Categories
maia 101

Jurnal: Apa +Faina = o maia noua sau un esec? -O MAIA NOUA-

Ati intrebat, ati comentat, m-am bucurat foarte tare si va multumesc pentru interes.

Asta e, trebuie sa o fac… din nou. Am gresit cand mi-am imaginat ca voi scapa asa simplu: ce a fost in capul meu?! era clar de la inceput: daca vreau sa faceti paine, si vreau, credeti-ma, ca doar asta e ideea majora a blogului, si inca paine cu maia salbatica, nu de oricare, trebuie sa fiu in stare sa fac si eu o maia noua, cot la cot cu voi. Nu stiu daca voi reusi, asta ramane de vazut, dar indiferent de rezultat, cateva concluzii tot voi putea trage la sfarsit. Ce a fost bine, ce a fost rau, ce sa faceti sau sa nu faceti.
Jurnalul acest va fi lung sau scurt, in functie de rezultat. Iau cazul optimist si, timp de o saptamana, cu cate un update zilnic, va voi tine la curent cu ce se intampla in borcanul meu. Eu astept sa se intample o mica minune, dar nu am nici o garantie ca asa va fi. Daca nu merge din prima, eh… in cazul asta, va fi un jurnal lung si plictisitor. Imi doresc sa mearga!
ZIUA 0 dimineata ora 7:00
-Urmarind indicatiile de aici, intr-un borcan curat de 800ml, am amestecat bine de tot: apa 100g, faina de secara 50g, faina alba 50g. Am lipit o banda adeziva pe borcan si am facut semn cu markerul.

– Pe parcursul zilei a fost foarte cald, temperatura in camera a ajuns si la 31C)
– Pana, seara la ora 19 nu am observat nici o miscare, am amestecat din nou cu o lingura, sperand sa bag fortat niste oxigen care sa porneasca fermentarea. Dupa vreo ora, doua a inceput sa creasca volumul.
ZIUA 1 dimineata ora 7:00
Volumul s-a triplat, mirosul e puternic si imi aminteste de grau umed incoltit.
pe scotch am scris “day one”
Am pastrat 75g intr-un bol, restul am aruncat, am spalat borcanul cu apa si l-am uscat. Am adaugat in bol 75g apa, am amestecat bine, apoi 25g faina de secara si 50g faina alba. Am omogenizat tot, si am transferat inapoi in borcan.
am lipit un scotch nou si am marcat nivelul
ora 15: volumul e dublu, cand ridic capacul simt ca emana caldura, iar mirosul e destul de greu, intre lapte batut si grau incoltit. (sunt din nou 30C)
ora 15, volum dublu
seara ora 19: volumul a scazut din nou, se vede urma pe borcan unde a fost maximul, miroase mai degraba a iaurt dulceag decat a grau. Imi displace mirosul, fac asociatie in minte cu mirosul de vopsea lavabila amestecat cu aracet.

– Am procedat ca si dimineata, am pastrat 75g de compozitie intr-un bol, am aruncat restul si am spalat borcanul doar cu apa calduta, apoi am amestecat in bol apa si faina. Am mutat totul in borcan si am asezat capacul deasupra.
PS. Apa de la robinet a fost murdara in timpul zilei, dar seara parea curata… nu stiu daca a fost bine ca am folosit-o.
Seara tarziu am mutat borcanul intr-un vas cu apa rece (de la robinet), ca sa scad putin temperatura, macar temporar.
ZIUA 2 dimineata ora 7:00
Volumul nu s-a modificat, poate a crescut cativa milimetri, dar se vad multe bule deasupra si un pic de lichid printre bule. Mirosul parca e usor mai acid decat ieri, ceea ce e bine, ca mirosul de iaurt mi se parea respingator. Oricum nu mai predomina mirosul dulceag. Am inlocuit capacul borcanului cu o farfurioara de portelan (capacul era metalic, mai bine sa fiu prevazatoare decat sa risc sa se atinga de capac).

Am procedat cu hranirea ca in ziua dinainte, nici nu m-am straduit sa omogenizez foarte bine (se vede si in poze ca au ramas cateva cocoloase de faina, dar nu e bai, vor fi digerate pana deseara)

Sunt curioasa ce se intampla mai departe. Keep you posted!
seara ora 19: nu s-a modificat volumul pe tot parcursul zilei. Mirosul nu e tocmai placut pentru nasul meu, parca e din nou dulceag, un fel de iaurt statut, dar pana nu pute, am sperante. Suprafata e acoperita de bule mici, dupa cum se vede si in poza. Ceva viata exista acolo, zbatandu-se sa supravietuiasca. Am hranit cultura ca si pana acum, in aceleasi cantitati.
ps: am citit din nou in sursele pe care le am, si cred ca mirosul pe care eu l-am asociat cu mirosul de iaurt, este normal sa apara dupa prima sau a doua zi. In prima zi, productia de drojdie e mai rapida decat productia de acid, de unde si volumul triplu pe care l-a avut. Imi pare rau ca nu am gustat atunci (desi pare cam “bleah” ideea), in mod normal gustul acid nu trebuia sa se simta. Incapand cu ziua a doua, aciditatea ar trebui sa devina evidenta (ceea ce cred ca se intampla acum, activitatea bacteriilor de drojdie ramana pe plan secund. In cazul fericit, dupa cateva zile cele doua vor convietui armonios impreuna, acidul lactic va da gust dulceag, iar acidul acetic va da gustul acru, iar in timp gustul se va maturiza si stabiliza.
ZIUA 3 dimineata ora 7:00
Volumul e neschimbat, iar mirosul nu mai e asa puternic umed si dulceag. E foarte posibil ca acest lucru sa se datoreze faptului ca noaptea e mai racoare decat ziua. Dimineata s-au inregistrat 24C, fata de ieri, in timpul zilei, cand erau probabil 28C. Bule de aer exista din belsug, nici un motiv de ingrijorare inca. Ma astept totusi ca la un moment dat sa o ia din loc, poate de la ziua a 4-a incepand..?!
Am manevrat ieri borcanul nu cu foarte multa delicatete, de unde se si vede urma de pe peretii interiori (nu e semn ca ar fi crescut volumul, doar semn ca trebuie sa fiu mai atenta cand asez borcanul sus pe dulap).

Momentan raman la aceeasi rutina cu hranirea, adica 75g cultura, 75g apa, 25g secara, 50g faina alba.
asa arata imediat dupa hranire.
– seara ora 19: volumul a crescut cu o treime. Mirosul e destul de placut, echilibrat, nici acru, nici dulceag. Azi nici nu a fost asa de cald, ~ 24C in casa. Se vad bule la suprafata, cat si in interiorul borcanului. Consistenta e foarte buna, aerata, oarecum pufoasa, incepe sa semene cu maiaua mea veche. Cand am adaugat apa, a plutit la suprafata, pana acum se ducea direct la fundul vasului. Poate e prea devreme sa ma avant in afirmatii, dar am impresia ca e pe drumul bun, nu am nici un motiv sa cred altfel.

Am modificat putin hranirea, in sensul ca am pastrat 75 g cultura, am adaugat 75 g apa, 65 g faina alba si 10 g secara. Maine dimineata se va vedea daca am procedat bine sau nu.
ZIUA 4 dimineata ora 7:00
A fost mai frig noaptea trecuta, la ora 7 temperatura in camera era 23C. Maiaua a crescut intre timp, dar nu cat m-as fi asteptat sa o faca, adica nu s-a dublat, si apoi a scazut la loc. Se vede urma pe borcan unde a fost nivelul maxim. Mirosul e bun, familiar pentru mine de la cealalta maia, deloc respingator, iar consistenta spumoasa, usoara. Bulele sunt mai marunte, daca va uitati comparativ cu prima zi, dar asa trebuie sa fie. Am pastrat modul de hranire de aseara. Nu am mai facut poze dupa hranire, cred ca e destul de clar deja ce se intampla si cum trebuie sa arate.

Stati pe aproape, ca in cateva zile, voi avea un cadou pentru voi.
UPDATE 12 iunie 2011:
seara ora 19: maiaua si-a dublat volumul pe parcursul zilei, experimentul se apropie de un sfarsit fericit! Hurrah! Mirosul e bun, putin acrisor, cu un vag iz dulceag, miroase a drojdie, ceea ce si e de fapt. O drojdie naturala, salbatica, elaborata pe parcursul a 5 zile. Inca fragila si nesigura, dar ingrijita mai departe va deveni puternica aromata, cu personalitate.
In mod normal ar fi trebuit sa o hranesc doar cu faina alba, incepand de azi, dar nu mai am decat 65g faina alba la indemana, asa ca mai primeste o ultima portie de secara acum seara. 75g maia, 75g apa, 65g faina alba, 10g secara.
la ora 19 arata asa:
ZIUA 5 dimineata ora 7:00
In timpul noptii a crescut mai mult decat dublu, si apoi a scazut treptat. Am hranit-o doar cu faina alba de data asta, si consider experimentul aproape incheiat. Urmeaza testul final: o paine.
poze de dimineata:

seara ora 19: Cred ca pot sa inchei postul cu aceste imagini si cu concluzia finala ca experimentul a reusit, ca nu a fost greu, si ca dupa 5 zile m-am ales cu o maia nou nouta.

Asa arata in final graficul dupa 5 zile

daca aveti intrebari, sugestii, sau vreti sa impartasiti experienta voastra legata de acest subiect, va rog lasati un comentariu. M-as bucura foarte mult.
Trimit acest post la catre susan, YeastSpotting

152 replies on “Jurnal: Apa +Faina = o maia noua sau un esec? -O MAIA NOUA-”

Interesant blogul tău – sincer.
Şi o cred deoarece consider că pâinea e cel mai important aliment.
Cu o bucată de pâine cu adevărat bună poţi mânca orice şi e ok.
Fără … e mai greu.
—-
Nu ţi-am citit tot blogul , pentru că acum nu am timp – dar o voi face.
—-
Ai mâncat pâine de Altamura ?
E cea mai bună pâine din toate ce le-am mâncat până acum.
—-
Ai încercat să faci pâine cu făină arabă ?
Făina arabă e galbenă, ” grasă”.

Multumesc de aprecieri, ma bucura.
-Nu am mancat “pane di altamura”, din pacate…, si nici nu pot sa o fac, pentru ca nu gasesc la noi faina din grau dur. Caut faina durum de foarte mult timp, fara succes pana acum.
-sincer, nu stiu ce este faina araba, grasa, galbena… este cumva faina de naut? m-ai facut curioasa :)

ceau, codru!

si la mine arata bine. se dubleaza, chiar tripleaza de dim pana seara, dar apoi pierde din volum. inca nu am piatra:(… si nu stiu daca vreau sa improvizez. pana la vesti noi continui hranirea din 12 in 12 cu aceeasi proportie 75, 75, 75. nu am inteles exact cum e cu frigiderul si hranitul ulterior. stau prin zona si sunt cu ochii pe tine.
mersi pentru bucuria de pana acum:)
teo

teo, ma bucur de vesti! am reusit sa pun postul cu hranitul la rece, sper sa fie folositor.
ps. nu am inteles ce nu vrei sa improvizezi?

uf, codru, nu vreau sa improvizez (sa coc) fara piatra. dar dupa cum ma stiu…., cu rabdare scurta….we’ll see.
am citit post-ul nou, multumesc, m-am linistit si cu concediile:), totul in regula.
tinem legatura.
teo

teo, mai bine faci o paine in tava, decat sa astepti cine stie cat timp dupa piatra. O tava mare, preincalzita, si cu aburi dedesupt. Asezi painea cu hartie de copt sub ea. Macar incerci si inveti cum trebuie reglat cuptorul. Cand vei avea piatra, vei aprecia diferenta. Eu n-as sta in locul tau, pregateste-ti ingredientele si fa o paine! Te provoc! :)

I did it! :) pentru prima data – a fost super bine. am avut urechiuse, dar mi-a explodat partea inferioara la cea care a stat in frigi. gustul usor acrisor, dar bun. de paine adevarata. coaja grozava. gaurele in interior. ieiiiii! paine+gem de visine+sash/toi = love. in mod categoric repetam! multumesc!

teodora, ma bucur nespus! descrierea ta seamana mult cu prima mea sourdough bread. Gustul va deveni mai bun pe parcurs. explozie la partea inferioara e semn ca a fost dospita insuficient, in rest suna grozav. pofta buna!

Draga Codruta, este interesant ca esti pasionata de brutarie si mai ales de varianta “drojdiei salbatice”. Am mai vazut o romanca stabilita in Spania care facea maia doar din apa si faina (vezi zici: http://vegetarian-gustos-si-sanatos.blogspot.com/2010/03/drojdie-naturala-masa-madre.html ).
Mai stiu o reteta de paine fara drojdie, insa cu malai, o face soacra mea. Procedeul incepe cu un rest mic de aluat pentru paine (facuta cu spuma rezultata in urma procesului de fermentare a mustului, Nu cu drojdie) framantat cu malai pana devine tare si greu de manevrat. Acesta este “aluatul” care sta la frigider. Cand vrem sa facem o paine, aluatul se desface in apa calduta si se adauga faina pana devine vascos si elastic – aceasta este “maiaua”. Se lasa vasul acoperit la caldura pt 6-10 ore (trebuie sa isi mareasca volumul de 3-4 ori) apoi se incorporeaza in faina maiaua, apa si sare. Coca se lasa la dospit cateva ore bune, apoi se modeleaza si iar se lasa la dospit 1 ora.
Este un proces intr-adevar lung, eu una nu as avea rabdare; in plus gustul este usor acrisor, ceea ce imi displace, iar coaja foarte tare.
Ma intrebam daca si painica ta are gust acrisor.
PS. Ieri ti-am descoperit blogul si tot ieri l-am frunzarit pe tot, se vede ca faci paine din pasiune si te felicit. Mai trec pe aici cu placere.

multumesc pentru cuvintele frumoase. Painea poate avea gust usor acru, acru, sau deloc acru. Aceasta “acreala” se regleaza din cantitatea de faina prefermentata care este inclusa in formula finala, din modul in care este pregatita maiaua ce urmeaza a fi folosita la paine (poate fi lichida, solida), si nu in ultimul rand depinde si de calitatea maielei mama. Mai pe la inceput, intr-adevar si painile mele aveau un gust acrisor, mai mult sau mai putin pregnant, dar nu stiam de ce si cum sa-l controlez. In timp am invatat si am citit despre asta. E mult de povestit si nu pot sa o fac in doua randuri. Sper ca in timp sa pot explica tot ce stiu. Te astept in continuare, poate la un moment dat iti face cu ochiul o reteta, si pofta va castiga in fata rabdarii.

M-a bucur mult raspunsul tau “aceasta “acreala” se regleaza “, deoarece eu nu mananc paine facuta de soacra mea tocmai din acest motiv. Lasand la o parte aceasta impresie, painicile tale arata incredibil de atragatoare pt papilele gustative. Momentan fac paine in casa dupa reteta clasica: apa, sare, faina si drojdie uscata; ma folosesc de masina de paine din dotare, o adevarata bijuterie – nu stiu ce m-as face fara ea! E totusi un pas important sa treci de la painea din comert la cea de casa. Usor usor ne invatam.

Am incercat odata sa fac asa ceva si dupa 5 zile m-am lasat pagubas, convins ca am gresit pe undeva (inca mai sunt convins de asta).
Spune-mi te rog daca maiaua asta o pastrezi la frigider si in ce conditii? Din cate am citit se poate pastra la nesfarsit la frigider, atata timp cat o hranim periodic. Ai “testat” ceva in privinta asta?

PS total unrelated: poate n-ar fi rau o optiune de abonare la comentarii ;)

bucatarule vesel, -ti-as spune pe nume, dar nu il stiu :)- eu pastrez maiaua la frigider, toate informatiile le gasesti aici. Am o maia de mai bine de doi ani si e in stare perfecta. Acum am si o maia tanara, pe care deja am folosit-o la o paine, si care e de asemenea sanatoasa si gustoasa. Intentionez sa usuc o parte, ca sa pot trimite in plic oricui doreste si oriunde.
ps. Am rss comments… sus in dreapta, sub rss posts :)

Am ramas surprinsa sa descopar aici un link la pagina mea, multumesc Claudia.
Cum spui tu Codruta, cu practica se elimina gustul acrisor de la paine, important este sa nu stea la o temperatura mare, si sa stim sa alimentam drojdia naturala, (asta am vazut ca greseam eu la inceput, a trebuit sa arunc multe paini pana am reusit) totusi intodeauna va avea putin miros arisor, dar foarte putin, e nevoie sa bagi nasul in miez ca sa-l depistezi, dar te obisnuiesti, mie cel putin imi face apa in gura cand framant aluatul si miroase a iaurt ceva asemanator, da ati inteles bine.
Nu stiu, trebuie sa practici si sa iubesti a face paine, de fapt aceasta iubire creste cu timpul, mai ales cand vezi acea magie, din apa si faina sa faci paine, cum vezi o caca fara viata, si prin manevrarile pe care i le faci ia viata si creste…

Buna,
Foarte bune explicatiile, o sa fac si eu in curand maia.
Vreau doar sa te rog sa imi spui cum usuci maiaua?
Iar daca o tin in frigider cat de des trebuie sa o hranesc?
Mersi.

Cristina. Iti multumesc.
Pentru uscat maiaua voi face in curand un post, probabil pana maiaua ta va fi activa, va exista si postul respectiv.
iar pentru hranit, daca o tii in frigider, uita-te te rog aici, si daca ai intrebari dupa aceea, te ascult.

Codruta,
sunt in a3-a zi .Vreau sa spun ca urmaresc jurnalul si il am deschis pentru a face comparatie.Vom vedea ce o sa fac dupa aceea.Copii sunt plecati in vacanta asa ca voi pune de o paine si apoi plec in concediu si eu in tara ,asa ca , in frigi dupa jurnalul tau!Abia dupa aeea voi inncerca retetele cu masina de paine.Spune-mi ai uscat vreo maia?Am vazut ca ai indicat niste site-uri dar eu ssunt curioasa daca ai facut-o.Merci mult pentru sfaturi.Reteta cu lipiile e grozava!cand vine feciorul meu incerc si painicile poate scap de corvoada hamburgherilor dela Mc.

corina. Am uscat maia acum 3 saptamani. Uscatul nu e complicat (a fost chiar mai simplu decat banuiam), acum trebuie sa verific daca revine la viata.
Ma bucur ca ti-au placut lipiile, si astept noutati cu maiaua ta.

Codruta,
Maia are 5 zile si nu stiu daca am inteles bine dar trebuie sa o hranesc in continuare inca 7 zile in aceeasi formula 75 .75…Acum vreau sa stiu care e diferenta intre painea facuta acum sau peste 7 zile cand va fi matura.Am vazut caai descris ca ai uscat ,am sa incerc si eu caci peste 2 saptamani plec in tara si vreu sa duc .recunosc ca mai incurcat un pic cu maiaua 100% si 65% sunt cam in ceata dar oricum Maia pare sa fie buna. .Ea isi face treaba ,urca si uita sa mai scada.Nah te tin la curent .Merci

corina, cred ca ai inteles bine. Desi dupa 6 zile se considera ca fiind formata, mai are nevoie de cateva zile ca sa se maturizeze complet. Mergi pe aceeasi formula de hranire, cateva zile, dupa care o poti pastra in frigider. Poti face paine si acum, dar s-ar putea ca gustul sa nu fie deplin. Cel mai bine vezi singura: cum e acum, si cum va fi peste cateva zile. Chiar te rog sa imi spui si mie daca sesizezi diferenta de gust. Daca vrei sa o usuci, fa-o chiar inainte de a pleca in vacanta (dar tine cont ca ii trebuie 1-2 zile ca sa se usuce de tot)

M-am apucat și eu de o maia. Nu pentru că suntem mari mâncători de făinoase ci mai mult de curiozitate, să văd dacă-mi iese.

Am început vineri seară și nu a variat volumul foarte mult (5-6 mm maxim, într-un borcan ca cel din poză).

Am hrănit-o destul de razna, având între 10 și 14h între reprize, deci nu pot spune că am avut prea mare grijă.

Dar….

Azi, în a șasea zi, am avut o surpriză plăcută: volumul s-a triplat peste noapte, mirosul este mai plăcut decât în celelalte zile și… cred că m-am ales cu o maia.

Nu am nici un fel de probleme. Vroiam doar să mă laud! :D

Mulțumesc pentru „rețetă”.

merci Ionut ca ti-ai gasit timp sa lasi un comentariu, ma bucur ca te lauzi. Eu zic sa incerci si o paine, si apoi vezi tu ce faci cu maiaua… tu ce crezi?
codruta

Imi amintesc de perioada in care nu am mancat paine, mai demult. Cred ca vreo 3-4 ani nu m-am atins de nimic ce continea faina. Acum ma intreb cum am putut, si mai ales de ce?
Oricare ar fi motivele tale, te admir. Si cu atat mai mult, ma bucur ca ai zabovit pe blogul meu.

Buna Codruta. Incerc si eu de cateva zile sa fac un starter (cum ii zici tu). In a saptea zi am destule bule (nu eu, ci cultura), dar sunt mari si putine, nu mici si multe. Si volumul inca nu s-a dublat, desi creste cam cu 75%. Ma tot gandesc ce nu merge. Poate ca una din cauze e umiditatea din aer, aici la noi (in Zambia, Africa) e foarte scazuta acum, 20%. Cultura mea e inca groasa, nu arata deloc ca cea din pozele tale, nu e apoasa deloc. Sa incerc sa fac un starter cu hidratare mai mare?
Pana sa te gasesc pe tine faceam numai paine cu drojdie, acum trebuie neaparat sa am si eu maiaua mea…

ina, ma bucur sa te cunosc si iti multumesc ca mi-ai scris. Folosesti cantar sau “cups”? Ce tip de faina folosesti? Cum hranesti starterul (cat de des, ce cantitati de apa, faina, starter). Sincer, nu stiu in ce masura umiditatea influenteaza si ce trebuie facut in cazul asta… dar atata timp cat exista bule si volumul creste destul de mult (spui ca a crestut de 1,75 ori, nu de 2 ori), cred ca starteul tau e viu. Cum miroase?
Scrie-mi te rog, si incerc sa vad daca gasesc raspuns la problema cu umiditatea, adica in ce masura influenteaza activitatea starterului aceasta umiditate scazuta.

Am cantar. Tipul de faina nu il cunosc, pentru ca nu scrie nimic pe ambalaj, e doar faina alba de grau. Faina de secara e una buna, am cumparat-o din Germania. Oricum, de dimineata am renuntat si am inceput un starter nou. Sa vedem ce iese de data asta. Ar fi a doua incercare, nu e inca motiv de ingrijorare. Mai e vremea. Noaptea sunt cam 18 – 19 grade in casa. Sa pun borcanul intr-o oala cu apa calda? Ziua se face mai cald, cam pana pe la 25 de grade. In rest respect indicatiile tale, sunt foarte disciplinata. Masor si temperatura apei, vorbesc cu cultura… Mai trebuie sa ii dau un nume. Te tin la curent cu incercarea asta.

Ina, s-ar putea ca din cauza umiditatii foarte scazute, faina sa fie foarte uscata. De aceea maiaua e mai groasa decat in pozele mele. Dar nu e nici o problema… de la 60% la 125%, orice starter e bun. eu am ales sa il tin 100% pentru comoditate, dar unii prefera un starter stiff. Faina alba pe care o folosesti e All Purpose (AP)? sa nu fie 000 si sa nu fie bleached. atata tot. poti tine borcanul noaptea intr-un loc mai calduros? (ex. cuptor, cuptor cu microunde, cu becul aprins? si eventual sa pui un vas cu apa fierbinte langa, ca sa tina caldura si umiditate).
scrie-mi ce se mai intampla, pe parcurs.
codruta

Un blog extrem de captivant!! Da dependenta, intru zilnic de vreo 2 sapt.de cand te-am descoperit.
Anul trecut am incercat de 2 ori sa fac ¨masa madre¨ dar n-am avut nici un succes, dupa 2-3 zile avea un miros ingrozitor (am folosit numai faina alba de fiecare data). Ei bine, acum am doua borcane cu maia-in-devenire (dupa reteta ta) care se comporta diferit. Ma explic: cea principala (ii zic asa ca este cea cu care am inceput), acum, in a 4-a zi, si-a triplat volumul(si in a 2-a zi la fel) , cea secundara (pornita de la compozitia care trebuia aruncata la prima hranire) doar si-a dublat volumul. Le tratez pe amadoua egal dar raspund diferit. Borcanele le pastrez in cuptorul cu microunde (oprit, evident) unde temp. e relativ constanta si ferite de curenti. Care ar fi explicatia??

Multumesc, Mali.
-experimentul tau e foarte interesant. Ai pornit cu aceleasi catitati de maia in ambele borcane? adica, in al doilea borcan, cel secundar, ai pus toata cantitatea pe care trebuia sa o arunci (125g), sau ai tinut doar 75g? Asta e singura mea banuiala pentru care se comporta diferit (ca ai tinut 125, si nu 75), pentru ca, in final, e vorba de proportii… daca asta nu e, sunt la fel de mirata ca si tine.
-dar ma bucur ca ti-a iesit.
codruta

Da, am pornit cu aceeasi cantitate, la diferenta de 12 ore bineinteles (poate fi asta o explicatie, nu), insa acum ma surprinde din ce in ce mai tare. Ei bine, a doua maia (secundara, adica) a crescut mult mai mult decat prima. Oricare ar fi explicatia, eu sunt atat de incantata de ele ca parca imi vine sa nu mai arunc nimic si sa incerc o painica. Tu ce zici? Azi e a 5-a zi, o fi suficient de matura?

Mali, te rog un singur lucru: stiu ca e greu, dar e musai: trebuie sa arunci din maia, pentru ca ce ramane sa poata fi inmultit cum trebuie. Daca nu te obisnuiesti sa arunci, vei pati una din doua: sau vei ajunge in scurt timp sa produci cantitati industriale, cu care nu vei avea ce face, si o sa ii imbogatesti pe producatorii de faina… sau, la fiecare hranire te vei zgarci cu cantitatea de faina, si maiaua va fi prost hranita. Poti face pancakes, english muffins cu surplusul, poti da la toate cunostintele tale, fa orice crezi tu, dar tine cont ca maiaua are nevoie de o hranire minim 1:1:1. Foarte multe retete pornesc de la doar cateva grame de masa madre, asa ca imagineaza-ti ce inutil e sa tii sute de grame, cand tu ai nevoie doar de max. 10g. Asa ca, dupa ce maiaua devine matura … poti reduce cantitatile, dar pastrand proportia intre maia:apa:faina, in felul asta arunci mai putin. (de ex, eu tin 5…10g maia si hranesc cu 1:2:2 sau cu 1:4:4, in functie de cat e de cald si cat de activa este)
legat de intrebarea ta… nu, in ziua a 5-a nu e recomandat sa faci paine. din mai multe motive: nu e suficient formata si risti sa nu creasca painea, sau gustul nu va fi foarte bun. De altfel, tu poti incerca, dar daca nu iese bine, vei sti de ce. Multe surse de incredere recomanda sa faci paine abia dupa ziua a zecea, moment in care se presupune ca maiaua e matura si stabila, si prin urmare are un comportament destul de previzibil.
Ti-am scris cele de mai sus, pentru ca iti inteleg entuziamul si incantarea, si mai ales neputinta de a arunca. Dar crede-ma, am invatat “the hard way” cum trebuie procedat. Importanta e calitatea partii care ramane, si nu cantitatea pe care o arunci.

Codruta, multumesc de raspuns, esti atat de draguta!! Banuiam raspunsul tau si am sa am rabdare sa se maturizeze. Nu iti inchipui ca perpetuez maiaua la fiecare hranire, am facut-o pe doua pentru a o da cadou unei prietene cand vom veni in tara dar asta presupune intai sa o usuc – ceea ce vreau sa invat sa fac.
Ne mai auzim sapt. viitoare cand voi face prima painica.

Am revenit. Am o maia tzatza de matza. Creste mare la fiecare hranire. Am facut cu ea painea ptr. sandwich – a iesit f.f.buna, aluatul ptr. pizza insa a fost un esec. Perechea mea are o vorba : mai binele e dusmanul binelui – cam asa a fost in cazul asta. Folosesc de mai bine de 2 ani aceeasi reteta de aluat ptr. pizza (tot de fermentatie lunga – max.3 zile) si niciodata nu mi-a dat gres. Ei bine, eu n-as da vina pe reteta ta avand in vedere ca am avut in ecuatie 2 necunoscute: cuptor nou si (sa nu razi) platou de lut pe post de piatra (aici se foloseste in cuptor ptr. a frige purcelusul de lapte de ex.).
M-am aprovizionat cu ´jde feluri de faina, care mai de care mai organica, si tintesc la painea ta cu seminte.
In concluzie, esti vinovata ca, din cauza ta, seara, in loc sa ma relaxez pe canapea cum faceam pana acu´ 2 sapt., fac sapaturi pe net, citesc despre facerea painii si imi mai si comand carti.

Mali,
:)) noi doua semanam, si cred ca si prietenii nostri seamana. Al meu e complet derutat cand schimb vreo formula, care functiona foarte bine inainte. Nu intelege de ce imi trebuie mie sa schimb ceva ce functioneaza?! Imi pare rau de pizza ta :( dar ma bucur pentru maia.
Si eu stau seara tarziu, cu ochii’n painile altora… citind, visand, luand notite…
pe curand, Mali, astept vesti de la tine.

hahaha ce ma amuza postarea lui mali apropo de aruncat. Cam acolo sunt si eu ”mai, mai ce maia frumoasa are Andreea” … sta in frigider intr-un recipient de 1L jumate si e aproape plin :O si stau si ma gandesc de ce am improspatat-o cu atat e multa faina. .. Anyway o sa citesc pe tema asta si am sa reduc din cantitate pt ca efectiv e prea multa. Prietenilor le place painea, insa nu ar imbarca in facerea ei :) asa ca bottom line, am prea multa. Acum am si uscata asa ca-s asigurata :)

Andreea, esti simpatica foc! Pana acum cateva luni si eu tineam o cantitate impresionanat de maia… sincer nu stiu ce a fost in capul meu si cum de m-am desteptat dintr-o data. desi am citit si la susan pe wild yeast, si in alte parti, ca e suficient sa tii o cantitate mica, ca de fapt proportiile sunt importante, nu cantitatile, mi-a luat ceva timp pana am ajuns si eu singura la concluzia asta. Acum, aporape nu imi pare rau sa arunc 40g (din care doar 20 faina), dar inainte mi se rupea sufletul de sute de grame irosite. Mai rau e ca nu aruncam, ci bagam tot surplusul in paine. Cand prietenul zicea ca e cam acra painea, ii spuneam ca asa trebuie sa fie :)) Doamne ajuta ca am trecut de faza aia!
pe curand

:)))) Vai, deci am ras cu gura pana la urechi! Recunosc! “Asa trebuie sa fie!” :))))))
Si eu sunt in ziua zero cu maiaua mea si sa dea naiba daca mi-am luat ochii de la ea! Inteleg si ma bufneste rasul cand vad ce idei mai au si altii, pt ca in inocenta mea, deja ma gandeam… “oare nu fac eu o descoperire si ii gasesc o intrebuintare chiar si asteia din ziua zero? Parca nu prea-mi vine s-o arunc… ” :))) offf….

40g?? pai eu cred ca am min 400 in recipient … :O

Am ajuns acasa si am scos maiaua din frigider, am pus deoparte vreo 30g si-o reimprospatez insa ce a ramas, las pe comptoir in bucatarie, pana maine… sa-mi iau ramas bun cum se cuvine :)))
Am retinut si faptul ca nu-ti mai tii maiaua la frigider. In camara cam ce temperatura e?

scuze… am scris “camara”? e vorba de camera. bucatarie-living. Temperatura vara de 25-29C, cu micic scaderi cand pornim aerul conditionat. Am incercat sa o pun in cel mai racoros colt din camera, dar e cald peste tot. Insa s-a comportat foarte bine. E primul an in care nu o tin in frigider. Iarna e destul de frig in casa, probabil 18-22C, dar cred ca maielei o sa ii placa. Doar eu mor de frig.

Gata!! M-ai convins! :) Zilele astea incep, si peste vreo 10 zile sper sa fac prima painita 100% naturala. <3<3<3 Mii de multumiri pt post si pt toata munca depusa, noptile pierdute in fata calculatorului luand notite, si rabdarea cu care explici. Sper sa-mi iasa din prima, dar daca nu o sa fie asa, o sa incerc pana imi va iesi. :))) Nu cunosc termenul " a renunta". :) Dar sper totusi sa-mi iasa. :))) Pupicei si o sa te tin la curent cu "experimentul". xoxoxo

Ana Maria, abia astept sa coacem impreuna. Oricand as putea sa iti trimit maia uscata, dar nu e acelasi lucru ca si cand stii ca ai facut-o tu. Iti tin pumnii, si astept noutati de la tine. :)

De ea m-am apucat :)

Ti-am spus mai demult (ori poate am spus cuiva pe blog la mine) ca mi-am inceput maiaua cu faina de secara si n-a pornit. De-abia dupa ce-am pus numai faina alba unbleached si s-a pornit minunea. Vad ca tu le combini. Sunt la mai bine de 12 ore si nu s-a intamplat nimic. Am incins cuptorul la temperatura minima, cand a atins-o, l-am stins, am asteptat 10-15 minute si-am bolul cu amestecul initial acolo la caldura (asta-i un short cut pt dospire accelerata). Sa vad ce se intampla in continuare…

Buna Codruta, in primul rand felicitari pt blog!eu una am fost tare fericita cand te-am gasit acum vreo 3-4 luni, maiaua asta ma batea de mult la cap dar tot nu am avut curajul sa o incep si uita ca ai aparut tu si chiar ca nu am mai avut liniste;ei acuma am inceput-o sunt la ziua 4 dar nu prea am mari sperante de ea deoarece nu prea misca, la inceput si-a schimbat volumul era mai aerata acuma nu are bule doar dupa ce o amestec, mirosul nu e rau, gustul acrisor (da am gustat-o), nu stiu ce sa fac sa continui ori sa incep alta?am mers dupa modelul tau,faina de secara, alba unbleached(bio), la o hranire am pus apa filtrata in loc de cea imbuteliata de pana atunci (asta sa fi fost problema?). ieri dimineata vazand-o asa ‘amarata’ i-am schimbat faina(tot unbleached, KA, AP), poate nu a fost idee prea buna.Temperatura e constanta la noi in jur de 24-25C.oricum de lasat nu ma las pana nu iese.

Adela, uneori in ziua a treia, a patra, activitatea e redusa. E un moment in care ai impresia ca maiaua nu e pe drumul cel bun. Dar nu este asa. Continua cu hranirea ca si pana acum, daca nu miroase urat, si nu are consistenta lipicioasa, nu ai motive sa o arunci. Apa filtrata e buna, si faina AP, de asemenea. Sper ca citesti mesajul la timp, si nu ai aruncat deja borcanul. Temperatura e potrivita, eu zic sa continui inca 2-3 zile. Mas bucura sa revii cu un comentariu, cu noutati despre evolutie. :)

Ieri la ceva timp dupa ce ti-am scris a inceput sa-si schimbe volumul, pana la hranirea de seara a fost dubla iar azi de dimineata volumul a fost de vreo 4 ori mai mare si incepe sa miroase a drojdie!scuze ca te-am deranjat, cam prea devreme m-am alarmat.:)mersi de raspunsul rapid!

adela, nu m-ai deranjat. Mie imi place sa aflu de la tine noutati, bune, rele. Imi place sa stiu ca cititorii mei sunt acolo, dincolo de ecran, si ca nu bat campii singura. Comentariile sunt intotdeauna binevenite si bineprimite.
ma bucur ca maiaua e ok, peste vreo saptamana poate povestim despre paine :)

maiaua traieste!
a mirosit descurajant vreo 2 zile, azi e plina de basicute si miroase acrisor
incepusem s-o transform in maia alba (desi a mea e fericita de cand sta in bucatarie) dar citind postul tau de azi, ma gandesc s-o declar de secara. Crezi ca ar fi ok sa continui hranirea de acum incolo numai cu secara? sunt la ziua a 4-a, ziua zero a fost sambata

da, incearca secara, si daca observi dupa o zi ca ceva nu e in regula, striga-ma! :)) glumesc. Sincer, as incerca cu secara, daca as fi in locul tau. Dar nu garantez rezultatul. Astept sa spui tu daca merge sau nu :)

Am facut maiaua. Nu am pus-o la frigider. O hranesc de cam 3 saptamani la ora 7 fix. Miroase dumnezeieste. N-am avut inca curaj sa fac o paine din ea. Am mai facut in trecut o maia dar din cauza ca am folosit-o prea curand la paine nu mi-a placut si am aruncat-o. Am invatat de la tine cum sta treaba cu PASTRATUL si inmultitul inainte de folosire. Pe alte bloguri aspectul acesta nu era destul de clar. Mie-mi place foarte mult mirosul painii cu drojdie de bere proaspata dar cum la tine pe blog sunt numai paini cu maia si cum blogul tau e atat de usor de citit, de logic, de documentat si de clar, am zis sa mai dau o sansa painii cu maia. Te rog insa, intr-o zi, cand ai tu timp, pune si o paine cu drojdie de bere . Nu pentru ca e mai sanatoasa/nesanatoasa fata de maia sau mai buna/mai putin buna. Ci pur si simplu asa, pentru diversitate. Pentru ca gustul si aroma sunt diferite si nu obligatoriu mai putin bune. Inca odata multumiri pentru tot ceea ce faci cu acest blog.
P.S. Daca V nu te cere pana la urma sa sti ca e din cauza ca nu stie sa repare chiveta. Am eu o teorie cu fetele frumoase destepte si care mai si coc chestii: tipii din jurul lor se simt coplesiti si obligati sa fie genul “daca-l trimiti in desert cu un cutit iti construieste intr-o saptamana un mol”;))

Alice, ce esti bune imi dai! ma bucur ca te descurci cu blogul meu, mi-era teama ca nu e destul de logic sau friendly. Nu iti promit o paine cu drojdie de bere foarte curand, pentru simplul motiv ca nu se inghesuie nimeni sa o manance daca o fac. Asta e adevarul. Nu ca nu ar fi buna, dar avand la alegere, si eu si V preferam painile cu maia, si din cauza asta de mult timp am renuntat la drojdie. Dar uite, in timp ce iti scriam, mi-am amintit de o paine pe care vreau sa o fac, si care cere drojdie. ca sa vezi! s-ar putea sa ai o paine cu drojdie mai repede decat as fi crezut :) Asta daca nu modific formula si o fac cu maia :))
ps. :)) o sa tin minte asta :))

Acum am vazut c-am scris “chiveta” fara ghilimele. Ups! Mai am o teorie (of course!!!!) potrivit careia “succesuri” o sa ajunga in 10 ani in dictionar. Mai sti, poate si chiveta…

:)) nu-i nici o problema, am inteles ce ai vrut sa spui. Si eu type-ui gresit de multe ori, dar fata de voi, am avantajul ca ma pot corecta, daca observ. :)) teoria ta cu succesuri imi place, m-am gandit si eu la asta. :))

Asta mai da, aici e super cu poze si fiecare pas ce trebuie urmat ! Merci mult, nu-l vazusem inainte cand am scris ca as vrea poze mai multe.

Scz ca iar intervin, cand hranesti maiaua faci acelasi lucru, opresti intr-un bol 75g maia, speli borcanul o pui inapoi adaugi apa faina secara si faina alba? si dim si seara acelasi procedeu?? Valeu…e munca multa, nush daca ma vor lasa piticii mei sa fac asta, dar vreau sa incerc oricum ar fi, chiar daca nu-mi iese…
iti spun cand o sa incep, si ce imi iese (nu pot inca pt ca nu am faina de secara, si alba am doar din romania, trebuie cumva faina bio??)

gratiela, nu e multa munca, e o rutina. Ca si cand iti speli cana de cafea, sau farfuria dupa ce mananci. Mie imi ia 5 minute toata operatiunea, si am doua maiele diferite pe care le hranesc separat.
Nu trebuie musai bio, doar sa fie unbleached.

Adica trebuie faina integrala?
Si dupa ziua a 5a, dupa ce ai maiaua in stare numai buna de functionare, poti face painica? Cata cantitate pui la 500 g faina? Si cum o pastrezi dupa aceea? Mai e nevoie sa o hranesti?
Scz ca pun atatea intrebari dar , vreau sa stiu cum trebuie sa fac, sa nu o dau in bara :)
Merciii…si inca o data iti spun ca esti un geniu

nu faina integrala, graziela, ci faina alba (tip 650). Vei putea folosi maiaua dupa ziua a 10-a. O vei hrani toata viata, sau cat timp vei dori sa faci paine cu ea. Vezi si celelalte articole din categoria Maia 101. Vei gasi acolo informatii despre mentinere si hranire.

Draga Codruta, am un prieten in Timisoara care citeste Blogul tau si e absolut incantat. El mi-a povestit de tine si de painicile tale, astel incat am ajuns si eu sa citesc multe din postarile tale…Sunt un om curios si deschis la nou si imi place sa incerc altceva…Pana acum am facut paine cu masina de facut paine…si am fost fericita…acuma vreau si eu ca tine…deci azi voi incepe o maia cu o faina alba, adica exact ce am in casa. Te tin la curent…
Apropos, reteta de merdenele m-a dat gata, musai s-o fac ! Germania, unde lociesc eu, e tara diferitelor paini, mai ales neagra si integrala, de secara si alte feluri de ceriale, cu seminte si alte ingrediente…Orice neamt sanatos cand merge in concediu tanjeste dupa painea lui inchisa la culoare…Sigur ca ar fi mai simplu sa ma duc la magazin si sa cumpar o maia care ei o numesc Sauerteig…dar incerc sa fac eu.
Iti doresc succes si sper sa mai schimbam impresii.
Ah, da, la ce mai folosesc eu masina de paine ???

Buna Codruta,

Joi seara am pus si eu de-o maia, ceva activitate e prin borcan, astept sa vad cum evolueaza. Eu faceam si pana acum paine, dar habar nu aveam de impaturit, autolyse si alte chestii din astea. Astazi am pus in practica unele chestii citite aici si sa stii ca painea mi-a iesit mult mai buna. Pana acum foloseam tavii pentru paine, dar astazi am pus in tava de cuptor cu foaie de copt,iar forma i-am dat-o rotunda. Am folosit faina alba, faina neagra si tarate, painea are o forma frumoasa, de paine :), coaja a crapat dupa ce am scos-o din cuptor, deci are urechiuse, nu? Multumesc!

Buna Codruta,

duminica seara mi-am pregatit amestecul de apa si faina, conform gramajelor scrise de tine. Totul a mers conform planului numai ca incepand de doua zile maiaua mea nu mai creste. Miroase a nuca, are bulbuci ca spuma fina de sapun dar nu creste. Gustul este acrisor dar nu acid.

Aseara i-am dat 75 apa, 50 g secara si 25 g faina alba si azi dimineata aceeasi formula. M-am gandit ca faina de secara o v-a ajuta. Adevarul ca in bucatarie este destul de rece. Nu stii tu de ce nu creste? In conditiile in care nu creste dar face bulbuci pot sa o folosesc sambata la o paine? Cum as putea sa o ajut?

Multumesc,
Ana

ana, daca nu creste, ci ramane la stadiul de bulbuci, nu iti recomand sa o folosesti la paine. Nu are cum sa creasca o paine, daca maiaua nu e capabila sa se creasca pe ea insasi.
temperatura scazuta in mod sigur o incetineste. Ia incearca sa o pui la loc cald (nu fierbinte, ci cald), in apropiere de o sursa de caldura, sau intr-o camera mai calduroasa. Scrie-mi daca se modifica ceva. Eu cred ca o va ajuta caldura.

eh, cred ca maiaua mea a murit. Am mutat-o intrun loc mai caldut dar nici dupa 12 h nu a crescut si nici bulbuci nu a facut. In consecinta, am aruncat-o (cu multa parere de rau) si am decis sa incerc din nou cand se mai incalzeste afara, undeva prin luna mai. Norocul meu este ca folosesc varianta de aluat vechi (cum spun francezii) si merge foarte bine si asa. Miezul este elastic, usor lucios , are acele gaurele, coaja este o nebunie…
Dar imi pare tare, tare rau pt maia :(

PS Astept cu nerabdare sa vad pozele de la atelierul de paine.

Si mie imi pare rau de maiaua ta… chiar nu ai reusit sa ii creezi un mediu cald? puteai sa pui borcanul intr-un vas cu apa calda, sau sa il invelesti intr-un prosop cald, etc. Odata pornita cultura, nu mai ai treaba cu temperatura, poate fi si racoare, e ok.
Folosesti pate fermentee cu drojdie si sare, adica chiar un aluat rupt din aluatul de paine, sau…?
ps. si eu astept pozele… o sa le primesc zilele aste si o sa le postez pe blog.

Nu stiu sigur cum se numeste dar cred ca este tot un fel de maia. Am facut un polish din apa si faina (cantitati egale)dar fara drojdie si l-am lasat 24 h la temp. camerei. Dupa aceea l-am hranit si l-am lasat 24 h. Dupa aceea am adaugat apa+faina dar nu in aceeasi proportie si l-am lasat 12 ore.

In amestecul de mai sus am pus iar faina, apa, sare si l-am lasat la dospit cateva ore. Am rupt o bucata de 100 g, pe care o tin la frigider maxim 3 zile.

Cand vreau sa fac paine o scot de la frigider si o hranesc cu 120 gr apa+115 gr faina. Las 12 ore sau mai mult pana se umfla. Apoi pun restul ingredientelor si las aluatul la dospit. Inainte de modelare rup iar o bucata de aluat de 100 g si tot asa. Sincer, deja nu mai stiu nici eu ce este: pate fermentee, un polish sau maia? :)

Ce nu-mi place la acest aluat este ca o data vreau sa fac paine integrala , o data vreau paine cu diferite amestecuri de seminte sau cereale si bucatica aceea de maia devine un amestec cu de toate… De aceea vreau sa am maia matura lichida!

daca n-ar avea sare in compozitie, as zice ca e un fel de maia densa, un motherdough, mai exact. Avand sare, insa, inclin sa il numesc pate-fermentee. Dar cine stie care e de fapt temenul corect? oricum nu poolish.

dar auzi… de ce nu iei din bucata aia de 100g cateva grame, sa zicem 15g, sa le dizolvi in 50g apa, si sa adaugi 50g faina… pui compozitia intr-un borcan si vezi ce se intampla. Presupunerea mea e ca in cateva ore se umfla in volum. Daca e asa, dupa 12 ore, iei din nou 15-20g, restul arunci sau folosesti la paine, si hranesti din nou cu 40-50g apa si faina. Daca se umfla din nou, ai maiaua lichida. Dupa cateva hraniri scapi si de sare si de seminte, in catvea zile ai o maia 100% hidratare.
incerci?

Codruta, e fantastic blogul tau !!!! o placere ,citesc,iau notite ,ma amuz , mai fac o paine …. acum 10 zile am dat si eu startul la marea Geneza :prima mea maia dublata de primul experiment,super reusit !! prima maia-Petruta- s-a dezvoltat anevoios ,in parte a fost o greseala de-a mea, am pus faina cu continut mare de gluten, si pe de alta parte ,e cam frig la mine …Si-a revenit dupa cateva zile,acum e OK,in frigider.Si acum experimentul , Mariuta, mare succes : am raschetat :) aluatul uscat de pe peretii bolului in care am framantat ,cu o zi inainte, aluatul de paine. Am adunat 4 grame de cojite uscate ,am pus 10 grame de faina de secara,30 de faina alba,40 ml apa …borcanul de rigoare ,cu folie de plastic si am asteptat. A doua zi era toata bule,mirosea frumos,a fruct ,a prune ,a ceva tomnatic,in fine, un miros foarte placut,usor otetit cand Mariuta asta murea de foame:))) Si azi face Mariuta o paine 1:2:3,pentru care iti multumesc :)

Buna Codruta,

Am promis ca revin cu intrebari, deci: iata-ma.
Am pornit o maia “ca la carte” dupa metoda ta, dar cu mici modificari in ceea ce priveste fainurile intrebuintate. Cea de secara e de la “Pirifan”, dar in loc de faina alba am folosit faina integrala Bio de la “All Green”. Ritualul de hranire a fost respectat timp de 8 zile (75g cultura, 75g apa, 75g mix de fainuri), pana cand am zis ca maiaua e la pubertate.
A venit momentul sa o folosesc excesul la o paine 1:2:3 ( a iesit “interesanta”, fata de ce imi iesea mie cu drojdie).
Acum e timpul sa-i dezvolt o “personalitate” dubla tinerei mele din borcan. Am trecut-o pe alt regim de hranire, dezvoltand astfel 2 culturi distincte, fiecare cu ritmul ei: una cu aceeasi faina integrala-bio si una cu faina alba 650.
Pe ambele le hranesc la 24h pastrand proportiile 1:5:5.
Cea cu faina integrala e f. activa (isi dubleaza volumul in 10-11 ore) si are mirosul “care trebuie” (dulce acrisor). Cred ca o infometez un pic, dar vad ca nu riposteaza.
Cea cu faina alba, e mai lenesa (isi dubleaza volumul in 18-20 ore) si are un miros ciudat, cam ranced. Am pus asta pe baza fainei cu care o hranesc (marca proprie Carrefour – faina alba 650). Astazi de dimineata am hranit-o cu faina alba 650 de la Belgusto (parca asa e numele producatorului).
Faina 650 de la Carrefour imi place cum se simte in aluat (este elastic si matasos), dar in maia pare ciudata.

Aici apare dilema mea: ce sa fac cu maiaua hranita cu faina alba?
Pe cea hranita cu faina integrala o pastrez sigur. E vulcanica si temperamentala (ca fica mea de 1 an si 9 luni).

In WE o sa incerc sa vad ce rezultat am cu maia pt. o paine pe care am mai facut-o cu drojdie: in loc de apa folosesc bere bruna. Daca iese mai buna decat cea cu drojdie (si nu ma indoiesc), o sa devina o traditie de sfarsit de saptamana. Traditie vreau sa devina si painea cu seminte, dar astea mai tarziu dupa ce stabilizez situatia cu maiaua.

Numai de bine…

Daniel,, ei vezi, am avut dreptate in sinea mea:) simteam eu ca esti partener fain de dialog :) Merci ca mi-ai scris.
hai sa iti spun parerea mea:
in primul rand, mi se pare o subhranire o data la 24 de ore… vreau sa spun pe timp lung, s-ar putea sa nu fie bine. in loc de 1:5:5 la 24 ore, mai bine 1:3:3 o data la 12 ore. Daca vrei sa o hranesti in continuare o data la 24 de ore, atunci schimba hidratarea, fa-o mai solida. 60% de ex. DE FAPT, in locul tau, pe cea integrala as transforma-o in solida, 50-60% hidratare (experimenteaza macar o saptamana, cu o bucata din ea)

pe cea alba… NU O ABANDONA! faina pe care o folosesti nu ii prieste, e clar, schimb-o urgent (vorbesc de carrefour, pe belgusto nu o cunosc). si eu am avut fainuri de tot felul, le-am tot schimbat si testat. Ce e bun pt paine, nu e neaparat bun pt maia. In final, dupa ce m-a lovit criza si am hotarat ca voi continua sa fac paine cu faina bio, ca vreau sa mananc bun, dar nu voi mai hrani maiaua cu faina bio, ca sa nu risipesc faina scumpa (hranesc maiua cu bio doar cand fac prefermentul de paine)… m-am stabilizat la faina unguresca agromolnar. Costa 3 lei punga de 1kg, si maielei mele ii merge bine cu ea. Cand vreau sa fac paine, cu o zi inainte o hranesc cu Bio all green faina alba, in rest agromolnar toata ziua. Miroase frumos, creste repede, cu ratio de 1:3:3, in 6 ore e sus, la 20C cat am acum in casa, si ramane sus cateva ore… iar asta e tare bine, la 100% hidratare are consistenta destul de groasa (fata de alte fainuri, care dadeau consistenta lichida si parca puneam praf de creta in loc de faina). Cam asta zic eu, sa gasesti o faina care iti convine, si sa te tii de ea. Maiaua alba e sublima, are atatea intrebuintari, incat nu poti renunta la ea. nu poti! O faci densa, o faci lichida, faci paini diverse, aluaturi dulci, e mama si tata maielelor. Must have la casa omului!

Din cate siu eu, aluatul cu bere creste mai greu, asa ca sa-i dai timp.
mai povestim, ca m-am cam intins acum :)

Whoa …. un puhoi de informatii pt. care iti “foarte multumesc”.

Ideea e ca eu fac paine la 2 zile (de la inceputul anului am instalat regula asta si nu regret nici un pic), deci o sa folosesc maiaua destul de des si as prefera o singura hranire la 24h. –> O sa incerc sugestia ta cu hidratarea 50%-60% pt. cea integrala (imi place prea mult combinatia de faina integrala cu secara, asa ca asta cred ca va fi mai folosita).

Pe ce alba nu vroiam sa o abandonez, ma gandeam sa desprind un nou “lastar” plecand tot de la cea integrala, dar cu alta faina pt. hranire.

Painea cu bere am lasat-o sa se dezvolte peste noapte in frigider (10 ore) in noile mele banetoane nemtesti (pulpwood) :-D …. si aici ai avut o mare influenta ….

Inca o data maxime multumiri pt. sugestii si pt. rabdare.

Numai de bine … si … pe curand…

hraneste maiaua cum vrei, dar nu o lasa sa flamanzeasca intre hraniri. Flamanzirea inseamna de fapt moartea unui numar de bacterii si drojdie. Ca episod sporadic, nu are influenta, dar ca obicei repetat… in timp nu va fi bine. Vine anotimpul cald, nu va rezista cu o singura hranire la 24 de ore, daca nu ai un spatiu racoros in care sa o tii. Dar asta o sa vezi tu singur, si o sa te adaptezi pe parcurs, in functie de gust si comportament.
poate te ajuta sa citesti un pic despre asta, uite un articol-comoara: http://www.thefreshloaf.com/node/10375/lactic-acid-fermentation-sourdough, mai sunt si alte discutii, mai caut linkuri si iti scriu

Am citit pe nerasuflate acesti cativa Km. de post-uri …. informatii foarte bine explicate si pentru “ingineri” si pentru “subingineri” (ca mine) …..
Mi-ai dat de lucru …. cred ca-mi transform bucataria in laborator …. dupa ce ca pervazul de la dormitor e o minigradina de plante aromatice, asta e ceea ce-mi lipsea :D

Multumiri maxime …. si numai de bine …

Daniel, nu esti primul cae ma acuza ca i-am modificat timpul, bucataria, si in final viata :))
am facut ieri o paine cu masline si ierburi aromatice, si chiar ma gandeam ce bine mi-ar prinde niste gihivece cu mirodenii. Am busuioc si rozmarin, dar o sa imi fac timp si loc pentru o mini gradina. atunci o sa fim chit :)

de bine si tie, si pe curand.
codruta

Buna Codruta,

Nu te acuz de nimic, doar iti multumesc ;-)

Am revitalizat maiaua alba si cred ca stiu cu ce am gresit: cutia in care o tin are capac ermetic pe care-l inchideam. Acum doar asez capacul a.i. sa “respire” maiaua, astfel are o aroma decenta.

Vroiam si eu sa fac o paine cu masline si oregano proaspat (cultura proprie), dar imi era frica….dar maine o sa incerc si eu …. ce inseamna ambitia asta ….

WE placut … si numai de bine…

Buna Codruta!
De cateva saptamani bune iti urmaresc cu interes site-ul. Am incercat si cateva dintre retetele postate de tine. Unele mi-au iesit bine, altele mai putin bine, dar perseverez. Am folosit pana acum drojdie proaspata in loc de maia, insa de 4 zile i-am dat viata propriei mele maiele si mai am putin pana o sa fac prima mea paine cu maia. O intrebare am si astept cu nerabdare un raspuns de la tine. Painea mea nu devine auriu-caramizie pe partea superioara. Precizez ca momentan nu am achizitionat piatra de copt (e pe lista de cumparaturi – sper sa gasesc azi cand merg sa ma uit), ci coc painea pe hartie de copt in tava de la aragaz pe primul sant de jos al aragazului, fiind astfel nevoita sa o scot mai repede din cuptor pentru ca se coace destul de repede. Aceasta sa fie problema? Ca o scot repede si nu are timp sa se rumeneasca?
Mult succes in tot ceea ce faci!
O zi buna!

Draga Codruta,

Te rog mult ajuta-ma sa nu ma opresc aici! Am preparat foarte atent si am pus impreuna toate ingredientele pentru cultura de maia. In ziua 0 am lasat-o 24 de ore si nu s-a intamplat nimic. Are aceeasi consistenta cremoasa fara nici un semn de bule. Am folosit apa plata, faina de secara bio si faina alba. Ce se intampla? Nu vreau sa abandonez din start!!

Andreea, ce faina alba ai folosit? Nici a doua zi nu -a intamplat nimic? ai inchis borcanul etans, sau nu? Apa era imbuteliata, sau de robinet, filtrata? ce temperatura ai in incapere?

Buna! Si noi facem paine in casa din 2007, dupa o reteta simpla cu drojdie de bere. N-am incercat-o inca pe cea cu maia, dar cred ca trebuie incercata cat mai curand!
Imi place mult blogul tau, asa ca l-am adaugat blogroll ;-)

O zi frumoasa,
Cristina

Codruta, te rog sa-mi tii pumnii! Astazi la ora 9 am, am pus la ‘crescut’ maiaua. Imi doresc din tot sufletul sa-mi reuseasca.
Pana la ora 21, a crescut f putin, avea deasupra cred ca vreo 2 bule de aer, eu am mestecat-o putin, asa cum ai procedat si tu, vedem ce va fi pana maine dimineata….
Ce minunatie ar fi sa iasa bine!
Oricum, reincerc de nu….
Nu vreau sa visez prea mult la ce as vrea sa fac de aici inainte.
Voi reveni cu amanunte.
Multumesc.

Saru’ mana!
Am vazut mesajul, dar am zis sa revin dupa ce hranesc maiaua.
– Asadar, in cele 24 h, eu am inceput de la 9 am, pana azi la 9 am, maiaua si-a triplat volumul. Nu am stiut sa ma uit si pana unde a scazut… Azi de dimineata nu avea un miros patrunzator, in schim avea multe bule la suprafata, arata ca si drojdia dospita.
-Azi, in primele 12 h, maiaua si-a dublat volumul, a scazut foarte putin pana acum la ora 21, poate un deget mic, in latimea lui.
De aceasta data mirosul este mai pregnant, se aseamana cu mirosul hustei de la borsul facut in casa, daca iti spune ceva mirosul….
Bulele si felul aerat, se mentin.
Am hranit-o dupa ce am pastrat 75gr, cu 75 apa, 25 secara si 50 faina alba 000, Castello de la Lidl. Aveam si din aceea Listz de care ai pomenit tu, dar am citit dupa ce am pus maiaua… am vazut ca merge bine, sau asa cred si cu aceasta.
Codruta, am citit, mai bine intreb…. La prima postare, despre maia, spui ca se poate folosi dupa a 5a zi, cand este la ‘cresterea’ maxima, apoi, la postul despre cum se intretine, mentionezi ca mai trebuie hranita, inca 7 zile si se poate folosi dupa 14 zile de hranire.
Specifica-mi te rog, inca o data, dupa cate zile o pot folosi la paine?
Dupa cele 5 zile, restul ce ramane dupa ce iau pt hidratare, pot folosi sa fac un aluat de pizza? Ma gandesc ca pt o paine, ii trebuie mai multa vitalitate, oare pt pizza sau altceva, un aluat mai simplu ar fi de ajuns dupa cele 5 zile incheiate?
Multumesc anticipat, mai deranjez, in timp, cand mai am intrebari.
Numai bine!

Ligia, unele surse spun ca se poate folosi dupa ziua a 5-a sau a 6-a. Altii spun ca e mai sigur (“mai sigur” pentru gust bun, nu din alte motive) sa o folosesti dupa 10 -14 zile. Imi amintesc ca acum 3 ani, cand mi-am facut eu maiaua, am facut paine cu ea dupa 6 -7 zile. Eu zic sa faci o paine dupa ziua 5, 6, nu pizza. La pizza chiar ai nevoie de o maia viguroasa, dat fiind timpul scurt de coacere. Poti incerca o paine rustica (vezi aici pe blog), pentru ca are si putina drojdie comerciala in ea, sau poti incerca o paine 1:2:3, sau una cu seminte (care e foarte friendly cu incepatorii).

oricum, se pare ca maiaua ta a pornit cu dreptul, sper sa ai vesti bune in continuare :D

Codru, pt astazi nu am vesti foarte bune…
‘Iubita’ mea de aseara pana azi dimineata si apoi pana asta seara la ora 21 nu a vrut sa creasca aproape deloc. Doar un mm. Nu a crescut, nu a avut de unde sa scada. Mirosul nu a fost spectaculos… A fost miros de iaurt tinut la cald, ceva mai mult… Eu zic ca m-a intampinat cu ‘caldura’ si dimineata si seara, cand am bagat nasul sa-i simt mirosul.
Sa vedem pentru maine dimineata ce imi rezerva…

Codruta, se subintelege ca numai de aici voi face paine, sa dea domnul sa reusesc, macar putin din tot ce faci tu cu maiestrie. Poftesc la tot ce inseamna paine aici…
Multumesc pentru indrumari.
Probabil ca pe luni, am sa-mi incerc norocul cu prima mea paine.
Care zici ca ar fi mai potrivita din ce ai enumerat, asa ca sa nu ma descurajez, din prima? :)

O seara placuta, iti doresc!

Sigur ca am rabdare Codrutz! Buna seara!
Sunt in graficul tau…. Astazi nu a crescut deloc, deloc. Este aerata, are bule mai mari la suprafata, 4, si mai multe, in compozitie, dar mai micute. Mirosul nu este urat, tot cam de iaurt, in schimb am gustat fff putin din ea si este foarte acra si cu un gust foarte pronuntat….
Picatura aceea mi-a invadat toate papilele…. Asta spun ca sa iti dai tu seama.

Am pus acum ‘bebelusha’, in acelasi loc, este drept ca in casa este mai racoare, pt ca din cauza caldurii de afara, astia ne-au micsorat temperatura din calorifere, dar am invelit borcanul intr-un prosop mai gros.
Daca citeam aseara mai cu atentie, vedeam ca tu ai schimbat proportia de faini, dar nu am vazut…. Sper sa nu influenteze in rau!

Ideea ar fi, ca dupa a 4-5 a zi volumul ei sa se dubleze, tripleze? Atunci stiu ca este gata si ca este ceea ce imi doresc?
Multumesc de prompitudinea raspunsurilor!
Promit sa revin cu informatii noi!
Weekend placut!

Buna dimineata, Codruta!
La mine cred ca se prefigureaza un esec…. :(
Este a 3-a zi, cand maiaua mea este la acelasi nivel, cum o pun in borcan.
Da ceva semne de viata, mirosul este de iaurt, nu miroase urat, dar atat…
Azi de dimineata, am hranit-o cu 75 apa, 10 faina de secara, 65 faina din aceea ungureasca si am pus-o pe un prosop pe calorifer (nu mai sunt nici macar fierbinti, caloriferele)
Daca vezi mesajul, spune-mi ce as mai putea sa fac….
Sa mai continui?
Multumesc.

Codruta, tare rau imi pare sa-ti zic ca am renuntat la experiment!
Nici azi de dimineata, nu am avut nici o mica schimbare.
Asa ca o voi lua de la capat!
Cred ca dupa 1 aprilie.
Nu stiu ce am gresit, sau unde, dar mai incerc.
Multumiri, oricum si te mai tin la curent cand reincep.

Buna Codruta,
de cand am descoperit blogul tau cred ca am innebunit:)),toata ziua stau si citesc despre paine,ustensile,maia,etc.Am inceput sa si cresc o maia(am si un jurnal ca si al tau,sic)si cred ca sunt cam ca si tine cu graficul.Am doar o nelamurire,acum citind am inteles ca nu trebuie sa aiba o consistenta lipicioasa si a mea e cam lipicioasa(sunt in ziua 2).Altceva ce vreau sa te intreb,daca am pus faina 000 in loc de 650 e o problema mare?
Mersi,e excelent blogul tau,daca atunci cand l-am descoperit il citeam(fascinata) si mi se parea imposibil sa fac vreodata paine dupa retetele tale,acum am mari sperante.
O zi minunata sa ai!

Cred ca am dat-o in bara cu maiaua mea(:.Sunt in a cincea zi si inca nu si-a dublat volumul,a crescut foarte putin.Are bule prin ea,dar nu are consistenta spumoasa si nici nu a crescut decat f.putin.HELPPPPP!Ce sa fac,sa o arunc si sa o iau de la capat?

ciau claudia. ce faina folosesti? ce apa?
eu zic sa pornesti una noua, dar cu alta faina (nu 000!). sau cu alta apa.

In acelasi timp, mai hraneste-o o data pe asta, in proportie 1:1:1 de ex 25 g maia, 25 g apa si 25g faina (amestec de secara cu alba). daca in 12 ore nu e nici o schimbare, o arunci.

Draga Codruta,
Te citesc cu mare drag. Sunt un mare fan. Te admir fff tare pentru pasiunea pe care o pui in ceea ce faci. Ii invidiez pe oamenii care își găsesc in viața ceva ce le place atât de tare.
Îți multumesc pentru rabdarea cu care ne ghidezi printre multele informații acumulate de tine. Nu as fi avut niciodată curaj sa încerc dacă nu erai tu.
Dar așa… Mi-am luat inima in dinti si m-am apucat de crescut maiaua. Paine de casa fac se mult timp, de toate modele si cu toate felurile de faina, deci mă bag si la provoacarea suprema.
Maya mea este in a 4-a zi si ii merge fff bine, deja își tripleaza volumul in 8 ore, dar o hranesc la 12. Abia aștept sa o folosesc la paine. Am insa o problema. Sâmbăta, când ea va fi in a 8- a zi de viața eu va trebui sa plec de acasă ptr 5 zile. Si vroia sa te intreb: dacă o bag la frigider sigur e ok, ca ea e mititica încă ? Si sa încerc apoi sa o reactivez când mă întorc ? Nu vreau sa risc sa o pierd.
Îți multumesc pentru ajutor.

Cristina, se pare ca nu ai de ales, decat sa o pui in frigider… sau sa o iei cu tine :)) desi pare gluma, daca pleci intr-un loc in care iti permiti sa faci asta, ia cu tine jumatate din borcan, restul lasa acasa in frigider. Chiar daca nu ai cantar, poti sa o hranesti cu apa si faina si o compari apoi cu cea de acasa. E doar o idee, nu incurajez pe nimeni sa devina sclavul maielei, dar la tine e chiar perioada critica de inceput, cand ar trebui hranita mai des.
Partea de maia pe care o lasi acasa, hraneste-o cu 3-4 ore inainte de a pleca in raportul 1:2:2 (20g maia:40g apa:40g faina) si pune-o in frigider inainte de a ajunge la maxim. Asa o sa aiba de mancare la rece, 1-2 zile, dupa care va hiberna. Cand te intorci, hraneste-o imediat, in raportul 1:1:1 (30g maia: 30g apa:30g faina).
Nu cred ca o vei pierde. Vacanta placuta si sa ne auzim cu vesti bune!

Esec la mine:(((A pornit-o asa de bine si totusi nu a iesit….Am luat-o de la capat cu toate ca tare fara chef,mi-a pierit entuziasmul.Sper de data asta sa mearga,altfel trebuie sa apelez la ajutorul tau.
O seara faina!

Imi pare rau Claudia. Nu te da batuta, pana la urma fecem cumva sa ai si tu maia :) dar ar fi fain sa iti reuseasca, pentru sentimentul de satisfactie pe care l-ai avea :)

Buna Codruta, dupa un blat de pizza esuat m-am hotarat sa cresc singur drojdia necesara mai ales dupa ce am vazut pozele din postul tau cu Pizza Margherita II; asa ca in urma cu 4 zile m-am apucat de crescut maia (pe numele ei Maya :D). Am urmat pasii din postul de mai sus (step-by-step) si pot sa spun ca mi-a iesit (si tin sa-ti multumesc pe aceasta cale pentru ca victoria o impart in egala masura cu tine).
Proof1: http://i.imgur.com/y2IWW.jpg
Proof2: http://i.imgur.com/SwsUd.jpg
Primele 2 zile sunt plictisitoare dar de la a 3a zi deja lucrurile se pun in miscare.

Maine pe la 19:00 intru in ziua 5. Crezi ca ar trebui sa elimin deja faina de secara din procesul de hranire si sa raman doar pe faina alba (dupa cum arata pozele)?

O sa revin cu poze de la prima pizza.
Multumesc inca o data!

kev, ciau. cred ca poti merge pe faina alba deja (daca observi ca nu ii merge bine, schimbi urgent faina, cu alta faina alba).
Ma bucur pt tine si pentru Maya, spor la copt! si te mai astept pe aici :)

Salut Codruta,

Si salut tuturor de pe aici. Vad ca ultimele comentarii sint mai “triste”, asa ca hai sa vin cu o nota mai optimista: sigur se poate, ca pina si mie mi-a iesit, trebuie doar putina rabdare.

Nu zic ca a fost fara mici peripetii – dupa a doua hranire s-a triplat in volum peste zi; dar apoi a dormit si-a tot dormit (adica facea citeva bule, isi schimba consistenta, si mirosul era OK; dar nu crestea) timp de aproape o saptamina (si in fiecare zi ziceam “azi scriu sa intreb ce nu fac bine”; dar vedeam bulele, ziceam “hai ca poate miine…” – si in ziua cind am zis “azi gata, intreb, ca nu se mai poate” am gasit-o dublata frumos – asa ca “am maia!” :-) Intre timp am mai si dat din ea (si sper sa traiasca frumos si acolo), fac si un experiment de uscare, si am incercat si o piine 1-2-3 (care a iesit “mincabila” – dar acolo mai am atitea intrebari…) Acum recitesc posturile despre intretinerea ei, sa invat cum s-o tin la frigider – ca la cit stau pe acasa n-are sens sa-mi propun sa fac piine decit in weekend, si sa arunc cite 2x150g de maia in fiecare zi parca nu-mi place (in timp ce scriu ma mai uit la borcanul cu maia – zau ca se vede cum a crescut, in ora asta cit am stat pe aici). Spor tuturor, si “crestere frumoasa”!

P.S. Citesc cu placere blogul de-o vreme – multumesc pentru informatii, pentru incurajari si pentru tonul optimist al articolelor (treptat-treptat am ajuns sa citesc cam toate articolele cu titlu/inceput interesant – dar la comentarii si raspunsuri mai am, ca si printre ele gasesc lucruri interesante). De o luna si ceva m-am abonat la RSS, in asteptarea viitorului atelier de piine – ca am destule intrebari si nelamuriri, am sa mai intreb pe aici, dar “vazind si facind” sigur ma lamuresc cel mai repede. Deci: pe cind atelier? :-)

Ciau, Io, ce bine ca vii cu o veste buna :) Acum ca ai maiaua, trebuie sa inveti sa o folosesti. Unii abandoneaza dupa un timp, altii din contra, devin pasionati.
Sunt curioasa ce o sa imi povestetsti tu dupa o vreme, in ce fel te-a schimbat maiaua…
Nu iti pot da o data pentru atelier, caci nu m-am ocupat de asta pana acum. Dar iti promit ca daca va fi, cand va fi, voi anunta din timp, ca sa te poti inscrie.

te astept cu vesti sau intrebari, pe masura ce le ai.

Buna Codruta! In primul rand, multumesc pentru ceea ce faci aici! Azi am facut primul pas spre maiaua mea. Am urmat instructiunile date de tine, insa deja e aproape ora 19 si nu vad nici o miscare in borcan. O intrebare am: faina de secara e integrala (fara aditivi, conservanti), asa scrie pe punga. Folosesc ce trebuie? Faina alba de grau e tip 650, asa cum zici tu. Apa folosita e de la robinet, filtrata. Avea in jur de 22-23 de grade C cand am folosit-o. Borcanul il tin in cuptorul aragazului. Ferit de curenti. Temperatura in bucatarie a oscilat undeva intre 24-26 grade C pe parcursul zilei. E posibil sa ma grabesc si sper sa aparar si bulbucii aia odata. :) Thx!

ciau Catalin. :) ai putina rabdare
dupa cele descrise, totul pare ok, ai incredere ca va functiona. Nu trebuie sa tii borcanul in aragaz. Curentii de aer nu conteaza in faza asta. Pune capacul pe borcan, dar nu il inchide etans.
scrie-mi din nou maine, vestile bune :)

Draga Codruta,
Am inceput sa fac maia. Sunt in ziua a 5-a.
Am pornit cu:: 100g apa, 25g secara, 75g faina alba.
La trecerea dintre ziua 0 si ziua 1 a dat pe-afara din borcan.
Daca am vazut asa si pentru ca n-am cantar electronic (si n-am mai avut rabdare sa astept pana imi iau unul….) am hotarat sa renunt la cantitatile cu …5…, mai greu de obtinut pe un cantar normal si am continuat asa :60 g maia, 60 g apa, 20g faina de secara, 40g faina alba.
Din ziua a 2-a pana in prezent nu creste decat cu circa 8-9 mm in 12 ore.
In ziua a 2-a am gresit la hranire si am pus 40g faina de secara si 20g faina alba. A capatat o consistenta mai solida. Dupa aceea, la toate hranirile, am revenit la 20g secara, 40g alba si incet, incet s-a mai lichefiat.
Sta intr-un borcan de 800g. Miroase cam la fel, de la inceput.
Astazi am pus-o in cuptorul cu microunde(nefunctional) cu becul aprins, gandindu-ma ca zilele astea poate i-a fost frig, in bucatarie. Dupa 10 ore, ritmul de crestere este acelasi cu cel de cand a stat afara.
Nu stiu ce sa fac. Sa am curaj sa o hranesc mai departe doar cu faina alba, ca suntem in ziua a 5-a ?
Multumesc mult!

daca nu se dubleaza, nu renunta la secara. Eventual schimba fainurile, s-ar putea ca cele pe care le ai sa nu fie destul de nutritive. Frigul e un factor important, musai sa o tii la cald (28C-30C ar fi ideal), pentru ca drojdiile iubesc caldura!

Multumesc!
Pana la urma am mai hranit-o o zi si cu secara, dar imediat apoi, cand s-a terminat cu vremea mohorata, a inceput sa isi tripleze volumul! Asa ca am trecut-o numai pe faina alba (650, ca si pana acum). Si se tripleaza. Suntem in ziua a8a. A inceput sa si colapseze.
Ieri, cand am vazut-o asa frumoasa si vesela, zau, ca m-a durut RAU inima sa arunc surplusul, asa ca, am pornit cu ea o maia de secara. Care creste, creste…..M-am si lacomit si am pus 100g maia, cu hranire 1:1:1. Faina de secara e de la SanoVita(germana, zic ei). Altceva n-am gasit, deocamdata.Am pus-o in borcan de 800g.
Deja dupa 5 ore era la buza borcanului. Am hranit-o atunci, in loc de intervalul de 12 ore(n-am indraznit s-o mut intr-un borcan mai mare intre hraniri…oare era posibil? n-o deranjam?), dar am pus-o tot in borcanul ala….Asa ca, dupa alte 5 ore triplandu-si iar volumul si amenintand cu revarsarea, am mutat-o in frigider. Am impresia ca a mai continuat sa creasca, chiar si acolo,pentru ca am urme pe farfuriuta care acopera borcanul, dar dimineata, am gasit-o colapsata. Nu am putut s-o hranesc la 12 ore. Acum am scos-o din frigider, dupa 16 ore; o las cam o ora afara si apoi o hranesc.
Nu stiu cum ar fi bine sa continui cu ea, cea de secara: ce “regim” sa-i aplic? Avand in vedere ca provine dintr-o maia alba, nu e pornita de la zero, cam cand pot s-o consider matura?
Astazi este in ziua 2. …Si prima noapte si-a petrecut-o la frigider, saraca! ;)…..

Multumesc mult!

Codruta, sunt in ziua a 4-a a procesului (am inceput luni seara) si inca n-am vazut nicio schimbare in volum. In schimb, exista “miscare”. Adica emana caldura, sunt bule de aer multe la fundul borcanului, ba chiar cateva ajung la suprafata. Pana acum am hranit-o si cu secara (25gr) si cu faina alba (50gr). Senzatia pe care mi-o da e ca are prea multa faina. Nefiind tocmai experta, nu pot sa zic decat despre ce vad. Si am impresia ca la mine cultura are o consistenta mai groasa decat ce vad in pozele tale. Cu toate astea am amestecat, conform instructiunilor, mai intai 75 gr de cultura cu 75 gr apa si apoi am incorporat usurel fainurile. Cea de secara e de la Pirifarm, iar cealalta, 650 de la Belgusto. Am cautat in vreo patru magazine si asta e tot ce am reusit sa gasesc luni la ora 20:00. Daca tu crezi ca e din cauza fainurilor, le schimb cat ai zice peste!

In plus, fiindca nu e tocmai cald afara (si deci nici in casa), borcanul e sub un bec de veioza de ieri, cu mici pauze.

As vrea sa-mi spui parerea ta despre ce se intampla, fiindca sunt putin confuza. Continui asa? Trec de maine numai la faina alba? Schimb ceva, si daca da, ce? Tu ce zici? Multumesc mult!

P.S. Uite si cateva poze aici: http://blogcunuca.blogspot.com/p/maia-de-la-zero-hopefully.html

ciau. nu pare tocmai in regula. Incearca sa schimbi fainurile, sau apa. Ca si consistenta mi se pare ok, desi e intr-adevar mai densa decat era la mine, dar nu cred ca asta e problema (faina de secara Pirifan absoarbe multa apa, pe cea alba nu o cunosc). Incearca alta faina alba, eventual imparte cultura in doua si experimenteaza cu fainuri diferite in paralel. Ceva ceva se intampla acolo, dar ai nevoie de un impuls ca sa o faci sa porneasca. Acel impuls zic eu ca trebie sa vina de la faina. Parerea mea: imparte cultura in doua, hraneste o parte cu aceeasi alba si alta secara, iar celalalt borcan cu aceeasi secara si alta alba.

Sper sa se miste!

`Neata! Saraca, impotriva oricaror asteptari, azi dimi era mai vie. In acelasi ritm lent, dar cu mai multe bule de aer si in sfarsit cu mai mult volum. Cat sa-mi dea speranta, nu mai mult. De diseara o hranesc asa cum mi-ai spus tu. Planul meu e sa gasesc niscaiva fainuri bio. Daca nu, oricum, ceva mai bun decat ce am acum… Apa e de la robinet, dar fiarta si racita, deci cred ca nu e de la ea. Daca nu merge schema cu faina, incerc si cu apa plata. Revin cu vesti.

Te pup si multumesc mult pentru raspuns!

nu uita sa o tii la caldura! drojdia iubeste caldura, are nevoie de ea ca sa se inmulteasca. ritmul acesta lent se poate datora si lipsei de caldura, sa stii!

Ei, uite, aici nu prea stiu cum sa fac. Eu gatesc des si e mai cald in bucatarie decat in restul casei, plus ca nu deschid geamul si usa e numai intredeschisa, destul timp cat sa ma strecor prin ea. E un regim drastic la noi in bucatarie. :P In plus, am un bec deasupra borcanului (ce-i drept, de la veioza, deci nu ultra-puternic), si borcanul e astupat cu o farfurie subtirica… Dar mai mult decat atat, nu stiu ce sa ii fac si, intr-adevar, sunt cam 22-25 de grade cel mult in bucatarie, asa, constant. Presupun ca as putea sa o pun mai la inaltime, fiindca acum e pe un scaun de bucatarie. Oricum, orice sugestie e binevenita.

Codruta, cred ca era nevoie sa spui tu cateva cuvinte, sa stii. De dimineata pana acum si-a TRIPLAT volumul, hranita tot cu aceleasi fainuri. Ura! Oricum, acum i-am cumparat faina alba bio si de secara de la Sanovita, cu care o s-o hranesc diseara, drept rasplata. O sa fac cum ai spus tu, o sa pastrez una hranita ca pana acum si o sa fac alta din ce am deja, hranita cu fainurile noi. Sper sa revin curand cu vesti despre painea mea noua cu maia.

Buna Codruta,
Multumesc pentru toate informatiile pretioase pe care ni le impartasesti. Pentru ca in familia noastra se consuma multa paine, as vrea sa reusesc macar o data pe saptamana sa fac paine in casa. Pentru asta, am inceput bineinteles cu maiaua. Pana in ziua a 4-a totul a fost conform indicatiilor tale. A crescut frumos, seara chiar a dat pe din-afara. In ziua a 7-a am hotarat sa hranesc maiaua cu 5 gr faina secara si 70 gr faina alba. Din pacate a crescut doar 1 cm in timpul zilei. Seara am revenit la 20 gr secara si 55 faina alba. Sper sa isi revina. Acum, cititnd comentariile de mai sus, mi-am dat seama ca eu folosesc faina alba 000 Grania pentru cozonac. Asta sa fie problema ? Trebuie hranita neaparat cu faina alba 650 ? Multumesc,

raluca, da. trebuie hranita cu 650. 000 nu are destule substante nutritive, pentru ca aproape toate sunt indepartate prin fabricatie.
Treci pe 650 si sper sa iti reuseasca incercarea cu maiaua!

Multumesc pentru raspuns. Maiaua si-a revenit imediat. Am trecut-o pe faina alba 650 de la Lidl, Costello parca. Alta problema. Suntem in ziua 12. Creste frumos, ajunge pana la buza borcanului. Nu stiu cat sta in faza maxima de parguire. O vad doar dimineata si seara cand o hranesc, adica la 8:00 si 22:00. Este foarte cald, mi se pare si ca are un miros destul de acrisor. Imi placea mai mult in ziua a 4-a cand avea un gust dulceag…Nu trebuie sa schimb modul de hranire ? Sa raman tot pe 1:1:1 ? Mentionez ca nu o voi tine in frigider. Pot sa o hranesc de 2 ori in 24 h. In week-endul acesta vreau sa o pun la treaba. Probabil paine alba 1.2.3 :)

Eu nu recomand sa ramai la 1:1:1 pe caldurile astea. Bacteriile vor manca hrana in “no time”, si o sa te trezesti ca peste 4 ore va cere iarasi de mancare.

Eu merg in perioada asta pe 1:4:4, si cu greu reusesc sa mentin hranirea la 12 ore. Pun apa rece din frigider, ca sa o racesc si sa ii intarzii activitatea, dar nu ajuta f mult, fiind cantitate mica, imediat ajunge la temp camerei. Daca e chiar f f cald, o hranesc de 3 ori/zi, ultima fiind seara tarziu (adica ora 0:00, ora 7:000, ora 14:00)
1:2:3 pare o formula buna de inceput, eventual ai grija la cantitatea de apa, mai retine catvea grame ca sa nu ai un aluat prea ud, dificil pt incepator.

Multumesc foarte mult. Am apucat sa o trec in aceasta seara pe 1:3:3. Adica 7 gr maia, 21 gr apa, 21 gr faina. Daca spui ca e bine in perioada aceasta 1:4:4, voi proceda asa de maine dimineata. Dar mai este ea maia hidratare 100%. O pot folosi in tipurile de paine in care se cere maia lichida hidrare 100%? Iarta-ma ca insist cu intrebarile acestea stupide :)

Raluca, nu ma supar ca inisti, din contra, te apreciez pt ca ai curaj sa intrebi :)
Ce crezi tu ca inseamna maia 100% hidratare?

As putea sa iti raspund f scurt si direct la intrebare, dar vreau sa te fac sa intelegi logic. Deci, ce crezi ca inseamna 100% hidratare? si daca cu 1:1:1 esti de acord ca e 100% hidratare, 1:4:4, ce hidratare crezi ca e? :)

ps. daca n-ai chef de dialoguri din-astea, repeta intrebarea si iti raspund scurt si direct.

O experienta dezamagitoare… in primele trei zile (numarand si ziua 0). Maia nu a crescut vizibil decat in prima zi cand am amestecat la ora 19:00. Apoi, nicio schimbare, in afara de mirosul de aracet. In a patra zi insa (numarand iar si ziua 0), surpriza, volumul s-a dublat, iar mirosul era ca de paine :). Din pacate, daca pana in aceasta zi am hranit maia cu faina de tara, din aceasta zi voi fi nevoit sa o hranesc cu faina din comert. Si am o temere. Aceea ca faina din comert are afanatori sau alte chestii… in afara de faina… Multumesc pentru un blog grozav.

1:3:3 sau 1:4:4 inseamna aceeasi cantitate de apa si faina. 100% hidratare. Cred ca m-am gandit ca maia pe care o pastrez modifica acest raport dar se pare ca nu:) matematicaaa… Am capul plin de informatii. De doua saptamani, stau numai pe blogul tau. Sunt incepatoare si nu reusesc sa pun fiecare informatie in setarul corespunzator. Sunt emotionata. Visez paine toata ziua. Clatite si placinte. Prima paine nu a iesit conform indicatiilor tale. Pain au levain. Prea umeda si clicoasa. Aluatul a fost destul de moale. Cu toate astea, buna la gust. Nu a fost acra. Altceva. Exact cum ma asteptam. Imi imaginez cum o sa iasa cand o sa capat un pic de experienta. Dupa doua zile, tot citind am realizat ca am folosit faina 000 Buza Finom Listz. Trebuia sa folosesc cred o faina 650 sau 550. Nici tipurile de faina nu le cunosc:) Astazi am facut clatite. Delicioase. Tot faina 000 Grania. Am adaugat 1 lingura in plus de faina. Mi s-a parut putin moale aluatul. Doua linguri de zahar. Ne plac dulci. Si putin ulei, sa nu tot trebuiasca sa ung tigaia. Una peste alta, iti multumesc mult pentru emotiile pe care mi le-ai trezit. Sper sa reusesc intr-un final sa inteleg mai bine tot procesul acesta de creare. Astazi o sa studiez tipurile de faina. Sa nu ma mai trezesc ca gresesc faina cand ma apuc de paine:) Multumesc inca o data.

Hmmmm…sa zic sau sa nu zic? …de ieri, am un loc unde apa si faina incearca sa nasca ceva deosebit…sa vedem daca o sa le iasa ;).

Am inceput si eu o maia sambata(ziua 0). A crescut pana in ziua 1 frumos (pana sambata). In ziua 2 insa(astazi), s-a separat apa de restul maielei. E ok? Sau trebuie sa o iau de la capat? Mentionez ca ieri(ziua 2) a fost f f cald in casa, poate 34 de grade. Multumesc frumos pentru raspuns.

PS Blogul tau e f fain, plin de retete inspiratoare :) Tine-o tot asa!

Buna ! am pornit si eu maiaua dar a mea e mai groasa decat apare in fotografiile de aici si am respectat proportiile! Sunt in ziua a 2-a dar in prima zi nu si-a dublat volumul!

buna Codruta,
am nevoie de sfatul tau, am inceput si eu o maia acum cateva zile; desi la inceput este bine sa o lasi 24 h dupa care sa o hranesti , eu nu am vazut nicic o activitate dupa primele 24 h si am lasa-o cam 40h pana la prima hranite; de atunci au trecut cam 5 zile , o hranesc dimineata si seara cu fiana de secara dar miroase rau a acru, un fel de lapte batut, iar mirosul nu se amelioreaza deloc iar desupra are un lichid care cred ca este normal…am mai folosit maia cu ani in urma, nu sunt o experta in domeniu dar sincera sa fiu nu imi aduc amite de acest miros; sa o arunc si sa o iau de la capat?

buna codruta. imi pare bine ca am mai gasit un pasionat de maia naturala. am si eu una de vreo 2 ani pe care mi-am facut-o eu. poate mai facem schimb de experiente.

Codruta, azi am descoperit blogul tau si mi se pare extraordinara initiativa ta. Probabil te voi mai vizita. Eu fac paine in casa, la aparat dar nu pot spune ca sunt extrem de multumita. E ok, dar imi este pofta uneori sa mananc paine de magazin, care are coaja si e moale… Asta nu prea face aparatul. In plus trebuie sa-i adaug drojdie, iar de cand avem bebelus ma intereseaza din ce in ce mai mult ce ii pun in fata. Asa am ajuns aici. Iti spun sincer un lucru care imi displace, ma incurca ba chiar ma si enerveaza putin in blogul tau, sper sa nu te superi ca sunt asa de directa. Folosesti un limbaj mult prea codat! Nu stiu care este targetul tau, dar pt mine ar insemna sa-mi petrec foarte mult timp citind un post care sa ma ajute sa inteleg un cuvant dintr-un alt post… Asta nu-mi place deloc. Folosesti foarte multe cuvinte „specifice” acestei ocupatii (sau meserii nu stiu cum sa-i spun) pe care eu nu le inteleg deloc… Uf! Daca le mai pui si in engleza, mai bagi si cateva prescurtari si gata cu mine! In plus nu reusesc sa-mi dau seama care reteta ar fi cea mai simpla de facut, incat sa nu ma demotivez din prima, am emotii ce-i drept… Asta e o arta si eu nu sunt o astfel de artista, imi doresc sa fiu un „vopsitor” macar nu un pictor. Cu ajutorul tau, bineinteles….

dupa 5 zile de asteptari s-a intamplat minunea….am o maia nou nouta, spumoasa si cu miros de drojdie. dar parca abia acum incepe greul, nu stiu cand e flamanda, ca sa o hranesc. Oricum, inca 5 zile o mai hranesc 1.1.1 la 12 ore ca si pana acum. Am avut si cateva incercari esuate, si sper sa ajut si pe altii care sunt incepatori si fac maiaua in sezonul rece. Pana se dubleaza sau chiar tripleaza in volum, are nevoie de caldura. Eu am tinut-o la temp camerei, langa un calorifer si nu mi-a dat nici un semn de viata decat in prima zi, cand a crescut putin. apoi 4 zile moarte, sa zic asa. Seara am zis ca nici nu o mai hranesc, am pedepsit-o dar i-am schimbat locul, am pus-o pe soba, cu un prosop gros sub ea, pt ca era fierbinte. Dimineata, am gasit-o dubla, si pentru ca a fost asa de ascultatoare, am hranit-o si pana dupa pranz aproape dadea afara din borcan. In perioada moarta, avea un miros ciudat, tot prindea o crusta deasupra, mai era si putin lipicoasa…am zis ca e gata cu ea, de aceea nici nu am vrut sa o mai hranesc, i-am dat termen 12 ore, aveam de gand sa o arunc. Nu descurajati f repede, aveti rabdare. Codruta, iti multumesc pt atata rabdare ce ai avut ca sa raspunzi la comentarii, ma ajuta f mult.

Maia a mea s-a facut mare!:)))))). In seara asta implineste cinci zile. Acum voi avea grija sa se si maturizeze.:). Miroase bine, dulce-acrisor. Sint foarte incintata. Am emotii cind ma gindesc la prima piine. Ceea ce urmeaza imi da senzatii de dinainte de examene.
Numai bine tuturor!

Este ziua 2 pentru maiaua mea, care este pe drumul cel bun. Abia astept sa treaca cele 10 zile si sa fac o paine! Am folosit faina alba 000, pentru ca asta aveam in casa. As schimba cu 650, desi vad ca si cu asta merge. Super documentat blogul tau. Efectiv ma relaxez citind;-)

Buna Codruta! Am inceput maiaua vineri dimineata, iar azi de dimineata volumul se dublase, nu se triplase asa cum spui tu ca ar trebui. Iar pana seara s-a dublat, dar nu a mai scazut, am hranit-o din nou, dar nu stiu daca sa o mai continui sau sa incep alta :( In prima zi am acoperit borcanul cu un prosop asa am inteles ca ar tb sa stea la caldura. Este ok asa sau asta sa fie cauza ?

Buna,

Am citit postarea despre maia, si m-am hotarat sa incep si eu (pana acum,am facut paine doar cu drojdie):) Am aruncat insa prima tura, pentru ca am amestecat faina (secara 50 gr,alba 50 gr) cu 100 gr apa, iar amestecul este foarte solid, ca o coca, nu arata deloc ca cel postat de tine. Acum astept sa imi spui daca este normal, sau am facut ceva gresit ( faina de secara este bio, apa caldicica si de la dozator,nu de la robinet,faina alba este patent flour no.1 -nu scrie nimic altceva pe punga).
Astept sfaturi si abia astept sa fac o paine ca a ta:))

Buna,

Felicitari pentru blog!
M-am apucat si eu sa fac maia, insa am aruncat-o ; am pus 50 gr faina secara bio, 50 gr faina alba (flour no.1,patent-asta e tot ce scrie pe punga) si 50 gr.apa calduta de la dozatorul de apa. A iesit foarte densa, ca o coca, nu a avut consistenta celei pe care ai postat-o tu, asa ca am aruncat-o si astept sa imi spui tu ce am facut gresit:( Astept sfaturi , pentru ca sunt nerabdatoare sa fac o paine adevarata, ca cele pe care le faci tu.:)

buna codruta,
ti-am descoperit blogul in seara asta, e super, eu pana acum nici nu stiam despre maia…. paine fac fooorte rar la masina, dar de saptamana viitoare o sa ma apuc si eu de maia.
o intrebare dupa 5 zile o pui in frigider si continui sa o hranesti la 12 ore? mai arunci din ea?
poate o sa te ma sacai cu intrebari.

numai bine

Am ținut să-ți mulțumesc în mod special, pentru blog și tot efortul pe care-l faci ca să înțeleagă lumea ce fel de pâine trebuie să mănânce. Eu fac pâine dinainte de 2000, cu “mâna” și cu mașina de pâine. Am găsit, însă, aici, adevărul. Am făcut pâinea asta și nu-mi cred ochilor și… limbii. E, cu adevărat, o minune.

buna, Codruta. fac paine de multa vreme si am facut o maia urmand o reteta mult mai simpla, pe care am gasit-o acum cativa ani in cartea dr. Pavel Chirila “nu hrani cancerul”. am amestecat apa cu faina, am facut o coca legata, am acoperit cu un tifon si o tesatura de lana si am asteptat 3 zile. am obtinut ceva acrisor, aerat, cu o pojghita mai tare deasupra. am dat la o parte pojghita si am inceput sa folosesc ceea ce aveam, drept o maia. ce parere ai tu despre asta? acum am inceput sa urmaresc blogul tau si sa fac painile asa cum zici tu. am adaptat reteta de paine integrala cu seminte de in la faina mea si o tot fac. eu nu folosesc decat faina integrala, momentan doar de grau. si tot hranesc maiaua mea veche. ce parere ai? ar trebui sa-mi cresc o noua maia, urmand sfaturile tale? crezi ca ceea ce am obtinut nu este suficient de puternic, matur, echilibrat. e adevarat ca nu am obtinut niciodata paini asa crescute ca la tine. ti-as fi foarte recunoscatoare, daca mi-ai raspunde. multumesc mult si spor in a aduce bucurie oamenilor prin blog si prin paini :)

buna
cea mai buna faina este cea de la caputo molino din italia si o comercializeaza Grupul de firme Horeca Expert, din Constanta.

Buna ziua, as dori si eu niste maia daca poate sa imi dea cineva o bucatica mica. Nu mi-e lene sa o fac, dar am un seviciu care nu-mi prea permite sa respect pasii necesari. Sint din Piatra Neamt, poate e cineva din apropiere…. Cu multumiri!

Incerc sa fac maia, sunt in ziua doi si daca in prima zi a crescut putin dupa ce am amestecat, cat sa incorporez putin oxigen, astazi nu a crescut deloc. Mentionez ca temperatura in casa este de 18 grade. Asta sa fie problema?

Bună, Codruța! În primul rand vreau sa îți mulțumesc pentru că ai împărtit cu noi experienta ta cu maiaua. Dacă nu erai tu, cu siguranță, nu mă apucam de asa ceva. Te-aș ruga dacă ai putea sa mă luminezi puțin, deoarece au fost prea multe informații din prima și nu am putut sa țin pasul. Eu am crescut o Maia, este a 5 a zi. Ziua a 3 a și a 4 a nu prea a crescut, dar în a 5 a zi era pe jumătate crescută. Problema mea este ca nu face bule la fel ca la tine. Are bule, dar nu arată că a ta. Nu știu dacă e bună sau dacă trebuie sa schimb ceva? A doua nelămurire este ca dacă vreau sa fac mâine și pâine și pizza, merg pe aceeași formulă 1:1:1? Iar cea de a 3a nelămurire este ca nu îmi dau seama când trebuie sa schimb formula? Nu știu când se folosesc celelalte formule. Îmi cer scuze dacă te-am deranjat și sper sa ma ajuți sa merg pe drumul cel bun ca sa am o Maia frumoasă și bună. Mulțumesc din suflet!

Leave a Reply to Daniel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *