Subscribe

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

6 replies on “Subscribe”

Ceau Codruta.Sunt fanà a site-ului tàu de vreo douà luni,si nu reusesc sà mà despart de el. Cu trei sàptàmàni in urmà am gàsit apa de mere si mi s-a pàrut cea mai simplà formulà de drojdie naturalà care se putea face.Deci am adoptato imediat ( maia am incercat sà o fac dar nu mi-a iesit.)Locuiesc in Italia si crede-mà nu gàsesc nicàieri fàinà sau seminte de secarà.Am fàcut pàine cu apa de mere douà sàptàmàni.Este bunà o aromà excelentà…dar…Sotul meu are probleme de stomac , gastrità mai precis. Dupà primele 3-4 zile a inceput sà aibà arsuri usoare care apoi s-au transformat in adevàrate crize. Nu stiam de la ce.Sunt atentà la ce gàtesc si nu gàseam de la ce au inceput arsurile …dupà alte 4-5 zile am simtit si eu arsuri usoare la stomac (eu nu am mai avut probleme cu stomacul.)Intro zi sotul meu vine acasà cu pàine cumpàratà. Atunci am priceput.Nu am mai fàcut pàine cu apa de mere ci cu drojdie instant iar arsurile au inceput sà se ràreascà la sotul meu iar la mine au dispàrut de tot. Am tinut sà-ti las acest mesaj pentru cei care au probleme cu gastrità s-au ulcer. Se pare cà apa de mere face aciditate in stomac.Am renuntat la ea ,dar nu la retetele tale. Am fàcut aluatul de piza I si al II,am fàcut lipiile,pàinea cu cereale. Mi-au iesit perfect (le-am adaptat la drojdie instant )pànà voi reusi sà fac maiaua.Dumnezeu sà te binecuvànteze cà iti imparti talentul cu noi. Te pup ,Steli.

Steli, imi pare bine sa te cunosc. Am citit comentariul tau si am cautat pe net sa vad daca gasesc informatii care sa sustina teoria ta. Momentan nu am gasit nici un caz asemanator, si am cautat pe forumuri unde sunt discutii foarte multe legate de paine, drojdie, maia, diete si intolerante. O sa mai caut, pentru ca nu pot fi indiferenta la ceea ce ai scris.
Pentru faina de secara, cunosti produsele acestei firme? http://www.mulinomarino.it/cereali.php#segale
pe curand, codruta

Buna Codruta nu stiu daca iti mai aduci aminte insa iti trimisesem si eu un mail in care iti ceream cateva indicatii despre maia.Mi-a luat ceva timp insa m-am decis sa cultiv si eu una.De acum incolo voi fi si eu prezenta pe blogul tau plin de cuvinte frumoase si de painici superbe.Multumesc pentru toate informatiile.te pup

Phoebe, incep sa pierd sirul mailurilor, si imi cer scuze daca nu am raspuns.
Ma bucur sa aud ca te-ai decis sa iti cultivi propria maia. E cea mai corecta abordare. Bafta, sa fie in ceas bun :)

Ciao Codruta,
am inceput sa pregatesc maia. De fapt 2 … una primita de la atelierul de sambata si inca una noua inceputa de mine. Le urmaresc in paralel sa vedem ce iese. Cea de la tine am tinut-o o zi inchisa etans, pana cand am citit ca trebuie sa respire. Initial am crezut ca a murit insa am hranit-o in continuare. Am reusit sa o resuscitez :-), asa ca azi suntem in a treia zi in care crestem … nu si-a dublat inca volumul 100% dar e pe aproape. Cealalta, construita de la 0, merge mai repede decat prima … am tinut-o cu capacul pus (nu inchis ermetic) si azi, in a treia zi si-a dublat volumul … ce zici, pot sa trec doar la faina alba fara secara? Momentan am hranit-o la fel, 75 gr cultura, 75 ml apa, 25 gr secara si 50 gr faina alba. Prima maia, cea de la tine, o tin in bucatarie la o temperatura de aprox 20 grade, iar a doua in camera la o temperatura de 22-23 grade. Crezi ca cele 2-3 grade fac diferenta de crestere in volum? Astept coordonari :-)

Sveti, 2-3 grade fac diferenta, in mod clar. Cea pe care ai primit-o de la mine, daca o hranesti 1:3:3 (sau 1:2:2) trebuie sa isi dubleze volumul in 6-8 ore la 20C. Daca nu se intampla asa, insemna ca nu ii place apa sau faina. Ca sa fie clar, 1:3:3 inseamna 10g maia, 30g apa, 30g faina. 1:2:2 inseamna 10g maia, 20g apa, 20g faina. Poti tine 20g maia, nu doar 10g, sau 5 g, si inmultesti apa si faina, pornind de la cantitatea de maia retinuta. Sa stii ca eu tin borcanul inchis (nu stiu daca e chiar ermetic, dar strang capacul) si ii merge bine merci.
buun… acum, maiaua noua, o hranesti 1:1:1, e clar ca se va umfla mai repede, pentru ca raportul de bacterii si drojdii fata de hrana noua (apa si faina) e mai mare. Adica ai multe bacterii care trebuie sa manance o cantitate relativ mica de faina. Clar, vor consuma hrana destul de repede. Daca isi dubleaza volumul la 2-3 hraniri consecutive, poti trece doar pe faina alba.
Am explicat pe inteles? Daca mai ai intrebari, te ascult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *