Categories
how to... maia 101

Conversia unei maiele din lichida in densa si invers

letter to me

          Prea mulți cititori m-au intrebat în ultima vreme cum se poate transforma o maia lichidă în una desă și cum trebuie hrănită acea maia densă, ca sa i se păstreze hidratarea. Deși pe parcurul timpului am mai vorbit despre asta pe alocuri, am făcut-o mai mult prin comentarii decât într-un articol dedicat și ca să mă scutesc de a răspunde fiecăruia separat, am hotărât să scriu acest scurt (s-a dovedit a fi lung) post la care să fac referire în viitor, în caz că mai apar asemenea întrebări.
          Ceea ce descriu în continuare nu e o metodă desprinsă din cărți. Este o metodă logică, oarecum băbească, pe care o aplic eu, fără să o fi invățat de undeva și care mie mi se pare simplă. De curiozitate, am aruncat azi dimineață o privire pe cartea lui Hamelman și am văzut că el calculează puțin altfel. Eu m-am obișnuit deja cu metoda mea, dar dacă sunteți începători și nu aveți o metodă preferată încă, poate nu ar fi rău să răsfoiți paginile cărții lui (pag. 362).
În primul rând, ca să modificați maiaua de la o hidratare la alta, trebuie sa știti ce hidratare are maiaua de la care porniți și ce înseamnă de fapt, matematic, acea hidratare.
          1.  Hidratarea maielei, în cea mai simplă explicație posibilă, e raportul procentual dintre apa și făina (măsurate în greutate, nu în volum) conținute în maiaua respectivă.
Apă / Făină x 100 = hidratarea (%)
Apă = cantitatea în grame conținută în maia
Făina = cantitatea în grame conținută în maia
             2. Ca să fie pe înțelesul tuturor, voi da niște exemple simple:
(2a) maia 100% hidratare… înseamnă că maiaua e compusă din 100 părți apă si 100 părți făină
ex. concret: 90g maia 100% hidratare conține 45g apă, 45 g făină (verificare: 45 / 45 x 100 = 100%)
(2b) maia 50% hidratare … înseamnă că maiaua e compusă din 50 părți apă si 100 părți făină
ex concret: 90g maia 50% hidratare conține 30g apă, 60g făină (verificare: 30 / 60 x100 = 50%)
(2c) maia 125% hidratare … înseamnă că maiaua e compusă din 125 părți apă si 100 părți făină
ex concret: 90g maia 125% hidratare conține 50g apă, 40g făină (verificare: 50 / 40 x100 = 125%)
… și așa mai departe.
         Fiecare dintre voi, știind cum vă hrăniți maiaua, urmând ecuația simplă de mai sus puteți afla (în caz că nu știți deja) ce hidratare are maiaua voastra.

 

Transformarea maielei din maia lichidă în maia densă

Probabil majoritatea celor care au început maiaua după exemplul dat de mine pe blog, păstrează maiaua la 100% hidratare. Haideți să facem cumva să convertim această maia lichidă într-o maia solidă.
          Pentru că nu pot exemplifica fiecare caz in parte, voi lua un exemplu oarecare, urmând ca fiecare dintre voi să îl adapteze după nevoie sau preferințe. Mă interesează în primul rând să înțelegeți principiul, logica din spatele calculelor.
1. Știți ce hidratare are maiaua acum, știți ce hidratare vreți sa obtineți. Să spunem ca aveti o maia 100% hidratare și vreți să o convertiți la 50% hidratare. Ca să faceți asta, va trebui să luați o parte din maiaua activă in curs și să o hrăniți cu apă si făină.
         Câtă maia înseamnă “o parte” și câtă apă și făină trebuie să adăugați? (Luați o hârtie și un creion și calculați odată cu mine)
2. Stabiliți la început câtă făină prefermentată veți introduce în maiaua nouă, adică ce cantitate de maia 100% hidratare folosiți?
Uzual se merge pe 20…30%. Aleg eu in locul vostru, și eu aleg 20%. Deci, 20% din cantitatea totală de făină din maiaua nouă va proveni din maiaua veche 100% hidr.
3. Ce cantitate de maia vreti sa obtineți? Aleg tot eu, de ex. 300g
Datele problemei: aveți o maia 100% hidratare și vreti să o convertiți în maia 50% hidratare, cantitate 300g.
Rezolvare:
• Porniți calculele de la coadă la cap: 300g maia 50% hidratare inseamna 100g apă, 200g făină.
• Am stabilit că 20% din făină va fi făină prefermentată (adică făină conținută deja în maiaua veche, cea cu care porniți maiaua nouă)
20% din 200g inseamna 40g. Deci va trebuie 40g făină prefermentată. DAR cele 40g făină vin automat la pachet cu 40g apă, pentru că maiaua de la care plecați e 100% hidratare și are în compoziție și apă și făină.
• Luati 80g maia 100% hidratare (contine 40g apa, 40g faina), puneți într-un bol. Acum trebuie să completați restul de apă, până la 100g și restul de făină, până la 200g. Aveți de adăugat 60g apă și 160g făina.
Pe scurt:
• maia 100% hidr. : 80g
• apă: 60g
• făină: 160g
– cantitate totala: 300g
– Apă totala: 100g
– Făină totală: 200g, din care 20%, adică 40g e prefermentată
– hidratare: 100 / 200 = 50%
          Ca să o păstrați în continuare la 50% hidratare, trebuie să o hrăniți respectând proporția între apă și făină și respectând principiul ca maiaua păstrată sa fie cel mult egală cu făina adaugată. Adică o proporție de minim 1:0,5:1 (maia:apă:făină)- dar în cazul acesta trebuie să o hrăniți mai des. Puteți merge pe dublu făină, adică 1:1:2, sau triplu făină, adică 1:1,5:3, sau chiar mai mult de atât (1:2:4), în așa fel încât să respectați un ciclu de hrănire de 12 ore.
1:1,5:3 înseamnă în exemplu oarecare 20g maia: 30g apă: 60g făină

 

Observații:
• Am dat aceste exemple ca să înțelegeți matematica din spatele calculelor și ca să puteți converti, la nevoie, o cantitate mare de maia.
• În caz că lucrați doar cu cateva grame, aproape că nici nu contează hidratarea maielei de pornire. Luati 10g maia (orice hidratare), hrăniți cu 10g apă, 20g făină, faceti acest lucru de câteva ori și după 2-3 hrăniri nu mai contează ce hidratare a avut maiaua de start.
• La fel, dacă vreți să schimbați hidratarea de la 50% la 125%, luați 10g maia, hrăniți cu 25g apa și 20g făină și după 2-3 hrăniri de felul acesta, maiaua se stabilizează la 125%.
• Însă, dacă conversia de hidratare se face într-o singură etapă și cu o cantitate mai mare de maia (nu cu 8-10g), atunci hidratarea inițială contează și trebuie să faceți din nou calculele, după modelul arătat.

 

Transformarea maielei din maia densă în maia lichidă

Datele problemei: Aveți o maia 50% hidratare și vreți să o transformați in 120% hidratare. Porniți cu 30% faina prefermentată și vreți să obțineți 330g maia.
Rezolvare:
– 330g maia 120% hidr. va conține 180g apa și 150g făină.
– din 150g făină, 30% reprezintă 45g.
– deci 45g făină prefermentată, din maiaua 50%. Asta inseamnă 67.5g maia 50%
• cele 67.5g maia conțin 22.5g apă și 45g făină… rămâne de completat cu
• 157.5g apă
• 105g făină
– total, 330g maia 120%.
          Pentru păstrarea hidratării, se hrănește în porporția de apă / făină = 1.2, adică exemple posibile Maia:Apă:Făină 1:2.4:2, 1:3.6:3, 1:3:2.5, 1:4:3.33
1:4:3.33 înseamnă în exemplu oarecare 20g maia: 80g apă: 66.6g făină
         Simplu ca bună ziua. Întrebări, concluzii? Sau v-am zăpăcit de tot? Dacă nu fugiți speriați, promit că vă dau mâine o rețetă cu care să mă revanșez pentru tortura la care v-am supus astăzi. (prietenii de pe FB știu despre ce vorbesc :P)
codruta ♥

 

19 replies on “Conversia unei maiele din lichida in densa si invers”

Foarte binevenit articolul,fiindca dupa ce am facut cozonacii m-am trezit ca am o maia de 50% hidratare si mai toate retetele tale folosesc o maia 100% hidratare.Ma pierd la calcule si procente dar am mers si eu pe principiul ca folosind o cantitate mica de maia dupa cateva hraniri va redeveni lichida iar,aproape 100% hidratare.Peaproape dar nu chiar,oricum noi suntem foarte multumiti de tot ce am facut dupa indicatiile tale pana acum,inca nu tintim la perfectiune…100%,suntem bucurosi ca facem ceva bun si cu drag.Si mai si invatam cate ceva,ceva matematica,ceva fizica,ceva chimie…multumim.

Cand ai pomenit de ‘articol tehnic’ pe FB, am banuit ca ar putea fi vorba desprea asta.Multumesc mult Codruta ca ne-ai facut lumina.Eu am deja o intrebare: ca sa stii cata faina si cata apa ai in maiaua ta finala(ex2 in 330 g maia 120% sunt 150g faina si 180g apa) calculezi folosind un factor de conversie adica 330g/220 parti=1,5 (am vazut asta la David pe tfl) sau ai alta metoda?mersi inca o data pt tot ajutorul tau.

Adela, logica me e asa (cred ca am mai scris si la procentele de brutar, cred… nu mai stiu exact :)
A + F = 330g
A / F = 1.2 (1.2 inseamna 120/100, adica 120%)
adica A = 1.2F
inlocuind A in suma, obtinem ecuatia 1.2F + F = 330, adic 2.2F = 330, de unde F = 330 / 2.2 = 150

acum… asta e logica. odata ce ai prins-o, merge simplu. Ai 200g 60% hidr? Faina e 200 / 1.6 = 125 (faci mental ca A = 0.6F)… ai 250g 80% hidr? F = 270 / 1.8 = 150

pana la urma e exact ce face David si Hamelman, cu partile, dar eu asa m-am obisnuit.

Mersi mult pentru lamurire, e buna metoda ta, scuze ca te-am intrebat (next time o sa-mi fac temele mai bine:)), e drept ca ai scris intr-un comment la procente.

Adela, stai linistita, tu intreaba-ma tot ce iti trece prin cap, ti-am raspuns aici pt ca mi-a fost lene sa caut raspunsul in postul cu procentele :)). Nu prea ai cum sa citesti toate comentariile, de multe ori nici eu nu mai stiu ce si cui am raspuns, si unde.

ecuatiile din postul tau Codruta le-as da Deltie la rezolvat…:-) si asa aritmetica e acum la mare cautare!
Mie mi-a fost clar cum e cu hidratarile, drept ca mereu am transformat din maiaua 100% hidratare, ceea ce e mai usor si am pornit cu cantitati mici de maia.
In schimb ce nu pot nici in ruptul capului sa fac fara hartie, e regula de 3 simpla. Daca nu o scriu, oricat de usoara pare, nu o pot face… uneori ma si amuz eu de mine cand vreau sa cresc cantitatea de aluat/maia/orice o fi si ma pun s scriu x reguli de 3 simple pe harite. pentru fiecare ingredient. Cand e 50% mai mult e simplu, in rest…numai creionul ma salveaza.
Sa stii ca si mie imi e mai simplu sa calculez cu procente decat cu parti, nu stiu de ce.
Multumim ptr enlightning!

Ceau Codruta,

Desi scriu prima oara pe blog, am urmarit cam de vreo luna tot ceea ce ai postat de-a lungul timpului, fiind pana acum unul dintre cititorii tacuti ai blogului tau :)). Am descoperit ceea ce faci dupa ce am degustat de la Teo painea facuta de ea acasa si fiindca mi-a placut ceea ce am mancat, dar si pentru ca imi place sa gatesc m-am gandit sa incerc painea cu maia. Dupa lungi explicatii din partea lui Teo, dupa indelungi studii a ceea ce ai, scris tu, descurajata putin de perioada de timp necesara pentru realizarea painilor (lucrez destul de mult) am zis sa incerc si eu. Mi-am cumparat piatra de granit, cantar digital si rascheta, am cerut de la Teo maia si… gata. Am facut de vreo doua ori pana acum reteta de paine cu gust de acasa (exclusiv in weekendu-ri, ca altcandva nu am cand).
Prima oara le-am cam scrumizat, insa a doua oara au fost mai reusite (adica nu le-am mai ars). Ca si aspect deocamdata taieturile lasa de dorit (desi le-am facut cu lama pusa pe bat), insa la gust si la textura au fost deosebite si de fiecare data s-au mancat rapid, tot familionul apreciindu-le.
Doream de ceva timp sa iti spun ca apreciez ceea ce faci, insa articolul de mai sus a fost impulsul care a grabit iesirea mea din randul cititorilor ascunsi ai acestui blog.
Repet faptul ca nu am inca o experienta prea bogata la facut paine, deoarece am facut doar de doua ori in viata mea, exclusiv dupa metodele expuse de tine. Dupa ce am citit si rascitit articolul asta am primit din nou confirmarea faptului ca matematica nu a fost si nu va fi niciodata punctul meu forte. Cu toate acestea, intr-un final, dupa calcule elaborate pe hartie coroborate cu explicatiile din articol si din comment-uri cred ca am inteles. Asa ca pana la urma nu am deocamdata nicio intrebare legata de acest subiect, desi cand am inceput sa scriu comment-ul aveam ceva intrebari. In ciuda faptului ca deocamdata nu am nicio intrebare m-am hotarat totusi sa iti scriu experienta mea de pana acum in materia painii si sa te previn :) de faptul ca daca voi avea nelamuriri voi apela la tine!
Revenind la articol si totodata concluzionand cred ca in ceea ce ma priveste deocamdata in mare parte calculele legate de hidratarea maielei le pot face doar cu ajutorul hartiei, al creionului si al calculatorului :). Insa e bine si asa…
PS: totusi o intrebare – la exemplul legat de transformarea maielei din densa in lichida din 150g făină, 30% nu e 45g, ci 50g? nu am inteles eu ceva? sau e o eroare de redactare? Merci, Nico.

ciau Nico. Ma bucur ca mi-ai scris.
Nu cred ca e cazul sa ii bati capul cu matematica, daca nu iti place, sunt pe net tabele in excel care rezolva treaba in locul tau. Nu pot sa iti recomand unul sau altul, dar daca te intereseaza, cauta pe TFL, sunt multi care “urcat” acolo tabelele pe care le folosesc ei. Cauta spreadsheet, excel, bread calcutator, etc. Unii spun ca sunt usor de folosit, prietenoase.
legat de PS. da, ai dreptate, am corectat acum. Am inceput cu alte cifre, le-am modificat ulterior si asa s-a strecurat greseala. Varianta actualizata e corecta, multumesc pentru observatie si atentie.

spor mai departe si sper sa ne auzim in curand!

Draga Codruta, imi plac f tare articolele tale. :)
Sunt utile si puse in fraza intr-un asa fel, incat nu-mi vine sa sar niciun rand :)
You have a gift! De citit, citesc mult mai des decat scriu (doar din lipsa de timp) si zambesc tare incantata cand vad ce reactii au cititorii tai si cat de repede se inmultesc pe zi ce trece, zici ca-s o closca sau hai sa zic sora mai mare :))

Tot vreau sa intreb si uite ca aici s-ar potrivi cumva. O exista vreo regula pt cantitatea de maia dintr-o formula. Ceva de genul 1/4 din cantitatea totala trebuie sa fie maia ?

Te pup!

M-a zapacit rau de tot postarea asta :) , dar oricum e super ca ai facut-o !!!
Am facut cateva painici la viata mea :))) , insa de cand am inceput sa te urmaresc si sa vad ce minuni ies din mainile tale , zau ca eu nu am mai indraznit sa fac paine !!! Imi doream ca atunci cand o voi face din nou , sa incerc cu maia si sa uit de drojdia cumparata din magazin !!!
Ti-am spus intr-o postare trecuta ca am o prietena care a cumparat maia de la tine si care mi-a promis ca-mi da si mie , si iata ca mi-a dat , iar acum imi cresc si eu maiaua ;), si doamne cat sper sa fac totul ok si sa fac o painica gustoasa si aratoasa de care sa fiu atat de mandra , incat sa o si postez !! Tine-mi pumnii !!! :):)
O zi superba iti doresc din suflet !!

:)) nu te lasa zapacita de niste cifre, lasa-le pentru mai tarziu. Ocupa-te acum de starter (maia) si de o reteta anume. Daca ai mai facut paine in trecut, adica nu esti chiar incepatoare la cap. “aluat dospit”, nu te lasa intimidata de maia. Maiaua e tot o drojdie, doar ca e una mai speciala :) Da-i timp, n-o grabi, si va face minuni :D
Multumiri prietenei tale :*

Codruta, intradevar numerele acelea m-au facut un pic confused!! Dar am sa trec la treaba si am sa incep cu maiaua sa o cresc, sa o hranesc si apoi sa fac prima piine! Am fost un pic in dubiu, cind am citit ca se arunca din ea, (din maiaua) si se pastreaza doar 15 gr.? Am experienta piinii numai din drojdie, si am mai facut niste ciabata. Am fost incintata de rezultat, dar vreau sa ajung sa fac piine artizanala, care e deosebita la gust!! Dar am asa emotii!!!

Dragele mele, mai urmariti din cand in cand acest post? Codruta nefiind in tara, astept de la voi o mana de ajutor!

Sunt mandra posesoare a unei maiale nascute si crescute ca la carte, dupa minutioase cercetari si citiri intense ale postarilor Codrutei si, nu mai putin – chiar mai important – intrebarile voastre, raspunsurile primite in timp din partea amfitrioanei acestui cald si minunat site. Am citi TOT si m-am simtit atat de fericita, impartasind gandurile voastre, indoielile, intrebarile, admiratia – dar fara indoiala – locul unde numai minunatii se intampla. Rar am mai citit povestiri, intamplari si faptuiri pe care le-am citit aici, de la Codruta catre voi si inapoi, de la voi catre ea. Sunteti atat de speciale, atat de frumoase prin ceea ce faceti incat imi este greu sa exprim in cuvinte obisnuite, mi-ar trebui un nou vocabular.

Vorba Codrutei – am vrut sa scriu scurt si uite ce-a iesit…

Vreau sa va intreb ceva si nu stiu cum: am citit si-am tot citit dar acum, la sfarsit de lecturi…nesfarsite…sunt “confuzata” de procentele si calculele matematice.

Pe scurt, va cer ajutorul urgent (pana cand se intoarce Codruta, imi lancezeste maiaua…) Am fost nevoita sa las maiaua in frigider timp de 3 saptamani. Cand am scos-o am inceput s-o hranesc, asa cum zice Codruta – 30 gr. maia, 60 gr. apa, 60 gr faina – trei hraniri, la 12 ore interval. Acum am o maia ROBUSTA (sta la punctul culminant de crestere timp de 3 ore, nu stiu daca e bine sau rau, dar mie mi se pare ca e de bine…) Cred ca mi-am “crescut” propria-mi maia, adaptata nevoilor mele, dar nu-i stiu concentratia (nu ma pricep la matematici DEFEL, nema, nada etc…) As vrea sa stiu: care-i este hidratarea, ca sa stiu ce sa fac cu ea in continuare. Cand era noua, am facut pizza Codrutei, am facut FlammenKueche, mi-au iesit extraordinare dar…acum nu-mi mai cunosc maiaua. O tot hranesc si ma uit cum traieste sub ochii mei dar nu o mai recunosc, in toata dragostea mea fata de ea! Sta in fata mea, acum, de cateva ore, mandra, erecta, fara gand sa descreasca si eu nu stiu ce sa fac in continuare – altceva decat s-o tin in viata si s-o iubesc. Nu ii stiu hidratarea (ori sa-i dau un nume/numar) si, ca atare nu stiu la ce s-o folosesc. Am fost in spital si ea, saracuta, la fel, in frigider…Singurul meu gand la intoarcere a fost sa-mi vad “copilasul” nascut din multa iubire, iubire datorata Codrutei si voua.

Asadar, ca sa inchei destul de abrupt, ma puteti ajuta? E bine ca-mi sta “copilasul” in picioare mai mult de 4 ore? Si daca e bine, oare ce hidratare am eu in borcan? Ca sa stiu ce fac in continuare…

Va multumesc anticipat, va iubesc doar din citite, sunt in totala admiratie fata de ceea ce se intampla aici si…astept nu nemasurata nerabdare intoarcerea si povestirile pline de savoare ale Codrutei, ale voastre ….

Buna Lelioara, maiua ta are hidratare de 100%, deoarece tu o hranesti cu cantitati egale de apa si faina.Si da, e bine sa stea in maxim dar nu e neaparat nevoie sa faci trei hraniri in interval de 12 ore, nu ca nu i-ar placea maielei dar e mai greu pentru tine. Eu spre exemplu o hranesc dimineata si seara dar cu urmatoarele cantitati 5 g maia, 35g apa si 35g faina. Depinde si de temperatura pe care o ai in casa, poti sa incerci si alte rapoarte si sa vezi care se potriveste mai bine la tine. Codruta o sa-ti dea mai multe lamuriri in curand probabil. Numai bine si spor la copt!

Multumesc mult, Adela scumpa! Aveam in secret speranta ca o sa-mi raspunda cineva si nu m-am inselat :) Frumoasa treaba faceti voi aici si nu exista comment fara o mica invatatura, de aceea le citesc pe toate.
Poate m-am exprimat gresit, dar, maiaua mea a fost scoasa de la frigider, adusa la temperatura ambientala si apoi hranita din 12 in 12 ore; cand am cerut ajutorul vostru eram intr-a treia zi de hranire (nu de trei ori pe zi ci a treia zi de hranire/de doua ori pe zi) Nici nu stiti cat am fost de bucuroasa vazand ca 3 saptamani a stat draga de ea in frigider, fara sa miroasa acru sau neplacut. Astfel nu am fost nevoita sa o iau de la zero, desi aventura nasterii si cresterii ei a fost una de neuitat – as fi luat-o de la capat fara discutie – dar tot mai fericita am fost vazand cat este de ingaduitoare aceasta “fiinta” asteptandu-mi ea cuminte intoarcerea. Ca un membru al familiei care-ti ureaza bun venit…

Inca o data, multumesc Adela si spor in tot ceea ce faci ca bine le faci :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *