Categories
alte cateva povestiri

Atelier de Paine Artizanala 11 februarie 2012

          In urma cu cateva saptamani, Camelia, fata cu trup de zana, a lasat un comentariu aici pe blog si mi-a trezit interesul cu ideea unui atelier de paine. Asa am ajuns sa ne intalnim si sa ne cunoastem. Am descoperit nu doar o fata cu trup de zana, ci si o persoana cu o minte brici, organizata, cu simtul umorului, calda si prietenoasa. Camelia organizeaza cu succes de cativa ani ateliere culinare si ateliere de creatie si este foarte talentata in ceea ce face.
          Pentru mine, lucrurile au fost foarte simple, pana acum. Camelia mi-a lansat invitatia de a participa la un atelier organizat de ea cu tema “paine artizanala”, eu am raspuns pozitiv propunerii ei si apoi am asteptat ca ea sa se ocupe de partea dificila: organizarea (cautat spatiu, sponsori, facut liste, necesar de materiale, umblat, cumparat, planuit fiecare detaliu, etc.). Cand toate detaliile au corespuns exigentelor noastre, Camelia a facut public evenimentul, iar eu sunt incantata sa va anunt ca in 11 februarie 2012 unul din visele mele mai vechi va deveni realitate: voi participa la un “Atelier de Paine Artizanala”, si nu oricum, ci cu statutul de invitat special!!!
          Toate detaliile legate de acest eveniment le gasiti pe blogul Cameliei. Le copiez si aici si va rog, pentru inscrieri si rezervari de loc, folositi adresa de mail sau numarul de telefon de mai jos:

Afis_Atelier_de_Paine_11febr

Tema atelier: Atelier de Paine Artizanala – paine alba, dospita cu maia
Data si ora:  11 februarie 2012, orele 11.00 – 14.00
Locul evenimentului: Pizzeria Filiberto Timisoara (Zona P-ta Verde – Calea Aradului, Str. Martin Dan Carpin 7 – fosta Textilistilor) www.filiberto.ro
Taxa participare: 50lei / pers. Taxa acopera toate ingredientele necesare, sort, masa de pranz, bol, panza etc
Inscrieri: party @ a-tent.ro sau 0723 049 584
Partener: Boromir
ps. va sfatuiesc pe cei care vreti sa participati sa va inscrieti cat mai repede, pentru ca numarul de locuri e limitat.
          Vreti sa stiti ce emotii am? Foarte mari. Am ales sa facem impreuna o paine pe care eu am facut-o de nenumarate ori, care mi-e draga si pe care o fac si cu ochii inchisi… si totusi am emotii. Asadar… ca sa stiti ce se va intampla in cadrul atelierului… voi exemplifica cum se face o paine cu maia, de la cap la coada, cu explicarea pas cu pas a tehnicilor specifice: autolyse, Stretch and Fold, shaping, scoring. Vom lucra cot la cot, fiecare participant cu aluatul lui. Voi incerca sa explic cat mai bine si mai clar tot ce scriu aici pe blog. Daca aveti nevoie de un tutorial video live, inscrieti-va si veniti la atelier. Eu o sa va ajut sa faceti paine mai buna, iar voi o sa ma ajutati sa scap de emotii. Daca nu ati mai facut paine niciodata, e un bun prilej sa incepeti. Daca sunteti familiarizati cu maiaua, veniti oricum, caci se anunta o zi foarte placuta si distractiva. Vom vorbi despre paine, vom face paine, vom manca paine… ne vom cunoaste, vom crea legaturi intre noi si vom petrece timp de calitate.
          Ce spuneti, dragi prieteni, facem o paine impreuna? Ne vedem sambata viitoare la primul meu atelier de paine? Stiu sigur ca eu va astept cu drag si emotie! ♥♥♥
Multumesc Camelia pentru invitatie si imi doresc ca acest atelier sa fie prima colaborare dintr-o lunga serie :)

40 replies on “Atelier de Paine Artizanala 11 februarie 2012”

Am fost aici la un atelier de paine, a fost o inselatorie. Spuneau painea artizanata, dar s-a facut paine in forma de cozonac! Am fost tare dezamagita.
Cu mare placere as participa, numai de dragul de a te cunoaste personal:)
Va sfatuiesc, cei care aveti ocazia, participati, e un ambient super. Iar Codruta va va arata intr-adevar arta de a face painea cu drodjie naturala!
Unde am fost eu, chiar daca a fost o inselatorie, se lucra in pereche, am fost 12 persoane, fiecare cu locul lui pe masa…
Ne-a aratat un poolis, spunand ca e drojdie naturala. A mutat lingura intr-un amestec de apa si faina si a inceput sa fermenteze in jurul linguri. Faptul ca am fost inselata mi-a lasat un gust amar. In rest am petrecut bine cu cei din echipa.
Codruta poate faci un atelier cand sunt eu in tara, asa voi participa si eu.
Deocamdata sunt foarte fericita, azi mi-a ajuns paquetul cu 2kg faina manitoba. Abi astept sa o probez. Ai vreo sugestie? O formula sa-mi recomanzi?
Pe curand.

Buna Daniela,

Poti sa-mi spui si mie ce fel de faina e faina Manitoba?
Eu locuiesc in Winnipeg, Manitoba si as vrea sa stiu daca este facuta aici si daca e mai buna decit faina alba obsnuita pe care o gasesc pe rafturile magazinelor de aici.
Am vazut un fel de faina facuta undeva pe linga Winnipeg dar nu am avut curajul sa o cumpar inca.
Iti multumesc,
Liliana

liliana, Manitoba flour is obtained by milling and processing varieties (cultivar) of wheat grown in North America, which originally come from the Canadian region of Manitoba (the name derives from the Native Indian tribe that lived in that area). When mixed with water, these types of flour have the special characteristic of forming a very high quantity of gluten during the kneading and cooking of the bread. These flours are termed “strong ” or “high strength” to distinguish them from other types of wheat flour which are moderate or low strength.
eu zic sa o cumperi, esti norocoasa ca ai acces la faina buna. Nu vrei sa stii ce eforturi fac eu ca sa obtin rezultate decente cu fainuri mediocre. Nu prea am de unde alege, asa ca ma adaptez.
codruta

Multumesc Codruta, chiar voi incerca faina de aici.
Acum folosesc o faina alba care e facuta undeva in Ontario si e destul de buna. Adevarul e ca nu sint eu prea priceputa la felurile de faina si pe aici nu sint prea multe variatiuni.
Pentru care retete se portiveste cel mai bine faina de manitoba?

liliana

Codruta, imi pare asa de rau ca nu pot ajunge in Timisoara… Daca programul mi-ar fi permis, as fi venit cu siguranta. Dar n-au intrat zilele in sac, sigur acest atelier va fi un succes si il veti relua :).

O sa astept cu sufletul la gura relatarea de dupa incheierea atelierului. Si va urez sa va creasca painile si sa fie cele aromate, gustoase si aratoase!

Ana :)) nu da idei, ca fac atac de panica. Daca va fi camera video, prefer sa nu stiu dinainte :))
Hai sa vedem cum va fi acest prim atelier, si apoi hotaram daca trebuie sa schimbam ceva sau nu :).

Poze… Andreea, tu crezi ca eu voi avea gandul la poze atunci? Nici la examen la facultate n-am avut asa emotii :))
sper totusi sa faca cineva poze si sa le primesc si eu :)

de-ai stii cum mi se cuibareste in suflet sarpele invidiei pe cei care pot sa vina… da´, cum zice Ana un pic mai sus, nu puneti un webcam pentru diaspora?

PS i´m back in business! de acum 12 minute am internet.

Succes ! Pe 11 sunt la Resita ca as fi venit si eu :)

Eu si acum am emotii inainte de inceperea unui atelier…apoi incepe si atata timp cat faci ce te pricepi mai bine si ce-ti place, totul va decurge usor !

cate ateliere ai tinut, Iulian? si in fata a cati oameni odata? Iti pregatesti un continut dinainte in cap, sau vorbesti liber, pe moment, pur si simplu?
Inca imi pare rau ca nu am stiut de tine cand ai fost in Timisoara… anul trecut, parca. Mi-ar fi placut sa ne cunoastem.

La Timisoara, desi aveam programat unul, din cauza numarului mare de oameni ( cred ca au fost aproape 50 ), a trebuit sa fac atelierul de doua ori in aceasi zi…foarte solicitant ( mai ales ca eu nu-s obisnuit sa vorbesc asa mult ).

Acum, la Bucuresti, au fost programate din start doua sesiuni, dar in zile diferite, deci o idee mai lejer. Dar au fost vreo 60 de oameni, deci si aici a fost solicitant.

Intre timp, am mai tinut la Stanciova si la noi acasa, de mai multe ori. Aici e mai flexibil si mai lejer, ca oamenii se mai iau cu peisaju’, cu pasarelele si ne intindem mai mult. Sa faci un atelier de paine cu maia in 3-4 ore, e cam mic timpul, da’ asta e, ne adaptam…lumea n-are toata ziua la dispozitie :)

Imi fac dinainte un plan ( mai mult in cap, decat pe hartie, mai ales acum dupa cele cateva experiente ) si incerc sa ma tin de el. Este imposibil, atata timp cat e lume multa, printre care copii, adolescenti, varstnici. Fiecare te bombardeaza cu intrebari si fiecare are nivele diferite de cunostinte in domeniul painii…asa ca nu pot respecta niciodata programul la fix. Dar toate au iesit bine pana acum si imi place ce fac, asa ca restul nu mai conteaza.

Aici: http://turtitafermecata.blogspot.com/search/label/Atelier, scriu despre aceste ateliere…sper sa te ajute cu ceva.

Daca mai ai intrebari, nu ezita !

:) of Codruta… ma doare sufletul pentru oftatul celor ce nu pot participa deoarece sunt din alte localitati…. Nu sti tu cat am cautat pe blog – in lung si in lat – sa aflu de unde esti… iar cand am vazut ca locuim in acelasi oras…. mi-am spus “nu pot sa cred ca am norocul asta!” si am zambit larg de tot (noroc ca am urechi, altfel mi-ar fi trecut zambetul pana dupa ele) ;)

Ma bucur ca ai spus DA acestui atelier si dai oamenilor ocazia sa descopere “live” painea despre care scri cu atata drag, dar mai ales bucuria de a face paine.

Dragilor, lasati framantarile…si haideti sa framantam! Sambata 11febr.

Doua motive bine intemeiate ma tin departe de acest atelier:1.vremea de afara si 2. am o cumatrie la restaurant, si cum nu am lipsit la nici o ocazie de acest gen organizata la mine in restaurant, nu voi lipsi nici acum. De peste 5 ani, de cand am restaurantul nu am lipsit niciodata. Poate e doar o superstitie dar eu cred ca angajatii muncesc altfel in prezenta mea.
Partea mai importanta abia acum vine:
Succes cu acest atelier stiu ca veti avea; si inca unul mare, pe masura sufletelor voastre. Daca va ganditi sa organizati evenimente de acest gen si in Moldova, eu va invit sa-l organizam impreuna. Locatia este; cativa sponsori inimosi cu siguranta gasim.
Invitatia a fost facuta si sa stii ca nu dau inapoi la greu.
Pe curand

Catalin, mi-ar placea foarte mult sa ajung in Moldova. Iti multumesc si iau in serios propunerea ta, dar eu personal nu sunt priceputa la organizari. Insa poate ne sare cineva in ajutor.

yeeeeees!!!!! buna idee, eu stau in Arad…..faceti tot posibilul acest workshop de facut paine sa se tina si la Arad, in vreo sambata, mai spre primavara, sau pe la vreun mall, sau in august cind sunt zilele ARADULUI ,in mod sigur vor fi participanti.Mult succes, si sa treaca iarna asta odata, pa Dana-Veronica

Dana, daca nu era vremea asta rece, te intrebam de ce nu vii in Timisoara la atelier. Daca ai masina, si drumul e curat, poti ajunge in maxim o ora de la Arad la restaurant. In conditiile meteo de-acum, insa, e de inteles ca nu vrei sa te deplasezi.

doamne ajuta! speram in sinea mea sa te inscrii, desi imi dau seama ca tu nu esti incepatoare, deci participi pentru placerea de a fi in grup, nu neaparat ca sa inveti. Dar e asa de reconfortanta ideea ca o sa fii acolo, parca mai dispar emotiile la gandul asta :)
merci, Teo.

codru, nu te alint. vin pentru tine si pentru mine. vreau sa te vad live cum misti tu mainile alea fermecate. am spus!
te pup, ai sa vezi ca emotiile se vor spulbera instantaneu, am mai fost la cateva ateliere si atmosfera e f destinsa. ne vedem sambata!

As I am about 10 thousand miles away, maybe a bit less than that, I’ll have to be there only in “vibe form”

wish I could be there for real! I cannot think of a better instructor than you, and my shaping and scoring definitely need improvement, I am very insecure about both

I hope that someone will take photos, and then you’ll share them with us here, ok?

GOOD LUCK!

A fost foarte frumos. Felicitari…
Mi-am copt painea cand am ajuns acasa si a fost de vis…
Foarte, foarte buna.
P.S. Maiaua traieste ;)

Florin, ma bucur sa aud ca ti-a placut atelierul si mai ales ca ti-a placut painea. Ai grija de maia, si sper ca ne mai auzim/vedem si cu alte ocazii. Daca ai nevoie de ajutor in continuare pt paine, te rog sa imi scrii.
codruta

Pe cand atelierul no.2? Caci mie acesta nu mi-a folosit decat sa-mi dau seama ca nu e asa simplu cum credeam si ca habar n-am sa fac cea mai simpla paine…
A fost extraordinar, m-am jucat ca un copil, mai vreau odata :)…
Nu scoti un CD cu tine facand live diverse retete ?

Bianca, ce mult ma bucur ca ti-a placut sambata! Si eu as vrea sa repetam atelierul, as fi mult mai relaxata a doua oara :))
CD? buna idee. ar fi un proiect de viitor la care merita sa ma gandesc. Merci de sugestie, de prezenta si de incurajari!
codruta

Draga Codruta,
eu nu am fost la atelierul de paine (desigur din cauza distantei) insa i-am facut cadou mamei mele un loc la acest atelier. S-a declarat bucuroasa si incantata, ea face paine in casa de ceva vreme insa pana acum nu a folosit maia, a folosit doar drojdie. E asa de fericita ca a primit maia, iar eu abia astept sa imi spuna ce retete a mai incercat!
Te imbratisez cu drag,
Andra

Andra, deci tu erai… nu stiam cine e din Anglia, si am fost asa de emotionata si concentrata in timpul atelierului, si am uitat sa intreb care e doamna cu pricina.
Ma bucur ca mamei tale i-a placut si ca i-a folosit maiaua primita, daca iti spune ceva de paine, te rog transmite-mi si mie impresiile ei.
Salut-o din partea mea si multumeste-i pentru participare.
cu drag, codruta

Am fost incantat de atelierul de paine!
Am mici reticente in a considera painea drept o mare reusita, dar a fost foarte buna pentru o prima incercare. Cum m-am laudat in stânga si in dreapta, am primit ca sarcina sa imi tin prietenii la curent cu un potential “remake”.
Maiaua mea nu numai ca traieste, dar deja am pentru o paine noua, trebuie sa fac rost de placa, ca nu mi-ar place sa o irosesc. Si, intr-adevar, fara placa nu se face crusta buna pe partea inferioara.
Codruta, tema de casa pentru tine: cand o sa fie al 2-lea si urmatoarele?

Marius! ma bucur asa de mult sa stiu ca ti-a placut atelierul! am vazut pozele cu painea ta si mie mi se pare foarte reusita, felicitari!
Placa e un must have, intr-adevar, vei vedea ce mare diferenta va face!
Nu stiu ce sa iti spun de un nou atelier, eu inca nu m-am dezmeticit dupa asta de sambata :) poate ar trebui refacut, cu un grup mai mic de oameni, ar fi mult mai usor si pentru mine, si mult mai util si pentru participanti. Sa vedem ce spun organizatorii, caci pana la urma, eu doar particip, nu organizez :)

Oricum, merci de feedback, de poze si de sustinere!

Leave a Reply to teodora Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *