pasca

Pasca cu branza dulce

Pasca cu aluat dospit si branza de vaci cu stafide

pasca cu branza 06

          Ei bine, inapoi la pasca. Inapoi pentru mine, caci pasca asta e deja amintire, dar pentru voi e continuarea articolului trecut. Ma straduiesc sa scriu repede -sper ca ati observat ce eficienta am fost -, ca sa nu ne prinda Pastele fara reteta completa.
          Pe scurt. Pasca a fost grozava, dupa aprecierile prietenelor mele. V nu e amator de cozonac, pasca si alte paini din familia asta de aluaturi si stiam dinainte de a o face ca nu ma pot baza pe el sa o manance. Insa… daca vreti sa multumiti cuiva pentru reteta si poze, lui V trebuie sa ii multumiti, caci mi-a dat libertatea de a face aceasta pasca si m-a incurajat sa o fac, numai si numai de dragul blogului (cred totusi ca i-am promis flammekueche in schimb :)) dar asta e intre mine si el, voi spuneti doar “merci V”). Discutia a fost cam asa: “Dar tu de ce nu pui o reteta de Pasti, ca vezi ca toata lumea face “chestii”?”.. “aaa … pai m-am gandit si eu, dar tie nu-ti place pasca”… “lasa ca ma sacrific… daca trebuie, trebuie” (undeva aici a urmat si conditia cu flammekueche, am batut palma si gata… la treaba!)
          N-am mai facut pasca niciodata si n-am avut nici cea mai vaga idee cat aluat trebuie sa folosesc la marimea tavii mele. Informatiile pe care le-am gasit pe net au fost asa de diferite si confuze, incat nu mi-au dat o idee, mai mult m-au zapacit. Forma pe care o am eu e rotunda, cu perete detasabil si are 21-22 cm diametru. Uitati-va cum arata pasca in sectiune: daca va place, respectati cantitatile, daca vreti mai multa branza, reduceti cantitatea de aluat. Mie mi se pare ca a iesit destul de bine, ca si proportie intre aluat si branza, dar cum ziceam… ce stiu eu despre pasca?!

pasca cu branza 03
pasca cu branza 08

Ingrediente:
pentru o pasca rotunda de 21-22cm diametru
Aluat:
750g aluat dulce de pasca si cozonac
Umplutura:
- 350-400g branza dulce din lapte de vaca
- 150g stafide
- 2 oua
~100g zahar (dupa gust, mai bine)
- 2 linguri rase faina
- 1 lingura amidon
- 1/3 fiola esenta de rom
- 2 pliculete zahar vanilat bourbon
- coaja rasa de la o lamaie
- sare, un pic de tot, pentru a nuanta gustul dulce aromat
Pentru uns: un pic de ou batut (sau doar galbenus) cu putina apa
Observatii pentru umplutura de branza:
- initial am vrut sa folosesc faina+gris, dar in ultimul moment an constatat ca nu am gris, asa ca am pus amidon. A iesit foarte buna si cremoasa, asa ca nu-mi pare rau, n-as pune gris nici daca as avea, oricum imi displace grisul in branza.
- e bine ca umplutura sa fie dulce (daca o gustati goala, trebuie sa vi se para o idee prea dulce), ca sa balanseze aluatul nu foarte dulce.
- ca sa fiu complet sincera, eu am pregatit umplutura din 500g branza, dar a fost prea multa, asa ca am facut si o pascuta mica si tot a mai ramas niste crema de branza pe care V a mancat-o goala, cu lingura, direct din bol (i-am atras atentia ca are faina cruda in compozitie, dar nu a parut sa-l deranjeze :)). De aceea am zis 350…400g, atat aproximez eu ca ar fi suficient.
- branza folosita a fost bine stoarsa, nu era foarte moale. Cremoasa, legata, dar fara zer.
Aluatul se imparte asa:
pentru baza: 300g aluat
marginea: 3x150g

pasca cu branza 01
pasca cu branza 02

Metoda:
  1. Dupa ce aveti aluatul pregatit, dupa reteta descrisa aici (dupa ce aluatul s-a dezmoritit de la statul in frigider si incepe sa fie din nou maleabil, adica la 1-2 ore dupa ce ati scos vasul din frigider), luati o bucata de 750g si divizati-o in 4 bucati: una de 300g, si 3 de 150g. Cea mare va fi baza painii, iar cele mici vor forma impletitura de pe margine.
  2. Formati bucata mare intr-o sfera, iar bucatile mici in ovalo-cilindri (ca la painea batard). Acoperiti si lasati sa se relaxeze 15-20 min.
  3. Intre timp pregatiti forma: sau puneti hartie de copt, sau ungeti cu unt si tapetati cu faina (eu de ex, pun hartie de copt pe fund, iar marginea o ung cu ulei sau unt si o infainez. Nu pun hartie de copt pe margini, caci mi se pare dificil de asezat aluatul. In fine, fiecare isi cunoaste mai bine tava si puterile :) faceti cum va e mai simplu).
  4. Luati bucata mare de aluat si aplatizati-o mai intai cu palmele, apoi cu sucitorul. Trebuie sa faceti o forma circulara in grosime de 7-8mm, putin mai mare decat tava. Daca aluatul e prea elastic si nu se lasa intins din prima, lasati-l sa se relaxeze cateva minute, si incercati apoi. Nu insistati, nu il fortati, ca nu functioneaza asa. O pauza de 3-5 min face minuni. Cand ati ajuns la grosimea ceruta si diametrul potrivit, luati cu grija aluatul si aranjati-l pe fundul tavii, ca in imagine. Intepati aluatul cu furculita in cateva locuri. Acoperiti tava si ocupati-va de impletitura.

    tava pasca

  5. Lucrati pe rand fiecare din cele 3 bucati. Puneti-o cu partea fina in jos, aplatizati-o cu podul palmei dandu-i o forma dreptunghiulara, eventual treceti o data cu sucitorul peste ea pentru nivelare, si rulati-o, ca la baghete. Strans, fara sa prindeti aer in aluat. Lasati bucata deoparte, cu fata fina in sus, si ocupati-va de celelalte doua. Cand ati teminat, reveniti la prima bucata, aplatizati-o din nou cu sucitorul, doar ca de data aceasta va avea o forma mult mult mai alungita, rulati-o strans, sigiland bine dupa fiecare rulare, apoi cu ambele palme, pe o suprafata deloc infainata, rulati-o dinspre mijloc inspre margini, incet, pana ajungeti la o lungime de… hmmm, nu am masurat! :(… ~80-85cm. Pare complicat procedeul descris, dar va asigur ca nu este. Ideea e ca in final sa aveti 3 snururi de aluat de ~80 cm lungime si cu grosime constanta (la mine capetele au iesit putin mai subtiri, si nu e bine. Nestiind ce lungime va avea impletitura, am facut la nimereala, crezand ca voi avea de unde taia surplusul de la capete. Insa nu a fost cazul, lungimea a fost la fix, asa ca au ramas capetele mai subtirele. Voua trebuie sa va iasa perfect!
  6. Impletiti in 3 snururile de aluat, verificati daca lungimea rezultata e buna, adica daca se potriveste in tava, iar daca e mai lunga, taiati capetele. Asezati in tava, in pozitie verticala, si uniti capetele. E un pic mai migalos procedeul, dar nu e foarte complicat. Apasati un pic aluatul de peretii vasului, ca sa stea “in picioare” cateva secunde, pana gasiti un vas potrivit ca marime si in varati vasul in interiorul impletiturii.  De preferat ar fi o cutie usoara de plastic, rotunda, cu peretii verticali. Eu nu am avut chiar asa o cutie potrivita (adica aveam, dar am gasit-o abia aseara :)) si am folosit un vas putin rotunjit la baza (ideea e ca la dospire, aluatul sa nu se lateasca, ci sa urce pe verticala, ca sa ramana mai mult loc pentru branza :). Inainte de a introduce cutia in aluat, e bine sa presarati faina de orez pe aluat, ca sa nu aveti surpriza ca s-a lipit.
  7. Acoperiti vasul  cu folie de plastic si lasati la dospit in loc cald, cateva ore. Verificati dupa vreo 4-5 ore si mai lasati daca e cazul. (Eu am lasat ~6 ore la dospit)

    tava pasca 02

  8. Puneti stafidele in apa, pana se umfla (1-2 ore) Scurgeti-le bine intr-o strecuratoare mare.
  9. Faceti umplutura de branza, amestecand toate ingredientele. Potriviti cantitatea de zahar dupa gust (puneti 2-3 linguri, apoi gustati si mai adaugati daca trebuie). Faceti umplutura o idee mai dulce decat in mod normal (asta e sfatul meu, daca aveti experienta cu pasca, faceti cum stiti voi ca trebuie).
  10. Preincalziti cuptorul din timp, la 180C.
  11. Cand aluatul e dospit, mai intepati o data baza cu furculita (asa am facut eu, nu stiu daca e nevoie de ambele intepaturi, adica si inainte de dospire si dupa… mdaa.. sunt cam multe “nu stiu” in acest post, dar mai bine spun exact ce am facut, ca sa nu omit vreun pas important). Umpleti mijlocul cu branza (unii spun ca trebuie sa presarati gris jos… sincer, eu n-am facut asta si nu consider necesar, dar poate conteaza mult si ce fel de branza folositi).

    pasca cu branza 04

  12. Ungeti aluatul cu oul batut (sau doar galbenus) subtiat cu putina apa, repetati dupa 1 minut, si puneti tava in cuptor. Pasca trebuie coapta la foc mic, 40-50 minute. Acoperiti cu folie dupa un timp, daca se coloreaza prea repede. Branza nu trebuie sa se faca tare in mijloc (trebuie sa ramana usor moale si tremuranda). Opriti focul, lasati tava inauntru inca 10 min cu usa intredeschisa, dupa care asezati-o pe un gratar. Dupa 5-10 min, puteti desprinde inelul detasabil. (in poza de mai jos se poate vedea consistenta branzei imediat dupa coacere)

    pasca cu branza 05

observatii despre copt. cuptorul meu nu poate fi reglat la o temperatura foarte mica. Pur si simplu se stinge singur. E foarte moody si de prea multe ori m-am trezit cu flacara stinsa in timpul coptului, din cauza ca am dat butonul la minim. Asa ca am invatat sa il fentez, desi nu reusesc intotdeauna cu brio. Poate de aceea nici nu imi place sa fac aluaturi dulci sau prajituri, pentru ca nu ma pot baza pe cuptor (nu ma plang, e un cuptor minunat pentru paini si il iubesc pentru asta! dar la alte chestii… scoate ce e mai rau din mine, vorbe, nervi, frustrari etc) De aceea nu pot sa garantez ca am scris temperatura corecta, sau timpul de copt corect. M-am ghidat dupa ce au scris altii mai priceputi (va spun la sfarsit cine). Cum am procedat eu, in cazul asta? Am copt o paine si am profitat de piatra de copt incinsa, mai exact: am pus tava cu pasca intr-o alta tava mare, pe care am asezat-o pe piatra de copt (dar cu un spatiu de aer tampon intre ele). Am dat cuptorul la treapta 4 (mai jos de atat riscam sa se stinga) si dupa un timp am acoperit cu folie. Am lasat pasca in cuptor vreo 45 min, plus 10 minute cu focul oprit (moment in care am scos si folia de aluminiu). Nu s-a ars deloc pe fund si s-a copt bine peste tot. Desi mi-e greu sa cred ca mai exista si altii cu aceeasi problema la cuptor… poate sunt de folos si altora tips and tricks-urile mele.
          Cam asta a fost povestea pascai. E o pasca buna… daca iti place pasca. Noua nu ne spune mare lucru. Nu se poate manca cu lingura, nici cu furculita, nici cu mana… iar lui V nu ii place combinatia de aluat dospit cu branza dulce, iar mie nu imi place aluatul dulce. Insa prietenelor mele le-a placut … si erau multe prietene laolalta, deci multe pareri. Voi pe ce pozitie sunteti, vis-a-vis de pasca? O faceti pentru traditie, o mancati de drag?
          Ah, ziceam ca va spun de unde m-am inspirat. Cand i-am vazut pozele, cu putin timp in urma, mi-a ramas sufletul la ele. E vorba de Laura Adamache, a carei munca imi starneste admiratie, inspiratie (inspiratia poate fi in multe feluri, chiar daca facem lucruri diferite, tot inspiratie se numeste momentul in care imi vin idei vazand posturile ei), respect si incredere. Sunt sigura ca ii cunoasteti blogul, dar daca v-a scapat cumva articolul cu pasca si cu alte bunatati de Paste, e timpul sa recuperati :)
          Cu restul de aluat (din cele 2 kg cat am avut), am facut o pascuta mica, si o paine dulce (ar fi mult spus cozonac, caci nu are umplutura UPDATE: am pus poze la postul precedent). Intre pasca si paine, V a ales painea. Am bifat pe lista pasca, voi tine minte anul viitor sa nu o mai fac, iar cu painile si aluaturile, mergem inainte! :)

pasca mica 02

          Va amintesc celor care cititi blogul meu si va place, dar taceti chitic… daca doriti sa participati la giveaway-ul de luna viitoare, cu ocazia unui an de Apa.Faina.Sare. e momentul sa graiti! Salutati-ma, spuneti ca va place sa faceti paine, spuneti ca va place sa mancati paine, ca cititi blogul, spuneti ceva legat de paine si blog, doar ca sa lasati o urma vizibila si sa stiu ca existati :) Am mai scris asta si intr-un post mai vechi, dar mai scriu o data: giveaway-ul va fi deschis doar celor care comunica cu mine prin intermediul blogului, fiind vorba de obiecte utile in brutarit, e felul meu de a imi proteja cadoul si de a ma asigura ca va ajunge la cineva care e la curent cu ce se intampla aici pe blog. Nu fiti timizi, o data ce ati lasat un comentariu si ati spart gheata, poate ne imprietenim si vorbim mai des, ce ziceti? :)

felicitare

codruta ♥
Trimit aceasta paine catre Susan la YeastSpotting, pentru galeria saptamanala de paini din 13 aprilie 2012.