malthouse 01

De ce facem paine? codrudepaine.ro la radio. Despre inceputuri (II)

“Painea noastra cea de toate zilele”- emisiune RRA, inregistrarea se gaseste in josul paginii

          Din cauza caldurilor din ultimele zile nu imi vine nici sa fac paine, nici sa scriu retete de paine. Mi se face rau numai la gandul ca as putea aprinde cuptorul. Chiar si dimineata la ora 5 e insuportabil aerul si ma sufoc. Hranesc maielele de 3-4 ori pe zi, cu apa din frigider, si constat ca temperatura asta infernala pentru mine e ideala pentru ele. Astept sa mi se termine stocul de paine din congelator ca sa am motiv sa coc din nou. Pana atunci, diverse ganduri imi umbla prin cap.
malthouse 01paine integrala cu faina Malthouse (Doves Farm)
         De exemplu… ce ne face, pe noi, mana asta de oameni care ne-am adunat aici, sa facem paine acasa?
         Oamenii, la tara, mai demult, faceau paine din nevoie, pentru hrana familiei. Painea era sfanta, ritualul de facere era lung, respectat si binecuvantat. Oamenii erau umili in fata painii, spuneau o rugaciune si isi faceau cruce. Multumeau lui Dumnezeu pentru rodul pamantului si pentru tot ceea ce produceau, primeau, mancau sau aveau. Painea de casa si apa de fantana erau viata. Lucrurile simple nu erau puse de nimeni la indoiala.
         Ce inseamna painea pentru mine, astazi, ma intreb? Am inceput sa fac paine din joaca combinata cu necesitate. Pentru ca nu am gasit sa cumpar painea pe care mi-o doream. Apoi am descoperit ca imi place ce fac, ca am talent si rabdare si am gasit mangaiere si confort in aluat, am inceput sa simt magia pe care au simtit-o batranele mele inaintea mea. Tacerea bunicii mele cand framanta aluatul mi s-a transmis si mie. Cand am mainile in aluat, nu vorbesc, nu aud, nu vad. Ma mut in alta lume, o lume doar a mea, doar de mine stiuta. O lume in care visez, creez, vibrez si ma caut ca fiinta. Desi painea ramane in primul rand hrana, pentru mine este si o forma de a ma exprima, de a ma descoperi, de a ma darui celor din jur.
         Unii dintre voi ati gasit in facutul painii aceeasi pasiune si implinire pe care am gasit-o si eu.
         Altii faceti paine pentru ca sunteti nemultumiti de painea din magazin si vreti sa oferiti familiilor voastre o alimentatie sanatoasa si aveti timp pentru asta. Altii ati vrea sa faceti paine, dar nu aveti timpul sau rabdarea necesara, insa apreciati o paine buna, de fiecare data cand aveti ocazia sa va intalniti cu ea.
         Sunt curioasa, cati dintre voi, daca maine ati gasi de cumparat o paine identica, sau mai buna decat ceea pe care o faceti acasa, ati renunta la facut paine si ati lasa alte maini sa va hraneasca?
         In alta ordine de idei, acum o luna am fost in vizita la Tartelier in Bucuresti. Am avut bucuria sa ii cunosc pe Stefan si pe Irina, cei doi tartelieri pasionati de painea cu maia, pe care sper ca ii cunoasteti deja. Am participat (fara sa stiu dinainte, de unde emotiile pe care le veti simti din interviu :), la emisiunea duminicala a Sorinei Man, reporter cu suflet al Radio Romania Actualitati, cu tema “Painea noastra cea de toate zilele”. Inregistrarea emisiunii este disponibila pe site-ul RRA (link aici-click), in josul paginii si are 30 min. Va invit sa o ascultati si sa ii cunoasteti mai bine pe Stefan si Irina (tartelier), si pe Iulian si Luminita (turtita fermecata).
         Pentru partea de emisiune in care vorbesc eu, am facut un mic film, pe care il atasez mai jos, sau pe care il gasiti pe canalul meu de Youtube, link aici.

         Sa stiti ca astept cu foarte mare interes raspunsurile voastre la intrebarile puse mai sus. De ce faceti paine? Pentru cine faceti paine? Pentru voi, pentru altii? Eu incet incet imi gasesc raspunsurile si justificarile si cat de cat, pentru mine, jurnalul de brutar artizan capata sensuri nebanuite. (va urma)
codruta ♥