carti de paine 4

Despre paine, cu suflet. Ora de lectura. (I)

carti de paine

          In aceasta luna am foarte putin timp sa scriu pe blog. Fiind prinsa in alte activitati, nu reusesc sa ma concentrez sa scriu cat as vrea, cand as vrea si mai ales, cum as vrea. Nu imi place sa scriu la repezeala, doar ca sa postez ceva, si atunci prefer sa astept momentul in care voi putea intra din nou in starea mea buna, creativa si inspirata. Fac paine, dar numai in weekend, si anticipez clipele de ragaz in care voi putea sa va povestesc despre painile vechi promise si cele noi. S-au adunat deja foarte multe. Insa luna februarie va veni cu timp si buna dispozitie pentru scris.
        Cumva m-am simtit datoare sa va spun asta, ca sa stiti de ce postez mai rar sau raspund cu intarziere la comentarii sau mailuri. Nu ma abandonati, caci voi mai scrie saptamana asta (nu m-am decis inca daca sa scriu despre San Joaquin sau Painea de secara, voi ce propuneti?) iar week-endul viitor am un deadline pentru un post cu care sper sa va fac o surpriza placuta.
          Inainte de Craciun, mi-am comandat 4 carti de paine de pe book depository. Cadou de la parinti de ziua mea si de Craciun (asta e, cand esti nascut aproape de o zi de sarbatoare primesti un singur cadou mare pentru ambele zile… iar cand se intampla sa primesti doua mai mici, sigur unul dintre ele e prin rotatie: pijama, slapi caldurosi sau halat de baie!!! (voi ce primiti constant de la parinti? sunt tare curioasa sa aflu) asa ca de data asta nu ma plang, am primit exact ce mi-am dorit – ca sa fiu sincera, mi-am mai dorit o carte, dar nu a incaput in buget)
          Oricum, ce vroiam sa spun e ca am asteptat cartile cu sufletul la gura, toata perioada sarbatorilor. Eram in vacanta, aveam timp si nerabdare sa le rasfoiesc. Din pacate, pachetul a sosit dupa 3 saptamani de la comanda, exact cand timpul meu liber devenise deja foarte limitat. Le-am asezat in biblioteca cu ciuda si am hotarat sa astept sa treaca luna ianuarie, ca sa pot sa le studiez cum imi doresc. Inainte de a le depozita, le-am rasfoit, ca sa vad daca sunt ceea ce speram sa fie, si dupa cateva minute de rasfoit am si inceput sa citesc una… am ales sa o citesc pe cea pe care o asteptam cel mai putin (va las pe voi sa ghiciti care e aceea) si aveam indoieli daca am ales sau nu bine. Cum spuneam, bugetul a fost limitat si a trebuit sa ma gandesc de 10 ori inainte de a le alege. Cartea pe care am luat-o la lectura m-a cucerit din primele 3 pagini. Am avut un “‘ah-haa’ moment” si am rasuflat usurata cand mi-am dat ca am facut o alegere buna. Abia astept sa le citesc pe toate pe indelete.
          Cartile acestea sunt extraordinare, nu neaparat pentru ca au retete bune, ci pentru ca sunt scrise cu pasiune, respect si dragoste pentru paine.
          Momentan va arat colectia mea de carti, de care sunt foarte mandra, si va intreb: voi va cumparati carti de specialitate, sau va e suficienta informatia pe care o gasiti online? V-ar interesa un scurt review (din punct de vedere personal) despre fiecare carte in parte, pe masura ce le citesc si imi formez o parere?
1. Le goût du pain : Comment le préserver, comment le retrouver de Raymond Calvel
2. The Bread Baker’s Apprentice de Peter Reinhart
3. Bread: A Baker’s Book of Techniques and Recipes de Jeffrey Hamelman
4. Tartine Bread de Chad Robertson
5. The Bread Bible de Rose Levy Beranbaum
6. Local Breads de Daniel Leader
7. The Bread Builders de D Wing, A Scott
8. Bread Baking: An Artisan’s Perspective de Dan diMuzio
9. Artisan Baking de Maggie Glazer
carti de paine 3