bisc digestivi 04

Biscuiti digestivi – Homemade Digestive Biscuits

Biscuiti digestivi pentru tea party-ul lui Emily
bisc digestivi 02
        Acum doi ani cautam disperata tarate de ovaz. Cand spun “disperata”, nu exagerez. Am luat la rand toate magazinele care ar fi putut avea asa ceva si nu am gasit niciunde, iar majoritatea vanzatorilor nici nu auzisera de tarate de ovaz, doar de grau. Intr-un singur magazin “naturist” mi-au promis ca vor face comanda si cateva zile si m-am tinut scai de capul lor, cu vizite si telefoane zilnice, pana au adus. Am luat 5 pungi (200g) si am venit fericita acasa, dar cand m-am uitat mai bine… dezamagire totala. Taratele de ovaz aratau mai degraba a ovaz spart, decat a tarate. Adica nu aratau asa cum ma asteptam eu sa arate.
paranteza… probabil ca ar fi bine sa va spun si de ce imi trebuiau, ca sa aveti imaginea completa, ca altfel pierdeti tot hazul. Cu cateva luni inainte de faza asta acuta cu taratele am fost in concediu la Paris, eu si cu V, si la sosire am fost intampinati de o cumnata si un cumnat intr-o forma fizica remarcabila. Nu-i vazuseram de jumatate de an si schimbarea era surprinzatoare. Tineau regim, slabisera amandoi, se simteau excelet psihic si erau veseli, sanatosi si molipsitor de energici si pozitivi. To make a long story short, la intoarcere, V s-a hotarat sa tina si el un regim asemanator si dupa ce am umplut frigiderul cu provizii “zero grasime” pentru o saptamana, am constatat ca la noi in oras nu se gasesc tarate de ovaz, element cheie in toata dieta. Fara tarate, n-avea sens sa inceapa… si asa se explica goana mea dupa tarate. …inchid paranteza
       Am sunat-o pe sora lui V si m-am plans cu amar de tara si de produsele romanesti, cum ca nici taratele nu sunt ce ar trebui sa fie, etc, etc! Draga de ea, a pus rapid la posta o punga mare de tarate “made in France” si la primire am avut surpriza sa constat ca arata identic cu cele de la noi! Buna treaba! Deci … (1) taratele romanesti sunt la fel de bune ca cele din Franta si (2) aveam 2 kg de tarate de ovaz si un V dornic sa inceapa dieta. Grea incercare de vointa, dieta asta, mai ales in casa painilor! A rezistat eroic 3-4 saptamani, dupa care s-a dat batut: vreau paine, vreau mancare normala, vreau ceva dulce! ok, ok, gata dieta, de acord… dar eu ce fac acum cu taratele?
       Pana la urma nu doar ca le-am gasit un folos, dar m-am si imprietenit cu ele. Am inceput sa le pun in aluatul de paine si mi-a placut asa de mult gustul incat din ziua aia le folosesc constant. Numai bine caci intre timp au aparut pe la toate magazinele speciale, asa ca nu mai trebuie sa umblu in tot orasul pentru o punga.

bisc digestivi 03

       Aveti rabdare, ca ajung imediat si la biscuiti.
       Imi amintesc ca dupa dieta, V a cerut cheesecake. E unul din deserturile lui preferate si cand i se face pofta, i se face pofta brusc, devine destul de insistent, agitat si nu mai are rabdare. Cheesecake-ul pe care il fac eu, acelasi de fiecare data, la cererea lui V, este New York Style si are ca baza un blat din biscuiti digestivi. Acum cativa ani nici nu stiam ce sunt biscuitii digestivi, am aflat de ei cautand retete de cheesecake.
          Trecand peste diete, tarate si alte cele… ajung la momentul prezent, cu cateva zile inainte de Paste, cand ma tot intrebam ce prajitura sa fac de sarbatori. Ceva simplu si bun, fara bataie de cap. Aveam o cutie de ricotta in frigider si i-am propus lui V sa fac un cheesecake cu ricotta, in loc de Philadelphia. Reticent la schimbari, s-a lasat greu convins (ce fel de cheesecake e ala fara Philadelphia???), dar in final, a aprobat cam cu jumatate de glas. Aveam tot ce trebuie pentru asta, mai putin biscuitii digestivi. Era seara, fara nici un chef sa ies in oras sa cumpar si cum nu vroiam sa astept pana a doua zi, de teama ca V sa nu se razgandeasca peste noapte, m-am pus pe google-uit. In 5 minute eram cu reteta in fata si cu ingredientele pregatite. Nu imi explic cum de nu m-am gandit pana acum ca biscuitii astia se pot face acasa (adica imi explic: nu mi-a trecut prin cap vreodata sa caut reteta)! Nu ca aia cumparati nu ar fi buni, dar sigur contin cateva ingrediente nedorite si necontrolate. Si cand colo, e nevoie doar de niste ingrediente simple si la indemana oricui.
          Reteta pe care am ales-o cere fulgi de ovaz macinati. M-am gandit eu un pic si am hotarat sa folosesc tarate de ovaz in loc de fulgi. Nu de alta, dar tocmai descoperisem o jumatate de punga de tarate pitita in spatele cutiilor cu faina, tarate care trebuiau folosite urgent.
          Cum au iesit biscuitii?… pai au iesit asa de buni, incat n-au mai prins loc in nici un cheesecake. V. i-a mancat dimineata la cafea, dar eu zic ca merg inmuiati intr-un pahar de lapte rece. Sunt ca o sugativa, absorb o tona de lichid (lapte), dar raman intregi, crocanti si nu se fac terci. My kind of biscuits!
          end of story: nu am mai facut nici un cheesecake, am mancat eu ricotta la mic dejun, cu paine prajita si ridichi, V a mancat biscuitii digestivi cu cafea, iar desert de Paste am facut amandine. Ridicati doua degete daca vreti reteta, caci in lipsa de cereri, redevin Apa.Faina.Sare.
          Decorul galben din pozele de azi e tematic, pentru tea party-ul lunii aprilie a lui Emily, la usa careia ma infiintez cu o portie de biscuiti si cu un ceai … imaginar (sorry, Emily, am ramas fara ceai, dar sa stii ca daca as fi avut de ales, as fi facut o portie dubla de ceai negru, cu lapte). Si mai ceva, draga mea… biscuitii i-am taiat cu formele de la tine! love it! ♥

bisc digestivi 06bisc digestivi 04

Biscuiti digestivi – reteta preluata de la “c’est moi qui l’ai fait”, adaptata de mine, asa cum e redata mai jos:

Cantitate:
~25 biscuiti de 5,5 cm diametru (mai multi / mai putini in functie de diametru)
Ingrediente:
- 100g faina integrala de grau
- 100g tarate de ovaz
- 1 lingurita de praf de copt
- 80g zahar brun de trestie (sau 50g, pentru gustul clasic)
- un vf de sare
- 100g unt moale (taiat cubulete, tinut la temperatura camerei 15-30 min)
~ 2 linguri lapte
Observatii si modificari fata de reteta originala (in caz ca vreti sa le comparati):
• Am folosit tarate de ovaz in loc de fulgi de ovaz macinati. (daca folositi fulgi de ovaz, puneti-i in robot si actionati cateva secunde)
• Am folosit un amestec de faina integrala Bio AllGreen cu tarate de grau (o mana de tarate care mi-au ramas dupa ce am dat prin sita faina integrala cu care am hranit desemul) – ideea e ca daca aveti surplus de tarate, le puteti puteti folosi. daca nu, folositi dar faina integrala.
• Am pus sare pentru ca am folosit unt nesarat
• Am pus o cantitate mai mare zahar (fata de reteta originala) pentru ca vroiam sa fie mai dulci. Folositi 50g pentru un gust moderat dulce, asa cum sunt biscuitii digestivi clasici.
• Am pus 3 linguri de lapte, dar am scris in reteta 2 linguri, ca sa puteti regla in caz ca e nevoie. Daca puneti de la inceput 3 linguri, s-ar putea sa fie prea mult (e posibil ca taratele de ovaz sa absoarba mai mult lichid decat fulgii de ovaz)
Metoda:
  1. Amestecati intr-un bol faina de grau cu taratele, sarea, zaharul si praful de copt.
  2. Adaugati untul taiat cubulete si amestecati-l cu restul ingredientelor, folosind varfurile degetelor. Trebuie sa obtineti o compozitie nisipoasa, sfaramicioasa. Aveti grija sa lucrati repede, de preferat cu maini reci, a.i. sa nu se topeasca untul. Adaugati laptele si framantati cateva secunde, pana ce se formeaza o bila legata de aluat. Consistenta trebuie sa fie densa, nu tare ca piatra, dar nici moale sau lipicioasa. Se va intari putin stand la frigider, dar  ganditi-va ca trebuie sa poata fi rulata cu sucitorul.
  3. Puneti vasul la rece 15-20 min (nu mai mult de 30 min).
  4. Preincalziti cuptorul la 180C.
  5. Asezati aluatul pe o suprafata infainata si intindeti-l cu sucitorul pana obtineti 3mm grosime. Decupati in formele dorite (cercuri, pentru varianta clasica, sau daca nu aveti cercuri metalice, asa cum am eu, thanx Emily ♥, taiati forme patrate sau dreptunghiulare cu rascheta sau cu rotita de taiat de pizza :)
  6. Captusiti o tava mare cu hartie de copt si mutati in tava formele decupate (ca sa nu se deformeze, ridicati-le cu rascheta)
  7. Coaceti timp de 15 min (12-18min, in functie de marime), pana devin aurii pe margine. Scoateti tava din cuptor, lasati biscuitii in tava 5 min, dupa care mutati-i pe un gratar.
  8. Cand se racesc complet, puteti sa ii mutati intr-o cutie de plastic inchisa ermetic. Se pastreaza fresh cel putin 5 zile (mai mult de atat nu stiu, la noi atat au durat).
Petrecere frumoasa in casa lui Emily si pofta buna! Data viitoare ne vedem cu amandine sau cu paine?

bisc digestivi 01bisc digestivi 07

codruta ♥