Categories
alte cateva povestiri

Doua ateliere de paine. In Bucuresti. 3-4 noiembrie.

          Cred ca multi dintre voi ati aflat deja, in weekendul viitor voi fi la Bucuresti, unde impreuna cu fetele de la deabrutaria.wordpress.com am reusit sa organizam doua ateliere de facut paine, unul cu tema “shaping & scoring”, iar altul cu tema “Initiere in painea cu maia”.
          Primul atelier, cel de sambata se adreseaza celor care au deja experienta in facutul painii, sunt obisnuiti sa lucreze cu aluatul si vor sa isi perfectioneze tehnica de shaping sau sa invete tehnici noi pe acest subiect. Vom face preshape si shape de boule, batard, baghete si chifle, shaping cu doua maini si multe altele in cadrul celor 3 ore rezervate atelierului. La sfarsit, voi vorbi despre scoring si vom exemplifica pe aluatul gata shapuit. Stiu ca shapingul e partea cea mai dificila in tot procesul de facut paine si e cel mai greu de invatat de unul singur, asa ca, acest atelier e binevenit pentru toti cei pasionati de subiect, pentru cei care facutul de paine nu e doar o munca de rutina, ci e o terapie, o atractie, un mister, o activitate prin care se cauta pe sine, se relaxeaza sau se daruiesc celor dragi si in care vor sa se perfectioneze.
Un atelier similar a fost cel tinut la Timisoara la inceputul lunii, de la care pun cateva poze mai jos, cu multumiri speciale celor doi oameni frumosi din spatele blogului www.simplusibun.ro, datorita carora exista aceste poze extraordinare. Puteti vedea toate pozele pe pagina mea de flickr, link aici. Multumiri Cameliei Minisan pentru organizare, si multumiri Boromir, pentru sprijinul acordat.

DSC_0368DSC_0341DSC_0298DSC_0405

Atelierul de duminica se adreseaza celor care nu sunt foarte familiari in subiectul paine cu maia, sau cei care sunt foarte incepatori. Voi vorbi despre maia, despre cum se hraneste, cum se foloseste, si vom face impreuna un aluat simplu din faina alba, apa, maia si sare, trecand prin etapele de autolyse, framantat, stretch and fold si in final shaping. Voi vorbi despre cum se poate adapta cuptorul de acasa in asa fel incat sa creeze mediul cat mai bun pentru coptul unei paini traditionale, voi vorbi despre ustensile si importanta lor, vom gusta paine cu maia si vom povesti despre ingrediente, tipuri de paini, in speranta, ca la sfarsitul atelierului, fiecare participant sa fie interesat si acaparat de lucrurile invatate, sa inteleaga ca facutul de paine cu maia nu e o chestie complicata sau imposibil de introdus in programul saptamanal si sa continue sa faca paine acasa, pentru placerea gustului, pentru terapia pe care o ofera aceasta activitate, pentru bucuria de a servi prietenilor sau familiei o paine adevarata.
Un atelier similar a fost cel tinut la Timisoara in februarie, despre care am scris aici, iar impresiile, pozele si video-ul de atunci le puteti vedea in articolele de aici, aici si aici.
Pentru ca am anuntat evenimentul pe pagina de FB a blogului acum cateva zile, foarte multi v-ati inscris deja si am constatat ca s-au ocupat locurile gandite initial inca inainte de a apuca sa pun articolul pe blog. Asa ca am suplimentat numarul de locuri din cauza cererii voastre, pentru ca mi s-a rupt sufletul sa aflu ca ati vrut sa va inscrieti si sunteti dezamagiti ca nu se mai poate… si in acest moment mai sunt disponibile cateva locuri pentru ambele zile. Cei care nu sunteti conectati la FB, aveti inca sansa sa va inscrieti… insa trebuie sa o faceti cat mai repede.
Detaliile de inscriere si participare le aflati de la fetele de la deabrutaria.wordpress.com
3 noiembrie 2012: Atelier pentru avansati: “Shaping si scoring”
4 noiembrie 2012: Atelier pentru incepatori: “Initiere in painea cu maia”
Organizatori: deabrutaria.worpress.com
Taxa: 100 ron
Locul: “La copac” str. Pitar Mos 23, Bucuresti

DSC_0324

Va astept cu drag si abia astept sa ne cunoastem!
codruta ♥

22 replies on “Doua ateliere de paine. In Bucuresti. 3-4 noiembrie.”

of, of..ce bine ai spus ca shapingul e cel mai greu de invata de unul singur!
si eu care speram sa te pot asista odata live! dar sunt constienta ca programul nostru cu naveta saptamanala face dificila chestia asta.
am avut un weekend ciudat (fara Brebu!!) da’ cu un San Francisco excelent. macar atat. dar desigur ca nu sunt multumita de shaping. mie urechiusa nu imi iese nici sa mor:-)
no spor la Bucuresti draguto!

ihhhh da inelele alea jos de pe degete cind modelezi, si nu le pune si in poza hahahaha e una din marile regului de igiena, care indiferent ce, trebuie urmata ! :-)

Buna!
Ma bucur pentru aceste vesti bune.
M-am inscris la atelierul de sambata, sper sa fie validata inscrierea. Pe FB am intrat vineri si nu am vazut anuntul. La buna intalnire, oricand va fi ea!
Cu drag, Vali

Am reusit sa ma inscriu la atelierul de sambata.
As fi vrut sa o iau in ordine, sa particip mai intai la atelierul pentru incepatori, chiar daca, sa zicem, am parcurs etapa asta, cu ajutorul informatiilor de pe blog. M-as fi simtit eu mai sigura pe mine daca te-as fi vazut si ascultat.
Oricum, voi participa la atelierul de shaping si scoring.
Trebuie sa venim cu ceva in bagajel?

Imi pare rau ca Facebookul te-a fermecat si pe tine intr-atat incat noi, cei care nu-l iubim si te asteptam cuminti pe blog, aflam ultimii informatiile pe care vrei sa ni le transmiti….

Si eu sunt din cei foarte tristi ca nu am mai reusit sa ne inscriem duminica, pentru ca nu ma uit pe FB decat rar. Poate vei reusi pe viitor sa mai repeti cursurile in Bucuresti pentru ca sunt sigura ca va fi sala plina. Am fost cu atat mai trista si pentru ca acum era in tara si fiica mea care locuieste in Olanda si am fi venit amandoua. Voi veni doar eu sambata, desi nu ma simt pregatita pentru acest atelier. Am multe lacune la notiunile de baza, nu pentru ca nu am citit, dar imi lipseste experienta corecta langa cineva ca tine. Poate vei mai veni si poate atunci voi vedea din timp anuntul…

Imi pare bine ca ajungi si la Bucuresti, si ca aveti Titan ca si colaborator. Poate vei incerca sa lucrezi si un aluat cu faina integrala 100%, faina lor. In magazinele Titan (Belforno) poti cumpara grau pe care ti-l poti macina singura la o moara cu pietre. Nu-i asa ca e tentant sa vezi ce inseamna o faina necernuta, fara amelioratori, enzime sau adaos de gluten?

:( , am incercat sa ma inscriu si eu la atelierul de sambata, dar din pacate nu am primit nici un raspuns… Imi pare atat de rau!
Spor la treaba, imi lispesc foarte mult postarile tale!
Take kare!

Super a fost atelierul de astazi.
Astept inca unul de genul: fiecare sa-si faca painea lui (cel putin de la A la Y; Z= copt …. si e mai dificil).

Sper sa devina o traditie.

Codruta ,
Sunt foarte incantata de atelierul de astazi , aveam nevoie acuta de un training .
Iti multumesc ca impartasesti cu noi din experienta pe care ai acumulat-o.

Uf ! Codruta, a fost exact cand am avut si noi eveniment, imi pare b ine ca ai inceput seria asta , ca sper ca e o serie nu un unicat, sa pot participa si eu.

Codruta, iti multumesc din nou pentru rabdare si pentru ca ai venit tocmai la Bucuresti sa tii atelierul. Mi-a placut tare mult, iar painea, zic eu, a iesit foarte bine pentru o prima incercare :).
Cand am scos-o din castron si am pus-o in tava s-a intins destul de mult dar apoi a crescut in cuptor, insa tot mare a ramas.
Am tinut-o 15 minute cu aburi la temperatura maxima si apoi 20 de minute pe la 180-200 de grade (cuptorul meu nu arata temperatura). Am pus malai intre hartia de copt si tava de cuptor, insa s-a facut scrum. A facut un fum de a ajuns in toata casa :). De aia n-am mai putut tine painea mai mult. Totusi, tot s-a ars usor pe fund. Concluzia e ca-mi trebuie piatra de copt :).
Cu scoringul am stat cam prost :(. Nu s-a crapat deloc. Am folosit o lama mai mica si cred ca n-am crestat destul de adanc, deci masurasem 7 mm pe lama :)) . Deci, astept un nou curs de shaping&scoring :).
Miezul a iesit destul de dens, elastic dar usor lipicios. Asa e normal sau asta inseamna ca trebuia sa o mai tin putin la copt?
In rest…gustul e de paine adevarata si are o consistenta minunata! Abia astept sa incerc si alte retete :).

Buna!
Atelierul de sambata o fost minunat, sunt convinsa ca si cel de duminica a fost la fel. Painea a iesit foarte buna (desi alba, eu nu am mai facut paine alba 100% de cand am descoperit maiaua naturala), miez moale cu gaurele si o coaja semigroasa dar crocanta.
Iti multumesc Codruta pentru sufletul pe care il pui in tot ce faci.
Sa ne revedem cat mai curand.
Cu drag, Vali

Da, cele doua ateliere au fost deosebite. Abia asteptam sa ma intorc acasa si sa incep sa recapitulez. Pot sa spun, ca da, parca simt aluatul mai mult. Am fost mai atenta la cele doua fermentari si am fost rasplatita cu un aluat mai pufos. Am renuntat la vechea mea tehnica de shaping si am adoptat in totalitate pe cea de la atelier. Nu imi iese inca scoringul… Si in sfarsitul pizza a iesit rotunda. Multumesc Codruta. Tu esti de vina :)) https://picasaweb.google.com/108304770267456641005/22Noiembrie2012?authkey=Gv1sRgCMmOvPWc7b-ASA

Leave a Reply to Raluca Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *