Categories
paini cu maia - sourdough breads

Pentru prieteni. Paine integrala cu seminte de in.


14 flaxseed bread

         Nu stiu daca v-am povestit vreodata cum am ajuns eu sa scriu un blog. Era o vreme cand primul lucru pe care il faceam dimineata, la cafea, era sa ma uit la noutatile de pe tastespotting si foodgawker si de acolo saream din blog in blog. Eram in stare sa pierd ore intregi. Imi placea sa citesc povestile din spatele retetelor si imi placea sa gatesc diverse lucruri noi sau clasice, pentru V. Cateodata faceam poze, le mai puneam pe FB sau le trimiteam pe mail prietenilor. V. a sugerat la un moment dat ca ar trebui sa imi fac un blog. Mai in gluma, mai in serios, cand faceam ceva bun, pozam si ziceam… “asta e pentru blog”, sau “daca as avea blog, la mancarea asta as scrie asa…” si faceam pe loc o introducere. Cand cumparam un vas sau un obiect de bucatarie, ma gandeam ca ar da bine in poze. Asa zisul meu blog devenise un subiect de amuzament si de referinta in discutii, dar pe atunci nu credeam cu adevarat ca as putea face asta.
click aici ca sa sari direct la reteta (jump to recipe)
         Apoi a inceput aventura cu painea. Blogurile de paine au devenit lectura zilnica, iar facutul de paine o preocupare importanta. Continuam sa gatesc, sa citesc si sa experimentez diverse feluri de mancare sau bucatarii, dar painea mi-a acaparat atentia cu o pasiune greu de imaginat. Nu mi-am cumparat niciodata o carte de bucate. Carti de paine insa… slava domnului…
         Cu atat mai mult cu cat vorbeam doar despre paine, si din ce in ce mai staruitor, V. ma incuraja sa scriu. “Fa-ti un blog. Tot ce faci e bun, e ceva ce iti place si te preocupa. In plus, iti place sa scrii. E pacat sa nu imparti cu restul lumii”. “…dar ce stiu eu despre blogging? ce stiu eu despre mancare? nu cred ca pot sa o fac...” si mai treceau cateva zile, pana faceam din nou ceva bun care-mi iesea din prima, si V se exaspera: “fa-ti blog odata!” Iar eu de colo “dar mie nu imi place sa scriu despre mancare si n-am rabdare sa fac poze la mancare. Mie doar painea imi place” “pai atunci fa-ti un blog despre paine!
Si tot asa, inca o vreme.
Am inceput sa caut nume posibile, .ro, .com, diverse combinatii. Cochetam cu ideea.
Apoi o mai lasam moarta un timp…
         Pana intr-o zi, cand eu fiind pe picior de plecare in oras, V m-a oprit si mi-a zis: “nu pleci din casa pana nu iti cumparam un domeniu. Alege un nume.
         Pana in ziua de azi nu ne e clar cine a venit cu codrudepaine.ro. V. sustine sus si tare ca a fost ideea lui, eu imi atribui numele de parca a fost al meu dintotdeauna, asta fiind un subiect pentru totdeauna sortit ca fiind motiv de contrazicere intre noi. (Pe langa asta cu numele blogului mai avem un subiect: pozitia canapelei in living… dar asta e alta poveste.)
       To make a long story short, domeniul a fost cumparat in ziua respectiva, iar restul il stiti. Ce vroiam insa sa subliniez cu aceasta introducere este ca, daca V. nu ar fi crezut in mine, daca nu m-ar fi impins de la spate si nu m-ar fi incurajat in pasiunea mea nebuneasca cu painea si cu scrisul, blogul acesta nu ar fi existat. Fiecare reteta, fiecare post, mai inspirat sau mai putin inspirat, exista pentru ca V. a creat cadrul potrivit ca aceste lucruri sa se nasca.
         Odata pornita, apoi m-am descurcat singura… pana intr-o zi, cand lucrurile au luat-o razna si am iesit de pe sine. Acum cateva luni, am luat o serie de decizii gresite, care de care mai proaste, iar consecintele au tulburat totul in jurul meu, cu mine in frunte, inevitabil. Nu vreau sa vorbesc acum despre asta, dar vreau sa stiti ca am avut momente, nenumarate, in care am vrut sa renunt la blog. Am crezut ca nu mai pot scrie. Am crezut ca nu mai am nimic de spus. Am ajuns intr-un punct asa de fragil, incat pentru o scurta perioada nu am putut sa fac nici paine !!! imaginati-va!!! Saptamani in sir nu am fost capabila sa deschid blogul, sa raspund la mailuri sau la comentarii. Atunci mi-am spus ca voi renunta. Am luat o pauza. Si apoi inca o pauza. Si din nou, cu o rabdare de fier, V. m-a pus pe picioare. Uneori cu intelegere, alteori cu disperare sau repros, dar intotdeauna cu incredere, din timp in timp ma intreba: “dar pe blog cand scrii? Nu-ti pare rau de atat munca?
         M-am reapucat de paine, cu inversunare, la insistentele prietenilor, dar de blog inca nu ma simteam in stare. Am inceput sa cred ca lumea s-a suparat pe mine, ca tacerea mea prelungita i-a alungat pe toti. Dar V. m-a convins sa scriu din nou. “ce se intampla cu retetele noi pe care le faci?” “… nimic… se pierd…” “pune-te si scrie, orice, doar scrie ceva. Sunt sigur ca poti.
        Si asa, incet incet, mai de bunavoie, mai impinsa de la spate, am hotarat sa ies din barlog. Si in momentul in care in sfarsit m-am pus pe scris, mi-am dat seama ce mult mi-a lipsit. Mi-am dat seama ca inca am chestii de spus, despre paine.
          Noul inceput i se datoreaza lui V, iar acest post i-l dedic, impreuna cu toata dragostea mea.
          Daca voi, cei care ma urmariti si cititi va bucurati de faptul ca scriu din nou, stiu sigur ca V se bucura cel putin in aceeasi masura. De aceea, azi am ales sa scriu despre painea lui preferata.
Cea mai buna paine, pentru cel mai bun iubit din lume, pentru voi toti, pentru un nou inceput:

desem flaxseeds 3

PAINE INTEGRALA DE GRAU CU SEMINTE DE IN

          Din cand in cand, o noua paine isi face loc printre favorite si intra in rotatia saptamanala. Cam asa s-a intamplat si cu painea de astazi. Doar ca nu si-a facut loc printre favorite, ci a urcat direct in top, eliminand complet orice concurenta. De la inceputul anului, de cand am inventat formula asta, am lasat la o parte orice altceva.
         Cei care urmariti blogul in mod regulat, probabil stiti deja ca V. nu e mare amator de faina integrala. Painea din faina predominant alba a fost de la inceput alegerea lui nr. 1. Ceea ce era super ok pentru mine, caci puteam experimenta tot felul de formule si combinatii de fainuri: secara si integrala pentru mine, albe pentru el.
          Ei bine, de cand am inventat formula asta, dragul meu V. a fost atat de cucerit de gustul ei, incat a numit-o imediat preferata lui si a refuzat ideea de a manca orice alt tip de paine. Dupa vreo doua trei saptamani de mancat zilnic paine integrala cu in, am facut o paine semialba, convinsa fiind ca ii e dor de ea. Nici vorba. “e buna, dar nu se compara cu cealalta!” Aceeasi reactie a avut si la semolina !!!, si la alta paine alba, si la painea alba cu seminte de in, si la painea semintegrala cu seminte de in. Nimic nu s-a mai ridicat la nivelul asteia…
         Eu am cam lasat uitarii painea de secara, cucerita fiind si eu de asta integrala. Am mancat si eu alba, dar in comparatie, pare lipsita de gust. Am crezut ca semintele de in sunt secretul, si am facut paine alba cu in… dar nu e acelasi lucru. Am facut integrala fara in, si mi-a placut aproape la fel de mult ca cea cu in. Am concluzionat ca semintele de in au un rol important in gustul painii, dar un alt rol important il are faina. Noua mea descoperire si noua “jucarie” e faina integrala de grau de la Terra Natura. O faina bio, curata, proaspata, cu o aroma atat de placuta, incat compenseaza pentru faptul ca e destul de slaba si nu foarte usor de lucrat cu ea.
         Tineti minte ca mai demult am scris despre desem? Intre timp, asta vara mai precis, am renuntat la el. A mucegait dupa o pauza foarte lunga in care nu m-am ocupat de el, si apoi nu am mai avut energie sau dorinta de a face unul nou. In schimb, painea integrala imi place foarte mult, si mai ales painea integrala facuta cu desem. Imi doream paine integrala buna, dar nu imi doream sa intretin desem-ul. Asa ca am gasit o varianta de compromis, care, spre satisfactia mea, functioneaza perfect. Am facut un preferment dens pornind de la o farama de maia alba. Isi face treaba la fel de bine ca desemul, sau oricum atat de bine incat eu nu am gasit nimic de reprosat sau de imbunatatit.
         A doua inventie, ca sa nu o numesc obsesie, este introducerea semintelor de in. Nu ca as fi inventat eu painea cu seminte de in, dar am incercat diverse procente de in si diverse moduri de a le incorpora in aluat si m-am oprit la varianta pe care v-o prezint astazi.
         Si nu in ultimul rand, marea mea descoperire si prilej de bucurie e faina integrala de la Terra Natura. Ma bucur pentru ca exista pentru ca aceasta faina face o paine asa de buna!… incat de cand am inceput sa o folosesc nu am simit nevoia sa incerc alta faina. Terra Natura este o faina locala, produsa la Jamu Mare, in judetul Timis, dintr-o cultura de grau ecologica. Pana acum, aveam un mare “of” din cauza ca foloseam faina de provenienta straina (sau o aduceam din Franta sau Austria, sau o cumparam de la Sanovita, care ambaleaza faina din Germania, etc), ceea ce nu e deloc “sustainable”. Acum am rezolvat problema. Terra Natura produce si faina alba tip 650, si faina spelta si faina de secara. Pe cea de grau integrala o cunosc si o recomand, pe cea de secara am folosit-o si o folosesc in continuare, urmeaza sa te testez si pe celelalte si o sa va spun cum mi se par.
         Sa ma intorc la painea de azi: deci, trei secrete: preferment solid facut dn maia alba, seminte de in oparite si faina ecologica integrala de grau de la Terra Natura.
         Cum scriam mai sus, faina asta nu contine foarte mult gluten. Nu o spun ca si cum ar fi un minus (am descoperit intre timp ca fainurile slabe au gust mai bun) ci doar ca trebuie tinut cont de acest aspect si in consecinta, lucrat aluatul cu grija. Am mai sesizat ca prea multa apa face ca aluatul sa fie dezastruos, mai ales dupa al doilea SF. De fapt, asta a fost cea mai mare provocare pentru mine, cum sa fac si autolyse, dar sa pun si seminte de in oparite in apa, si sa pastrez hidratatrea in termeni rezonabili. (greseala era ca faceam autolyse din faina cu 70% apa, iar cand puneam semintele de in, aluatul devenea prea ud). Am constatat ca o fermentare buna si suficient de lunga, face minuni cu un aluat care pare initial destul de dens. Am rezistat tentatiei de a adauga apa in exces si rezultatele au fost mult mai bune.
         La inceput, am facut un autolyse lung, de vreo 2 ore, dorind sa scap de gustul uneori amar al taratelor din faina integrala. Apoi, o data, n-am avut atata timp la dispozitie si am scurtat autolyse-ul la o ora, iar painea a fost la fel de buna. Am concluzionat ca faina asta e buna oricum, asa ca daca am timp, las la autolyse 2 ore, daca nu, minim 40 minute.
         Dupa ce m-am luptat cu o hidratare de 80 sau peste 80%, am redus la 76…78% si am fost foarte multumita. Pana la urma, faina dicteaza singura ce hidratare i se potriveste.
         De asemenea, am incercat sa fac prefermentul pornind de la maiaua de secara. La painea respectiva faina din preferment a fost Sanovita. Painea obtinuta nu a avut acelasi gust. V. a constatat si m-a intrebat imediat: “Asta nu e ca alta data. Ai facut ceva diferit. Ce e?” … a fost buna, dar ii lipsea acel ceva care sa o faca speciala. A fost de la maia? a fost de la faina? nu stiu… n-am mai avut chef sa experimentez. If it ain’t broke, don’t fix it!
          As mai adauga ca retardarea la rece este posibila, dar mie nu mi se pare ca imbunatateste gustul. Daca am timp sa o coc in aceeasi zi in care fac aluatul, o fac. Daca nu, pun aluatul in bannetoane si il bag in frigider pentru maxim 10 ore. (am incercat 14 ore si s-a preadospit). Dar de regula, prefer sa organizez munca in asa fel incat sa ajung sa coc painea in ziua in care fac aluatul. Mi se pare ca in felul asta painea e mai dulce si gustul fainii mai delicat.
         Painea aceasta am facut-o la ultimul atelier pe care l-am avut in luna februarie in Timisoara si stiu ca cei care au participat la atelier sunt nerabdatori sa o refaca. Tin doar sa va spun ca hidratarea din reteta de fata e putin mai mare decat ceea ce am facut la atelier, in caz ca repetati experienta, sa nu va speriati daca aluatul va fi putin mai moale decat cel facut la atelier. Eventual retineti 10-20g de apa.

11 flaxseed bread

Una peste alta, formula e urmatoarea:

PAINE INTEGRALA DE GRAU CU SEMINTE DE IN- reteta

Faina prefermentata: 30%
Preferment 50% hidratare
Seminte de in: 10%..12%
Faina totala: 900g
Apa totala: 700g
Hidratare aluat: 77,7% (puteti incerca si o hidratare mai mica sau mai mare, in functie de faina folosita)
Cantitate aluat: ~1720g (doua paini in banneton de 1kg)
PENTRU PREFERMENT
Ingredient cantitate (grame) procent brutar
Maia alba 100%. 20 6.8%
Faina integrala de grau (Terra Natura) 290 100%
Apa 140 48%
TOTAL 450
PENTRU SOAKER
Ingredient cantitate (grame)
Seminte in 100
Apa clocotita 250 (255)
TOTAL 350
PENTRU ALUATUL FINAL
Ingredient cantitate (grame) procent brutar
Preferment 50% hidratare 450 75%
Faina integrala de grau (Terra Natura) 600 100%
Soaker 350 58.3%
Apa 300 50%
Sare 18 3%
TOTAL 1718 286.3%
Obs. S-ar putea sa fie nevoie sa mai adaugati cateva grame de apa, in functie de umiditatea din incapere.
METODA:
  1. Faceti prefermentul in felul urmator: Folositi un bol larg (intr-un vas inalt si ingust e imposibil sa framantati). Dizolvati maiaua alba in apa si adaugati faina integrala. Framantati cu mana pana obtineti un aluat legat (poza de mai jos e cu prefermentul in timpul framantarii si imediat dupa framantare. La o cantitate mare de aluat (in consecinta o cantitate mare de preferment), e un adevarat exercitiu fizic framantatul. Transferati-l intr-un vas ingust cu capac. Lasati-l la loc racoros (un beci, o camara, o camera neincalzita) pentru 12-14 ore. (sa zicem ca faceti operatia asta seara si lasati sa stea peste noapte)
    07 preferment08 preferment
  2. Dupa preferment, pregatiti soaker-ul. Cantariti semintele de in, fierbeti apa si turnati-o pe seminte, clocotita. Acoperiti imediat cu un capac sau folie alimentara, pentru a impiedica evaporarea. Folositi un vas incapator, caci semintele vor absorbi toata apa si se vor umfla. Lasati sa stea pana e gata prefermentul.
  3. A doua zi dimineata, pregatiti aluatul. Intr-un bol rotund mare, cantariti apa, amestecati soakerul in apa (cu o furculita) si adaugati faina. Amestecati (cu furculita) pana nu mai exista zone de faina cruda. Lasati sa stea minim 40 minute (pana la 2 ore), pentru autolyse.
  4. Prefermentul e gata de a fi folosit cand are textura aerata, buretoasa (vezi in poza de mai jos). Rupeti-l in bucatele mici si adaugati-l in aluat. Presarati si sarea deasupra. Strangeti aluatul intre degete pana ce sarea si prefermentul sunt complet amestecate in aluat. Daca e foarte tare, mai adaugati putin apa. De preferat sa aveti un aluat mai dens decat unul prea hidratat, cel putin la prima incercare. Aluatul se va mai inmuia pe parcursul primei fermentari. Framantati cu mana, cu finete, doua rotatii de vas. Faceti pauza 5 minute si framantati din nou, aducand marginile aluatului spre centru, rotind vasul dupa fiecare miscare (o rotatie completa). Intoarceti aluatul cu partea fina in sus. Acoperiti vasul.
    03 after autolyse-preferment02 after autolyse-preferment

    06 kneading

  5. In mod normal, prima fermentare dureaza 2h:30min, cu SF dupa 50min si dupa 1h:40min. (in perioada asta rece, eu am lasat ~3h la fermentat, la mine in casa temperatura nu depaseste 22-23C). Faceti SF-urile pe masa, tinand mereu cont de fata fina a aluatului.
    09 SF

    10 SF

  6. Rasturnati aluatul pe masa infainata cu faina integrala. Divizati si pre-formati in doua sfere lejere, pe care le lasati cu partea fina pe masa, pana pregatiti bannetoanele. Formati aluatul in forma de batard si asezati-l in banneton, cu partea fina in jos.
  7. Acoperiti si lasati la dospit 2h…2h:30min la temperatura camerei, sau max. 10 ore in frigider. Eu personal nu recomand retardarea in frigider. (Ca si o semi-salvare, in caz ca aluatul a fost prea hidratat, puteti sa il lasati in frigider cateva ore, ca sa se intareasca putin si sa il puteti cresta mai usor.)
  8. Preincalziti cuptorul cu piatra de copt inauntru si cu sistemul de aburi in pozitie. Rasturnati aluatul din banneton si crestati cu lama perpendicular pe suprafata painii, perpendicular pe axul lung, sau tip chevron.
    10 dough11 dough
  9. Coaceti painile direct pe piatra timp de 15 minute cu aburi la 250C, si apoi inca 35 min fara aburi, scazand temperatura daca se rumenesc prea repede. Painea trebuie sa aiba o culoare bruna si sa sune a gol cand e lovita la partea inferioara. Opriti focul, lasati painile in cuptor cu usa intredeschisa 5 minute, apoi asezati-le pe un gratar pana la racirea completa.
         Cand e proaspata, coaja e crocanta si cu aroma de nuca, din cauza semintelor de in prajite. A doua zi coaja se inmoaie si painea poate fi taiata in felii foarte foarte subtiri. Semintele de in au un rol important in toata povestea asta (desi mie pesonal mi-a placut si varianta fara in, prefer totusi varianta cu in). Rol nutritiv. Rol de pastrare a painii proaspete mai mult timp.

13 flaxseed bread

         Eu am acceptat mai greu ideea de a manca paine cu seminte de in. Desi initiativa de a face aceasta paine imi apartine, nu eram prea convinsa ca o sa imi placa, din cauza ca nu sunt mare amatoare de seminte in paine, in general. Cu toate acestea, semintele de in nu ma deranjeaza, nu le percep ca pe “seminte”. Se inmoaie in paine si devin tot una cu miezul. Am prieteni carora le place aceasta paine tocmai pentru ca contine seminte. Ceea ce e ciudat. Mie imi place pentru ca nu le simt ca atare, lor le place pentru ca le vad/simt acolo.
         S-ar putea ca painea asta sa nu fie pe gustul tuturor. Unii o vor gasi prea densa, prea integrala, prea satioasa. Dar este un gust care se cultiva, cred eu. O varianta de compromis, este sa inlocuiti 40%…50% din faina cu faina alba. Poza imediat urmatoare e cu o astfel de paine (60% integrala 40% alba). Miezul va fi putin mai aerat si mai pe gustul iubitorilor de paine alba.
15 60-40 flaxseeds
Eu insa raman la varianta 100% integrala, si va provoc sa o incercati. Sunt chiar foarte curioasa de parerea voastra.
Trimit acest post catre Susan, pentru colectia de paini de pe Yeastspotting.
Pentru mai multe poze (sau poze mai mari) aruncati o privire pe pagina mea de flickr.
Offf… a fost greu… dar ce bine e ca a trecut si ca am revenit la ce stiu eu sa fac. Multumesc V.! Multumesc voua tuturor ca m-ati asteptat cu rabdare. Sa ne auzim cu bine!
codruta ♥
back to top

156 replies on “Pentru prieteni. Paine integrala cu seminte de in.”

Ce bine!!!
Ma bucur nespus de mult ca te-ai intors, si nu suntem suparati, cel putin eu nu sunt, cred ca fiecare avem nevoie din cand in cand de un timp sa ne regasim si trebuie sa intelegem asta.
Ma bucur nespus ca ai revenit, mai ales cu o paine integrala, faina pe care prefer sa o consum in ultimul timp.
Painea arata perfect, se vede experienta din spatele perfectiuni.
Abia astept sa vad-citesc mai multe noutati.
Pe curand. :)

Welcome back dear Codruta! te-am asteptat cu nerabdare si ma bucur nespus ca ai inceput sa scrii din nou.maine ma pregatesc de painica asta, sper sa-mi iasa ca in ultima vreme doar paine alba am facut.te pup!me very happy :)

Revin dupa ce am citit reteta, inainte am citit introducere :)

Eu inca conserv desemul, imi place painea pe care o fac cu el, dar il am din faina integrala de secara, am observat ca se conserva mai bine, dureaza mai mult timp in frigider fara al improspata, chiar si 4 saptamani, dar am facut din el numai paine 100% secara. Pe cel de faina integrala de grau chiar acum o saptamana l-am consumat si am hotarat sa nu-l mai mentin, iar asta numai pentru ca si eu am observat ca se poate face o paine integrala 100% cu un ferment cu 50% hidratare. De cate ori imi ramanea putin desem il improspatam si il puneam in frigider in borcan, fara faina, iar a doua, sau a treia zi, facea paine din el si iesea perfecta. Intr-o ocazie am facut 1 kg de ferment dens pornind de la desem, dorind sa fac in cursul saptamani paine din el. Cand am incercat sa fac paine cu fermentul care trecuse 3 zile nu au mai iesit bune painile… dar voi continua cu desemul de secara, nu pot face painea de secara fara el, controlez mai bine aluatul.
O seara buna.

Ma bucur ca ai revenit Codruta, pana acum am fost silent reader…. dupa ce am citit ce ai postat azi mi-am facut curaj :) nu o sa-ti spun despre painicile mele ( inca sunt foarte la inceput) dar o sa-ti spun ca-s trista maxim pentru ca vad ca ai avut un atelier de paine la Timisoara luna asta si l-am ratat :( m-ar interesa tare mult cand te organizezi cu urmatorul. Ma inscriu de pe acum :))
Oricum, ma bucur ca te-ai intors pe blog, mi-ai lipsit!

ciau natalia. poti sa imi spui despre painile tale, chiar te rog sa o faci. si iti multumesc ca ai iesit din umbra si mi-ai scris.
ps. Urmatorul atelier de la Tm. e in 09 martie.

Arata foarte bine! Insa… atatea seminte? Mi se pare o cantitate foarte mare.
O sa fac si eu reteta, desi mi-e teama de prefermentul asta solid din maia. N-am deloc experienta cu el si nu stiu cum sa observ ca e gata de folosit. O alta dificultate… am facut cateva paini cu preferment de drojdie si am observat ca in paine se vedea diferenta de culoare data de preferment, oricat am insistat… cele doua aluaturi nu s-au omogenizat perfect. Asa ca maiaua cu hidratare 100% e prietena mea buna :)
Pe scurt, sa faci paine buna nu e chiar usor… asa ca te admir!

Hellloouuuuu!!!!Bine ai revenittt!We all miss you!!Eram sigura ca e doar o problema de timp sa fii “back in bread blogg business”!!
O sa incerc reteta asta de paine neaparat desi….trebuie sa recunosc ca painea integrala nu e favorita mea la gust. Dar recunosc ca ai povestit asa de frumos despre ea ca….am devenit curioasa:).Promit sa revin si cu feedback!;)
Welcome back inca odata si…la cat mai multe retete!
Cu mult drag din Tm, Andra B!
Ps: si eu am facut o pauza de vreo 2 luni de la facutul painii si…ma gandeam sa ma reapuc weekendul care vine:):):).Asa ca postul tau a “picat” la fix:):).

He, he…. Buna Codruta
Chiar vroiam sa iti spun ca fac baghete si chiar ies ca lumea… adica ca niste baghete, nu ca niste limbi de ornitoring (nu stiu de ce dar asa ieseau)
Si… parca simteam nevoia sa mai incerc ceva nou :)
Asa ca… gand la gand cu bucurie
Ma bucur ca ai revenit (important este sa vezi partile bune pentru lucrurile care se intimpla).

O sa-ti scriu cand o sa-mi fac curaj si despre paini, ce pot sa-ti spun cu mandrie e ca mi-am facut singura maiaua, inspirata de blogul tau, bineinteles. A iesit de la prima incercare, am si uscat si am si impartit la prieteni. Spune-mi te rog cum pot sa ma inscriu la atelierul de pe 9 martie? Am probleme la shaping :) mari!

Oh, asteptam sa vad postul asta, daca ne-ai promis la atelier ca aceasta va fi urmatoarea reteta. Arata fenomenal si tin sa spun ca nici prietenul meu nu mananca paine neagra sau orice altceva decat albiciuni si culmea, dupa ce am pus in cuptor rezultatul de la atelier, numai paine cu seminte de in si cu unt mananca si acum trebuie sa fac alta, ca nu am incotro :) Nu a iesit nici pe departe de pufoasa ca si a ta, dar asta este noul meu proiect pe urmatorea perioada, sa fac paine si, normal, sa iasa si bine.

Multumesc din suflet de atelier, a fost o experienta foarte placuta si te rog sa ne mai incanti cu astfel de minuni pe blog :)

Codruta,
Am renuntat si eu la desem, dupa o incercare esuata de a face o paine 100% integrala .Pentru moment lucrez cu un preferment (35 g maia secara 100% hidratare ,200 g faina integrala+alba , 100g apa) care dupa 12 ore are cam acelasi aspect buretos ca si desemul .Faina mea integrala este 7 Spice si sunt foarte multumita de rezultat , atat ca prelucrare cat si ca gust .
Sunt bucuroasa ca ai revenit pe blog si nu oricum .Pe langa talentul de a face paini minunate ,il ai si pe acela de a scrie/povesti frumos .Sa nu renunti niciodata !
Tot respectul pentru V ca te-a sustinut si incurajat atunci cand aveai cea mai multa nevoie , lucru foarte rar intalnit in ziua de astazi si cu atat mai mult de apreciat .
Am sa incerc saptamana asta reteta ta , dar cu maia de secara .
Numai bine ,
Adriana C

oh, ce bine ca ai revenit, Codrule!

f buna si faina painea. mie mi s-a parut ca zaresc si ceva goluri prin ea:) si m-a facut sa sper ca se poate.
nu am crezut ca o integrala poate fi asa de reusita, din toate punctele de vedere.

ma bucur ca s-au decantat lucrurile si ca a sosit momentul pentru liniste si blog:)

teo

Bine ai revenit! Painea arata minunat si abia astept sa o fac. Ma bucur mult ca ai gasit solutia care sa inlocuiasca desemul, pentru ca si al meu a mucegait din exact acelasi motiv ca si al tau si si mie mi-a fost greu sa il refac, desi imi place foarte mult painea 100% integrala. M-am pacalit cu cate o Miche, dar nu e la fel. Revin cu pareri despre formula asta pe care abia astept sa o incerc. :)

In sfarsit….,te cautam in fiecare seara(pe blog).Ma bucur ca ai revenit si te felicit din toata inima pt ceea ce faci.Esti mega talentata!Sper din tot sufletul ca poate intr-o zi o sa vii si pe la Baia Mare( sa nu uiti sa-mi dai de stire daca o sa se intample asta)Ii multumesc si lui V ca te-a incurajat sa revii.Va pup.

Bine ai revenit. Noi am fost aici, te-am asteptat. Ma bucur ca ai hotarat sa continui. Stii cum se spune, ai reusit, continua, n-ai reusit, continua. Spor in toate.

Bine ai revenit!!! Abia astept sa incerc noua ta reteta. De citeva luni fac doar piine desem ,l seminte(in, susan si floarea soarelui).Iese foarte buna, dar poate ar fi cazul sa incerc ceva nou.
Cu mult drag.

Mare,mare bucurie e intoarcerea TA…cu paine cu tot!Caci fara poveste painile astea din alta lume nici n-ar fi avut viata!
Acum poate sa vina si primavara;)

Bine ai revenit, Codruta!
Bravo, V.!!!
Cand am aruncat un ochi pe blogurile pe care le urmaresc, nu mi-a venit sa cred ca “apa.faina.sare.”a inviat! Aproape ca-mi pierise orice speranta ca te vei mai intoarce aici…
Acum ma asez pe citit reteta, pe-ndelete.
Imi plac painile cu seminte de in. Cu orice tip de faina.
Sa nu renunti la povestile care insotesc retele!
Ce bine mi-au prins atelierele tale! Inteleg tot. Fara “dictionar”!
Sa aveti doar zile frumoase!
Tu si V.

Codruta,
eu am facut formula ta incepand cu o maia mai altfel: nu am avut destula maia de grau asa ca am pus 10 gr maia de grau si 10 gr de maia de secara. Zic, dupa reactia lui Neo si a lui Pol, ca a iesit super si ca se poate face si asa, daca nu ai destula maia alba. Dar asta e problema mea, ca eu tin putina maia zilnic, deci cand fac paine trebuie sa ma pregatesc dinainte sa o inmultesc si de dat asta am socotit gresit. Caci am vrut sa fac si bagete.
Singura mea retinere e ca se faramiteaza putin mai mult decat ne-am obisnuit noi la painile cu maia. Am mai citit intre timp si ma gandesc sa fac un autolyse peste noapte, fara maia, ca si asa timpul meu e tot limitat. Oare ca iesi? iti spun eu…

Andrea, cred ca atunci cand ti-am dat reteta am pus prea putina apa (in calcule). Sub nici o forma painea asta nu se faramiteaza! Am facut-o de zeci de ori deja, nu se faramiteaza. Deci, please, verifica hidratarea sa fie undeva intre 76-78%. Daca am gresit atunci, imi cer scuze.
un autolyse peste noapte cred ca e prea lung pentru faina asta (poate ar merge cu Sanovita, care e strong dar la asta am retineri). oricum, daca te incumeti, let me know, ca sunt curioasa :)

Multam de sfat. Verific.
Desi dupa aspectul pozelor tale zic ca hidratarea a fost corecta. Nu am la mine formula, dar am adaugat cele 17 gr apa sa rezulte 77%. Doar in weekend pot verifica, a ramas sus formula.
Oricum ne-a placut. Faramitarea a fost vizibila cand am taiat-o a doua zi, dar cum o tin la congelator si apoi o prajesc, nu ne deranjeaza.

din nou felicitari ca nu ai renuntat la pasiunea ta.
sunt foarte curios ce te-a facut sa stai departe de paine atata timp
si eu sunt ciclic, dar stiu sigur ca revin la pasiunile mele.
succes in continuare

Și eu mă bucur tare mult că ai revenit! Blogul tău e o resursă foarte prețioasă, iar indicațiile pe care le dai sunt utile și detaliate, pe mine m-a încîntat foarte mult și m-a motivat să fac pîine cu maia. Sunt la început, încă am de furcă la capitolul shaping, încă n-am piatră de copt, dar pîinile îmi ies tot mai bune și mai frumușele, așa că avansez încetișor. Și nu încep niciodata să fac pîine fără să verific din nou formula sau anumite condiții de dospire, aici la tine :)
Să fii voioasă, să ai spor la frămîntat, copt și scris, că tare bine ne prinde să-ți împărtășești bucuriile cu noi! Și, da, jos pălăria pentru V., să vă trăiți unul altuia!

Si eu ma bucur ca te-ai intors. Eu am mai citit de pe blog chiar si in perioada in care nu ai postat, pentru ca retetele au ramas si mi-au fost foarte utile. Chiar ma gandeam ca blogul asta e o comoara si chiar daca il vei abandona tot va ajuta foarte multa lume pasionata de facutul painii. Iar acum, te-ai intors. E perfect! Felicitari!

Ma bucur nespus de mult ca ai revenit! Desi inca nu suntem in martie, pentru mine este deja primavara cu aceasta noua sansa te a citi noutatile prezentate. Sunt in prima faza de fermentare a acestui aluat si am emotii… sper sa iasa ceva bun, ca de obicei! Pana in prezent nu am ratat nici o formula prezentata de tine pe blog (pain au levain, paine cu metoda 1: 2: 3,sourdough bread with seeds, paine de secara 70% si integrala de grau 30%, pain rustique, Vermont). Multumim din suflet acelui om minunat care-ti sta alaturi -V.- pentru impulsul dat in a reveni pe blog! ;-)

Ma bucur nespus ca ai revenit!!!!Iti datoram atat de multe si imi doream sa revii sa-ti pot multumi a nu stiu cata oara!Multumesc ,Codruta!!!!!Datorita talentului tau eu mi-am descoperit pasiunea, in curand voi deschide atelierul de paine , si sper ca la deschidere sa-mi onorezi invitatia. Iti doresc multa sanatate si te felicit inca odata ca ai revenit .Iti doresc succes in tot ceea ce faci!!!!!

Bine ai revenit!!

Deja renuntasem sa mai verific RSS feed-ul zilnic, si doar saptamanal mai dadeam un ochi. Cand am citit pe facebook ca te intorci, m-am bucurat tare!!! Deja aveam tot felul de scenarii macabre pentru motivele care te-ar putea tine departe de pasiunea ta. Mai ales cand dragostea ta pentru paine se citeste in fiecare paragraf.
Ii multumesc lui V pentru sustinere, ca intr-adevar era mare pacat sa nu mai scrii nimic. Si te rog, imparte cu noi si relele, si bunele, caci altfel nu ne putem considera prieteni, nu?

Bine ai revenit Codruta !

Ma bucur foarte mult ca scrii din nou, facutul painii nu mai era la fel de placut fara sfaturile si povestirile tale.
Abia astept sa fac painea cu in !

Ma bucur nespus de mult ca ai revenit pe blogg.Iti scriu pentru prima oara dar ‘te urmaresc’ de ceva vreme. Blogg-ul tau ‘ma tine conectata’ asa ca sunt pe urmele tale. Ma bucur ca ai iesit din ‘barlog’ si cred ca toti avem astfel de momente.Sa ai cat mai multe idei la facut paine si sa ni le impartasesti si noua.Toate cele bune.Dorina

Buna Codruta,
nici nu stii ce bucuroasa m-ai facut ca ai postat reteta de la atelier. O asteptam cu sufletul la gura si a venit la tanc. Ieri am primit si eu primul sac de faina de la Terra Natura si abia astept sa pun in aplicare reteta.
Bine ai revenit pe blog, mie mi-au lipsit mult posturile si retetele tale.
Multa bafta in tot ceea ce ti-ai propus!
Simona

Desi nu iti citesc regulat blogul ma bucur si eu ca ai revenit! Pentru mine este o sursa nepretuita de informatii, de noutati si de idei. (Da, fac si eu paine de ceva vreme dar nu am nici pe departe atata timp pentru experimente…).
Cred ca, pe langa cititorii sau fanii pe care-i cunosti trebuie sa mai adaugi si o suma de prieteni din umbra :D
Regards, V

ciau Virgil.
Lasa experimentele pe seama mea. Doar cu asta ma ocup. Ce pun pe blog sunt retete care imi plac sau pe care reusesc sa le inventez si sa le reproduc de cateva ori identic.
pe curand
si iti multumesc,
codruta

Din Israel si eu ma bucur ca ai revenit.
Ti-am scris de cateva ori cat de mult apreciez blogul tau, investitia pe care ai facut-o aici…si ca sa vezi ca sunt rezultate te invit sa te uiti pe Instagram-ul meu, user: BREADARTISAN.
Sper sa continui activitatea pe frumosul tau blog…vad ca ai multi prieteni care te apreciaza si asta este deosebit de incantator.
God bless you !
Cu stima,
Richard

ciau richard. bine te-am regasit.
o sa razi de mine, dar nu am folosit niciodata instagram si nu stiu cum sa ma uit pe user-ul tau. desi sunt utilizatoare exclusiv de apple, instagramul nu m-a prins inca.
da, o sa continuu, mai ales ca am niste retete noi super interesante si apreciate.

sper sa mai revii pe aici, cu bine,
codruta

Salut!

Interesanta ideea ta cu oparitul semintelor de in! Eu le-am macinat de fiecare data in rasnita de cafea si le-am amestecat temeinic cu faina, obtinand astfel o pulbere omogena. Consider ca in acest fel isi pastreaza mai bine proprietatile nutritive fara a schimba gustul painii in sens negativ. Banuiesc ca painea obtinuta dupa metoda ta are un gust mai catifelat… O sa incerc si asa. Cel mai bine ar fi sa fac din aceeasi faina, cu aceiasi timpi si acelasi procedeu, doua paini: una cu inul cum spui tu, cealalta cu el macinat.

Off-topic: obisnuiesc sa amestec in faina (de cele mai ulte ori integrala sau chiar cu supliment de tarated e grau) si quinoa si hrisca, in proportii dictate de care dintre constelatii se afla la zenit in acel moment (!). M-ar interesa parerea ta despre soiul asta de amestecatura (parerea alor mei este pozitiva dar nu sunt convins ca nu este si o doza de ingaduinta in asta…).

ciau Ursu. interesant experiment pui la cale, daca il finalizezi, lasa-ti aici impresiile, te rog. semintele de in se absorb de catre organism fie oparite, fie macinate. doar crude nu.
Parerea mea legata de “amestecatura” ta e pozitiva. Desi nu indragesc prea tare hrisca (prima data am respins-o complet, apoi m-am mai obisnuit cu ea si am devenit mai ingaduitoare) stiu ca unora le place, asa ca… de ce nu? quinoa in schimb as pune seminte (inmuiate in apa sau oparite in prealabil) mai degraba decat faina. dar pana la urma… conteaza ca alor tai le place ceea ce faci. daca gasesti o proportie buna, noteaz-o si mergi in continuare pe aceeasi proportie.
amaranthul e alt ingredient minune de care poate ai fi curios sa il incerci.

pe lista mea de ingrediente noi si must-try, se fla si semintele de canepa.

Draga Codruta, bine ai revenit, te astept de la inceputul lui decembrie cand am descoperit eu blogul tau. Intre timp am inceput sa fac si eu painici, am reusit si fara ajutor direct din partea ta cum intentionam sa-ti cer, dar te rog uita-te si pe mail.

Codruta, bine ai revenit. De mai bine de doua luni citesc intens blogul, mi-am facut dosar cu retetele pe care vreau sa le incerc, mi-am cumparat piatra de granit si m-am apucat de copt paini cu maia. Maiaua a iesit din prima, insa cu prima paine am dat gres. Am asteptat cu nerabdare week-end-ul urmator si am luat-o de la capat, de data aceasta cu doua paini, in paralel: painea cu metoda 1 2 3 si painea cu seminte. Au iesit amandoua excelente, le-am savurat cu drag si cu gandul la tine. Ne-am mai gandit la tine si cand am vazut cat de frumos se umfla lipiile in tigaie si cat de gustoase sunt. Painea cu faina integrala a venit la fix, in week-end o incerc si revin cu impresii!

Bine ai revenit Codruta! Eu ti-am descoperit blogul in perioada ta de absenta, toate povestile ce insotesc retetele tale confirma pasiunea pentru paine, iar pozele demonstreaza ca fiecare paine are cate o particica din sufletul tau!
Am facut multe painici (si nu numai) dupa instructiunile tale, multumesc pentru ele! (Fiecare membru al familiei are cate o favorita ). Sambata voi incerca si aceasta paine, sunt curioasa cine se va indragosti de ea :) Recunosc ca asteptam cu nerabdare continuarea odiseeii tale in lumea painilor, ma bucur tare mult ca te-ai intors!
Cat mai multe zile senine si frumoase iti doresc, la fel ca painile minunate care ies din mainile si sufletul tau!

Ciau alina.
e fain cand ai mai multi oameni in familie, fiecare cu gusturi diferite. in felul asta poti mereu sa testezi lucruri noi. esti norocoasa.
m-ai facut curioasa. daca faci painea, sa imi spui pe placul cui este?

Buna Codruta,
Ti-am descoperit blogul in urma cu o luna si de atunci m-am gandit intruna la a invata sa fac paine acasa.
Am inceput sa cresc o cultura de maia dar ea s-a incapatanat si a iesit o maia de rye ( cred ca s-a atasat de C pentru ca lui ii place painea rye ) acum sunt in a 13-a zi si sper din toata inima sa-mi iasa painea rye, zilele astea voi incerca sa o fac.
Intre timp mi-am cumparat si o carte scrisa de P.Reinhart ‘the bread baker’s apprentice’ ca am zis sa incep cu inceputul.
Imi place pagina ta de blog o citesc cu placere e un blog autentic adica nu repeti ce scriu altii (asa cum citeam pe alte bloguri de retete _se copiaza unul pe altul nimic original).
Sa scrii in continuare ,ai talent.
Pa.

Bun venit Codruta, ma bucur ca totusi te-ai intors! Atatea fire lasate in parasire…..
Oricum, mie mi-ai fost un mentor execeptional. Fac paine acum in fiecare sambata, am un desem,ma inteleg perfecte cu sistemul asta, am o moara Komo mica si mereu fac paine integrala. Ma bucur enorm de postarea adta cu integrala, poate si dupa o lipsa de la postari vad ca ai trecut pe integrala, abia astept sa o incerc!

corina, merci tare mult de cuvinte.
ma bucur ca inca intri pe blogul meu, desi probabil faci o paine excelenta deja.
ma batea si pe mine intr-o vreme sa iau o moara Komo.
de cat timp o ai si cat de mult grau macini cu ea? macina relativ repede, sau pt 2-3 kg de grau astepti mult timp?

Bine ai revenit!

Multumesc pentru reteta.

Eu sunt in continuare inmarmurita de cum datorita blogului tau am trecut ca o furtuna de la incepator la un ‘brutar” increzator si bucuros de fiecare moment al facerii acestei paini minunate cu maia

cu drag

ciau monica.
chiar asa de mult ai avansat in scurt timp? e o bucurie pt mine sa aud asta si mai ales daca spui ca mi se datoreaza si mie, in parte. Desi, vorba intre noi, de tine depinde de fapt cat de bine iti ies painile. eu ofer doar niste idei, experienta personala si reteta testate.
la cat mai multe paini bune!

Bună Codruța,
îmi place tot ce găsesc pe acest site, citesc cu interes… și de curând am început să fac și eu pâine cu maia. E mai greu acum, la început, știu că mai am multe de învățat. Dar îmi place.
Aș vrea să particip și eu la atelierul de pâine din martie. Cum pot să mă înscriu?
Mulțumesc pentru tot,
Ianina

Codruta , ma bucur enorm ca ai revenit !!! Iuffff , nu stiu ce se intampla cu noi toti , dar fiecare dintre noi am avut niste luni cumplite . Am incheiat un 2012 plin de momente neplacute si am inceput un 2013 cu altele si mai cumplite .Te inteleg perfect ca nu ai mai avut chef de nimic , am trecut si eu prin aceeasi situatie , apoi m-am gandit ca ceea ce-mi place si ma face sa ma simt bine , trebuie sa continue .Asa m-am apucat sa scriu din nou pe blog , iar asta ma face din nou fericita . Trebuie sa lasam momentele grele in urma si sa privim cu incredere in viitor .De noi depinde totul !!! ;) <3
PS.Ai mare grija ca V sa-ti fie mereu alaturi , este un om deosebit !!!

of, magda. nu imi spune ca si tu ai trecut prin greu. ce rau imi pare… sa speram ca a trecut si urmeaza zile bune.
te imbratisez, ma bucur ca existi, caci esti o persoana deosebita.

Speranta nu ne-o poate lua nimeni , deci speram mereu la tot ce e frumos si bine , nu ? ;)
Si eu ma bucur ca existi si ca te-am descoperit , si sper intr-o zi sa-mi fac curaj si sa vin in TM , ca departe nu sunt !!!

Ce bine ca ai revenit!!Citesc cu mare admiratie retetele de piini si sper sa fac si eu in curind pentru ca deocamdata eu fac piine doar ajutata de masina de piine.In schimb,fac mereu turta dulce si mustarul de casa.Sofi

ciau sofi.
zilele trecute mi s-a terminat mustarul de casa si am folosit unul cumparat (de fapt primit cadou la o sticla de ulei, sau asa ceva). auch, nasol!
a doua zi am pus boabe de mustar la inmuiat. :)

Buna Codruta, o intrebare: cum se schimba procentele in cazul in care vreau sa fac o paine integrala simpla fara nici un fel de seminte? Multumesc.

ciau Kozmijn. Citeste te rog si raspunsul pe care l-am dat Corinei. Incearca sa mentii o hidratare generala de 75-77%. adica faina 100%, apa 75-77%, sare 2%. faina prefermentata ramane 30%, cu preferment dens de 50%.

Bine ai revenit Codruta! Vezi cita lume se bucura ca ai re-inceput sa ne povestesti despre lumea ta? Iti doresc sa ramina in urma clipele grele, si odata cu primavara sa se intoarca roata si sa vezi acum partea ei luminoasa :-)

Fiindca am vazut ca ai in plan o serie de ateliere in Timisoara, vroiam sa te intreb daca nu vei face cumva si niste ateliere mai “tehnice”, orientate pe anumite aspecte – de pilda shaping, sau impletituri, sau corectarea “real-time” a unor defecte, sau o sesiune de exemplificari ale unor aspecte mai problematice (aspecte colectate, de ce nu, cu un chestionar aici pe site)? Nu ma consider avansat, incit sa nu-mi foloseasca si un atelier “standard”, dar sint unele lucruri care imi ies, si altele care … depinde :-)
Am intrebat-o si pe Daiana si a zis ca principala problema ar fi ca ar trebui pregatita o cantitate mare de aluat pentru participanti – dar daca ati organiza intilnirea anuntata mai din timp, astfel incit fiecare sa-si poata pregati o cantitate data de aluat, pe care s-o aduca de acasa, si sa ne sincronizam astfel incit la 15-20 minute de la ora de incepere sa fie timpul pentru shaping (sau sa venim cu el la timp pentru ultimul S-F si apoi sa privim/ascultam/dezbatem pina la momentul shaping-ului)? Da, ar fi probabil diferite aluaturi, mai reusite sau mai putin reusite – dar asa ai avea material pe care ai putea exemplifica (“asta e prea ud”, “asta ar mai fi trebuit procesat asa” etc.) si cu totii am avea de invatat. Mie mi-a prins foarte bine atelierul la care am fost, atit prin amintirea lucrurilor pe care le-am facut cit si cind, la urmatorul aluat “nesupervizat”, am reusit sa-mi mai aduc aminte de lucruri pe care le-ai exemplificat sau le-ai spus – dar mai am acum si intrebari fara raspunsuri, sau aspecte de care imi amintesc ca le-ai atins dar atunci nu le-am inteles destul de clar si nici nu stiam destul ca sa intreb mai mult. Ar fi posibil? Multumesc!

ioan, merci de primire.
ideile tale sunt bune. trebuie sa ma gandesc si sa vb cu daiana sa vedem cum le putem pune in aplicare.
pt martie, tema e deja stabilita, va fi ceva cu grau spelta, dar pentru aprilie nu ne-am hotarat ce facem.
merci de idei si aprecieri.

Bine ai revenit, Codruta! Clar ai reusit sa multumesti multi oameni si mai ales pe mine :). Si eu sunt un silent-reader de vreo 2ani, aproape zilnic de cca 2luni de cand m-am apucat f.serios de painea cu maia si incerc sa testez cat mai multe retete, mai mult sau mai putin reusite pt.mine. Am vazut ca din iarna n-ai mai postat si chiar mi-era frica sa nu fi patit ceva… Neaparat testez si reteta curenta, ca nu m-a incantat prea mult painea cu faina integrala pana acum. Si daca mai ajungi in Bucuresti cu atelierele de paine, tare as vrea si eu sa te cunosc. Ma bucur sincer ca ai revenit si felicitari lui V ca a reusit sa te convinga! Nu te lasa de scris, ca ai un talent rar intalnit.

Ma bucur ca ai revenit, blogul tau este unul din cele pe care le citesc cu multa bucurie :)
Sa nu renunti niciodata la ce iubesti cu adevarat, mai ales ca ai sansa sa fi descoperit acel ceva :)
Spor la tot ce faci, sa stii ca te iubim si ne lipsesti cind nu esti aici :)

Am pregatit aseara la 11 prefermentul, dar pana acum, la 10.20 nu s-a intamplat nimic, nu da semne ca ar deveni buretos si pregatit. Il mai las la rece?

nu a crescut deloc in volum. l-am tinut in camara, la rece. acum l-am adus la caldura, in bucatarie (25 grade), il mai las cateva ore sa vad ce face. este destul de tare, asa a fost de aseara, este normal sa fie asa? multumesc mult.

Am facut-o si eu, inca nu stiu daca e buna sau nu , dar nu arata rau deloc, zic eu.
Un link spre ele
http://www.flickr.com/photos/91003007@N03/8499689385/
Faina a fost Bio de la allgreen (cam scumpa !) Pacat ca pe la morile de pe langa mine nu este si faina neagra, pentru ca cea alba pe care o folosesc frecvent este super. Cu faina adusa de la o moara mai mica, a iesit maiaua mult mai buna. Se vede ca nu pun aditivi. Am aflat insa ca la morile mari (gen Jimbolia) faina se distribuie spre brutarii cu aditivi in ea.

Dupa ce se racesc o sa vad daca sunt pe gustul nostru, dar cred de pe acum ca o sa-mi placa. Au un miros mai pronuntat decat cele din faina alba. (miros de paine, desigur)
Multumesc de reteta. Si eu am tot asteptat sa mai vad noutati si nu stiam ce s-a intamplat. Ma bucur ca esti bine si ca esti din nou alaturi de noi.

Da, este extraordinara. Un gust nemaipomenit. Cred ca o vreme o sa o fac pe asta, pana o sa guste toti prietenii mei. Ca de obicei fac doua paini si una o fac cadou. De data asta imi raman mie amandoua.

ha ha, ciau florin. asa mi se intampla si mie cand descopar o formula noua.
Sunt incantata ca ti-a placut painea. Musai sa gasesti o faina mai ieftina, allgreen te ruineaza daca faci des formula asta :). N-ai drum prin Tm, sa iei Terra Natura?

Da, am drum prin Timisoara chiar saptamana asta cred, si am auzit ca prin P-ta Unirii ar fi un loc, lana farmacia Catena, dar am inteles ca sunt niste italieni care au acolo intr-un bloc niste birouri si poti sa iei de la ei direct. Probabil ca ei sunt producatorii ?
Nu au si vreun magazin pe acolo sa nu trebuiasca sa le dau telefon dinainte ?
Sau e in alta parte ?
Multumesc.

Seara buna, Codruta!
A doua zi …….! :) “Am pus de” maia. Sint nerabdatoare sa coc prima piine cu maia. Pina atunci framint cu drojdiile din pravalii. Sint curioasa de reactiile copiilor. N-am sa le spun cind o voi folosi prima data. Au vazut ca se intimpla ceva. Va fi amuzant sa ii urmaresc. Sint “criticii” culinari din bucataria mea. A fost un soi de intelegere intre noi. Cunosc mamici care se chinuie teribil cu copii ce nu maninca mult prea multe mincaruri bune. Asadar, am “negociat”ca oricit ar fi de nou gustul sau textura unei mincari, o testam, o analizam si la final stabilim daca o repetam cindva sau ” mincam acum, dar te rugam sa n-o mai faci “. Da rezultate.
Mi-e greu cu “expunerea”, am citit blog-uri, nu am intrat pina acum, din motive aiurea pina la urma. :)
Am descoperit intimplator blog-ul. Am scris si un mail…..Blog-ul tau e o idee URIASA. Cred ca lucrurile nu sint intimplatoare. Codru(de piine), curiozitate ce se pare ca ascundea pasiune, apoi V. care a pus in
miscare lucrurile, intr-un fel… Atit de multi oameni! E impresionant! Frumos!
Oricum, cind intru si rasfoiesc sint ca un mitz (pisic) ce alearga dupa o pata de lumina…timp putin, blog-ul vast si zduufff…. am intirziat! Nu-i bai! :)))))

Ps: Mi-e greu sa arunc surplusul de faina dar mi-a placut ce ai scris despre asta…Da…”Maurul si-a facut datoria, maurul poate sa moara.”

Codruta, am facut painea asta astazi, cu grau de la Firiteaz. Am ramas insa fara in si am facut-o simpla. Mi-a iesit cam densa, desi am suplimentatutin cantitatea de apa. Cata apa ai pus in aluat suplimentar, in cazul in care ai facut-o fara in?

corina, nu cred ca am lucrat cu faina de la Firiteaz. calculeaza-ti hidratarea totala in fct de cantitatea de faina folosita si incearca sa fii undeva intre 75-80%. stiu ca nu e un raspuns precis, dar pt ca nu cunosc faina, nu stiu cum absoarbe apa si cum se comporta in cazul unei hidratari mari. Porneste de la 75% si regleaza apa la inceputul framantarii. Cantareste apa pe care o pui suplimentar, noteaza-ti, vezi la ce hidratare ajungi ca sa stii data viitoare, sau oricand mai lucrezi cu faina respectiva.

Aminam de ceva timp sa fac maia. Vineri seara mi-am spus ca “ajunge va fi”. Am folosit faina 650-7spice, de secara SanoVita siiiii apa de la robinet. Am amestecat, am pus pus borcanul intr-un loc bun si am gindit ca trebuie sa fie finalul pe care il doream.
Simbata rasfoind, am ajuns (de parca nu as mai fi citit partea asta) la ce ai scris despre apa de la robinet. Am tisnit in oras si la ora 7 seara am hranit-o (prima hranire) cu faina secara, integrala din griu, amindoua, Terra Natura si apa plata Perena. De fiecare data a crescut si cred ca deocamdata “parfumul” e in grafic (griu incoltit umed si iaurt dulceag).
Cu drag!

Bine ai revenit Codruta. Esti dezarmant de “umana”, nu poate fi nimeni suparat pe tine. Ma bucur muult, mult ca te-ai intors. Esti un talent real , povestile la fel de frumoase ca si painile. Alaturi ai o persoana care te iubeste , te sustine. Si o multime de prieteni. Cati dintre noi se pot lauda cu asa ceva?

Buna Codruta, asa cum am promis, revin cu impresii. Painea a iesit pana la urma foarte bine, desi inceputul a fost mai greu. Dupa ce am adus prefermentul in bucatarie, in cateva ore s-a simtit o oaresce miscare. Painea a iesit densa, aromata, satioasa, se taie frumos in felii si se termina cam repede :) Am gresit scoring-ul (am facut crestaturile aproape paralele, dar la una din ele mi-a iesit si o urechiusa) si mi-am dat seama abia dupa ce s-a terminat prima paine, data viitoare voi fi mai atenta, caci voi repeta painea aceasta, ne-a placut tare mult. Am pus o poza pe facebook. Multumim mult!

deci…..am facut si eu painea,cu ceva emotii pt ca prefermentul a crescut f putin,chiar daca l-am lasat 14 ore.Dar dupa primul SF si-a luat avant si una peste alta a iesit foarte bine,este aromata si gustoasa.Faina folosita de mine a fost bio Petras si am mai adaugat cateva grame de apa dupa autolyse.La scoring,spune-mi te rog pt crestatura chevron,se foloseste lama dreapta dau curbata?
mersi de reteta,langa cea 40% secara si chimen este preferata mea(deocamdata):)

Bine ai revenit pe blog, printre noi!
Noi suntem aici, rasfoim tot timpul printre retete, cand avem nevoie de un remember stim ca sunt aici.
Incearca, cand ai timp, sa citesti “Linistea inimii” de Paul Ferrini. Ai grija de tine, impaca-te cu tine insati si vei privi in jurul tau cu ingaduinta.
Reteta este imbietoare, iar povestea este buna de marcat si tinuta minte pentru o viitoare carte “memoriile codrului de paine”! Cine stie, un vis frumos.
Astept cu nerabdare sa te revad la un atelier in Bucuresti, da-mi doar de stire.
Cu drag, Vali

Revin, asa cum am zis, cu pareri. Aroma e minunata, doar ca, de teama sa nu fie prea umed aluatul, n-am mai adaugat apa la framantat, asa ca am doua paini bune, dar mai indesate decat ma asteptam. Oricum, imi place mult parfumul si gustul pe care il dau semintele de in si o sa repet reteta asta de cateva ori, pana imi iese asa cum cred ca trebuie. :D

ciau Andreea. Cam asta era si ideea mea, ca la inceput nu stii cata apa sa pui. A doua oara sunt sigura ca nu o sa mai ai indoieli si o sa iasa perfect. Sa imi spui daca e asa.

Eram cu totii aici,nu cred ca vreo unul din noi s-a gandit vre-o secunda ca ai putea renunta,am stat cuminti si am asteptat…miros de paine proaspata.ne bucuram sa fii din nou prezenta pe blog si ma bucur sa aud ca ai incercat faina celor de la terra natura,eu stiam de mai demult de ei dar fara”aprobarea” ta parca mi-a fost teama sa incerc.nici la mine n-a supravietuit desemul,si nici prea multi fani n-a avut painea integrala asa a am renuntat la el.

Codruta ,
am facut astazi painea , fara retardare la rece .
A crescut frumos in toate etapele dar are gust usor acrisor , asa ar trebui sa fie ?
Si la tine a fost asa sau faina folosita face diferenta? Eu am folosit 7 Spice .

adriana, nu ar trebui sa aiba gust acrisor. Tocmai de aceea cred ca e asa de iubita aceasta paine, ca desi e integrala 100% nu are gust acru. Din contra, e mai spre dulceaga.
Sau prefermentul pe care l-ai folosit a fost cam “trecut”, sau painea a fost prea dospita (a crescut mult in cuptor?)… sau intr-adevar faina face diferenta.

Codruta , multumesc pentru raspuns .
Painea nu cred ca a fost prea dospita , a crescut normal in cuptor .Iar prefermentul nu mirosea a acru si avea aspect buretos , asemenea desemului .Temperatura in casa nu depaseste 23 grade C.
Inclin sa cred ca de vina este faina .
As incerca din nou cu Solaris , Sano Vita , sau cea din magazinele DM .
Pe care din toate ma sfatuiesti sa o aleg ?Din pacate , la noi in oras nu avem si faina de la Terra Natura .

SanoVita e buna, dar are mult gluten si folosita singura, cred ca da un gust mai aspru.
Cu Solaris nu am lucrat demult, cand eram mai la inceputuri si numai tin minte nimic despre ea, iar DM e superba (cam slaba, dar f buna la gust).
Poate combini 80% DM si 20% Sanovita?

Draga Codruta,
ce ma bucur ca ai revenit!!! Te citesc de ceva timp, doar ca nu scriu comentarii prea multe. Mi-au dat lacrimile. Sper sa ai sa poti sa scrii in continuare, si daca ai nevoie de o pauza poti sa iti iei oricand vrei.
Sa iti povestesc ceva amuzant. Nu stiu cum am calculat timpul pentru procesul de coacere la o paine, dar oricum se facea ca pe la 3 – 4 dimineata eu puneam paine in cuptor si sotul meu cand s-a trezit a zis: sa te trezesti in miros de cafea e frumos, dar sa te trezesti in miros imbatator de paine e si mai frumos. Deci iti multumesc ca ti-ai facut blog si ca ne-ai impartasit toata experienta ta. Si ii multumesc lui V. pentru perseverenta.

Moara o am de la Craciun. Fac paine in fiecare sambata.
Merge bine , exceptional chiar. Nu am cronometeat dar nu merge incet, am sa fac o masuratoare. Oricum nu stai langa ea, pui in ea cam un kg de grau, ea isi vede de treaba, nu o pazesti. Eu cern apoi faina cu o sita de malai, deci cam 8 % scot fiindca fac si bors si am nevoie de tarate.

Da, Codruta, am incercat-o cu mult succes! Din momentul publicarii acestei formule , pana in prezent, am pregatit-o de trei ori. Este deosebit de gustoasa, este satioasa, este … de vis! Se framanta mai greu decat alte paini, dar merita tot efortul! :-)

Buna Codruta,

citesc de mult timp blogul tau. de cateva saptamani, hranesc o maia de secara si ii merge bine (se tripleaza la temperatura camerei in 8 ore), am facut paine integrala de secara cu ea de 2 ori. de fiecare data insa painea a crescut putin si a ramas lipicioasa inauntru. prefermentul creste minunat, peste noapte, dar apoi aluatul – parca creste, dar cand il mut in tava de paine, se dezumfla de tot. am audagat apa cate putin, 10-20 ml. de ce nu reusesc? prea multa apa? nu framant/ amestec destul?

multumesc mult de ajutor,

Bine ai revenit Codruta . Iti doresc o primavara frumoasa si la lasi cele rele si urate in spate. Crd ca toti trecem la un moment dat prin clipe grele, luam decizii gresite, imporatant sa avem langa noi oameni care sa ne sprijibe si sa fie alaturi de noi (in cazul tau V) si noi cititorii tai. Nici nu iti dai seama cat ma bucur ca ai revenit .

Ceau Codruta,
vreau sa iti cer un sfat referitor la painea aceasta. Noua ne plac foarte mult semintele in paine si de aceea vreau sa incerc sa fac aceasta paine cu un plus de seminte (cam 100 gr.seminte de fl.soarelui si 50 gr. susan). Cum ar trebui sa calculez/modific, celelalte cantitati de ingrediente, daca adaug si aceasta cantitate de seminte? Multumesc! Simona

Am repetat reteta week-end-ul acesta si a iesit si mai buna ca data trecuta. Am inlocuit o parte din semintele de in cu chimen, susan alb si susan negru si rezultatul a fost foarte gustos. Cred ca va deveni una dintre painile facute saptamanal ;)

Bine ai revenit Codruta! Mi-au lipsit mult postarile tale despre paini :) La cat mai multe reusite noi si succese pe anul asta.

Ma bucur ca ai revenit!!! Nu ti-am scris niciodata, dar iti urmaresc blogul de ceva timp, desi fac rar paine acasa si nu am folosit niciodata maia, dar salivez la painicile tale si sper sa reusesc sa fac si eu paine cu maia intr-o buna zi. Am doi copii mici care imi ocupa tot timpul si nu prea reusesc sa citesc si sa inteleg exact cum e cu maiaua, hidratarea etc dar imi doresc muuult sa fac paine cu maia si sa particip la un atelier de-al tau pentru incepatori, mi-ar fi mai usor sa vad exact ce si cum e cu facutul painii. Abia astept sa vin in tara, la vara, sper sa organizezi si atunci vreun atelier pentru incepatori.

Unde e reteta la maia ca searchul pe pagina nu da reteta? Ajuta-ma te rog cu un link, e foarte greu de gasit pe site.

Mulțumesc mult pentru rețetă.

Aseară am copt-o, iar acum am gustat din ea și e foarte bună. Când mănânci se simte o aromă de semințe rumenite care se potrivește extrem de bine cu textura pâinii integrale. Presimt o nouă pâine preferată :)

Buna,o reteta ptr painea care se foloseste la ciorba de fasole ca si castron aveti?De un an am inceput sa fac paine la masina, dintr-o intamplare,de 3 saptamani fac paine la cuptor cu drojdie si a fost prima data cand am fost tare incantat si mandru de un lucru facut de mine,fara sa-i mai caut defecte…duminica seara am dat drumul la starter,sper ca saptamana aceasta sa fac si prima paine cu maia,daca o sa-mi reuseasca,binenteles.Si respectul meu ptr sarguinta d-voastra de a face paine !

Am facut painea cu cea mai neagra faina integrala disponibila in comert, tip 1800, si a iesit foarte buna ! Multumim mult pentru daruirea ta, pasiunea ta ne face si pe noi fericiti :), asteptam si restul retetelor de pe facebook !

Am facut painea cu cea mai neagra faina integrala disponibila in comert, tip 1800, si a iesit foarte buna ! Multumim mult pentru daruirea ta, pasiunea ta ne face si pe noi fericiti :), asteptam si restul retetelor de pe facebook !

Am facut si eu painea ieri fara sa retin apa, cu faina 7 Spice si in auriu. A iesit superb! Nu-mi vine sa cred ca e 100% integrala…a crescut foarte mult si e foarte gustoasa. Prajita e super super buna. E si asta putin umeda, ca cea de secara. E ok sa iasa asa? Si inca o intrebare importanta: la vara, cand in balcon va fi foarte cald, unde pot sa tin prefermentul, in frigider ar fi ok?

Draga Codruta,
Trebuie sa stii ca faci parte din familiile noastre si ca te iubim foarte mult. Intr-o lume in care povestea cu capra vecinului e deja un mod de viata, un om cu atata talent care daruieste si celor din jur experienta sa pretioasa este o mare bucurie. Iti multumesc pentru toate darurile tale si nu am cum sa nu ma gandesc cu extrem de multa recunostinta si la V.

Buna Codruta,

Azi fac si eu aceasta paine,ce nu am inteles eu,partea cu SF-urile,deci pe primul il fac dupa 50 minute si apoi astept 1h si 40 de minute,dupa care fac altul?M-am uitat si in filmarea de la “Unitatea speciala de bucate”acolo am vazut ca ai facut numai unul sau s-a taiat la montaj?Eu e obicei citesc de mai multe ori reteta,sunt la inceput si vreau sa inteleg bine,dar aici recunosc ca nu am inteles prea bine.
Codruta vreau sa-ti spun ca esti minunata,cum ne spui tu exact sa asteptam 5 minute dupa care sa framantam iar,extraordinar dupa 5 minute aluatul te asculta,se framanta mai bine,ma bucur nespus ca am cautat pe net o reteta de paine si te-am gasit pe tine,fac paine in fiiecare duminica oricat de obosita as fi,mai am mult de lucru inca painile mele ies palide,dar nu ma las la inceput imi ieseau niste hidosenii dar bune la gust.Cand le spun oamenilor ca fac paine cu maia salbatica si le explic cum,simt asa o mandrie,parca fac o minune nu o paine,ei se uita la mine cam ciudat dar eu chiar cred ca fac o paine minune,datorita tie si iti multumesc!

buna codruta.sunt incepatoare in reteta de paine cu maia. pana acum am facut paine cu drojdie uscata cu maina se paine.de 10 zile m-am apucat de crescut maiaua si astazi am facut primul aluat.acum este la frigider si pe la 6 urmeaza sa-l dau la cuptor. doar cateva itrebari am si eu daca nu te superi:nu am blat de ceramica ,pot sa o coc in tava? cuptorul meu nu incalzeste mai mult de 220 grade, e ok?este suficient sa las coca sa dospeasca doar afara fara sa o mai dau la frigider?iti multumesc anticipat si sper din tot sufletul sa comunicam. o zi buna

Buna Codruta!
Tare ma bucur ca am gasit blogul tau pentru ca eram intr-adevar dezamagita de painile care imi ieseau din maini. De bune erau bune jumate de zi…apoi trebuia sa o iau de la capat cu forte proaspete. Si de unde placere cand vezi ca nu iese bine ce faci? Uite asa m-ai “contaminat” de cum te-am gasit cu o pofta teribila de paine buna. M-am pus imediat pe crescut maia si visat la coji crocante :) Prefermentul de la painica asta e deja pus la nani, abia astept ziua de maine. Totusi am o mare intrebare: pot sa congelez o parte din aluat si daca da, cand si cum? De framantat pot sa framant doar o zi pe saptamana si n-as vrea sa ma intorc la painea din magazin cand se termina cea pe care o coc.
Multumesc mult de inspiratia si curajul pe care mi le-ai dat!

Buna Codruta,ti-am descoperit blogul doar de vreo 2 saptamani,dar deja sunt mesmerized :)
De vreo 2 saptamani,am hotarat sa imi fac singura painea,si neaparat cu maia,din motive medicale,dar si pt ca mereu am iubit sourdough.
In seara asta tocmai am facut a 4 a paine a mea,si datorita tie a iesit mult mai draguta si aerata,si f gustoasa.
Inca experimentez cu fainurile,astazi mi-am comandat si faina Terra Natura :),pana acum am folosit la primele 2 ( care au iesit ca niste turte indesate,cu o coaja tare,dar extreeem de gustoase ) faina de secara total si maia tot de secara,la a 3 a si astazi faina integrala de la Titan,macinata la ei in magazin,cumpar punga de grau,si o macin personal.

Tot nu sunt lamurita cu hidratarea,dar mai invat ,mai am de citit posturile tale.

Oricum,m-ai castigat total cu felul tau de a persevera si felul placut,personal dar super pertinent,in care iti construiesti posturile.

Pacat ca nu pot posta poze (:(:

Aaa,si astazi am facut si biscuitii digestivi dupa reteta ta :)

Dar am improvizat putin,am adaugat stafide,imi era dor de un oatmeal and raisins cookie,iar data viitoare cred ca o sa adaug jum tarate ,jum fulgi de ovaz,sa fie textura mai apropiata .
Multumesc :)

Draga Codruta,
Am facut painea cu masline inversand cantitatile de faina alba si integrala.Nu exista paine mai buna,aromata. O mananci goala ca sa te bucuri de arome. FELICITARI.Nu ne lasa orfani.Te pup cu drag.Dorina

Painea integrala si cu mine nu ne prea aveam la suflet! Dar aceasta, ei bine aceasta a rascumparat cu varf si indesat relatia aceea esuata:)) E o minune painica asta! Iar semintele de in pe care nu mai stiu in ce sa le pun la cat de mult ne plac, o fac dublu de buna:) Deci, da, va fi pe lista saptamanala. Punct.
Am folosit 7 Spice. Nu e cea mai buna alegere. Dar raportul pret-calitate-buget e ok.
Eu stii pe care o astept cu interes?! Pe cea cu cartofi!!!!

am intrat pe blogul tau si am ramas placut surprinsa, te apreciez foarte mult si iti doresc mult succes in continuare… m-ar interesa mai multe despre painea cu sfecla rosie. te pup

Nu credeam ca exista oameni ca tine. Ma bucur enorm ca ai facut, ce ai facut tu cu acest blog. Nu ma pricep prea bine la tehnica aceasta moderna si am dat peste tine din intamplare. Acum doi ani am avut o tentativa cu painea cu maia dar am renuntat pentru ca nu gaseam informatiile necesare. Am zis ca intru si las pe post o idee pt. tine si o binefacere pt. noi dar am atatea ganduri frumoase pt. tine incat cred ca daca ti-as sti nr. de telefon , te-as inebuni. Ai incredere in tine si mult succes in ceea ce ti-ai propus. Teama mea este ca nu vei mai avea timp de blog si am o propunere: sa scrii o carte cu toate retetele tale nemaipomenite. Dupa cum stii, nu exista asa ceva in limba romana si ca idee, ai putea traduce retetele mai importante din cartile tale . Eu pot sa comand cartile si chiar asta o sa fac, dar tot degeaba, pt. ca nu inteleg decat f. putin. Cu mult, mult drag si te rog sa te gandesti la propunerea mea. Eu fac multe feluri de dulciuri si mancaruri si stiu ce munca uriasa si ce investitie sta in spatele fiecarei delicatese. Materializeaza-ti povestile intr-o carte si iti garantez ca vei avea un succes enorm. Te sarut , cu drag .

Codruta,iti multumesc din suflet pentru deblocarea retetelor,nu stiu ce ma faceam fara ele,noroc ca imi notasem pe o agenda cateva!
Mult noroc si iti doresc tot binele din lume!

Felicitari pt toata munca depusa. Ma bucur sa vad ca ti-ai descoperit talantul si il inmultesti cum stii tu cel mai bine daruind si altora din bucuria ta de a face paine. Urmaresc de ceva vreme blogul tau dar nu m-am incumetat niciodata sa fac paine pana saptamana trecuta cand am zis gata: merita sa incerc. am crescut o maia care azi implineste 7 zile si am inceput sa o hranesc doar cu faina alba. As avea cateva intrebari (de vreo 2 sapt citesc si recitesc articolele referitoare la maia dar ma simt ca la scoala in fata unei materii noi):
1. hranesc maiaua din 12 in 12 ore si azi dimineata si-a dublat aproape triplat vol. in decurs de vreo 4 ore si un pic pana sa ii ridic capacul (eram curioasa sa vad cum miroase) dupa care a scazut brusc in 20 minute cam 1 cm iar apoi a ramas asa o perioada de cateva ore pana sa inceapa sa scada iar – si vine si intrebarea: e gresit sa ii tot ridici capacul? (mi-e asa de draga si tot merg sa vad ce face). daca scade asa de repede e posibil sa nu ii prind punctul culminant?
2. pana acum niciodata, de cand a inceput sa creasca, n-a scazut pana la linia de pornire desi se implinisera cele 12 ore si urma o noua hranire. de aici am dedus ca ar rezista cu un ratio de 1:2:2 timp de 24 ore la temperatura camerei (dupa ce se implinesc cele 14 zile in care voi continua sa o hranesc 75:75:75 g). E gresit cum gandesc? Trebuie sa o hranesc cand ajunge de unde a plecat? As vreo sa o pastrez la temperatura camerei.
3. in reteta de mai sus cand se ia maiaua? Cand a ajuns la maximum de crestere sau nu are importanta?
Imi cer iertare ca am scris atatea lucruri probabil puerile dar importante pentru o incepatoare ca mine. Mult succes cu brutaria si fie ca toti cei care vor manca paine facuta de tine sa capete macar o farama din pasiunea si talentul tau. Doamne ajuta!

Codruta, painea aceasta a fost painea primaverii in familia mea. Sunt trista ca nu vrea sa fie optima si pe timp de vara. Am facut-o de doua ori in vara aceasta: prima data s-a turtit efectiv iar astazi nu a avut ovenspring. Am urmarit aluatul si dupa prima fermentare era ok. Parea promitator si dupa pus in banneton. Am scurtat timpul de dospire finala la doua ore iar autolyse l-am lasat circa 75 minute. Multa putere de munca iti doresc! Numai bine!

Buna,
Imi cer scuze pt insistenta. Vroiam sa te intreb e normal gustul acrisor spre acru (mai ales dupa ce inghiti ramane in cerul gurii senzatia de acru)? Am facut si paine 50 % integrala si avea aceeasi tenta acrisoara. Am facut si clatite si am simtit si la ele. Hranesc maiaua din 12 in 12 ore cu un ratio de 1:2:2 si isi dubleaza aproape tripleaza volumul in 8 ore si sta la maximum cca 1 h – 1h 30 min dupa care scade dar niciodata nu se apropie de linia de pornire (de multe ori cred ca as putea s-o mai las 3-4 h peste cele 12 ca sa-i fie foame). Imi place tare mult sa fac paine, sa lucrez cu aluatul dar gustul nu imi place deloc si nu as vrea sa renunt din cauza nepriceperii mele caci cu siguranta nu fac ceva bine. Te rog tare mult sa ma ajuti. Intre timp am mai apucat sa citesc si comment-uri de la diferite retete si m-am lamurit cu ce inseamna hidratare 100% dar nu apuc sa citesc tot asa cum as dori caci cea mica ma vrea langa ea non stop. Multumesc tare mult

Ciau, Roxy, gustul acrisor e normal la painea cu maia. dar din ce descrii tu, e prea acru, ceea ce e neplacut. hraneste maiaua 1:4:4 si NU o lasa sa flamanzeasca intre hraniri! in momentul in care incepe sa scada, trebuie hranita. Poti continua si cu 1:2:2, dar atunci trebuie sa o hranesti din 8 in 8 ore.

Spor la treaba si iti doresc sa te bucuri de painile pe care le faci!

Citeste articolul urmator cu cateva sfaturi utile pentru diminuarea gustului usor acru resimtit in painea cu maia :

11 Tips on How to Make Sourdough Less Sour

Completely removing the sourness from your sourdough is nearly impossible but we can make it less conspicuous. To do this, we must accomplish one or a combination of the following with your sourdough starter and dough:

Minimize the production of lactic acid and acetic acid by bacteria, especially acetic acid
Decrease bacterial activity;
Increase yeast activity.

A hand pouring a bottle of white vinegar
Acetic acid: the Kryptonite to yeast

Acetic acid, a main component of vinegar, contributes to the sharp, mouth puckering tang in sourdough breads. However, by decreasing the metabolic and reproductive activity of sourdough bacteria, you can minimize the amount of bacterial acids produced in your sourdough.

Further, by encouraging sourdough yeast to reproduce and expel gas (carbon dioxide), your sourdough may become less sour and tangy. Essentially, the more active your yeast, the faster your dough rises. The faster your dough rises, the sooner you can bake your dough. And finally, the sooner you bake your dough, the less time bacteria has to generate acids. To achieve this objective, we must also avert bacteria from producing acetic acid which inhibits yeast activity.

Without further ado, the following describes 11 tips on how to make your sourdough less sour:

1. Feed your starter more frequently

By feeding your starter more frequently the preexisting acids in your starter becomes less concentrated and more diluted. As a result, the overall sourness of your starter is toned down.

Moreover, sourdough bacteria generally do not adapt to environmental changes as quickly as sourdough yeast, so feeding your starter more often gives yeast a head start.

2. Rest your starter at cooler temperatures and decrease the hydration of your starter

Bacteria and yeast are more active at higher temperatures and hydrations. (In baking terms, hydration refers to the ratio of water to flour.) Thus, decreasing the temperature and hydration (water amount) of your starter reduces the activity of both microbes.

But wait? Isn’t our goal to increase yeast activity, not hinder it? Short answer, yes. However, when decreasing the temperature and hydration of your starter, in conjunction with frequent feedings of your starter, yeast activity will fare better than bacterial activity.

3. Remove the hooch

When your starter is chilled for too long or ferments too quickly, a liquid, translucent substance called “hooch” may appear in your starter. This substance is a byproduct of sourdough yeast, comprising mostly of water and ethanol (alcohol). Some species of bacteria can metabolize ethanol and discharge acetic acid as a result.

Sourdough starter with hooch in a closed glass jar
See that murky layer in midsection of the starter? That’s hooch
4. Avoid stirring your starter during its resting period

Some species of acetic acid bacteria require oxygen to sustain life. By stirring and thus oxygenating and redistributing nutrients in your starter, you provide such bacteria the opportunity to utilize oxygen and metabolize ethanol (a byproduct of yeast). The result? A greater yield of acetic acid.

5. Use your starter before its “peak”

The peak of a preferment (dough fermented in advance) refers to the point at which the preferment begins to deflate, caused by excess (bacterial) acids and gluten degradation.

By feeding your starter before its peak and/or incorporating your “pre-peaked” starter into your final dough, the tang or tartness of your sourdough will be reduced.

6. Use flour with less ash content, mainly white wheat flour

Ash content refers to the mineral content of flour, mostly derived from the bran or outer layer of the grain kernel. In wheat, the outer layer of the grain kernel contains specific sugars called pentosans. These sugars are metabolized by heterofermentative bacteria, which expel carbon dioxide, lactic acid, and acetic acid as a byproduct. In brief, the greater amount of pentosans in the flour, the greater the chance that such bacteria will produce acetic acid.

7. Avoid retardation (chilling your dough) and punch downs (degassing your dough)

The longer your dough ferments, the more acids bacteria produce. The more acids produced, the more sour your loaf. Thus, to minimize the tang of your sourdough, it’s advised that you skip chilling and degassing your dough during bulk fermentation (first rise) and proofing (final rise).

8. Add greater amounts of your starter to your final dough mix

This sounds counter-intuitive but works under one condition: Your starter is well populated with yeast. If this condition is fulfilled, incorporating greater amounts of your starter into your final dough results in faster rising and potentially less time for bacteria to generate acids.

9. Add commercial or baker’s yeast to your final dough mix

Commercial yeast is an umbrella term for an assortment of industrialized yeast, including fresh yeast, active dry yeast, rapid rise yeast, and instant yeast. One of their primary purposes is to inflate dough with carbon dioxide—quickly. Because they are bred to do this effectively, adding as little as a pinch of commercial yeast to your final dough mix can significantly reduce rising times.

10. Rest your dough at cooler temperatures

Bacteria and yeast are less active at cooler temperatures. Therefore, it’s advised that you increase the amount of starter mixed into your dough to shorten rising times (under the condition that your starter is well populated with yeast).

Thermometer on a red brick wall
Do not cool your starter below 9°C / 38°F; that is the point when yeast activity ceases.

11. Add baking soda (sodium bicarbonate) to your final dough mix

Baking soda is an alkaline, capable of neutralizing acids. When incorporated into your dough in negligible amounts (e.g., 1g / 0.04oz per 1kg / 35oz dough), the sourness of your sourdough may become less perceptible.

Tare mi-as dori sa gust din painele tale ca sa am un termen de comparatie dar e destul de lung drumul Satu Mare – Timisoara. Cu siguranta daca ajung in zona brutaria ta va fi prima stationare. Multumesc inca o data. O zi cat mai frumoasa!

Am facut azi reteta de la painea cu faina durum doar ca in loc de durum am folosit terra natura alba (da stiu la stadiul meu de incepator nu ar trebui nici macar sa ma gandesc la modificari). painea a iesit buna doar usor acrisoara.
intr-un comment spuneai ca acreala aceasta se poate regla. cand vei avea timp te rog sa ne mai indrumi putin in privinta aceasta.
ma gandeam asa tot citind (pe sarite ca as vrea tot dintr-o data si cum am putin timp – jops la calc ) ca fiecare secunda daruita semenilor nu ramane fara rasplata chiar daca de multe ori efortul poate parea in zadar (asta referitor si la patania cu maiaua daruita). iar de multe ori paguba se transforma in castig daca stim sa primim cu bucurie si cu dragoste aceste episoade. eu care inainte ardeam si apa acum fac paine (cum iese e deja alta poveste :)). Si datorita tie si altii au mancat si s-au bucurat de ea. si uite asa o fapta buna creste si tot creste. vai nu ma mai satur de citit.

La ultima paine de asta pe care am facut-o, pe langa in, am mai adaugat si mei, susan, hrisca si chimion. Meiul l-am fiert un pic inainte dar cred ca ar merge si doar oparit, iar hrisca, in felul asta nici nu se simte ( e drept ca am pus doar o lingura). Ma gandesc sa mai adaug, cand as avea, si cateva boabe de grau incoltit, si alte seminte – chia, quinoa, amaranth, floartea soarelui. Ar fi o “super” paine! Atata ca mie nu imi creste inca asa de frumos , e mai densa un pic. Poate ca ar trebui sa ii fac o maia speciala, sau sa o construiesc prin mai multe hraniri succesive, sau/si sa modific timpii de dospire. In orice caz, e nelipsita mai nou din meniu.
Simona

Buna seara Codruta

am inceput sa fac paine pt ca am venit pe situl tau. Am facut maia, am facut paine. O reteta excelenta ca toate de altfel.

Curaj, continua sa ne incanti cu painea ta.

cu bine

Teo

Dacă vei lectura tratate de specialitate despre seminţele de in , vei observa că dacă le consumi intregi acestea se elimină ca atare ! Practic, elementele nutritive pe cale le conţin se elimină prin scaun….. Astfel, seminţele de in sunt doar de decor, fără a avea consecinţe asupra consumatorului !!! Eu fac păinea altfel….. Cum făina integrală este rară şi speculată (corect ar fi din cauză că este un produs brut al măcinării grâului să fie mai ieftină), şi nu cred că este INTEGRALĂ de la natură, folosesc făina albă din comerţ… la un Kg. de făină adaog cam 5o gr. de seminţe de in MĂCINATE la râşniţa de cafea…..(cât se poate măcima odată fără a fi supraîncărcată maşina) iese o pâine super…. Şi dacă mai presari pe deasupra seminţe de susan….. Dar se cam dezlipesc…. Şi asta este….

Buna, Codruta!
Vreau sa te rog, daca ai, sa imi dai o reteta de paine numai cu faina integrala. Fara seminte, fara alte ingrediente. Maiaua pe care o am eu este din faina alba (insa vreau sa o transform in integrala incet, incet). Imi cer scuze daca o astfel de reteta este deja pe blog si eu nu am vazut-o.
Multumesc mult!

Pe langa controlul unor parametri esentiali in niste limite naturale (ex. colesterolul), sunt imbunatatite cateva aspecte legate in special de sistemul digestiv, iar semintele de in combinate cu alte alimente – spre exemplu adaugate in prepararea painii – o vor face mai sanatoasa, mai satioasa si mai hranitoare, ducand la pierderea unor kilograme in plus, pe masura ce se continua consumarea acestora.
De mentionat ca semintele trebuie sa fie macinate sau date prin rasnita de cafea, daca nu avem ceva special.

multumesc, Codruta….pizza mi-a iesit super….painea cu seminte de in, zic eu …la fel….este minunata….mai am de lucru la painea simpla cu maia…cu retardare frigorifica….multumesc mult….

My “weekly loaf” is a desem with flax! I use a different fermentation schedule, but our loaves look very similar. By the way, I don’t soak the flax because I find that makes it too slimy. I just add raw seeds to the dough and it hydrates from the moisture in the dough.

În sfârșit mi-am făcut curaj și am tot încercat rețetele tale. Este adevărat ca nu reușesc 100% sa le respect dar sunt mulțumită de rezultate cu o singura excepție….temperatura de coacere…la 230 se rumenesc în câteva minute se ard. Ca sa o țin ca timp în cuptor ii pun o folie deasupra dar nu știu dacă e bine…ce ma sfatuiesti?

Arata minunat painea dar m-ar interesa o reteta de paine cu faina integrala fara seminte. Gasesc pe blog o asemenea reteta?
Mult spor in continuare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *