimitura. O sa incerc sa aflu reteta, macar sa fac ma apropii de painea din amintire.

Felicitari tuturor! Si-alta data, si-alta data ….

Legat de painea lui florin, Stefan (tuchi) -daca esti aici sau citesti comentariul, te rog completeaza-ma- mi-a povestit de o paine din sebes, cu miezul consistent, facuta cu maia, cu coaja arsa si apoi batuta. Seamana cu cea descrisa de Florin. Stefan, poti tu sa afli reteta?

da, da musai sa aflam reteta. :)
Am vorbit adineaori cu mama si-am rugat-o sa ceara reteta. Desigur cuptorul este eroul principal in reusita aceste paini, dar ne adaptam conditiilor :) Mama spune ca la 2/3 faina intra 1/3 cartofi albi, fainosi, fierti in coaja, raciti apoi dati pe razatoarea mica. Initial se amesteca, faina, apa si drojdie (apa nu e multa) si-abia apoi se adauga cartofii. Foarte nestiintifica ‘reteta’ insa cam asa se lucreaza cu painea cu cartofi. Am facut no knead bread de nenumarate ori si cartofii ii adaugam in aluat dupa un soi de autolyze.

Codruta am pornit aseara o maia dupa reteta ta. Sa-mi tii pumnii :)
Poate ma imprietenesc si eu cu faina de secara … acum nu prea ne simpatizam :))

care “reteta mea”? aia de apa+faina=maia? sau ai facut cum am facut eu, si anume ai luat o bucata din aia alba si ai transformat-o in secara? in 2 saptamani nici nu o sa mai stie ca a fost alba vreodata! :)) e ca o schimbare de sex (nu ca as sti ceva despre asta) :))

sa nu dati cu pietre!… mie nu imi place painea de cartofi, dar am facut odata una asa de buna (dupa spusele lui V) si n-am mai putut sa o reproduc a doua oara. in primul meu post, cel cu adunatura de paini, am o poza cu aia de cartofi.
legat de secra, andreea, trebuie sa citesti comentariile de la postul meu cu painea de secara de pe TFL. O sa vezi…

Painea lui Razvan va fi testata si de mine, in curand. Aveam una similara in minte de ceva vreme… dar am atatea in minte incat nu stiu pe care sa o fac mai intai. Recunosc ca Razvan mi-a dat un impuls cu pozele lui.

:)) mersi mersi,iti promit ca o sa-mi fac timp sa fac si poze,dar o sa le adaug pe facebook,nu am blog si nici nu stiu sa-mi fac(nici nu am timp).Uite miercuri pe la 10 dimineata cand ma intorc de la munca o sa pun o poza cu Foccacia bread pentru Liz,sa vad daca-i trezesc interesul pentru paine cu usturoi…si iti zic eu..iti lasa gura apa..:))

Este incredibil cate forme, arome si gusturi s-au putut aduna aici pe o singura pagina! Imi place foarte mult felul in care ai organizat sarbatoarea painii si felul in care ai prezentat evenimentul ;) Felicitari! O idee grozava! Si-mi mai place si prima poza, posterul cu toate felurile de painici. Imi pare tare bine ca mi-am varat si eu painica mea cu nuci printre minunatiile de aici.

Fain de tot! Tare-mi place ce vad.
Codruta, buna idee ai pus in practica.
Toti meritam cate un pahar de bere, sa stingem setea provocata de caldura cuptoarelor :-). Berea, productie proprie, o dau eu cand treceti prin Cluj-Napoca.
Vreau sa si nominalizez painile care mi-au placut in mod deosebit, in ordinea postarii:
– Liz, paine cu AYW si aditie de secara. Structura miezului e spectaculoasa.
– Carmen, pain au levain cu doua maiele. Painea arata ireprosabil, mi-as fi dorit sa vad si structura miezulului.
– Lumos, paine cu maia, cacao, merisoare, nuci si coaja de portocala. Cea mai exotica paine pe care am vazut-o. Miezul e deosebit, structural si cromatic. (The most exotic bread I ever laid my eyes on, with an outstanding, colorful crumb.)
– Phil, country bread. Paini frumoase si in imaginile de pe blog se vede si miezul cu coloritul mov, specific nucilor. (Beautiful loafs with nice, walnut purple, crumb).
– Stefan-Tuchi, paine cu seminte. Imi place mult miezul, e foarte aerat.
– Codruta, semolina bread. Se vede ca ti-ai pus la treaba banetoanele, forma este faina tare.
@Liz: Poate nu se intelege bine din titlu, berea e cu portocale si coriandru, se numeste wit si e o bere alba, de grau. Berea e productie proprie si a fost folosita pentru a inlocui apa in reteta. Cea mai buna paine de pana acum, cu un usor iz si de coriandru.

Merci Razvan si felicitari pentru paine. E deosebita :)
Voi scrie despre semolina bread, dar sincer nu stiu cata lume (in RO) are acces la semolina. Mare pacat… A fost prima mea experienta cu aceasta faina si pot spune ca e speciala. Detalii, in curand.
ps… tot asteptam sa remarce cineva bannetoanele mele :))

Le-am remarcat si eu Codruta!
dar la al doilea, treilea scroll in jos, ca n-am putut vedea mai departe, mi-au sarit painile in ochi!

Mersi Razvan , ca m-ai lamurit cu berea!
Imi place si berea, dar mai frecvent beau vin. Dar daca dai tuuu o bere nu refuz!

referitor la paine – da, am cerut gauri si am primit!
Codruta stie, dar mai povestesc o data, ca mie mi s-a parut f haios. Eram in bucatarie cu prietenul meu si taiam painea asta, la care el:
“Daca nici gaurile astea de sobolan nu-ti ajung……”
era obisnuit sa ma plang de lipsa sau marimea gaurilor. Poate e doar o impresie momentan, dar secara cu AYW si secara cu maia, in cantitati rezonabile bineinteles, fac casa buna, iese painea gaurita bine.

:) Liz,
Struan este de fapt, o paine mai dulce.
Eu n-am pus zahar cat cere reteta, insa e o paine care se preteaza f bine pt toast, iar PR spune ca lui ii place exact atat de dulce cat spune reteta. Eu n-am avut curajul sa adaug atat de mult zahar de teama sa nu ramana nemancata. :)

cand spui toast, te referi la french toast, la sandwich toast, sau pur si simplu prajita in prajitor?
ps. eu nu ma impac cu painea dulce (decat daca dulceata vine din secara, atunci o ador! – o sa vezi si tu cum e!)

la prajitor. Nici eu nu-s fan paine dulce. Prefer cozonacul :D :)
Insa painile cu seminte de aici sunt de vis … nici nu stiu acum cu care sa incep :))
Iar cele cu nuci si ceva dry fruits, sunt pe lista sigur.

Painea cu cartofi ca la tara, cea cu coaja batuta sa stii ca e cu adevarat deosebita. Eu nici c-am mai mancat din copilarie desi cand ajung acasa (la Odorheiu-Secuiesc) tat nu mai stie cum sa ma rasfete. Paine insa ca aceea n-am mai mancat.

Stii la ce visez eu Codruta? La un cuptor in curte, pt paini, pizza si cu un adaos sa putem face kurtoskalacs. :))

merci pt bannetons, mi-as lua numai 2, oblong si rotund. Cred ca iau de 1 kg. Astept oricum sa povestesti ce-i de stiut.

:(( am avut o “cuptorita” (adica un cuptor mare pentru paine, cu vatra de piatra, cu lemne si cos de fum) la sat si tata a daramat-o acum cativa ani. atunci nu m-am impotrivit, nici nu-mi trecea prin cap ca voi face paine vreodata! de fiecare data cand imi amintesc… sufar

Hi Lumos, your bread is outsanding! A must try! :)
I’m not a huge fan of cranberries… in general, the bitter taste is not my cup of tea.
I will try your recipe with dry cherries and I’ll let you know how it worked. Many thanks for sharing!

Hi, Andrea
Thank you very much for your kind words. And sorry I can’t write in you language. :p

Just one tip. Fresh cranberries has bitter taste, but dried cranberry doesn’t. They are sweet and very subtle hint of acidity, it works very well in this bread.
best wishes.

ok Lumos, I’ll try it with cranberries also. I live in Canada, I did try dry cranberries, in cookies and some other sweets and I wasn’t too happy about their taste. I will leave a comment on your blog, after we (my whole family :)) taste the bread :)

Hi, Andreea,

If you have tried and didn’t like cranberries, you don’t need to use it. ;) It works with other types of dried fruits, too, like dried figs, apricots, sultanas, prunes, etc. If you’re using dried cherries as you mentioned before, dried sour cherries may work better ….but it may depend on how sweet-toothed you are, which I’m not. One of my friends love this just with walnuts.

Look forward to your report on the result. Hope you’ll like it.

PS
Felicitari Carmen pentru o paine perfecta.
Am tot dat in sus si-n jos pe langa imagine sa ma conving ca nu-i una dintre fotografiile tale Codruta, atat de mult seamana cu una dintre pozele tale (cea pregatita pt blogul lui Alison)

Codruta,
Felicitari! Ziua Mondiala a Painii pe blogul tau e un succes.
La noi ea a fost sarbatorita cu o “miche de Créteil” (paine rustica – faina semi-integrala – cu un levain de secara) cumparata de la brutaria din sat.
Si, btw, cum e sa cresti painea in banneton? ;)
Marcela

Marcela, ce mult ma bucur sa te gasesc aici! Brutaria din sat nu e aceeasi de la care luam paine ast vara, nu? ati gasit alta, mai buna?
painea in banneton e o alta lume!!!! (bine, nu am facut decat 4 paini de cand am bannetoanele, dar m-am indragostit de ele dupa primul copt)
codruta

Codruta,
Brutaria din sat e una relativ buna si inventiva dar nu asa de buna si traditionala ca cea pe care o aveam la piciorul casei. Tot farmecul a disparut pentru ca nu mai putem discuta despre relatia dintre aluat, temperatura exterioara, durata de dospire si gustul painii cu brutarul.
O consolare ar fi sa apuc sa gust una din capodoperele tale (cu banneton sau fara). Dar pana atunci mai vorbim noi.
Succes in continuare
Marcela

Andreea, iti multumesc.
Liz, avem si vinuri. Un Vistalba Corte A Malbec merge? :-)
Daca nu, desfacem o Feteasca Neagra Ancestral Crama Basilescu 2008, asta nu da gres niciodata.

Aleg feteasca, de care am auzit, dar n-am gustat-o inca. De azi intr-un an, la urmatoarea petrecere a painii? una reala, daca va fi posibil…?

helllo, everybody!!!!
ce mai discurs, sala in delir, aplauze, nu ma mai satur de poze, deja deschid linkuri peste linkuri, ce sarbatoare, ce party, painea cu merisoare (un must), semolina bread – o desfatare vizuala, banetoanele…ohoo, direct pe lista de on-line-orders, un pahar cu vin, altul, Noroc, Codruta, Noroc, prieteni virtuali! good to be here!
teo

mi-am adus paharul, e trecut de 12 si-n Canada, deci nu m-arata nimeni cu degetu’ :))

Codruta, raspuns aici si-aanume: sigur ca da!
E atat de time consuming sa aduni informatii pertinente din virtual, iar la tine pe site sunt toate punct ochit, punct lovit. Am incredere 100%
De ce sa nu gaseasca tot cititorul de la A la Z ce trebuie stiut, avut etc? Eu una sunt mai mult decat interesata.

hello, teo, te asteptam!
asa-i ca am strans o gramada de poze care mai de care? sunt asa de mandra de voi!
sa fac un post imediat urmator despre tools must have? credeti ca e de folos? nu ca as avea eu de toate, dar macar cele importante, ce merita luat, ce nu, de unde, etc

banuiesc ca-i cu alcool, nu?
oricum, prea multe planuri de paini am in cap, nu cred ca mai e loc acum si de una cu cidru.
imi zboara mintea de la vollkornbrot la baghete, la durum si inapoi la secara.

Liz,

Sunt pasionat de gastronomie si facutul de paine si bere au venit mai tarziu.

Bucatarie thai (cu ingrediente din aduse din Bangkok, via Londra), care in opinia mea este si cea mai gustoasa, exotica si culmea: sanatoasa.
Bucatarie italiana: fritti misti, salse, pesto, paste, pizza, risotto, porcini sott’olio, fructe de mare, etc.
Si apoi diferite retete din orientul mijlociu, Franta (mai mult patiserie si salate), Grecia, Maroc, Mexic, SUA (carnuri si cheesecake aici), etc.
Probabil am uitat cate ceva, dar oricum periplurile culinare vor continua, cel mai probabil cu bucataria sud-coreana si patiserie cu influente australiene (nu e o gluma: http://www.bourkestreetbakery.com.au/).

Nicusor,
Facem fan club :).
Pana una, alta ar trebui sa ne veden noi, clujenii, la o pita unsa cu cutitul si un pahar de vin sau bere. Uite, Codruta ne poate ajuta sa facem schimb de mailuri, ca daca le postam aici ne umplem de “oferte avantajoase”.

Ma bucur sa costat ca orasul meu este bine reprezentat. Suntem cel putin 3 din Cluj-Napoca:
Razvan, Tuchi si cu mine … 3. Poate mai sunt si altii … facem un fan club “Codru de Paine” ?

Eu ma retrag. Ii multumesc Codrutei pentru gazduire. Va salut pe toti si ne mai “vedem” pe aici.
N-are nimeni in plan vreo pumpkin bread? Eu da!
Noapte buna!

That’s a wonderful collection of breads – many thanks for doing this, it looks great!
Happy World Bread Day to everyone!

Felicitari tuturor, si in special tie Codruta!!!PAINEA E OM.Este de ajuns sa inganam in soapta ,sau in noi insine,asa cum o facem de nenumarate ori in solitudine meditativa ,”painea noastra cea de toate zilele ,de-ne-o noua astazi…”,pentru a denumi ,mai presus de mizeriile vietii reale ,o aspiratie si o invocatie fierbinte adresata cu umilinta si smerenie destinului. Ieri datorita Codrutei am aratat tuturor ca am fost OAMENI , si am sarbatorit cum am stiut mai bine aceasta zi minunata!!!! Ma bucur nespus daca paine mea va trezit interesul ,si aveti tot respectul si admiratia mea pentru ce ati facut fiecare. Va felicit si asteptam o noua provocare ,Codruta!!!!!!

@all: felicitari pentru mobilizare si fotografiile trimise!
@Razvan: multumesc de aprecieri! Saraca mea paine cu seminte, atat-i de departe de modelul pus de Codruta…
@Nicu: da, facem clubul si organizam excursii periodice la Timisoara sa vizitam viitoarea brutarie a Codrutei. Pana atunci o batem la cap sa o deschida :).

Codruta, inca o data felicitari pentru initiativa si multumiri pentru minunatiile pe care ni le impartasesti pe acest blog!
Din pacate nu am mai fost in vizita la rudele mele de langa Sebes din tinerete. Sunt in contact pe internet cu trei verisori si de mult ne tot propunem o intalnire acolo. Indiferent daca intalnirea va avea loc sau nu in acest an, obligatoriu voi face rost de reteta si de povestea “ritualului” indeplinit in cele doua zile cand se face transa de paine. Deocamdata stiu doar atat ca maiaua era solida (cam un pumn din aluatul transei precedente) si era pastratata in faina.
De asemenea, mi-ar place sa obtin reteta painii facute de “Intreprinderea de Morarit si Panificatie ‘Spicul’ – Cluj” pana pe la mijlocul anilor ’70. Era in mod cert o paine fara drojdie de bere, avea 4kg, se vindea la gramaj si semana (atat cat imi mai aduc aminte) cu ceea ce imi iese mie cand fac reteta “Norwich Sourdough”. Nu stiu cum sa procedez. Pana la urma cred ca voi da un anunturi in presa locala, da’de gasesc vre-un brutar pensionar dispus sa ma ajute.

tuchi, “maiaua solida cat pumnul si tinuta in faina” ma duce cu gandul la desem- cu conditia sa fie din faina integrala. Iti amintesti asa ceva?
ps: painile tale imi seamana foarte mult cu ale mele, mi-a placut sa le vad facute de tine :)

Nu ma tachinati cu brutaria! Sufar in tacere ca nu am fonduri si cunostinte ca sa fac asa o afacere.

Mama a vorbit cu matusa lui tata pt reteta de paine cu cartofi. Am ras una buna cu mama, despre indicatiile primite. Pentru cineva care gateste de peste 50 de ani, cantitatile sunt prea putin importante, experienta preia comanda.

Zice asa: 1kg de faina, 2 cartofi cat pumnul, 20g drojdie, maia cat o nuca(!), o lingurita-2 de sare
**fac o paranteza: in ungureste drojdia naturala se numeste kovasz (de exemplu castravetii aceia murati vara la soare, se numesc kovaszos uborka… pt ca se acresc in apa sarata, un soi de AYW, dar cu castraveti :))**
drojdia si maiaua se pun de cu seara la dospit, a 2 zi se amesteca cu faina si apa cat cuprinde (:)) ) apoi cu cartofii … the end! LOL

kovasz-ul acesta spune tata ca se face din resturile de coca ce raman pe copaia de lemn in care s-a dospit aluatul. Se face un cocolos, doua din aluat si se paastreaza pana la tura urmatoare de paine. Cocolosul se usuca desigur, asa cum se usuca si maiaua daca o lasam descoperita.

super, andreea, am ras de numa’ asa patesc si eu cu mama, cand o intreb vreo reteta de prajitura.
acest cocolos (kovasz, cum ii spui tu) mi-e cunoscut din painile bunicii. La noi la sat, in Banat, se numeste “olatel”, cu “tz”, nu cu “t”. Aluatul luat de pe copaie se usca pe o farfurie plata, pe un dulap, la caldura (dar era mult mai mare decat o nuca, insa se si faceau 4 paini imense din el) si se inmuia in apa cu o seara inainte de a se face paine. Mi se pare extraordinar cum bunicii nostri, indiferent de regiune, sau de numele folosit, stiau cum sa faca sa imbunatateasca gustul painii, iar astazi nimeni nu mai stie asta.

o mica corectura: kovaszul tau, olatelul meu, este de fapt old dough, nu poolish (pentru ca e din aluat cu sare, nu doar din apa faina si drojdie, cum este poolish-ul)

receptionat!
si uite de ca de echivalentul romanesc al kovasz-ului chiar nu stiam.
Cred ca era o nuca pt 1kg de faina, insa ea cocea deodata cate 15 paini cat o roata de 4×4 (LOL) . Vai ca bune mai erau!

lasa ca nu ne impiedica nimeni sa dezgropam vechile retete si sa le dam look modern. :)
eu sunt tare pornita pe asta cu cartofi …

N-am mai auzit de olăţel… :)
Sună tare haios. Din păcate eu nu mai ţin minte dacă bunicii mei foloseau aşa ceva, eram foarte mic. După ’89 s-au lenevit şi cumpărau o pâine adusă de la o brutărie tradiţională pe vatră. În câţiva ani au transformat pâinea aceea acceptabilă intr-un semi-polistiren expandat. Mai visau ei uneori la pită-n “cuptorişte”, dar n-au mai făcut…
Noi, aici, suntem dovada vie că valorile nu mor şi avem datoria de a le insufla noilor generaţii.

Razvan, ce frumos ai spus ultima fraza.
la mine la sat era “pita in cuptorita”. Dupa ce a murit bunica (in ’97) nu a mai facut nimeni paine. Amintirile mele sunt destul de vii, dar tin minte mai degraba cum aratau painile si ce bune erau, nu atat cum se facea aluatul :) Drojdia comerciala se folosea pentru crescut, olatelul era pentru gust.

Buna Codruta,
frumoasa zi in compania prietenilor painii. O petrecere pe cinste, frumoase paini, voie buna, vin si bere. Felicitari, o mare bucurie sa fiu printre voi.
Mihaela

Eu inca mai sarbatoresc ziua painii si am si dovezi:

http://www.flickr.com/photos/67609354@N03/6254869449/in/photostream#/photos/67609354@N03/6254869449/in/photostream/lightbox/

Am facut painea dupa lumos, cu mici variatii, am folosit AYW, mai multa cacao, n-am mai pus sare, iar faina a fost un amestec de secara si 650.
Painea rotunda e tot cu AYW si secara si, nu se vede f bine din poza facuta noaptea cu telefonul. e galbuie, am pus un pliculet de sofran.
Observati ce crestaturi am facut, bine….. tot cu cutter-ul de hartie, da’ e bune dom’le!

codru, o sa razi de mine.
dupa ce ai deschis blogul, dupa cateva postari, apare undeva intr-o poza “instrumentum probationis”, chestiunea pe care o folosesti tu pentru scoring. si da teo fuga la magazin, ia un pachet de lame de barbierit, acasa mestereste o chestie cu un bat de frigarui, lama se curbeaza un pic mai tare decat mi-as fi imaginat si da-i si cresteaza aluatu’. ce crestare ca aluatu’ meu la acea vreme era un maglavais cam apos, si se ducea cu totu’ dupa lama:))). de unde am tras eu concluzia ca ceva nu am inteles, nu asa se face…
acuma ca am un aluat mult mai adecvat, poate reiau experimentul, desi cutterul lui liz imi face cu ochiul:)
ati urmarit episodul 84 din “aventuri la copt paine”.
salutari si ganduri bune!
teo

Teo, eu am folosit cutterul din comoditate, pe acesta il aveam mai ascutit in casa, nu da rezultate specataculoase neaparat… mai ales cand o dau in bara si nu-mi creste paine, cu tot scoring-ul din lumea… nu mai conteaza cu ce-l faci. Si mai e un motiv.. il citesti mai sus

liz, imi place ce vad la tine in poze. Frumos scoring ai facut, cu atat mai apreciabil ca stiu ca te chinui cu un cutter :) ar fi super daca ai lasa un comentariu si la lumos e blog, dupa ce gusti painea, cred ca i-ar pica tare bine :) Felicitari, tu chiar ai pornit de la zero, sau aveai experienta mai veche? :)

Aveam o experienta, vreo 3 paini ratate cu drojdie comerciala, o caramida din secara… si retete de genu’ “faina cat cuprinde”… si am zis ca nu e pentru mine framantatul ala fara sens, nu stiam pe atunci de autoliza si SF. Stiam de sourdough starter si peste 1-2 ani cand m-am decis sa-l fac am dat cautare si am intrat pe blogul tau. La vremea aceea, acum vreo 2 ani, nu facea nimeni maia salbatica si am mai incercat cu no-knead bread, dar am esuat. Totusi dorinta de a consuma o paine de calitate m-a facut sa perseverez, chiar daca nu imediat. Si imi place si grupul care s-a strans in jurul blogului tau, oameni diferiti cu o pasiune comuna…
Azi iti trimit email-ul cu impresiile pentru lumos.

Merci, Liz. Am avut si eu caramizile mele de secara, dar le-am mancat :)) Dupa care mi-a fost frica de secara si am evitat-o. Acum incet incet descopar fascinatia care se ascunde in spatele ei si am inceput sa citesc mai mult si sa aplic ce citesc. Pana in acest moment 80% e maxim cat am avut curaj sa fac… dar vine vremea si pt 100%.
Merci pentru mail, tocmai l-am primit.

Foarte aratoase Liz! Cand le tai poate faci o poza cu felia sa vedem cum este. :)
Daca taie bine de ce sa-l schimbi.

Eu cumparasem un brici de la farmacie insa nu taia cum imi imaginsem c-ar trebui si mi-am cumparat lamele. La crestaturi nu stiu ce fac aiurea, dar nu-mi ies painile urecheate si pace.
Am si lama curbata si oricat de adanc tai, painea tot se umfla si ‘astupa’ urechea. Pfff! :(

Ms Andreea, esti o draguta, ca de obicei.
lame de bisturiu zici?
buna idee… de ce nu m-am gandit la asta? nr 10?
Nu mi-am luat lame inca, imi lipsesc multe chestii, dar vreau sa mi le iau la urmatoarea iesire in strainatate. Dezavantajul cand faci o comanda e ca nu apreciezi intotdeauna cum trebuie.

Acele paini nu au mai apucat poze cu sectiunea. Am avut prieteni in vizita care le-au mancat goale. Si ma amuza acum ca daca stabilim o seara de carti sau remi, se intereseaza mai intai daca este ziua in care coc paine.

Mai facem, cum nu? … da, si mie imi trezeste amintiri remi-ul, mai ales ca-l jucam cu parintii, unchii, matusile, cand eram mica. Pune de un remi si de-o paine calda! Merge si in doi, daca nu gasesti prieteni doritori…

Feliez maine si pozez, nu-mi place sa tai painea calda. Cu miezul nu-i problema ca la painea cu drojdie comerciala, dar am observat ca se dezmembreaza coaja… eeeee… se formeaza miezul mai bine peste noapte! :)

Brici de barbier. :) L-am gasit la farmacie, ma rog, ceea ce numim noi aici farmacie, la raionul cu chestii pt coafat. Cautam lame simple ( foloseau tatii nostri la barbierit candva) si-am dat de brici. :)

Gorgeous looking bread! andreea! se vede ca e sanatoasa si frumos crescuta. Sincer, nu ma deranjeaza deloc taietura, da un aspect rustic painii, si taietura a ajuat-o sa creasca, nicidecum nu a colapsat aluatul (cum se intampla de obicei daca taietura e prea adanca si aluatul prea moale).
Observatia mea la crestatura e urmatoarea: ai taiat prea in adancimea painii, in loc sa tai la suprafata ei. La astfel de taieturi, lama trebuie tinuta intr-un unghi aproape orizontal, cat sa tai sub invelisul aluatului, nu in profunzimea lui. Imagineaza-ti ca painea e o portocala. Trebuie sa tii lama in asa fel incat sa o bagi si sa tai sub coaja, fara a ajunge cu lama la miez. Iti dai seama ca lama e aproape tangenta la suprafata aluatului. Taietura cam 1cm…1,5 cm.
Dupa ce faci taietura, vazut de sus, aluatul nici nu pare crestat, insa in cuptor incepe sa isi descopere miezul, treptat, nu se “cracaneaza” dintr-o data. Asta e teoria, nu ca as fi experta, dar uneori imi iese.
cauta pe TFL blogul lui dmsnyder, are un articol despre scoring, bun de tot!

Cele mai bune taieturi le faci cu lama de ras(aia de la aparatele vechi gillette) de cand ma stiu asta folosesc si nu am probleme,daca ai grija sa o cureti mereu de coca si sa o mai dezinfectezi poti s-o folosesti si cateva saptamani.Mai poti folosi si cutitul de taiat paine si foarfeca ..Eu le folosesc pe toate 3 in combinatii:)

corect, eu am wilkinsson :)
Cateva saptamani in ritmul tau de folosire :)), eu am un pachet cu cinci lame si abia am folosit 3, de un an de zile, sau mai mult chiar. Cu foarfeca nu am incercat inca, desi de cand cu baghetele, ma bate gandul sa incerc un epi de ble sau dragon tail.

epi de ble facem si noi :D noi ii zicem spic de grau..dragon tail e la fel de interesant…faza misto e ca le poti rupe ca pe niste chifle :)
PS : in pozele de mai sus ,la potato am folosit foarfeca..la ambele paini coapte( si la una din cele necoapte) ii da un aspect special,inedit painii.

Codruta, eu sunt tare noua pe aici, dar mi-a placut mult ideea si cat de multe paini serioase, adica adevarate, sunt facute de blogerii din Romania.
M-am pus pe citit, pe incercat-desi nu am inca reusite, mereu patesc ceva painile mele- dar e clar ca m-ai prins
Am de doua zile o maia la facut, si niste mere din gradina la borcan in apa.
Asa ca, felicitari tuturor, vad un curent al painilor autentice, cu maia si faina de calitate, in curand ma voi numara si eu printre voi.
PS. Sa nu uit sa ii multumesc lui Radu Popovici ca mi te-a recomandat.

Probabil e prea tarziu pentru ziua painii, dar nu prea stiu unde sa pun reteta, asa ca incerc aici. Am citit despre paine ceheasca si dupa un pic de goagal am gasit ceva interesant, desi pentru masina de paine: http://www.food.com/recipe/czech-sourdough-rye-bread-scaron-umava-in-bread-machine-411144. Am facut jumatate de portie doar , nu am pus wheat gluten iar in loc de caraway seed (chimin) am pus seminte de in si germeni de grau, cite 6 grame. Am framantat numai la mana, aproximativ 20 de minute, apoi am lasat aluatul la crescut cam 2 ore. Am mai framantat inca vreo 2 minute apoi inca 2 ore la crescut in brotform ( am gasit duminica la metro cluj, au 3 marimi de cosuri de nuiele cu painza de iuta). Apoi am copt exact cum este in reteta originala. Aluatul a fost foarte dens, uscat chiar si am mai adaugat 4 linuri de apa, desi cred ca trebuia ceva mai multa.

A rezultat o paine densa dar nu e click, iar de gust …. de la bine is sus. Coaja e ceva de vis.

Pozne:

http://softlabs.ro/paine/imag0492.jpg
http://softlabs.ro/paine/imag0498.jpg

Poate imi dai un sfat , unde sa postez experimentele pe viitor.

Multumesc!

Singurul loc in care voi aproba postarea experimentelor care nu au legatura cu retetele de pe blog, este acest post, destinat ZMP. La restul posturilor, voi insista sa discutiile sa se poarte in jurul subiectului postului respectiv.
Retetele date in volume, nu in grame, sunt greu de respectat si nu ai garantia ca volumul tau este acelasi cu volulul celuilalt. Inlocuirea semintelor de chimen cu seminte de in, aduce cu sine nevoia de a mari cantitatea de apa, pentru ca semintele de in absorb mai multa apa.

de 2 zile ma straduiesc sa-mi fac drum prin labirintul de informatii(multe ,utile interesante),tare mi-ar prinde bine putin ajutor :1.- are cineva putina maia?din 25 oct voi fi in Cluj pt o saptamana si 2.- daca ai o varianta de paine super,super simpla pentru mamici super ocupate(de ceva vreme folpsesc masina de paine sau metoda clasica preluata de la bunicii mei dar nu sunt multumita ;as incerca ceva nou cu pasi putini,simpli si final fericit! always!
cu multumiri ,
Simona
ps cuptorul meu este electric,si simt lipsa celui cu gaz

Simona, cea mai simpla reteta de paine cu maia este Paine 1-2-3, reteta o gasesti pe blog, aici. Maia uscata as putea sa iti trimit prin posta, oricand si oriunde. Va trebui insa sa o reactivezi, timp de doua trei zile. Contacteaza-ma pe mail pentru detalii, daca doresti.

Sunt cea mai intarziata.Probabil şi cea mai..tarzie,ca sa ma exprim oarecum elegant.N-am scris nimic in Duminica Painii pentru ca…n-aveam ce.Ca eram perplexa!Ca abia am reusit sa citesc de la tine si de la toti ceilalti ,maiale sau maiele?,faini,pasi de urmat si alte minunatii ,incat m-am cutezat sa scriu nimic. Doar ca sunt exterm de impresionata de importanta pe care ,din fericire,o dau oamenii painii ,intr-o societate consumistă şi-atat.Si asta dovedeste,inca odata,daca mai era nevoie,ca…atat cat traiesti inveti.
Multumesc mult pentru ca scrii,coci,gatesti şi mă inspiri!
P.S. Mai ales că esti de la mine ,din Banat.

Daniela, parerea mea sincera este ca suntem de fapt “o mana” de oameni, rasfirati prin tara, sau prin alte tari. Ce ma face sa spun asta?… Pai, in primul rand, spranceana ridicata a cunostintelor cand deschid subiectul maia, AYW. In al doilea rand, daca gustul a convins unele prientene, rude, bataia de cap e mult prea mare pentru unii, care ajung la intrebarea: de ce nu se gaseste pe piata o astfel de paine? de ce nu o pot cumpara?
Insa apropiatii ma cunosc prea bine, si nu-i mai surprinde nimic, mereu am cautat perfectiunea intr-un preparat, mi-au placut lucrurile cat mai naturale, putin procesate, toate semintele si condimentele, tot ce e mai sanatos.

Da,aşa e.Suntem chiar o mana de oameni.Si sper sa ne mai inmultim.Ca sa nu se mai planga toata lumea ca….n-ai cum sa mananci sanatos,bla,bla,bla.Eu am o multime de cnostinte care chiar si-au cumparat o masina de paine,de ex.,si nici pe aia nu vor s-a foloseasca ca…e…prea mult timp.Ma rog! Despre framantat si alte cele nu mai incape vorba.Dar,eu insist…sa-i conving pe cat mai multi.Multumesc pt vorbe!

daniela, ma bucur ca ai lasat un mesaj, chiar si daca nu mai e chiar ziua “aceea”. iti multumesc pentru ganduri, si pentru ca existi dincolo de ecran. Pentru cei ca tine scriu, si orice semn venit de la voi ma incanta si ma face sa merg mai departe.

Multumesc si eu pentru raspuns! Urmaresc cam tot ce faci,si sunt extrem de incantata.Si incerc ,cand am timp,sa pun si inpractica ceea ce citesc. Succes si mergi inainte,ca e de bine!

codruta & friends,

am facut painea lui Lumos. e ceva…..de vis! stiu ce mancam in dimineata de Craciun. e un rasfat! ii scriu si lui pe blog, ca merita.
multumesc.
teo

Si eu am facut painea lui Lumos acum cateva saptamani, chiar am de gand s-o postez si pe blogul meu si-apoi musai sa-i las un mesaj pe blogul de pe tfl. Eu am pus cirese uscate in loc de merisoare si laolalta cu nucile si cacaua au fost o combinatie de vis.

Teo deja vorbim de Craciun? :) Doamne ce repede trece timpul. :)

Andreea, i-am pomenit lui Lumos ca ai facut painea, si a fost foarte fericita. Daca o postezi pe blog, musai sa ii spui si ei.
da, Craciunul… nici mie nu imi vine sa cred ca e deja la usa.

codruta, happy world bread day!!!
m-am pregatit pentru ziua asta. am facut poze. am vrut sa ma laud cu maiaua mea de 1 an si 2 luni.
cu painile mele minunate si gustoase si cu tehnicile pe care le-am dobandit.
haide comunitate, hai sa ne strangem si sa povestim!
@armen

Happy Bread Day!! :) La cat mai multe paini frumoase, reusite si sanatoase pentru fiecare din cei prezenti:)! Stiu ca urarea catre sfarsitul unei zile ploioase dar “Bread God” nu cred ca se supara;).May He be with us all!
A:).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *