Contact

Adresa mea de mail:
codruta@codrudepaine.ro
Blogurile mele:
Apa.Faina.Sare
Codruta’s Blog/TFL

33 replies on “Contact”

Painea simpla (cea din apa, faina, sare) nu se unge cu nimic.
Daca e o paine moale, imbogatita cu zahar, oua, lapte, grasimi… atunci se poate unge cu ou, inainte de a o coace, sau cu unt topit, dupa copt.

draga mea.

as vrea sa imi cumpar o masina de facut paine sa incerc minunatele retete pe care le-am vazut aici. Poti sa imi recomanzi vreo marca / model?!

Hristina, nu pot sa te ajut. Nu am lucrat niciodata cu o masina de facut paine. Dar iti dau un sfat, sau mai degarba o parere personala: ceea ce vezi aici nu vei obtine in vecii vecilor cu o masina de facut paine. Save your money, si fa painea in cuptor (pe gaz, electric, de care ai). :)

Codruta daca imi permiti sa dau un reply Hristinei pe postarea ta: eu am masina de paine si am mai avut una (nu conteaza marcile). De amandoua am fost la fel de multumita. Eu fac aluatul la masina de paine (din lipsa de timp si comoditate: iarta-ma Codruta) dar coptul tot in cuptor e mai bun, orice ar spune oricine. Eu coc painea intr-un cuptor electric de care nu-s chiar multumita dar e mai bun decat coptul in masina, consistenta e diferita, are alt gust. Cozonacii (si gogosile si orice alt aluat) ii fac la fel: framantatul in masina de paine si coptul la cuptor (sau tigaie).

Fata draga, esti o comoara de generozitate, de eruditie, de detalii….esti deosebita! De cand ti-am descoperit site-ul citesc si iar citesc….multumesc ca te-am gasit si ca esti atat, dar atat de generoasa! Iti voi spune cum imi spunea mama mie: “o bucatica din inima ta pastreaz-o pentru tine si doar pentru tine!” Cu drag si cu tot respectul pentru ceea ce faci si pentru ceea ce esti!

Buna Codruta,

Am citit despre paine facuta cu maia undeva acum 3 ani (pe atunci cumparam paine) intre timp mi-am cumparat o masina de facut paine si acum facem cam 1-2 paini/zi (una alba una integrala).In ultima vreme m-am tot interesat despre subiectul “maia”si chiar mi se pare ceva fascinant. Tot cautand pe internet….nenea Google m-a directionat catre site-ul tau. Ti-am citit cateva postari pe blog si apelez la tine pentru ca esti experta in domeniu (ca nu cred ca voi gasi raspunsurile in alta parte). As vrea sa fac in asa fel incat sa fac paine la masina de facut paine fara sa mai folosesc drojdie de bere ci maia. Sunt un tip comod si nu vrea sa stau sa framant aluat,sa astept sa creasca si sa pun la cuptor (insa nu exclud sa incerc in viitor) si in plus muncesc si n-am timp sa fac pe brutarul :) . Ma intereseaza sa-mi spui daca crezi ca merita sa inerc sa-mi fac propria maia? (imi voi face timp pentru ea) Cam care ar fi echivalentele de gramaj pentru drojdie de bere proaspata/maia? Iti dau un exemplu de reteta care fac la masina de paine: paine alba –> 270 ml apa, 2LG ulei, 1,5lg sare 460 g faina si 13g drojdie proaspata de bere Imi iese o paine de 750g. In reteta asta cam de cata maia ar fi suficienta ca sa inlocuiesc drojdia?
Orice suggestie,raspuns din partea ta vor fi binevenite.

Cu respect,

Iani

Iani,
eu nu incurajez folosirea masinii de facut paine, dar probabil ca te vei convinge singur de faptul ca e cu totul alta poveste painea coapta in cuptor, odata ce o vei incerca. Te sfatuiesc sa iti faci maia, doar daca vei incepe sa faci painea in cuptor, daca nu intentionezi sa faci asta, mi-e teama ca nu vei obtine rezultate prea bune cu MP. Oricum, alegerea e a ta.
Ca sa raspund intrebarii tale, la 460g faina ar trebui sa ai 15…22%… faina prefermentata continuta in maia (70…95g faina), dar sunt multi factori care intra in joc aici. Care e timpul de fermentare, care e temperatura, ce fel de maia folosesti? solida, lichida, etc. Nu-ti garantez nici un rezultat, dar cum spuneam… esti liber sa incerci si vezi ce iese si dace esti multumit sau nu.
numai bine
codruta

Eu am incercat sa fac painea cu maia la MP doar de curiozitate, dar in primul rand nu a dospit suficient, am lasat-o totusi sa o coaca dar nu a copt-o destul asa ca am mai pus-o in cuptor pe piatra incinsa. La a doua incercare am folosit tot programul de paine (masina e facuta dupa principiile dupa care faci si painea cu maia parca, amesteca, o lasa la autolyse, o framanta din nou iar pauza iar o framanta, pauza si apoi o framanta putin inainte de dospirea finala) dar am luat aluatul afara inainte de dospirea finala, am dat forma painii si am lasat-o sa dospeasca normal dupa care am copt-o pe piatra ca si pe oricare paine.Asta a fost experienta mea. pun un link cu pozele
https://picasaweb.google.com/lh/photo/mxsBCcD3nucMaNj6upv0G62BzK_C17K4uEG9UZLpLx0?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/102539273657045615626/27032012?authuser=0&authkey=Gv1sRgCIT8uuCkn8LVMQ&feat=directlink

Buna Codruta,

Am dat ieri “din greseala ” de blogul tau si sincera sa iti spun am ramas impresionata de taletul si pasiunea ta pe care o impartasesc si eu de mult ani. Nu am apucat sa citesc prea mult dar iti promit ca te voi urmarii de acum inainte. De abia astept sa imi gasesc timp sa stau si sa citesc cu atentia feleul tau de a face sourdough !!!
Felicitari, faci o treba fantastica !!! si gandurile astea vin de la cineva care are studii in Brutaria Fratuzesca / sunt Professional Pastry Chef si lucreza in Industria Alimetara undeva in afara tarii de aproape 10 ani.

Hello Codruta,
Acum notez retete de paine de pe blogul tau pentru ca săptămâna asta am primit si eu in sfârșit un cuptor cum trebuie, iar rețetele tale sunt primele pe lista de must bake. Ești cu adevărat o experta in domeniu. Sper sa fac pâine buna si nu mă las pana nu le încerc pe toate :)
La Cluj, avem un mic loc in centru care serveste Piadine. Vroiam sa te rog sa postezi o reteta pentru Piadine daca ai cumva la îndemână. Piadinele celor din Cluj sunt foarte nice, au o coca subtire si albicioasa iar in interior sunt foarte pufoase (deși subtiri). Nu arată deloc ca lipiile din comert sau piadinele din magazine. M-ar bucura sa știu sa le fac.
Iti urez o săptămâna frumoasa!

Adina, merci de aprecieri si incredere. Felicitari pentru cuptorul nou, sa te impreietenesti cu el si sa il folosesti cu drag. Sa lasi o vorba cum ti-au iesit painile.

Pentru piadine, din pacate nu cred ca pot sa iti dau reteta, pentru ca nu am mancat niciodata, nu stiu ce contin sau cum ar trebui sa fie gustul si textura. Ai vazut retetele de piadine ale laurei adamache si ale lui just love cookin’? Asa ceva cauti?

Buna,
Sunt foarte incantata ca am gasit pe blogul tau asa de multe detalii despre cum se face paine de casa. Am incercat si eu sa fac…din faina integrala (grau pe care lam dus la moara la macinat)…am cuptor “de tabla” pe gaz si imi ramane cruda in interior inca nu am aflat de ce…poate imi trebuie o piatra de copt. Se poate pune in cuptor pe gaz? daca da, unde o asez? trebuie unsa piatra cu ceva inainte sa pui painea, sa nu se lipeasca?…Tu ce fel de cuptor folosesti sa coci paine?

Hi Codruta!

I don’t understand a lot of what’s written here on your blog, but there’s these great photos of your absolutely stunning bread! My compliments! Keep up the good work!

/ john

Salut Codruta! Am inceput sa urmaresc blogul tau de vreo luna…ceea ce faci tu este extraordinar!! De cand am inceput sa citesc, m-am apucat de treaba: am facut o maia (acum am doua) si bineinteles am facut cateva paini, pizza si langosi. In seara asta mi-a venit coletul cu piatra de copt ( bakerybits) si astept si banetoanele. Desi nu ma asteptam, nu am avut nici un esec pana acum dar am urmat cu strictete retele si sfaturile tale. Cautam o solutie sa inlocuiesc drojdia, dar nu as fi crezut ca exista o alternativa asa buna! Am asa multe intrebari si abia astept urmatorul atelier de paine la Timisoara (eu sunt din Resita)
Multumesc, nu ai idee cat de mult m-ai ajutat!

I bumped into your blog on TFL and your breads were, in my opinion, consistently the most beautiful crust and crumb. I’m sure they’re also delicious! Congratulations on your achievement – I hope you’re not embarrassed when I tell you that your breads are sincerely inspiring – and now that I know your story, I’m inspired by you and your journey from novice to a true baker – something I aspire to achieve as well. Once again, congratulations, and thank you so very much for sharing your information so completely. Inspiring, 100%.
Great success to you, always!

Buna tuturor, felicitari Codruta! Sunt foarte interesata de atelierele de paine, pe cand urmatorul atelier? Mi-ar placea sa pot oferi familiei mele macar putin din ce pot invata de la tine. Mihaela Cil

nu stiu cum sa iti multumesc pentru toata rabdarea pe care o ai de a ne impartasi toata experienta ta.Dupa retetele de merdenele si cornuri ale copilariei, care imposibil sa nu le incerci,pentru ca iti lasa gura apa,ma intreb daca mai putea ajuta cu reteta de covrigi fierti Si mai o singura problema nu stau in Romania de cativa ani buni si nu imi dau seama bine echivalentul dintre faina de aici si cea de acolo

Acum cateva zile am dat, intamplator, peste reteta de Flammekueche – vazut, citit, placut (in mod deosebit), salvat link-ul. Azi cand am vrut sa redeschid link-ul pentru a ma apuca de treaba, surpiza: This post is password protected. To view it please enter your password below. Numai ca nu stiu de unde sa iau acest password. De asemeni am vazut ca multe dintre retetele tale (si pe care “pusesem ochii” ca sa zic asa), pe care acum cateva zile le-am putut accesa, sunt acum password protected. Ce trebuie sa fac ca sa pot accesa aceasta/aceste reteta? Iti multumesc pentru toate informatiile utile pe care le-am gasit pe acest blog si iti doresc mult succes cu CODRU DE PAINE.

Buna Codruta,
Citesc de cateva zile cat apuc (sau cat ma lasa fetita de 2 ani si dupa ce adoarme…) despre painea cu maia si imi place foarte mult site-ul tau. Nu am mai cumparat paine de vreo 3 luni de cand fac paine, cu drojdie, dupa retete de la Laura Adamache (de unde am si ajuns la tine :) ). Acum de cand tot citesc postarile tale parca as vrea sa incerc si eu cu maia, dar ca si Dora Elisabeta nu pot accesa paginile cu retete… Cum pot face sa obtin o parola sau sa vad cumva retetele? Multumesc mult si felicitari pentru tot ce ai realizat si pentru acest blog minunat.

Draga Codruta,
Sunt foarte impresionata de pasiunea pe care o ai si de acest blog implicit. Nu am facut niciodata paine si intentionez sa incerc. Nu stiu daca ai pe blog o postare pentru cei “foarte” incepatori, daca nu poti sa imi recomanzi o reteta pentru inceput, avand in vedere ca deocamdata nu am toate ustensilele necesare. Voi incepe prin a face maiaua, am citit tot de la tine legat de ea si sunt fascinata (sper sa imi iasa :) ) Dar as vrea si o reteta de paine simpla si niste sfaturi asa de inceput.
Iti multumesc mult.
Dana

Buna Codruta,

Am dat peste blogul tau, cautand pe internet retete de paine de secara (ce noroc cu tehnica asta – internetul !). Am ramas uimita cate informatii utile si interesante si cata bunavointa din partea ta sa ni le impartasesti ! Esti un om extraordinar ce merita toata admiratia ! Am si eu o intrebare, se mai organizeaza vreun work-shop in Bucuresti ? As fi superinteresata ! Multumesc si iti doresc tot binele !
O zi buna !

Buna Codruta,
Felicitari in primul rand pt tot ceea ce faci! Esti o inspiratie pt noi toti fanii de paine cu maia :)
Eu sunt incepatoare si voiam sa te intreb cateva lucruri daca ai timp sa-mi raspy zi ti-as fi foarte recunoscatoare.
1. Maiaua mea nu isi dubleaza niciodatata volumul, mentionez ca temp in apartament e in jur de 20grade, motiv pt care cred ca fiecare incercare de a ceea o Maia a esuat si prin urmare am cumparat un starter pe care l-am readus la viata. Cum ar trebui sa iau in calcul punctual maxim de parguire?

2. Piatra de cuptor trebuie infainata? Si daca da se infaineaza cand se introduce in cuptor?

3. In loc de Bannetonul de rattan pot folosi cosulete de rachita?

Multumesc anticipat.

buna ziua,
am o intrebare legata de faina tare pentru paine. Desi sunt studenta si nu prea am timp, imi place enorm sa fac paine. Am citit pe siteurile de specialitate ca e este o faina bogata in gluten, insa nu imi permit o faina ca cea de la Doves Farm. Admirandu-va foarte mult, m-am gandit sa va intreb daca stiti cumva o alternativa la aceasta faina, in varianta noastra, romaneasca. Mentionez ca am incercat cu faina tip 650 si a iesit un dezastru!
Multumesc!

Buna Codruta.
Te rog din suflet sa ma ajuti ref la aceasta paine cu care ma chinui de vreo 2 sapt. Am ceva de cand m-am apucat de facut paine(mentionez ca eram strain de cauza cu bucataria) am vazut pe youtube un clip facand paine impaturita cu seminte de in fierte. am incercat si eu sa le fac la fel. Ce sa spun, sunt foarte dezamagit numa pt faptu ca am stricat atatea paini. in primul rand am cumparat caramida refractara pt cuptor( 1 e una si aceeasi cu piatra refratara?) 2 am pus tava cu apa jos si sus. tava de jos ma gandesc sa fie prea mare incat sa nu mai traca caldura de ea? e cam fixa ce-i drept. painea imi iese in proportie de 70% dar, cv nu e bine,focul e la maxim si e aragaz beko cu cuptor destul de bun si totusi face painea pe afara rumenita si inauntru e putin cruda,ori iese bine la interior si la exterior se arde ori daca las focul putin mai mic nu iese cum trebuie in ambele parti iese mereu alta culoare deasupra.o singura data mi-a iesit cum trebuie dar nici eu nu stiu ce am facut :) incerc cate 2 3 pe zi. pe caramida pun o hartie de copt. nu inteleg unde gresesc ce nu e bine. inaintea ei am facut in 3 sapt cred ca 6o de paini dar la tava si nu asa. le faceam cam in 2 ore. dar ieseau f bine. intr-adevar nu am banetoane le tin intr-un cosulet din paie. nu stiu la gramaj cata maia se pune exact la o paine . nu stiu nici de unde sa cumpar acele banetoane in afara site-ului brotformen.de Noi in tara oare nu avem asa cv? folosesc ori faina de la brutariile labrador ori de la carefour. sa fie oare si faina? si se intampla mai mereu sa se crape f tare pe afara parca explodeaza. numa crestat nu-i ala. :(( Nu as vrea sa ma las de acest sport. exact cand incepuse sa imi placa am vazut filmarea pe youtube si daca nu imi iese la fel parca imi vine sa ma las la mana mea.

buna Codruta,
sint o cititoare si admiratoare veche a blogului tau.Mi-am luat inima in dinti si am incercat sa fac maiaua naturala………..esec total
Am vazut ca ai si maia uscata.Pentru ca imi doresc foarte mult o piine ca a ta,m-am gindit sa te intreb daca vrei sa vinzi niste maia uscata.Multumesc mult.

Buna dimineata
Vreau sa iti spun ca blogul tau e cel mai tare din cate am vazut pana acuma. Apa Faina Sare incredibil,esti uimitoare.
Vreau sa invat de la tine cum sa fac paine cu maia si am o gramada de intrebari.
prima ar fi daca pot sa folosesc doar faina alba integrala de grau cu procentul de cenusa 1,25% sau e obligatoriu sa folosesc si faina de secara.asta ar fi pentru inceput .vreau sa fac maia si o sa fac sunt convins si hotarat.

Draga mea Codruta,iti urmaresc de ceva timp pagina si pot sa iti spun ca am invatat foarte multe lucruri de la tine.Am o intrebare pentru tine pentru ca nu am gasit-o.Stau de ceva timp in Spania si forta fainei de aici un corespunde cu cel din Romania.Forta fainei(W) se scrie de alta maniera.Poate pot sa iti rapesti putin din timpul tau pentru a-mi raspunde si a ma scoate din aceast “ceata”Mai jos iti scriu tipurile de faina si proteína
faina moale -100- 300->12%
Mii de multumiri anticípate!

Leave a Reply to Dora Elisabeta Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *