Ziua Mondiala a Painii 2011 – World Bread Day 2011

tablou de grup Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
@Juergen, Lumos, JamesJr, Sali, Sue and Phil: thank you for responding to my invitation and for your wonderful contribution to this collective showcase of breads.
Happy World Bread Day!
Muchas gracias a Salome! Feliz Dia Mundial del Pan!
Cand am lansat saptamana trecuta invitatia pentru Ziua Mondiala a Painii, nu am stiut foarte bine ce fac si la ce sa ma astept. A fost o idee care mi-a venit intr-o noapte si a doua zi dimineata am lansat invitatia, fara sa stau pe ganduri. Am fost surprinsa de reactia pozitiva pe care invitatia mea a starnit-o, si in scurt timp mi-am dat seama ca evenimentul ia o amploare pe care nu am banuit-o. Am inceput sa am indoieli, cold feet, cum s-ar zice, ca voi fi in stare sa ma ridic la inaltimea asteptarilor. Pe langa nelinisti de genul: daca se ia curentul, daca apare o defectiune la internet, daca exact acum calculatorul se strica? … temerea mea cea mare si secreta… cum trebuie sa pregatesc introducerea, ce trebuie sa spun, si ce fac daca nu imi vine inspiratia pentru un speech memorabil?
Cu aceasta ultima indoiala in suflet si cu strangere de inima, am inceput sa recitesc mailurile voastre, si sa ma uit la pozele pe care le-ati trimis. Si stiti ce am descoperit? Am descoperit doar scrisori de la prieteni, cuvinte calde, fraze hazlii si povesti sincere. Mi-am dat seama usurata, ca voi, prietenii mei dragi, veniti la mine ca sa ne simtim bine impreuna, sa povestim si sa invatam unii de la altii, si nicidecum sa ma judecati ca nu stiu sa tin un speech memorabil sau sa fac o introducere impecabila. Daca as sti sa tin speech-uri, poate ca nu as sti sa fac paine.
Asa ca, fara speech sau alte introduceri, stiti cu totii ce zi importanta pentru mine este astazi si de ce va aflati aici. Si pentru ca sunt convinsa ca in loc sa ma cititi, preferati sa sa vedeti show-ul de paini adunate de pretutindeni, dati-mi voie sa declar deschisa Ziua Mondiala a Painii si sa va invit sa dati iama in minunatiile de paini expuse in continuare.
Stati, nu inca, mai trebuie sa spun ceva: oricat m-as fi straduit sa nu existe diferente in asezarea pozelor, e clar ca cineva trebuia sa fie primul, si cineva trebuia sa fie ultimul. Am hotarat ca painile mele vor fi ultimele, dar restul sunt aranjate fara nici un criteriu. Pentru ca sunt foarte multe, le-am micsorat ca sa nu fie foarte greu de scroll-uit intre ele. Imi pare rau pentru cei care ati pierdut timp sa imi scrieti reteta completa, am specificat de la inceput ca nu e nevoie de aceste detalii. Insa, pentru ca acesta este un post special pentru o zi speciala, daca va intereseaza o anumita reteta de la o anumita paine, va las sa vorbiti intre voi, asa cum ati face-o la o petrecere, fata in fata. Cine incepe?
Posterul din pagina principala a fost facut cu painile celor care mi-au trimis mail pana sambata seara, ora 0:00. Cei care nu va regasiti acolo, sper sa intelegeti motivul si sa nu va suparati. Toti cei care mi-ati trimis mail ar trebui sa fiti prezenti in pozele de mai jos. Nu am “eliminat” pe nimeni. Asa ca va rog, daca stiti ca mi-ati scris mail, si constatati ca nu v-am publicat pozele, va rog sa ma contactati urgent. Cam asta ar fi tot.
Dar stati… mai ceva am de spus: Ana Maria, Andreea, Andrea, Brandusa, Carmen, Cino, Delicioasa, Daniela Elena, Diana, Florin, James, Juergen, Kadia, Lenuta, Liana, Liz, Lumos, Mali, Mihaela, Nicusor, Phil, Razvan, Salome, Sali, Simona, Stefan-Tuchi, Sue, Teodora  – va admir munca si va multumesc tuturor pentru participare. Sunt constienta ca acest post este facut de voi toti si fara contributia voastra, ziua painii ar fi fost fara gust, iar blogul meu mai sarac.
Let the party begin!
Florin, de la Crazy Mother Cooker
Paine rustica cu cartofi: faina alba, cartofi, apa, sare, drojdie
6868447037 c6931a4161 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116868446927 5e6a777aa2 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Andreea, de la Dimineti insorite
1. Pain au levain: faina alba, faina integrala si maia.
6868444173 742777d5ea o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
2. Paine frantuzeasca clasica: faina alba si un aluat dospit la rece
6868444507 2c1ebb1a1e o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
3. Struan dupa reteta lui Peter Reinhart: faina alba, sirop de agave, apa si-un amestesc de: malai, fulgi de ovaz, seminte de in, quinoa alba fiarta.
6868444299 2cfb2b05a2 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Daniela Elena
Paine alba la masina de paine: faina alba, drojdie, apa, sare, zahar, ulei de masline.
6868446203 4bd5ee2561 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Sali, from Salilah’s blog on TFL site
Lemon Bread after Jan Hedh (and Daisy A) – recipe here
6869187335 ef3b59a64f o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Liz
1. Paine de alac 100%: faina de alac, apa, maia, sare.
6868448971 73d135f597 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
2. Paine cu AYW si aditie de secara: faina alba, faina de secara, AYW, sare.
6868448785 0b8c5139de o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Juergen Krauss, from juergen-krauss’s blog on TFL site
Mischbrot mit Dinkel, a 40% rye sourdough with 20% wholegrain spelt (Paine mixta cu spelta, 40% maia de secara si 20% faina spelta integrala)
6868447605 38ca98e0f9 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116868447533 579f6be551 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Carmen
Pain au Levain cu doua maiele (reteta aici pe blog)
6868444825 6304550c20 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Razvan
Paine cu maia, seminte si bere Wit (bere belgiana cu portocale si coriandru, productie proprie)
6869187025 bfc53e7338 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116869186869 ed7a237efa o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116869187177 9c32bdbb70 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Cino
Potato bread: faina, apa, sare si faina Pommefrisch
6868445165 e1f6c63ded o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116868444999 016b96b6c0 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
JamesJr, from jamesjr54′s blog on TFL site
Pain De Beaucaire: All-Purpose Flour, Rye Flour, Water, Levain, Yeast, Salt (faina alba AP, faina de secara, apa, maia, drojdie, sare).
6868447331 0bb4868b41 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116868447451 5dcacaf0cc o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Brandusa, de la Cooking with my soul
Paine neframantata (no knead bread)
6868444639 ec516a8d12 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Sue Hansen
Whole Wheat Boule (paine rotunda din faina integrala)
6869188697 6f43d763b2 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116869188839 e6e5dab496 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Lumos, from lumos’s blog on TFL site
Cocoa Sourdough with cranberry, walnuts and orange peel (paine cu maia, cacao, merisoare, nuci si coaja de portocala)
6868449341 e03072c61d o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116868449237 63671a5d40 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116868449105 ba6800241c o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Delicioasa, de la Delicioasa
Focaccia cu masline & rozmarin/ Focaccia cu chevre & cimbru – reteta aici
6868446339 8d5f0df965 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116868446487 56f5a38db5 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Phil, from pips’s blog on TFL site
1. Any grain Sourdough – recipe here
6869186519 b99548e385 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
2. Country Bread – recipe here
6869186327 9ca277629e o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Nicusor
Paine moale pentru sandwich (reteta aici pe blog)
6869186123 c6f3b7952b o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116869185989 f2fb70987f o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Kadia, de la In jurul mesei
Lipie turceasca cu nuca: faina, sare, ulei de masline, zahar, drojdie uscata, apa calduta, nuci.
6868447861 ce82fdff9a o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116868447759 958c48650d o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Andrea Masec
Paine de casa cu faina integrala si secara
6868444011 3d03f611ca o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Mihaela
1. Paine rustica cu faina integrala
6869185805 bbc55eb417 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
2. Paine rustica cu faina integrala si faina de secara
6869185641 e222cdde4f o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Salome, de la Bloc de recetas
Barritas crujientes de siete cereales: agua, harina de fuerza, harina de siete cereales, levadura, sal y masa madre (Baghete crocante cu 7 cereale: apa, faina cu mult gluten, faina din amestec de 7 cereale, drojdie, sare si maia)
6869187507 2f0556acfe o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Mali
1. Paine rustica (reteta aici pe blog)
6868449513 9dda2f817b o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
2. Paine noua cu paine veche (reteta aici pe blog)
6868449645 94a615cd95 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Ana Maria, de la Just Love Cookin’
Ciabatta – reteta aici
6868443699 81292e2cb9 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116868443861 07a49bef48 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Diana, de la Tara mea inventata
Paine alba, coapta in vas roman
6868446661 e1fc9e0ea2 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116868446799 3f3895c2fb o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Lenuta
1. Paine din Tara Galilor: faina integrala, faina alba, sare, maia, lapte, apa, unt , arpagic, patrunjel, salvie, usturoi.
6868448233 f283ae8d6f o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116868448351 26c2ddc615 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
2. Paine toast despartita: faina abla, maia, lapte, apa, sare.
6868448011 d90c10be07 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116868448133 269bfca428 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Simona, de la Alison’s Trials
Lipie cu AYW – reteta aici
6869187669 1daea7b84e o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116869187849 e7671f12b7 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Stefan-Tuchi, de la Blog* Tuchi
1. Paine Norwich Sourdough (reteta lui Susan de la wildyeast)
6869188373 5f6b8ef5b2 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
2. Paine cu seminte (reteta aici pe blog)
6869188215 b2b9ec82c9 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
3. Paine rustica (reteta aici pe blog)
6869188081 a4b8e216ee o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
4. Ciabatta
6869188507 426e038c41 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Teodora
1. Painea cu gust de acasa (reteta aici pe blog)
6869189023 9d908e9cde o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
2.Paine metoda1:2:3 (reteta aici pe blog)
6869189131 6e4e2166cf o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Liana
Paine dupa reteta stureby deluxe (reteta aici pe blog)
6868448649 04992376bd o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116868448485 6028a17eb9 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Si ultima pe lista, cu voia dumneavoastra,
Codruta
1. 80% Sourdough Rye with Rye-Flour Soaker – Paine cu secara 80% si soaker de secara (formula in curand aici pe blog)
6868445549 22ae31823c o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116868445389 b57bf4f92c o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116868445661 5d8308eabc o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
2. Semolina Bread (formula in curand aici pe blog)
6868445799 057d0d25ab o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116868445933 3f55ed1bc7 o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 20116868446063 5ba151021d o Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
Sa aveti o Zi Mondiala a Painii fericita, dragi prieteni!
PinExt Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
pf button Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
S-ar putea sa va placa si...
share save 171 16 Ziua Mondiala a Painii 2011   World Bread Day 2011
This entry was posted in alte cateva povestiri and tagged , . Bookmark the permalink.

157 Responses to Ziua Mondiala a Painii 2011 – World Bread Day 2011

  1. Ella says:

    Buna dimineata si Happy World Bread Day! Foarte frumoase painile, facute cu multa dragoste, se vede din poze. E uimitor cum din doar cateva ingrediente, ceva practica si multa, multa dragoste ies asa minunatii!

    Codruta, iti multumesc pentru ocazia de a petrece Ziua Mondiala a Painii intr-o companie atat de selecta! Ma duc sa mai admir inca o data painile.

  2. alison says:

    happy world bread day,codruta!and thank you so much !
    adevarul e ca asa o desfasurare de piini frumoase nu am mai intilnit in virtualul romanesc,te felicit pentru initiativa si iti urez o zi precum piinea pe care o faci:inegalabila!:)

  3. Superbe sunt painicile! Imi pare tare rau ca fiind intr-o perioada tare incarcata am uitat (pur si simplu) sa-ti trimit si eu o paine. Chiar mi-ar fi facut mare placere sa particip.
    Anyway, azi o sa fac o paine ca sa onorez Ziua Mondiala a Painii!
    Te pup.

  4. liana says:

    Frumoasa ideea ta si frumos pusa in aplicare! Felicitari – pentru a mia oara! :)

  5. Liz says:

    Guten Morgen, Hello, hola!
    si bine ne-am regasit!

    Ce frumos ai scris, Codruta! A pregatit toata lumea carnetelul cu retete? Eu da si am de gand sa sparg gheata:

    @ Codruta: felicitari pentru paine de secara 80%, arata intr-un mare fel! Nici nu vreau sa ma gandesc ce gust are. Nu-mi trimiti o felie in plic?

    @ Razvan: ai lasat ce-i mai bun la final. Astept reteta! Imi place f mult painea ta. Ce gust are? Ai prelucrat coaja de portacola in vreun fel?

    @ Andreea: sa nu faci tu o paine dulce?? Nu te recunosc. Ma gandeam ca va face Andreea o paine cu fructe uscate dulci, nebunii. Felicitari , Andreea pt painici!

    @ Jürgen: sehr schön! Wie lange backst du schon?

    @ lumos: very nice bread! If you can share the recipe, please do… i want to try this today!

    @ cino: domnule brutar, tot citind comment-urile dvs pe aici, nu am decat o intrebare – Cand aveti de gand sa incercati o paine cu maia? sau macar cu AYW?

    In rest, dragi prienteni virtuali, felicitari tuturor!

    • codruta says:

      Liz, esti minunata! imi place foarte mult sa te am aici.
      Paine de secara o sa poti face si tu, dupa ce pun reteta. Intr-adevar, e deosebita si pe departe revelatia anului pentru mine.
      Pe restul ii las sa raspunda, dar intaresc intrebarea pe care i-ai pus-o lui cino. Macar pentru tine personal, Cino, ca la restaurant imi imaginez ca e mai complicat.

    • codruta says:

      reteta painii lui Lumos o gasesti dand click pe numele painii. :)

  6. Liz says:

    @Sue Hansen: has this bread a bitter taste?

  7. Salomé says:

    Feliz Día Mundial del Pan! Me ha gustado mucho tu iniciativa, espero que lo repitas el próximo año… todos los panes son estupendos pero el pan con arándanos me ha dejado impresionada! Besos

  8. Happy World Bread Day, scumpa mea !! <3 Toate painile sunt minunate, felicitari tuturor, iar cuvintele tale atat de sincere sunt deja cel mai frumos speech pe care puteai sa-l faci. Eu sunt fericita ca te-am gasit, sunt sigura ca iarna asta voi invata sa coc paine ca niciodata, si asta doar datorita tie! Let the bread revolution begin !

  9. Cino says:

    felicitari tuturor pentru paini,superbe si happy world bread day :))

    @liz : paine cu maia in viitorul apropiat nu cred ca o sa fac,nu am timpul necesar pentru ingrijire a maielei,dar cu AYM am fost aproape acum o luna,am lasat merele in apa,s-a lasat drojdia la fund(dupa 4 zile) exact cand am intrat in libere si au aruncat-o colegii…stiu scuza puerila(asa sunt eu mai delasator),dar iti promit ca duminica,maxim luni o sa-i trimit codrutei o poza,asa ca m-ai ambitionat.
    Daca o sa am timp o sa fac si paine cu bere,nu promit nimic:)

  10. Cino says:

    @ codruta : acasa am facut deocamdata doar dulciuri: negrese,clatite,gogosi si chiar acum am terminat fursecuri,dupa 2 incercari esuate,a 3a a iesit:)).
    O sa fac la munca, nu e greu,dar cum am zis sunt putin delasator si am mai uitat.
    Din punctul meu de vedere,painea lui Lumos este cea mai interesanta:D Nu am incercat niciodata combinatie cu fructe,dar si asta o sa o bifez pe viitor:).

  11. alina says:

    Draga Codruta ,
    Arata grozav, miroase deja :) a paine proaspata!
    Felicitari celor daruiti cu harul painii!

  12. alina says:

    Daca in cautarile tale dai si peste retete cu faina fara gluten sunt foarte interesata, Ioana nu tolereaza glutenul, prin urmare eu experimentez diverse modalitati de a face ceva gustos -( si mancabil cu o faina care prin natura ei nu creste si nu leaga…

    • codruta says:

      alina, trebuie sa gasim o reteta cu zero gluten pentru Ioana, sau suporta si secara? Iti voi scrie un mail, am gasit niste linkuri care ti-ar putea fi utile.

      • Cino says:

        Din cate stiam eu faina de secara nu contine gluten deloc.Am facut acum vreun an la munca freegluten bread,a iesit ca o caramida,tare,necrescuta,putea sa fie o arma letala daca aruncai dupa cineva cu ea :))),dar asa si trebuia,se feliaza si se coace pe plita si se poate manca,clientii au fost multumiti. Dar este greu de facut si de procurat faina speciala pentru ea fara gluten.

        • codruta says:

          cino, scuze, am ramas in urma cu raspunsul la comentarii. Secara contine gluten, si nu e tolerata de cei cu coeliac disease. In schimb poate fi tolerata de cei cu o sensibilitate redusa la gluten. Poti sa imi spui te rog din ce era facuta freegluten bread- caramida?

  13. Delicioasa says:

    Frumoasa sarbatoare si minunate painicile :) Felicitari, Codruta! Happy World Bread Day!

  14. Iti multumesc ca ai primit si o intarziata :)

  15. Monica says:

    Fantastic Codruta .Imi creste inima de bucurie sa vad asa mare varietate de paine pe blogul tau. Felicitari pentru geniala idee pe care ai avut-o.Acum sincer imi pare rau ca nu am trimis si eu desi painea am facut-o,dar am zis ca nu e la nivel de a fi aratata pe internet.
    Minunat este acest mestesug de a face paine.E vie,creste sub ochii tai si e asa buna si asa de bine ne tine in viata pe toti incat Mantuitorul nostru a socotit ca e demna de a fi pomenita in fiecare zi in rugaciune cand ne-a invatat cum sa ne rugam.

    • codruta says:

      Vezi, monica? eu te-am incurajat sa imi trimiti poze…
      si mie imi plac painile adunate azi: asa de multe feluri, asa de diferite intre ele, si fiecare cu povestea ei unica.

  16. Liz says:

    Vad ca a inceput petrecereaaa!
    Apropiatii mei stiu ca azi sarbatoresc ceva, nu le era tocmai clar, dar cu-i nu-i plac sarbatorile?!
    Mi-am pus putin vin f sec, f rosu, de tara, dar propabil voi face mai tarziu 2 cani de vin fiert cu scortisoara. Merge pe frigul asta, nu?? Si ma voi cuibari cu pisicu’ si prietenul pe canapea. (cu un ochi stau pe blog, va e clar, da?)
    Codruta, tu ce bei? Te servesc cu vin fiert?

  17. Liz says:

    Interesanta si painea Lenutei, din tara galilor, cu arpagic. Ma gandeam si eu de ceva timp la o paine cu usturoi, sau macar prajita si unsa cu usturoi

    • codruta says:

      Painea Lenutei e interesanta si ca ingrediente, si ca forma. Sunt convinsa ca painea e foarte aromata, poate ne spune chiar ea cand vede comentariile.

    • Cino says:

      Liz,ce zici de o foccacia bread cu usturoi si ceapa,rosii deshidratate in ulei,verdeturi provence,ulei de masline si presarata cu oregano deasupra?

  18. Andreea says:

    Nici nu stiu cum sa incep. Sunt f placut impresionata de spectacol!!

    Draga noastra Codruta felicitari pt idee, dar mai ales pt felul in care ai ridicat stacheta in universul painii artizanale. Ce spectacol minunat. Astept s-apuc ziua in care se inventeaza pozele cu miros si gust :))

    draga Liz, painile tale sunt absolut superbe!!
    Am ras una buna :))))) asa usor de citit sunt?? Sincera sa fiu cochetam cu ideea unei paini cu nuci si smochine, insa nu am timp zilele astea, promit sa las vorba cand am cu ce ma lauda. :)

    @Razvan, aplauze!!! Sectiunea produce averse in cerul gurii. :)

    @Cino, ce modele faine au painile. Cum sugeram zilele trecute, fa-ti si tu te rog :) un obicei din a-ti fotografia painile. Sa ne bucuram impreuna :))

    @Florin, f faina painea. Cred c-avem un soft spot pt painea cu cartofi. (?) :)
    O pomeneai zilele trecute pe cea secuiasca cu coaja batuta. Avea tata niste matusi la tara, in secuime, aveau cuptorul cu vatra in bucatarie si coceau cate 10-15 paini uriase dintr-o data. Painea era atat de mare incat ne tinea lejer o saptamana si totusi gustul era absolut superb pana la ultima firimitura. O sa incerc sa aflu reteta, macar sa fac ma apropii de painea din amintire.

    Felicitari tuturor! Si-alta data, si-alta data ….

    • codruta says:

      Legat de painea lui florin, Stefan (tuchi) -daca esti aici sau citesti comentariul, te rog completeaza-ma- mi-a povestit de o paine din sebes, cu miezul consistent, facuta cu maia, cu coaja arsa si apoi batuta. Seamana cu cea descrisa de Florin. Stefan, poti tu sa afli reteta?

      • Andreea says:

        da, da musai sa aflam reteta. :)
        Am vorbit adineaori cu mama si-am rugat-o sa ceara reteta. Desigur cuptorul este eroul principal in reusita aceste paini, dar ne adaptam conditiilor :) Mama spune ca la 2/3 faina intra 1/3 cartofi albi, fainosi, fierti in coaja, raciti apoi dati pe razatoarea mica. Initial se amesteca, faina, apa si drojdie (apa nu e multa) si-abia apoi se adauga cartofii. Foarte nestiintifica ‘reteta’ insa cam asa se lucreaza cu painea cu cartofi. Am facut no knead bread de nenumarate ori si cartofii ii adaugam in aluat dupa un soi de autolyze.

        Codruta am pornit aseara o maia dupa reteta ta. Sa-mi tii pumnii :)
        Poate ma imprietenesc si eu cu faina de secara … acum nu prea ne simpatizam :))

        • codruta says:

          care “reteta mea”? aia de apa+faina=maia? sau ai facut cum am facut eu, si anume ai luat o bucata din aia alba si ai transformat-o in secara? in 2 saptamani nici nu o sa mai stie ca a fost alba vreodata! :)) e ca o schimbare de sex (nu ca as sti ceva despre asta) :))

        • codruta says:

          sa nu dati cu pietre!… mie nu imi place painea de cartofi, dar am facut odata una asa de buna (dupa spusele lui V) si n-am mai putut sa o reproduc a doua oara. in primul meu post, cel cu adunatura de paini, am o poza cu aia de cartofi.
          legat de secra, andreea, trebuie sa citesti comentariile de la postul meu cu painea de secara de pe TFL. O sa vezi…

    • codruta says:

      Painea lui Razvan va fi testata si de mine, in curand. Aveam una similara in minte de ceva vreme… dar am atatea in minte incat nu stiu pe care sa o fac mai intai. Recunosc ca Razvan mi-a dat un impuls cu pozele lui.

    • Cino says:

      :)) mersi mersi,iti promit ca o sa-mi fac timp sa fac si poze,dar o sa le adaug pe facebook,nu am blog si nici nu stiu sa-mi fac(nici nu am timp).Uite miercuri pe la 10 dimineata cand ma intorc de la munca o sa pun o poza cu Foccacia bread pentru Liz,sa vad daca-i trezesc interesul pentru paine cu usturoi…si iti zic eu..iti lasa gura apa..:))

  19. Kadia says:

    Este incredibil cate forme, arome si gusturi s-au putut aduna aici pe o singura pagina! Imi place foarte mult felul in care ai organizat sarbatoarea painii si felul in care ai prezentat evenimentul ;) Felicitari! O idee grozava! Si-mi mai place si prima poza, posterul cu toate felurile de painici. Imi pare tare bine ca mi-am varat si eu painica mea cu nuci printre minunatiile de aici.

  20. Razvan says:

    Fain de tot! Tare-mi place ce vad.
    Codruta, buna idee ai pus in practica.
    Toti meritam cate un pahar de bere, sa stingem setea provocata de caldura cuptoarelor :-). Berea, productie proprie, o dau eu cand treceti prin Cluj-Napoca.
    Vreau sa si nominalizez painile care mi-au placut in mod deosebit, in ordinea postarii:
    - Liz, paine cu AYW si aditie de secara. Structura miezului e spectaculoasa.
    - Carmen, pain au levain cu doua maiele. Painea arata ireprosabil, mi-as fi dorit sa vad si structura miezulului.
    - Lumos, paine cu maia, cacao, merisoare, nuci si coaja de portocala. Cea mai exotica paine pe care am vazut-o. Miezul e deosebit, structural si cromatic. (The most exotic bread I ever laid my eyes on, with an outstanding, colorful crumb.)
    - Phil, country bread. Paini frumoase si in imaginile de pe blog se vede si miezul cu coloritul mov, specific nucilor. (Beautiful loafs with nice, walnut purple, crumb).
    - Stefan-Tuchi, paine cu seminte. Imi place mult miezul, e foarte aerat.
    - Codruta, semolina bread. Se vede ca ti-ai pus la treaba banetoanele, forma este faina tare.
    @Liz: Poate nu se intelege bine din titlu, berea e cu portocale si coriandru, se numeste wit si e o bere alba, de grau. Berea e productie proprie si a fost folosita pentru a inlocui apa in reteta. Cea mai buna paine de pana acum, cu un usor iz si de coriandru.

    • codruta says:

      Merci Razvan si felicitari pentru paine. E deosebita :)
      Voi scrie despre semolina bread, dar sincer nu stiu cata lume (in RO) are acces la semolina. Mare pacat… A fost prima mea experienta cu aceasta faina si pot spune ca e speciala. Detalii, in curand.
      ps… tot asteptam sa remarce cineva bannetoanele mele :))

      • Liz says:

        Le-am remarcat si eu Codruta!
        dar la al doilea, treilea scroll in jos, ca n-am putut vedea mai departe, mi-au sarit painile in ochi!

    • Liz says:

      Mersi Razvan , ca m-ai lamurit cu berea!
      Imi place si berea, dar mai frecvent beau vin. Dar daca dai tuuu o bere nu refuz!

      referitor la paine – da, am cerut gauri si am primit!
      Codruta stie, dar mai povestesc o data, ca mie mi s-a parut f haios. Eram in bucatarie cu prietenul meu si taiam painea asta, la care el:
      “Daca nici gaurile astea de sobolan nu-ti ajung……”
      era obisnuit sa ma plang de lipsa sau marimea gaurilor. Poate e doar o impresie momentan, dar secara cu AYW si secara cu maia, in cantitati rezonabile bineinteles, fac casa buna, iese painea gaurita bine.

  21. Liz says:

    @ Andreea – la talentul tau, nici nu vreau sa ma gandesc ce paini cu adoas dulce ti-ar iesi

    • Andreea says:

      :) Liz,
      Struan este de fapt, o paine mai dulce.
      Eu n-am pus zahar cat cere reteta, insa e o paine care se preteaza f bine pt toast, iar PR spune ca lui ii place exact atat de dulce cat spune reteta. Eu n-am avut curajul sa adaug atat de mult zahar de teama sa nu ramana nemancata. :)

      • codruta says:

        cand spui toast, te referi la french toast, la sandwich toast, sau pur si simplu prajita in prajitor?
        ps. eu nu ma impac cu painea dulce (decat daca dulceata vine din secara, atunci o ador! – o sa vezi si tu cum e!)

        • Andreea says:

          la prajitor. Nici eu nu-s fan paine dulce. Prefer cozonacul :D :)
          Insa painile cu seminte de aici sunt de vis … nici nu stiu acum cu care sa incep :))
          Iar cele cu nuci si ceva dry fruits, sunt pe lista sigur.

          Painea cu cartofi ca la tara, cea cu coaja batuta sa stii ca e cu adevarat deosebita. Eu nici c-am mai mancat din copilarie desi cand ajung acasa (la Odorheiu-Secuiesc) tat nu mai stie cum sa ma rasfete. Paine insa ca aceea n-am mai mancat.

          Stii la ce visez eu Codruta? La un cuptor in curte, pt paini, pizza si cu un adaos sa putem face kurtoskalacs. :))

          merci pt bannetons, mi-as lua numai 2, oblong si rotund. Cred ca iau de 1 kg. Astept oricum sa povestesti ce-i de stiut.

          • codruta says:

            :(( am avut o “cuptorita” (adica un cuptor mare pentru paine, cu vatra de piatra, cu lemne si cos de fum) la sat si tata a daramat-o acum cativa ani. atunci nu m-am impotrivit, nici nu-mi trecea prin cap ca voi face paine vreodata! de fiecare data cand imi amintesc… sufar

  22. Andreea says:

    Hi Lumos, your bread is outsanding! A must try! :)
    I’m not a huge fan of cranberries… in general, the bitter taste is not my cup of tea.
    I will try your recipe with dry cherries and I’ll let you know how it worked. Many thanks for sharing!

    • lumos says:

      Hi, Andrea
      Thank you very much for your kind words. And sorry I can’t write in you language. :p

      Just one tip. Fresh cranberries has bitter taste, but dried cranberry doesn’t. They are sweet and very subtle hint of acidity, it works very well in this bread.
      best wishes.

      • andreea says:

        ok Lumos, I’ll try it with cranberries also. I live in Canada, I did try dry cranberries, in cookies and some other sweets and I wasn’t too happy about their taste. I will leave a comment on your blog, after we (my whole family :)) taste the bread :)

        • lumos says:

          Hi, Andreea,

          If you have tried and didn’t like cranberries, you don’t need to use it. ;) It works with other types of dried fruits, too, like dried figs, apricots, sultanas, prunes, etc. If you’re using dried cherries as you mentioned before, dried sour cherries may work better ….but it may depend on how sweet-toothed you are, which I’m not. One of my friends love this just with walnuts.

          Look forward to your report on the result. Hope you’ll like it.

  23. Andreea says:

    PS
    Felicitari Carmen pentru o paine perfecta.
    Am tot dat in sus si-n jos pe langa imagine sa ma conving ca nu-i una dintre fotografiile tale Codruta, atat de mult seamana cu una dintre pozele tale (cea pregatita pt blogul lui Alison)

  24. Andreea says:

    Codruta, sa folosesti bucuroasa bannetoanele. Ce dimensiuni ai cumparat? Merci!

  25. Marcela says:

    Codruta,
    Felicitari! Ziua Mondiala a Painii pe blogul tau e un succes.
    La noi ea a fost sarbatorita cu o “miche de Créteil” (paine rustica – faina semi-integrala – cu un levain de secara) cumparata de la brutaria din sat.
    Si, btw, cum e sa cresti painea in banneton? ;)
    Marcela

    • codruta says:

      Marcela, ce mult ma bucur sa te gasesc aici! Brutaria din sat nu e aceeasi de la care luam paine ast vara, nu? ati gasit alta, mai buna?
      painea in banneton e o alta lume!!!! (bine, nu am facut decat 4 paini de cand am bannetoanele, dar m-am indragostit de ele dupa primul copt)
      codruta

      • Marcela says:

        Codruta,
        Brutaria din sat e una relativ buna si inventiva dar nu asa de buna si traditionala ca cea pe care o aveam la piciorul casei. Tot farmecul a disparut pentru ca nu mai putem discuta despre relatia dintre aluat, temperatura exterioara, durata de dospire si gustul painii cu brutarul.
        O consolare ar fi sa apuc sa gust una din capodoperele tale (cu banneton sau fara). Dar pana atunci mai vorbim noi.
        Succes in continuare
        Marcela

  26. Razvan says:

    Andreea, iti multumesc.
    Liz, avem si vinuri. Un Vistalba Corte A Malbec merge? :-)
    Daca nu, desfacem o Feteasca Neagra Ancestral Crama Basilescu 2008, asta nu da gres niciodata.

  27. teodora says:

    helllo, everybody!!!!
    ce mai discurs, sala in delir, aplauze, nu ma mai satur de poze, deja deschid linkuri peste linkuri, ce sarbatoare, ce party, painea cu merisoare (un must), semolina bread – o desfatare vizuala, banetoanele…ohoo, direct pe lista de on-line-orders, un pahar cu vin, altul, Noroc, Codruta, Noroc, prieteni virtuali! good to be here!
    teo

    • Liz says:

      hahahha !! exact exact!
      Ce muzica ascultam?

      http://www.youtube.com/watch?v=VA8Bir3kdSQ

      (desi nu ascult asta in general, de amuzament acum!)

      • Liz says:

        M-am jurat ca n-oi mai be
        Dar eu nu ma pot tine

      • andreea says:

        mi-am adus paharul, e trecut de 12 si-n Canada, deci nu m-arata nimeni cu degetu’ :))

        Codruta, raspuns aici si-aanume: sigur ca da!
        E atat de time consuming sa aduni informatii pertinente din virtual, iar la tine pe site sunt toate punct ochit, punct lovit. Am incredere 100%
        De ce sa nu gaseasca tot cititorul de la A la Z ce trebuie stiut, avut etc? Eu una sunt mai mult decat interesata.

    • codruta says:

      hello, teo, te asteptam!
      asa-i ca am strans o gramada de poze care mai de care? sunt asa de mandra de voi!
      sa fac un post imediat urmator despre tools must have? credeti ca e de folos? nu ca as avea eu de toate, dar macar cele importante, ce merita luat, ce nu, de unde, etc

  28. Razvan says:

    Codruta, iti multumesc pentru vorbele frumoase.
    Nu ma porniti cu muzica, va avertizez:
    http://www.youtube.com/watch?v=iZEI9g6-pJ0&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=u5FymESz_gs
    Prima e mai vesela, a doua mai trista, dar ambele sunt folclor pur.
    Si ceva international, pentru ca in acesta luna Metallica face 30 de ani:
    http://www.youtube.com/watch?v=1QP-SIW6iKY

  29. codruta says:

    Ati vazut ca a mai aterizat o paine? de pe TFL primita chiar acum.

  30. Razvan says:

    Lemon bread… Chiar sunt curios de gust.

  31. Liz says:

    prea putina lamaie

  32. Razvan says:

    La Carrefour se gaseste unul bun, importat din Franta.

    • Liz says:

      sunt curioasa, Razvan, cam ce preocupari mai ai tu, culinar – vad ca faci paine, bere… iti place sa si gatesti?

    • codruta says:

      banuiesc ca-i cu alcool, nu?
      oricum, prea multe planuri de paini am in cap, nu cred ca mai e loc acum si de una cu cidru.
      imi zboara mintea de la vollkornbrot la baghete, la durum si inapoi la secara.

  33. Razvan says:

    Liz,

    Sunt pasionat de gastronomie si facutul de paine si bere au venit mai tarziu.

    Bucatarie thai (cu ingrediente din aduse din Bangkok, via Londra), care in opinia mea este si cea mai gustoasa, exotica si culmea: sanatoasa.
    Bucatarie italiana: fritti misti, salse, pesto, paste, pizza, risotto, porcini sott’olio, fructe de mare, etc.
    Si apoi diferite retete din orientul mijlociu, Franta (mai mult patiserie si salate), Grecia, Maroc, Mexic, SUA (carnuri si cheesecake aici), etc.
    Probabil am uitat cate ceva, dar oricum periplurile culinare vor continua, cel mai probabil cu bucataria sud-coreana si patiserie cu influente australiene (nu e o gluma: http://www.bourkestreetbakery.com.au/).

  34. Razvan says:

    Sud-coreeana, scuze ca am mancat un “e”.

  35. Andreea says:

    Daca tot a dat Razvan start international si tot vorbim in dedicatii, cam ca titlul melodiei asteia http://www.youtube.com/watch?v=RukUetw0hAM cred eu ca se simte cine da click pe postul de azi si in general pe blogul Codrutei :))

    Sa aveti o saptamana faina!

    PS ma bucur s-o gasesc si pe Ana-Maria aici si pozele ei minunate.

    • Razvan says:

      Nicusor,
      Facem fan club :).
      Pana una, alta ar trebui sa ne veden noi, clujenii, la o pita unsa cu cutitul si un pahar de vin sau bere. Uite, Codruta ne poate ajuta sa facem schimb de mailuri, ca daca le postam aici ne umplem de “oferte avantajoase”.

  36. Nicusor says:

    Ma bucur sa costat ca orasul meu este bine reprezentat. Suntem cel putin 3 din Cluj-Napoca:
    Razvan, Tuchi si cu mine … 3. Poate mai sunt si altii … facem un fan club “Codru de Paine” ?

  37. Liz says:

    Eu ma retrag. Ii multumesc Codrutei pentru gazduire. Va salut pe toti si ne mai “vedem” pe aici.
    N-are nimeni in plan vreo pumpkin bread? Eu da!
    Noapte buna!

  38. Andreea says:

    Liz, astept poza cu rezultatul painii, sa rogi pisicu’ sa participe la prezentare. :)
    Eu am o pumpkin pie in plan :D :))
    Noapte buna!

  39. Sali says:

    That’s a wonderful collection of breads – many thanks for doing this, it looks great!
    Happy World Bread Day to everyone!

  40. mali says:

    Am intrat abia aseara sa vad colectia de paini. Frumos!! mai mult nu pot sa spun, au spus-o altii inaintea mea.

  41. leni says:

    Felicitari tuturor, si in special tie Codruta!!!PAINEA E OM.Este de ajuns sa inganam in soapta ,sau in noi insine,asa cum o facem de nenumarate ori in solitudine meditativa ,”painea noastra cea de toate zilele ,de-ne-o noua astazi…”,pentru a denumi ,mai presus de mizeriile vietii reale ,o aspiratie si o invocatie fierbinte adresata cu umilinta si smerenie destinului. Ieri datorita Codrutei am aratat tuturor ca am fost OAMENI , si am sarbatorit cum am stiut mai bine aceasta zi minunata!!!! Ma bucur nespus daca paine mea va trezit interesul ,si aveti tot respectul si admiratia mea pentru ce ati facut fiecare. Va felicit si asteptam o noua provocare ,Codruta!!!!!!

  42. Tuchi says:

    @all: felicitari pentru mobilizare si fotografiile trimise!
    @Razvan: multumesc de aprecieri! Saraca mea paine cu seminte, atat-i de departe de modelul pus de Codruta…
    @Nicu: da, facem clubul si organizam excursii periodice la Timisoara sa vizitam viitoarea brutarie a Codrutei. Pana atunci o batem la cap sa o deschida :).

    Codruta, inca o data felicitari pentru initiativa si multumiri pentru minunatiile pe care ni le impartasesti pe acest blog!
    Din pacate nu am mai fost in vizita la rudele mele de langa Sebes din tinerete. Sunt in contact pe internet cu trei verisori si de mult ne tot propunem o intalnire acolo. Indiferent daca intalnirea va avea loc sau nu in acest an, obligatoriu voi face rost de reteta si de povestea “ritualului” indeplinit in cele doua zile cand se face transa de paine. Deocamdata stiu doar atat ca maiaua era solida (cam un pumn din aluatul transei precedente) si era pastratata in faina.
    De asemenea, mi-ar place sa obtin reteta painii facute de “Intreprinderea de Morarit si Panificatie ‘Spicul’ – Cluj” pana pe la mijlocul anilor ’70. Era in mod cert o paine fara drojdie de bere, avea 4kg, se vindea la gramaj si semana (atat cat imi mai aduc aminte) cu ceea ce imi iese mie cand fac reteta “Norwich Sourdough”. Nu stiu cum sa procedez. Pana la urma cred ca voi da un anunturi in presa locala, da’de gasesc vre-un brutar pensionar dispus sa ma ajute.

    • codruta says:

      tuchi, “maiaua solida cat pumnul si tinuta in faina” ma duce cu gandul la desem- cu conditia sa fie din faina integrala. Iti amintesti asa ceva?
      ps: painile tale imi seamana foarte mult cu ale mele, mi-a placut sa le vad facute de tine :)

      Nu ma tachinati cu brutaria! Sufar in tacere ca nu am fonduri si cunostinte ca sa fac asa o afacere.

  43. andreea says:

    Mama a vorbit cu matusa lui tata pt reteta de paine cu cartofi. Am ras una buna cu mama, despre indicatiile primite. Pentru cineva care gateste de peste 50 de ani, cantitatile sunt prea putin importante, experienta preia comanda.

    Zice asa: 1kg de faina, 2 cartofi cat pumnul, 20g drojdie, maia cat o nuca(!), o lingurita-2 de sare
    **fac o paranteza: in ungureste drojdia naturala se numeste kovasz (de exemplu castravetii aceia murati vara la soare, se numesc kovaszos uborka… pt ca se acresc in apa sarata, un soi de AYW, dar cu castraveti :))**
    drojdia si maiaua se pun de cu seara la dospit, a 2 zi se amesteca cu faina si apa cat cuprinde (:)) ) apoi cu cartofii … the end! LOL

    kovasz-ul acesta spune tata ca se face din resturile de coca ce raman pe copaia de lemn in care s-a dospit aluatul. Se face un cocolos, doua din aluat si se paastreaza pana la tura urmatoare de paine. Cocolosul se usuca desigur, asa cum se usuca si maiaua daca o lasam descoperita.

    • codruta says:

      super, andreea, am ras de numa’ asa patesc si eu cu mama, cand o intreb vreo reteta de prajitura.
      acest cocolos (kovasz, cum ii spui tu) mi-e cunoscut din painile bunicii. La noi la sat, in Banat, se numeste “olatel”, cu “tz”, nu cu “t”. Aluatul luat de pe copaie se usca pe o farfurie plata, pe un dulap, la caldura (dar era mult mai mare decat o nuca, insa se si faceau 4 paini imense din el) si se inmuia in apa cu o seara inainte de a se face paine. Mi se pare extraordinar cum bunicii nostri, indiferent de regiune, sau de numele folosit, stiau cum sa faca sa imbunatateasca gustul painii, iar astazi nimeni nu mai stie asta.

  44. andreea says:

    PS pana la urma kovasz-ul din povestea painii de mai sus este un soi de poolish.

    • codruta says:

      o mica corectura: kovaszul tau, olatelul meu, este de fapt old dough, nu poolish (pentru ca e din aluat cu sare, nu doar din apa faina si drojdie, cum este poolish-ul)

  45. andreea says:

    receptionat!
    si uite de ca de echivalentul romanesc al kovasz-ului chiar nu stiam.
    Cred ca era o nuca pt 1kg de faina, insa ea cocea deodata cate 15 paini cat o roata de 4×4 (LOL) . Vai ca bune mai erau!

    lasa ca nu ne impiedica nimeni sa dezgropam vechile retete si sa le dam look modern. :)
    eu sunt tare pornita pe asta cu cartofi …

  46. Razvan says:

    N-am mai auzit de olăţel… :)
    Sună tare haios. Din păcate eu nu mai ţin minte dacă bunicii mei foloseau aşa ceva, eram foarte mic. După ’89 s-au lenevit şi cumpărau o pâine adusă de la o brutărie tradiţională pe vatră. În câţiva ani au transformat pâinea aceea acceptabilă intr-un semi-polistiren expandat. Mai visau ei uneori la pită-n “cuptorişte”, dar n-au mai făcut…
    Noi, aici, suntem dovada vie că valorile nu mor şi avem datoria de a le insufla noilor generaţii.

    • codruta says:

      Razvan, ce frumos ai spus ultima fraza.
      la mine la sat era “pita in cuptorita”. Dupa ce a murit bunica (in ’97) nu a mai facut nimeni paine. Amintirile mele sunt destul de vii, dar tin minte mai degraba cum aratau painile si ce bune erau, nu atat cum se facea aluatul :) Drojdia comerciala se folosea pentru crescut, olatelul era pentru gust.

  47. Mihaela says:

    Buna Codruta,
    frumoasa zi in compania prietenilor painii. O petrecere pe cinste, frumoase paini, voie buna, vin si bere. Felicitari, o mare bucurie sa fiu printre voi.
    Mihaela

  48. Liz says:

    Eu inca mai sarbatoresc ziua painii si am si dovezi:

    http://www.flickr.com/photos/67609354@N03/6254869449/in/photostream#/photos/67609354@N03/6254869449/in/photostream/lightbox/

    Am facut painea dupa lumos, cu mici variatii, am folosit AYW, mai multa cacao, n-am mai pus sare, iar faina a fost un amestec de secara si 650.
    Painea rotunda e tot cu AYW si secara si, nu se vede f bine din poza facuta noaptea cu telefonul. e galbuie, am pus un pliculet de sofran.
    Observati ce crestaturi am facut, bine….. tot cu cutter-ul de hartie, da’ e bune dom’le!

    • codruta says:

      Liz, de ce nu iei un pachet de lame de barbierit? “lamele speciale pentru scoring” sunt de fapt razor blade, puse pe un bat frumos si cu un capac de protectie. Poti folosi un bat de lemn de la starbucks, pe care curbezi lama, si ai grija unde depozitezi, ca sa nu se taie cineva.
      http://www.amazon.co.uk/The-Bertinet-Kitchen-Lame/dp/B003WGJRLC/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1318922001&sr=8-1

      • teodora says:

        codru, o sa razi de mine.
        dupa ce ai deschis blogul, dupa cateva postari, apare undeva intr-o poza “instrumentum probationis”, chestiunea pe care o folosesti tu pentru scoring. si da teo fuga la magazin, ia un pachet de lame de barbierit, acasa mestereste o chestie cu un bat de frigarui, lama se curbeaza un pic mai tare decat mi-as fi imaginat si da-i si cresteaza aluatu’. ce crestare ca aluatu’ meu la acea vreme era un maglavais cam apos, si se ducea cu totu’ dupa lama:))). de unde am tras eu concluzia ca ceva nu am inteles, nu asa se face…
        acuma ca am un aluat mult mai adecvat, poate reiau experimentul, desi cutterul lui liz imi face cu ochiul:)
        ati urmarit episodul 84 din “aventuri la copt paine”.
        salutari si ganduri bune!
        teo

        • Cino says:

          poi da-i cu faina inainte pe suprafata painii ca sa nu se mai lipeasca :)

          • codruta says:

            cred ca teo avea o problema cu intreg aluatul, nu cu scoring-ul doar. Intre timp, experienta si-a spus cuvantul si lucrurile s-au schimbat :)

        • Liz says:

          Teo, eu am folosit cutterul din comoditate, pe acesta il aveam mai ascutit in casa, nu da rezultate specataculoase neaparat… mai ales cand o dau in bara si nu-mi creste paine, cu tot scoring-ul din lumea… nu mai conteaza cu ce-l faci. Si mai e un motiv.. il citesti mai sus

      • Liz says:

        Sper sa nu deranjez pe nimeni cu naivitatea mea, daaaar…. nu stiam ca se mai fabrica lamele de ras.

    • codruta says:

      liz, imi place ce vad la tine in poze. Frumos scoring ai facut, cu atat mai apreciabil ca stiu ca te chinui cu un cutter :) ar fi super daca ai lasa un comentariu si la lumos e blog, dupa ce gusti painea, cred ca i-ar pica tare bine :) Felicitari, tu chiar ai pornit de la zero, sau aveai experienta mai veche? :)

      • Liz says:

        Aveam o experienta, vreo 3 paini ratate cu drojdie comerciala, o caramida din secara… si retete de genu’ “faina cat cuprinde”… si am zis ca nu e pentru mine framantatul ala fara sens, nu stiam pe atunci de autoliza si SF. Stiam de sourdough starter si peste 1-2 ani cand m-am decis sa-l fac am dat cautare si am intrat pe blogul tau. La vremea aceea, acum vreo 2 ani, nu facea nimeni maia salbatica si am mai incercat cu no-knead bread, dar am esuat. Totusi dorinta de a consuma o paine de calitate m-a facut sa perseverez, chiar daca nu imediat. Si imi place si grupul care s-a strans in jurul blogului tau, oameni diferiti cu o pasiune comuna…
        Azi iti trimit email-ul cu impresiile pentru lumos.

        • codruta says:

          Merci, Liz. Am avut si eu caramizile mele de secara, dar le-am mancat :)) Dupa care mi-a fost frica de secara si am evitat-o. Acum incet incet descopar fascinatia care se ascunde in spatele ei si am inceput sa citesc mai mult si sa aplic ce citesc. Pana in acest moment 80% e maxim cat am avut curaj sa fac… dar vine vremea si pt 100%.
          Merci pentru mail, tocmai l-am primit.

  49. andreea says:

    Foarte aratoase Liz! Cand le tai poate faci o poza cu felia sa vedem cum este. :)
    Daca taie bine de ce sa-l schimbi.

    Eu cumparasem un brici de la farmacie insa nu taia cum imi imaginsem c-ar trebui si mi-am cumparat lamele. La crestaturi nu stiu ce fac aiurea, dar nu-mi ies painile urecheate si pace.
    Am si lama curbata si oricat de adanc tai, painea tot se umfla si ‘astupa’ urechea. Pfff! :(

    • Liz says:

      Ms Andreea, esti o draguta, ca de obicei.
      lame de bisturiu zici?
      buna idee… de ce nu m-am gandit la asta? nr 10?
      Nu mi-am luat lame inca, imi lipsesc multe chestii, dar vreau sa mi le iau la urmatoarea iesire in strainatate. Dezavantajul cand faci o comanda e ca nu apreciezi intotdeauna cum trebuie.

    • Liz says:

      Acele paini nu au mai apucat poze cu sectiunea. Am avut prieteni in vizita care le-au mancat goale. Si ma amuza acum ca daca stabilim o seara de carti sau remi, se intereseaza mai intai daca este ziua in care coc paine.

      • codruta says:

        :)) inca mai face lumea sesiuni de remi? … ce farmec demodat are jocul asta… mi-ai facut dor :)

        • Liz says:

          Mai facem, cum nu? … da, si mie imi trezeste amintiri remi-ul, mai ales ca-l jucam cu parintii, unchii, matusile, cand eram mica. Pune de un remi si de-o paine calda! Merge si in doi, daca nu gasesti prieteni doritori…

  50. Liz says:

    Feliez maine si pozez, nu-mi place sa tai painea calda. Cu miezul nu-i problema ca la painea cu drojdie comerciala, dar am observat ca se dezmembreaza coaja… eeeee… se formeaza miezul mai bine peste noapte! :)

  51. andreea says:

    Brici de barbier. :) L-am gasit la farmacie, ma rog, ceea ce numim noi aici farmacie, la raionul cu chestii pt coafat. Cautam lame simple ( foloseau tatii nostri la barbierit candva) si-am dat de brici. :)

  52. andreea says:

    Hai sa vin si eu cu un link cu una dintre painile din seara asta. O paine cu cartofi, maia, un strop de dojdie uscata (numai pt ca era musai s-o coc azi). Coaja e chewy oarecum, miezul pufos, e perfecta pt sandwichuri. As vrea sa-mi spuneti va rog, ce e gresit in taietura. Trebuie taiat oblic, dar cat de mic trebuie sa fie totusi unghiul? merci!

    https://picasaweb.google.com/103432436250235357192/Paine?authkey=Gv1sRgCNaosfDGne_h4AE

    • codruta says:

      Gorgeous looking bread! andreea! se vede ca e sanatoasa si frumos crescuta. Sincer, nu ma deranjeaza deloc taietura, da un aspect rustic painii, si taietura a ajuat-o sa creasca, nicidecum nu a colapsat aluatul (cum se intampla de obicei daca taietura e prea adanca si aluatul prea moale).
      Observatia mea la crestatura e urmatoarea: ai taiat prea in adancimea painii, in loc sa tai la suprafata ei. La astfel de taieturi, lama trebuie tinuta intr-un unghi aproape orizontal, cat sa tai sub invelisul aluatului, nu in profunzimea lui. Imagineaza-ti ca painea e o portocala. Trebuie sa tii lama in asa fel incat sa o bagi si sa tai sub coaja, fara a ajunge cu lama la miez. Iti dai seama ca lama e aproape tangenta la suprafata aluatului. Taietura cam 1cm…1,5 cm.
      Dupa ce faci taietura, vazut de sus, aluatul nici nu pare crestat, insa in cuptor incepe sa isi descopere miezul, treptat, nu se “cracaneaza” dintr-o data. Asta e teoria, nu ca as fi experta, dar uneori imi iese.
      cauta pe TFL blogul lui dmsnyder, are un articol despre scoring, bun de tot!

  53. Cino says:

    Cele mai bune taieturi le faci cu lama de ras(aia de la aparatele vechi gillette) de cand ma stiu asta folosesc si nu am probleme,daca ai grija sa o cureti mereu de coca si sa o mai dezinfectezi poti s-o folosesti si cateva saptamani.Mai poti folosi si cutitul de taiat paine si foarfeca ..Eu le folosesc pe toate 3 in combinatii:)

    • codruta says:

      corect, eu am wilkinsson :)
      Cateva saptamani in ritmul tau de folosire :)), eu am un pachet cu cinci lame si abia am folosit 3, de un an de zile, sau mai mult chiar. Cu foarfeca nu am incercat inca, desi de cand cu baghetele, ma bate gandul sa incerc un epi de ble sau dragon tail.

  54. Cino says:

    epi de ble facem si noi :D noi ii zicem spic de grau..dragon tail e la fel de interesant…faza misto e ca le poti rupe ca pe niste chifle :)
    PS : in pozele de mai sus ,la potato am folosit foarfeca..la ambele paini coapte( si la una din cele necoapte) ii da un aspect special,inedit painii.

  55. Corina says:

    Codruta, eu sunt tare noua pe aici, dar mi-a placut mult ideea si cat de multe paini serioase, adica adevarate, sunt facute de blogerii din Romania.
    M-am pus pe citit, pe incercat-desi nu am inca reusite, mereu patesc ceva painile mele- dar e clar ca m-ai prins
    Am de doua zile o maia la facut, si niste mere din gradina la borcan in apa.
    Asa ca, felicitari tuturor, vad un curent al painilor autentice, cu maia si faina de calitate, in curand ma voi numara si eu printre voi.
    PS. Sa nu uit sa ii multumesc lui Radu Popovici ca mi te-a recomandat.

  56. Nicusor says:

    Probabil e prea tarziu pentru ziua painii, dar nu prea stiu unde sa pun reteta, asa ca incerc aici. Am citit despre paine ceheasca si dupa un pic de goagal am gasit ceva interesant, desi pentru masina de paine: http://www.food.com/recipe/czech-sourdough-rye-bread-scaron-umava-in-bread-machine-411144. Am facut jumatate de portie doar , nu am pus wheat gluten iar in loc de caraway seed (chimin) am pus seminte de in si germeni de grau, cite 6 grame. Am framantat numai la mana, aproximativ 20 de minute, apoi am lasat aluatul la crescut cam 2 ore. Am mai framantat inca vreo 2 minute apoi inca 2 ore la crescut in brotform ( am gasit duminica la metro cluj, au 3 marimi de cosuri de nuiele cu painza de iuta). Apoi am copt exact cum este in reteta originala. Aluatul a fost foarte dens, uscat chiar si am mai adaugat 4 linuri de apa, desi cred ca trebuia ceva mai multa.

    A rezultat o paine densa dar nu e click, iar de gust …. de la bine is sus. Coaja e ceva de vis.

    Pozne:

    http://softlabs.ro/paine/imag0492.jpg
    http://softlabs.ro/paine/imag0498.jpg

    Poate imi dai un sfat , unde sa postez experimentele pe viitor.

    Multumesc!

    • codruta says:

      Singurul loc in care voi aproba postarea experimentelor care nu au legatura cu retetele de pe blog, este acest post, destinat ZMP. La restul posturilor, voi insista sa discutiile sa se poarte in jurul subiectului postului respectiv.
      Retetele date in volume, nu in grame, sunt greu de respectat si nu ai garantia ca volumul tau este acelasi cu volulul celuilalt. Inlocuirea semintelor de chimen cu seminte de in, aduce cu sine nevoia de a mari cantitatea de apa, pentru ca semintele de in absorb mai multa apa.

  57. Cu putina intarziuere, Happy World Bread Day.
    De admirat initiativa ta Codruta, toate painile sunt foarte frumoase.

    • codruta says:

      buna, Roxana. niciodata nu e prea tarziu. Iti multumesc, mesajul tau ma bucura. Ziua Painii a fost frumoasa si deosebita, iar painile tuturor – extraordinare!

  58. Simona says:

    de 2 zile ma straduiesc sa-mi fac drum prin labirintul de informatii(multe ,utile interesante),tare mi-ar prinde bine putin ajutor :1.- are cineva putina maia?din 25 oct voi fi in Cluj pt o saptamana si 2.- daca ai o varianta de paine super,super simpla pentru mamici super ocupate(de ceva vreme folpsesc masina de paine sau metoda clasica preluata de la bunicii mei dar nu sunt multumita ;as incerca ceva nou cu pasi putini,simpli si final fericit! always!
    cu multumiri ,
    Simona
    ps cuptorul meu este electric,si simt lipsa celui cu gaz

    • codruta says:

      Simona, cea mai simpla reteta de paine cu maia este Paine 1-2-3, reteta o gasesti pe blog, aici. Maia uscata as putea sa iti trimit prin posta, oricand si oriunde. Va trebui insa sa o reactivezi, timp de doua trei zile. Contacteaza-ma pe mail pentru detalii, daca doresti.

  59. liana says:

    pentru Simona: am maia, tinua la frigider si improspatata o data pe saptamana. Daca preferi varianta asta pot sa-ti dau, saptamana viitoare.

  60. Daniela says:

    Sunt cea mai intarziata.Probabil şi cea mai..tarzie,ca sa ma exprim oarecum elegant.N-am scris nimic in Duminica Painii pentru ca…n-aveam ce.Ca eram perplexa!Ca abia am reusit sa citesc de la tine si de la toti ceilalti ,maiale sau maiele?,faini,pasi de urmat si alte minunatii ,incat m-am cutezat sa scriu nimic. Doar ca sunt exterm de impresionata de importanta pe care ,din fericire,o dau oamenii painii ,intr-o societate consumistă şi-atat.Si asta dovedeste,inca odata,daca mai era nevoie,ca…atat cat traiesti inveti.
    Multumesc mult pentru ca scrii,coci,gatesti şi mă inspiri!
    P.S. Mai ales că esti de la mine ,din Banat.

    • Liz says:

      Daniela, parerea mea sincera este ca suntem de fapt “o mana” de oameni, rasfirati prin tara, sau prin alte tari. Ce ma face sa spun asta?… Pai, in primul rand, spranceana ridicata a cunostintelor cand deschid subiectul maia, AYW. In al doilea rand, daca gustul a convins unele prientene, rude, bataia de cap e mult prea mare pentru unii, care ajung la intrebarea: de ce nu se gaseste pe piata o astfel de paine? de ce nu o pot cumpara?
      Insa apropiatii ma cunosc prea bine, si nu-i mai surprinde nimic, mereu am cautat perfectiunea intr-un preparat, mi-au placut lucrurile cat mai naturale, putin procesate, toate semintele si condimentele, tot ce e mai sanatos.

      • Daniela says:

        Da,aşa e.Suntem chiar o mana de oameni.Si sper sa ne mai inmultim.Ca sa nu se mai planga toata lumea ca….n-ai cum sa mananci sanatos,bla,bla,bla.Eu am o multime de cnostinte care chiar si-au cumparat o masina de paine,de ex.,si nici pe aia nu vor s-a foloseasca ca…e…prea mult timp.Ma rog! Despre framantat si alte cele nu mai incape vorba.Dar,eu insist…sa-i conving pe cat mai multi.Multumesc pt vorbe!

    • codruta says:

      daniela, ma bucur ca ai lasat un mesaj, chiar si daca nu mai e chiar ziua “aceea”. iti multumesc pentru ganduri, si pentru ca existi dincolo de ecran. Pentru cei ca tine scriu, si orice semn venit de la voi ma incanta si ma face sa merg mai departe.

      • Daniela says:

        Multumesc si eu pentru raspuns! Urmaresc cam tot ce faci,si sunt extrem de incantata.Si incerc ,cand am timp,sa pun si inpractica ceea ce citesc. Succes si mergi inainte,ca e de bine!

  61. teodora says:

    codruta & friends,

    am facut painea lui Lumos. e ceva…..de vis! stiu ce mancam in dimineata de Craciun. e un rasfat! ii scriu si lui pe blog, ca merita.
    multumesc.
    teo

  62. Andreea says:

    Si eu am facut painea lui Lumos acum cateva saptamani, chiar am de gand s-o postez si pe blogul meu si-apoi musai sa-i las un mesaj pe blogul de pe tfl. Eu am pus cirese uscate in loc de merisoare si laolalta cu nucile si cacaua au fost o combinatie de vis.

    Teo deja vorbim de Craciun? :) Doamne ce repede trece timpul. :)

    • codruta says:

      Andreea, i-am pomenit lui Lumos ca ai facut painea, si a fost foarte fericita. Daca o postezi pe blog, musai sa ii spui si ei.
      da, Craciunul… nici mie nu imi vine sa cred ca e deja la usa.

  63. carmen says:

    codruta, happy world bread day!!!
    m-am pregatit pentru ziua asta. am facut poze. am vrut sa ma laud cu maiaua mea de 1 an si 2 luni.
    cu painile mele minunate si gustoase si cu tehnicile pe care le-am dobandit.
    haide comunitate, hai sa ne strangem si sa povestim!
    @armen

  64. Andra B says:

    Happy Bread Day!! :) La cat mai multe paini frumoase, reusite si sanatoase pentru fiecare din cei prezenti:)! Stiu ca urarea catre sfarsitul unei zile ploioase dar “Bread God” nu cred ca se supara;).May He be with us all!
    A:).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>