Muguri de soia
Cei care iubesc mancarea asiatica cunosc cu siguranta acesti muguri de soia. Chinezii cresc acesti muguri de aproape 3000 ani. In ultima perioada popularitatea lor a crescut si in restul tarilor, fiind considerati “health food”-mancare sanatoasa. Mugurii de soia sunt bogati in proteine, calciu fier, magneziu, potasiu, vitamina A, C, E si acid folic, dar pe langa asta sunt si visul oricarei diete. Contin foarte putine calorii, nu au colesterol, si nu contin salicilati (sarurile si esterii acidului salicilic), la care unele persoane sunt intolerante.

Au o textura crocanta si un gust delicat, usor dulce. Se pot manca cruzi, opariti sau stir-fried. Se pare ca prin metoda stir-fry mugurii dezvolta o proteina care nu se gaseste in forma cruda (oricum, e bine de retinut ca nu trebuie prajiti mai mult de 30 de secunde, pentru a le mentine textura cocanta). Se potrivesc bine cu ierburi si condimente precum ghimbirul, usturoiul, ceapa verde. In bucataria vietnameza se folosesc in stare cruda la rulourile de primavara dar si ca si garnitura la supele Pho.

Se pot cumpara in conserva, sau in stare cruda la raionul de vegetale din supermarchet, sau -subiectul acestui post- se pot face acasa, in cateva zile. Pentru mine e o incantare sa ii observ cum cresc, in plus stiu ca sunt proaspeti si pot sa ii fac cand vreau, in cantitatea de care am nevoie. Tot ce trebuie sunt niste boabe de fasole mung si putina planificare:
Ingrediente:
-boabe de fasole mung – o lingura de boabe am folosit eu, cantitatea de muguri e ceea ce se vede in poze.
Ustensile:
-un borcan larg, transparent
-o bucata de tifon sau o panza
-un elastic
Timp necesar:
2-5 zile
in plus, rabdare si intuneric.
Se spala bine, bine de tot boabele, pana ce apa e limpede si apoi se lasa 24 de ore intr-un borcan cu apa. A doua zi, se spala din nou, se scurg de apa, si se acopera partial gura borcanului cu o panza (prinsa cu elastic) lasand 1cm descoperit (in felul acesta boabele pot sa respire si nu se usuca). Se sprijina borcanul pe o farfurie, cu gura inclinata putin in jos, astfel incat surplusul de apa sa se poata scurge prin panza (acel centimetru lasat descoperit pentru aerisire va fi in partea de sus) intr-un loc intunecat. O data pe zi se clatesc cu apa si se asaza la loc. Vor incolti foarte repede, si la fiecare clatire veti putea arunca cojitele care se desprind. Cand ajung la marimea pe care o doriti, se zvanta de apa si se pastreaza in frigider intr-o punga sau vas inchis ermetic. Trebuie consumati in 3-4 zile. Optional se pot congela.




Ca fapt divers, daca va atrage o munca migaloasa de chinez, puteti sa rupeti terminatiile (micuta radacina si bobul cu frunzulite) de la fiecare mugure. Astfel curatati se numesc silver sprouts (daca ii intalniti in vreo reteta sa stiti ca la asta se refera)- actiunea este pur estetica, si de obicei in casele chinezesti munca aceasta este atribuita servitorilor.
In medicina chinezeasca, mugurii de soia sunt considerati yin, sau mancare racoritoare.

Cat de frumosi sunt… Pozele sunt minunate… vorbesc de la sine… dar tu nu te opri ca vorbesti tare frumos ! pupici
Ador semintele germinate si vlastarii! Ai incercat cresson? Surprinzator de iute gustul :)
O zi frumoasa
De unde iei fasole mung?
Am luat o punga de la raionul de produse asiatice dintr-un magazin “naturist” (un magazin din-ala care are si cosmetice si ceaiuri si alimente de baza). Recent am vazut ca si firma Solaris Plant ambaleaza fasole mung (dar nu am testat-o sa vad daca incolteste).
oau,
ma intrebam de cateva zile ce sa fac cu fasolea mung adusa din excursie. uite ce o sa fac. muguri de-ai tai:)
t
:) mai am o idee de post, daca vezi la timp comentariul. http://www.lauraadamache.ro/2010/09/chiftele-din-soia-verde-fasole-mung.html
maica-mea le-a facut anul trecut pe vremea asta si a zis ca-s bune.
eu am folosit mugurii de fasole la supa pho-ga. doar ca nu e de post.
multumesc. am vazut la timp. fac maine!
spuneti-mi va rog dak au contraindicatii in osteoatrita,osteoporoza , cind se iau anticuagulante aspenter,si dak cei de lucerna ii pot minca ???????multumesc bobul de fasole sau numai germeni se mananca
Poate cineva sa spuna in sfarsit cineva de unde se pot cumpara (numele unui suprmarket) acesti muguri de soia?… Raspunsuri precum “dintr-un supermarket”, “dintr-un magazin asiatic” sau “din orice magazin naturist” sunt nu doar inutile ci o ironie lipsita de bun gust. Thank you, for nothing! De luni de zile caut proaspeti si nu gasesc decat in borcan. In alte tari acestia se gasesc proaspeti, in pungi. Multumesc oricui are bunavointa sa nominalizeze un SUPERMAKET sau un MAGAZIN ONLINE care sa contina acest produs. OK, macar boabe sa fac rost ca ma fac “crescator de muguri de soia” daca alta sansa nu am in tara asta minunata…
zeno, nu fii asa de suparat, de la prima intalnire :)
uite ca daca intrebi ti se raspunde. Daca nu stiam raspunsul iti spuneam ca nu stiu. Dar nu e nici un secret.
Daca mai citeste cineva raspunsul meu, poate completa cu magazine pentru alte orase.
In Timisoara, eu am vazut cutiute cu muguri proaspeti la Real, la raionul rece de legume-fructe. Daca nu gresesc, cred ca am vazut si la Auchan (s-ar putea sa ma insele memoria cu Auchan-ul, dar la Real stiu sigur ca se gasesc). Nu stiu cum e in alte orase, dar astia care se gasesc in Tm sunt cam mici si piperniciti. Nu tin minte pretul, dar imi amintesc ca mi s-a parut f mare, pentru cantitatea respectiva si calitatea lor.
Nu stiu din ce oras esti tu, dar boabe de fasole mung am cumparat in Timisoara de la Enigma. Online, intr-un simplu search pe net, am gasit aici http://www.vianaturalia.ro/fasole-mung—soia-verde_bio_404/. Probabil ca sunt si alte magazine, daca ai rabdare sa cauti, cauta in google fasole mung, boabe de fasole mung, soia verde, etc.
Sper ca te-a ajutat raspunsul meu si mai sper ca data viitoare sa ne auzim pe un ton mai relaxat. Cand nu stii ceva, intreaba, nu sta imbufnat in tine, asteptand ca lumea sa ghiceasca ce vrei :)
cu bine, codruta
Mi-am recitit comentariul si… parca aveam febra. Scuze… Da, ma imbufnasem datorita cautarilor lipsite de succes. Pana acum – poate mai citeste cineva comentariile – asemenea “bean sprouts” se gasesc in magazinele Billa, dar probabil asemeni multora alte magazine, e chestiune de noroc. Daca se comanda, ok, ai noroc. Nu se prea comanda deoarece costa scump, aproximativ 9,90 RON caserola, deci nu prea au priza la public. Dar merita (daca stii sa gatesti desigur sau daca te multumesti cu salate). Grija la bani irositi, intrucat acesti muguri au tendinta sa se altereze/descompuna, transformandu-se intr-o pasta cleioasa si respingatoare dupa doar trei-patru zile. Multumesc pentru informatii si sfaturi si scuze inca odata.
te pup draga Codruta !!! :)
felicitari pentru site si pentru toate postarile tale ! superb ! si excelent !
am totusi o curiozitate : borcanul se tine si la racoare sau doar la intuneric?
si te rog frumos sa ma scuzi dar chiar nu am inteles partea asta – “. Se sprijina borcanul pe o farfurie, cu gura inclinata putin in jos, astfel incat surplusul de apa sa se poata scurge prin panza (acel centimetru lasat descoperit pentru aerisire va fi in partea de sus) intr-un loc intunecat. ”
deci nu-mi pot imagina cum … sorry :)
multumesc si te pup din nou ! :)
si… mai am o intrebare si gata :) promit !
cata apa la o lingura de boabe ?
multumesc si nou si iar un pup ! :)