langosi 06

Langosi cu branza

Aluat cu maia (si bonus reteta convertita la drojdie comerciala)

langosi 08

          In decursul timpului, am avut doua tentative de a face langosi, de fiecare data cu rezultate mediocre. Bad memories, de care inca incerc sa uit. Doar V ma mai tachineaza uneori cand vine vorba: arsi pe exterior, plini de ulei si cruzi in interior :)). mda… greu de uitat :)) Dar asta a fost mai demult, acum vreo 2-3 ani, intre timp am mai invatat una alta, mai ales la capitolul “aluaturi”, dar de langosi am prins o frica teribila si n-am mai avut curaj sa incerc. Dar ce sa fac, caci V. e topit dupa ei, si la rastimpuri repetate, cere. Pana acum, il temperam, ii aminteam de ultima incercare si cand n-o scoteam la capat nicicum, mergeam in ‘700, in paradisul timisorean al langosilor, unde asteptam la coada, in mirosuri si fum, eu intotdeauna cascam ochii prin geam si urmaream langoseresele cu manecile suflecate cum modeleaza in viteza aluatul moale, iar la finalul asteptarii, cand eram bine imbibati de fum si nu numai, luam un langos unsuros si fierbinte, dar buuun! V. isi astampara pofta pentru si fiecare era multumit…. …pentru o perioada.
         Dar de la un timp incoace, V s-a smecherit. Pana nu demult, cand vroia sa ii fac ceva bun, cerea. O imbratisare, un sarut, un te rog frumos & stuff si daca ce vroia nu era ceva complicat, ma puneam imediat pe treaba. Insa… dupa ce a ajuns sa ceara tot la doua zile placinte, intercalate cu cate o zi de grilled cheese sandwich… am ajuns sa opun rezistenta cererilor lui. Daca mai aud odata “placinte” ma sui pe pereti :)) Atunci a inceput sa ceara langosi, mai cu jumatate de gura, apoi tot mai des, dar nu a reusit sa ma convinga. Insa omul invata sa se adapteze conditiilor vitrege :)) N-a durat mult si V s-a prins ca exista alte cuvinte magice pe langa te rog frumos & stuff, la auzul carora ma topesc si cedez. Cuvintele magice, pentru mine sunt “maia” si “blog”.
-Imi faci te rog langosi?
- Nu.
- Te rog, mi-e pofta.
- Nu, stii ca nu-mi ies bine.
- Sunt sigur ca de data asta o sa iti iasa. Si in plus, ai putea sa faci aluatul cu maia.
- …hmmmmm… nu stiu… hmm…  totusi, nu
(dupa o pauza)
- Are cineva reteta de aluat de langosi cu maia? Ai putea sa pui tu reteta pe blog. Sigur ar fi de succes.
- hmmm hmmmm cu m a i a , zici? (big grin, big eyes) si sa pun pe  b l o g ? da. da. definitely da. ♥
da. sunt chiar asa usor de pacalit. :))
langosi 10
         Cam asta a fost discutia intr-o dimineata cand eu aveam deja pregatit un preferment pentru altceva (pentru croissants, ca sa fiu sincera, dar V mi-a stricat planurile, insa mi-a promis ca ma lasa sa ii fac cu prima ocazie). Niste calcule, niste masuratori si in cateva minute aluatul de langosi era pregatit de fermentare. Exista niste reguli simple, pt ca langosii sa iasa buni, chiar mai buni decat cei de la langoserie. (v-am spus ca in trecut nu mi-au iesit cum trebuie, acum stiu de ce)
Note:
1. aluatul trebuie sa fie moale. Aluatul hidratat e de fapt secretul nr. 1 pt un langos grozav.
2. aluatul se lucreaza cu mainile unse, pe blatul uns cu ulei. (nu se intinde cu sucitorul, nu se presara cu faina) mana si uleiul-secretul 2
3. uleiul in care se frige trebuie sa fie bine incins. Daca uleiul e prea rece, aluatul va absorbi ulei inainte de a se praji, daca uleiul e prea fierbinte, aluatul se va arde rapid pe exterior. Daca nu aveti termometru, faceti test cu o bucatica mica de aluat. In momentul in care atinge uleiul trebuie sa se ridice la suprafata si sa faca bulbuci in jur. Daca ramane la fundul tigaii sau se ridica greoi, mai asteptati si testati din nou. Puteti testa si cu un cubulet de 2cm de paine. Daca se rumeneste in ~50 sec, uleiul e la temperatura potrivita. Secretul nr. 3.
4. Branza aleasa trebuie sa fie una care nu lasa zer si nu se topeste. Presupun ca la langoserii se foloseste telemea sfaramata, sau combinatie de telemea cu branza de vaci. Eu am folosit branza de burduf si a fost perfecta, atat ca si gust, cat si ca si comportament. Oricum ar fi, branza trebuie bine sigilata in aluat, altfel, inevitabil, va scapa apa in ulei si va puteti imagina ce se intampla.
5. Daca nu aveti branza potrivita, faceti langosi simpli, fara umplutura.

langosi 06

Cantitate: 6 langosi (un pic mai mici decat cei de la langoserie)
Ingrediente:
Ingrediente pentru aluat:  VARIANTA CU MAIA (DROJDIE NATURALA)
Maia 100% hidratare 160 g
Apa  120 g 
Faina alba (Agromolnar BL55 *vezi observatii)  200…210 g 
Sare  5 g
ulei: (optional, eu am pus)  o lingurita 
zahar: (optional, eu am pus)   5 g

 

 

 

 

 

 

Mai jos va dau si varianta convertita la drojdie comerciala, pentru cei care vor sa incerce reteta, dar nu au maia. Mentionez ca eu nu am facut decat aluatul cu maia. Daca folositi drojdie proaspata in loc de instant dry, cantitatea necesara e 10-12g. Daca folositi drojdie uscata active dry, cantitatea e 4-5g.
Ingrediente pentru aluat:  VARIANTA CU DROJDIE COMERCIALA
Faina alba (Agromolnar BL55 *vezi observatii) 290 g
Apa  200 g 
Drojdie uscata instant dry
3 g 
Sare  5 g
ulei: (optional) o lingurita 
zahar: (optional)   5 g

 

 

 

 

 

 

Alte ingrediente:
- branza de burduf de oaie, pentru umplutura (Unilact, in cazul meu)
+ ulei de uns blatul
+ ulei de prajit
Observatii: faina Agromolnar nu imi e straina, o folosesc de mult timp, constant. Fiind o faina care se gaseste peste tot, inclusiv la magazinul de cartier, nu cumpar niciodata “provizii”, doar cate o punga de 1kg. Insa, din timp in timp, cate un pachet se nimereste sa se comporte altfel decat celelalte. Asa a fost cazul acum. Maiaua hranita cu faina din punga asta sta foarte putin in maxim, faina nu absoarbe apa ca de obicei, iar glutenul din ea e mai slab. E a doua sau a treia oara in interval de 6 luni ca mi s-a intamplat asta. Cu maiaua m-am descurcat, am schimbat dieta imediat si i-am dat faina bio, totul ok acolo… insa mi-a ramas faina asta rea. Am facut clatite, amandine, chestii nepretentioase si aluatul asta de langosi. Va atrag atentia ca la alta faina, sau chiar si la Agromolnar, alt stoc, s-ar putea sa fie nevoie sa adaugati apa in aluat, ca sa ajungeti la consistenta dorita.

langosi 03

Metoda (pentru aluatul cu maia):
  1. Amestecati apa cu maiaua si cu faina si lasati la autolyse 40 min.
  2. Adaugati sarea si framantati cu mana, direct in vas, pana aluatul dezvolta moderat glutenul. Reglati cantitatea de apa, conform notelor si observatiilor de mai sus.
  3. Lasati sa stea 10 min.
  4. Adaugati zaharul (optional), framantati pana ce este dizolvat si absorbit complet in aluat
  5. Lasati sa stea inca 10 min.
  6. Adaugati lingurita de ulei, framantati (tot direct in vas), faceti un set SF si acoperiti vasul.
  7. Lasati la dospit ~ 2 – 3 ore, in functie de temperatura din camera, cu 1-2 SF-uri la interval de 50 min. Aluatul trebuie sa capete forta si sa se dubleza ca volum. Veti vedea ca nu e un aluat pretentios. Important e sa fie moale si sa aiba gluten frumos dezvoltat, ca sa nu se rupa la intindere.
  8. Puteti face langosii imediat, sau puteti pune aluatul la rece pentru 24h. Eu am facut 3 bucati / 3 bucati. Aluatul a doua zi e si mai bun.
  9. Cand vreti sa faceti langosii, ungeti din belsug blatul de lucru cu ulei. Rupeti bucati de aluat aproximativ egale (la ochi), in asa fel incat cantitatea data sa ajunga pentru 6 bucati. Daca nu puneti umplutura de branza, vor iesi probabil 8 langosi (daca ii faceti foarte subtiri vor fi crocanti, daca ii faceti foarte grosi, vor fi mai consistenti la mestecat… eu cred ca idealul e undeva intre, destul de subtiri si basicati, dar totusi sa aiba si miez moale, care se topeste in gura)
  10. Intindeti bucatile pe blat, cu mana unsa, cu repaos de cateva minute intre intinderi, pana ajung la grosimea dorita. Puneti branza de burduf pe jumatate de bucata intinsa, pliati cealalta jumatate peste branza, sigilati bine marginile, prin apasare cu degetele. Aveti grija sa nu prindeti aer inauntru.

    langosi 01

  11. Puneti tigaia cu ulei pe foc. Temperatuta potrivita e ~220C. (vezi note)
  12. Aplatizati cu palma pana se subtiaza din nou la grosimea dorita, si cand uleiul e incins, ridicati aluatul de doua colturi si transferati-l in tigaie. Lasati-l la prajit un minut pe o parte, pana se rumeneste apoi intoarceti-l pe cealalta parte.
    tips: Daca face o bula mare de aer (sunt sigura ca macar unul tot va face :)), nu cumva sa o spargeti cat e langosul in tigaie. Se va dezumfla singur cand il scoateti in farfurie. De asemenea, nu intoarceti lagosii de pe o parte pe alta in ulei, de mai multe ori, pentru ca vor absorbi prea mult ulei si mai rau de atat, zerul din branza va ajunge inevitabil in tigaie si va iesi cu improscari fierbinti de ulei in toate partile.

    langosi 02

Asezati langosii pe un servet absorbant. Serviti-i calzi si savurati fiecare inghititura de aluat rumen crocant si branza moale si fierbinte. Manjiti-va de ulei pe maini si pe buze. Sunt mai buni decat la langoserie!
O data pe an! :)

langosi 05
langosi 09

codruta ♥ :)
Trimit aceasta paine catre Susan la YeastSpotting, pentru galeria saptamanala de paini din 27 aprilie 2012.