Jurnalul unui tanar brutar artizan si alte cateva povestiri
Ustensile
5 replies on “Ustensile”
Buna Codruta,
Intamplator sau mai bine zis nimic nu este intamplator am descoperit blogul tau. Foarte interesant. Eu fac paine de cativa ani asa ca pot sa-ti impartasesc si din experienta mea. Noi foloseam acasa in loc de drojdie niste turtite. Iti trimit si tie reteta:
Turtite de malai
(drojdie naturala)
Turtitele de malai constitue “maiaua” pentru aluatul de paine. Se pregatesc toamna, dupa culesul strugurilor, din malai amestecat cu spuma care se strange la fiertul mustului.Se formeaza o pasta de consistenta potrivita, din ea se ia cu lingura compozitie, se fac bilute si apoi se turtesc (la fel ca o chiftea) si se lasa sa se usuce (pe o scandura, pe un raft in bucatarie, in orice caz NU la cuptor). Apoi se pastreaza intr-un sac de panza, atarnat intr-un loc uscat (pod), ferit de umezeala. Cand vrem sa coacem paine, punem o turtita la inmuiat, cu apa calduta, atat cat sa se poata amesteca ca sa devina o ciulama. Se lasa la dospit. De obicei se prepara seara si se lasa pana dimineata, cand se framanta ca un aluat obisnuit de paine.
O sa incerc reteta ta cu drojdie din apa fermentata cu mere.
Multa sanatate!
Cornelia
Multumesc Cornelia pentru reteta. Imi place varietatea si faptul ca exista atatea posibilitati de a face paine, fiecare cu gustul ei particular.
[…] mele: Jeffrei Hamelman – ”Bread” http://blog.codrudepaine.ro/ustensile/ (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) […]
[…] mele: Jeffrey Hamelman – ”Bread” http://blog.codrudepaine.ro/ustensile/ (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) […]
5 replies on “Ustensile”
Buna Codruta,
Intamplator sau mai bine zis nimic nu este intamplator am descoperit blogul tau. Foarte interesant. Eu fac paine de cativa ani asa ca pot sa-ti impartasesc si din experienta mea. Noi foloseam acasa in loc de drojdie niste turtite. Iti trimit si tie reteta:
Turtite de malai
(drojdie naturala)
Turtitele de malai constitue “maiaua” pentru aluatul de paine. Se pregatesc toamna, dupa culesul strugurilor, din malai amestecat cu spuma care se strange la fiertul mustului.Se formeaza o pasta de consistenta potrivita, din ea se ia cu lingura compozitie, se fac bilute si apoi se turtesc (la fel ca o chiftea) si se lasa sa se usuce (pe o scandura, pe un raft in bucatarie, in orice caz NU la cuptor). Apoi se pastreaza intr-un sac de panza, atarnat intr-un loc uscat (pod), ferit de umezeala. Cand vrem sa coacem paine, punem o turtita la inmuiat, cu apa calduta, atat cat sa se poata amesteca ca sa devina o ciulama. Se lasa la dospit. De obicei se prepara seara si se lasa pana dimineata, cand se framanta ca un aluat obisnuit de paine.
O sa incerc reteta ta cu drojdie din apa fermentata cu mere.
Multa sanatate!
Cornelia
Multumesc Cornelia pentru reteta. Imi place varietatea si faptul ca exista atatea posibilitati de a face paine, fiecare cu gustul ei particular.
[…] mele: Jeffrei Hamelman – ”Bread” http://blog.codrudepaine.ro/ustensile/ (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) […]
[…] mele: Jeffrey Hamelman – ”Bread” http://blog.codrudepaine.ro/ustensile/ (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) […]
[…] Sursă de inspirație: http://blog.codrudepaine.ro/ustensile/ […]