Pasca cu aluat dospit si branza de vaci cu stafide
Ei bine, inapoi la pasca. Inapoi pentru mine, caci pasca asta e deja amintire, dar pentru voi e continuarea articolului trecut. Ma straduiesc sa scriu repede -sper ca ati observat ce eficienta am fost -, ca sa nu ne prinda Pastele fara reteta completa.
Pe scurt. Pasca a fost grozava, dupa aprecierile prietenelor mele. V nu e amator de cozonac, pasca si alte paini din familia asta de aluaturi si stiam dinainte de a o face ca nu ma pot baza pe el sa o manance. Insa… daca vreti sa multumiti cuiva pentru reteta si poze, lui V trebuie sa ii multumiti, caci mi-a dat libertatea de a face aceasta pasca si m-a incurajat sa o fac, numai si numai de dragul blogului (cred totusi ca i-am promis flammekueche in schimb :)) dar asta e intre mine si el, voi spuneti doar “merci V”). Discutia a fost cam asa: “Dar tu de ce nu pui o reteta de Pasti, ca vezi ca toata lumea face “chestii”?”.. “aaa … pai m-am gandit si eu, dar tie nu-ti place pasca”… “lasa ca ma sacrific… daca trebuie, trebuie” (undeva aici a urmat si conditia cu flammekueche, am batut palma si gata… la treaba!)
N-am mai facut pasca niciodata si n-am avut nici cea mai vaga idee cat aluat trebuie sa folosesc la marimea tavii mele. Informatiile pe care le-am gasit pe net au fost asa de diferite si confuze, incat nu mi-au dat o idee, mai mult m-au zapacit. Forma pe care o am eu e rotunda, cu perete detasabil si are 21-22 cm diametru. Uitati-va cum arata pasca in sectiune: daca va place, respectati cantitatile, daca vreti mai multa branza, reduceti cantitatea de aluat. Mie mi se pare ca a iesit destul de bine, ca si proportie intre aluat si branza, dar cum ziceam… ce stiu eu despre pasca?!
Ingrediente:
pentru o pasca rotunda de 21-22cm diametru
Aluat:
750g aluat dulce de pasca si cozonac
Umplutura:
– 350-400g branza dulce din lapte de vaca
– 150g stafide
– 2 oua
~100g zahar (dupa gust, mai bine)
– 2 linguri rase faina
– 1 lingura amidon
– 1/3 fiola esenta de rom
– 2 pliculete zahar vanilat bourbon
– coaja rasa de la o lamaie
– sare, un pic de tot, pentru a nuanta gustul dulce aromat
Pentru uns: un pic de ou batut (sau doar galbenus) cu putina apa
Observatii pentru umplutura de branza:
– initial am vrut sa folosesc faina+gris, dar in ultimul moment an constatat ca nu am gris, asa ca am pus amidon. A iesit foarte buna si cremoasa, asa ca nu-mi pare rau, n-as pune gris nici daca as avea, oricum imi displace grisul in branza.
– e bine ca umplutura sa fie dulce (daca o gustati goala, trebuie sa vi se para o idee prea dulce), ca sa balanseze aluatul nu foarte dulce.
– ca sa fiu complet sincera, eu am pregatit umplutura din 500g branza, dar a fost prea multa, asa ca am facut si o pascuta mica si tot a mai ramas niste crema de branza pe care V a mancat-o goala, cu lingura, direct din bol (i-am atras atentia ca are faina cruda in compozitie, dar nu a parut sa-l deranjeze :)). De aceea am zis 350…400g, atat aproximez eu ca ar fi suficient.
– branza folosita a fost bine stoarsa, nu era foarte moale. Cremoasa, legata, dar fara zer.
Aluatul se imparte asa:
pentru baza: 300g aluat
marginea: 3x150g
Metoda:
-
Dupa ce aveti aluatul pregatit, dupa reteta descrisa aici (dupa ce aluatul s-a dezmoritit de la statul in frigider si incepe sa fie din nou maleabil, adica la 1-2 ore dupa ce ati scos vasul din frigider), luati o bucata de 750g si divizati-o in 4 bucati: una de 300g, si 3 de 150g. Cea mare va fi baza painii, iar cele mici vor forma impletitura de pe margine.
-
Formati bucata mare intr-o sfera, iar bucatile mici in ovalo-cilindri (ca la painea batard). Acoperiti si lasati sa se relaxeze 15-20 min.
-
Intre timp pregatiti forma: sau puneti hartie de copt, sau ungeti cu unt si tapetati cu faina (eu de ex, pun hartie de copt pe fund, iar marginea o ung cu ulei sau unt si o infainez. Nu pun hartie de copt pe margini, caci mi se pare dificil de asezat aluatul. In fine, fiecare isi cunoaste mai bine tava si puterile :) faceti cum va e mai simplu).
-
Luati bucata mare de aluat si aplatizati-o mai intai cu palmele, apoi cu sucitorul. Trebuie sa faceti o forma circulara in grosime de 7-8mm, putin mai mare decat tava. Daca aluatul e prea elastic si nu se lasa intins din prima, lasati-l sa se relaxeze cateva minute, si incercati apoi. Nu insistati, nu il fortati, ca nu functioneaza asa. O pauza de 3-5 min face minuni. Cand ati ajuns la grosimea ceruta si diametrul potrivit, luati cu grija aluatul si aranjati-l pe fundul tavii, ca in imagine. Intepati aluatul cu furculita in cateva locuri. Acoperiti tava si ocupati-va de impletitura.
-
Lucrati pe rand fiecare din cele 3 bucati. Puneti-o cu partea fina in jos, aplatizati-o cu podul palmei dandu-i o forma dreptunghiulara, eventual treceti o data cu sucitorul peste ea pentru nivelare, si rulati-o, ca la baghete. Strans, fara sa prindeti aer in aluat. Lasati bucata deoparte, cu fata fina in sus, si ocupati-va de celelalte doua. Cand ati teminat, reveniti la prima bucata, aplatizati-o din nou cu sucitorul, doar ca de data aceasta va avea o forma mult mult mai alungita, rulati-o strans, sigiland bine dupa fiecare rulare, apoi cu ambele palme, pe o suprafata deloc infainata, rulati-o dinspre mijloc inspre margini, incet, pana ajungeti la o lungime de… hmmm, nu am masurat! :(… ~80-85cm. Pare complicat procedeul descris, dar va asigur ca nu este. Ideea e ca in final sa aveti 3 snururi de aluat de ~80 cm lungime si cu grosime constanta (la mine capetele au iesit putin mai subtiri, si nu e bine. Nestiind ce lungime va avea impletitura, am facut la nimereala, crezand ca voi avea de unde taia surplusul de la capete. Insa nu a fost cazul, lungimea a fost la fix, asa ca au ramas capetele mai subtirele. Voua trebuie sa va iasa perfect!
-
Impletiti in 3 snururile de aluat, verificati daca lungimea rezultata e buna, adica daca se potriveste in tava, iar daca e mai lunga, taiati capetele. Asezati in tava, in pozitie verticala, si uniti capetele. E un pic mai migalos procedeul, dar nu e foarte complicat. Apasati un pic aluatul de peretii vasului, ca sa stea “in picioare” cateva secunde, pana gasiti un vas potrivit ca marime si in varati vasul in interiorul impletiturii. De preferat ar fi o cutie usoara de plastic, rotunda, cu peretii verticali. Eu nu am avut chiar asa o cutie potrivita (adica aveam, dar am gasit-o abia aseara :)) si am folosit un vas putin rotunjit la baza (ideea e ca la dospire, aluatul sa nu se lateasca, ci sa urce pe verticala, ca sa ramana mai mult loc pentru branza :). Inainte de a introduce cutia in aluat, e bine sa presarati faina de orez pe aluat, ca sa nu aveti surpriza ca s-a lipit.
-
Acoperiti vasul cu folie de plastic si lasati la dospit in loc cald, cateva ore. Verificati dupa vreo 4-5 ore si mai lasati daca e cazul. (Eu am lasat ~6 ore la dospit)
-
Puneti stafidele in apa, pana se umfla (1-2 ore) Scurgeti-le bine intr-o strecuratoare mare.
-
Faceti umplutura de branza, amestecand toate ingredientele. Potriviti cantitatea de zahar dupa gust (puneti 2-3 linguri, apoi gustati si mai adaugati daca trebuie). Faceti umplutura o idee mai dulce decat in mod normal (asta e sfatul meu, daca aveti experienta cu pasca, faceti cum stiti voi ca trebuie).
-
Preincalziti cuptorul din timp, la 180C.
-
Cand aluatul e dospit, mai intepati o data baza cu furculita (asa am facut eu, nu stiu daca e nevoie de ambele intepaturi, adica si inainte de dospire si dupa… mdaa.. sunt cam multe “nu stiu” in acest post, dar mai bine spun exact ce am facut, ca sa nu omit vreun pas important). Umpleti mijlocul cu branza (unii spun ca trebuie sa presarati gris jos… sincer, eu n-am facut asta si nu consider necesar, dar poate conteaza mult si ce fel de branza folositi).
-
Ungeti aluatul cu oul batut (sau doar galbenus) subtiat cu putina apa, repetati dupa 1 minut, si puneti tava in cuptor. Pasca trebuie coapta la foc mic, 40-50 minute. Acoperiti cu folie dupa un timp, daca se coloreaza prea repede. Branza nu trebuie sa se faca tare in mijloc (trebuie sa ramana usor moale si tremuranda). Opriti focul, lasati tava inauntru inca 10 min cu usa intredeschisa, dupa care asezati-o pe un gratar. Dupa 5-10 min, puteti desprinde inelul detasabil. (in poza de mai jos se poate vedea consistenta branzei imediat dupa coacere)
35 replies on “Pasca cu branza dulce”
Pasca este… “de revista”.
…si eu care incercam sa ma consolez ca perfectiunea e plictisitoare atunci cand am scos ultima pasca din cuptor si s-a imprastiat toata umplutura pe masa (de ce? pentru ca nu am scurs branza).
Abia astept maine seara sa-mi bag mainile (mixerul de fapt) in cozonac. La pasca nu ma aventurez pentru ca de asta se ocupa mai bine mama/bunica. Cozonacul in schimb e musai pentru ca e un test pentru noul cuptor! :)
spor la cozonac! ce cuptor ti-ai luat? si cum a trecut testul?
Pe mine nu ma impresioneaza foarte mult cozonacul … imi place doar prajit, uns cu unt si gem, sau cu o felie de sunca :). Dar imi place orice cu branza asa ca anul asta am in program o pasca ne-traditionala / tarta cu branza … sa vedem ce iese :)
“Paste Fericit” si de la mine pentru tine !
Arata minunat pasca ta! Mi-ai dat o idee buna sa o coc si eu intr-o forma detasabila! Nu-mi pot inchipui Pastele fara tandemul cozonac-pasca si aroma raspandita prin casa cand se coc.
Sarbatori fericite! Sa fii sanatoasa si sa ne dai mereu idei bune! Cu drag, Monica
Pasca ta arata bine, iar gustul sigur a fost bun.Seamana foarte mult cu pasca facuta de mama, iar mama face cea mai buna pasca si cel mai bun cozonac din lume :)
Sarbatori fericite si linistite!
Merci V!
:)) am transmis :)
Ma crezi ca asa vreau sa fac si eu pasca , la aspect ma refer :) , doamne , sper sa-mi iasa !! O sa fac aceeasi reteta ca anul trecut , doar cu alt aspect , iar ptr asta , tot laura e de vina ;) , si eu de cand am vazut-o la ea m-a fascinat !!!! Ce-mi place cum a iesit si a ta !!!! Felicitari !!! SARBATORI FERICITE !!!
Imi mega place blogul asta :d L-am descoperit cam de o luna si il verific zilnic sa vad ce mai apare nou. Lucrez intr-o brutarie de un an jumatate, imi place painea. S-o fac si s-o mananc :)) Acasa nu prea ”servesc” pentru ca-s si-asa non-stop la munca.
Oricum am de gand sa incerc sa fac pasca :D Si daca e timp poate pozez pasca de-o fac fetele mele prin patiserie :P
Minunata pasca! Sper sa am si eu timp de una! Sarbatori minunata va doresc !! hugs
Si voua, Antonina & family, sarbatori fericite! te pup
Dupa cum spuneam intr-un mesaj mai vechi iti admir pasiunea si priceperea! Imi place mult blogul tau. Nu pot sa ma laud ca am facut multe paini la viata mea, nu am rabdarea necesara. In schimb sunt o mare mancatoare de paine! Pentru mine e la fel de importanta ca aerul si apa. Poti sa razi de mine cat vrei: mananc sarmale cu mamaliguta dar si cu…un pic de paine! Mancarea nu-i mancare fara paine. Painea in schimb e mancare si fara … mancare.
Sarbatori fericite si multa sanatate!
Iti doresc sa ai un Paste luminat, linistit si cu ganduri bune. Hugs.
Daca blogul tau implineste un an inseamna ca si maiaua mea are cam aceeasi varsta pentru ca te-am descoperit de la primul post. In decursul acestui an, am transmis mai departe pasiunea mea pentru paine, deocamdata unui singur adept :), si ma bucur pentru asta, am “hranit-o” cu ajutoare noi, precum bannetone, un dutch oven, carti, etc. Toate painicile mele sunt facute dupa retetele de aici iar cand discutam despre paine, noi pasionatele, vorbim despre tine ca despre o prietena cunoscuta.
Si astfel, din parta unor prietene, iti uram Paste fericit si Happy Baking!
What an amazing loaf of bread. You are the bread genius :-)
Mie imi place tare mult pasca, mama o face in fiecare an de Paste, iar anul acesta chiar imi va lipsi, pentru ca nu mai am timp sa o fac, insa recuperez eu cumva cu alta ocazie… :)
Pasca ta este minunata, imi place mult de tot cum ti-a iesit!!!
Iti doresc sa ai parte de sarbatori frumoase alaturi de cei dragi!
Hugs,
Andra
Si voua, Andra, sarbatiori fericite.
ps. salutari mamei tale, transmite-i toate cele bune.
codruta
Buna Codruta
Iti urez sa ai un Paste linistit alaturi de cei dragi si … sa va bucurati impreuna de pasca minunata pe care ai facut-o
Dana
Arata minunat, chiar daca nici eu :) nu mananc pasca!
Sarbatori frumoase, pline de caldura si iubire! Paste fericit draga mea!
Codruta, draga mea, este absolut cea mai frumoasa si mai perfecta pasca vazuta vreodata!!
Iti multumesc din suflet pentru aprecieri si iti doresc un Paste Minunat alaturi de cei dragi!
Pup cu mare mare drag!!
Perfecta pasca!
Sarbatori Fericite Codruta!
Am facut si eu cozonacul cu stafide, a crescut foaaarte frumos! Pe masa noastra vor mai sta la loc de cinste painea cu masline ( delicioasa ) si Miche ( de 2 kg ). Iti multumesc pentru tot ceea ce ne transmiti prin intermediul acestui blog “de suflet”! Sa aveti un Paste Fericit! sa fiti inconjurati numai de ganduri bune si sa fiti sanatosi!
Sarbatori fericite, liniste si sa ti se implineasca visele.
Sarbatori luminate alaturi de cei dragi! Paste fericit!
arata minunat! Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!
[…] trials, Alta-Liana, Ama in bucatarie, Ana – Just love cooking, Andreea Elena, Codruta – Apa. Faina. Sare, Cucina Jugariu, Daniela – Preparam si mancam, Diana – can’t boil an egg, Eileen, Emily, […]
Este minunat blogul tau!
Paste fericit alaturi de cei dragi!Hristos a inviat!
Imi place numele tau…pe fratele meu il cheama Codrut;)
Sarbatori pline de liniste si bucurie iti doresc din suflet !!
Christos a inviat! Bine te-am regasit!
Pot spune ca eu, personal, pentru acest Paste am facut prima pasca (de fapt am facut doua), multumita aluatului cu maia de casa (Ghiocel, caruia ii multumesc pentru ajutor), in alti ani au facut rudele si am primit si eu. Pasca a iesit foarte gustoasa, la fel ca a ta, doar am impletit o cruce din aluat si am asezat-o in mijloc, a mancat baietelul meu in fiecare zi. Multumesc pentru reteta si iti doresc spor pe mai departe.
Cu drag, Vali
multumesc, Vali, esti draguta ca de obicei, plina de vorbe bune si calde.
Sanatate lui Ghiocel, si baietelul tau sa creasca mare si frumos!
codruta
Pasca e foarte frumoasa. Poate suprafata cu branza putin ca restransa, dar inteleg ca e greu de controlat acest lucru pentru ca si mie mi se intampla asta. N-am avut un model pe viu si de fiecare data am avut dificultati in a face pasca.
De aceea, m-a impresionat intr-un mod foarte placut daruirea cu care oferi ajutor celorlalte gospodine pe care poate nici nu le cunosti. Voi retine blogul tau pentru toate informatiile pe care le pui la dispozitie. Paste fericit tie si celor dragi! Ina
Poate la pasul 5 si 6 ar fi fost binevenite cate o poza
De mai bine de o luna tot studiez reteta de pasca, cozonac… trebuie sa imi fac curaj… ca doar vine Pastele. :)
Am facut painea dulce pt sandwich, careia i-am pus zahar deasupra, mac, susan… a iesit grozava, parca avea smantana in ea! Desi iubim painea cu coaja groasa, cea dulce, suspect… a disparut singura! Noi, n-am recunoscut niciunul nimic! :)) Mi-e teama ce o sa fie cu cozonacul…
Eram interesata de retata de Pasca, caci vine Pastele si doresc sa fac pasca, si recunosc ca acesta arata fffffffffff bine. Felicitari!
Buna Codruta!
Iti urmaresc blogul de mai mult de un an si tot de atunci am inceput sa coc paine cu maia. Retetele le iau de la tine exclusiv pentru ca am incredere deplina in formulele care le dai. Acum incerc sa fac pasca si e prima data cand fac o pasca in general ! Am o intrebare si sper sa vezi mesajul in timp util : fermentarea la rece e musai sau pot inlocui cu o fermentare la temp. camerei mai scurta?
Merci din suflet pentru tot ce faci si imparti cu iubitorii de paine!