Categories
alte cateva povestiri Paini albe paini simple

Langosi cu branza

Aluat cu maia (si bonus reteta convertita la drojdie comerciala)

langosi 08

          In decursul timpului, am avut doua tentative de a face langosi, de fiecare data cu rezultate mediocre. Bad memories, de care inca incerc sa uit. Doar V ma mai tachineaza uneori cand vine vorba: arsi pe exterior, plini de ulei si cruzi in interior :)). mda… greu de uitat :)) Dar asta a fost mai demult, acum vreo 2-3 ani, intre timp am mai invatat una alta, mai ales la capitolul “aluaturi”, dar de langosi am prins o frica teribila si n-am mai avut curaj sa incerc. Dar ce sa fac, caci V. e topit dupa ei, si la rastimpuri repetate, cere. Pana acum, il temperam, ii aminteam de ultima incercare si cand n-o scoteam la capat nicicum, mergeam in ‘700, in paradisul timisorean al langosilor, unde asteptam la coada, in mirosuri si fum, eu intotdeauna cascam ochii prin geam si urmaream langoseresele cu manecile suflecate cum modeleaza in viteza aluatul moale, iar la finalul asteptarii, cand eram bine imbibati de fum si nu numai, luam un langos unsuros si fierbinte, dar buuun! V. isi astampara pofta pentru si fiecare era multumit…. …pentru o perioada.
         Dar de la un timp incoace, V s-a smecherit. Pana nu demult, cand vroia sa ii fac ceva bun, cerea. O imbratisare, un sarut, un te rog frumos & stuff si daca ce vroia nu era ceva complicat, ma puneam imediat pe treaba. Insa… dupa ce a ajuns sa ceara tot la doua zile placinte, intercalate cu cate o zi de grilled cheese sandwich… am ajuns sa opun rezistenta cererilor lui. Daca mai aud odata “placinte” ma sui pe pereti :)) Atunci a inceput sa ceara langosi, mai cu jumatate de gura, apoi tot mai des, dar nu a reusit sa ma convinga. Insa omul invata sa se adapteze conditiilor vitrege :)) N-a durat mult si V s-a prins ca exista alte cuvinte magice pe langa te rog frumos & stuff, la auzul carora ma topesc si cedez. Cuvintele magice, pentru mine sunt “maia” si “blog”.
-Imi faci te rog langosi?
– Nu.
– Te rog, mi-e pofta.
– Nu, stii ca nu-mi ies bine.
– Sunt sigur ca de data asta o sa iti iasa. Si in plus, ai putea sa faci aluatul cu maia.
– …hmmmmm… nu stiu… hmm…  totusi, nu
(dupa o pauza)
– Are cineva reteta de aluat de langosi cu maia? Ai putea sa pui tu reteta pe blog. Sigur ar fi de succes.
– hmmm hmmmm cu m a i a , zici? (big grin, big eyes) si sa pun pe  b l o g ? da. da. definitely da. ♥
da. sunt chiar asa usor de pacalit. :))
langosi 10
         Cam asta a fost discutia intr-o dimineata cand eu aveam deja pregatit un preferment pentru altceva (pentru croissants, ca sa fiu sincera, dar V mi-a stricat planurile, insa mi-a promis ca ma lasa sa ii fac cu prima ocazie). Niste calcule, niste masuratori si in cateva minute aluatul de langosi era pregatit de fermentare. Exista niste reguli simple, pt ca langosii sa iasa buni, chiar mai buni decat cei de la langoserie. (v-am spus ca in trecut nu mi-au iesit cum trebuie, acum stiu de ce)
Note:
1. aluatul trebuie sa fie moale. Aluatul hidratat e de fapt secretul nr. 1 pt un langos grozav.
2. aluatul se lucreaza cu mainile unse, pe blatul uns cu ulei. (nu se intinde cu sucitorul, nu se presara cu faina) mana si uleiul-secretul 2
3. uleiul in care se frige trebuie sa fie bine incins. Daca uleiul e prea rece, aluatul va absorbi ulei inainte de a se praji, daca uleiul e prea fierbinte, aluatul se va arde rapid pe exterior. Daca nu aveti termometru, faceti test cu o bucatica mica de aluat. In momentul in care atinge uleiul trebuie sa se ridice la suprafata si sa faca bulbuci in jur. Daca ramane la fundul tigaii sau se ridica greoi, mai asteptati si testati din nou. Puteti testa si cu un cubulet de 2cm de paine. Daca se rumeneste in ~50 sec, uleiul e la temperatura potrivita. Secretul nr. 3.
4. Branza aleasa trebuie sa fie una care nu lasa zer si nu se topeste. Presupun ca la langoserii se foloseste telemea sfaramata, sau combinatie de telemea cu branza de vaci. Eu am folosit branza de burduf si a fost perfecta, atat ca si gust, cat si ca si comportament. Oricum ar fi, branza trebuie bine sigilata in aluat, altfel, inevitabil, va scapa apa in ulei si va puteti imagina ce se intampla.
5. Daca nu aveti branza potrivita, faceti langosi simpli, fara umplutura.

langosi 06

Cantitate: 6 langosi (un pic mai mici decat cei de la langoserie)
Ingrediente:
Ingrediente pentru aluat:  VARIANTA CU MAIA (DROJDIE NATURALA)
Maia 100% hidratare 160 g
Apa  120 g 
Faina alba (Agromolnar BL55 *vezi observatii)  200…210 g 
Sare  5 g
ulei: (optional, eu am pus)  o lingurita 
zahar: (optional, eu am pus)   5 g

 

 

 

 

 

 

Mai jos va dau si varianta convertita la drojdie comerciala, pentru cei care vor sa incerce reteta, dar nu au maia. Mentionez ca eu nu am facut decat aluatul cu maia. Daca folositi drojdie proaspata in loc de instant dry, cantitatea necesara e 10-12g. Daca folositi drojdie uscata active dry, cantitatea e 4-5g.
Ingrediente pentru aluat:  VARIANTA CU DROJDIE COMERCIALA
Faina alba (Agromolnar BL55 *vezi observatii) 290 g
Apa  200 g 
Drojdie uscata instant dry
3 g 
Sare  5 g
ulei: (optional) o lingurita 
zahar: (optional)   5 g

 

 

 

 

 

 

Alte ingrediente:
– branza de burduf de oaie, pentru umplutura (Unilact, in cazul meu)
+ ulei de uns blatul
+ ulei de prajit
Observatii: faina Agromolnar nu imi e straina, o folosesc de mult timp, constant. Fiind o faina care se gaseste peste tot, inclusiv la magazinul de cartier, nu cumpar niciodata “provizii”, doar cate o punga de 1kg. Insa, din timp in timp, cate un pachet se nimereste sa se comporte altfel decat celelalte. Asa a fost cazul acum. Maiaua hranita cu faina din punga asta sta foarte putin in maxim, faina nu absoarbe apa ca de obicei, iar glutenul din ea e mai slab. E a doua sau a treia oara in interval de 6 luni ca mi s-a intamplat asta. Cu maiaua m-am descurcat, am schimbat dieta imediat si i-am dat faina bio, totul ok acolo… insa mi-a ramas faina asta rea. Am facut clatite, amandine, chestii nepretentioase si aluatul asta de langosi. Va atrag atentia ca la alta faina, sau chiar si la Agromolnar, alt stoc, s-ar putea sa fie nevoie sa adaugati apa in aluat, ca sa ajungeti la consistenta dorita.

langosi 03

Metoda (pentru aluatul cu maia):
  1. Amestecati apa cu maiaua si cu faina si lasati la autolyse 40 min.
  2. Adaugati sarea si framantati cu mana, direct in vas, pana aluatul dezvolta moderat glutenul. Reglati cantitatea de apa, conform notelor si observatiilor de mai sus.
  3. Lasati sa stea 10 min.
  4. Adaugati zaharul (optional), framantati pana ce este dizolvat si absorbit complet in aluat
  5. Lasati sa stea inca 10 min.
  6. Adaugati lingurita de ulei, framantati (tot direct in vas), faceti un set SF si acoperiti vasul.
  7. Lasati la dospit ~ 2 – 3 ore, in functie de temperatura din camera, cu 1-2 SF-uri la interval de 50 min. Aluatul trebuie sa capete forta si sa se dubleza ca volum. Veti vedea ca nu e un aluat pretentios. Important e sa fie moale si sa aiba gluten frumos dezvoltat, ca sa nu se rupa la intindere.
  8. Puteti face langosii imediat, sau puteti pune aluatul la rece pentru 24h. Eu am facut 3 bucati / 3 bucati. Aluatul a doua zi e si mai bun.
  9. Cand vreti sa faceti langosii, ungeti din belsug blatul de lucru cu ulei. Rupeti bucati de aluat aproximativ egale (la ochi), in asa fel incat cantitatea data sa ajunga pentru 6 bucati. Daca nu puneti umplutura de branza, vor iesi probabil 8 langosi (daca ii faceti foarte subtiri vor fi crocanti, daca ii faceti foarte grosi, vor fi mai consistenti la mestecat… eu cred ca idealul e undeva intre, destul de subtiri si basicati, dar totusi sa aiba si miez moale, care se topeste in gura)
  10. Intindeti bucatile pe blat, cu mana unsa, cu repaos de cateva minute intre intinderi, pana ajung la grosimea dorita. Puneti branza de burduf pe jumatate de bucata intinsa, pliati cealalta jumatate peste branza, sigilati bine marginile, prin apasare cu degetele. Aveti grija sa nu prindeti aer inauntru.

    langosi 01

  11. Puneti tigaia cu ulei pe foc. Temperatuta potrivita e ~220C. (vezi note)
  12. Aplatizati cu palma pana se subtiaza din nou la grosimea dorita, si cand uleiul e incins, ridicati aluatul de doua colturi si transferati-l in tigaie. Lasati-l la prajit un minut pe o parte, pana se rumeneste apoi intoarceti-l pe cealalta parte.
    tips: Daca face o bula mare de aer (sunt sigura ca macar unul tot va face :)), nu cumva sa o spargeti cat e langosul in tigaie. Se va dezumfla singur cand il scoateti in farfurie. De asemenea, nu intoarceti lagosii de pe o parte pe alta in ulei, de mai multe ori, pentru ca vor absorbi prea mult ulei si mai rau de atat, zerul din branza va ajunge inevitabil in tigaie si va iesi cu improscari fierbinti de ulei in toate partile.

    langosi 02

Asezati langosii pe un servet absorbant. Serviti-i calzi si savurati fiecare inghititura de aluat rumen crocant si branza moale si fierbinte. Manjiti-va de ulei pe maini si pe buze. Sunt mai buni decat la langoserie!
O data pe an! :)

langosi 05
langosi 09

codruta ♥ :)
Trimit aceasta paine catre Susan la YeastSpotting, pentru galeria saptamanala de paini din 27 aprilie 2012.

 

 

64 replies on “Langosi cu branza”

Arata bine langosii astia. Este fix genul de mancare gustoasa si über-nociva (eu chiar o simt asa, grea, nu cant in struna nutritionistilor) de care ma feresc, dar cum zici, merita sa-ti dai in petic cateodata. Un mare chef zicea ca in bucatarie totul trebuie sa fie cu moderatie, inclusiv moderatia.
O data pe an?!? :))) Daca tu nu mai faci langosii astia in doua saptamani, eu “ma mai spanzur o data” (citat dintr-un film romanesc de exceptie: A fost sau n-a fost…). :-) :-) :-)

O data pe an?!? :D Mai sa ma uit la calendar sa vad daca nu-i 1 aprilie. .. :))
Super apetisanti!

Am un truc pt a verifica daca temp uleiului e optima (il incing din start la temp medie) pun coada unei linguri de lemn in ulei si daca in jurul ei incep sa se formeze bule de aer e gata de folosit, daca nu e nicio activitate, mai trebuie asteptat.

Andreea, sunt putin in urma cu evenimentele? poate nu e locul aici sa intreb, dar am vrut sa caut o reteta la tine pe blog si am constatat ca nu mai exista blogul … :(((((((((((((((((( si sufar cumplit. Aveai niste torturi si prajituri pe care imi propusesem sa le incerc :(((((

revenind la langosi, (dar sa stii ca-s cam smiorcaita, ca nu ma asteptam sa dispara peste noapte bunatatate de retete) V mi-a confirmat azi ca o perioada si-a satisfacut pofta, deci cateva luni sunt acoperita :). La noi in casa nu se executa prajeli foarte des, as putea numara pe degete de cate ori prajesc ceva intr-un an. O data cartofi prajiti + wontoane + snitel… cam asta se intampla intr-un an, poate fish&chips si poate donuts. Nu cred ca adun mai mult de 5 prajeli pe an. De-aia nici nu prea am experienta cu uleiul incins :)) merci de truc, e usor de tinut minte.
te pup

Cum asa mi-a disparut blogul?? cred ca bloggerul e cam isteric in ultima vreme, pt ca eu nu-i fac blogului absolut nimic si mi s-a mai spus de curand ca mi-a disparut blogul. Daca mai patesti asa, lasa-mi te rog, o vorba undeva sa vad ce naiba se intampla.
Am blogul din 2008, am peste 300 de retete si vezi si tu cam e munca-i in spatele unui blog. L-am pornit cu gandul ca fata mea va avea un retetar si n-am nicio intentie sa-l fac sa dispara. Daca au si altii incredere sa incerce retetele propuse, nu pot decat sa ma bucur. Am incercat sa le simplific cat se poate si sa dau toate trucurile pe care le-am invatat. E prea multa munca acolo ca sa dispara.

Eu am o reteta de langosi cu cartofi fierti in compozitie.

Te pup! Merci :)

Andreea, jur ca ieri nu am putut accesa blogul tau, azi merge. M-am linistit… probabil ca era o eroare temporara, cine stie de la ce?
Stiam eu ca am vazut la tine o reteta de langosi, dar nu mai vreau sa o caut, ca daca o vede Vlad, iarasi cere (cam asa functioneaza, daca vede pe monitor ceva bun, vrea si el. Daca nu vede, nu ii vin idei :))

Buni langosi Codruta!
Am o cerere de paine cu nuci pe care vreau sa o onorez. Ai cumva vreo reteta care ti-a facut cu ochiul sa mi-o recomanzi? E mai usor sa te intreb caci stii multe.
Sunt tare fericita cu maiaua mea care face treba tare, tare buna. Am prins curaj si la alte paini in afara de cea de secara care este prefaerata mea.
Multumesc

Buna Codruta,

Esti aur la casa omului. Sper ca V stie!
Ne-ai bagat microbul painilor bune in oase, o sa ne facem toti brutari buni si asa vom elimina painea cu drojdie instant de pe lune. Nu-i fain ce faci?

M-am indragostit de prima:
http://bewitchingkitchen.com/2012/04/24/walnut-sourdough/
pentru „150 g sourdough starter (at 166% hydration)” trebuie sa fac asa:

Am maia 100% hidratare și vreau să o convertesc în maia 166% hidratare, cantitate 150g.
30% din faina va fi faina prefermentata.

166g apa 100g faina 266g maia 166%
x y 150g maia 166%

x = 166*150/266 = 93.6 g apa = 93.5g apa
y = 100*150/266 = 56.4g faina = 56.5g faina

din 56 g faina 30% = 16.95 = 17 g deci 17 g maia, aceasta maia a mea fiind 100% = 8.5g apa + 8.5g faina

deci iau 34g maia 100% hidratare care contine 17g faina fermentata si 17 g apa

Maia 100% hidratare: 34g
Apa: 93.5-17 = 76,5g apa
Faina: 56.5-17= 39.5g faina

E bun asa?

Multumesc,
Mihaela

Foarte util articolul despre conversia maielei

Buna Codruta,
am inceput o paine dupa calculele mele, mi se pare cam multa maia 34g, tu de regula utilizezi cam 6g pentru 122% hidratare. Aluatul e frumos, abia astept produsul final.
Am facut cu 50% spelt si 50% alba.
Multumesc,
Mihaela

Multumim si pentru reteta cu drojdie clasica! Am incercat de cateva ori sa le fac, de fiecare data dupa ochi oarecum… Mi-au iesit intr-un fel, dar de fiecare data blestemam aluatul prea hidratat cu care se lucreaza greu. Evident ca le-am facut simple si cu branza rasa deasupra, ca nu era chip sa pastrez branza inauntru. Ai mei le-au mancat, au zis ca sunt bune, dar cred ca trebuiau sa iasa si mai bine. O sa incerc si reteta ta, cu cantitatile masurate corect, sa vad cum vor iesi.

Uau, imi ploua in gura! Arata nemaipomenit, si cand mai si recomanzi chestia aia savuroasa, cu manjeala, o decadenta exagerata, deja mor cu zile!
Trucul gospodinelor cu testarea uleiului este ca, la cateva minute dupa ce ai pus uleiul, sa arunci o bucatica mica mica de aluat in ulei. Astepti pana ce incepe sa sfaraie si atunci are temperatura perfecta. Scoti bucatica si pui ceea ce vrei sa prajesti.

codru, daca nu te-as fi indragit pana acuma, cu reteta asta m-ai fi dat pe spate!
sunt cu burta in sus si visez la weekend cand o sa-i fac si o sa fim toti cat niste valize, din cauza ta!

a venit iepurasul si a lasat ceva pt tine. surprise, surprise!

Teo, esti o comoara de vorbe. Ma bucur ca mai apari pe aici, desi imi imaginez ce program busy ai :( s-au dus vremurile bune :((
:))) daca faci cantitatea mea vor iesi 6 langosi, deci nici o sansa sa stati cu burta in sus. Daca faci dublu, nu imi asum valizele :))
cum facem cu iepurasul? vb la tel, ok? merciiiii

Codruţa, mă dezamăgeşti cu trucurile pentru uleiul încins…
Ai un termometru acolo, pune-l la treabă: 180-190 grade C.

He he, eu l-am folosit (trucurile erau pt cei ce n-au termmetru), dar sa stii ca am lasat temp la 220 (la primul a fost 190, si a absorbit ulei mai mult decat urmatorii, care s-au facut la temp. mai mare). Nu zic ca e sanatos 220C, zic doar ca la 190C nu se fac bine.

Azi am facut langosi !
De fapt am terminat aluatul aseara pe la 24, dupa ce s-a terminat Barcelona-Chelsea, si am fost nevoit sa-l las pe azi.
Foarte buni. Primul cred ca l-am facut pe la 237 grade, am dat mai incet si am facut la 190 grade.
Dupa mine cred ca peste 200 e mai bine decat sub. Mai bine mai mult decat putin, ca in toate cele.
Am 36 ore de la a doua tentativa de maia, ca sa pot incerca si langosi cu maia sa vad diferenta, si mai ales retetele de paine. Sper sa reusesc pana la urma si cu maiaua. M-am apucat de gospodarit de vreo luna si tot ce am facut (inclusiv cozonaci de Paste) mi-au iesit din prima, mai putin maiaua.
Multumesc oricum de toate retetele care le postezi pentru noi.

Codruta,am facut astazi langosi .
Reteta ta este foarte buna si destul de usoara .
Aluatul a iesit perfect cu faina 550 Horeca Select (Faina pizza) ,cumparata din Metro .Este putin mai scumpa decat Buza Finom Liszt dar si procentul de proteine este mai mare , adica 13% fata de 9,8% , produsa tot in Ungaria .
Putem cred vorbi de “acceesi Marie cu alta palarie” :)
Am “umblat”putin la umplutura :am facut un amestec de telemea de oi ,care era foarte sarata,cu branza de vaci care nu lasa zer si am adaugat marar verde si cozi de ceapa verde.
A iesit o nebunie !!!

Merci adriana, ma bucur sa aud ca ti-a placut reteta :)
Nu cunosc faina de care spui tu, ajung rar la Metro, dar daca spui ca e buna poate merita sa imi fac un drum pana acolo. Merci de info :)

Codruta , merita sa incerci .Sper sa gasesti pachet de 2 Kg. Cel de 5 Kg mi se pare prea mare , ca si cantitate .

Maiaua aia ratata dupa 7 zile, am aruncat-o chiar in ziua cand am scris pe site si am pornit alta. S-ar putea sa am sanse mai mari cu asta. Maine trec in ziua a 4-a. Am folosit secara in loc de secara integrala, am schimbat faina alba de 10% proteine cu 10,7% proteine si am marit putin temperatura de la 21,5 la vreo 24 grade. La mine in casa sunt cam 21.5 dar acum a inceput sa se incalzeasca. Nu prea stiam unde sa o pun sa fie mai cald, dar nu prea cald. Chiar daca am acoperit-o , temperatura nu a crescut. Absolut tot din casa are 21.5 grade. Maine o sa vad daca se dubleaza (deocamdata face bule, miroase bine (acru dulceag) si s-a marit volumul in toate aceste 3 zile).
Te tin la curent. Si eu am folosit la langosi , branza de burduf cu marar verde. Dar din pacate am mancat prea mult. Nu era sa-i las, ca reci nu mai erau asa buni !

Imi plac asa de mult sa citesc you own story :) ca atunci , cind ajung la reteta, sintem asa de bine ..nu stiu antrenati, pregatiti….imi imaginez sa nu gresesc (in cazul in care tu ne mai dai exemple). I just love love your story line!!! Am sa incerc reteta, si intradevar piinicile tale sint extraordinare de aspectoase si cred ca tot atit de gustoase!! :)

of, Codruta, cum ma faci sa patimesc!!! :)))
Eu nu fac paine si nici langosi, si nici nu le mananc prea des, dar cand vin pe blogul tau si iti citesc retetele mi se umple inima de bucurie! Multumesc!

Ei, sa nu crezi ca nu te citeam ,dar nu prea am avut timp de scris. primavara a navalit peste mine prea repede. Gradina mi-a mancat toate energiile.
Nu am mai facut paine, si nici bucatareala, insa am maia uscata si dupa zilele astea libere intru in forta.
Imi lipseste enorm painea si aluatul, sa-l urmaresc cum se dezvolta singur.
Cat despre termometru, pana la urma trebuie sa ajungem sa simtitm tot procesul, gadgeturile astea moderne nu sunt neaparat necesare. Paine minunata se facea si fara termometru, la cuptor de pamant care se incerca cu un pumn de faina. Nici macar cantarul nu se folosea, si painile erau grozave, pentru ca erau lucrate cu toate simturile deschise.

Buna :)
Multumesc ptr. retzeta/retzete. In urma cu doi ani am inceput sa construiesc maia din secara dupa care am abandonat proiectul, pe care l-am reluat anul trecut dupa ce am ajuns la tine pe blog. Acum am doua borcane cu maia, alba si de secara.
In satele din sudul tarii mai sunt batrane care-si construiesc maiaua toamna, folosind ca starter drojdiile salbatice (spuma) rezultat de la fermentarea vinului. Iau spuma respectiva o amesteca cu faina, lasa la crescut dupa care coca o usuca la soare sub forma de turtize.

buna codruta,

mi-am schimbat un pic numele, caci am vazut ca mai este o alta adela pe aici… :)
deci, am facut langosi dupa reteta ta!!!! si au iesit grozavi!!! toti ai casei au fost foarte incantati si s-au lins pe degete dupa ei!!! si evident au fost mancati super-super rapid…..
a doua zi am facut placintele acelea cu branza (insotite de povestea frumoasa) si la fel au facut furori… :)
evident o sa le mai fac…chiar astazi am de gand sa mai fac niste placinte….
cat despre paine….iti scriu acolo ce si cum….

multumesc pentru site si te urmaresc indeaproape (chiar daca nu scriu atat de mult!!)

arata f bine si banuiesc ca sunt si gustosi darrrr ar fi de apreciat daca ai inlatura inelele d pe degete inainte de a te apuca de treaba :D. spor

Inelele acestea sunt ca o semnatura a Codrutei.

Ca sa nu mai zic ca 1. Gateste acasa pentru ea si el, unde se simte in largul ei, 2. Pierzi esentialul daca in loc sa vezi reteta si povestea tu te opintesti in niste reguli. :) 3. Arata atat de bine in fotografii pe degetele impletind Challah sau lipind langosi.

Cu langosii acestia mi-ai adus aminte de cozile la care stateam cu bunica in Ardeal sa prindem langosi fierbinti si grasi, plini de branza sarata. Muream de pofta si plecam afumate de la coada, dar mancand cu pofta si zambind cu gura pana la urechi. Cand o sa-mi revina cheful de lucrat la bucatarie, cred ca e prima reteta pe care o pun in aplicare :) Multumesc!

Nu pot sa cred cata lipsa de educatie au unii, cum adica sa-ti dai inelele de pe degete? Cum sa iti permiti un asemenea comentariu…..lipsa de bun simt elementar.

nu te supara, Corina, daca eu nu m-am suparat… :)
Anumite inele le am pe deget de la 14 ani si nu le pot da jos decat cu mare mare chin :) pe celelate am incercat sa le scot la modelarea unui aluat de secara (ca am avut impresia ca agat aluatul cu inelele) si m-am simtit dezbracata, abia am asteptat sa le pun inapoi :D Le port de o viata, nici nu le simt, fac parte din mine, nu stiu ce-o sa fac daca ma marit :))

O sa gasesti o solutie inventiva. Nu m-am suparat, ci m-am revoltat. Oameni care, in loc sa vada cata munca depui-numai sa faci poze, sa le prelucrezi inseamna timp enorm- ca sa dai oamenilor informatii mai mult decat pretioase, nu face nici un comentariu legat de blog si de paini, daca sunt bune retetele, daca nu, daca lipseste ceva, daca le-a incercat sau nu, ci despre….inele. Poti sa ai si in nas si in limba, si oriunde, casa asta are usa deschisa pentru aluaturi dospite, ai bunul simt cand intri pe usa sa vorbesti despre asta!
Pacat ca nu se mai face in scoala obligatoriu o materie legata de cei sapte ani de acasa. Cum sa nu intri cu boncancii plini de noroi in casa omului.

draga Codruta, i-am facut! I-am facut pe langosii pufosi, dupa reteta cu maia.
Concluzia: i have died and gone to heaven, pentru ca n-am mancat langosi mai buni in viata mea!!! Moi, pufosi, nu foarte uleiosi, inca de o mie de ori mai buni decat cei din 700 :P
Am folosit faina pentru paine, cu 11.5% gluten, sunt foarte multumita de cum s-a comportat, iar uleiul l-am “masurat” – 220 de grade fix!
Incercasem anterior o varianta cu drojdie – au iesit ok, dar nu era exact ceea ce imi doream. Reteta ta e perfecta, nu am cuvinte sa iti spun ce bucurie mi-ai facut cu reteta asta!
Te imbratisez de o mie de ori,
cu drag,
Andra

Ciresica, de ex. 15g maia, 75g apa, 75g faina (considerand ca vei pierde cateva grame mutand compozitia dintr-un bol in altul). Sau 16g maia, 72g apa, 72g faina (daca vrei fix 160g).
Sa ii faci cu spor si sa imi spui cum ti-au iesit!

Vai, ce pofta mi-ati facut cu langosii astia. Am mai cochetat eu cu ideea, dar nu prea ieseau asa cum mi-i aminteam. Pe vremuri, era un loc, pe o straduta laturalnica, intre Piata Unirii si Piata Libertatii. Se statea la coada.
In Bucuresti n-am vazut.
Deci tot ce-mi lipseste este niste maia…

buna,dejai-mi lasa gura apa,salivez la propriu.Chiar miine am sa incerc reteta,cred ca se potrivesc de Sf Valentin.Multumiri de reteta

Ah, eu am pus 160 g din maiaua mama si sunt la al doilea S-F. Acum, citind comentariile, mi-am dat seama ca am gresit. Va iesi ceva? Of! De unde sa stiu? Unde trebuia sa citesc?

Maiaua o am la temperatura camerei si o hranesc zilnic, am hranit-o dimineata si seara am luat 160 g din ea in punctul maxim de crestere. Am gresit?

Nu stiu daca am procedat bine sau nu (poate-mi raspunde cineva ca sa stiu pe viitor), dar au iesit minunati langosii, cam grosuti ca au crescut ca nebunii, au facut peste tot basicute si nu mai zic cat de deliociosi sunt! Multumesc, Codruta!

buna!i-am facut si eu,dar sincer am avut probleme cu intinsul,poate pt ca nu am pus aluatul in frigider?!am facut doar 2 cu branza si restul simple ca niste gogosi,sunt foarte bune!sotul meu ma lauda mereu si pt pizza ta si asta datorita tie Codruta!te iubim si sa ne traiesti!uite cum a reusit sa ne apropie pe toti maiaua asta….face minuni!si Ionela este totul explicat sus!va pup

sunteti nebune cu algebra voastra de langosi…
ca la mama acasa…
dictionar:
blat= foaie= aluatul nu planseta
“gluten frumos dezvoltat”=??? ce vrai sa zici, fa?

Buna ziua Codruta,
Poti sa imi spui de unde ai facut “rost” de blatul de inox ? ( blat pentru framantat). Ai detaliat intr-un post despre acest blat (se curata, usor, poate fi depozitat).
Am nevoie de asa ceva :)

Buna,
Cautam o reteta romaneasca de gogosi, am dat peste pagina asta. O sa incerc reteta, arata super bine, si imi aminteste de langosii cu branza pe care ii mancam la bunici, in zona Aradului… ce amintiri placute… Pe deasupra, e o placere sa citesc comentarii facute cu atata bun simt si naturalete! Sunt atatea site-uri romanesti pentru care ocolesc cometariile, dar aici le-am citit pe toate cu mare placere! :)
Un an bun 2014 pentru toata lumea:)

Multumesc, Codruta pentru reteta ! Simpla dar sofisticata! Am învățat sa folosesc maiaua naturală si totul iese minunat!

Buna
In primul rand te felicit pt minunatul blog!!!
Am facut aluatul de langosi cu drojdie din compert in prima zi am facut 3 si am pus aluatul la frigider, ziua urmatoare cand i am facut nu s au mai rumenit, au ramas albi desi uleiul a fost incins… Am repetat de mai multe ori si tot asa… Aluatul din frigider nu se mai coace bine adica nu se rumeneate . Oare unde gresesc?!?

Leave a Reply to Mihaela Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *