In fiecare saptamana voi face un post scurt cu tips & tricks. Un link, un video, o poza, un text, un desen, etc despre scoring, shaping, etc…
Incep cu “Coaja Crapacioasa“- e ceva bun, nu e un defect, e ceea ce vreti sa obtineti la painile voastre. Nu va spun inca ce paine e, dar va las cu gandul la coaja asta groasa si crapata. Hraniti-va maiaua, ca va dau de lucru in curand :)
Dar va spun cum sa obtineti asa o coaja. Temperatura initiala mare, aburi in primele 15 minute, copt lung si indraznet, pana ce painea are toate nuantele de brunuri, de la galben la maro inchis, stins focul, lasat painea in cuptor inca 5 minute, apoi asezata pe un gratar. In momentul in care painea incepe sa se raceasca si sa se stranga, coaja fiind groasa si uscata, crapa, pentru ca nu poate tine pasul cu miezul. Daca coaja nu e suficient de uscat si de groasa, in loc sa crape, va absorbi umezeala din miez si se va inmuia.
Cateva poze de la ultima tura de copt (ma mananca degetele sa va spun ce paine este, dar ma abtin. Inchei repede, pana nu ma dau de gol)
“Crackly crust” vine de obicei cu un bonus: “singing crust”, dulce muzica pentru urechi de tanar brutar artizan.
Daca vreti sa vedeti si mai multe cruste crapacioase, sau sa citit despre asta, cautati pe TFL “Cracky (cracking) crust”. Un link direct catre unul din posturile cu tema asta aveti aici (click).
Va astept vinerea viitoare, pentru tips and tricks 02.
Intr-adevar, coaja care crapa, emite un sunet oarecum neobisnuit pentru cineva care nu a mai auzit, eu prima oara m-am si speriat un pic, ca nu stiam ce se aude din bucatarie, credeam ca e vreun soricel :)
In acelasi timp, daca painea e mancata de oamenii in varsta, atunci s-ar putea sa avem nevoie de o coaja mai moale ( desi unora dintre acestia le-ar place totusi o coaja crocanta, ei nu o mai pot manca :( )
Da, si eu am otinut-o e minunata. Eu am insa tendinta de a lasa prea mult painea in cuptor, si nici nu controlez temperatura prea bine, dar imi vine ceasul de cuptor, abia astept.Nu voi mai lucra asa, parca lucrez oin orb.
corina, tocmai am gasit pe sourdoughhome.com pagina asta. Poate gasesti acolo raspuns pentru crusta tare.
Faci o treaba buna cu posturi de genul asta. Il astept pe ala despre scoring.
da da da. scoring. da!!!! (eu inca is prietena cu cutitul)
PS. scuze, mali, dar se pare ca si tu imi citesti gandurile si simt nevoia sa precizez asta:)
teo
painea asta arata fabulos, codru, astept reteta sa o pun in practica.
p.s. oare cum se cheama chestia de care sufar si care ma face sa stau la comp si sa nu ma culc, desi pic de oboseala, asteptand inca un SF, apoi inca unul, apoi preshaping…. etc.? o fi codrutomanie? vaaai, ce mi-ai facut! din iunie viata mea s-a schimbat! propun sa scrii un aviz catre noii cititori.
teo
teo, am murit de ras cand am citit comment-ul.
Fiecare paine iese din cuptor cu o dorinta aprinsa de a face imediat inca una? Sa stii ca sentimentul asta nu va disparea nici dupa a mia paine. Din contra. Cred ca relatia intre maini, aluat, si toata asteptarea care invaluie aceasta relatie, e magica si intima. Nu stiu daca cei neimplicati pot intelege asta. Dar odata ce te prinzi in joc, lumea pe care o descoperi e fabuloasa…
Mi-e teama sa dezvalui formula painii din poza. E atat de buna, incat mi se pare ca visez.
codrutomanie? :)))) hilar!! :)
Multumim pentru secretul acestei coji crocante si ca si celelalte fete astept cu nerabdare tips about scoring. Si ca o mica paranteza sa stii ca nu am avut curaj sa incerc ciabata.
Way to complicata si lunga dar te felicit pe tine pentru ea.Arata minunat si mi-e greu sa cred ca nu vine dintr-o brutarie profesionala.
Se pare ca lumea a votat scoring-ul, asa ca urmatorul tips&tricks va fi despre asta.
Incearca ciabatta. E lung postul, dar pasii sunt destul de scurti. In rest, doar astepti :)
I heart crackling crusts ! <3 Eu fac o data la 2-3 zile no knead bread, si ascult cum crapa cu asa o placere… Nu o fac numai de lene, dar mai mult ca e buna rau. :) Imi hranesc maiaua, care are mai bine de o luna de-acum :) de-abia astept sa fac ciabatta. :) De ce nu am facut-o pana acum? Ei bine, Marco al meu a gasit un loc unde prelucreaza marmura, si i-a dat dimensiunile lu' nenea de-acolo, care a spus ca daca imi gaseste firestone (pietra refrattaria ,cel mai des folosita in scopul asta, dar al naibii de greu de gasit si scumpa dealtfel) imi face din aia. O sa fie de 30x35x2 cm si a zis ca-mi pune si manere. :) Sa vedem, poate-mi gaseste firestone… Daca nu, e buna si marmura. Si sa speram ca se misca, cica e lent cu spaime… :) Abia astept !! Si sa ma tii dupa aia, daca mai poti ! :) Pupicei !!
11 replies on “Tips and tricks 01: Crackly Crust”
Intr-adevar, coaja care crapa, emite un sunet oarecum neobisnuit pentru cineva care nu a mai auzit, eu prima oara m-am si speriat un pic, ca nu stiam ce se aude din bucatarie, credeam ca e vreun soricel :)
In acelasi timp, daca painea e mancata de oamenii in varsta, atunci s-ar putea sa avem nevoie de o coaja mai moale ( desi unora dintre acestia le-ar place totusi o coaja crocanta, ei nu o mai pot manca :( )
Da, si eu am otinut-o e minunata. Eu am insa tendinta de a lasa prea mult painea in cuptor, si nici nu controlez temperatura prea bine, dar imi vine ceasul de cuptor, abia astept.Nu voi mai lucra asa, parca lucrez oin orb.
corina, tocmai am gasit pe sourdoughhome.com pagina asta. Poate gasesti acolo raspuns pentru crusta tare.
Faci o treaba buna cu posturi de genul asta. Il astept pe ala despre scoring.
da da da. scoring. da!!!! (eu inca is prietena cu cutitul)
PS. scuze, mali, dar se pare ca si tu imi citesti gandurile si simt nevoia sa precizez asta:)
teo
painea asta arata fabulos, codru, astept reteta sa o pun in practica.
p.s. oare cum se cheama chestia de care sufar si care ma face sa stau la comp si sa nu ma culc, desi pic de oboseala, asteptand inca un SF, apoi inca unul, apoi preshaping…. etc.? o fi codrutomanie? vaaai, ce mi-ai facut! din iunie viata mea s-a schimbat! propun sa scrii un aviz catre noii cititori.
teo
teo, am murit de ras cand am citit comment-ul.
Fiecare paine iese din cuptor cu o dorinta aprinsa de a face imediat inca una? Sa stii ca sentimentul asta nu va disparea nici dupa a mia paine. Din contra. Cred ca relatia intre maini, aluat, si toata asteptarea care invaluie aceasta relatie, e magica si intima. Nu stiu daca cei neimplicati pot intelege asta. Dar odata ce te prinzi in joc, lumea pe care o descoperi e fabuloasa…
Mi-e teama sa dezvalui formula painii din poza. E atat de buna, incat mi se pare ca visez.
codrutomanie? :)))) hilar!! :)
Multumim pentru secretul acestei coji crocante si ca si celelalte fete astept cu nerabdare tips about scoring. Si ca o mica paranteza sa stii ca nu am avut curaj sa incerc ciabata.
Way to complicata si lunga dar te felicit pe tine pentru ea.Arata minunat si mi-e greu sa cred ca nu vine dintr-o brutarie profesionala.
Se pare ca lumea a votat scoring-ul, asa ca urmatorul tips&tricks va fi despre asta.
Incearca ciabatta. E lung postul, dar pasii sunt destul de scurti. In rest, doar astepti :)
I heart crackling crusts ! <3 Eu fac o data la 2-3 zile no knead bread, si ascult cum crapa cu asa o placere… Nu o fac numai de lene, dar mai mult ca e buna rau. :) Imi hranesc maiaua, care are mai bine de o luna de-acum :) de-abia astept sa fac ciabatta. :) De ce nu am facut-o pana acum? Ei bine, Marco al meu a gasit un loc unde prelucreaza marmura, si i-a dat dimensiunile lu' nenea de-acolo, care a spus ca daca imi gaseste firestone (pietra refrattaria ,cel mai des folosita in scopul asta, dar al naibii de greu de gasit si scumpa dealtfel) imi face din aia. O sa fie de 30x35x2 cm si a zis ca-mi pune si manere. :) Sa vedem, poate-mi gaseste firestone… Daca nu, e buna si marmura. Si sa speram ca se misca, cica e lent cu spaime… :) Abia astept !! Si sa ma tii dupa aia, daca mai poti ! :) Pupicei !!