Categories
maia 101

Maia uscata – backup copy

Despre maia – de ce trebuie uscata si cum se face asta?

Acum vreo doua luni, am citit pe blogul lui Yumarama despre cum se usuca maiaua. M-a prins de la prima fraza, pentru ca e foarte simpatica introducerea lui. Tot blogul lui e frumos scris, foarte sincer si cu mult sarm.
Pana atunci nici nu m-am gandit ca ar trebui sa imi pun problema de a salva o parte de maia, iar uscatul mi s-a parut o bataie de cap in plus. La scurt timp dupa aceea, am folosit pentru hranitul maielei o faina sarbeasca (primita de la cineva, un rest intr-o punga), cu care nu eram familiara, care nu avea traducere in limba romana. Nu stiu ce faina era, dar nu i-a facut bine maielei mele. A trebuit sa o hranesc cateva zile cu faina integrala ca sa isi revina. In momentul acela mi-am amintit de postul lui Yumarama, si cum am zambit cand l-am citit, gandindu-ma ca eu nu as putea arunca maiaua mea din greseala. Nu am aruncat-o, dar intr-un moment de prostie, am schimbat in mod inexplicabil faina, si daca nu ma prindeam la timp ca ceva nu e in regula, puteam sa imi iau ramas bun de la “good old sam”. (Puteti citi postul lui Yumarama aici) Asa ca am inceput sa caut pe internet care sunt modalitatile in care se poate conserva maiaua pe timp indelungat. Am aflat ca se poate congela pentru maxim un an, dupa care trebuie inlocuita. E o idee buna, atata timp cat nu uiti de ea in congelator. Modul cel mai simplu si garantat de a o pastra, ramane uscatul.
Maiaua trebuie sa fie hranita si activa in momentul in care vreti sa o uscati. Sunt doua feluri in care se poate usca: Pornind de la o maia lichida 100% hidratare, sau folosind o maia solida 60% hidratare. Cea lichida se intinde cu o pensula sau o spatula pe o hartie de copt si se lasa la uscat, intr-un loc ferit de praf. Cand se usuca, se face ca o foita subtire, care se sfarma in sute de bucatele. Se strang toate cojitele (bucatelele) respective si se pun intr-o punga cu zip, care se inchide etans si se pastreaza intr-un dulap, ferit de lumina si caldura. Se poate pastra ani de zile.
Eu am optat sa usuc maiaua 60%, care este de consistenta unui aluat. Va descriu in continuare procedeul:

Ingrediente:
– Maia lichida 100%: 40 g
– Apa: 40 g
– Faina (nu 000): 80 g

Ustensile:
– hartie de copt (aproximativ marimea unei foi A3)
– o lingura
– (optional) un tifon curat
un loc insorit si rabdare

Se amesteca 40 g de maia lichida cu 40g apa si 80g faina. Rezulta 160g de maia solida cu hidratare 60%. Se acopera si se lasa sa stea cateva ore, pana ajunge la volum maxim.
Se pune hartia de copt pe o tava sau pe orice suport solid curat (suportul are ca scop mutatul cu usurinta dintr-un loc in altul). Cu o lingura de inox (nu lemn, nu metal oxidabil) se iau bucati de maia (se pot modela si cu mana curata) si se asaza pe hartia de copt, lasand cativa cm intre ele. Se plaseaza tava intr-un loc insorit. Daca va e teama de insecte, praf sau par, puteti acoperi tava cu un tifon curat. Bilele de aluat se vor umfla, vor crapa, si se vor usca. Cand partea superioara e uscata, se intorc cu partea care a stat pe hartie in sus (folositi o spatula curata pentru asta). Se lasa asa pana sunt uscate complet. Unele se vor rupe in bucati, altele vor ramane intregi, nu conteaza, se aduna toate bucatile si se pastreaza intr-o punga curata cu zip, inchisa etans. Parerile sunt impartite in privinta locului in care trebuie depozitate. Unii opteaza pentru un raft in frigider, altii pentru un dulap inchis. Eu am ales sa o pastrez in dulap. Daca intentionati sa o pastrati mult timp, e bine sa scrieti pe punga ce contine si data la care ati uscat-o. In caz contrar, intr-un excez de zel la curatenia anuala, s-ar putea sa uitati ce e in punga si sa o aruncati cu totul. Puteti zambi daca vreti, dar puneti totusi o eticheta pe punga.
Eu am facut deja cadou cateva bucati, iar acum testez reactivarea, aducerea inapoi la viata. Voi face un post pentru “rehidratarea maielei uscate”.
E o varianta simpla de a conserva maiaua, de a o trimite cuiva prin posta, sau de a o transporta dintr-un oras in altul, in caz ca va mutati. E o masura de siguranta suplimentara, in caz ca maiaua voastra de zi cu zi se contamineaza si moare. Daca faceti paine in mod periodic si constant, si folositi maia in loc de drojdie, va recomand acest backup copy. Se face repede, mai ales acum, ca e vara si e cald. E o munca in plus, intr-adevar, dar stiti cum se zice: “better safe than sorry”.

 

33 replies on “Maia uscata – backup copy”

Diferentele sunt multe, dar cele mai importante sunt: gustul, consistenta si textura miezului, perioada de pastrare si mai ales felul cum se invecheste painea. Pentru mine, astea sunt diferentele majore, dar exista si altele, legate de valoarea nutritionala, digestie, etc.

Codruta, ma intereseaza diferentele legate de digestie si nutritie. Daca nu ai timp, ma poti trimite undeva sa citesc? Chiar mi-au scapat din vedere aceste aspecte si ma roade curiozitatea.

te referi la diferentele intre painea cu maia si painea cu drojdie? Cred ca am dat de zeci de articole pe aceasta tema, pana acum. O sa le caut pe cele mai interesante, si revin aici ca sa iti las link, candva curand.

My backup copy sta la uscat, pe dulap in bucatarie in cantitate triplata :)
Anul asta ne-am mutat la casa noua si singurul lucru de care mi-a pasat din frigider si congelator a fost maiaua mea minunata. Implineste in curand un an. :)
Merci fain pt idee!

Foarte interesant, nu credeam ca o paine buna trebuie elaborata atat de mult. Imi inchipuiam ca nu conteaza decat tipul de faina folosit.
By the way…..cred ca imi trebuie o zi de concediu sa le pot pune cap la cap, sa le inteleg si sa-mi permiti sa te intreb una-alta.
Multumesc,
Mihaela

multumesc. mihaela, pentru interes. Sigur ca poti sa intrebi oricand si legat de orice subiect unde intampini dificultati, iar daca stiu sa raspund, o fac cu mare placere.
Si painea cu maia poate fi grabita, adaugand putina drojdie in aluat, dar fiecare gram de drojdie adaugat influenteaza (in minus) gustul painii, care pierde din extraordinara calitate care se obtine prin fermentarea indelungata. Faina are un rol crucial, o faina proasta face o paine mediocra.
codruta

codruta , unde sunt acum nu pot sa fac paine cu maia naturala .
Durata procesului este destul de indelungata si am restrictii din partea persoanei la care locuiesc.Voi continua insa sa fac paine , dar cu drojdie instant si imi voi imbunatati tehnica de framantare , partial SF se poate aplica si aici .
Maia mea cred ca este matura ,la 4 ore era deja la volum triplu .
M-am hotarat s-o usuc . Cat timp pot s-o pastrez ?

Cuprinsa de o adevarata iubire pentru maia, am hotarat sa usuc o parte din ea, pentru a fi sigura ca nu o voi pierde vreodata, asa ca, mi-am facut lectiile si am purces la treaba, insa acum se ridica intrebarea, cum o reactivez la nevoie? Rogu-te, cand ai putin timp, scrie aici cum faci tu acest lucru. Multumesc tare, tare mult pentru tot ce am invatat citind posturile tale. Si ca un peseu :)) painile ies la mine ca pe banda rulanta… sunt iremediabil contaminata de acest “virus”, nu ma pot opri din a plamadi painicile, le consumam cu o mare placere, iar celor apropiati le fac cadou.

Buna seara,am si eu din intamplare un extract de maia,sincer daca nu gaseam acest blog nu cred ca aflam vreodata diferenta intre drojdie si maia.Deci,am un pliculet cu extract de maia pe care scrie ca contine faina intergrala de secara si culturi vii.As putea oare sa il folosesc sa fac o maia “vie” cum explicati pe aici ca se face.Tare ne mai place si noua painea,mai ales la cei mici ,spiridusii mei,si mie imi place sa o fac,eu cu mainile mele,sa fiu sigura ca pun si un pic de dragoste in ea.Multumesc si felicitari,m-ati impresionat de la prima citire.

simona, cum nu am experimentat niciodata cu drojdia de care spuneti (desi cred ca stiu plicul, e cumva de la REAL bio?, sauerteig?), parerea mea e sa incercati sa o activati asa cum e scris pe plic, si in loc sa o puneti pe toata la o paine, sa pastrati o bucata, pe care sa o hraniti in continuare. Nu stiu ce culturi vii contine plicul, dar eu in locul dv as incerca, ce aveti de pierdut?
va multumesc pentru aprecieri.

Sauerteig Extrakt mai exact de la alnatura\DM.Si nu scrie cum sa il reactivez ,ci sa il pun la 1 kg de faina impreuna cu un plic de drojdie.Oricum cred ca il las deoparte deocamdata si ma trec si eu pe lista ta de “vreau si eu maia”,ca aseara ma incercat sa fac si painea aia neframantata si inca o maia cu faina de secara si n-au crescut nici una.Am pierdut ceva timp dar macar ma invatat ceva…cred.Pe noi ne intereseaza mai mult varietatile de paine cu secara si seminte si din ce am citit tu ai de dat doar maia din faina alba de grau sau n-am citit inca destul.Si daca as vrea sa fac si o maia de secara…oare as reusi?Si sunt doar Simona,novice intr-ale paini si fainurilor.Multumesc,o zi buna in continuare.

Buna seara Codruta,
De vreo 10 zile am inceput si eu sa cresc o maia :). Mi-a iesit, din prima incercare. Este vie!!!
Astazi, ca sa nu mai arunc o parte din ea, am hotarat sa o pun la uscat. Am ales varianta cu 60% hidratare. As vrea sa te intreb daca ai incercat pana acum sa reactivezi o parte din maiaua uscata?
Multumesc.

ciau anca.
o, da, de cel putin 4 ori. Dar sa stii ca cea de secara se reactiveaza mult mai usor decat cea alba. (chiar daca o hranesti doar inainte de uscare cu secara, tot e mai simplu de reactivat pe urma)
Insa, in locul tau, i-as da maielei timp sa se maturizeze, ideal ar fi 6 luni de zile, si abia apoi as usca-o. La 10 zile e cam tinerica si fara caracter. (Acum ca ai uscat-o, pastreaz-o, dar daca peste 6 luni mai usuci o tura, pe asta de acum poti sa o arunci)

Am trimis mesajul inainte sa-l trmini, imi cer scuze. Deci te rog frumos da-mi o mana de ajutor si arata-mi unde ai scris cum refac maiaua uscata, multumesc.

Pentru facut turtitele de maia, la ingredientele pe care le-ai mentionat mai sus, eu adaug malai, sa pot face o coca vartoasa din care fac turtite si le usuc la soare. Nu crapa, nu se umfla, iar cand fac paine se sfarama usor si omogen in apa calduta. Le pastrez intr-o traista de panza si am pentru un an.

buna codruta.
am 2 intrebari , ambele legate de maia.

1. bunica mea facea paine o data pe saptamana. avea din saptamana anterioara o turtita uscata care o amesteca cu apa calduta si un pic de faina si o lasa cateva ore inainte de a o amesteca cu faina si a forma un aluat pentru paine. din el, daca imi amintesc bine, rupea o bucata care o punea deoparte la uscat pentru saptamana urmatoare.
i se spunea olatzel. sa fie acel olatzel maia ?

2. mai am o intrebare dubla – in timisoara, in magazinele kaufland , faina alba de grau ( brandul lor propriu ) 650/ 480 – este buna pentru a creste o maia ? dar pentru a face paine ?
nu are trecut pe ambalaj ca ar contine (stabilizatori şi agenţi/potentiatori de creştere) adica o serie de chimicale , cum are de exemplu notat pe ambalaj faina Boromir. dar nu exista nici o garantie ca nu ar contine asa ceva. referitor la acei agenti , am citit ca inca din moara , faina e imbogatita cu asa ceva in cazul in care anul agricol a fost slab si bobul de grau nu e de calitate.

Seba, imi permit sa-ti raspund eu la a doua intrebare. Am folosit faina din Kaufland de care zici (650) si nu am fost deloc multumita. Painea crestea foarte putin si aluatul era aiurea la manevrare.

1. Acel olatzel, daca nu continea sare sau drojdie comerciala, e chiar maiaua noastra. Doar ca noi nu o uscam, ci o pastram proaspata si o hranim constant.
2. Ai dreptate, producatorii nu sunt obligati sa scrie pe ambalaj ca faina a fost “imbunatatita”, asa ca faptul ca pe o cutie nu scrie nimic, nu e o garantie ca faina respectiva nu contine aditivi. Ai oarecum aceasta garantie daca iei faina bio, acolo sunt obligati sa nu adauge (iar daca adauga, au o cantitate maxima permisa)
Nu cunosc faina Kaufland, deci nu stiu sa iti raspund la intrebare. Eu n-as avea incredere in ea, dar asta nu inseamna nimic… pana la urma, vorbesc in necunostinta de cauza, bazandu-ma doar pe experienta cu alte branduri romanesti.

acum la 3 saptamani dupa ce am pus o intrebare aici , pot spune urmatoarele :
cu sfaturile de pe blog, cu faina alba 650 kaufland de la kaufland :P ( doar ambalata sub brandul kaufland , si avand specificatia sa nu fie “imbunatatita” cu nici un fel de substante ) si faina de secara bio sanovita ( cumparata de la un magazin de produse naturiste ), mi-a rezultat o maia perfect normala .
voi incerca din cauza ca plec pentru o saptamana in alta localitate sa imi fac un backup, dar fiindca nu am rabdare , am intins pe hartia de copt pur si simplu excedentul de maia ramasa dupa operatiunea de hranire . o sa testez peste 1-2 saptamani daca se poate readuce la viata.
multumesc codruta pt. intreg blogul tau. e de foarte mare ajutor.

Da se poate, si eu asa mi-am facut back-up. Tot ce aveam in plus in loc sa arunc am intins pe hartie ede copt.

Imi aduc aminte cu pastra bunica mea maia uscata: din coca de paine oprea o parte si o framanta cu putin malai, optinand un aluat mai dur. Il impartea in “pitisoare” (sau mingiute mici), le punea pe un stergar intins pe “crapator” (fund mare de lemn) si le invelea cu restul de stergar dupa care le usca la soare, pe bolta de vita de vie… :) de fiecare data cand facea paine rupea in bucatele o pitisoara in apa calduta si o lasa la inmuiat si cu acea “solutie” facea plamadeala.. restul, il stie toata lumea… repeta operatia de “salvare” cand mai avea 1-2 pitisoare… :)

Buna Codruta!

Am reusit sa fac maia si mi-a iesit din prima, vroiam sa-i trimit mamei mele care locuieste in Anglia, prin cineva care vine in Romania. Crezi ca daca ii dau maia cu hidratare 100% intr-un borcanel pateste ceva pana in Anglia? Sau ce alta varianta imi oferi? Ma gadesc ca e prea tanara sa o usuc si nu cred ca rezista la reactivare. Si nu prea am inteles cum se reactiveaza maiaua uscata, oricum eu mai am de asteptat 6 luni pana sa o pot usca dar vroiam sa stiu totusi cum reactivezi maiaua uscata.

Multumesc anticipat pentru raspuns

salutare. ca tot suntem la discutii de pe vremea bunicii. am o chestie de la mamaia de data asta. zicea ca painea integrala ei o faceau cu apa calda si cu putina acreala de la prune sau de la zarzare pe care o lasau la dospit dar au renuntat de zeci de ani la asta in favoarea drojdiei de la magazin. ati auzit de metoda asta?

Buna, vreau sa stiu cata maia trebuie sa pun la 1kg de faina? si mai vreau sa stiu cum anume sa fac -pt ca nu am timp de stat sa o hranesc ci vreau cv rapid sa las de azi pe maine cel mult. Va rog. multumesc.

Va salut cu mult respect pe toti! Am citit cam toate articolele de mai sus si sunt impresionat de ce am aflat vis-a-vis de calitatea painii facute cu maia naturala,insa nu prea am intelesin mod exact ,adica explicit ,pas cu pas cum se face aceasta maia…de-a fir a par,mai exact. As dori o reteta completa de facut aceasta maia. Unii spun ca se face cu malai + faina+apa,altii doar faina +apa…Va multumesc!moneaady@yahoo.com Astept un raspuns!Va multumesc!

Leave a Reply to Simona Galatan Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *