Categories
paini cu maia - sourdough breads

Paine alba cu aditie de faina integrala si secara

Reteta adaptata din cartea “Bread” a lui Hamelman
Desi fac foarte multe tipuri de paini, aceasta e o prezenta constanta la mine acasa. Este o paine simpla, prin ingredinetele folosite, cu un gust extraordinar, buna atat proaspata, cat si dupa cateva zile. Aditia fainii de secara si a fainii integrale are un efect perceptibil in aroma painii, dar nu predominant, motiv prentru care o recomand si iubitorilor de paine alba. Volumul e usor mai scazut decat la aceeasi reteta facuta cu faina alba, si textura miezului mai putin aerata, dar painea are o aroma curata, cu o aciditate moderata, care o face potrivita cu o mare varietate de mancaruri. Incercati o felie de paine cu putina branza de capra, picurata cu ulei de masline. Sau prajita, cu mozzarella si rosii, sau unsa cu unt si dulceata. Dar macar o data, gustati o felie goala, caci painea aceasta merita rolul principal.
Paine alba cu aditie de faina integrala si secara
Cantitate: 1400g aluat, adica doua paini de 700g fiecare
procent de hidratare: 68%
Timp necesar:
  • pentru maia: 12 h
  • amestecat/autolyse: 35min
  • prima fermentare (dospire): 2h 30min (cu 2 impaturiri, la interval de 50min)
  • divizat si dat forma: 30min
  • dospirea finala: 2h-2h 30min la 24°C (alternativ, 1h 30min, dupa care se pune aluatul la frigider 8-12 ore)
  • copt: ~40min, la 230°C
Ingrediente:
pentru maia (cu 12 ore inainte):
-Faina alba: 115 g
-Faina de secara: 10 g
-Apa: 70 g
-Maia matura (lichida, 100%): 26 g
rezulta 221 g maia (de consistenta densa, 60%)
formula finala:
-Faina alba (recomand faina cu gluten min 11%): 485 g
-Faina de secara: 32 g
-Faina integrala: 160 g
-Apa: 475 g
-Sare: 17 g
-Maia: 221 g
Metoda:
  1. cu 12 ore inainte, pregatiti maiaua densa in felul urmator: amestecati ingredientele cu o lingura (intai maiaua lichida cu apa, apoi faina). Rezulta un aluat gros (nu va chinuiti sa il faceti perfect omogen, se va omogeniza singur pana a doua zi). Acoperiti vasul cu o folie alimentara si lasati-l la temperatura camerei. Dupa 12 ore ar trebui sa fie crescut in volum, umflat ca o cupola. (Sfatul meu e sa verificati dupa 8-10 ore, mai ales in perioada de vara) Daca a colapsat, inseamna ca a fost prea cald si a fermentat mai repede. Daca nu e inca umflat, mai asteptati, verificand din 30 in 30 min. nota: Faza aceasta e foarte importanta. Avand in vedere ca painea va fi dospita doar de drojdia naturala continuta in maia, este obligatoriu ca maiaua sa fie incorporata in aluat in momentul ei de maxima maturitate. In caz contrar, va rezulta o paine cu volum redus, cu o coaja fara luciu, si cu o calitate scazuta in gust.
  2. Amestecati intr-un vas incapator cele 3 tipuri de faina cu apa. Puteti folosi un mixer de aluat, daca aveti, daca nu, cu o lingura. Mixati minimul necesar pentru ca ingredientele sa fie incorporate, formand o masa neuniforma. Acoperiti vasul cu un prosop sau o folie si lasati sa stea 30 minnute. nota: In aceasta perioada de repaos, faina se hidrateaza si glutenul incepe sa se formeze. Aceasta etapa, numita “autolyse”, este foarte importanta, pentru ca reduce timpul de mixare (si prin urmare minimizeaza oxidarea aluatului) si mareste elasticitatea aluatului. Painea va avea un volum mai mare, o aroma mai pronuntata, un miez cu o structura aerata, cu gauri neuniforme si o culoare placuta crem, usor transparenta.
  3. La sfarsitul fazei de “autolyse”, presarati sarea pe aluat, adaugati maiaua (puteti sa o rupeti in bucati mai mici, pentru a facilita omogenizarea) si mixati inca 1-2 minute. In lipsa unui mixer special, framantati cu mana direct in vas cateva minute.
  4. Din acest moment incepe prima fermentare. Dupa 50 minute, rasturnati aluatul pe o suprafata presarata cu faina, intindeti-l intr-o forma aproximativ rectangulara si impaturiti-l in patru, in felul urmator: luati partea stanga si impaturiti-o o treime spre dreapta. Luati partea drepta si impaturiti-o peste partea deja impaturita. Repetati procedeul cu partea de sus si de jos. Inainte de a incepe, aruncati o privire aici (video 2, min. 5:00), aici, sau aici. Faza aceasta, de intins si impaturit (Stretch and Fold in engleza, prescurtat S-F), ajuta la dezvoltarea si intarirea retelei de gluten. Puneti aluatul din nou in vas, si dupa 50 de minute repetati procedeul descris mai sus.
  5. Dupa trecerea celor 2h 30min, rasturnati aluatul pe o suprafata presarata cu faina. Divizati-l in doua bucati egale, carora le dati o pre-forma rotunda sau rectangulara. Videoul de aici (video 3) este extrem de util si clar. Acoperiti si lasati sa stea 15 min, pentru a relaxa glutenul. Daca aveti un banneton sau un brotform, infainati-l intre timp. Daca nu aveti, puteti folosi un vas rotund sau oval, in care puneti un prosop / o tesatura de in bine presarata cu faina. In functie de vasul ales (videoul dat mai sus este foarte explicit si la acest capitol), dati forma finala aluatului si puneti-l in banneton, sau in imitatia de banneton, cu partea fina in jos. Linia unde ati inchis (sigilat) aluatul ramane in sus. Aveti grija sa infainati bine de tot tesatura, pentru ca altfel exista riscul de a se lipi de aluat (am patit-o de nenumarate ori, si e o pacoste, strica toata munca de pana acum). Puteti folosi pentru asta un amestec de faina cu gris, sau un amestec de faina cu faina de orez, se reduce riscul de lipire, dar mie nu imi place aspectul final. Tineti cont de faptul suprafata din banneton va fi fata painii, si e important sa arate frumos.
  6. Acoperiti vasul cu un prosop si apoi cu o folie de plastic trasa peste (sau bagati totul intr-o punga mare) si lasati la crescut inca 2h, sau 2h:30min, la o temperatura de 24°C. Daca e foarte cald, s-ar putea sa dureze mai putin. Nu lasati la crescut mai mult decat trebuie, pentru ca in caz contrar painea nu va mai avea putere sa creasca in cuptor. Veti sti ca e gata in momentul in care apasand usor cu degetul, urma impregnata (adancitura) revine lent la forma initiala. Daca sare prea repede inapoi, inseamna ca mai trebuie sa stea la crescut, daca nu revine inapoi… ati cam pierdut momentul optim. Alternativ, dupa 1h:30min puteti pune aluatul in frigider, asa cum e, in vas, in punga si sa il lasati timp de 8-12 ore.
  7. Intre timp preincalziti cuptorul la 240°C, cu o piatra pentru copt inauntru. Cuptorul meu are nevoie de aprox. 40-50 min sa se incalzeasca la maxim. Veti avea nevoie de aburi in prima faza, deci pregatiti de acum o tava cu apa, pe care o puneti in cuptor, in partea de jos. Intoarceti painile pe o hartie de copt (eu fac cest lucru punand o hartie de copt pe vasul cu paine, un blat de lemn deasupra si intorc totul cu fundul in sus. Ridic vasul si desprind cu grija prosopul). Aplicati-le o taietura cu lama sau cu un cutit foarte ascutit, in asa fel incat sa nu taiati mai mult de 8-10 mm adancime. Lama se tine oblic fata de suprafata de taiere, nu perpendicular pe ea. Voi reveni cu amanunte legate de acest subiect, pentru ca merita detaliat. Aceasta actiune este ceea ce da aspectul final al painii- taietura bine facuta, va permite painii sa se umfle frumos, sa se desfaca acolo unde vrem noi si nu altfel. Poate influenta textura miezului (in sensul ca daca e prea adanca facuta, painea va colapsa in loc sa se umfle, daca e prea putin adanc facuta, painea isi va alege alt traseu ca sa se desfaca, poate nu cel mai estetic), dar nu influenteaza gustul.
  8. Introduceti cu grija painile in cuptor, puneti-le cu hartia de copt direct pe piatra (nu aglomerati cuptorul, daca nu e loc pentru amandoua, coaceti-le pe rand). Coaceti cu aburi timp de 10 min, dupa care dati focul la 230°C, scoateti tava cu apa si lasati inca 30 min. Cand sunt facute au o culoare aramiu inchis, si daca ciocaniti partea de jos cu degetul, va suna a gol. Inchideti focul, intredeschideti usa de la cuptor si lasati painile inauntru inca min.
Apoi asezati-le pe un gratar si ascultati cum canta. Mirositi, pipaiti si nu le taiati decat dupa ce s-au racit complet. Asta, bineinteles, daca rezistati.

Trimit acest post la YeastSpotting.

26 replies on “Paine alba cu aditie de faina integrala si secara”

Hello! I have just been admiring your beautiful bread ! I realize I can almost read your post, I know a little Italian and French and your language has many similar roots. I love the photo of the crust and the ‘grigne’. You take magnficent photographs. Hope to see many more of your breads. Catch up with you on Mellow Bakers. All the best, Joanna :D

Joanna, welcome to my blog, I’m so glad you like it. I’ve just added “translate” option on the sidebar, I hope it will be easier for non-romanian speakers to read my posts, even though the automatic translation might not be accurate. I’m curious what would be the chosen breads for june on Mellow Bakers, but till then i’m working on my next posts. Have a nice day, Codruta

ceau, codru. am inceput operatiunea, wish me luck. pana ajung sa fac prima paine, lumineaza-ma cum fac eu rost de o piatra pt cuptor. am cautat pe net, am gasit o firma care vinde asa ceva pentru cuptoare (nu stiu daca si pt cele electrice sau doar pt cele profesioniste) – poate ai tu un hint. mersi!

teo, I wish you luck! roaga-l pe Blidi sa iti faca rost de o piatra rezistenta la foc (ex. granit) de 1,5…2cm grosime, de la vreo lucrare de-a lui sau direct de la distribuitorii de piatra. dar masoara inainte cuptorul, ca sa stii ce dimensiune iti trebuie. Nu te grabi sa comanzi de pe net, incearca varianta pe care ti-am sugerat-o. tine-ma la curent cu noutatile. codruta

Era utila piatra aia pentru cuptor? Eu am aruncat-o, chiar nu stiam la ce foloseste? Chiar? La ce foloseste?
As putea sa fac painica asta si la masina de facut paine? Asta daca imi iese maiaua….

Ioana, maiaua e un aluat fermentat facut doar din apa si faina, se face intr-un anume fel, si da, poti sa il faci singura. te rog citeste introducere si apa+faina+maia si daca ai intrebari dupa aceea, te ajut cu mare placere. codruta

Ioana, Urmeaza sa scriu un posturi speciale pentru asta, in care voi explica cum se intretine si hraneste maiaua odata ce a fost facuta, cum se calculeaza hidratarea si cum influenteaza gustul painii o maia solida fata de una lichida, s.a.m.d.
Ai doar putina rabdare, pana ajung sa le scriu pe toate.
Ca sa iti raspund acum pe scurt, maiaua matura este maiaua care rezulta la sfarsitul celor 7 zile de elaborare, vezi linkul al doilea pe care ti l-am dat mai sus.
Maiaua lichida 100%, este hranita cu cantitati egale (in grame, nu in volum!!!) de apa si faina.
Daca faci maiaua dupa metoda pe care am descris-o eu, vei obtine o maia matura, lichida, 100%. Iei din ea 26g si o folosesti asa cum scrie in reteta.
Am reusit sa fiu clara?
codruta

Am făcut această pâine acum două zile.
Aici imagini:
https://picasaweb.google.com/116563860329704544225/PaineAlbaCuAdaosDeFainaIntegralaSecaraSiSeminteDeFloareaSoareluiSiSusan?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJbtsdWl8PfR0AE&feat=directlink
În plus faţă de reţeta de aici am adăugat seminţe de floarea soarelui şi susan, iar rezultatul a fost notabil.
Au fost două pâini, dar cea rotundă am oferit-o ofrandă după ce le-am scos din cuptor, aşa că nu a mai apucat pseudo-sesiunea foto.

Salut!
Am descoperit blogul tău azi căutând piatră de cuptor de cumpărat şi am decis sa-l citesc pe tot, de la început. Acum am ajuns la postarea asta şi voiam doar să zic că lipseşte numărul de minute cât se lasă pâinea în cuptor după coacere.
Cred că o sa-mi ia ceva să citesc totul.

Diana, iti multumesc pentru mesaj, si ma bucur ca citesti ce scriu. La vremea cand am facut painea asta, nu stiam sa las painea in cuptor dupa copt. E un lucru pe care l-am invatat pe parcurs. L-am invatat din povestile altora, nu din carti, l-am incercat si am vazut ca functioneaza foarte bine.
Daca vrei sa citesti tot, probabil ca vei avea nevoie de ceva timp si rabdare, dar sper ca iti fa fi de folos. Eventual ma intrebi pe parcurs, sau ma corectezi, tu avand acum ochi proaspeti si interes sa acumulezi cat mai multa informatie.

Şi încă o chestie, stretch and fold faci o singură dată împăturirea aia, sau de câte ori vrei tu? Are ceva dacă întinzi şi împătureşti prea mult?

Diana, S-F faci exact cum scrie in retete. De obicei de doua ori in prima fermentare, la interval de 45-50 min. Nu se fac intinderi si impaturiri mai des, pentru ca se degazeaza aluatul prea tare, se dezvolta prea mult glutenul, se distrug sirurile de gluten, sau se uniformizeaza. Si eu am crezut la inceput ca pot face 5-6 SF, chiar daca in carte se mentioneaza unul sau doua, si rezultatele nu au fost bune.

[…] Deci, pentru prepararea efectiva, veti avea nevoie de un ibric sau un vas cu un diametru mai mare.Cand apa se apropie de punctul de fierbere, dati drumul usor oului in vas.Lasati-l atatea minute cat il considerati bine facut.Strangeti de la suprafata partile de albus descompuse, asa cum faceti si cand spumuiti supa. Serviti cu o paine buna, integrala sau neagra, si cu legume alaturi.Painea este home-made dupa metoda Codrutei de aici. […]

Ciao Codruta,

Tocmai am facut minunatia asta de paine si tot ceea ce pot sa spun este mmm…mmmmm!
Binenteles ca nu am fost in stare sa respect cele 12 ore de pregatire a prefermentului , care s-au transformat in 24…din pacate , motiv pentru care cresterea a fost moderata , insa coaja, gustul si aspectul sunt de poveste…nici nu am fost in stare sa astept sa se raceasca, nu m-am lasat pana nu am taiat una dintre cele 2 comise…

Multumesc mult ,Daiana

Ciao Codruta,

Astazi fac pentru a treia oara aceasta paine de care ne-am indragostit cu totii!Prima data am pregatit cantitatile sugerate de catre tine, a doua oara am marit cu inca 50 % doza iar acum am triplat-o!(nu de alta dar dispar painile cu o viteza cu care eu nu reusesc sa mai pregatesc inca o tura pentru copt…
Abia astept sa vad painile coapte!

PS:Am observat doua mici omisiuni in reteta (nu ideea de a te corecta , doamne nu sunt eu in masura, dar pentru cine nu stapaneste procedeele cred ca ar fi importante), ai indicat sa se faca doar 2 SF, dupa care ai socotit timpul ca si pentru 3 , iar la capitolul forma ai spus ca se face o preforma rotunda si nu ai mai continuat cu explicatiile referitoare la forma finala , trecand direct la faza de dospit in banneton.

O zi insorita,
Daiana

Buna Codruta. Am descoperit site-ul tau asta-vara, retetele mi s-au parut fff interesante/apetisante dar complicat de realizat (eu faceam paine la masina si eram multumit). In toamna m-am decis totusi sa incerc, mi-am facut singur o maia (am avut noroc cu o faina f buna de la o ferma bio) si dupa cateva esecuri am descoperit o reteta care sa-mi convina si cu care sa obtin rezultate bune: painea cu gust de acasa.
Acum am insa urmatoarea problema. Dupa ce am reusit sa obtin cateva paini foarte aratoase (ca la gust sunt bune toate) ultimele doua ture au fost dezamagitoare. Una din ele a fost o paine cu gust de acasa (recunosc, a fost o oarece schimbare la proportia fainii albe vs de secara) iar cealalta, painea alba de pe aceasta pagina. Ambele au colapsat/s-au turtit ca o mamaliga in momentul in care le-am scos din forma pe hartia de copt (le tin in forme de cozonac in care am asezat o panza de in impaturita in 2-3 pe care o infainez bine de tot). Le-am crestat, le-am bagat repede in cuptorul incins dar degeaba… au crescut putin, de fapt mai mult s-au latit (desi aluatul a crescut bine si inainte de a fi pus in forme dar si dupa aceea) iar in final arata ca niste turte. Le-am lasat sa se coaca bine, coaja formata a fost destul de groasa dar inauntru painea era un pic cam umeda – abia a doua zi s-a mai ‘uscat’. Care-ar putea fi problema? E de la faina, e de la maia … e de la reteta? Gresesc eu undeva?
Multumesc frumos, Lucian.

Buna Codruta

Mi a placut teribil sa fac maiaua si painea asta. A crescut in cuptor f frumos poate si ptr ca am reusit in sfarsit o taietura cu lama tinuta oblic. Abia astept sa o tai…. Si cantitatea de secara si integrala in paine alba m a incantat.
Multumiri ptr reteta

am facut aceasta paine si a iesit superba ! multumim din toata inima pentru timpul pe care il dedici acestui lucru minunat “painea noastra cea de toate zilele” ! multumim pentru explicatii, ma ajuta foarte mult, mai ales ca nu am timp sa caut informatii in alte locuri ! Continua sa scrii, cei pe care ii ajuta postarile tale sunt mult mai multi decat ai crede !

Am facut astazi painea insa cand am pus-o pe lopata de lemn mi s-a latit toata!Eu coc in cuptor pe lemne afara….gustul este extraordinar,miezul aerat,interiorul arata fff.bine!Oare de ce nu si-a pastrat forma cand am scos-o din baneton?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *