Categories
paini cu maia - sourdough breads

Painea casei

Nicknames: Crinkle Bread, Paine de pamant, Summa Bread, Codru de paine, “User friendly” Sourdough Bread, All in One Sourdough Bread, Sourdough Scraps Bread, Pain Débris, Paine taraneasca, Painea noastra, Pan Cojonudo, Paine cu maia romaneasca, Supportive Bread, Paine de tzest, Paine pe vatra, No More Waste Bread!

mother dough 03

Nota speciala: Vreau sa trimit o felie de paine pentru prietena mea buna Simona, de la Alison’s Trials, pentru ca azi e ziua ei.
La multi ani, Simona! Sa-ti fauresti o viata fericita, si sa ai parte de zile frumoase si senine.
Va spun de la inceput, cu oarece repros in glas, ca existenta acestei paini vi se datoreaza… si ma explic imediat.
Tineti minte ca maiaua mea, mai demult, era supusa unui tratament aspru, tinuta la rece si hranita la limita supravietuirii, din cauza ca imi era mila sa arunc din ea? Mi-a trebuit mult timp sa accept ca nu pot sa o pastrez pe toata, daca vreau sa fie sanatosa, si ca trebuie sa dau la o parte un surplus, la fiecare hranire, pentru ca partea pe care o pastrez sa fie mereu vesela si vioaie. M-am autoeducat, mi-am impus, si in final am reusit sa fac asta, aproape fara remuscari. Viata mea s-a simplificat, totul parea bine si frumos, eu eram impacata cu ideea ca aruncatul face parte din ciclul vietii, maielei mele i-a priit de minune noul tratament si totul mergea struna.
…pana intr-o zi… cand ati aparut voi, cu forte proaspete si suflete curate de incepatori si ati inceput sa ma tentati. “…vai… dar cum sa arunc maiaua? nu e pacat? mi-e mila de ea… o strang si o pastrez in frigider… am facut pizza cu maiaua adunata, am facut o paine, clatite, minuni, nu mai arunc nimic, strang totul, refolosesc, etc” Si lupta mea cu mine insami a inceput sa reapara, iar gandurile mele de mila si parere de rau, au reinceput sa ma invadeze. Tentatia dupa rehab… intr-o zi, ma vad scotand un borcan curat din dulap, si in loc sa arunc maiaua la gunoi, ma trezesc punand surplusul in borcan si borcanul in frigider. A doua zi la fel… amintiti-va ca eu am doua maiele, una alba, una de secara, asa ca la fiecare hranire, surplusul ateriza in borcan: un strat alb, un strat de secara, inca unul alb… un adevarat parfait. Dupa cateva zile, am facut grisine din parfait. Dupa alte cateva zile, am facut placinte ardelenesti. Lipii. Clatite. Ahhh… placintele ardelenesti sunt dementiale. Au trecut in fruntea comfort-food-ului, inaintea merdenelelor si a burekului si mult mult inaintea langosilor criminali. Se fac rapid, varianta mea e light si prietenoasa cu arterele, si se topesc in gura, calde si bune. Moi inauntru, cu un invelis crocant si auriu…Ung sufletul de bune ce sunt, fara a fi bombe de grasime. Sper sa reusesc sa le pozez odata, daca nu, insistati un pic si va dau reteta, fara poze. Dar numai daca ma rugati frumos si insistent si dati din gene.
Buun, revenind la paine… Ati vazut ce mi-ati facut? Ati tras de mine si m-ati zgandarit pana am cedat si am re-devenit hoarder. Nu mai arunc nimic. Strang, strang si folosesc tot. Acum… am si eu o regula: daca dupa o saptamana nu am folosit maiaua din frigider, merge la gunoi. Asta e regula mea, si e batuta in cuie. O data la doua zile, hranesc borcanul din frigider cu o lingura plina de faina si una de apa, pe care le amestec direct in borcan (si cu ocazia asta, se duce parfait-ul, si controlul hidratarii… asta e, e o maia de compromis, asa ca o tratez ca atare, iar la grisine, placinte, lipii si clatite nu-mi trebuie cifre exacte).

mother dough 02

Ca o conlcuzie a celor de mai sus, dupa cateva zile am strans in borcan o cantitate de maia, cu o hidratare estimez eu la 80-90%, un amestec de alba cu secara. Am folosit maiaua respectiva la o paine inventata pe loc. Va dau cantitatile pe care le-am folosit eu, si ingredientele, dar nu vi le bat in cuie. Va dau doar sugestii si va atrag atentia asupra catorva aspecte.

mother dough 06

Am facut painea de doua ori. De fiecare dat a dospit prea mult, desi am lasat-o doar 7-8 ore in frigider. Prima oara am crezut ca e o intamplare. A doua oara am inceput sa ma intreb de ce. Am tras propriile-mi concluzii si vi se spun mai jos. Dar mai intai, ingredientele:
– Maia rece din frigider : 200 g (compozitie ~110g faina, ~90g apa)
– Apa (dezmortita, nu calda, nu foarte rece): 250 g
– Faina alba: 60 g
Amestecati, acoperiti, lasati sa stea minim 2 ore, apoi adaugati:
– Apa: 80 g
– Faina alba: 330 g
– Faina secara (sau spelta, alac, sau integrala de grau, sau ovaz): 100 g
Amestecati, acoperiti, lasati sa stea 40 min., dupa care, adaugati:
– Sare: 12 g
Daca e nevoie: apa ~20g (prima data am folosit o faina ungureasca si a fost nevoie sa adaug 40g apa, a doua oara am folosit alta faina si nu am mai adaugat apa)

mother dough 07

Framantati cu mana direct in vas, cu impaturiri, timp de 5 minute, pana ce aluatul se desprinde de pe mana, de pe vas si are un gluten mediu dezvoltat. Transferati aluatul intr-un vas dreptunghiular de plastic, uns cu ulei, si faceti un set de S-F. Acoperiti, lasati sa stea 45 de minute, dupa care faceti din nou un S-F. Asteptati inca 45 min, mai faceti un S-F, dupa care lasati aluatul sa fermenteze inca 50 min (0:00 SF0, 0:45 SF1, 1:30 SF2, 2:20 gata prima fermentatare)
Rasturnati aluatul pe blat, dati-i o preforma rotunda, lasati sa se relaxeze 20-25 min, si dati-i forma finala, boule sau batard. Asezati in banneton cu sigiliul in sus, acoperiti si puneti-l in frigider cateva ore, pana e dospit, sau lasati-l la temperatura camerei, verificand din cand in cand gradul de dospire.
Coaceti painea pe piatra de copt, in cuptorul preincins, cu aburi in primele 15 min, apoi fara aburi, pana la coacerea completa. Opriti focul, intredeschideti usa, lasati painea sa mai stea incuptor 5 min, dupa care asezati-o pe un gratar sa se raceasca.

mother dough 04mother dough 01mother dough 05

Daca respectati ingredientele si cantitatile date, nu va sfatuiesc sa o lasati la dospit peste noapte in frigider, pentru ca nu puteti controla dospirea, si riscati sa patiti ca mine. Eu cred ca maiaua se activeaza foarte repede in primele doua ore, fiind foarte lichida. Aluatul, din nou, este destul de hidratat, iar fermentarea si dospirea se intampla cu viteza. Tineti cont de faptul ca maiaua mea reciclata contine secara, fiind un amestec de alba cu secara. S-ar putea ca o maia alba sa se comporte mai lent.

mother dough 09mother dough 10

Faceti painea intr-o zi de sambata, cand stati in casa si puteti sa urmariti aluatul. In cazul meu, in timpul primei fermentari a avut o crestere in volum extraordinara, desi nu a fost cald in casa, a crescut de la un S-F la altul… ceva de speriat. In timpul dospirii, desi la rece, aluatul s-a umflat prea mult, prea repede. Probabil ca 5 ore la rece ar fi fost durata optima. La temperatura camerei estimez 2h ca fiind suficiente. Painea e superba, cu toate minusurile care imi apartin: aluat prea dospit, crestatura gresita. Textura miezului e elastica, gustul nu e acru,  asa cum m-as fi asteptat, ci usor-spre-moderat acru, iar coaja e de vis. Aproape ca nu se poate taia cu cutitul, dar nu pentru ca e groasa, ci pentru ca imprastie firimituri in toate partile, iar miezul e moale cu senzatie de umed-rece (de fapt e doar o senzatie, nu e umed, e doar lucios si elastic). Eu vad painea asta ca fiind o paine din care rupi bucati mari cu mana si o mananci cu sarmale, tocanite, ciorbe, sau orice mancare care are sos sau zeama. E o paine de seara, de cina, o paine ce trebuie mancata proaspata si care se termina imediat. O paine de iarna, in jurul focului, cu toata familia adunata laolalta. Eu n-as tine-o pentru mic dejun, pentru prajit sau pentru vreo mancare finuta. Desi e buna si dupa cateva zile (pe probate!), va garantez ca daca aveti familie mare, jumatate de paine se va manca goala, inainte de a va aseza la masa.

mother dough 12mother dough 11

In caz ca o faceti, si o dospiti corect, anticipez un miez alveolat si un crestere spectaculoasa pe inaltime. La structura miezului din poza, aveti un exemplu tipic de “overproofed”, aluatul incepuse sa colapseze inainte de a intra in cuptor si aste se vede in textura miezului. Crestatura a agravat si mai mult situatia, fiind prea adanca in primul caz, si prost executata in al doilea caz. E greu sa crestezi un aluat prea dospit, spun eu ca scuza. Gustul nu e influentat negativ, doar aspectul. Faceti-o corect si spuneti-mi cum vi se pare. Dar nu dati vina pe mine daca se termina prea repede. Sau daca in loc sa mancati ciorba cu paine, mancati paine… cu niste ciorba. Eu v-am prevenit!

mother dough 13mother dough 14

Pofta buna, dragi prieteni!
Trimit acest post catre Susan, de la WildYeast, pentru galeria saptamanala de paini din 2 decembrie 2011 de pe Yeastspotting.
ps: Pozele sunt amestecate, si de la prima tura (cu secara) si de la a doua tura (cu spelt). Prima oara a fost si mai umflat aluatul dospit decat se vede in imagini, dar era prea intuneric si nu am putut face poze.

mother dough 08

Ps2. Numele din subtitlu va apartin, le-ati ales cu mare inspiratie in postul precedent si va multumesc! Nu am putut alege doar unul, pentru ca toate mi-au placut, asa ca le-am trecut pe toate, si am mai adaugat si eu vreo doua. Titlul final al painii lasa libera fiecare casa sa isi personalizeze formula proprie, dupa bunul plac. Painea casei poate deveni atunci painea casei tale!

56 replies on “Painea casei”

Am ochii inlacrimati si genele mele clipesc des de tot!

codruta, eu hranesc maiele (sanatoase si producatoare de paini excelente amadoua, le-ai lasat zic eu pe maini bune) doar de doua ori pe saptamana si tot nu imi vine sa arunc surplusul. Am gasit o reteta de pancakes de la king arthur flour cu maia si una de muffins cu maia nehranita si faina integrala. In acest fel nu ma simt vinovata si se bucura cei din jur de cate ceva bun …pe langa paine.
Genele mele clipesc des in continuare….pentru ca placinta aredeleneasca suna excelent. Nu ma prind cum vine asta, nestiind ce e, dar tot ce incepe cu placinta e bun dupa gustul meu.
Inca nici nu am citit despre paine, a postat comentariul imediat ce am aflat ca ai retete de altceva decat paine! Grisine?? Of course. Placinte? Desigur.
:-)

Imi ploua [torential] in gura!! Coaja ca aia, dar mai timida un pic, am obtinut sapt trecuta la o pseudo tartine bread cu maia de la frigider, of course (a iesit buna, buna). La urmatoarea recolta, in cateva zile, o incerc pe a ta, azi am folosit fix cele 200 gr maia din frigider la o paine cu nuci.

PS parca ma simt mai bine cand dai si tu rateuri la crestat. Invidia, deh.

Mali, sorry ca nu am postat la timp, stiam ca astepti cu maiaua in frigider, dar ce sa fac… sunt lenta :)
painea cu nuci suna bine, dar nu m-as aventura… cred ca e o bomba calorica :)
ps. Dau rateuri, n-ai tu grija, si la crestat si la dospit… ma mir si eu ca dupa atata timp inca gresesc elementar, de multe ori. Dar fiecare rateu e un pas inainte, nu?

ok, ok, te notez si pe tine. Ochii tai nu ii cunosc, dar poate intr-o zi… cine stie… o sa povestim pe viu despre paine si placinte.
Accepti si reteta fara poze? doar cu descriere?

ahahaha
mali unde esti??
high 5!!

asa carevaszica! nu mai arunci nimic?!? :)
join (back) clubul celor cu regrete! :)
intre timp am mai uscat niste maia, just in case arunc din greseala :)) si din borcan si din frigider. Oricum eu ma silesc si arunc restul de maia desi ma incearca un sentiment de tristete cumplit.
Musai sa incerc painica! Aspectul miezului e divin iar coaja-i de nota 10 cu fluieraturi.

Andreea si Mali, mi-ati “copt-o” voi, stiu eu :))
Adevarul e ca mai arunc din cand in cand, pentru ca nu am cum sa coc atata paine cata maia as strange, si prefer sa folosesc maiaua proaspata, caci asta e scopul ostenelii de a o hrani zilnic, nu? Dar painea asta a fost o joaca si mi-a placut ce a iesit. A fost o surpriza foarte placuta.
Nu strang maiaua decat daca stiu ca in zilele urmatoare fac ceva cu ea, altfel… la gunoi fara mila. Dar daca imi propun in viitorul imediat urmator placinte, clatite, etc, o adun, caci pe maiaua proaspata o tin in cantitati foarte mici ~40-50g, si e insuficienta pt orice as vrea sa fac intr-o decizie de moment.
Andreea, daca as fi in locul tau, as folosi durum in loc de secara sau spelt. Sunt absolut convinsa ca ii da un gust dulce special. Intre secara si spelt, aleg secara, dar asta pentru ca imi place mie foarte mult secara (poate ar fi un bun prilej sa te imprietenesti si tu cu ea… ce zici? e doar vreo 20%-23% ca procent (daca pui si maiaua de secara la socoteala), si ai tai o vor percepe ca fiind o paine alba, sau semi alba, nicidecum paine de secara.

:) ‘am copt’ involuntar si independent una de alta, dar uie ce rezultat superb a iesit.

eu sunt indragostita de Norwich (pun secara de fiecare data), i-am pus si seminte de in, creste isteric in cuptor, are tot ce-i trebuie dpmeudv

nu-s gata pt painea de secara in proportie >60%. Imi place insa mult in combinatii.
oricum revin cu impresii, stii, asta numai daca nu-ti pregatesc suprize, ca aceea de pe blog de zilele trecute.

Fetelor, lamuriti-ma si pe mine care este diferenta dintre maiele? Eu locuiesc in State deci nu cred ca am vreo sansa sa primesc prin “posta” nimic de genul “maia”, asa ca trebuie sa o fac eu.
La rubrica termeni “maiaua’ este drojdia salbatica… care iarasi nu-mi spune nimic.
Singura drojdie la care am access este cea uscata, cumparata de la supermarket… :0(
… si nu am idee cat de salbatica este! :0)
Help! Help!!! Pozele de pe site sunt mirifice!!!

Fleur. Ciau si bine te-am gasit.
Maiaua este un amestec de apa si faina, care fermenteaza si dezvolta diferite bacterii si drojdie, si apoi e folosita pentru a fermenta si a dospi painea. Daca esti in state, poate ti-e cunoscut numele de sourdough bread, care este painea facuta cu maia. Maia in engleza: sourdough starter, sau wild yeast. Aceasta maia, o poti face tu singura, ai aici pe blog instructiuni, sau aici, un jurnal amanuntit, o poti cumpara de pe diferite site-uri (sourdo.com, king arthur flour (uscat sau proaspat), o poti primi gratis de aici, sau de la mine (trimit maia uscata oriunde). Sunt sigura ca exista si alte locuri de unde o poti cumpara sau primi, daca faci un search pe net (de obicei se vinde uscata, si o activezi tu).
Dupa ce ai maiaua (facuta de tine, primita, cumparata) trebuie sa ai grija de ea si sa o hranesti din timp in timp (fie zilnic, daca o tii in bucatarie, fie o data pe saptamana, daca o tii in frgider). Poti folosi maiaua la orice aluat dospit, nu doar la paine. Odata facuta, o inmultesti, o folosesti si o pastrezi cat timp vrei tu… o viata, daca vrei.
Daca te intereseaza subiectul si vrei sa faci paine cu maia, intreaba-ma orice ti-e neclar si voi incerca sa te ajut. Exista si un forum mare de tot, The Fresh Loaf, cu retete, intrebari, unde te poti inscrie si poti intreba sau cere sprijin.
Daca vrei sa stii de ce fac paine cu maia si nu cu drojdie comerciala… pentru ca painea are alt gust, alta textura, si anumite calitati care nu se regasesc in painea cu drojdie. Intreaba daca vrei mai multe explicatii, ca sa nu ma lungesc aici.
te astept la discutii, cu drag, codruta

care-s placintele ardelenesti?
cumva vasgtag palacsinta? adica placinte/clatite groase in traducere mot-a-mot.
un aluat de post, dospit, se intinde in forma de clatite se prajesc in tigaie? la noi se mancau cu gem de prune bistrite.

Reteta mea nu e de post, caci are oua si iaurt (sau lapte) in compozitie, dar poate ar merge si fara, doar cu apa. Umplutura e cu varza, branza framantata, branza dulce, mere rase (separat, nu toate impreuna :)). Prajite pe plita, fara ulei. Mori cu ele in gand, asa de bune sunt.

Codruta, nu ne lasa sa murim cu ele in gand :(( Vrem si fara poze, daca nu e timp de poze. Placinte sa fie!
Andrea, da nu ne dai si tu retetele, reteta de pancakes de la king arthur flour cu maia si aia de muffins cu maia nehranita si faina integrala? Ne lasi asa, sa salivam pe langa comp?
Puuup fetele! Maiautul meu va saluta ;)

iti multumesc mult,draga mea Codruta,pentru urarea emotionanta si pentru felia de piine ,ma inclin tie,ca de obicei…am gasit in felie chintesenta unei vieti frumoase :pasiune,truda,dragoste ,prietenie,consecventa!”)
ps:hmm,eu tocmai lasasem un comentariu la postul precedent…se vede ca noua virsta aduce si un minus de neuroni!:)sa fie asta una din caile fericirii?:)

Placinte, da-da, vreau, placinte, placinteee! Si-o adiere de geana asa, de induisare ….. Tocmai hranesc Maiaua (ca o tin in frigider) sa fac maine painea ta cu seminte, asa ca nu mai arunc din ea ci pastrez pentru placinte. Vai ce pofta mi-e …
P.S. Fain nume ai gasit pentru painea ta!

canddd? candddddd? inteleg ca sunt de-alea pentru pacatosi? oua, branza? sau pentru sfinti ? varza, mere, cartof? am cumparat dovleac ptr.placinta, aman totul pana pui reteta. Poate ti se face mila…

PS Nu chem pe nimeni vizita!!! daca imi mai raman, poate…ma mai gandesc

O Doamne, pur si simplu imi faceam o paine, una din putinele o data la ceva luni bune ( stiu, rusine) si vin sa verific pe calc. cat o las sa dospeasca..si am inlemnit cu saliva dand pe afara! Ce bunatati faci tu aici, mmm…eu chiar fac una cu semola di grano duro :) – acum am lasat-o sa dospeasca in cuptor si ..fireste, habar n-aveam de maia, dar o sa imi fac sau te rog sa imi trimiti de nu. Poate cand vin acasa de Craciun. :) Imi bucur ochii cu munca ta frumoasa, merci Codruta, mai incanta-neee, vreau placinteleee, mama dooamne, noroc ca-s din Ardeal!!!

Si burek, si burek! Rog frumos, rog insistent da’ nu dau din gene ca numa’ speriu! :)

Acum dospeste “Painea casei”. Is curios cum o sa iasa.
Si Nicu si eu, la idea lui Nicu, facem deja de vre-o 3 luni “Norwich Sourdough” cu maia colectata. Pentru noi a devenit deja un fel de “painea cea de toate zilele”.

tuchi, stai cu ochii pe paine si zi-mi daca si la tine prinde volum rapid si mult.
painea Norwich a lui Susan e de fapt primul Vermont di cartea lui Hamelman (are 3 Vermonturi, toate bune), si Painea cu gust de acasa de la mine de pe blog. E minunata, una din preferatele mele all-time!
Burek-ul e un succes rasunator la mine in casa, si il fac foarte des, dar de obicei seara… cand nu am lumina naturala pentru poze. Mai demult am pus niste poze pe FB si am atras inclusiv un like de la Zoe Francois!!!

post edit: am gresit, nu la burek, la kaiser rolls :)

Am stat cat am putut cu ochii pe ea si nu a crescut nici rapid si nici mult. Si desi am framantat-o atent a ramas foarte lipicios aluatul. Nici vorba de window pane test. Insa experienta mea de azi nu e concludenta, am folosit o maia flamanda bine de tot. Sunt bun bucuros daca iese comestibila. Mai are cam o ora de stat la ultima dospire. Am facut cantitatea dubla si jumatate e intr-un baneton torund iar cealalata jumatate e in tava de chec.

Am cartea lui Hamelman dar am pus-o deja pe raft in biblioteca. Blogul tau a ramas baza! :)

Hopaaaa! FB?! Nu mi-a trecut prin cap sa te caut si pe FB. Bine ca stiu! :)

Blink blink blik !!! *__* *__* *__* Mai vrei? Vrem si placinte !! :)))
Minunata painica ta, abia astept s-o incerc, ca de-acum nici eu nu ai aveam remuscari in ce priveste aruncatul la gunoi al surplusului. Me happy.. :))) Pupici, scumpa mea! <3

Si eu dau atat de des din gene, ca abia vad sa scriu……desi n-am inca, maia de aruncat. Da’ pentru cand o sa am :). Ca atunci sa nu mai pierd timp sa caut retete….
Pana atunci, inghit in sec si astept…..
P.S. Mai Codrulet, cu minunatiile astea pe care le faci….si pe care musai tre’ sa le si gusti….ahhmmm…. reusesti sa te mentii asa supla si frumoasa ca in poza?!…..
Daca dau si mai des din gene, imi dai si mie reteta asta? …..Pleeeease……<3
xoxoxoxoxoxoxo

mihaela… placintele au aparut pe blog, banuiesc ca ai vazut deja.
reteta cealalta, de silueta… nu stiu daca o sa iti placa: presupune sa mananci paine o data pe zi (2-3 felii, cat sa te saturi, sa te bucuri si sa iti cada bine), iar din restul bunatatilor sa mananci moderat (nu 5 placinte, doar una, 2 cookies, nu 10, etc). Daca e vreun secret, acela e “moderatie”. Si mers pe jos in fiecare zi.

De cateva zile iti citesc blogul si imi place foarte mult. Asa de mult ca am inceput sa cresc si eu o cultura. Sper sa-mi reuseasca
Am o rugaminte. Imi poti spune cum setezi cuptorul pentru a coace painea? Eu am unul electric si are optiuni de ventilare, de incalzire sus si jos sau numai jos. Care varianta e mai buna pentru paine sau pizza. Multumesc

Cosmina, iti tin pumnii stransi pentru maia. Cu cuptorul m-ai prins pe picior gresit, caci nu ma pricep. Eu am un cuptor pe gaz, banal. Nu imi dau cu parerea la cele electrice, caci nu am lucrat si nu le cunosc setarile. Caua pe The fresh Loaf, “oven”, “electric oven”, sau alte cuvinte cheie si sper sa gasesti informatii bune, care sa te ajute.
Sper ca altadata, la alte intrebari, sa iti fiu mai de folos.
codruta

@Cosmina

servus,
si eu lucrez cu cuptor electric
am optiunea sa setez temperatura si de regula, imi preincalzesc cuptorul cu cel putin 1-2 ore inainte de a da painile la cuptor la 500F ori la maximum 525F, apoi cand dau painile la cuptor de regula coc pe la 450F-465F in functie de dimensiunea painilor (pt f mari as zice 425F) pt paini obisnuite ucm spuneam mai sus.

Se incalzeste rezistenta de jos. succes! :)

Va multumesc. Sunteti tare dragute. Voi incerca asa cum ai spus, Andreea. Deocamdata ma distrez cu maiaua. Pana acum merge bine, desi mi se pare ca e din ce in ce mai groasa dupa ce o hranesc. Dar pare sa lucreze. Va pup

Cosmina, intr-adevar maiaua e mai groasa dupa hranire, si mai subtire pe masura ce creste si colapseaza. Daca o lasi sa colapseze de tot (desi nu iti recomand), vei vedea ce consistenta subtire are.

Am revenit.
Painica a iesit, cat de cat. Tinand cont de faptul ca am adaugat faina intre framantari, m-am ateptat la ce-i mai rau. Oricum, ma bucur ca am folosit maiaua si acum am paine cateva zile bune. Si cel mai important este ca le place si copiilor.
Acum “fug” la pizza. Am pus maiaua de aseara si merg sa vad ce am de facut… ???
Incep sa ma indragostesc de ceea ce faci tu aici. Multumesc!

Angy, vezi ca aluneci pe teren primejdios. Odata ce prinzi microbul, nu mai ai sansa de scapare. Relatia intre tine, maia si aluat va deveni “pe viata”. Sa nu vii apoi si sa zici ca nu ti-am spus :)

Draga mea brutareasa virtuala,
Esti inegalabila! De cand ti-am vazut site-ul ma tot gandesc sa reincep sa fac paine (faceam intr-o vreme, dar total intuitiv; imi placea painea mea, dar nu se compara cu a ta nici pe departe!). Bunica mea de la tara facea paine care arata ca a ta si nu-ti spun cat de tare regretam ca nu i-am “furat” secretul inainte sa se prapadeasca…Acum m-am mai linistit in privinta asta: secretul ei e in lume, la tine in casa. Ti-am bookmarkuit site-ul si te sigur ca-l propag si eu printre prieteni si cunostinte. Merita si el -si tu – din plin! :)
Si da, rogu-te, reteta de placinta ardeleneasca! am nevoie de curaj ca sa ma apuc de paine, dar la placinta m-as incumeta chiar duminica asta, ca n-o fi foc! Poate o duc la grup, la intalnire, sa le fac o surpriza. Merge si cu verdeturi, ceapa…? Ca sunt in post :)
Iti multumesc frumos pentru bucuria pe care mi-o da munca ta!
Te pup!

PS: Gata, m-am hotarat! Incep sa caut faina buna! :) Si intre timp o sa ma mai documentez pe aici, eu sunt incepatoare…

Multumesc Lili, ce frumoase ganduri imi transmiti! Nici eu nu am furat reteta bunicii cand inca traia, dar cred ca folosea un “old dough” si nu maia. Chiar daca reteta ei s-a pierdut, nu s-a perdut traditia, indemanarea si pasiunea. Ma gandesc de multe ori la ea cand fac paine si sper ca acolo unde e, e mandra de mine. Poate vei simti si tu la fel, legat de bunica ta.
Ai vazut, banuiesc, ca am pus reteta de placinta. Citeste comentariile, unii cititori le-au facut de post.
Ne mai auzim, sper, cu bine :)
codruta

Salut, am făcut și noi pâinea asta azi, și, cu toate că ne-ai avertizat, am lăsat-o să dospească prea mult. Adică două ore la temperatura camerei a fost prea mult. A ieșit cam plată și lăbărțată. Asta este, mâine pornim alta, Mirunei, care are 13 luni, îi place foarte mult să brutărească. Salutări de la Bruxelles.

Uite Codruta, am facut ce-ai zis tu : te rog frumos si “dau din gene” pentru reteta grisinelor. Le astept cu mare nerabdare, mai ales ca-mi place tot timpul sa rontai cate ceva.
Imi dau seama ca esti foarte ocupata, dar mi-ar fi de folos macar cantitatile, “inventez” eu restul :-)))

multumeeeesc,

miha

este singura paine care ” a cantat”.. Scoasa din cuptor m-a facut sa caut cu privirea, nedumerita , se auzea … un fluierat vesel si victorios.Coja trosnea si totul disparuse din bucatarie..ramasese doar o paine care , in imaginatia mea, tragea cu ochiul facand haz de mine. Sunt un pic trista ca a ramas singura…celelalte abia abia dau o soapta stinsa . Multumesc din nou , Codruta

Codruta, ai undeva pe forum un loc bun pentru intrebari de “tehnica”? Ca de pilda am facut reteta asta si imi pare ca n-a crescut destul (sigur n-a crescut ca a ta) si nu stiu de ce (la “testul cu degetul” parea dospita); era buna dar parca ma asteptam la mai mult. Cum stii cit trebuie sa dospeasca, care e rolul S-F (si a pauzelor dintre impaturiri)? De ce trebuie sa mai stea dupa pre-formare, dar dupa ce i-ai dat forma? Am intrebari si despre maia (cu ce faina o hranesti? a mea imi pare ca e lenesa, creste incet si putin – maxim se dubleaza), si despre diferentele dintre maia si drojdie (stiu ca nu folosesti acum, dar sigur ai incercat si cunosti diferentele) Am incercat no-knead cu maia (vorba vine no-knead, ca am tot amestecat-o ca sa fiu sigur ca se omogenizeaza complet, si tot mi-a ramas un cocolos de faina – il cioplesc acum, dupa ce o sa o scot din cuptor); diferenta de textura dintre aluatul cu drojdie si cel cu maia e mare (cu drojdie era ferm, in fire lungi; cu maia a ramas moale, de parca as fi pus prea multa apa, si lichid de aveam impresia ca mai mult il torn decit il asez in vasul pentru copt) Ai undeva pe blog (am cautat, n-am gasit) un topic despre tehnici, sa mut intrebarile astea acolo?

P.S. am mai gasit un forum despre piine pe softpedia, si incerc sa invat si de acolo; chiar a zis cineva acolo ca piinile “gauricioase” sint semn de subdospire – si-o sa intreb de ce, ca mie, dupa logica “standard”, mi-ar parea ca ar trebui sa fie de la prea-dospire; dar aici imi place mai mult, si mereu revin cu placere: exista o gazda, o figura cunoscuta, exista pasiune si placere pusa in posturi, si mai exista comunitatea care e activa si comenteaza – mereu stau si citesc comentariile, fiindca de multe ori mai aflu lucruri noi din comentarii si din raspunsurile tale; asa ca multumesc (mult) pentru blog!

Am facut si eu painea si a iesit tare bine(si tare buna).Prin nu stiu ce miracol a crescut foarte bine,mult mai crescuta ca si-a ta.Si daca iti spun ce am facut:in ultimul moment mi-am dat seama ca nu am suficienta maia si am adaugat pt preferment apa si faina sa-mi iasa cantitatea.In loc de faina de secara am pus semola rimacinata di grano duro si una peste alta a iesit o frumusete de paine crescuta si foarte gustoasa.
numai bine!

Buna, Codruta!
Am o nelamurire. Eu am maia facuta, e proaspata, de cateva zile. Vreau sa fac paine, dar m-am incurcat, nu prea am timp sa citesc tot, ca am un bebel mic.cata maia iau pt aceasta paine? Ca nu mai inteleg. Folosesc maiaua mama? Cele 200g? Sau o mai inmultesc.

Codruta, asa cum spuneam sunt gata sa fac paine .Si astazi am facut-o pe aceasta .
A crescut bine dar astept sa se raceasca sa-i vad miezul.
Am si o intrebare :la modul general ungi cu ceva painea inainte de a coace sau doar indepartezi faina?
Cand faceam retete cu drojdie eu ungeam aluatul cu un amestec de amidon si porumb .
Ar fi OK si in cazul painilor cu maia naturala ?
Multumesc mult daca gasesti timp sa raspunzi .

O seara placuta,
Adriana C

iese super Codruta,

acum fac alternativ paine cu maia din frigider si apoi paine dupa reteta 123 cu maia proaspata si uite asa nu mai arunc maia aproape deloc:) uff ce sentiment de usurare!

Un an nou plin de inspiratie si bucurie!
Monica

O intrebare Codruta,

ai scris ca hranesti maiaua din frigider cu o lingura de apa/faina direct in borcan. Nedumerirea mea este o lasi mereu in frigider (adica si inainte si dupa hranire) sau e nevoie sa o scoatem sa se incalzeasca, o hranim si apoi dupa ceva timp o punem inapoi la frigider?

multumesc
Monica

Draga Codruta, La multi ani!, tie si tuturor facatorilor de paini cu maia. Am intrat si eu de curand in gasca voastra, am inceput cu Painea cu gust de acasa si mi-a iesit bine, ( mai am de lucrat la aspect ) . Am postat aici ca sa va dau niste idei pentru surplusul de maia, pe care de cand e activa, nu il mai arunc. Am facut cu el in afara de clatite si langosi, aluat de teitei pe care dupa ce l-am framantat, l-am lasat intr-o punga in frigider sa dospeasca vreo 2 zile. O alta idee ar fi sa consume maia ca supliment alimentar, 1-2 lingurite dizolvate in apa, si sa se bea lichidul pe stomacul gol. E un aport de B-uri dar si un produs probiotic prin bacilii lactici vii pe care ii contine.
Ps. Ti-am sris si un mail acu vreo 3 saptamani, poate apuci sa-mi raspunzi, banuiesc ca ai o corespondenta uriasa.
Simona

Buna Codruta,
Astazi am adus la maturitate prospatura si am facut prima painica fara pic de drojdie .Vreau sa iti multumesc pentru sfaturile date,mi-au fost de un real folos.Sunt multumita de rezultate..voi sta ,cum am facuto si pana acum ,cu ochii pe postarile tale.

Leave a Reply to codruta Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *