Turta dulce a copilariei

Incarcata de amintiri, moale si aromata, perfecta intr-o zi alba de iarna, langa o cana de ceai fierbinte, cand stai ghemuit in fotoliu cu o carte buna in mana si cu picioarele acoperite de o patura calduroasa.

6831265409 8256b88966 z Turta dulce a copilariei

          De vreo 3 ani am inceput sa fac turta dulce pentru Craciun. Stelute, braduti, omuleti, stiti voi, ca e plin de ele peste tot in preajma sarbatorilor de iarna, ornate cu spuma de ou si bilute argintii de zahar, sau colorate si desenate. Foarte fain de facut, de pus in brad, de dat cadou… dar nu neaparat fain de mancat. In primul an le-am facut cu vreo 3 saptamani inainte, ca asa am citit ca trebuie, sa stea sa se inmoaie… ei bine, de Craciun erau beton. In al doilea an, la fel, iar anul asta am schimbat reteta, si au fost mai bune, adica le-am mancat, nu doar le-am admirat, ca in alti ani, dar pe cele mai multe le-am dus prietenilor cadou. V. a participat cu mare drag si chef la decorat, ne-am distrat de minune pictand stele si imbracand omuletii, dar cand distractia a fost gata, la mancat… nu ne-am inghesuit niciunul.
          Nu stiu voi cum sunteti, dar mie turta dulce nu imi spune mare lucru. Nu mi-e pofta de ea, nu-mi aminteste de nimic, si daca ar disparea de pe fata pamantului, nu cred ca i-as sesiza lipsa. Iubitul meu V, in schimb, e nostalgic dupa o anumita turta dulce din copilarie. Abia anul acesta mi-am dat seama ca el nu voia gingerbread plat si tare, gen biscuit, pe care ma tot chinuiam eu sa-l fac de 3 ani, ci vroia turta dulce, rotunda si bombata, asa cum isi cumpara el cand era copil, cu banii din pusculita. Aveti idee ce greu se poate gasi o asemenea reteta? Cauti gingerbread in google si nu gasesti decat omuleti, casute sau chec. Cauti turta dulce, gasesti cam acelasi lucru. Probabil ca printre sutele de retete, se afla si reteta pe care o cautam eu… dar cine are rabdare si timp sa le citeasca pe toate?!
          Norocul a venit, neasteptat, de pe TFL, urmarind comentariile de la un anumit post despre o paine de secara, am intrat pe linkul lasat de un membru TFL, o fata foarte simpatica din Rusia, pe care prietenii o numesc Masha, si n-am mai iesit de-acolo cateva ore. Blogul ei, scris in limba rusa, se numeste Lunetta_Mama, dar google translate (in engleza, n-am incercat in romana) face treaba cat de cat buna, si rasfoind pagina cu pagina, uitandu-ma la painile pe care le face, am dat de imaginea turtei dulci pe care o cautasem in trecut. A fost o intamplare fericita, am salvat pagina in bookmarks si intr-o zi m-am hotarat sa incerc reteta. Pentru toti nostalgicii, pentru cei plecati prin tari straine, aceasta reteta cred ca va fi o surpriza placuta. Prietenul meu a fost incantat si le-a mancat cu ochii sclipind de bucurie. Turta dulce e moale si parfumata, si nu se intareste stand, ba din contra devine si mai frageda dupa cateva zile.
          Reteta e simpla, daca aveti copii puteti sa ii chemati sa va ajute, cred ca e genul de activitate care poate atrage copii in bucatarie, aluatul miroase a scortisoara, e bun si dulce si se modeleaza foarte usor. Eu am facut turta dulce de doua ori, prima data am pus mai mult ghimbir, a doua oara mai multa scortisoara. Alegeti condimentele care va plac, si luati ca reper amestecul de condimente dat de Masha. Eu n-am avut bicarbonat de amoniu, am pus doar bicarbonat de sodiu si a iesit foarte bine. N-am lucrat niciodata cu bicarbonat de amoniu, nu stiu in ce fel ar fi influentat textura sau gustul, mi-a fost teama ca fara nu va iesi cum trebuie, dar produsul final imi pare perfect asa cum e. Oricum, voi uitati-va pe reteta originala, eu dau mai jos doar reteta mea.
          Apropo de reteta mea, sunt aproape sigura ca am gresit cantitatea de apa, cel putin la a doua tura (adica la turta dulce din poza). Am pus 240 ml apa si mi s-a parut mie cam moale aluatul, dar cum schimbasem si faina am crezut ca moliciunea e din cauza fainii :)) Am adaugat o mana de faina in plus ca sa aduc aluatul la o consistenta potrivita. Abia in momentul in care am inceput sa scriu reteta pentru voi, am constatat diferenta de cantitate din notitele mele si din postul original rusesc. Concluzia e ca… aluatul e iertator si prajitura iese bine orice i-ati face :))
Turta dulce a copilariei (reteta preluata de la Masha, autoarea blogului lunetta_mama)

6831263685 2284f92d9b z Turta dulce a copilariei

Cantitate de aluat: pentru ~24 bucati turta dulce de ~40g
Ingrediente pentru turta dulce:
- 1 lingurita cu varf (sau doua lingurite, daca va place turta dulce foarte aromata) din urmatorul mix de condimente:
  • 3 lingurite scortisoara,
  • 1 lingurita nucsoara,
  • 1 lingurita ghimbir,
  • 1/4 lingurita coriandru,
  • 1/8 lingurita piper etc
- 480 g faina, impartita in 150g + 330g
- 260g zahar (poate fi si brun)
- 125g apa (aceasta e cantitatea buna, confirmata de Masha)
- 50g unt
- un ou ~50g
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- un vf de sare
Ingrediente pentru glazura:
- Un albus de ou
- 100g zahar pudra
- 2 linguri de apa fierbinte
Metoda:
  1. Inainte de orice, se face un sirop de zahar. Intr-o craticioara de inox, topiti o lingura plina de zahar, la foc mediu, pana ce zaharul se caramelizeaza si primeste o nuanta maro inchis. Turnati peste zahar 125 ml apa clocotita si asteptati cateva secunde, sa se topeasca zaharul.
  2. Adaugati mixul de condimente, restul de zahar si amestecati pana se topeste zaharul, tot la foc mediu, pana ce lichidul ajunge la 75C (eu nu am termometru, deci merge si fara). Opriti focul.
  3. Puneti 150g faina in siropul fierbinte, toata odata, si amestecati cu o spatula sau cu un tel, bine de tot, pana ce compoztia devine omogena, fara cocoloase. Lasati sa se raceasca. Preincalziti cuptoul la foc mediu.
  4. Intr-un bol, amestecati restul de faina cu sarea si bicarbonatul si turnati deasupra compozitia din craticioara. Adaugati oul, untul si optional, coaja de lamaie rasa. Framantati cateva minute, pana ce aluatul devine elastic si nelipicios.
  5. Asezati o hartie de copt pe fundul unei tavi*, si rupeti din aluat bucati de ~40g pe care le modelati cu ajutorul palmelor in forma de bila. Puneti-le in tava si lasati loc intre ele ~2cm. In timp ce lucrati bilele, acoperiti tava cu un prosop umed sau o folie de plastic, ca sa evitati uscarea aluatului.
    6831262151 e24c5e22ba z Turta dulce a copilariei
    *Eu am folosit cea mai mare tava pe care am avut-o si au incaput toate bucatile. Daca nu aveti o tava asa de mare, impartiti aluatul in doua si coaceti doua ture. Inveliti in folie bucata de aluat nefolosita.
  6. Coaceti turta dulce timp de 15-20 min, in functie de marimea pe care ati ales-o. Daca ati facut bucati mici, de 20g, nu coaceti mai mult de 8 min. Aluatul copt trebuie sa ramana oarecum moale la atingere, caci se va intari pe masura ce se va raci. Daca il lasati sa se usuce in cuptor, turta dulce va fi prea tare cand se va raci complet.

    6831261627 d469f7c865 z Turta dulce a copilariei 6831262691 4e207a60a5 z Turta dulce a copilariei

  7. In timp ce turta dulce se coace, pregatiti glazura (eu am facut-o cam moale, ca am pus zaharul si apa la “ochi”… ciudat cum la aluatul de paine cantaresc totul si am grija sa nu gresesc 1g, dar cand fac altceva, devin lenesa comoda…**): intr-un vas curat, fara urma de grasime,  bateti bine albusul cu mixerul (sau cu telul), pana devine spuma, adaugati treptat zaharul pudra, continuati sa bateti pana ce spuma e lucioasa, adaugati apa fierbinte si amestecati bine.
  8. Luati cateva bucati de turta dulce rece, puneti-le intr-un vas de plastic cu capac, adaugati cateva linguri de glazura, inchideti capacul si scuturati vasul in toate partile. Scoateti turta dulce pe o farfurie sau pe o folie si continuati cu restul in acelasi mod.
    **La prima tura de turta dulce nu am facut glazura. Merge si fara, dar comparativ, e mai buna cu glazura. La a doua tura am facut glazura, dar cum spuneam, a iesit prea lichida asa ca eu nu am putut face asa cum am descris mai sus (mi-a parut rau, caci tare as fi vrut sa ma joc cu scuturatul) Ca sa salvez situatia, am luat cate o bucata de turta dulce intre doua degete si am scufundat-o cu partea bombata in glazura. Le-am asezat pe o hartie de copt si le-am desprins dupa ce s-a intarit glazura. A iesit cum se vede in poze.

    6831263157 d42de7edb2 z Turta dulce a copilariei
    6831264435 e189c911ae z Turta dulce a copilariei
    6831264925 9514e4ab60 z Turta dulce a copilariei

 Multumesc, Masha. Pofta buna dragi prieteni. Sa ne intalnim cu bine, in curand!
ps. pentru cei care vor sa incerce si o varianta cu miere, Masha are o reteta de turta dulce cu miere. Nu am incercat-o, dar sunt convinsa ca e cel putin la fel de buna ca asta.

 

 

PinExt Turta dulce a copilariei
pf button Turta dulce a copilariei
S-ar putea sa va placa si...
share save 171 16 Turta dulce a copilariei
This entry was posted in alte cateva povestiri and tagged , , . Bookmark the permalink.

62 Responses to Turta dulce a copilariei

  1. Timea says:

    Ce frumoase sunt! chiar ca cele din copilarie. Si eu fac turta de Craciun, dar cu miere….oricum trebuie sa incerc si reteta aceasta. te pup

  2. simplymonique says:

    Arata minunat! Cand le faci, se umple casa de arome speciale!

  3. Corina says:

    Minunate, ce bine ca ai pus reteta, baietii mei vor fi incantati, abia astept sa le fac.

  4. Sabina says:

    Arata fantastic !!! Abia astept sa le incerc! Multumesc pentru reteta.

  5. andreea says:

    deci google nu te-a trimis sa bati frisca cu biciul calare pe-o matura! :))
    lucky you :))

    arata minunat turtele si am sa incerc sigur reteta.
    ai mei trebuie musai sa aiba ceva de rontait si turta dulce e un candidat perfect

    • codruta says:

      :))) nu, dar a pomenit ceva de morcovi si proteine… oricum nu bate traducerea ta :))
      sa stii ca n-am uitat reteta ta de turta dulce, dar asta nu cere miere (n-aveam miere in casa) si nici timp de asteptare, asa ca am facut-o fara sa stau pe ganduri.
      te pup… si la voi e ingrozitor de frig? ca eu nu mai suport :(

      • andreea says:

        e o iarna f ciudata la noi. Temperaturile sar de la + la – in cateva ore, vanturi putrnice, ploate inghetata (e un fenomen infricosator) si desigur zapada. Aiciu se curatat drumurile nu-0i vorba insa e deprimant frigurl In martie merge undeva la plaja in sud.

        bicarbonatul de amoniu are calitatea de a fragezi in timp, ca si mierea, ca si untura, singura reteta unde il folosesc sunt la foile acelea albe ale prajiturii alba ca zapada.

        am facut miche pointe a calliere din cartea lui hamelman si iar am avut o revelatie! :))) maine o refac, in 2 variante (de faina) si o sa scriu despre ea.

        te pup!

        • andreea says:

          ploaie ingheata…sorry pt typos
          scriu de pe notebook-ul copilului si vad ca literele nu se aliniaza cum vreau eu :)))

        • codruta says:

          andreea,
          merci de lamuririle pt bicarbonatul de amoniu. imi amintesc o prajitura cu crema de lamaie pe care o facea mama mea, cu multe foi. Mirosea asa de urat in bucatarie cand cocea foile! doamne dar buna era prajitura aia, trebuia sa stea cateva zile cu crema si cu o greutate deasupra, pana o taia bucati. Si miros urat, si asteptare lunga… dar se topea in gura si era pufoasa si cremoasa. De cand nu mai stau cu ai mei, nici nu am mai simtit mirosul ala de amoniac.
          si eu am avut o revelatie cu o miche, nu cea a lui hamelman, una a lui dmsnyder. Cred ca sunt in sfarsit ready pt capitolul Miche-urilor. abia astept sa vad miche-ul tau. Incerc si eu sa scriu desre a mea, dar stii tu.. eu ma misc mai greu… mai ales ca de data ast am facut trei ture si la fiecare am cateva zeci de poze. O sa imi ia ceva timp sa le selectez, plus sa scriu textul.
          ploaie cu ghata suna inficosator. Poate nu ar trebui sa ma mai plang de frigul de aici, sigur nu se compara cu cel de la voi. ai grija de tine
          codruta

  6. iulian says:

    Nici eu nu ma dau in vand dupa turta dulce da’ asta e o reteta numai buna de pasat lu’ fi-mea, cand are chef ( destul de des ) sa se ” joace ” in bucatarie si sa mestereasca ceva dulce :)

    Multumim !

    • codruta says:

      Iulian, ce fain ca ai cui sa pasezi reteta :)) imaginatia copiilor e nelimitata, as fi curioasa sa vad ce forme va da fiica ta aluatului de turta dulce :)

  7. Cristi says:

    Ca deobicei, super!

  8. Monica says:

    Foarte interesanta reteta, foarte frumoasa prezentarea! asa cum ne-ai obisnuit de altfel! Ce norocos V. al tau sa te aiba langa el!
    Ca de obicei te urmaresc cu mult interes.
    P.S. Painile cu maia parca imi ies din ce in ce mai bune ( si mai frumoase ), am o lunga lista in asteptare cu mai multe retete de la tine. Pana acum preferatele sunt : Pain au levain si Painea cu seminte. Ceea ce este sigur e ca mai am foarte multe de invatat.
    Prietena mea careia i-am dat maia este si ea foarte incantata de rezultate!

  9. dana moldovan says:

    glazura cind este gata (apa nu se pune) se imparte in 2-3 cam cite tavi crezi ca iti ies.eu pun turtele fierbinti din cuptor direct in castronul cu glazura si amestec…glazura se prinde f bine pe turtele fierbinti .pa…turta dulce cu miere este delicioasa, dar o mai lasi la asteptat pina se inmoaie….citeva zile…mama mea facea inainte de craciun ,si le ascundea intr-o camera rece …si nu scapau negasite…

  10. Codruta, daca te bate gandul sa mai incerci turta turtita (plata), incearca reteta asta: http://cameliaminisan.blogspot.com/2011/11/reteta-deturta-dulce.html

    Este dintr-o carte nemteasca (a Claudiei) si, spuneau ei, este reteta traditionala.
    Am primit zeci de mailuri de la cei care au incercat-o si spuneau “asta e turta aia…adevarata”. Si ramane frageda (dupa ce e tinuta in cutie + mar) saptamani intregi!

  11. SallyBR says:

    I know I would love these! The gingerbread flavor was new to me, as growing up in Brazil I’d never tasted anything quite like it.

    I am very fond of anything made with those spices, they remind me of speculaas, cookies I am absolutely addicted to. I lose all my composure if a box of speculaas is open in front of me. Quite shameful, actually…

    I am saving this recipe for sure….

    • codruta says:

      Dear Sally, I just studied your formula for speculaas. I never made or tasted them. But they sure looks delicious, and somehow they remind me of linzer cookies (because of the almond flour and cinnamon), which I love. I don’t have molds for speculaas, but I saw on Celia’s blog that they can be made without special equipment, so I’m willing to try them. If I’ll become addicted, too, we’ll know whose fault it is :)

      • SallyBR says:

        I am innocent of ALL wrongdoing!

        ;-)

        (Codruta, I am translating two of your bread recipes, I wanted to make them this weekend, but postponed to the next – will probably be in touch with you to make sure all is ok… I guess mid next week… ;-)

        • codruta says:

          Sally, anytime you need help with certain recipes, just drop me a line. If you tell me ahead what breads you want to make, I’ll check the translation myself, to see how bad it is. :P

  12. Dana says:

    Buna Codruta
    Am facut reteta de turta dulce. A fost minunata. Spun “a fost” pentru ca nu a mai ramas nimic, nimic… a, ba da… A ramas rugamintea sa fac si azi inca o portie… :)
    Si … ca o rugaminte, poate intr-un post ulterior ai sa impartasesti cu noi reteta de croissants (erau la un moment dat, prin vara, un proiect in desfasurare).
    Multumesc frumos

  13. Corina says:

    Ei, Codruta, stii cat a durat turta dulce? Pana seara.
    Am comanda de doua portii separate, ca s-au batut pe ea.Fiecare setul lui.
    Da, am baieti, care au o spartura cand e vorba de dulciuri. O tava de cremsnit se termina intr-o zi, cred ca au o gaura pe undeva…….
    Deci, a fost minunata, mirosea grozav in bucatarie, a avut un succes nebun.
    Ai si maini de aur, dar ai si instinctul de a alege retete adevarate.

  14. Elena says:

    Excelenta! Multumesc mult de reteta! N-a rezistat mult nici la noi.

  15. Lavinia says:

    Arata senzational!

  16. Emily says:

    arata minunat! Daca ai sti cat am cautat saptamana trecuta o reteta similara :))
    pupici si weekend placut!

  17. Kadia says:

    ce dor mi-ai facut, arata exceptional! Ca cele pe care le mancam la bunicii mei.

  18. adela says:

    Faina reteta, problema e ca mie imi prea place turta dulce :)!

  19. MAGDA ADINA says:

    Nu cred ca te superi daca o fac in week ;) … asa se potriveste cu vremea de afara ( din Caransebes ;) ) … dar si la tine tot asa e vremea , cam in toata tara ninge si e chiar ingrijorator , dar mie imi place iarna si zapada , asa ca voi face turta asta grozava si abia astept sa o servesc langa canuta cu lapte !!! Multumesc !!!!

    • codruta says:

      ehe.. cum sa ma supar! m-as bucura mult sa stiu ca ai incercat turta asta dulce, simpla si nepretentioasa, dar cu parfum de copilarie. Merge si cu lapte? eu asociam gustul doar cu ceai :)

  20. Mashs says:

    Codruta, BRAVO!
    I am very glad to meet you :)
    I have great pleasure in going to bake to your blog.

  21. Pingback: Turta dulce « Cat's kitchen

  22. Stefana says:

    Turta dulce din copilaria mea avea aroma pe baza de cuisoare+scortisoara. Ghimbir nu se gasea, de coriandru nu auzisem, iar piper sigur nu punea mama.

  23. mina says:

    Fiind in cautare de ceva dulce am dat peste minunatiile astea. Turta dulce este unul din deserturile mele preferate dar nu credeam ca il pot face acasa. Abia astept sa incerc reteta intrucat nu pare a fi deloc grea.
    O zi minunata!

  24. Kimera says:

    Muicaaaa, imi iesira niste ghiulele…….daca le arunc de la 4 in capul cuiva, sigur i-l sparg! Of, le-am promis si copiilor ca le duc turta dulce, tb sa incerc sa fac altele in seara asta. Le-am pus intr-o punga de plastic, poate devin putin mai moi, dar nu am mari sperante.
    S-o iau de la inceput: faina pusa in siropul firbinte fu numai cocoloase, o frecai cam 10min, apoi o lasai asa, apoi cand amestecai cu faina la final iar imi iesi o coca plina de cocoloase, framantai si aici vreo 5 min, apoi le facui gogoloatze si le-am pun in tava. La copt m-am incurcat, ce inseamna foc moderat????? Esti asa precisa la paine dar aici ma luasi cu foc moderat, of! Ma gandii s-o pun la 180, am pus prima data 13 min, cand scosei, nu erau nici pe margine colorate, am pus iar inca 3 min, la fel, inca 1 min. Ma enervai si pusei 3 min la 200 pe programul de coacere sus si jos si am mai pus si la rumenire pe ultima treapta. Le scosei si erau superbe, am luat una, numai buna ca si consistenta. Mai luai una cand s-au racit, sa-mi rup dintii in ea. Daca nu as fi pus si ultima oara cred ca ar fifost numai bune. Trebuie acum sa fac altele ca nu vreau sa-i dezamagesc pe cei mici, daca intri in timp util, poate-mi spui cam cat sa tin niste guguloaie de 5 cm si la ce temperatura. Pupici

    • codruta says:

      kimera, daca bagai un iochi pe reteta originala, poate vedeai raspunsul cautat :)
      “Codruta, if you do gingerbread for 20 grams, you need to bake for 8-10 minutes at 220C. If the cakes (gingerbread) are weighing 40 grams, the baking time will be 18-20 minutes.”

      e foarte posibil sa le fi copt prea mult timp, asa cum e foarte posibil ca in urmatoarele zile sa se inmoaie. Sa nu cumva sa le arunci azi, de nervi. S-ar putea ca peste o saptamana sa fie perfecte :)

  25. Elena says:

    Ciudat ce zice Kimera, eu le-am facut si refacut si re-re-facut…totdeauna perfecte , exact ca in copilaria mea.
    Elena

  26. ela says:

    la aceasta reteta nu pot adauga miere? totdeauna mi-a placut reteta de turta dulce cu miere.

  27. Pingback: Turta dulce

  28. Flori says:

    Le-am facut si eu! Sunt grozave! Exact asa cum mi le aminteam din copilarie:) Multumim de reteta!

  29. Livia says:

    siropul cu faina nu l-am lasat la racit complet fiindca a inceput sa se intareasca, iar aluatul nostru a iesit prea sfaramicios

  30. Cris says:

    Le-am facut si eu, au iesit perfecte, dar atentie, am pus mai multa apa decat cea prevazuta in reteta (125 g). Nu am cantarit-o, dar cred ca am mai adaugat inca 100 g apa, atunci cand am amestecat totul, altfel nu ar fi iesit nici pe departe aluatul elastic si cu aspectul celui din poza. Insa dupa ce am adaugat apa si am amestecat sa fie absorbita si aluatul sa se omogenizeze, a fost perfect. “Foc mediu” a insemnat pentru mine 180 grade. Turtitele au fost de cam 40 g si au fost tinute 20 de minute.
    Ah, si am folosit mai putin zahar decat este in reteta, doar 230 g pentru turtite si 80 g pentru glazura. Cred ca zaharul brun are putere de indulcire mai mare. A fost suficient.
    Perfecte, fragede, cu gustul si aspectul autentic:)
    Multumiri Codruta!

  31. gabi says:

    D-zeu sa iti dea sanatate! ca reteta asta o credeam pierduta…

  32. Roxana says:

    Incredibil! Felicitari, Codruta! Nu ma asteptam sa iasa asa bune :)
    Am avut ceva emotii la copt. Le-am lasat pana la urma vreo 40 de min, la foc mic, mic, in cuptor clasic.
    Si inca un lucru. Stiam ca mierea nu se pune nici macar in ceaiul fierbinte, daramite sa o bagi la peste 100 de grade. Deci e de 2 ori bun-venita reteta asta :)

  33. sweetside says:

    Super! Cautam retete specifice sarbatorilor si am gasit reteta de turta dulce! Le-am facut ieri si au iesit foarte bune! Multumesc pentru reteta.

  34. Pingback: Turta dulce | Retete culinare din Tara bucatelor – de Alice Ciobanu

  35. olimpia says:

    felicitari,si domnu sa-ti dea sanatate. Ai retete minunate. as avea o singura rugaminte: stii unde as putea gasi reteta la turta aia dulce care se vinde prin tirguri si noi fetitele ne jucam cu “margelele” din cerculete de turta dulce colorata? Indiferent de raspuns, iti multumesc din suflet pentru timpu acordat. cu respect, olimpia

  36. Pingback: Retete vegetariene de Craciun - selectie - - Menta & Rozmarin

  37. Pingback: Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat | News Fair

  38. Vale says:

    Extraordinar de gustoasa! Am facut ieri si azi am comanda de tura a doua, chit ca sunt 45 de grade la noi.. dar fetita mea m-a ajutat sa fac bilutele si bineinteles la faza cu zgaltzitul in cutie a fost prima :)
    Multumesc pt reteta si distractie :)

  39. Mihaela B. says:

    Buna!Am facut reteta ta de turta dulce,prima data azi si surpriza incepatorului , mi-a iesit super(parerea degustatorilor!!!)…gustul bun,bun..glazura doar putin prea lichida dar am dres-o eu pana la urma…nu ma asteptam sa reusesc …cred ca voi mai incerca o tura in Ajun de Craciun si sa modelez aluatul in forme diferite…iti multumesc mult pentru reteta si pentru blogul frumos scris..Sarbatori fericite iti doresc!Salutari din Iasi

  40. Cristinaboldus says:

    Ceaaaaaa mai buna reteta de turta dulce!

  41. Cristinaboldus says:

    Eu am folosit cantitatile date si au iesit f bune!
    180 grade timp de 15 minute!!!

  42. mihaela says:

    Pont de Craciun: biscuitii de turta dulce devin fragezi daca ii asterni pe felii de mere si ii lasi peste noapte intr-o cutie etansa. toate retetele care promit biscuiti pufosi de turta dulce esueaza insa metoda asta, nu :).

  43. Ioana says:

    Suna excelent reteta, vreau sa o incerc maine cu pustiul meu. Intrebarea era daca pe baza acestui aluat ar merge decupate si diferite forme (om de zapada, steluta etc) si cam cat ar trebui sa le las la copt in cazul acesta? Multumesc mult si felicitari pentru blog si retete, sunt nemaipomenite!

  44. Mishi says:

    A trecut Craciunul, dar nu m-am lasat pana nu am incercat reteta de turta dulce. Sunt un mare fan al ei, deci nu conteaza cand o mananci fiindca e la fel de buna. Multumesc tare mult pentru reteta. :D
    (am postat o fotografie pe pagina ta de facebook “Apa.Faina.Sare” cu ce a iesit)

  45. Pingback: Turtă dulce | De-ale Irinei

  46. Aprill says:

    S-o spun sau sa n-o spun ???!!!??? Hmm…..o spun, desi… nu cred sa mai existe dubii : Tot Banatu-i fruncea !!!!!! (din pamant , din iarba verde , nu mai conteaza, important e ca dupa foaaarte mult timp am regasit ,,parfumul copilariei” !!!!! Bravo Codruta !!!!! Good job!!!!!!

  47. Pingback: Turta dulce glazurata | Bucataresele Vesele

  48. Cristina C says:

    Buna Codruta. Uite ce am gasit cautand dupa reteta de turta dulce – cred ca fotografia iti apartine – http://www.bucatarulsef.ro/turta-dulce/. Numai bine si multe salutari de la Arad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>