Categories
alte cateva povestiri

Biscuiti digestivi – Homemade Digestive Biscuits

Biscuiti digestivi pentru tea party-ul lui Emily
bisc digestivi 02
        Acum doi ani cautam disperata tarate de ovaz. Cand spun “disperata”, nu exagerez. Am luat la rand toate magazinele care ar fi putut avea asa ceva si nu am gasit niciunde, iar majoritatea vanzatorilor nici nu auzisera de tarate de ovaz, doar de grau. Intr-un singur magazin “naturist” mi-au promis ca vor face comanda si cateva zile si m-am tinut scai de capul lor, cu vizite si telefoane zilnice, pana au adus. Am luat 5 pungi (200g) si am venit fericita acasa, dar cand m-am uitat mai bine… dezamagire totala. Taratele de ovaz aratau mai degraba a ovaz spart, decat a tarate. Adica nu aratau asa cum ma asteptam eu sa arate.
paranteza… probabil ca ar fi bine sa va spun si de ce imi trebuiau, ca sa aveti imaginea completa, ca altfel pierdeti tot hazul. Cu cateva luni inainte de faza asta acuta cu taratele am fost in concediu la Paris, eu si cu V, si la sosire am fost intampinati de o cumnata si un cumnat intr-o forma fizica remarcabila. Nu-i vazuseram de jumatate de an si schimbarea era surprinzatoare. Tineau regim, slabisera amandoi, se simteau excelet psihic si erau veseli, sanatosi si molipsitor de energici si pozitivi. To make a long story short, la intoarcere, V s-a hotarat sa tina si el un regim asemanator si dupa ce am umplut frigiderul cu provizii “zero grasime” pentru o saptamana, am constatat ca la noi in oras nu se gasesc tarate de ovaz, element cheie in toata dieta. Fara tarate, n-avea sens sa inceapa… si asa se explica goana mea dupa tarate. …inchid paranteza
       Am sunat-o pe sora lui V si m-am plans cu amar de tara si de produsele romanesti, cum ca nici taratele nu sunt ce ar trebui sa fie, etc, etc! Draga de ea, a pus rapid la posta o punga mare de tarate “made in France” si la primire am avut surpriza sa constat ca arata identic cu cele de la noi! Buna treaba! Deci … (1) taratele romanesti sunt la fel de bune ca cele din Franta si (2) aveam 2 kg de tarate de ovaz si un V dornic sa inceapa dieta. Grea incercare de vointa, dieta asta, mai ales in casa painilor! A rezistat eroic 3-4 saptamani, dupa care s-a dat batut: vreau paine, vreau mancare normala, vreau ceva dulce! ok, ok, gata dieta, de acord… dar eu ce fac acum cu taratele?
       Pana la urma nu doar ca le-am gasit un folos, dar m-am si imprietenit cu ele. Am inceput sa le pun in aluatul de paine si mi-a placut asa de mult gustul incat din ziua aia le folosesc constant. Numai bine caci intre timp au aparut pe la toate magazinele speciale, asa ca nu mai trebuie sa umblu in tot orasul pentru o punga.

bisc digestivi 03

       Aveti rabdare, ca ajung imediat si la biscuiti.
       Imi amintesc ca dupa dieta, V a cerut cheesecake. E unul din deserturile lui preferate si cand i se face pofta, i se face pofta brusc, devine destul de insistent, agitat si nu mai are rabdare. Cheesecake-ul pe care il fac eu, acelasi de fiecare data, la cererea lui V, este New York Style si are ca baza un blat din biscuiti digestivi. Acum cativa ani nici nu stiam ce sunt biscuitii digestivi, am aflat de ei cautand retete de cheesecake.
          Trecand peste diete, tarate si alte cele… ajung la momentul prezent, cu cateva zile inainte de Paste, cand ma tot intrebam ce prajitura sa fac de sarbatori. Ceva simplu si bun, fara bataie de cap. Aveam o cutie de ricotta in frigider si i-am propus lui V sa fac un cheesecake cu ricotta, in loc de Philadelphia. Reticent la schimbari, s-a lasat greu convins (ce fel de cheesecake e ala fara Philadelphia???), dar in final, a aprobat cam cu jumatate de glas. Aveam tot ce trebuie pentru asta, mai putin biscuitii digestivi. Era seara, fara nici un chef sa ies in oras sa cumpar si cum nu vroiam sa astept pana a doua zi, de teama ca V sa nu se razgandeasca peste noapte, m-am pus pe google-uit. In 5 minute eram cu reteta in fata si cu ingredientele pregatite. Nu imi explic cum de nu m-am gandit pana acum ca biscuitii astia se pot face acasa (adica imi explic: nu mi-a trecut prin cap vreodata sa caut reteta)! Nu ca aia cumparati nu ar fi buni, dar sigur contin cateva ingrediente nedorite si necontrolate. Si cand colo, e nevoie doar de niste ingrediente simple si la indemana oricui.
          Reteta pe care am ales-o cere fulgi de ovaz macinati. M-am gandit eu un pic si am hotarat sa folosesc tarate de ovaz in loc de fulgi. Nu de alta, dar tocmai descoperisem o jumatate de punga de tarate pitita in spatele cutiilor cu faina, tarate care trebuiau folosite urgent.
          Cum au iesit biscuitii?… pai au iesit asa de buni, incat n-au mai prins loc in nici un cheesecake. V. i-a mancat dimineata la cafea, dar eu zic ca merg inmuiati intr-un pahar de lapte rece. Sunt ca o sugativa, absorb o tona de lichid (lapte), dar raman intregi, crocanti si nu se fac terci. My kind of biscuits!
          end of story: nu am mai facut nici un cheesecake, am mancat eu ricotta la mic dejun, cu paine prajita si ridichi, V a mancat biscuitii digestivi cu cafea, iar desert de Paste am facut amandine. Ridicati doua degete daca vreti reteta, caci in lipsa de cereri, redevin Apa.Faina.Sare.
          Decorul galben din pozele de azi e tematic, pentru tea party-ul lunii aprilie a lui Emily, la usa careia ma infiintez cu o portie de biscuiti si cu un ceai … imaginar (sorry, Emily, am ramas fara ceai, dar sa stii ca daca as fi avut de ales, as fi facut o portie dubla de ceai negru, cu lapte). Si mai ceva, draga mea… biscuitii i-am taiat cu formele de la tine! love it! ♥

bisc digestivi 06bisc digestivi 04

Biscuiti digestivi – reteta preluata de la “c’est moi qui l’ai fait”, adaptata de mine, asa cum e redata mai jos:

Cantitate:
~25 biscuiti de 5,5 cm diametru (mai multi / mai putini in functie de diametru)
Ingrediente:
– 100g faina integrala de grau
– 100g tarate de ovaz
– 1 lingurita de praf de copt
– 80g zahar brun de trestie (sau 50g, pentru gustul clasic)
– un vf de sare
– 100g unt moale (taiat cubulete, tinut la temperatura camerei 15-30 min)
~ 2 linguri lapte
Observatii si modificari fata de reteta originala (in caz ca vreti sa le comparati):
• Am folosit tarate de ovaz in loc de fulgi de ovaz macinati. (daca folositi fulgi de ovaz, puneti-i in robot si actionati cateva secunde)
• Am folosit un amestec de faina integrala Bio AllGreen cu tarate de grau (o mana de tarate care mi-au ramas dupa ce am dat prin sita faina integrala cu care am hranit desemul) – ideea e ca daca aveti surplus de tarate, le puteti puteti folosi. daca nu, folositi dar faina integrala.
• Am pus sare pentru ca am folosit unt nesarat
• Am pus o cantitate mai mare zahar (fata de reteta originala) pentru ca vroiam sa fie mai dulci. Folositi 50g pentru un gust moderat dulce, asa cum sunt biscuitii digestivi clasici.
• Am pus 3 linguri de lapte, dar am scris in reteta 2 linguri, ca sa puteti regla in caz ca e nevoie. Daca puneti de la inceput 3 linguri, s-ar putea sa fie prea mult (e posibil ca taratele de ovaz sa absoarba mai mult lichid decat fulgii de ovaz)
Metoda:
  1. Amestecati intr-un bol faina de grau cu taratele, sarea, zaharul si praful de copt.
  2. Adaugati untul taiat cubulete si amestecati-l cu restul ingredientelor, folosind varfurile degetelor. Trebuie sa obtineti o compozitie nisipoasa, sfaramicioasa. Aveti grija sa lucrati repede, de preferat cu maini reci, a.i. sa nu se topeasca untul. Adaugati laptele si framantati cateva secunde, pana ce se formeaza o bila legata de aluat. Consistenta trebuie sa fie densa, nu tare ca piatra, dar nici moale sau lipicioasa. Se va intari putin stand la frigider, dar  ganditi-va ca trebuie sa poata fi rulata cu sucitorul.
  3. Puneti vasul la rece 15-20 min (nu mai mult de 30 min).
  4. Preincalziti cuptorul la 180C.
  5. Asezati aluatul pe o suprafata infainata si intindeti-l cu sucitorul pana obtineti 3mm grosime. Decupati in formele dorite (cercuri, pentru varianta clasica, sau daca nu aveti cercuri metalice, asa cum am eu, thanx Emily ♥, taiati forme patrate sau dreptunghiulare cu rascheta sau cu rotita de taiat de pizza :)
  6. Captusiti o tava mare cu hartie de copt si mutati in tava formele decupate (ca sa nu se deformeze, ridicati-le cu rascheta)
  7. Coaceti timp de 15 min (12-18min, in functie de marime), pana devin aurii pe margine. Scoateti tava din cuptor, lasati biscuitii in tava 5 min, dupa care mutati-i pe un gratar.
  8. Cand se racesc complet, puteti sa ii mutati intr-o cutie de plastic inchisa ermetic. Se pastreaza fresh cel putin 5 zile (mai mult de atat nu stiu, la noi atat au durat).
Petrecere frumoasa in casa lui Emily si pofta buna! Data viitoare ne vedem cu amandine sau cu paine?

bisc digestivi 01bisc digestivi 07

codruta ♥

91 replies on “Biscuiti digestivi – Homemade Digestive Biscuits”

Sa stii ca exact la asta ma gandeam si eu in timp ce scriam textul :)
cred ca blatul de cheesecake iese mai crocant din cauza triplei coaceri (coacere biscuiti, coacere blat si coacerea finala), dar am vazut ca unii sar peste etapa “coacere blat” asa ca nu vad de ce noi nu putem sari peste “coacere biscuiti”.
Merci de observatie, o sa probez cu prima ocazie

Eu mai vreau paine, nu amandine! :)
Nu ca nu pun bookmark si la biscuitii astia, dar ai mi-ai trezit apetitul cand ai zis ca ai atatea paini ne-puse, si numai ce au trecut sarbatorile.

Te urmaresc de multa vreme si imi provoci mereu fluturasi in stomac..:)) Fluturasi din aia care trezesc pofte nebanuite si care nu pot fi implinite usor. Reteta de biscuiti e grozava …si eu fac des ceva asemanator.
Azi e prima zi in care am pus de o maia noua. Anul trecut am incercat prima data, dar mi-am stricat-o singura in ziua a saptea, dintr-o neatentie de-a mea..Tine-mi pumnii, sper sa reusesc pentru ca am o dorinta veche: aceea de a-i pune pe masa sotului meu care e mare mancator de paine,una dintre painicile prezentate de tine, dar facuta cu mainile mele … Te pup cu drag!!

Fi sigura ca ii voi incerca:)
Ma bucur sa vad si astfel de retete, chiar daca astept cu nerabdare retetele de paine. Mai ales ca ne mai povestesti si cate ceva din viata voastra, asa simt ca incep sa te (va) cunosc mai bine.

Ps. Bine a facut ca a renuntat la dieta dukan, peste cativa ani isi va spune cuvantul consecintele la o astfel de dieta, si nu va fi de bine pentru persoanele care au tinut dieta. Sora mea a tinut dieta aproape doua luni dupa care a inceput sa aiba dureri de musculatura, articulatii si oase. A ales sa mearga la sala de sport si pe fiecare saptamana da jos 400-500gr, avand si o alimentatie echilibrata, schimbanduise modul de alimentatie pe fiecare saptamana de un specialist. La alte persoane poate nu se vad asa repede consecintele, dar cel mai bine e sa mananci cumpatat si variat. Dar V nu are nevoie sa zlabeasca, asa ca sa stea linistit:)))

Uite….uite….am ridicat degetele :)
amandine….amandine….amandine….
Am citit atatea retete complicate pe la altii, ca nu m-a convins niciuna sa ma asez la treaba.
Poate de la tine reusesc sa inteleg.
a.m.a.n.d.i.n.e pleeeeease!
:*

:)) bine bine
dar sa stii ca si eu tot de la “altii” am luat reteta, nu imi dau seama daca e complicata sau nu. Macar sa o scriu in asa fel incat sa para simpla. :)

Fulgii de ovaz sunt gata macinati, faina integrala este, asa ca …la treaba! Ai tai arata foarte bine, apetisant de…crocant! Nu te intreb cum ti-au iesit amandinele, sunt convinsa ca foarte bune si cred ca ne vei da si reteta. :) Eu inca mai astept combinatia pentru painea cu semolina si seminte prajite de fenicul si susan si coaja de portocale, punga cu semolina rimacinata De Cecco se cam goleste…

:) Multumesc! Biscuitii i-am bifat, sunt gustarea mea la servici azi! Crocanti, potrivit de dulci (i-am facut cu 50 g zahar brun). De facut mai des!

am niste ovaz bio storcit, pe care o sa-l mai zdrobesc eu :)
ieri n-am mai apucat sa incerc, poate dau azi de tarate de ovaz sa fac reteta cum trebuie.
multumesc!

PS: ce matulica frumoasa ai :) … de cate ori intru pe la tine (pe blog) fac o tura pe la ea :)

Prietenul Google zice: Biscuitii digestivi reprezinta o combinatie ideala intre un snack si un aliment-medicament. Pe langa gustul deosebit, acestia ajuta la digestie, prin continutul ridicat de fibre.
Aha..

oh, ce bunatateeeeeeeeeeeee ♥
ador biscutii digestivi, insa nu m-am miscat pana acum :))
Arata mai mult decat delicios si abia astept sa-i pregatesc si eu! Te pup scumpa mea si-ti multumesc ♥ Abia astept si amandinele ;) ca doar tot un fel de painica sunt si ele :) cu ciocolataaaaaaa, multa ciocolataaaaaaa :)) Pupicei ♥

numai tu ai fi putut spune ca amandinele sunt si ele o “painica”… am ras de m-am prapadit :))
esti dulce, asa cum trebuie sa fie o iubitoare de cupcakes & sweet treats.

Ceva similar am patit anul trecut. Tot asa, din avant mare de a tine o dieta am facut o comanda pentru tot felul de pungi si pungulite cu tarate. Si de atunci ma tot incurca in dulap. Dar acum stiu care le e soarta :). Arata minunat!

Nu pot sa cred cat de tare suprinzi de fiecare data!!! Atat cu povesti fff frumos si cu talent scrise, cat si cu temele abordate (inca am in plan sa fac mustar de casa;), dar tot nu mi-a ajuns timpul…ca am dat prioritate painii ;) ). Am asteptat cu nerabdare urmatorul post (verific blogul tau zilnic;)), dar sincer, biscuitii digestivi nu ma asteptam sa ii vad:)! (nu ma intreba de ce; cred ca eram fixata pe paine:) ).
Merci de reteta si de idee!!!Fffffff tare! O sa incerc si eu saptamanile acestea:)! Si cred ca si varianta pe post de blat de cheesecake:), nu de alta dar cheesecake-urile sunt favoritele de pana acum ale familiei in materie de dulciuri;).
A:)
PS1: ridic si eu doua degete mari pentru reteta de amandine:):):)..si mama mea cred ca ridica patru, ca e moarta dupa ele;). Deci sase degete din directia asta:)! Ne strangem tot mai multe;)..

salut

eu fac paine cu tarate de ovaz si familionul spune ca e cea mai gustoasa dintre toate painile :). Cat despre cheese cake, noi facem tot cu ovaz, dar fara praf de copt si cu un plic de nutline fitness (are migdale si fructe uscate) bagate la robot. Blatul il bag la cuptor iar crema la noi e cu mascarpone si branza de vaci/ricotta (ce gasesc) si nu o coc, o impodobesc cu fructe crude (merge teribil cu zmeura, capsuni, fructe de padure). Am folosit fulgi de ovaz in biscuiti facuti in deshidrator, fac un gust minunat impreuna cu portocala confiata.

Iti scriu aici ca nu stiu daca citesti dincolo, am facut niste cozonaci superbi (si o pascuta dar s’a cam parlit), de am uimit toata familia (reteta ta e atat de buna incit am pus cam in 1200g aluat aproximativ 700g de umplutura si a crescut imens de mult), acum am tura a doua la frigider insa am o intrebare, eu ma descurc mult mai bine cu maia cu hidratare de 50% insa nu stiu sa o inmultesc, m’am uitat un pic la tine in reteta insa as vrea daca poti sa imi dai un sfat. O hranesc cam la 6 ore si peste noapte o culc in frigider. Iti multumesc anticipat :)

Maria, citesc si “dincolo”, la mine, ca administrator, comentariile vin unul dupa altul, nu conteaza la ce post sunt scrise, eu le vad cronologic. In viitor, scrie la postul cu pricina.
Ca sa inmultesti maiaua 50%, nimic mai simplu. o hranesti 1:1:2 sau 1:2:4, sau 1:1,5:3. adica la o parte apa, dublu faina, iar cantitatea de maia inoculata … in functie de temperatura si activitate.

Tocmai am scos untul de la frigider ca mi-e dor de baking si ii sunt datoare piciului cu un cake de ziua lui, cheesecake!faine lucruri s-au intamplat pe-aici, am de recuperat,eu vreau si paine si amandine si articol despre desem si inca ceva…ce calcule folosesti ca sa transformi maiaua de la o hidratare la alta?ai scris pe undeva si nu am vazut?mersi.as tine si eu maiua mai densa daca zici ca se comporta mai bine la caldura.

ca doar tot un fel de painica sunt si ele :) cu ciocolataaaaaaa, multa ciocolataaaaaaa :))
Ce dragut!!!!
♥♥♥

Am si facut ieri biscuitii dupa ce ai postat reteta.
Am respectat intocmai gramajele si componentele, dar mi-a iesit prea lipicios aluatual.
Duap ce l-am scos de la frigider am crezut ca se va mai intari, dar era asa de lipicos ca nu l-am putut intinde cu sucitorul. S-a lipit de masa de sucitor,,,,etc.
Atunci am hotarata sa dau niste forme cu mana si le-am pus la cuptor, care nefiind unul performant nuam reusit sa setez cu exactitate temperaturile, asa ca biscuitii din prima tava s-au ars pe spate fiind si prea subtirei.
Cei din a a doua tava i-am lasat la foc ma mic si mai putin timp si au iesit ok.
Am incercat sa mananc acum, la micul dejun din ei,dar mi se par totusi prea grasi, prea grei pt stomacul gol, mi-am amintiti de prajiturile de casa grele, facute de bunica.
Eu am pus unt 80% grasime, poate asta ar fi cauza?

Raluca, nu imi dau seama de ce nu ti-au iesit. Unt 80% am folosit si eu. Am scris ca aluatul nu trebuie sa fie moale si lipicios, ci mai degraba dens.

Ce presupun eu este ca untul s-a inmuiat prea tare (sau era pre moale dinainte de a-l folosi, sau l-ai inmuiat prea tare cu degetele, cand ai amestecat ingredientele. Probabil ca repaosul de la frigider nu a fost suficient ca timp, incat sa il intareasca inapoi)

Ai presarat faina pe blat si pe sucitor?

Da am pus faian pe blat si sucitor, si absorbea f multa,cred ca am mai adaugat asa inca 30-40 grame faina si tot extrem de lipicios.
Untul era moale, trebuia sa fie de la frigider?
aluatul l-am lasat in frigider 20 minute.
Ai tai sunt moi sau crocanti pe interior?
Nu-mi dau seama cum ar trebui sa fie de fapt,si de ce sunt grasi( mai ales ca ar treui sa fie o gustare low fat?? :D ).

Raluca, sa nu ne pacalim. Daca se numesc digestivi, nu inseamna ca sunt low fat. Dupa calculele mele, au 65-70cal. bucata. (450cal/100g) which is a lot!

untul trebuie sa fie potrivit (nu tare de la frigider, nu foarte moale, nu topit). Biscuitii sunt crocanti, dar usor sfaramiciosi. Uite o poza cu unul in sectiune https://www.facebook.com/photo.php?fbid=309830832424251&set=a.232345176839484.57900.150054771735192&type=1&theater (pe pagina FB a blogului, sper ca se poate accesa linkul, chiar daca nu esti “fan”)

Si eu fac biscuitii de mult timp dar niciodata nu intind aluatul cu sucitorul.Rup bucatele si le modelez ca pe chiftele,le aplatizez si gata!Simplu si eficient.

Fac biscuitii astia de ani buni…..sunt simplu de facut si sunt deliciosi.Dar eu nu ma mai obosesc sa intind aluatul,iau cate o bucatica in mana si o aplatizez ca pe chiftele…..mult mai usor si rapid!

Eu nu ma obosesc sa intind aluatul,iau o bucatica de aluat,o modelez ca pe o chiftea,o aplatizez intre palme si o pun in tava…..nu poti da gres!!

Ce frumosi si deliciosi sunt !!!! Si noua ne plac tare mult biscuiteii digestivi , iar reteta ta e de retinut !!! ;) , plus ca sunt perfecti ptr micul dejun si ptr party-ul gazduit de Emily !! ;)

Sorry ca am pus intrebarea despre maia aici, daca vrei o reiau la posturile despre maia.Am venit de fapt sa-ti zic ca biscuitii astia is perfecti, au iesit super, nu ma asteptam deoarece eu si aluaturile pt tarte si biscuiti nu prea ne impacam.Pt cheesecake va trebui sa fac o alta tura, probabil o sa incerc ce-ati scris voi mai sus.Mersi mult pentru tot ce impartasesti cu noi.Oare este ceva sa nu-ti iasa perfect?

da, please, fa un copy paste la postul cu maia, la care crezi tu case potriveste.

Ce rapid te-ai miscat cu biscuitii :)) zis si facut :)
Daca faci cheescake cu blatul descris mai sus, let me know!

Am o gramada de lucruri care nu-mi ies perfecte. Langosii, de ex., absorb prea mult ulei (dar nici nu am facut decat de doua ori, mai demult, poate ar trebui sa ii mai incerc acum). spuma de albus ma pune mereu in dificultate, nu stiu niciodata cand e la consistenta ceruta de reteta (cand “scrie”, cand e soft peaks cand e stif). Anumite blaturi de prajituri nu-mi ies perfecte si pace! (dar cred ca e din cauza cuptorului pe care nu pot sa il reglez). Nu am foarte multe failures in bucatarie, caci de obicei studiez cate o reteta pana o invat pe de rost. Daca vreau sa fac ceva nou, imi fac temele cu o zi inainte. dar cu toate stradaniile, tot dau chix din cand in cand.

Ei, langosii poti sa-i scoti deja de pe lista, ca prea bine arata ce-am vazut pe FB. Am facut ieri cheesecake-ul si am copt blatul direct in tava si merge foarte bine, eu am adaugat doar 14g de unt (ca atat e un baton aici) dar mi s-a parut ok.Am intins aluatul in tava, l-am pus la frigider pt 15 min si inainte sa-l bag la copt l-am mai aranjat un pic deoarece nu am vrut sa-l ‘lucrez’ prea mult prima data. So, mersi pt biscuiti si blat de cheesecake.

:)) ai vazut langosii? da, de data asta au iesit :D. in sfarsit, ca imi statea pe creier esecul de alta data :))
Merci de update cu cheesecake-ul. Asa o sa fac si eu de acum incolo. Compozitia de biscuiti + ceva unt in plus, intins in forma, racit la frigider (optional), copt 15 min, racit, pus crema, copt din nou. Corect?
Merci!

Codruta ,
Imi cer scuze ca intervin cu un subiect care nu prea are legatura cu blogul tau .
Vreau sa incerc sa fac cheesecake .
Ma poate ajuta cineva cu o reteta nu prea scumpa pentru crema ?

Multumesc anticipat ,
Adriana C

adriana, crema de cheesecake e prin definitie scumpa :)
ce e scump la cheesecake e branza philadelphia. Plus oua, smantana, frisca… se aduna. Din pacate, daca vrei New York style cheesecake, branza Philadelphia e un “must”. Poti sa vezi daca o gasesti la reducere, sau daca o gasesti la cutie mare. Eu cand fac, fac din 800-1000g branza… si e usturator pretul, intr-adevar.
Daca nu tii sa fie NY style, poti face cu ricotta. Daca si ricotta e scumpa, poti folosi branza de vaci grasa pe care o faci crema cu robotul (eu am facut asa odata si a iesit excelent).
uita-te aici si vezi daca te inspira vreo combinatie: http://www.finecooking.com/articles/cyor/cheesecake.aspx (drag and drop in bol ce ingrediente vrei si la sfarsit primesti reteta)
mie imi place asta: http://www.cookingforengineers.com/recipe/89/Cheesecake-Plain-New-York-Style sau asta http://www.joyofbaking.com/Cheesecake.html
dar la joyofbaking.com ai si alte variante (cu ricotta, cu dovleac cu ciocolata, no bake)
mie imi plac si astea: http://chocolateoblivion.blogspot.com/search/label/Cheese%20cake
daca imi exact spui ce cheesecake vrei (fructe, NY, ciocolata, etc) iti caut o reteta potrivita.

Ai dreptate ca sunt primejdiosi pentru silueta:)))
Ieri am repetat si am facut modificari, folosind mai putina margarina (negidrogenata) ca indulcitor am folosit curmale, asa ca nu mai sunt chiar asa de pacatosi:))) si am adaugat putin mai mult lichid.

Dar vreau sa repet, am facut reteta exact cum o ai tu, fara praf de copt, si mi-au iesie perfecti, nu am avut probeme cu compozitia. E asdevarat ca se simte putin gustul de unt, dar trebuie folosit un unt de calitate. Si iti dau dreptate, biscuiti digestiv din comert sunt biscuiti cei mai calorici, ne inselam daca gandim contrariu.

salut

imi cer scuze ca am scris ca nu stiu daca citesti dincolo, banuiam ca vin cronologic pe post, nu la gramada. Iti multumesc pentru raspuns.

Codruta, am facut azi biscutii dupa reteta ta, cu tarate de ovaz (de care habar nu aveam inainte si ma bucur ca le-am descoperit :)) si mi-au iesit foarte buni. Cred ca am sa-i tot fac de-acum incolo. Eu i-am folosit imediat pentru New York style cheesecake si s-au potrivit de minune. Nu cred ca am sa mai cumpar biscuiti pentru cheesecake-uri de-acum incolo. Astia chiar se fac extrem de usor si sunt mai buni. Am sa-i recomand pe unde pot.

Citind comentariile am vazut ca Ralucai i-a iesit aluatul foarte lipicios. Ma gandeam ca exista posibilitatea sa nu fie familiarizata cu tehnica de a incorpora untul cu varfurile degetelor. Eu fac des aluat fraged pentru tarte si poate de-asta mi-a fost usor sa aplica tehnica si in cazul asta (nu am robot, deci pregatesc aluatul de mana mereu). Cred ca ideea e ca aluatul trebuie prelucrat cat mai putin, cat mai repede, si numai cu varfurile degetelor, asta insemnand ca o suprafata cat mai mica a mainilor trebuie sa intre in contact cu untul, care nu are voie sa se lichefieze. In nici un caz aluatul nu trebuie “framantat”. Eu tai untul in bucatele, il arunc in faina si apoi il faramitez foarte rapid cu degetele amestecandu-l in acelasi timp cu faina, si avand grija sa “rup” bucatile mai mari de unt pana cand se formeaza “faramituri” mici.

Multumesc oricum pentru reteta si pentru cele doua idei bune: biscuitii de casa pentru cheesecake si taratele de ovaz. Spor si bucurie in toate!

Am facut ieri biscuitii si au iesit foarte buni. Am dublat cantitatile ca sa-mi iasa mai multi. Am pus 50 g zahar si aluatul a cerut 3 linguri de lapte (raportat la cantitatile retetei de baza). Faina a fost de la SanoVita.
Se fac foarte repede si nu e nicio problema daca fiind mai multi, trebuie copti in mai multe randuri: cat timp sta la cuptor o serie, se pregateste seria urmatoare. In cazul in care intervin probleme de coordonare, chiar daca mai trebuie sa astepte 10-15 minute la temperatura camerei (nu a bucatariei in care se coace, in care se face cam cald totusi) nu se intampla nimic. Am vrut sa-i pun sa astepte in frigider, dar n-am avut loc.
Mi-au iesit 2 tavi (nu i-am numarat). Prima serie i-am facut mai grosi (5-7 mm), ca n-am avut curaj sa subtiez aluatul mai mult; coptul a durat intradevar mai mult, cam 30-35 minute si de aceea seria a doua a trebuit sa astepte. Pe astia i-am facut mai subtiri, asa cum ai scris tu. Nu i-a afectat asteptarea si s-au copt in timpul dat in reteta.
Nu reusesc sa ma obisnuiesc sa mananc dimineata inainte de cafea, nimic. Acum sunt obligata sa fac asta pentru ca trebuie sa iau niste medicamente zi de zi. Biscuitii astia sunt perfecti pe post de mic-dejun pentru cei ca mine!
Poate gasim o modalitate sanatoasa sa mai lucram la reteta ca sa reducem caloriile cumva ;)

Foarte buni biscuitii si usor de facut.
Astazi am facut reteta ta ,dar cantitatile dublate ,si au iesit OK.
Faina pe care am folosit-o a fost integrala de grau ,proaspat macinata la Belforno.
Din pacate doar in Bucuresti exista aceasta posibilitate.
Sigur voi mai repeta aceasta experienta !

Numai bine ,
Adriana c

Raspuns pentru Mihaela .
Exista doua magazine Belforno dotate cu moara , aceleasi care comercealizeaza si paine Titan ,unul in zona Garii de Nord , recent deschis ,iar un altul pe str. Campia Libertatii nr.46 , sectorul 3.
Faina integrala astfel obtinuta este OK , este din grau selectionat , are termen de valabilitate scurt ,scris si pe punga de grau care costa 3 Lei/kg.Eu am folosit-o si pentru paine ( cu drojdie proaspata ) si s-a comportat bine .

Draga Codruta,
Amuzanta povestea taratelor de ovaz. :)
Se pare ca cele 5 pungi de tarate pe care le-ai cumparat prima data si aratau a ovaz spart erau un produs care in UK se numeste ‘oatmeal’ – sunt boabele de ovaz zdrobite si se folosesc de obicei la porridge, biscuiti cu ovaz, etc.
Taratele de ovaz sunt ceva diferit. Ce e important e ca le-ai gasit o intrebuintare :)
O sa fac si eu biscuitii tai cat de curand.

Diana, nu stiu cum sunt taratele in UK, dar iti garatez ca cele romanesti sunt identice cu cele frantuzesti numite “son d’avoine”. Am cate o punga din fiecare (Primeal bio, si SanoVita), si daca nu as vedea ambalajul, n-as sti care e una care e alta. In UK, nu exista cumva grade diferite de macinare (course, medium, etc)? Nu stiu care ar fi similarul in UK la astea ale noastre.
Oricum, vorba ta, nu conteaza asa de mult, atata timp cat le-am gasit un folos :)
sper sa iti placa si tie. Nu uita ca formula originala e cu fulgi de ovaz dati in robot (adica mult mai fini decat taratele folosite de mine)

Astazi m-am uitat intr-un magazin si asa e cum zici, exista ‘oatmeal’ si chiar tarate cu grade diferite de macinare.
Tocmai am terminat de facut biscuitii, sunt asa de fragezi si buni! Am avut un pic emotii pentru ca am folosit miere in loc de zahar si ma gandeam ca ies tari dar nu a fost asa. Am folosit tarate din alea grunjoase.
Si am vrut sa-ti mai zic ca am facut si turta dulce dupa reteta ta de 2 ori. E exact asa cum mi-o aminteam pe cea din copilarie, ba chiar mai aromata si a avut mare succes.

Iese un cheescake genial cu asa biscuiti. Pacat ca nu am cum sa va arat pozele si sa va dau cate o portie bine aromatizata cu coaja de lamaie si portocala in obscenul stil New Yorkez. Anul acesta am folosit-o pe post de pasca cu un topping de visine caci aveam musafiri si nu stiu sa fac bunatatea autohtona . Dar va asigur ca folosind asa biscuiti pt crusta veti ajunge foarte aproape de original. Buna treaba Codruta!

Propun sa o ii decernam Codrutei titlul de Yummy Architect!

acum citind mai sus, si vad ca va sperie untul, margarina cit ar fi ea de naturala, fara trans sau ne hidrogenata, indiferent ceva promite pe ambalaj, fiti siguri ca untul e mai sanatos, incercai sa luati unul cu 80-82% grasime. Apoi untul nu numai ca este mai sanatos decit margarina, dar da si un gust mai bun, de butter cookie.
Daca nu stiati, se poate folosii ulei in loc de unt, uleiul de rapitza e cel mai bun, functional vorbind, si in cazul ca e si presat la rece, e pe departe cel mai sanatos.
Praful de copt, poate fi usor inlocuit cu bicarbonat de sodiu si un pic de zeama de lamaie, un alt mare pas spre un produs mai sanatos.
in loc sa intinzi aluatul foaie si sa decupezi biscuitii, il faci lung cilindric, un fitil de grasimea 4-5 cm, il lasi la congelator citeva minute apoi il scoti si il tai felii ca pe salam.
atentie mare la fulgii de ovaz, pe cit sunt de hranitori si sanatosi, pe atit contin mucegaiuri, vedeti sa fie cit mai proaspat ambalati, in ambalaj cit mai bun, sa arate vizual cit mai bine si curati si mai ales la miros, sa nu aibe nici tenta de rinced nici de mucegai.
pe linga faina integrala de griu, merge un strop mic de integrala de secara. un fruct uscat cum sunt stafidele dau un contrast foarte placut in biscuite, eventual smochine tocate marunt.

Buna,
Am incercat acesti biscuiti, in loc de tarate de ovaz am folosit faina de ovaz, care e ceva mai fina dacat taratele. Cantitatile au fost exact cele din reteta, mi-au iesit perfecti, n-as schimba nimic la reteta, asa cum este e foarte buna. Pustiul meu de 1 an si 4 luni le-a devorat, desi el nu este mare prieten cu ovazul (am tot incercat retete de biscuiti de ovaz, eu fiind mare fana a ovazului, insa nimic n-a fost pe gustul lui).
Multumesc, Lili

Codruta ,
multumesc mult pentru ajutorul dat in cautarea unei retete de cheesecake .
Sigur ma voi descurca cu informatiile de pe site-urile indicate de tine ,nu vreau sa-ti mai rapesc din timp.

Numai bine ,
Adriana C

Doamne, ce de retete am de incercat! Am gasit acest blog intamplator si tare ma bucur, l-am si pus la preferate! Atatea sfaturi, retete, ustensile, informatii pretioase si foarte utile pentru un novice in ale bucatariei! Pe mine painea ma fascineaza, pentru tot ceea ce reprezinta. Ca si bucataria de altfel, pe care o consider inima casei, locul de unde izvoraste iubirea, odata cu miresmele imbietoare. Ce pot sa spun, datorita oamenilor ca tine lumea e un loc mai bun :) Multumesc, Codruta!

acum am scos si eu prima tava din cuptor. am si mancat vreo trei:) sunt buni si fini. am pus un pic de coaja de lamaie pt a masca un pic mirosul taratelor. am pus jumate din cantitatea de faina integrala de grau si jumate din cea integrala de ovaz. excelenti. multumesc pt reteta!

Read it, did it, ate it! Liked it! Mulţumesc pentru reţetă! Acum, comentarii…

Am respectat reţeta ta ad literam şi am obţinut 20 de discuri cu un gust foarte placut. Mi se par într-adevăr foarte potriviţi pentru cafeaua de dimineaţă (deşi nu mi-aş limita micul-dejun doar la aceşti biscuiţi) aşa cum i-am făcut acum, cu 80 g de zahăr. Pe următorii îi voi face mai aproape de scopul lor, adică . Mai întâi, voi pune mai puţin zahăr. Mult mai puţin zahăr. Voi adăuga în amestecul de făinuri psyllium sau tărâţe de psyllium. Cochetez cu ideea de a folosi ghee în loc de unt. Ce părere ai? În felul acesta aş exclude din ecuaţie proteina animală prezentă în unt, rămânând deschisă problema consistenţei (de experimentat!) Iar apropo de consistenţă… aceştia pe care i-am făcut nu au fost prea consistenţi când i-am întins pentru decupat. Aluatul nu avea coeziune, era mai mult ca o plastilină moale. O fi fost bine?

Sunt fenomenali de buni. S-au terminat in aceeasi zi, la fel ca si fursecurile cu stafide si alune de padure(pe care le-am facut de 2 ori intr-o saptamana).
Am citit mai sus ca ai facut si turta dulce, sper sa gasesc reteta pt a le face copiilor de sarbatori.
Felicitari pt blog, e extraordnar.

Codru, azi ii fac a doua oara.
daca conteaza, prima data i-am facut acum vreo 3 luni (dc nu mai mult), facusem portie dubla … copilu meu (pt care ii facusem) nu stiu de ce nu s-a dat in vant dupa ei, asa ca i-am pus intr-un vas, inchis ermetic si am uitat de ei in dulap. saptamana asta au fost descoperiti, gustul “intact”, i-a devorat.
concluzia mea a fost ca merita facuti din toate punctele de vedere. si se pare ca gustul e luuung:)
te pup cu drag,
teo

Nu as putea inlocui untul cu altceva?Poate imi dai o sugestie,te rog.Vreau sa mai slabesc un pic si ideea cu untul ma cam” sperie”.Multumesc mult.

Magda,
Am vazut intrebarea ta dupa ce am postat mai jos :)
Eu i-am facut cu ulei in loc de unt si cu miere in loc de zahar , ultrasanatosi :) Cred ca si cu unt de cocos se poate , data viitoare asa am sa ii fac !

MINUNATI!
am folosit fulgi de ovaz, rasniti putin in rasnita “de cafea” si lapte de soia. cu gust de vanilie ca de asta aveam in casa.
textura aluatului e foarte elastica si de loc lipicioasa, cred ca se poate folosi cu succes ca baza pentru tarte. de ce nu pate sucree in varianta digestiva? :)))

si mie imi plac de numa..bine am mancatdin comert… apropo…ce tare ai fost cand ai zis de povestea cu cheesecake-ul ca nu il faci cu philadelphia….si V a ramas perplex…:)) am ras

Buna, Codruta, as vrea sa incerc si eu astazi reteta ta, dar faina integrala pe care o am in casa e de secara, crezi ca ar fi ok sa incerc cu ea? Multumesc!

Eu tocmai i-am facut dar reteta de post/vegan. Am dat in blender 1 cana de fulgi si am facut faina iar 1 cana am folosit fulgi . Am inlocuit untul cu ulei de masline (100 ml) si laptele cu apa . In loc de zahar am pus 4 linguri dulceata de portocale ( facuta de mine cu putin zahar) si 2 linguri de miere de albine . Am adaugat migdale taiate (cam 50g) si au iesit minunati ! Cred ca e cam alta reteta :) dar am pornit de la cea pregatita de tine ca si inspiratie . Rastalmacind reteta initala , la sfarsit nu am reusit sa ii intind destul de bine asa ca am facut bile in mana pe care apoi le-am turtit. Au iesit vegan si rustici in infatisare nu asa frumosi ca ai tai :)

Buna Antonia,

Poti te rog sa scrii reteta in stilul Codrutei? as vrea sa-mi reuseasca din prima. Totodata as vrea daca poti sa oferi si diverse alternative la ingrdientele mentionate de tine.
@Codruta – Biscuitii sunt foarte buni dar as prefera sa nu folosesc proteina animala – poate ar fi bine sa inventezi si varianta vegan :) .

Multumesc frumos

[…] 100g wholemeal flour 100g rolled oats 1 tsp. spoon baking powder 50 g brown sugar 100 g salted butter soft 2 tsp. tablespoons milkSo first we preheat the oven.Now crush the goats until they are crumbs.The next step is to combine all the dry ingredients.Next add butter and stir,add the milk and mix until it is form a dough.Let it rest for 15 minutes,then cut in forms on 6 cm diameter,and place on a baking sheet,and bake for about 15/20 minutes until they are golden.Enjoy!Recipe Inspire by:http://scally.typepad.com/cest_moi_qui_lai_fait/2006/01/digestive_biscu.htmlhttp://blog.codrudepaine.ro/2012/04/biscuiti-digestivi-homemade-digestive-biscuits/http://www.kingarthurflour.com/recipes/king-arthurs-english-digestive-biscuits-recipehttp://www.bbc.co.uk/food/digestive_biscuit […]

Leave a Reply to Adriana C Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *