Categories
alte cateva povestiri fara retete - no recipes

Apa.Faina.Sare. La multi ani! si un cadou pentru voi

♥ One year of blogging, Happy Anniversary! and a giveaway ♥

giveaway 02

          Va amintiti ce se intampla aici anul trecut pe vremea asta? Un pic de apa, un pic de faina, un pic de sare, si un pic de magie. Asa a inceput jurnalul unui codru de paine.
De un an de zile, eu, din postura unui tanar brutar artizan, va povestesc cu suflet si pasiune despre magia a trei ingrediente simple care se impletesc, se combina, si se transforma, lent si natural, in cate-un codru de paine fermecat. Daca apa, faina si sarea vor grai in continuare si vor tese povesti deosebite si inspirate, sa stiti ca acest lucru vi se datoreaza voua, prietenilor si cititorilor mei.
Iar luna aceasta, pentru ca sarbatorim un an de Apa.Faina.Sare. vreau sa va multumesc cu voce tare pentru ca existati, pentru ca imi scrieti si pentru ca imi sunteti prieteni. Aceasta multumire si recunostinta se materializeaza in niste cadouri pe care le-am pregatit pentru voi, sper ca o sa va placa si o sa va fie drag sa le folositi si mai ales, o sa va ajute sa faceti o paine artizanala mai buna si mai frumoasa.
Cadourile pe care vi le ofer sunt ustensilele din imagini si vor fi impartite intre doi prieteni norocosi, dupa cum urmeaza:

giveaway 05

♥♥♥ Primul prieten norocos-norocos va primi pachetul mare:
  • un banneton rotund de wood-pulp, de 23cm diametru, pentru maxim 1kg de aluat
  • o rascheta de inox cu maner de plastic
  • o lama curba pentru crestat aluatul – fixata pe un suport de lemn, personalizat Apa.Faina.Sare.
  • o lama dreapta pentru crestat aluatul – fixata pe un suport de lemn, personalizat Apa.Faina.Sare.
♥♥♥ Al doilea prieten norocos va primi pachetul mic:
  • o lama curba pentru crestat aluatul – fixata pe un suport de lemn, personalizat Apa.Faina.Sare.
  • o lama dreapta pentru crestat aluatul – fixata pe un suport de lemn, personalizat Apa.Faina.Sare.
giveaway 03
          — Cum voi alege castigatorii? prin tragere la sorti, old fashion way: biletele scrise de mana, cu numele vostru, bagate intr-un bol, amestecate, cu V ca ajutor si observator.
         — Ce trebuie sa faceti ca sa intrati in joc? sa lasati aici un comentariu prin care sa raspundeti la una (sau la toate) din urmatoarele:
• ce articol de pe blog v-a placut cel mai mult?
• care reteta de paine de pe blog e preferata voastra?
• faceti paine cu maia, si daca da, de cat timp?
         — Cine poate participa? aceia dintre voi care de-a lungul timpului au comunicat cu mine prin intermediul blogului, pe subiecte legate de paine sau alte teme de pe blog. (cu mentiunea ca voi trimite pachetul mare doar pe teritoriul Romaniei)
later edit 1: am pus aceasta conditie pentru ca vreau sa evit ca premiul sa ajunga la oameni care nu urmaresc blogul meu. Stiu insa sigur ca exista persoane care citesc apa.faina.sare. chiar daca nu lasa mesaje. ex. prieteni de pe pagina FB ai blogului, prieteni care imi scriu pe mail sau pe FB. Ii invit si pe acestia sa se inscrie in concurs. Ca principiu, toti cei care au luat vreodata legatura cu mine pentru discutii legate de paine, sunt invitati sa participe (stiti voi singuri care sunteti). Sper sa intelegeti rationamentul meu si sa nu supar pe nimeni.
           — Data limita de inscriere este 17 mai 2012.
Alte observatii:
— Un comentariu de persoana, va rog (adica puteti lasa oricate comentarii, dar o persoana participa cu un singur biletel la tragerea la sorti)
— Pachetul mare va fi livrat oriunde pe teritoriul Romaniei, pachetul mic va fi livrat oriunde in lume.
— Voi trage la sorti si voi anunta numele castigatorilor in data de 18 mai 2012, pe blog si prin email. Sper sa fiti pe faza si sa nu avem probleme de comunicare.
— Bannetonul, rascheta si lamele sunt nou noute, achizitionate de mine. Betete de lemn au fost personalizate cu ajutorul unui prieten, costurile au fost suportate de mine. Costurile de transport catre cei doi castigatori vor fi suportate de mine.
Sper ca n-am uitat nimic.
later edit 2: am uitat: cei care vor sa participe la tragerea la sorti doar pentru pachetul mic (sa spunem ca aveti deja bannetoane si rascheta, dar v-ar placea sa primiti lamele cu bete personalizate, va rog precizati asta in comentariu)
La multi ani!, Apa.Faina.Sare. La cat mai multi prieteni! La cat mai multe paini bune!
Noroc tuturor prietenilor care intrati in joc!

giveaway 01

codruta ♥
UPDATE 18 mai 2012: PERIOADA DE INSCRIERE S-A INCHEIAT!
Am tras la sorti biletele. Voi anunta in curand castigatorii.

162 replies on “Apa.Faina.Sare. La multi ani! si un cadou pentru voi”

Salut,

Articolul favorit este cel de pizza( prin el am dat de blogul si celelalte retete ale tale).
Paine fac din ianuarie( de cand am facut maiaua,inainte faceam pizza cu biga) si painea ce am facut cel mai des este Miche(ultima retata postata).

Ce giveaway frumos! Felicitari ptr un an de apa.faina.sare,ne-ai “corupt” pe multi:))
Articolul care mi-a fost cel mai de ajutor a fost cel despre maia,painea favorita este Pain au Levain si da,am facut paine cu maia,am crescut-o ca pe un bebe:)) Multumesc ptr tot ce ai facut si asteptam si in continuare sa ne incanti in acelasi stil. Happy bloggeversary!

Whoa, cadouri! :)

In primul rand “la multi ani”. “Codru de paine” mi se pare unul dintre cele mai “informative” bloguri din peisajul e-culinar. De ce? Pentru ca multa lume scrie despre cum sa faci paine, dar nimeni nu scrie despre cum sa faci paine *buna* (si cred ca ducem o lipsa acuta de paine buna).
In capul meu este o lupta acerba pentru “articolul-meu-preferat”, lupta care se da intre “Paine simpla cu maia – metoda 1:2:3” (daca ai stii de cate ori am incercat sa o fac conform indicatiilor din comentarii) si “Merdenele” (alimentul meu favorit :)). Tot “1:2:3” este pe locul 1 si la “retetea mea favorita” pentru ca e foarte simplu de facut si nu necesita decat niste atentie la tehnica.

Acum ca mi-am plantat propriile “aromatice” (deh, avantajele curtii) cred ca o sa incep sa fac si propria maia, pentru painea din comert incepe sa devina o risipa de bani.

Inca o data la multi ani si mult succes!

hei, bucatarul vesel! o placere sa te am aici :) Iti multumesc :)
chiar sunt curioasa la sfarsit sa trag linia si sa vad care e articolul si reteta preferata de majoritate :D

vei participa la tragerea la sorti cu biletul nr. 3 – jollyca

La multi ani si cat mai multe povesti frumoase si paini minunate!

Nu mai stiu care a fost primul post pe care l-am citit aici si mi-a starnit curiozitatea despre maia, dar postul despre desem m-a cucerit de tot si vineri pe lungul drum spre casa numai la asta m-am gandit si cum o sa creasca el la mine in frigider :)
Retete n-am apucat sa incerc, dar tinta mea e ca la iarna sa pot sa mananc o paine de secara 100%, facuta din maiaua mea, si daca se poate sa nu mai folosesc drojdie cumparata deloc.

Super, Rox! iti doresc sa iti atingi dorinta pana la iarna :) daca o sa iti placa maiaua, vei renunta la drojdie fara efort.

vei participa la tragerea la sorti cu biletul nr. 4 – Rox

Draga Codruta,

as dori sa particip la concursul pentru pachetul cel mic:

1. Desi imi plac toate articolele tale sa stii ca le apreciez foarte mult pe cele teoretice care explica pe intelesul tuturor tehnicile de brutarie, ustensilele, cartile utile si imi mai place articolul despre placintele ardelenesti si povestea baietzelului.
2. Reteta cu painea de secara 70% si 30% integrala pe care o fac saptamanal. (… dar si Painea cu gust de acasa, Painea cu seminte, Painea cu masline si ierburi….).
3. Fac paine cu maia de 1 an si 1 luna :) si nu ma opresc!

Merci inca o data, ma bucur ca participi la giveaway :)
Bune preferinte ai, si la articole si la retete. Stii tu ce-i bun :)

vei participa la tragerea la sorti, doar pt pachetul mic, cu biletul nr. 5 – Claudia

La multi ani draga mea! Sa-ti traiasca blogul si sa creasca mare si voinic! :) Din toata inima sper ca blogul sa aiba viata cat mai lunga. Nu exista sa intru vreodata la tine si sa nu invat ceva nou. Mai stii cand te-am rugat sa-mi recomanzi o carte din care sa invat despre paine si mi-ai zis de Hamelman? Ai zis ca te intorci mereu la el si inveti iar si iar ceva nou. Asa fac si eu cu blogul tau si desi recitesc uneori articole mai vechi, parca tot descopar informatii pe care sa le tin minte. :)

Cat despre concurs, ma tenteaza foarte mult bannetonul asa ca imi incerc si eu norocul. Articolul preferat de la tine este…cel despre Frieda. Mi-a placut mult cum ai povestit despre ea si parca l-am vazut pe al meu in unele dintre ipostaze. Mi-au placut pozele si felul in care povestea pisicii s-a impletit cu a maielei. :)
La painea preferata ezit intre painea cu gust de acasa si painea pentru sandwich-uri. Prima este singura pe care am facut-o de 3 ori si singura pe care am avut curaj sa o fac cadou. Iar a doua este dulce si pufoasa si singura care mi-a iesit din prima.
Iar pentru a treia intrebare cred ca stii deja raspunsul. Fac paine cu maia de aproximativ 2 luni. A fost si este inca o provocare pentru mine.

Te pup, o zi frumoasa!

Diana, wow, iti multumesc pentru mesajul asta deosebit. Stiu ca esti la inceput si ma bucur ca pot sa iti fiu de folos si sa te scutesc de anumite greseli pe care le-am facut eu cand eram in stadiul tau. Cu drag si prietenie.
ps: Ma gandeam eu ca astea vor fi alegerile tale :)

vei participa la tragerea la sorti cu biletul nr. 6 – Diana Borca

La multi ani !!!
Si la cat mai multe paini minunate! Am invatat si alte lucruri de la tine, in afara de maia si paine cu maia : am facut merdenele, am pus rosii la borcan dupa metoda ta si fac mustar de casa, iar acum am gasit o sursa de lapte “adevarat” asa ca voi studia si retetele tale de branzeturi. Reteta mea preferata e painea 1:2:3 pentru ca o tin minte fara biletel in fata :D si o pot varia cu diverse verdeturi, samburi, masline … (N-am nici bannetoane si nici rascheta metalica, stau in Romania si-o sa fac vraji in fiecare zi pana in 18 mai)

Buna Codruta si La multi ani !

1. Mi-a placut mult povestea cu placintele ardelenesti si baiatul infometat , mai ales ca-mi amintesc de bunica, ea ne facea asemenea placinte …le-am incercat si eu ,dar cred ca n-o sa-mi iasa-n veci asa bune cum le facea draga de ea
2. Mi-a placut reteta de paine 100 % secara, m-am bucurat enorm ca ti-a iesit , si eu sunt fan secara si sper sa am curaj sa o incerc vreodata
3.Maiaua nu mi-a reusit , dar acum ca s-a incalzit vremea imi iau inima-n dinti si incerc din nou. Cel mai des fac paine cu biga sau “no knead” , daca-mi aduc aminte de cu seara :)

Multumesc pentru retete si secrete !

La multi ani! La cat mai multe si mai frumoase postari!

Reteta mea preferata este cea pentru painea de secara 100%, fiindca eu am tot copt de-a lungul vremii turtite mici, lesinate si dulcege, si nu credeam ca se poate face o paine atat de frumoasa numai din secara.

Acum strang cele trebuincioase pentru copt paine cu maia (am piatra pentru cuptor, ura!, dar imi lipsesc cantarul si termometrul) si sper ca a doua incercare de a creste maia de secara sa nu se termine la fel de prost ca prima.

Cat despre articolul favorit… nu stiu ce sa aleg. Mi-au placut multe dintre ele, pentru ca imi place stilul tau. Imi place ca explici si povestesti si pui suflet in tot ce scrii. Oricum, ca sa nu zici ca nu zic nimic concret, printre preferatele mele e partea I a articolului “Despre paine, cu suflet. Ora de lectura”. Fiindca e cu si despre carti, despre Craciun si aniversari, dar se potriveste atat de bine printre paine.

Te pup! La multi ani pe blog!

Uaaau! La multi ani si la cat mai multe paini!
Eu, una, sunt foarte fericita ca acest blog exista, si iti multumesc din inima pentru ceea ce faci, intrucat viata mea a devenit mult mai frumoasa din ianuarie, de cand l-am descoperit. Apoi lucrurile au decurs firesc: m-am apucat de indata de maia, apoi de facut paine, apoi am facut maiaua de secara, aluatul acela minunat pentru cozonac si pasca. Nu mai folosesc deloc drojdie si, desigur, am devenit mult mai pretentioasa cand vine vorba de paine si cozonac… Inca n-am experimentat toate retetele existente in clipa asta pe blog, dar deocamdata preferata mea este painea de secara 70% si integrala de grau 30%. Iar pe locul 2, foarte foaaaarte aproape, painea cu masline Kalamata. Iar la categoria “alte retete”, placintele ardelenesti sunt favoritele noastre ♥
In ceea ce priveste articolul preferat, aici e mult mai complicat. Pur si simplu nu ma pot hotari. Mi-a ramas gandul la “Ramas bun, Vara!”, dar si cele mai tehnice “Alte cateva lucruri despre paine…” mi-au fost extrem de folositoare si le-am devorat de-a dreptul :)
Last, but not least, multumesc tare mult pentru feed-back si pentru aprecieri si incurajari :)
In loc de incheiere: nu vreau sa fiu inclusa la tragerea la sorti, pentru ca am toate ustensilele (primite de la prieteni super sau achizionate de mine, caci deh, e boala grea asta, odata ce te molipsesti) si sunt convinsa ca exista alti cititori-brutari amatori care s-ar bucura tare sa le primeasca.
Ma opresc, ca deja am ocupat prea mult spatiu. La multi ani si multa inspiratie in continuare!

Ioana, chiar daca nu te incurajez constant, sa stii ca mai trag cate un ochi pe pagina ta si ma bucur sa vad ca avansezi :D

vei participa la tragerea la sorti cu biletul nr. 10 – Ioana

first of all, congrats!
second, doar un an? mie unul mi se pare ca ne stim de mult mai multa vreme :))

third, am facut in weekend 4 paini cu semolina, doua dupa reteta lui Hamelman, cu drojdie (care au crescut spectaculos, da’ le-am uitat in cuptor vreo 5 min in plus si s-au bronzat putin prea tare) si doua dupa reteta ta, cu maia (la care am trisat ca nu mai aveam timp de atatea S&F si am aplicat metoda de framantat de la Hamelman, cu 7 min in Kitchen Aid si apoi un S&F la 45 de min in timpul fermentarii bulk, da’ macar le-am retardat peste noapte in fridiger si au iesit nu chiar la fel de crescute, dar exceptionale la gust, cu crumb cu gauri mari si cu ureche corespunzatoare) :)

Hei, ciau! Asa-i ca parca ne stim mai de mult timp? Parca nici nu suntem in orase diferite, desi recunosc, mi-ar placea sa ne intalnim mai des :D
Semolina e una din preferatele mele, stii bine :)

Vrei nu vrei, vei participa la tragerea la sorti cu biletul nr. 11 – Florin

Weii, dar ce concurs frumos :). La multi ani si la cat mai multe si deosebite realizari. Am fost impresionat de blog-ul tau de prima data.
Iata si raspunsurile
• ce articol de pe blog v-a placut cel mai mult?
Mi-au placut foarte mult cele doua (parca erau doua) articole despre Scoring Bread. Nu numai ca mi-au placut pentru ca au fost bine documentate si explicate, dar mi-au folosit intens in incercarile mele de a face paini cat mai aratoase.
• care reteta de paine de pe blog e preferata voastra?
Pai foarte mult mi-a placut cea de paine noua facuta cu paine veche :). Poate si pentru ca am mereu multa paine veche.
• faceti paine cu maia, si daca da, de cat timp?
Nu fac paine cu maia – inca :).

Inca odata La Multi Ani :).

Merci Razvan, ma bucur ca iti plac cadourile. O sa faci paine cu maia, cand o sa simti tu ca e momentul. Nici o graba in directia asta.

vei participa la tragerea la sorti cu biletul nr. 12 – Razvan Anton

La Mulți Ani blogului!
O să fiu sincer dintru început: postez numa ca să capăt niște bețe din alea :)
Hai să-ți raspund și la întrebări, daca-i musai:
1. Cel mai citit articol de pe blogul tău e ăla în care îți inșiri cărțile, că tare greu m-am decis ce să îmi iau :)
2. Model de pită? San Joaquin!
3. Fac, de când am căpătat niște maia, azi-iarnă.

:)) bine, Marius, te accept la bete. Nu-i musai, dar imi place sa vad care sunt preferintele voastre, asa ca merci de raspunsuri :)

vei participa la tragerea la sorti, doar la pachetul mic, cu biletul nr. 13 – Marius
Sa fie cu noroc nr 13 pt tine!

Buna Codruta,”La multi ani”!
La fel si eu cred ca articolele cu explicatii tehnice m-au ajutat cel mai mult,le-am citit de nenumarate ori.Painea…….hm,toate mi-au placut,dar baietilor mei painea cu gust de acasa le-a placut cel mai mult,este prima care am facut-o si singura care am facut-o de doua ori.Am facut toate painile de pe ultima pagina,painea Miche,San Francisco,Pizza,clatitele,fursecurile,mustarul…si toate astea in nici o luna de cand am reusit sa am maiaua.Nu am mai cumparat deloc paine de atunci.Personal,cred ca painea de secara 100% mi-ar place cel mai mult,dar mi se pare cam greu de facut si n-am nici tava…Dar o sa-mi fac curaj pana la urma:)
Iti multumim pentru acest minunat blog!

Va veni si vremea secarei, sunt sigura. La un moment dat, curiozitatea si pofta vor invinge teama :)

vei participa la tragerea la sorti cu biletul nr. 14 – Claudia

ps. Mai este o Claudia, de aceea am decis sa dau numere, in ordinea mesajelor, ca sa nu se creeze confuzii de nume.

La multi ani blog drag! Dar vorba lui Florin, parca ne stim de mult mai mult timp :)
Foarte dragute cadourile!

Te pup cu drag!

Draga mea, scoate-ma te rog, din concurs. Te pup si merci ca te-ai gandit sa ma incluzi. Doar nu puteam rata ocazia sa-i urez viata lunga si succes blogului meu preferat!

Off topic: cum se numeste oare en anglais ‘plansa’ ta din inox? Am blat de granit in bucatarie si sunt ok, nu-i vreo urgenta, insa mi-as cumpara, la un moment dat, un blat de lucru din inox. M-am uitat aseara la postarile lui PIP despre Desem (maine fac prima paine si revin cu impresii) si are aceeasi ‘plansa’ ca tine, iar eu nu dau de ea online desi am denumit-o in fel si chip … merci :)

:((( bine, bine, te sscot. dar numarul tau nu il dau altcuiva. Daca te razgandesti si vrei sa participi, let me know.
Cum ai cautat? stainless steel bench? stainless steel kitchen counter? kitchen stainless steel working table? hai ca tu stii mai bine engleza, astea sunt traducerile mele “furculition”. Eu nu am luat placa de la o firma de echipament de bucatarie, ci de la o firma care lucreaza cu inox. pentru ei e materia prima.
te pup, sunt curioasa de desem bread. Am facut-o de 4 ori dar inca nu am gasit o faina integrala potrivita. Faina care imi place la gust e cam slaba si se lucreaza greu cu ea, alta mai puternica nu are aroma grozava. Inca mai caut aici si in plus am cerut din Franta un pachet pe care o sa il primesc soooon :D

Draga Codruta, Multumim frumos pentru toata daruirea si pasiunea ta pentru painea buna. Desi iti urmaresc blogul de vreo 3 luni (rastimp in care cresc o maia alba) nu ti-am scris niciodata, deci nu am pretentia ca postarea mea sa participe la concursul organizat cu ocazia aniversarii de 1 an a blogului. Painea care ne place si care imi iese foarte bine inspirata fiind de blogul tau este miche-ul. Si ca rasplata pentru toata munca ta am sa iti relatez discutia cu fiul meu de 6 ani care fiind foarte incantat de miche-ul nostru de acasa m-a rugat sa ii fac o fisa despre cum se face miche-ul pe care sa i-o duca doamnei bucatarese de la gradinita sa le faca si celorlalti copii o paine asa buna. La multi ani Codrude paine!

Anac, merci de mesaj, sper ca acum, daca tot ai spart gheata imi vei scrie mai des. Te primec cu drag la tragerea la sorti, caci imi este clar din cuvintele tale ca esti familiara cu blogul meu. Asta era si conditia pe care o ceream, de fapt. Sper sa fii pe faza in continuare, in caz ca vei castiga sa putem lua legatura.

Asadar, vei participa la tragerea la sorti cu biletul nr. 16 – Anac

inainte de toate, un foarte sincer si deosebit de calduros (dar nu excesiv, ca da maiaua pe dinafara!) la multi ani.

am sa incep cu al treilea raspuns: nu fac paine cu maia pentru ca nu am (maia) si nici curaj sa fac una sa se nasca nu am. nu inca. de aia te-am si sicanat cu givaway-ul: sa fie niste maia! :P
asa, paine si d-ale brutariei fac de multi ani, cu ochii inchisi… si cu drojdie.. nu am avut curaj sa fac nici irish soda bread, de pilda. da’ imi vine mie :D..

nu stiu sa iti zic ce articol mi-a placut cel mai tare. sunt abonat si citesc “cu pofta” tot ce scrii, ai tu ceva, o chemare.. asa pasiune rar ti-e dat sa vezi si ma bucur ca incepi sa iti exteriorizezi pasiunea si talentul (evenimentele din ultima vreme la care ai fost chemata.. de pilda m-a amuzat intamplarea ta cu maslinele, cand primele teste ti-au iesit asa si asa, dar cand ai dat de masline kalamata s-a schimbat treaba.. chestie care ma face sa ma gandesc la faptul ca, uneori, poate nu ar strica sa pui cate o intrebare pe blog. unii dintre noi pot avea experienta sau chiar expertiza in domeniu, si ai castiga ceva timp.. desigur, excelenta se obtine mai ales prin experiment..)

ca reteta ma tenteaza si pe mine o paine de secara 100%, dar sunt constient ca drumul e cam lung si nu sunt sigur ca dispun de suficienta determinare sa fac primul pas…

altfel, toate bune. coc tot la 2 zile, deci as putea sa o dau maia, cred, curaj sa prind. preferatele mele sunt ciabatta si painea cu masline. am si retete pe care eu le numesc personale, dar sunt sigur ca ma alint.. :P

in sfarsit, nadajduiam sa fie si o farama de maia uscata din rezervele tale prin giveaway, dar mai stiu si ca ai motive sa nu o faci, asa ca, uite, nu iti comentez decizia, si iti urez multi inainte tie si blogului, din toata inima.

si sa nu te lasi de scris, pentru ca ai acel “whatever it takes” sa ii pui si pe altii pe roate..

nea’Mielu, pentru tine, daca vei castiga, voi baga in pachet si niste maia uscata :) ca prea imi esti simpatic :) Si daca nu vei castiga, voi tine cont de dorinta ta si voi face cumva sa intri in posesia “pretioasei”

vei participa la tragerea la sorti cu biletul nr. 17 – nea’Mielu. Succes!

La multi multi multi ani! Bravo! Si multumesc pt asa un blog frumos atat dpdv al continutului cat si al aspectului.

Mieeee… ceel mai muuult… mi-a placuuut… blogul despreeee… Frieda! :)

Da’ ceeeel mai tare… imi placi toati painili tali desi nu am facut niciuna ca n-am timp si n-am gasit pe nimeni sa inchid in bucatarie, asa vreo 6 ore. :-/

Din cauza argumentului anterior evident ca nu fac Paine nici cu maia si nici fara. :(

Ce-am castigaaat? :D

Mugur, chiar Frieda sa iti placa? ce surpriza :))
Nu stiu ce ai castigat, vedem in 18 mai :)

vei participa la tragerea la sorti cu biletul nr. 18 – Mugur. Succes!

Buna Codruta,

Si eu sunt o cititoare care -ti urmareste blogul si mai ales imi place tare mult painea cu maia, mie mi-a spus de blogul acesta, nahsa mea care face niste paini foarte bune cu maia din octombrie, mi-a aratat poze si apoi m-a apucat si pe mine dorinta de a face maia si paine… la inceput a fost maia ua..toate bune si frumoase ca la carte a iesit ,apoi prima paine si restu…deja am ajuns sa hranesc maia 5/20/20…! Sunt incantata de blogul tau si il urmaresc cu placere! Iti doresc La MULTI Ani si la mai mare! Sa speram ca in vara cand vei avea sesiuni sa ne putem intalni si in partea Ardealului!
Sa ti raspund si la intrebari ca doar vreau si eu banneton… :D
– cel mai mult mi a placut articolul cu Jurnal: Apa +Faina = o maia noua sau un esec? -O MAIA NOUA
-reteta de paine: San Francisco, pentru e foarte buna iar sotul meu adora painea cu coaja adevarata!
– si categoric fac paine de prin Februarie!
Multumim!

Cel mai greu concurs, fiindca nu stiu ce sa aleg….. Mi-au placut multe, si le recitesc periodic, insa cea cu Langosi a fost parca cea care mi-a ramas in minte cel mai puternic. Dar si Pizza , clatitele, si paineile, absolut toate painile iti faceau pofta.
Cel mai des fac painea 123 si pe cea cu gust de acasa, fiindca inca sunt la inceput si inca tatonez.
Multumim pentru blog, pentru idee si pentru rabdarea cu care explici toate amanuntele.

Corina, chiar nu ma asteptam la langosi, nu stiu de ce, dar asta nu inseamna ca nu ma bucur. Si mie mi-a placut sa scriu articolul respectiv!

vei participa la tragerea la sorti cu biletul nr. 20 – Corina. Succes!

Codruta ,
Urez blogului tau La (cat mai) multi ani !
Este unul din putinele locuri unde putem obtine informatii documentate si pretioase , pentru cei impatimiti in a “brutari”.
Nu gasesc acum cuvinte potrivite sa-ti multumesc ca existi si virtual.
Te-am descoperit la momentul cand ai postat articolul despre placinta pe care V a mancat-o acum ceva ani in urma si am ramas impresionata de modul tau de a povesti si de a reda o reteta .Acesta ar fi articolul meu preferat .
Am facut doar o data painea 1:2:3 , cu maia si mi-a iesit ,in rest lucrez cu drojdie comerciala.As repeta oricand experienta painii cu maia , preferata ar fi cea cu 70% secara si 30% integrala , dar momentan nu este posibil, nu sunt acasa la mine , dar tot in Romania, nu pot face ce doresc si mai ales cand …
Am pus insa la pastrare acasa maia uscata si o alta congelata pentru momentul intoarcerii care sper sa fie chiar anul acesta .

Asadar , la mai multe retete si numai bine ,
Adriana C

P.S. Am omis sa mentionez ca aniversarea blogului tau este doar la ceva ani si cateva zile dupa ziua mea de nastere .Sa fie doar o intamplare ?

Adriana C

Merci, Adriana C!
V e foarte fericit sa vada ca multora le-a ramas la suflet articolul cu placintele :D Iti multumim.

vei participa la tragerea la sorti cu biletul nr. 21 – Adriana C. Succes!

buna Codruta!
In primul rand La Multi ani si la multe paini!si apoi multumesc ca existi si ca ma ajuti sa fac paine…mai bine zis ma inveti!Multumesc!mie cel m ai mult imi place reteta de paine cu apa de mere fermentata- este si singura reteta de paine pe care am facut o exact dupa retet ta!La maia “lucrez” zilele astea, din pacate sunt la a doua incercare, dar sper sa fie reusita!Deci painea cu maia urmeaza :) iar de placut mi a placut povestea placintelor, iar familiei ii place si mai mult decat povestea, placintele:).
Camelia

E prima data cand las un comentariu la tine pe blog cu toate ca te urmaresc cu incapatanare :) si prin abonare :) de vreo 7 luni incoace (asa ca rusine mie),dar acum era musai sa-ti urez la cat mai multi ani inainte, de facut minuni cu cele trei elemente A.F.S. ,pe care -by the way -si eu le iubesc la maxim.
De la tine am invatat nu multe ci foarte multe (si mai am inca) toate pornind de la iubita maia .Cu prima maia produsa ,pe care am ”pierdut-o” din cauza de lipsit de acasa luni bune,am facut (sa nu crezi ca mi-au iesit ca ale tale dar pentru inceput sunt multumita )-pain au levain,San francisco sourdough,painea casei,cea cu apa de mere fermentata,painea cu seminte (asta e preferata mea),prajiturelele cu fulgi de ovaz ……si mai am multe care vor urma cu a doua maia care inca nu are 7 zile dar azi si-a triplat volumul-deci sunt o mamica de maia tare mandra :)
Pentru maine am in plan clatitele , si incerc o pain au levain cu ”tinerica” -ramanem fara paine deci e musai.
Nu am intrat pentru cadouri ,cu toate ca sunt mai mult decat minunate, ci doar sa-ti spun cat imi esti de draga si sa te rog sa nu te opresti niciodata din ceea ce faci pentru ca- you’re simply the best :x >:D <

Ciau, Ana. Ma bucur f mult ca mi-ai scris. Chiar daca nu ai intrat pentru cadouri, eu o sa te pun in urna, caci m-ai convins cu vorbele tale ca nu esti straina de A.F.S. Ramai in continuare aproape si iti multumesc.

vei participa la tragerea la sorti cu biletul nr. 23 – ana. Succes!

Articolul care mi-a placut cel mai mult de pe blog, sunt cele cu procentele. Ce sa-ti spun, m-a luminat, mi-a schimbat total conceptia de a face paine, chiar daca am citit despre procente in atatea carti pe care le am, nu am inteles 100% pana nu am citit la tine si tin sa-ti multumesc.
Ce reteta ar fi preferata mea? Cred ca cea pentru sandwich, nu stiu daca iti amintesti, dar cu ocazia acelei fotografii de pe fb te-am abordat si ti-am cerut sa o publici:)
Paine cu maia fac de mai bine de doi ani. Dar painea buna si adevarata, o fac c-am de cand s-a nascut apa-faina-sare:)))
Acum tu stii ca am destule bannetoane, dar mi-as dori tare mult o lama personalizata sa am ca amintire…

Te felicit pentru acest an roditor, iti doresc mult succes in continuare si multa inspiratie:)
Pe curand.

Daniela, cum sa nu imi amintesc de painea sandwich!? E un aluat minunat iar tu ai facut adevarate minuni cu retete deviate din cea de baza!
M-as bucura sa castigi betele personalizate, iti doresc multa bafta!

vei participa la tragerea la sorti, doar pentru pachetul mic, cu biletul nr. 24 – Daniela.

Codruta, articolele cele mai folositoare sunt cele despre maia. Reteta favorita este cea de turta dulce! Am crescut maia insa nu m-am mai putut ocupa de ea asa ca am donat-o. De cateva luni tot incerc sa imi iau inima in dinti si sa cresc o alta! Problema este ca sunt mai mereu plecata cu serviciul…
Te felicit inca o data pentru ceea ce faci! BRAVO!

La multi ,multi ani de blog! Eu particip doar pentru al doilea cadou.
E greu sa aleg ce articol mi-a placut, cele tehnice le recitesc din timp in timp, poate cel cu povestea placintei .
Piinea care imi place cel mai mult e cea cu seminte(4 feluri )
Fac piine cu maia si cu adaos de drojdie de vreo 4 ani, numai cu maia de vreo 2-3, dar pina sa cunosc blogul tau faceam doar piine 1-2-3 la care adaugam dupa ochi ceva seminte si o piine de secara tot cu seminte, dar nu prea experimentam lucruri noi. Acum le experimentez, dar ma simt frustrata de multe ori, pentru ca rar ajung la rezultate asa perfecte ca ale tale. Si ma bucur ca ne dai mura-n gura retete pe care le-ai incercat.
Cu tot dragul,
Elena

Ne-ai cucerit pe toti cu povestile (adevarate-daca se poate spune asa) despre paine si ca atare am citit aproape tot ce ai scris pana acum (si recitit), si asta in decurs de vreo 3 saptamani de cand am nimerit aici. Prea multe nu am reusit sa fac, pentru ca in prima saptamana am ratat maiaua, dar acum e ok.
Era s-o ratez si a doua oara (am incurcat putin orele de hranire si prima data am lasat 12 ore si apoi 24, dar a fost bine pana la urma).
Articolele le-am citit cu interes pe toate, dar pentru ca nu am avut maia am facut doar langosi, clatite (cand maiua era la inceput) si joia trecuta am incercat primele paini. Langosi si clatitele au fost super dar cu painea am dat un mic rateu. Adica nu prea a crescut .Maiaua mea a fost cam tanara, cred ca am si luat-o intr-un moment de regres, am adaugat inca apa pe langa reteta-apoi am vazut ca aluatul nu ar fi fost tare, si temperatura cuptorului nu a fost cea potrivita. Adica a fost pana am pus tava cu lava vulcanica. Nu mi-am dat seama ca am pus-o pe fundul cuptorului si temperatura nu a mai crescut deoarece a fost tava peste flacara(am observat la a doua paine)
De fapt eu cred ca lava aia e o porcarie. Am cumparat-o de la metro si seamana mai mult cu zgura de furnal decat cu pietrele care sunt in sauna. Trebuie sa gasesc alta solutie, sa pun eventual pe piatra pe care coc paine o tavita cu apa si s-o las sa fiarba ?!?
Acum mi-am luat de la Timisoara un termometru de interior (in cuptor), ca sa nu tot deschid usa la aragaz ca sa masor cu cel cu infrarosu.
Am uitat , am incercat sa fac pitza cu maia si am ratat-o si pe aia. De fapt am pus 400 ml apa in loc de 220 pentru ca am luat un vas de 1 L tot de la Metro si in loc sa ma uit la lichide m-am uitat la faina. Apoi am masurat apa si am constatat ca si daca ma uitam la lichide tot imi arata cu vreo 50ml mai mult. Deci atentie la vasele gradate- nu mai am incredere in orice vas. Pana la urma am incercat sa fac cu aluatul o ciabata (personala dupa ceva ce am vazut pe youtube-dar procentele de ingrediente nu semanau cu nimic) care pana la urma a iesit binisor. Desi aluatul a avut 114% umiditate, atata l-am intors cu rascheta si l-am lasat sa stea, ca am vazut vreo 5 episoade de film si apoi dupa 18 ore la frigider, l-am pus la cuptor.
Deci concluzie :
1. Articolul cu “Painea cu gust de acasa – Simple Sourdough Bread” , pentru ca asta am ratat-o si am citit-o de multe ori-fiind prima incercare de paine. Am socotit ca e o paine cu care as incepe.
2.Painea cu gust de acasa – Simple Sourdough Bread – pentru ca numai asta am incercat-o si o sa o mai fac pana o sa fiu multumit.
3.De saptamana trecuta, pentru ca abia am facut maiaua.

Si pentru ca am comandat deja bannetane (vreo 8-si 2 rotunde de 1kg si 2 rotunde de 0.75, 2 ovale de 0.75 si 2 ovale de 0.75 dar material diferit- Ca sa fie, poate dau si la altii.) ma inscriu la pachetul 2.
Rascheta am luat deja, chiar si lame am dar cu un bat cioplit de mine-mai rudimentar.
Si daca voi castiga, vreau sa le iau personal (tot merg des la Timisoara) , sa te scutesc de transport !
Iar daca nu, nu-i bai ! Important e sa avem in continuare materiale(scrise) de la tine. Pentru ca scri frumos.
Le urez succesuri tuturor ! (la concurs si la facut paine, deaia sunt mai multe)

salut! lasa ca in timp iti vor iesi si painile, e important sa inveti cum functioneaza maiaua si cum trebuie sa setezi cuptorul. Experienta vine doar incercand si fiind atent de fiecare data la ceea ce faci. Nici eu nu sunt 100% multumita de sistemul de aburi, dar inca nu am descoperit unu’ mai bun. Ma bucur ca ti-ai luat ustensile, e un motiv in plus sa te autoimpulsionezi.

Dupa dorinta-ti, vei participa la tragerea la sorti, doar pentru pachetul mic, cu biletul nr. 27 – hd56fox. Succes!

La Multi Ani!!!!!! La cat mai multe paini si retete:)!!! Si fie sa influentezi calitatea vietii cat mai multor oameni asa cum ai facut-o cu noi, invataceii tai de pana acum:)!
Referitor la concurs, raspunsurile mele sunt:
1. articolul favorit ( asta e cel mai greu :(..pentru ca sunt f multe articole care imi plac): Ustensilele de bucatarie- punctul meu de vedere
2. reteta favorita (din ce am facut pana acum): San Francisco Sourdough:)
3. fac paine cu maia de 3 luni (de dupa atelierul din iarna).
Happy anniversary once again!!!!
Andra B:).

Ciau Andra B! :) merci de urari, ma bucur tare mult ca iti place SFSD, e una din preferatele mele de asemenea :D
Mai stii ce deznadajduita erai la inceput si cum vroiai sa renunti? Ce bine ca nu ai facut-o! N-am comentat inca la ultimele tale poze, dar sunt super painile!
vei participa la tragerea la sorti cu biletul nr. 28 – Andra B. Succes!

La multi, multi, multi ani sanatosi, frumosi si rumeniti! La multi ani Codruta si multa voie buna!
te imbratisez cu drag! Pupici! Oh, de-as sti si eu sa fac painica! Chiar vroiam sa te anunt (cu fericire) ca am incercat biscutii digestivi :) suuuuperbisimi, dar si pita bread, chia de 3 ori pana acum si de fiecare data mi-a iesit si mai bine ;)
La multi ani inca o data si multi multi multi pupici dulci ;)

hei, emily, ciau. am vazut biscuitii, sunt mortali. arata periculos de buni! hi hi :)
deci, te-ai bagat la lipii? aia inseman ca incet incet intri si in paine? iti rezerv numarul 29? :D

:) multumesc frumos! I-am tot refacut :) insa nici cu lipiile nu mi-e rusine :) au iesit bestiale de fiecare data! Poate intr-o zi o sa ajung sa fac si eu o painica frumaosa si buna macar pe sfert cat ale tale si tot va fi bine ;) Te pup si raman cu 29! Seara faina si multe painici delicioase!

La multi ani! si la cat mai multe retete de paini cu care sa ne incanti, daca nu papilele gustative macar privirea dar mai ales sufletul, caci da, din postarile tale se simte intotdeauna cat de mult suflet pui in ceea ce faci aici.
Deci prima reteta pe care am citit-o pe blogul tau a fost cea (sau cele) despre maia. Desi aveam una facuta dupa alta reteta, am renuntat la aceea si am luat-o de la inceput cu reteta ta, inca de anul trecut de prin noiembrie(nu prea mai stiu exact) si inca mai cresc acea maia inceputa atunci, desi era cat p”aci sa moara, dupa ce am lipsit o saptamana de acasa, am reactivat-o totusi si acum este mereu vesela si spumoasa, si o cheama “Harnicuta”. Eu o hranesc odata pe zi, si e bine asa.
Resturile de maia nu le arunc niciodata, de aceea cel mai des retete facute sunt cele de “Paine rustica” si cea “Paine 1:2:3”. Mai fac si “Paine moale de sandwich” si “Paine cu gust de acasa”(preferata baiatului meu).
Nu am reusit insa sa mentin ritmul de a face paine( caci nu pot sa ma rezum doar la doua felii ca tine:) )si cateodata sunt nevoita sa cumpar, dar sper sa ma “indrept”, si sa-mi fac timp in permanenta pentru painea de casa si vreau sa mai incerc si alte retete.
Eu, desi imi cresc painicile in covete de lemn si lucrez aluatul cu o cartela veche de telefon pe post de rascheta, mi-ar placea sa am si ustensile profesionale, de aceea ma inscriu cu mare placere la concursul tau.
Iti multumesc pentru tot ceea ce ne oferi tu aici, iar tie iti doresc sa ajungi cu aceasta pasiune mult mai departe, acolo unde am vazut eu ca-ti doresti.
Pupici!

Ciau Angy, merci de mesajul tau asa de dragut. Daca nu ai timp sa coci des, cand o faci, fa o cantitate mai mare de aluat, mai multe paini, si pune-le in congelator. E cea mai buna metoda de a nu ramane fara paine.
Vei vedea, daca vei intra in posesia unor ustensile adevarate, ca si painile vor fi mai vesele si parca treaba merge mai usor :) Te incurajez, chiar daca nu vei castiga, sa iti cumperi in timp, rand pe rand ustensilele cele mai folositoare. Dar poate vei fi norocoasa, eu iti urez si tie succes!
vei participa la tragerea la sorti cu biletul nr. 30 – Angy.

La multi ani ! ♥ ♥ ♥
Super surpriza cu cadourile :)
Articolul meu preferat : despre Scoring Bread. (Articolul “Acum 3 ani …” se pune? Il ador :)
La retete se complica treaba. Nu stiu ce sa aleg: sa fie Merdenele cu branza … O placinta si o poveste. La gura sobei … Painea cu gust de acasa – Simple Sourdough Bread … Ciabatta, o formula de 40 de ore … dar mai bine nu ma mai gandesc ca nu ma pot hotara!
Paine cu maia de casa am facut prima data in noiebrie 2011, cu maiaua de la tine :) Si au urmat placinte, si merdenele, si langosi :)
Felicitari inca odata pentru blog. E mai mult decat Apa. Faina. Sare. Este ceva pentru suflet mai mult decat despre mancare.
Mihaela (din Timisoara :)

Ciau Mihaela din Timisoara. Ma bucur sa te aud din nou :D si ma bucur ca iti plac cadourile! Iti urez bafta la tragerea la sorti! :)

vei participa la tragerea la sorti cu biletul nr. 31 – Mihaela.

La multi, multi ani cu sanatate si cat mai multe painici gustoase si mai ales sanatoase!
Multumec mult pt tot ajutorul. am reusit o maia de toata frumusetea. acum painea este in lucru.
Felicitari!pt ca le meriti din plin :)

• ce articol de pe blog v-a placut cel mai mult?

Cel despre langosi ( http://blog.codrudepaine.ro/2012/04/langosi-cu-branza/ ) pentru ca mi-a trezit o caruta de amintiri legate de bunica mea si de verile petrecute cu ea in Ardeal. Despre aerul curat si ceata ridicandu-se pe dealuri dupa fiecare ploaie, despre murele de pe marginea raului pentru care statea in apa inghetata si pentru care o lasam pe buna mea sa ma caute disperata.

• care reteta de paine de pe blog e preferata voastra?

Fara doar si poate cea de secara. Cred ca am mancat prima data la Dublin, iar apoi am mancat diferite tipuri de paine cu secara in Finlanda, multe facute de mama prietenului meu.

• faceti paine cu maia, si daca da, de cat timp?

Nu fac paine cu maia, cel putin nu inca. Dar cand o sa trezesc la viata maiaua de la tine probabil voi face prima incercare. :)

La multi ani Apa. Faina. Sare. Ma bucur sincer ca existi :)

Catalina, ti-as fi recunoscut scrisul sarmant si daca te dadeai anonim! Simt cu tine ploaia de pe dealuri si mirosul si ceata…
Lasa ca stiu ca maiaua de la mine a ajuns pe maini bune :D Toate la timpul lor.

vei participa la tragerea la sorti cu biletul nr. 33 – Catalina. te pup!

La mulţi ani şi multe articole! Iţi mulţumesc sincer pentru tot. Eşti muza pâinilor mele :).
Sunt prea multe articole care îmi plac, dar îl nominalizez pe cel cu WBD, unde “breadstormingul” a fost de excepţie.
Reţeta preferată, fără dubii, precis: Pâine cu seminţe – Sourdough Seed Bread.
Fac pâine cu maia din iulie 2011. Am mai încercat acum 4 ani, dar acum ştiu că atunci am eşuat :)), iar prima reţetă de pâine a fost 1, 2, 3. Prima reţetă cu maiaua nouă a fost pizza, care mă preocupă în mod deosebit şi unde aveam experienţă solidă deja.
Nu câştig niciodată la trageri la sorţi, dar dacă apare excepţia care întăreşte regula, aş dori jumătate din pachetul mic, adică băţul cu lama curbată.

Deşi nu era întrebarea pentru mine, aş dori să-i dau un răspuns doamnei Adriana C:
“P.S. Am omis sa mentionez ca aniversarea blogului tau este doar la ceva ani si cateva zile dupa ziua mea de nastere .Sa fie doar o intamplare ?

Adriana C”

Răspuns: DA!

Multumesc ,nu aveam nevoie de un raspuns ,intrebarea era oarecum retorica .Dar nu-i cu suparare .

Adriana C

Servus, Razvan. Ma bucur de fiecare data cand aud de tine :D
eram sigura ca vei alege WBD. sincer, eu abia il astept pe cel de anul asta!

vei participa la tragerea la sorti, dar pt jumatate de pachet mic :)), cu biletul nr. 34 – Razvan. Sa vedem daca exista exceptii de la regula. :P

La multi ani luminosi blogului tau si sa ai in continuare inspiratie roditoare!

Este greu sa ma decid la o singura povestioara (tot ceea ce ne povestesti este minunat, cu mult bun simt, ne impartasesti de fapt momente din viata ta), dar cea mai emotionanta este pentru mine o poveste la gura sobei cu placinte si un suflet gingas.

Imi plac toate retetele pe care le-ai postat, preferata este miche, si va intra tot mai des in rutina mea painea cu secara (prima pe care am facut-o 100% din secara a iesit cam umeda, insa nu am fost acasa si am folosit cuptorul unor prieteni, care mi-a dat un pic de furca, dar repet reteta zilele acestea si sper sa gasesc si o tava adecvata) si painea integrala cu ajutorul lui Pufulet. Aseara am hranit desemul meu si a fost un moment de incantare!

Paine si aluaturi realizez de multa vreme, de cand eram mica imi placea sa stau langa mama si langa matusi si am capatat experienta si mai ales imi place sa pregatesc eu cat mai mult din ceea ce folosim ca hrana. Am trecut la tot ce inseamna aluat cu maia de cand te-am descoperit, adica de la sfarsitul verii trecute…

In ceea ce priveste concursul las intamplarea sa se produca…
La cat mai multe retete si povestiri minunate!

Cu drag, Vali

Vali, ma binedispui cand aud de numele maielelor tale :)) zambesc de fiecare data cand pomenesti de ele.

vei participa la tragerea la sorti cu biletul nr. 35 – Vali. Succes!

Buna Codruta
La multi ani blogului :) (doar este aniversarea lui).

Ai pus intrebari grele… pai ce articol mi-a placut.. de fiecare data ultimul. Acum sunt inca sub impresia articolului in care povestesti despre desem.. asta poate pentru ca, odata ce am inceput sa fac o reteta, intra in obisnuinta si astept ceva nou.
Reteta favorita.. este painea cu gust de acasa, desi sunt mandra acum si de baguettele care acum imi ies rezonabil
Iar paine… fac de anul trecut, undeva in iunie-iulie cred… stii si tu cind puneam tot felul de intrebari mai mult sau mai putin puerile.

Am raspuns intrebarilor puse cu mare placere, pentru ca te simt undeva aproape desi nu te cunosc.

Cit despre premii… datorita lui Razvan ma bucur de banetoane de ceva vreme. Daca este sa fie m-as bucura sa primesc o lama pentru taiat paine inscriptionala cu sigla blogului.

Multumesc pentru tot ce faci pentru noi

Dana

Hei, Dana, imi amintesc de intrebarile tale, perferct de inteles pentru vremea respectiva pentru un incepator. Ma bucur ca in timp te-ai acomodat si esti mai relaxata :) Hai sa te trec la tragerea la sorti pe jumatate de pachet mic, daca iese nr. tau, il imparti cu Razvan :)

ai biletul cu numarul nr. 36 – Dana. Succes!

Codruta, multumim pentru acest blog minunat si La Multi Ani !
Imi pare bine ca te-am gasit, altfel nu m-as fi bucurat nici astazi de gustul minunat al painii cu maia.
In luna decembrie a fost prima incercare de maia, insa nereusita. Totusi, n-am renuntat, ma tot intrebam cum sa existe o paine care sa creasca fara drojdie ? Astazi, dupa mai bine de 5 luni suntem toti incantati de painici si foarte rar mai cumpar de la magazin. Cel mai des fac painea cu seminte , iar pe locul doi este San Francisco. Nu stiu de ce n-am curaj inca sa incerc painea cu secara, pobabil asociez gustul cu cel cunoscut din comert si drept sa-ti spun nu prea ma atrage.
M-a bucurat mult postul “Video – Atelier de paine 2012” pentru simplul motiv ca ti-am vazut chipul.

Cu multa simpatie,

Mihaela

Mihaela, draga, sa stii ca ma bucur foarte mult sa citesc ca faci paine constant si ca familia ta apreciaza gustul si efortul. Painea cu secara, prost facuta, are gust mediocru. Painea de secara, bine facuta, e divina. Factori ca “temperatura, tip faina, timp, cuptor” etc, conteaza foarte mult la reusita painii de secara, parerea mea e ca mult mai mult decat la painea alba, care e cumva mai iertatoare. Uita cum e painea din comert si incearca sa faci tu. Chiar daca nu iti iese perfect, macar poti sa compari cu ceea ce crezi acum despre gustul de secara si daca nu iti place… asta e, poate nu trebuie sa insisti. Dar poate vei avea surpriza ca painea de secara facuta de tine sa nu aiba nimic in comun cu cea din oras, caz in care ar fi pacat sa nu ii dai o sansa.

Iti multumesc ca mi-ai scris. Primesti bitetul nr. 37 – Miha Sun. Bafta!

La multi ani si la cat mai multe retete si povestiri frumoase draga Codruta! Multumesc pentru tot ce ai facut pentru noi, pentru rabdarea cu care ai explicat totul si pentru timpul acordat fiecaruia dintre noi.
Sunt frumoase premiile! Poate te gandesti ca pe viitor sa pui in vanzare niste lami cu betisoare personalizate ca sunt tare dragute si probabil ca multi si le-ar dori.
Adela.

Adela, m-am gandit si eu la betele astea dragute, dar e prea mare cheltuiala cu inscriptionatul, ambalatul, trimisul, lamele wilkinsson nu sunt ieftine sau peste tot… nu stiu daca lumea ar plati o suma care sa imi acopere aceste cheltuieli, plus efortul meu.
…dar asa-i ca sunt dragute? :P

Primesti bitetul nr. 38 – Adela. Iti tin pumnii!

Codruta, nu vreau sa particip la concurs de aceea nici nu am raspuns intrebarilor.Mersi oricum, esti o draguta. Eu o sa cumpar cel putin betisoarele inscriptionate de la tine, lami am gasit aici 100 la $21, ceeace mi se pare foarte bine in comparatie cu mure&peyrot 10 la $ 9(pe care le am dar nu mi se par speciale deloc).Mersi inca o data, te pup.

adela, pun la pastrare nr. 38, daca te razgandesti, e al tau :) pentru bete, iti scriu mail.
Ma bucur ca mi-ai scris de M&P, eram frustrata ca nu mi le permit si ma gandeam ca pierd ceva grozav. Nu ca n-as fi multumita de sistemul meu, dar eram curioasa sa vad cum e o lama profi. N-am gasit Wilkinson in ultima vreme si am luat Gillette, sper sa fie bune si astea, caci nu le-am mai folosit pana acum.
pup

La multi ani si la multe povesti frumoase! Eu intru aici pentru atmosfera, pentru poveste, pentru fotografii si pentru cum faci ca din toate astea sa emane multa, multa pasiune! Painile tale au gust si miros, da, chiar daca ni le transmiti virtual, painile tale ajung dincoace de ecran.
Nu particip la tragerea la sorti, dar nu puteam sa nu-ti urez toate cele bune. Felicitari!

Buna Codruta,

La multi ani pentru blog-ul tau cel dragut si elegant.
Cel mai mult mi-a placut articolul tau cu cartile desi nu mi-am cumparat inca nici una.
Cea mai buna piine pe care am facut-o e piinea cu seminte care a fost dragoste la prima degustare.
Mi-am facut maia dupa indicatiile tale acum aproape un an si spre surprinderea mea mi-a iesit din prima.
Prima piine cu maia pe care am facut-o a fost piinea 1-2-3 care a iesit minunata.
Aveam niste prieteni la masa si ii tot intrebam daca e buna piinea. Si unul dintre ei mi-a spus: nu vezi ce tacere s-a lasat de cind ai pus piinea pe masa? Si asta a fost cel mai frumos compliment pe care l-am primit.
Din nou La Multi Ani! blogului tau minunat.

Lili

Ceau Codru!
La multi ani!!! superb blogul, citesc mereu articolele tale si admir foarte mult felul in care relatezi lucrurile, chiar ai talent in ceea ce faci: gatit si scris deopotriva, din punctul meu de vedere faci un lucru de calitate si cu mare pasiune de la cap la coada. Desi sunt un mare fan al produselor de panificatie din pacate nu sunt talentata asa ca ma multumesc doar cu cititul si cu ”savoarea fotografiilor” tale….

Edith, ciau. Lasa ca e talentata sora ta si pentru tine… am vazut ca face niste minunatii… Merci ca te-ai gandit sa ma saluti, ma bucur foarte mult si iti doresc ca intr-o zi sa prinzi curaj si sa incerci sa faci paine. Poate o sa descoperi ca nu esti chiar lipsita de talent, cine stie :) In plus, ma ai aici pentru incurajare si sfaturi.

cu drag, codruta

LA MUUUUULTI ANI! Sa fii sanatoasa si sa iti ajute Dumnezeu in tot ceea ce iti propui sa realizezi! Sunt convinsa ca pana acum ai facut numai lucruri minunate! Acest blog si comunitatea care s-a creat in jurul sau stau drept dovada!
Nu am un post preferat neaparat, toate sunt pe placul meu tocmai pentru ca sunt povestite din suflet si cu multa pasiune asa cum bine spui. Poate sunt ceva mai apropiata de posturile referitoare la maia, asta pentru ca le-am studiat foarte mult inainte sa imi fac curaj sa ma apuc de maia ( mi-am luat notite chiar :), am un caiet special facut pentru asa ceva ). Imi plac mult si posturile in care ne mai inveti mici secrete din arta brutaritului.
Reteta de paine preferata? Hmmm, greu de spus…imi place painea cu seminte, imi place pain au levain, imi place mult chiar si painea casei ( pe care o fac cel mai des din surplusul de maia adunat la frigider ).
Paine cu maia fac din luna decembrie 2011, imediat ce maiaua mea a prins viata.
Iti multumesc pentru tot ceea ce faci pentru noi, numai bine, Doamne ajuta!

Monica, uite ca mi-ai amintit de pain au levain, pe care n-am mai facut-o de un an. O voi face chiar saptamana asta :D Iti doresc sa faci paini din ce in ce mai gustoase!

Multumesc ca mi-ai scris. Primesti bitetul nr. 40 – Monica. Bafta!

later edit. am gresit numerotarea, ai primit acelasi numar cu teo, dar nu-i bai, ca va diferentiez dupa nume, fiecare cu biletul ei.

Codrutaaaaa,

a trecut un an? un an si o zi deja? incredibil. de un an te accesez si te hartuiesc aproape zilnic, uneori de multe ori pe zi, inclusiv retroactiv.
sa recapitulez beneficiile mele de pe urma blogului tau, doua mari si late:
1) mananc paine. paine adevarata. nu mai mananc alta paine. in anul 2012, in contextul personal actual (familie plus job) nu mai cumparam paine. sunt extrem de mandra de asta. NB.
2) te-am cunoscut cu adevarat. alt mare castig pentru mine. m-ai cucerit cu povestile tale, cu tot ce se ţese in lumina si in umbra lor.

azi nu am chef sa fiu generoasa si desi am 4 banetoane (multumiri lui razvan!), unu’ totund de 1 kil nu am:), bete cu denumirea ta fumoasa iar nu am. deci raspunsurile mele:
1. articolul preferat e de fapt povestea preferata, cea cu placintele. of, evident, amintiri si istorii personale, aceiasi apuseni, aceeasi bunica……nostalgii si dor.
2. reteta preferata? painea cu gust de acasa. pentru ca o stiu pe de rost. cu gramaje cu tot, pentru ca am facut-o cred de vreo suta de ori. cel putin:)
3. categoric da. de cand te citesc, de la primul post. sau, mai corect, de cand am facut maiaua, sub atenta supraveghere:)

sa cresti mare, brutăriţo!

sincerely yours,

teo

ciau Teo, ca sa fim foarte precise, in 22-24 mai e un an, dar am grabit un pic giveaway-ul din cauza ca voi avea musafiri in perioada aia si nu o sa dispun de mult timp liber.
noi doua suntem surori de paine. La voi as veni oricand in vizita, ca stiu cu ce paine ma intampini :)) Stii bine ca si mie imi esti draga si e un mare castig ca ne-am cunoscut mai indeaproape, si sunt mandra ca te-am motivat sa faci paine buna si ca sash cel drag va creste cu painea asta in suflet.

hai sa vedem daca sortii iti vor da bannetoane sau bete (daca nu, lasam sortii in pace si ne intalnim noi separat si castigam amandoua quality time ♥:)
so, lucky no 40 e al tau. nr. 40 – Teo.

later edit. am gresit numerotarea, ai primit acelasi numar cu monica, dar nu-i bai, ca va diferentiez dupa nume.

Draga Codrutza, un blog indedit, un stil zglobiu si cuceritor, retete interesante , multa seriozitate si mult profesionalism.
Aceasta este caracterizarea mea dupa un an.Chiar daca nu te urmaresc cu mare regularitate, intru, din cand in cand pe blogul tau, si gasesc mereu ceva interesant de citit. Felicitari si retete inspirate incontinuare !

Eu iti raspund cu o intrebare (de fapt dovada ca am picat testul de memorie:-) ) la ce foloseste lama dreapta?? ce fel de scoring faci cu ea? intreaba-ma daca de cand ne-am vazut am apucat sa imi fac si eu “instalatie” de scoring?? nu…dar am o scuza: nu am mai facut paine alba. acum sunt in mega-heavy rotation la painea de secara cu ovaz si spelta. iar vestea buna e ca si lui pol ii place foarte mult. so I am happy.
sa iti traiasca cheful de impartasit cu noi cat mai multe retete. cu maia.

Mai, Andrea, pai treaba e… :)) fac haz de memoria ta, noroc ca faci paini de secara si nu-ti trebuie scoring :)) O sa iti explic personal la urmatorul ceai, cat mai curand, sper, daca timpul iti permite. Facem cumva sa ai si tu o lama pe bat, e pacat de painile tale albe bune sa nu capete un aspect mai profi :D
Pana ne auzim din nou, primesti biletul cu nr. 41 – Andrea.

Chiar daca am ajuns cu o mica intarziere , pot spune un sincer La multi ani !!!! Felicitari ptr blog , este superb si unic in primul rand , nu vb nimeni cu atata pasiune despre paine , asa cum o faci tu , se vede asta de la o posta !!! ;)
Iar despre premii , eu cred ca le merita cei care deja au incercat sa faca paine dupa indicatiile tale :) si chiar merita aceste ustensile !!! , si din acest motiv nu raspund la intrebari !! Sper sa incerc si eu sa fac painica cat de curand , acum sunt inca la faza cu maiaua :( ….
La cat mai multi ani cu multe postari si multi prieteni alaturi !!!

Magda, eu te-as baga in urna cu biletele, dar nu o fac daca nu ceri acest lucru. Inca ai timp pana in 17, daca te razgandesti, lasa un semn.
Iti multumesc pentru vorbe, simpatia si admiratia e reciproca, si la tine se vede ca pui suflet in ceea ce faci pe blog :D

cu drag, codruta

La mai multi ani!!!!Iti multumesc pentru tot ,iti multumesc pentru cadourile pe care mi le faci la fiecare postare a ta.Pentru mine esti speranta , si stii la ce ma refer. Am invatat intr-un an ce nu am invatat in 12 ani de munca intr-o unitate de panificatie. Daca voi reusi sa-mi indeplinesc visul reusita ti-o datorez tie.Iti multumesc pentru rabdarea cu care mai ascultat si poate intr-o zi voi putea sa-ti rasplatesc aceasta rabdare. In iulie maiaua mea implineste si ea un an .Imi doresc sa trec peste toate si sa o sarbatoresc cum se cuvine .Nu am o reteta favorita ,pe toate le indragesc si toate au fost pentru mine provocare.Am sa incep cu, “Apa+Faina= MAIA” , de aici am plecat si am reusit ;MULTUMESC!!!! ,am sa continui cu “Paine moale pentru sandwich” pentru ca o fac in fiecare saptamana, si inchei cu ZIUA MONDIALA A PAINII 2011 pentru ca a fost o onoare pentru mine cand mi-am vazut painica fotografiata pe blogul tau, ma plec cu respect. Te felicit , te respect , si-ti doresc tot binele din lume!!!!

Leni, draga mea draga, stiu la ce te referi si nu e cazul sa-mi multumesti :) Ma bucur ca te-am orientat sper ceva mai bun si mai aproape de sufletul tau, pentru mine asta e o mare satisfactie si o multumire personala. Eu n-am facut decat sa declansez acel ceva care oricum era in tine si daca timpul asta nu ar fi asa vitezist, mi-ar face mare placere sa stam de vorba mai pe indelete.

pana atunci, iti revine in ordine nr. 43 – leni.

Tu Codruta draga esti altfel…altfel decat majoritatea , diferita , in sensul bun al cuvantului, faci parte din acea minoritate capabila sa mute muntii si sa schimbe lumea…ai o putere extraordinara – si cred ca esti constienta de acest lucru – de a influenta lumea ce te inconjoara, de a motiva oamenii sa te urmeze pana la capat indiferent cat de grau este drumul sau ce sacrificii sunt de asteptat pe parcurs (ca sa fim cinstiti sa faci paine inseamna sa sacrifici in primul rand cate ceva : timp, rabdare, o activitate placuta de timp liber si lista poate continua…)!
Te rog sa nu te opresti, eu , care sunt printre ultimii care te-au descoperit, sa continui ceea ce ai inceput acum un an cu atata pasiune si dedicare iti doresc din suflet multi, multi ani de blog atat de frumos scris , pasional explicat si minunat fotografiat, fara tine painea nu ar mai avea farmec!
Nu cred ca ar fi corect sa particip la concurs avand in vedere ca nu am apucat sa-ti citesc blogul asa cum mi-as fi dorit (dar vai nu prea apuc!) din scoarta in scoarta dar pot spune ca m-ai fermecat cu tot ce am citit, imi plac la nebunie povestioarele adiacente care reprezinta defapt sarea din blogul tau.
Vreau sa spun ca de cand te-am descoperit repet intr-una cui vrea sau nu sa ma asculte (a se citi lui Cosmin )ca eu vreau sa reincepem sa facem paine in casa ,mai ales ca am avut o perioada cand aveam acest obicei (a se citi din nou Cosmin) folosind lievito madre iar painile rezultate erau atat de bune incat mancam paine goala incontinuu, desi eu sunt crescuta dupa stilul nemtesc fara paine la masa…
Painea mea de suflet este ciabatta pe care am tot incercat in repetate randuri sa o facem (a se citi iarasi Cosmin) si care nu arata chiar ca in fotografiile tale dar gustul era senzational mai ales cu faina integrala cred ,de calitate austriaca.
Acum inchei si as vrea sa-ti pot oferi un tort cu o lumanare aprinsa sa sufli in ea si sa-ti pui o dorinta, dar cum abia vineri ma apuc de treaba ramane sa ma revansez cu prima ocazie cand cred cu siguranta ca ne vom intalni (si facem schimbul eu vin cu tortul ,tu cu painea…).Te imbratisam cu drag,Daiana

Cosmin si daiana, si eu ma bucur ca v-am descoperit, daca nu mi-ai fi scris cine stie cand as fi aflat de voi. Nu imi pare rau ca nu ne-am cunoscut mai demult, ci ma bucur ca de-acum inainte ne putem vizita, virtual sau chiar real, ca tot suntem la o aruncatura de bat unii de altii, nu?

legat de premiile mele, o sa va pun la tragerea la sorti, ca stiu ca va place painea si cosmin e priceput si experimentat si poate asta o sa va motiveze sa reacordati painii cu maia atentia pe care o merita.

sooo, eu suflu in tort iar voi primiti nr. 44 – Cosmin Ordean. Sa ne auzim/vedem cu bine!

La multi si tie si blogului tau minunat ! Am invat o multime din articolele de pe blogul tau si mi-ai deschis apetitul pentru faurit painea acasa.Iata si raspunsul meu la intrebari :
1.Tehnica strech and fold.Articolele astea mi-au schimbat viata.Am urmarit cu uimire cum se modifica painea mea dupa tratamentul aplicat .Prima data am aplicat-o la o focaccia.
2.Bagheta si ciabatta sunt preferatele mele,mai ales ca de acum 2 saptamani am primit un KA cadou de la prietena mea americanca si vreau sa le testez cu el.N-am avut timp inca ,pentru ca am fost implicata intr-un concurs care mi-a mancat tot timpul
3.N-am incercat inca painea cu maia.

Pansy, imi place ca blogul meu nu e citit in exclusivitate de cei care fac paine cu maia, si ma bucur nespus ca fiecare gaseste ceva in el folositor.
Sa folosesti KA cu placere si sa te bucuri de produsele pe care le faci!

biletul tau e nr. 45 – pansy.

Buna Codruta,

La Multi Ani pentru blog! Eu ti l-am descoperit de abia prin ianuarie iar paine cu maia am inceput sa fac de abia de 1 luna…si mai am multe de invatat….
As minti sa-ti spun ca nu imi fac cu ochiul premiile tale, dar am vazut ca multa lume le doreste… :)
Asa ca sincer nu am prea mari sperante…dar nu este niciun bai…. :)

Mie mi-au placut foarte multe din articolele tale… acum le-as numi pe cele despre langosi si placintele ardelenesti (pentru ca le-am tot facut in ultima vreme si reprezinta o bucurie pentru toti prietenii nostri)… :)
Iar paine, cel mai des am facut-o pe cea cu metoda 1:2:3….dar mai sunt multe de imbunatatit…

de mult vroiam sa te intreb…nu stiu daca asta e locul potrivit….
cum pot transforma o reteta cu drojdie intr-una cu maia??? daca intr-o reteta se mentioneaza 20g drojdie….cum stiu cata maia sa pun…imi dau seama ca tine si de faina, etc….dar asa…un principiu de urmat poti sa-mi spui???

Multumesc si muuulti ani frumosi site-ului tau…

ciau, adela. Tragerea la sorti e tragere la sorti, fiecare are sanse egale sau noroc in momentul asta. Si eu sunt tare curioasa sa vad ce nume va iesi castigator :)

Nu pot sa raspund intrebarii tale intr-o fraza, pentru ca nu exita o regula general valabila. Conditiile sunt putin diferite in fucntie de ingredienele folosite. Dar asa, ca ordin de marime, intre 15-25 faina prefermentata ar trebui sa fie capabila sa ridice painea fara adaos de drojdie comerciala. Maiaua trebuie sa fie viguroasa, activa si corect hranita. Grosier calculat, daca vorbim de maia si nu de faina prefermentata, 30-50% maia din cantitatea de faina poate inlocui drojdia comerciala. Repet, ceea ce spun aici sunt reguli foarte vagi si generale. In functie de faina, de hidratare, etc, o gramada de alti factori, cifrele se pot schimba.

bafta la concurs! ai nr. 46 – adela c.

Felicitari pentru aniversare si La Multi Ani de postari fericite!

Astazi este prima data cind vizitez blogul tau ( am dat de el intr-un post de pe “Emily’s cupcakes and treats” ) asa ca nu postez ca sa particip la concurs… doar ca sa te felicit :)

multumesc de urari, imi face placere sa te cunosc. Cred ca si eu tot de la emily am aflat de tine :) Daca te hotarasti ca vrei sa faci paine, ai timp pana in 17 mai sa raspunzi la intrebarile pentru concurs. Iti spun asta, pentru ca am vazut ca ai mai comenatt si la alte posturi si daca am inteles bine, chiar te-a prins in vraji maiaua :D

La multi ani!, Apa.Faina.Sare. si la cat mai multe retete fabuloase.

Am descoperit blogul tau la inceputul anului, in februrie mi-am luat inima in dinti si am incercat sa imi fac propria maia dupa indicatiile tale, si mi-a reusit perfect. De atunci fac paine cu maia de 2 ori pe sapt, cea cu drojdie nu are termen de comparatie. Articolul care l-am deschis de cele mai multe ori a fost cel despre maia si modul de intretinere. Prima paine care am incercat-o si care ramane preferata mea este painea cu gust de acasa pe care inca o fac cu mare placere si familia mea o adora.

seara buna Codruta,
de cand cu aceasta minune de maia, nu mai am somn noaptea:) si am ratat chiar si plimabari in parc cu piscotelul meu.ma gandeam ca maiaua este un al doilea “piscotel”…hranit-schimbat-jucat S-F:)). am facut cateva retete si mi-a propus sa le fac pe toate.nu ma mai satur de mirosul de paine proaspat coapta.am facut: paine cu seminte, clatite, langosi, paine simpla cu maia 1.2.3,painea cu gust de acasa, placintele de..poveste si acum este in lucru San Francisco sourdough with a twist. sunt f incantata de realizari si toate astea le-am facut fara nici o ustensila profi(de acum as vrea sa-mi achizitionez o parte din ele..must have-urile). multumiri, m.g

Maria, imi cer scuze daca gresesc, dar cred ca ai scris mai sus un mesaj si ti-am rezervat deja numar. Te rog confirma-mi ca numarul 32-Maria G esti tot tu. Merci ca ai raspuns si intrebarilor, si iti urez bafta la tragerea la sorti.

La multi ani !!!!!!!!!!!
Trebuie sa iti marturisesc faptul ca blogul si retetele prezentate creeaza dependenta :)).
Dupa cum iti spuneam si intr-un post anterior am descoperit ceea ce faci in luna martie a acestui an atunci cand am degustat painea de la Teo. De atunci am brutarit in mod constant si am urmarit postarile tale.
Articolul care mi-a placut cel mai mult, desi e foarte tehnic, este cel legat de transformarea maielei. Mi-a placut cel mai mult pentru ca din momentul in care l-am citit am reusit sa inteleg si eu cum sta treaba cu transformarea maielei dintr-una lichida intr-una mai putin hidratata si invers. Pana in acel moment pentru mine era o mare nebuloasa operatiunea aceasta.
Reteta preferata este painea cu gust de acasa (yammyyy).
Iar in ceea ce priveste raspunsul la a treia intrebare, acesta este unul afirmativ: DA, fac paine cu maia de aproape 2 luni.

La multi ani inca o data si mult mult succes in viitor in tot ceea ce faci!!!

Da, da, Nico, asa e. Dependenta e cel mai bun cuvant, cand vorbim de gustul painii cumaia. Te inteleg perfect, si eu si cred ca toti restul care stam aici de vorba. Trebuie sa incerci si alte retete, cand mai prinzi curaj, de ex. vermont 22% integrala, e un update al painii cu gust de acasa, sunt sigura ca o sa iti placa :)

Intri in hora concursului cu nr. 48 – nico.

Happy bread blogging anniversary, Codruta! Choosing a favorite recipe is almost an impossible task because all your breads are magnificent. But since I have to pick, I select the 100% rye. I know the skills that go into producing such a loaf and if I had a hat on right now, I would take it off to you with a flourish! I also want to say how much I enjoy your pictures. They are beautiful. Thank you!

Hi MC! Thank you for your visit :D

Yes, I know what you mean, 100% rye gave me a bit of a headache, but I finally nailed it and I’m very proud. Now all my fears regarding rye are gone and it’s time to practice and get better and better :)

I won’t be able to send you the banneton and dough cutter, but if your number will be picked, I’ll send you a package with a set of a curve and straight lame on Apa.Faina.Sare. stick:)

for, you, the lucky number will be: nr. 49 – MC.

Buna Codruta.Felicitari inca o data pentru tot ceea cefaci si mai ales ..MULTUMESC.Am dat peste blogul tau cautand o reteta pentru faina de alac si am dat peste multe altele.De atunci totul s-a schimbat,mi-am crescut maia,inatai alba ,apoi de secara si acum un desem.Toate au iesit foarte bine si asta doar urmarind indicatiile tale foarte detaliiate si precise.Noi cel mai des facem paine de secara,toate painile de secara,mai putin cea 100%.Am facut “furori” cu biscuitii digestivi si fursecurile si mai nou impart si din maiaua mea..la” cunoscatori”.La articol preferat e mai greu,povestesti asa frumos ca imi e greu sa aleg unu,imi face mare placere sa te citesc…nu scrii doar niste retete,scrii un jurnal in care ne dezvalui mult mai mult decat o reteta.Multumim pentru deschidere si sinceritate.
La multi ani!!!

ciau, draga elfysim. eu iti multumesc pentru ca citesti blogul si imi scrii constant.

Iti urez bafta la tragerea lasori si sper ca biletul cu nr. 50 – elfysim sa iti poarte noroc. :)

Felicitari pentru blog. Si eu te-am urmarit si am invatat de la tine, fac paine cu maia.
Ca sa tragi la sorti ai putea sa folosesti random.org, are in dreapta o casuta care genereaza un numar automat, e special pentru trageri la sorti.
Nu doresc sa particip la concurs, dar ma bucur ca ai initiat acest blog si iti doresc succes in continuare.

Merci, Moni, ma bucur ca mi-ai scris.
Nu vreau sa folosesc random, imi displace ideea. Voi scrie biletelele de mana si le voi baga intr-un bol, voi alege cu ochii inchisi unul. Va fi distractiv, probabil ca o sa ma ajute V si o sa faca poze. Nu promit, dar asa as vrea sa decurga tragerea la sorti.
Oricum, mersi de mesaj si de sugestii. Te mai astept aici, poate cu observatii legate de paini.

codruta

Buna seara,
La multi ani! Felicitari ptr. blog si mai ales ptr. pasiunea pe care o ai si o cultivi, de a face paine.
Am facut paine cu maia, in urma cu ani dupa care am abandonat, maiaua la acel moment am obtinut-o din faina de secara dar foloseam si o mica cantitate de drojdie. Anul trecut cred ca undeva prin august te-am descoperit pe tine si m-am apucat sa fac maia de secara. Marturisesc ca am trisat putin ptr. ca am folosit si drojidii salbatice de la must alb ( asa proceda bunica mea ptr. a face maia pe care o usca si o folosea la paine in timpul anului). Practic din luna august 2011 am inceput sa fac din nou paine cu maia, de data asta fara sa mai folosesc drojdie.
Cel mai mult mi-a placut povestea painii de secara, poate si ptr. ca-mi place si o fac cel mai des. Am facut cozonac cu maia, paine ptr. sanwich, paine cu seminte care este extraordinara la gust.
Nu doresc sa particip la concurs. Este o bucurie sa citesc postarile tale si sa descopar noi retete.

Iti multumesc Mara. Sunt multe metode de a face drojdie salbatica, nu cred ca e tris ce ai facut tu. Daca ne gandim, drojdia salbatica se alfa in toate cerealele, legumele, fructele, etc.
oricum, ma bucur ca ai perseverat si ca nu ai abandonat ideea de paine cu maia si admir alegerea ta pentru painea de secara. Nu cunosc motivele pentru care nu doresti sa te inscriu in concurs, dar iti respect decizia si nu iti aloc numar. Daca te razgandesti pana in 17 mai, ai timp sa ma anunti.
Iar in continuare, sper ca imi ramai aproape si ca ne auzim in curand.
codruta

Apa. Faina. Sare. La multi ani!
Codruta, la multi ani! Iti multumesc ca mi-ai schimbat viata. Acum vad painea cu alti ochi.
Nu mai stiu cum m-am nimerit pe blogul tau, dar stiu ca m-a fascinat chiar de la inceput. Era in septembrie anul trecut. Imediat am hotarat sa incep sa fac maia. Prima incercare a esuat. Am pornit o a doua maia. Apoi, fotografia cu prima mea paine care a iesit bine, mi-ai selectat-o pentru ziua mondiala a painii. Ce incurajare pentru mine! Maiau mea este unul dintre lucrurile cele mai de pret pe care le am.
Reteta mea preferata este pain au levain. Mi-este cel mai la indemana sa o fac. O fac simpla dar si cu umplutura de masline sau rosii uscate.
Si imi plac foarte mult articolele de inceput. Cele despre tehnica, documentate si cu trimiteri exacte catre alte siteuri. Un alt articol a fost cel in care ai facut atelierul de paine.
Sa nu te opresti din scris. Ai darul de a impartasi frumos ceea ce stii. Mult succes !

Carmen, imi amintesc painea ta de la WBD, care semana extrem de tare (chiar infricosator de tare :)) cu a mea. Trebuie sa fac si eu mai des pain au levain, e asa o paine simpla si cinstita si buna. Iti multumesc frumos penrtu aprecieri si pentru ca ai ramas cititoare a blogului chiar si dupa ce ai invatat sa faci paine.
Nu ma voi opri. Voi, citittorii mei fantastici, ma tineti in miscare si imi alimentati dorinta de a deveni mai buna. Cumva, depindem unii de altii. Atata timp cat voi ma veti incuraja prin prezenta si mesajele voastre, atata timp eu imi voi dori sa merg mai departe. Avem de castigat cu totii. :D

Primeste te rog biletul cu nr. 51 – carmendu, sper sa iti poarte noroc.

LA MULTI ANI!,cat mai multi !
nu tin musai sa particip la tragerea la sorti.defapt nici nu indeplinesc cerintele.insa:
-de cand te-am “descoperit”,bucataria mea a devenit mai aglomerata,cuptorul nu mai este la fel de curat,dulapul sta sa se prabuseasca de pungi cu faina,factura la gaz a “dospit” f frumos
-am studiat din slova in slova blogul tau,apoi am facut maiaua si am dat drumul “productiei”.sa tot fie cam 5 luni.
-preferata mea este OLD BREAD,NEW BREAD,insa cel mai des se cere painea pt sandwich,iar prietenii San Francisco.pizza este la fel de elogiata,la fel si merdenelele,pe care eu le-am facut si cu spanac.deasemeni am facut si painea cu masline si toate cele,MI-NU-NA-TA.nu stiu daca pot pune poze in acest reply dar as avea ce arata.
-articolul meu preferat este totdeauna ultimul.
-si da,acum consumam in casa doar paine cu maia.
primeste, te rog,toata consideratia mea.felicitari pentru realizare!

Carmen, indeplinesti conditiile fara dubiu. Citesti blogul, faci paine cu maia, ai retete si articole preferate, ai lasat mesaje aici pe blog… esti candidatul perfect :) In plus, bonus pentru mine, cuvintele tale calde imi pica tare bine la suflet. Mi-ar placea in masura in care pot si vrei, sa aud de tine mai des: cand faci cate o reteta, e o bucurie pentru mine sa aflu ca ti-a placut, ca ai incercat-o, ca ti-a iesit bine.
Ok, ca sa nu lungesc vorba, iti multumesc pentru mesaje si iti atribui in ordinea deja inceputa, biletul nr. 52 – carmen tofan. Multa bafta si pe curand!

La multi ani!! Si la cat mai multe paini minunate!!!
Am descoperit blogul tau (de fapt mi-a fost recomandat) abia de 2 luni de zile. De atunci si pana acum am crescut maia-ua. Astazi am incercat prima paine (paine integrala 50%), cu maia-ua naturala pe care o cresc de aproximativ o luna.
Articolul preferat nu este unul, sunt mai multe si nu cred ca pot sa fac un top. Iar o paine preferata inca nu am, pentru ca am incercat numai una. Totusi, inclin sa cred ca painile cu seminte si procent mai mare de faina integrala vor fi in top :).
Mult succes!

La multi ani! Sunt in “focuri” de 3 luni- focuri de cuptor .Cel mai minunat fapt e ca articolele tale si painea crescuta cu apa fermentata de mere- pe care am avut curajul sa o fac prima data- l-au determinat pe sotul meu sa participe la un atelier de paine realizat in Bucuresti- de fapt 2- A venit cu maia si iata-ma facand si estonian kringel cu maia. Multumesc draga Codruta

La multi ani! Ma bucur ca blogul tau exista, ca experienta ta ma ajuta sa cresc, ca painile mele devin din ce in ce mai bune si ca, in mod sigur la un moment dat, voi creste si eu maia. Ultima mea incercare a fost o combinatie faina alba-faina integrala-faina de castane ;). Asta pentru ca experimentez si eu ca si tine..mereu. Tot ce-i mai bun pe lume iti doresc…cu drag. :)

Ciau, deci pana la maia mai e un pas. In cazul asta, iti urez noroc la tragerea la sorti, ustensilele iti vor folosi cu siguranta :)

Primeste te rog biletul cu nr. 55 – simplymonique.

La multi ani Codruta! Happy blogging in continuare.
E cam greu sa zic ce post imi place mai mult ca imi plac toate..
Cel mai mult mi-a placut ,cred, cel cu maiaua…concluziile pe care le-ai tras dupa ce ai fost darnica si harnica si ai impartit peste tot maia.
Painicile imi plac toate, si, si eu ca si tine nu pot sa fac non stop doar un fel de paine.
Eu din pacate nu am ajuns la stadiul la care sa folosesc maiaua pt ca nu am avut timp sa imi fac maia..
Apropo de give away…n-ai putea la give away sa suplimentezi premiile cu niste maia ..glumesc, nu e musai sa faci asa.
Dar facem paine in varianta clasica cu drojdie, si cu noi care n-am mai cumparat de nu stiu cand un codru de paine de la magazin o sa dea fabricile falimente.
Incerc sa-mi fac timp sa ma apuc de maia…da…mai dureaza…poate in concediu…

Nu mi-am propus sa mai dau maia, dar as putea include si un pic de maia uscata in pachet, daca persoana trasa la sorti are nevoie.

Primeste te rog biletul cu nr. 56 – lidia. Bafta!

– Articolul care mi-a placut cel mai mult cel despre piatra de copt, cel despre banettoane, cel care cuprinde pasii in care pornim maiaua de la 0.
– Reteta mea preferata (ma rezum la una dar sunt… zeci!) -painea cu secara 100 %. Mi-a placut ca e crescuta si arataoasa si tare as vrea sa pot fi si eu in stare sa fac o asemenea paine!
– Inca nu fac paine cu maia dar cat de curand voi face! Sigur de voi aborda cu cateva intrebari!
La multi ani si cat mai multe paini reusite!

Sunt Mirela si sunt dependenta de paine. Incerc sa renunt la acest viciu, dar nu reusesc. Blogul tau minunat nu ajuta deloc. De asemenea, sunt unul dintre acei multi care nu au lasat comentarii. Nu am stiut exact cum sa-ti spun. Sunt tot din Timisoara si, dupa ce am vazut blogul tau, painea ta, pozele tale, maiestria ta (ma opresc aici, ca nu vreau sa semene a osanale – dar e adevarul), m-am simtit mica si m-am ascuns intr-un con de umbra. Nu de invidie, ci de rusine.
Ce imi doresc eu cel mai mult? Sa vad brutaria Codrudepaine. Promit sa fac zilnic vanzari si sa mai aduc cu mine inca n-spe prieteni. Vreau sa miros, sa ating si, at last, sa infulesc dintr-o paine crocanta, frumos crescuta, bine hranita cu maiaua ta fabuloasa. Acum, o sa incerc sa raspund punctual, ca, altfel, comentariul meu va fi luuuuuuung.
1. Maratonul painilor, respectiv sapte paini in sapte zile. Nu mai spun de ce, ca se subintelege. You are superwoman. Alta explicatie nu gasesc.
2. Preferata mea e “Pain au levain” cu adaos de faina integrala si graunte, pentru ca e asa crocanta, iar miezul frumos crescut, cu seminte, si pare asa de greu de facut, ca nu stiu daca as avea curaj sa incerc sa o fac. Dar am curaj sa o mananc. :D
3. Nu fac, inca, paine cu maia.

Bine te-am gasit, Mirela V din Timisoara! Asa de mult imi place sa descopar oameni din orasul meu, ma bucur ca ti-ai invins timiditatea. As vrea sa pot darui intr-o zi oamenilor paine adevarata, nu doar virtuala. Daca pana atunci nu vei face paine cu maia, vei putea gusta/lua de la mine :)

Primeste te rog biletul cu nr. 58 – mirela V. Tin pumnii!

De abia astept! Poate reusim si noi, cei din Timisoara, sa ne intalnim si sa facem un food bloggers night ought, ca sa ne cunoastem. Daca esti de acord, luam legatura pe FB si vorbim. Te pup mult!

La multi, multi ani ! si cat mai multe povesti pe acest blog minunat! Nu rapund la intrebari, pentru ca nu cred ca am un articol preferat si o paine care sa fie in top…. toate paine incercate dupa formulele de aici au fost excelente ( la gust, nu ca si forma:)) voiam doar sa iti spun cat ma bucur pentru ca datorita tie (….si Andreei, ca ea m-a adus aici ) am descoperit “cum painea aduce fericire” .

La multi ani frumosi si plini de inspiratie draga Codruta!
E minunat giveaway-ul tau, iar betisoarele inscriptionate sunt absolut superbe!!! <3 <3 <3
Mi-e greu sa spun ce articol mi-a placut cel mai mult, pentru ca le citesc pe toate cu aceeasi bucurie si aceeasi emotie, insa daca ar fi sa nominalizez un aricol, as nominaliza primul articol pe care l-am citit pe blogul tau si anume cel despre maia: Apa+faina=maia. Dupa ce am citit acel articol am avut sentimentul ca am descoperit o comoara – si chiar asa a fost! :)
Fac paine cu maia de aproximativ jumatate de an (poate mai putin), iar deocamdata painea mea preferata e Pain au levain, dintre toate pe care le-am incercat pana acum, insa sunt convinsa ca voi mai descoperi o multime de painici frumoase aici la tine :)
Te imbratisez cu drag,
Andra

Andra, stiu sigur ca daca ar iesi numarul tau castigator, te-ai folosi de ustensile cu drag.
ps. Nu mai stiu daca ti-ai facut rost de lame? Si mama ta mai face paine?

Primeste te rog biletul cu nr. 60 – Andra. tin pumnii!

La multi ani! Nu prea imi fac eu simtita prezenta pe aici prin comentarii dar ta urmaresc cu mare interes. Invat de la tine cum sa fac o paine buna(de secara mai ales), desi am mult de muncit pana sa ajung la performanta ta. Pozele tale sunt atat de reusite incat le simt mirosul:).Toate articolele sunt interesante insa cel mai din suflet l-am simtit cel despre placinte la gura sobei.
Despre maia ce sa spun? experimentez inca:)))

Ciau Maya. Daca faci paine, cu maia sau fara, ustensilele oferite iti vor fi de folos.

Primeste te rog biletul cu nr. 61 – Maya. Ai si un nume tematic, ar trebui sa te apuci de maia :))

Draga Codruta!

te-am descoperit de curand..de mult vreau sa dau peste un astfel de om. nu am apucat sa citesc decat o parte din articole…si sunt fascinata de tot.

trebuie sa recunosc ca nu am facut niciodata paine, desi asta e cea mai deasa discutie aparuta in familie. avem si 2 pitici si asta ma cam tine legata de maini si de picioare:)) dar nu as rata nicicum experienta daca timpul nu ar fi o problema.

nu am raspuns la toate intrebarile…dar painea mea favorita e cea cu multe seminte si nuci:)

Iti doresc multa intelepciune sa duci mai departe lucrarea cea buna care a inceput in tine!

Emiliana, poate cand vei avea timp te vei apuca de facut paine, pana atunci poti zabovi pe aici sa inveti macar teorie, daca nu poti pune in practica. Iti multumesc foarte mult pentru cuvintele frumoase si te astept oricand sa revii aici, in spatiul painilor cu suflet.

Felicitari si multe aprecieri din partea mea pt ca faci ceva super frumos si cu stil. Apreciez retetele tale si cele de paine dar si pe cele de branzeturi, caci ambele imi plac foarte mult si sa le fac dar si sa le mananc :D. Eu am invatat sa pregatesc mancare de la bunica mea (care acum are 94 ani) care a pastrat retetele cat mai traditional cu putinta … de exemplu de la ea am invatat sa fac painea cu “turtite” sau mancare cu rantas sau minciunelele. Deci mult spor caci suntem cu ochii pe blogul tau, deci pe tine ;).

meri, cu tine se incheie lista. Primesti ultimul bilet, cu nr. 62 – meri. Sa iti poarte noroc! si sa revii cu mesaje, caci e tare placut pentru mine sa aud vesti de la cititori.
La multi ani bunicii tale si multa sanatate!
codruta

Draga mea,
mama mai face paine, dar mai mult cu drojdie (but no worries, vin eu acusi in vizita acasa si o pun inapoi pe roate cu maiaua :D). Mi-a trimis lame acum cateva zile prin posta, acum astept pachetul si cum il primesc, cum ma apuc de painici :)
pupici si imbratisari,
Andra

Leave a Reply to Andreea Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *