Categories
paini cu maia - sourdough breads

paini- retete in curand

paine alba cu maia

paine integrala cu seminte de chimion

paine cu cartofi

paine alba pentru sandwich

paine alba cu maia

paine cu faina alba si integrala
couronne

miche

chifle de hamburger

15 replies on “paini- retete in curand”

Chiar arata bine piinea facuta de tine, ce cuptor folosesti (ceva date tehnice),oricum sa mananci o piine buna in ziua de azi e aventura, succes te urmarim.

Cuptorul nu are nimic special, e un cuptor Electrolux, pe gaz, nu stiu ce model e, dar nu e unul foarte nou. Stiu ce spui cu aventura dupa o paine buna, e motivul pentru care am ajuns aici. multumesc si va astept cu drag.

Am vazut intr-o reteta ca folosesti aburi de aia am intrebat da daca merge si la cuptor normal cu atat mai bine ,incercam si asteptam retete.

Cred ca am descris intr-o reteta, aburii ii obtin punand o tava cu apa in partea inferioara a cuptorului, sub piatra pe care coc painea. Aburii se pregatesc inainte de a introduce painea, si se mentin 10-15 min dupa ce se baga painea in cuptor (sau in functie de cum se precizeaza in reteta), dupa care tava cu apa se scoate si se continua coacerea. Exista si alte metode de a obtine aburi (ex. aruncand cuburi de gheata in cuptor), dar pentru mine asa e cel mai simplu.

Nici nu am facut primul pas pe blogul tau ca am deja o intrebare: piatra pentru copt painea. Poti sa-mi dai niste detalii? Iti multumesc.

ciau, costelusa. Eu folosesc o piatra de granit, de 1,2cm grosime, pe care mi-a dat-o cineva care se ocupa cu materiale de constructie. Nu e nici o filozofie, ai nevoie de o piatra rezistenta la foc, suficient de groasa cat sa nu crape, dar nu atat de groasa incat sa devina prea grea. Eu o asez pe gratarul de la cuptor, inainte de a aprinde focul. sa nu fie tratata chimic, caci vei aseza painea direct pe ea. Incearca sa faci rost de la un depozit de materiale de constructii, de la dealeri de piatra, inainte de a-ti cumpara una.

Georgeta, painile nu ies unsuroase, in nici un caz. Nici nu ar avea cum sa se intample asta, pentru ca aluatul nu contine grasimi. Miezul este translucid, are o culoare crem si pare umed si rece (e ceva specific painilor cu maia si/sau a fermentarii lungi). Eu ii spun sticlos, desi nu stiu daca e cel mai bun termen si este o calitate a painii, nu un defect. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *