Categories
alte cateva povestiri fara retete - no recipes

Clatite. Maia. Prestige. – Crepes. Sourdough. Prestige.

Clatite cu maia – Sourdough Crepes

Weekend-ul care tocmai a trecut a fost Call of Duty Black Ops Double XP weekend pe XBOX Live. As vrea sa cred ca nu sunt singura fata care stie ce inseamna asta si ca prietenul meu nu e singurul om matur care se joaca.
Si stiti ce merge bine cu adrenalina jocurilor online? O farfurie mare cu clatite. Sau asa am fost eu lasata sa cred.
Fac clatite destul de des, dar de obicei seara si nu m-am gandit niciodata sa le pozez sau sa scriu despre ele. Adica… pe cine intereseaza inca o reteta de clatite? nu stie toata lumea sa le faca? nu e plin netul de retete?
Dar astazi, lucrurile au decurs asa: eu eram pe punctul de a hrani maiaua, cand V., cu controlerul in mana si concentrat la maxim, se intoarce spre mine si ma intreaba: nu faci niste clatite? clatite in miezul zilei, ma gandesc eu… ce ciudat, “bine, hai ca fac”. Daca clatitele il ajuta in cursa pentru primul prestige, cum sa nu il sprijin? si in urmatoarea secunda, in loc sa arunc surplusul de maia la gunoi, l-am varsat intr-un bol. In definitiv, de ce nu? americanii fac pancakes cu sourdough, de ce nu s-ar putea face si clatite?
Legat de clatite, am niste cerinte simple: sa fie subtiri ca o foita, sa nu fie uleioase, sa aiba marginile crocante, dar in acelasi timp sa fie moi si sa se topeasca in gura, fara sa le mai mesteci. Cerintele sunt simple, dar ce trebuie facut ca sa iasa asa? ca prin cate case am fost, nu am mancat doua clatite la fel.
Stiu retete care includ bicarbonat de sodiu, sau apa minerala, ulei sau unt topit, oua sau inlocuitori de oua, zahar, lapte, lapte batut, si lista poate continua inca mult si bine.
Eu m-am fixat la o reteta care imi place, dupa nenumarate incercari. Si e o reteta simpla de tot: fara ulei sau unt in compozitie, fara bicarbonat, fara zahar. Ce ramane atunci?
Faina 100g, oua 2 bucati, lapte 300 g si un vf de sare.
Uneori inlocuiesc jumatate din cantitatea de lapte cu zer. Altadata pun putina apa minerala. Las aluatul sa stea minim o ora inainte de a-l folosi, si ung uniform tigaia cu ulei folosind un servetel. Ies niste clatite exact asa cum le-am descris si cum ne plac noua.
De data asta, am deviat de la reteta de baza si am experimentat un aluat de clatite cu maia. Ingredientele folosite si cantitatile au fost:
80 g maia (proaspata, hranita cu 12-16 ore inainte), 320 g lapte, 80 g faina, 2 oua, un varf de sare.
Am amestecat bine cu telul si am lasat sa stea vreo 2 ore. Am mai adaugat putin lapte (20-30g, nu am cantarit). Rezultatul e ce se vede. A fost cea mai buna compozitie cu care am lucrat pana acum, nu s-a rupt nici o clatita. Lui V. i s-au parut mai bune ca de obicei, dar poate a fost si pofta de vina, ca nu am mai facut de mult timp. Una peste alta, mi se pare o metoda excelenta de a folosi surplusul de maia proaspata.
Pe masura ce clatitele s-au consumat, si punctele acumulate in joc au crescut. Incep sa cred ca primul prestige mi-l datoreaza mie. Sau oricum, contributia mea a fost foarte importanta.
Voi va jucati pe console? Ce jocuri? Aveti maia? Faceti clatite?
Si mai ales, ce credeti, pot sa imi insusesc prestige emblem no. 1?
Pofta buna, dragi prieteni!

35 replies on “Clatite. Maia. Prestige. – Crepes. Sourdough. Prestige.”

eu nu mi-am batut capul foarte tare ce sa fac cu surplusul, pentru ca am tinut-o in frigider ani de zile, pana de curand. De cand o hranesc zilnic, insa, am inceput sa caut moduri de a folosi surplusul.

Eu am incercat sa fac pancakes, cu drojdie naturala, dar in compozitie avea si dovlecel, mi-a placut, dar cum trebuie sa stai asa de mult sa le faci… inspre final am pus in masina de facut vafe, au iesit foarte bune, mai bune decat pancakes.
Clatite nu prea fac, se sta prea mult langa ele si se mananca imediat… cred ca de vine este faptul ca atunci cand fac, fac in cantitati foarte mari… si mi se ia de ele…
Totusi reteta ta vine foarte bine, vad ca nu ai o cantitate mare, si le faci mai repede…
Pe curand.

Le-am incercat si eu in aceasta dimineata si sunt excelente. Foarte gustoase, iar textura este diferita de cele clasice (cu unt, fara maia). Am mai adaugat vanilie bourbon si o lingura de apa din flori de portocal. Ce as mai adauga eu, mai ales pentru cele de desert, ar fi doua linguri zahar nerafinat de trestie. Imi place sa aiba si clatita un iz dulceag, mai ales ca folosesc o dulceata de prune fara adaos de zahar pentru a le umple, sau o crema de ciocolata amaruie facuta acasa cu foarte putin zahar.
Cred ca ar fi minunata o mica lista de retete, cu aceasta cap de afis, axate pe utilizarea maielei in surplus, care altfel se pierde si e mare pacat.
Merci inca odata.

merci razvan. Ideea ta e binevenita, cred ca ar merge putin zahar, mai ales pentru cei care le consuma cu un gem nu foarte dulce. Apa de portocal suna foarte bine, se simte gustul in clatita?
Merci si de sugestii. Stiu ca ar fi multe lucruri de organizat la blogul meu. Din pacate anumite idei nu stiu sa le pun in practica, imi prind urechile in wordpress-ul asta :( Sper ca in timp, sa le asez asa cum imi doresc.

Gustul apei de portocal se simte, delicat ca gust si superb din punct de vedere olfactiv, la coptul clatitelor.
Am uitat un aspect. Datorita texturii aerate, gen broderie, crema de ciocolata patrunde clatita, oferind o senzatie mult mai buna, gen fagure umplut, pe care eu o apreciez mai mult, decat sa simt umplutura separata in textura de clatita. Am aberat destul… :-)

Raluca, sincer, nu stiu. In mod sigur poti pune drojdie in aluat, dar nu stiu in ce fel se modifica gustul daca pui drojdie, direct, si astepti, -versus- pui un biga. Treaba cu maiaua e verificata si testata si e geniala. Cu biga nu am facut, deci, nu stiu.

daca-mi permiti Codruta, am sa-i raspund si eu Ralucai.

Servus Raluca :)
maiaua are o calitate pe care drojdia/chiar si o biga, nu o poate inlocui. Dupa parerea mea, in c azul clatitelor, maiaua adauga o textura unica clatitelor si nu lucreaza pe partea gustului. Eu am facut in cateva randuri panettone cu maia, am facut si cu drojdie uscata activa (nu instant) in paralel sa pot compara rezultatele, pt cand va ajunge reteta pe blog si concluzia este aceeasi, textura pe care o da maiaua aluatului este unica. :)

Mersi pt raspunsuri!
Intrebam de biga, pt ca atunci cand am folosit reteta Codrutei pt pizza am ales biga, deoarece e mult mai simplu si a iesit foarte buna pizza(pe piatra am facut-o).
Am tot incercat sa deslusesc reteta maia-uei, dar mi se pare complicat :)
Te rog daca poti sa-mi explici un pic mai clar(momentan eu as vrea pt pizza,clatite etc,nu fac inca paine) cum se face:
1.urmez pasii din post-urile despre maia
2.nu am inteles cand e gata maiaua, si faptul ca trebuie hranita continuu pt ca “e vie” si sa ai constant in casa
3.
nu inteleg ce cantitate ai in mod normal de maia in urma porcedurii de realizare, daca pt pizza imi trebuie de ex 60 grame

Raluca, pot sa te rog sa pui intrebarile la posturile cu maia? Nu prea mi-e clar ce nu intelegi, ar fi mai simplu pentru mine daca intrebi exact in locul care e sursa nedumeririlor tale. Ai maia, nu ai, acum o faci?
merci si astept detalii suplimentare.

am facut de mai multe ori deja, clatite cu maia, amestec de cu seara (Cantitate mult mai mare) si pun la frigider pana a 2-a zi cand sotul meu le prajeste, la noi duminica dimineata se mananca clatite (acum sunt cei 2 ai mei, copil si sot si un nepot venit pe termen lung la studii, deci guri multe) aproap fara exceptie. Textura este absolut minunata insa acum, ultima oara am adauga si putin zahar in aluat si apa din flori de portocal cum sugera Razvan mai sus. Mi-am zis ce-o fi, o fi. Mirosul, cand se prajesc, este divin, gustul clatitelor este superb, nu simti apa de flori de portocal ci o aroma minunata (asa mi-au placut de tare, ca astazi am facut si cozonaci cu apa din flori de portocal, pe langa 2 feluri de paini … ).

Deci two thumbs up, nu cred ca mai facem vreodata clatite fara maia. :)

te pup!

:) de cand am descoperit clatitele cu maia, nici eu nu le mai fac altfel (o singura data le-am facut “clasic” si V imediat s-a prins si a comentat, asa ca surplusul de maia merge in frigider si la nevoie top! in clatite)

Intr-a noua ei zi de viata, maiua mea a facut niste clatite splendide (daca iti vine sa crezi, mi-e teama sa o folosesc la paine, asa ca incep cu lucruri mai simple). Niciuna nu s-a rupt, niciuna nu era mai groasa de cativa milimetri. Iubitul meu, cel care le-a gustat, cel mai pretentios individ intr-ale mancarurilor din cati cunosc, mi-a spus, privind cu drag spre borcanul cu maia: “Ai pus animalut din ala in clatitele astea?” I-am raspuns ca da. A dat din cap aprobator si atat, dar se vedea in ochii lui ca e placut impresionat. Poate la hranirea viitoare incerc o placinta sau niste langosi. Imi trebuie ceva mai mult curaj pentru paine. :P

Buna, o intrebare. Nu inteleg cand se poate folosi surplusul de maia. Eu hranesc maiaua dimineata si seara. Folosesc surplusul inainate de a hrani maiaua? Cand este in faza maxima de parguire ? Multumesc mult…

raluca, surplusul e partea care iti ramane cand hranesti maiaua. Deci, da, cand hranesti maiaua, in loc sa arunci partea care e in plus, (caz 1) o pui in bolul de clatite.
(caz 2) Daca nu vrei sa o folosesti imediat, o pui intr-un borcan si o tii la frigider. Poti sa adaugi peste ea surplusul de dimineata, de seara, de a doua zi… pana strangi o cantitate rezonabila. In 3-4 zile ar trebui sa o flosesti, altfel vei obtine niste clatite usor acre. Cand faci aluatul de clatite, adaugi maiau din borcanul din frigider.

Desi de mai mult timp am vrut sa fac reteta de clatite cu maia , abia astazi am reusit .Am mai facut clatite si alte dati dar cele de acum sunt cele mai bune .
Multumesc pentru reteta !

Draga Codruta, iti multumim pentru reteta de clatite cu maia! Esti minunata, iti dorim numai reusite in tot ceea ce-ti propui sa realizezi! Te pup. Oana

Minunate! Le-am facut ayi din surplusul de maia de 5 zile. Nu ma asteptam, isi tripleaya volumul, nu stiu daca e bine sa creasca asa. Ce-ar trebui sa fac? Oricum, azi nu m-am mai indurat sa o arunc si am pus de clatite, au iesit de vis, abia le-am gustat cu trei flacai in jurul meu, inat in seara asta le repet. N-am avut rabdare sa astept 7 zile si am vazut ca au iesit. Multumesc din suflet!

foarte bune! iamiiii! din 197 g maia si restul proportional. gustoase! “untoase”! pufoase! zaapppaaaceeenie!!!… la mine, putin indulcite…saru’ mina! :)

eu ma intreb la cat ai terminat clatitele , daca au mai stat si 2 ore…:) tare…
si eu pun apa minerala, asa stiu ca iasa mai pufoase, asa se zice…si mai pun si esenta de vanilie sau migdale…pt extra gust

Buna,te-am gasit “intamplator” si nu m-am putut abtine sa nu te felicit.Ma descurc un pic mai greu cu leptopul,mai cer ajutor,dar merge incetut.Te felicit, imi place mult ceea ce faci si o sa-mi fii de mare ajutor in continuare…Ideea de “maia” mi-era straina,am auzit despre ea, dar preferam sa fac paine doar cu drojdie pe care o dizolvam in apa calduta cu cateva minute inainte de a incepe framantarea…Painea imi iese buna la gust,dar imi dau seama ca asa cum spui, cu maia, este mult mai buna…La fel si cu clatitele…Te admir si iti multumesc !

Vis-a-vis de făina integrală, sunt tentată să o macin acasă. Ce zici? Am înțeles că poate fi folosită după 24h.
Merci mult!

Leave a Reply to andreea Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *