Tic-tac… Tic-tac… pana azi (joi 1 dec) la ora 18, imi trebuie un nume pentru painea asta. Sunt lipsita de inspiratie. E o paine facuta cu maiaua mama colectata pe parcursul a 4-5 zile si tinuta in frigider, o paine voluminoasa (pare mai mare decat greutatea pe care o are) fara vreo formula speciala, din faina alba si un pic de alta faina, oricare ar fi aia (am facut una cu secara, una cu spelt). Are coaja crapacioasa ceva de speriat, un miez elastic, dar moale si buretos. E buna langa o ciorba sau tocanita, mai degraba decat cu vreo mancare fina. E o paine simpla, nesofisticata, la care nu voi da procente sau instructiuni matematice, pentru ca vreau sa fie prietenoasa si sa nu va speriati de ea. O paine buna si pentru incepatori, o paine ca sa nu aruncati surplusul de maia, o paine pe care puteti sa o adaptati fainurilor pe care le aveti, o paine taraneasca, fara detalii sau note subtile. In loc sa o taiati felii cu cutitul, mai bine rupeti cu mana o bucata.Si o inmuiati in sosul de la tocanita, sau in ciorba, sau direct in borcanul cu smantana.
Ma ajutati cu o sugestie de nume? Ce va spune cand o vedeti? ca daca nu ma ajutati, va ramane o paine fara nume. Cine incepe? Pana azi la 18, aveti timp, caci apoi o public si nu mai pot sa-i schimb numele.
E voie si in engleza? Daca da, propun “Crinkle Bread”.
Pâine de pământ
summa bread. de la maiaua adunata.
codru-de-paine, daca tot e de rupt cu mana.
supportive bread
-‘user friendly’ sourdough bread
– all in one sourdough bread
– sourdough scraps bread
– pain débris
PS este superba!!!
Paine taraneasca, ca tot i-ai zis tu asa..
Paine de-o saptamana- ca strangi maiaua o saptaman
Painea noastra- ca-i postre in zi mare
Arata minunat crapaturile alea.
Pan Cojonudo… porque eso es que es! (Esto no es una palabrota en este caso, los mejores espárragos de España se llaman Espárragos Cojonudos, es su marca comercial… Besos
Paine cu maia romaneasca.
Btw, toate sugestiile de pana acum mi s-au parut foarte inspirate.
Paine de tzest
nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi o felie d-asta stropita cu putin ulei de masline, aruncate doua felii de somon afumat, puse apoi 6-7 frunze mari de spanac si apoi muscat cu pofta …..
:) cristi, nici nu te gandi… ia-ti o felie de paine, unge-o cu ulei, somon, spanac, ce vei tu, si musca din ea… pe negandite, dar cu pofta :)
leftovers bread sau leftoverS (de la sourdough) bread?
si deja imi vine sa-l urmez pe Cristi cind ma uit la ea…norocul meu e ca tocmai am dejunat!:)
Buna,
Din pacate raspunsul meu la denumirea painii aceleia superbe vine cam tarziu.
Stii ce mi-a venit in minte cand am citit comentariul tau?
Mi-am amintit de mainile bunicii mele. Parca o vad aievea framantand in
covata de lemn un dumicat de aluat vartos dar fin si aromat.
Asa cum e painea ta cu crusta aceea crapata, erau(din pacate nu mai sunt pe pamant)
Mainile bunicii mele,
Cu stima pentru tot ceea ce faci,
Catalin Burlaciuc
P.S scuze pentru eventualele greseli sau pentru exprimarea poate prea greoaie dar tastez de pe telefon(e totusi ora 6).
Multumesc Catalin. Ce mesaj frumos! Ma bucur sa te cunosc.
Si bunica mea tot o covata de lemn folosea… lucea lemnul de tocit ce era… cine stie cate paini a suportat… iar mainile uscate si batrane aveau o forta magica, un simt si o cunoastere greu de egalat. Cred ca ar fi facut paine si cu ochii inchisi.
ps. nu-ti fa griji, stiu cum e sa scrii pe telefon.. iar ora 6 iarna suna … imposibila.
saptamana aceasta mi-am propus sa incerc niste paine dupa formula aceasta a ta dar facuta la cuptorul de la firma(pe lemne).
daca iese bine iti trimit foto,daca nu ,incerc din nou.
pana atunci sa vezi niste japoneze si o bagheta facute cu aluat de pizza-cu 3gr drojdie/kg de faina.
iti doresc o zi buna si noi realizari in toate domeniile
Catalin, sper sa vad pozele curand. Cu alte cuvinte, sa iti iasa bine :)
Buna Codruta,
Painea este una din slabiciunile mele inca din copilarie. Tocmai de aceea chiar si acum, dupa aproape o jumatate de secol de viata, cand din varii motive mi s-a interzis sa mai mananc paine printre altele, am hotarat ca este un capitol din viata mea la care nu sunt dispus sa renunt. Ba chiar m-am hotarat sa-l imbogatesc – probabil ca eu sunt unul din cei care confirma teoria existentei opioizilor in bobul de grau.
Blogul tau este cel care m-a determinat inca o data in plus, dupa ce am dat painea (fake) din magazin pe cea facuta acasa in MP, sa fac un pas inainte. Sovaielnic ce-i drept dat fiind faptul ca se cere mai mult decat (buna)vointa pentru a face o paine buna. Si timpul de asemenea nu prea ma iarta.
Dar am facut primul pas. MAIA a implinit o saptamana. Imi aduce aminte de perioada copiilor mici. Dar e placut sa ii observi evolutia in fiecare zi.
Ce ma seaca la suflet este faptul ca trebuie sa ma despart de o buna parte din ea, de doua ori pe zi. Si eu suport greu despartirile.
De aceea, aceasta postare pe care am descoperit-o astazi imi ia o piatra de pe inima – nu voi mai arunca nimic! Dar vin cu o rugaminte la tine si anume aceea de a-mi indica directia in oceanul asta de informatie pe care ne-ai impartasit-o cu atata generozitate si in care nu am invatat inca sa navig. Vreau un link catre o postare cu reteta pe care ai folosit-o.
Cu admiratie,
Vlad
Uups! Am spus eu ca m-am pierdut in bogatia asta de informatie! Dar cum am avut un pic de liniste dupa treburile cotidiene am recitit mai atent urmatoarea postare si m-am luminat.
Cu toate acestea, in afara de ultimul paragraf, tot ce am scris mai sus ramane valabil.
Cu aceeasi admiratie,
Vlad
22 replies on “Whatsisname?”
E voie si in engleza? Daca da, propun “Crinkle Bread”.
Pâine de pământ
summa bread. de la maiaua adunata.
codru-de-paine, daca tot e de rupt cu mana.
supportive bread
-‘user friendly’ sourdough bread
– all in one sourdough bread
– sourdough scraps bread
– pain débris
PS este superba!!!
Paine taraneasca, ca tot i-ai zis tu asa..
Paine de-o saptamana- ca strangi maiaua o saptaman
Painea noastra- ca-i postre in zi mare
Arata minunat crapaturile alea.
Pan Cojonudo… porque eso es que es! (Esto no es una palabrota en este caso, los mejores espárragos de España se llaman Espárragos Cojonudos, es su marca comercial… Besos
Paine cu maia romaneasca.
Btw, toate sugestiile de pana acum mi s-au parut foarte inspirate.
Paine de tzest
nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi o felie d-asta stropita cu putin ulei de masline, aruncate doua felii de somon afumat, puse apoi 6-7 frunze mari de spanac si apoi muscat cu pofta …..
:) cristi, nici nu te gandi… ia-ti o felie de paine, unge-o cu ulei, somon, spanac, ce vei tu, si musca din ea… pe negandite, dar cu pofta :)
leftovers bread sau leftoverS (de la sourdough) bread?
si deja imi vine sa-l urmez pe Cristi cind ma uit la ea…norocul meu e ca tocmai am dejunat!:)
Buna,
Din pacate raspunsul meu la denumirea painii aceleia superbe vine cam tarziu.
Stii ce mi-a venit in minte cand am citit comentariul tau?
Mi-am amintit de mainile bunicii mele. Parca o vad aievea framantand in
covata de lemn un dumicat de aluat vartos dar fin si aromat.
Asa cum e painea ta cu crusta aceea crapata, erau(din pacate nu mai sunt pe pamant)
Mainile bunicii mele,
Cu stima pentru tot ceea ce faci,
Catalin Burlaciuc
P.S scuze pentru eventualele greseli sau pentru exprimarea poate prea greoaie dar tastez de pe telefon(e totusi ora 6).
Multumesc Catalin. Ce mesaj frumos! Ma bucur sa te cunosc.
Si bunica mea tot o covata de lemn folosea… lucea lemnul de tocit ce era… cine stie cate paini a suportat… iar mainile uscate si batrane aveau o forta magica, un simt si o cunoastere greu de egalat. Cred ca ar fi facut paine si cu ochii inchisi.
ps. nu-ti fa griji, stiu cum e sa scrii pe telefon.. iar ora 6 iarna suna … imposibila.
saptamana aceasta mi-am propus sa incerc niste paine dupa formula aceasta a ta dar facuta la cuptorul de la firma(pe lemne).
daca iese bine iti trimit foto,daca nu ,incerc din nou.
pana atunci sa vezi niste japoneze si o bagheta facute cu aluat de pizza-cu 3gr drojdie/kg de faina.
iti doresc o zi buna si noi realizari in toate domeniile
Catalin, sper sa vad pozele curand. Cu alte cuvinte, sa iti iasa bine :)
Buna Codruta,
Painea este una din slabiciunile mele inca din copilarie. Tocmai de aceea chiar si acum, dupa aproape o jumatate de secol de viata, cand din varii motive mi s-a interzis sa mai mananc paine printre altele, am hotarat ca este un capitol din viata mea la care nu sunt dispus sa renunt. Ba chiar m-am hotarat sa-l imbogatesc – probabil ca eu sunt unul din cei care confirma teoria existentei opioizilor in bobul de grau.
Blogul tau este cel care m-a determinat inca o data in plus, dupa ce am dat painea (fake) din magazin pe cea facuta acasa in MP, sa fac un pas inainte. Sovaielnic ce-i drept dat fiind faptul ca se cere mai mult decat (buna)vointa pentru a face o paine buna. Si timpul de asemenea nu prea ma iarta.
Dar am facut primul pas. MAIA a implinit o saptamana. Imi aduce aminte de perioada copiilor mici. Dar e placut sa ii observi evolutia in fiecare zi.
Ce ma seaca la suflet este faptul ca trebuie sa ma despart de o buna parte din ea, de doua ori pe zi. Si eu suport greu despartirile.
De aceea, aceasta postare pe care am descoperit-o astazi imi ia o piatra de pe inima – nu voi mai arunca nimic! Dar vin cu o rugaminte la tine si anume aceea de a-mi indica directia in oceanul asta de informatie pe care ne-ai impartasit-o cu atata generozitate si in care nu am invatat inca sa navig. Vreau un link catre o postare cu reteta pe care ai folosit-o.
Cu admiratie,
Vlad
Uups! Am spus eu ca m-am pierdut in bogatia asta de informatie! Dar cum am avut un pic de liniste dupa treburile cotidiene am recitit mai atent urmatoarea postare si m-am luminat.
Cu toate acestea, in afara de ultimul paragraf, tot ce am scris mai sus ramane valabil.
Cu aceeasi admiratie,
Vlad