in forma

Tort de ciocolata, o data pe an

Tort “noroios ciocolatos” – Chocolate Mud Cake
Da, tot eu sunt, nu am schimbat profilul blogului, dar e musai sa scap de tortul asta, ca sa pot scrie despre paini.

tort mud cake 04

Dati-mi voie sa va amagesc cu o felie de tort ciocolatos, doar ca sa stiti ca sunt aici, ca am pasit cu bine in 2012 si ca abia astept sa va povestesc din nou despre paini. Daca nu se schimba nimic in preferintele voastre, inseamna ca voi incepe anul cu painea pe care ati ales-o voi, cea cu faina integrala si fulgi de ovaz, pe care o voi publica zilele urmatoare. Alegerea voastra ma maguleste :)
Tortul din imagine e un chocolate mud cake pe care l-am facut de Revelion, combinand urmatoarele retete: Almost Bourdain, Citrus and Candy, La Mia Vita Dolce, Laura Adamache.
Rafinat, bogat si decadent. Evident, ciocolatos. De zile mari. Cu risc de supradoza.
tort mud cake 02
Cantitatile pe care le-am folosit eu, pentru o forma de 22 cm au fost:

pentru blat:

• 350 g unt
• 230 g zahar brun
• 4 oua
• 300 g faina pentru toate scopurile
• 1/2 lingurita praf copt
• 80 g cacao neagra, buna
• un varf de sare
• 200 g ciocolata (una de lapte, una amaruie, de calitate amandoua, caci se simte)
• 120 ml lapte
• 60 ml espresso tare
• 2 plicuri zahar vanilat bourbon (dar mai bine folositi vanilie, daca aveti)
• o lingura rom (optional)
(in mod normal blatul iese mai inalt decat in poza, dar daca mancati din compozitie cu lingura, inainte de a o pune in forma… ramane cat se vede)

pentru ganache:

• 180 ml smantana dulce lichida
• 220 g ciocolata
• o lingurita rom (optional)

tort mud cake 05

Instructiunile pe scurt (dar mai bine va uitati pe link-urile date):
1. Taiati untul cubulete si lasati-l sa stea la temperatura camerei, pana se inmoaie putin.
2. Cerneti faina si amestecati cu praful de cacao cernut, un varf de sare, si praful de copt. Lasati deoparte.
3. Topiti ciocolata si amestecati cu laptele si cu cafeaua. Aduceti la temperatura camerei, amestecand din cand in cand.
4. Frecati untul cu zaharul (cu mixerul, la viteza medie) pana devine spumos si apoi adaugati ouale, unul cate unul, rand pe rand, amestecand la viteza mica. Adaugati romul (sau brandy, sau bourbon). Adaugati amestecul de ciocolata topita si faina, alternand (o treime ciocolata, o treime faina, o treime ciocolata, o treime faina etc). Amestecati cu o spatula, de jos in sus.
5. Turnati aluatul in forma rotunda cu pereti detasabili (eventual ungeti tava cu unt si tapetati cu faina, puneti o hartie pergament pe fundul tavii), coaceti la foc mic 1h…1h:30min. Testati cu scobitoarea. Aceasta nu trebuie sa iasa perfect curata, ci sa aiba putina ciocolata pe ea, pe care daca o adunati intre degete se face biluta. Probabil partea de sus a tortului va crapa si va fi putin tare, dar asa trebuie sa fie.
6. Raciti blatul, taiati si indepartati partea de sus (partea umflata, tare si crapata) si rasturnati-l cu fundul in sus. Puneti-l in frigider invelit in folie alimentara.
7. Pregatiti crema ganache: incalziti smanatana dulce lichida amestecand cu o spatula, pana la punctul de fierbere (fara sa fiarba) adaugati ciocolata taiata bucatele, amestecand incontinuu, tot timpul focul la minim. Adaugati rom (optional). Cand ciocolata e topita si amestecul uniform, luati de pe foc, asteptati sa se raceasca (amestecand din cand in cand, sa nu faca pielita) si intindeti crema pe tort.

tort mud cake 03
tort mud cake 01

Cam asa am facut eu. Nu sunt experta in torturi si nu fac foarte des, dar reteta asta chiar e simpla si buna. Trebuia sa o impart cu voi, ca sa ma eliberez de ea. Multe poze, aproape identice, ca nu m-am putut hotari pe care sa le pun si pe care nu. Fiti ingaduitori. Faceti tortul, cand va e pofta de ciocolata, si o sa imi multumiti.

Acum sunt gata sa incep cu painile. Voi sunteti pregatiti?